Qualcomm kondigt Snapdragon 600-variant voor auto's aan

Qualcomm heeft een variant van de Snapdragon 600-soc voor auto's gepresenteerd. De soc heeft als typenummer Snapdragon 602A en heeft veel dezelfde eigenschappen als de Snapdragon 600 uit diverse high-end smartphones van vorig jaar.

Volgens Qualcomm maakt de Snapdragon 602A het onder meer mogelijk om in-car entertainment te besturen met stemcommando's en gebaren. Ook kunnen passagiers op de achterbank gamen in 3d dankzij de gpu en de aansturing voor meerdere hd-schermen tegelijkertijd, zegt de chipmaker.

De Snapdragon 602A bevat dankzij de baseband ondersteuning voor wereldwijde netwerken op basis van 2g, 3g en 4g, net als wifi-ac, bluetooth 4.0 en gps. Er zijn vier Krait-processorkernen aanwezig met onbekende maximale snelheid en een Adreno 320-gpu. Ook streaming-protocollen als Miracast, Mirror Link en AllJoyn worden ondersteund. De 602A zal in 2014 in auto's moeten verschijnen. De 602A ondersteunt zowel Android, dat door Google komende tijd zal worden geoptimaliseerd voor gebruik in auto's, als BlackBerry's QNX.

Naast de soc voor auto's komt Qualcomm ook met een soc voor settopboxen en tv's: de Snapdragon 802. De 802 heeft eveneens vier Krait-processorkernen, met een maximale kloksnelheid van 1,8GHz, en een Adreno 330-gpu.

De Snapdragon 802 moet zich onderscheiden van concurrentie door een eigen Android Custom Framework, gebaseerd op Android 4.4. Daardoor kunnen makers van smart-tv's op Android gebaseerde apps en diensten ontwikkelen die draaien op tv's of settopboxen met de Snapdragon 802. Ook de 802 moet eind 2014 in apparaten verschijnen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-01-2014 • 14:30

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
35
7
0
0
Wijzig sortering
Ik vind het een beetje vreemd dat een SoC een bepaald OS (in het geval van de 602A, Android en BB's QNX) ondersteunt. Ik zou het eerder andersom verwachten.

Wat is nou echt het verschil met de 600? Alleen de aansturing voor meerdere HD schermen? Ik zou me voor kunnen stellen dat een speciale SoC voor auto's en TVs niet al te zuinig hoeft te zijn. In een auto is voldoende stroom voorhanden en een TV hangt gewoon aan het net.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 6 januari 2014 15:31]

Ik vind het een beetje vreemd dat een SoC een bepaald OS (in het geval van de 602A, Android en BB's QNX) ondersteund. Ik zou het eerder andersom verwachten.
Het ondersteunen van een instructieset (ARM/x86/...) betekent nog niet meteen dat alles werkt. Bij pc's heb je het dan over een BIOS dat het OS moet kunnen starten, op SoC's is het vaak een bootloader die moet 'weten' hoe een bepaald OS begint.
Maar daarna ben je er nog niet. De instructieset kun je pas 'gebruiken' als je processor is geïnitialiseerd, Bepaalde registers moeten gezet worden om functionaliteit aan te zetten.

Maar zelfs daarna ben je er nog niet, je hebt in je OS drivers nodig voor van alles en nog wat. Zonder GPU drivers heb je geen beeld, zonder netwerk drivers geen verbinding. Dat er een 'vergelijkbare' processor bestaat betekent nog niet dat je 1 op 1 je driver kunt overnemen. En het is ook niet echt wenselijk om als bedrijf te vertrouwen op 'het lijkt er wel op, dus we krijgen het wel aan de praat'. Dus als autofabrikant wil je de garantie dat 'software X' werkt op 'hardware Y'. En 'Software X' draait op veel meer hardware, dus zal de fabrikant van 'hardware Y' z'n best moeten doen om dat voor elkaar te krijgen.
Dus eigenlijk is het meer Qualcomm die de OSen ondersteunt en niet de SoC?
Bingo.

Zelfde was er bv vorig jaar toen Intel de Clover Trail Atom chip uitbracht. In het begin "ondersteunde" die chip (lees: Intel) alleen Windows, maar toen allerlei fabrikanten interesse toonden om ook Android tablets ermee te maken, "ondersteunde" de chip (lees: Intel) een half jaar later ineens ook Android.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 6 januari 2014 15:36]

Ik vind het een beetje vreemd dat een SoC een bepaald OS ondersteund
Bedoeld wordt hier dat Qualcomm voor deze chips enkel drivers schrijft en support voor bepaalde OSsen.
Ik zie het verschil niet tussen de 600 en de 602, misschien een iets hogere kloksnelheid, omdat het in een auto is? Volgens mij hadden ze gewoon een 600 chip kunnen inzetten, of ze moeten die handgebaren nu gecodeerd hebben op de soc (waar ik de voordelen noet van zie). Het klinkt in ieder geval leuk dat je in de auto een krachtige soc kan inbouwen.
Automotive klanten stellen andere eisen dan makers van mobieltjes. Er zijn er een aantal voor de hand liggende:
- beter bestand tegen EMC, spanningsdips etc (alhoewel dat niet in de SoC hoeft te worden opgelost)
- 5 jaar of langer leverbaar: door de kleine aantallen is het belangrijk dat de ontwikkeling maar 1x gedaan hoeft te worden
Grote nadeel van autosystemen is dat ze altijd achter blijven lopen op de techniek.

Men begint de ontwikkeling van een model daar hoort een cpu bij. Tegen de tijd dat de auto op de markt komt ben je al een 1/2 jaar tot een jaar verder.
Modelupdates zijn er bij veel merken rond en 3/4 jaar waarbij ze dan snellere cpu's kunnen gebruiken.

Nadeel blijft echter dat bestaande modellen na 5 jaar met oude cpu's rondrijden die omdat ze vast ingebouwd zitten niet geupdate kunnen worden. Zie daar het succes van de gps als tomtom of op je mobiel. Nu pas 10 jaar later zit een gps in de meeste goedkope modellen.

Wil je als autofabrikant echt iets dan zou je het systeem updatebaar moeten maken. d.w.z een klant zou over 3 jaar een nieuwe cpu of cpu op slotkaart er in moeten kunnen steken waardoor de auto de nieuwste cpu heeft en misschien meer mogelijkheden.

Gebeurt dan niet dat heb je straks een 6 jaar oude auto met een 7 jaar oude cpu en entertainmentsysteem.
De ontwikkeling van een wagen duurt véél langer dan een jaar. Reken van tekentafel tot showroom op een jaar of 5, zelfs langer.
Dat wil echter niet zeggen dat het mediasysteem niet vrij recent geïntegreerd kan worden. Je gaat ook niet per model een nieuw systeem maken, maar werken met bepaalde software die je in al je wagens implementeert. Denk bv. aan de R-link van Renault: zowel in de Zoé, Clio als Captur.
http://www.renault.be/nl/...aptur/captur/focus-rlink/

Als je het voor games e.d. wil inzetten, zie ik het probleem wel in. Een wagen bezit na twee jaar verouderde hardware, en daar betaal je bij aankoop toch net iets meer dan een tientje voor...
Ze zouden eigenlijk weer met iets als die standaard-aansluiting voor autoradio's moeten komen, dan kun je als je het ding zat bent gewoon bij de mediamarkt een nieuwe kopen.
Nee dat moet juist niet. Is altijd lelijk, en de kans dat je handige features als snelheidsafhankelijke volume regeling of stuurwiel bediening moet missen is veel te groot. Aftermarket infotainment heeft geen toekomst.
Tomtom heeft zoiets ontwikkeld voor o.a. Toyota, en aftermarket voor Sony (in de basis hetzelfde systeem). Een klein kastje zonder scherm in het dashboard-kastje, waar alles via USB is aangesloten. Als je een update wilt installeren kan je het kastje eruit halen en op je PC aansluiten. In theorie kan je over 2 jaar de volgende generatie tomtom erin stoppen.
Daarnaast heb je in een auto meer trillingen, grotere temperatuurschommelingen. Geen grote verschillen, maar wel verschillen dus terecht een ander modelnummer.
Daarom kun je het beter in een smartphone of tablet stoppen. Deze neem je altijd mee naar binnen en is ook "altijd" up to date of kan "altijd" up to date zijn. Daarom vind ik de oplossing van Apple beter (intelligentie op tablet, phone of ipod) tov Google/Audi geintregeerd in de auto.
Grappig hoe de laatste maand nieuwsberichten in het teken staan van mobiele hardware in Auto's

Android naar de auto:
nieuws: Fabrikanten gaan Android gebruiken in auto's

Android naar Audi boordcomputers:
nieuws: Audi gaat Android-software in boordcomputers integreren

Google met een patent voor gebaren die te gebruiken zijn in de auto:
nieuws: Google vraagt patent aan voor aansturen auto-elektronica met gebaren

Broadcom met een speciale wifi AC chip voor in de auto:
nieuws: Broadcom introduceert wifi-ac-chip voor auto's

Nissan met iTunes in de auto:
nieuws: Nissan gaat Apples iTunes Radio aanbieden in auto's

En dan last but not least, Apple die aangeeft dat de auto nu de key focus is van het bedrijf:
nieuws: Tim Cook: auto is 'key focus' voor Apple

Eindelijk lijkt het auto entertainment met de tijd mee te gaan en het lijkt nu ook allemaal redelijk rap te gaan

[Reactie gewijzigd door Brilsmurfffje op 6 januari 2014 14:43]

Het is dan ook een flinke markt - er worden rond de 80 miljoen auto's per jaar verkocht. Als je je een beetje goed invecht in die markt kan je aardig binnenlopen met het leveren van het hart van het navigatie/entertainment systeem, want autofabrikanten met modellen die makkelijk 10 jaar op de markt blijven zijn heel wat "trouwer" aan hun leverancier dan telefoonfabrikanten die je net zo snel weer dumpen als de volgende nieuwe SoC generatie een half jaar later bij de concurrent beter is.

Stel dat Qualcomm jaarlijks 10 miljoen van die dingen weet te verkopen a $30 per chip, dat is heel mooie extra omzet voor een chipdesign dat zichzelf allang terugverdiend heeft op een al verouderd 28nm productieproces.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 6 januari 2014 14:56]

De meestverkochte auto's in West Europa zijn kleine modellen uit het A-segment. Daarbij denk ik niet gelijk aan een uitgebreid en duur infotainment systeem, zeker niet gezien de beperkte marge die op zo'n auto zit. Maar goed, het begin is er in iderer geval. Wel jammer dat ze voor een relatief oude soc kiezen. Waarom geen Snapdragon 800 ipv 600?
De Snapdragon 800 wordt op een duur "high performance mobile" procede bij TSMC gebakken, terwijl natuurlijk de vraag is of die extra performance werkelijk zoveel toevoegt bij een satnav/entertainment systeem, en of de fabrikant er extra voor wil betalen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 6 januari 2014 17:00]

Hoezo niet? De kleine modellen worden steeds luxer. Hoeveel auto's kan je nog kopen zonder radio ingebouwd? Stel dat met Android techniek het goedkoper wordt om een navigatiesysteem te maken (grote aanname), en een fabrieksnavigatiesysteem nog maar 500 euro kost, dan zal dat zelfs in de Aygo ingebouwd worden. Sterker nog:
http://www.tomtom.com/nl_...-aygo-connect-multimedia/

Daarnaast worden er ook veel auto's in het B-segment verkocht, die tegenwoordig luxer zijn dan de Mondeo's etc van 15 jaar geleden. Zoiets als dit:
http://www.tomtom.com/nl_...nnect-radio-nav/index.jsp
http://www.tomtom.com/nl_...carminat-tomtom/index.jsp

(ik zoek bewust op Tomtom, omdat de andere navigatiesystemen over het algemeen nog steeds een meerprijs van 1500 euro hebben)

[Reactie gewijzigd door MBV op 6 januari 2014 17:04]

Eindelijk lijkt het auto entertainment met de tijd mee te gaan en het lijkt nu ook allemaal redelijk rap te gaan
Het is maar hoe je het bekijkt. IMO Als dat zo was werd er geen fossiele brandstof meer gebruikt.
De entertainment-systemen werken al sinds de jaren 60 op electriciteit ;)
Ondersteunt hij CAN bus ? In dat geval kan hij praten met het netwerk wat in nieuwere auto's aanwezig is, geeft leuke mogelijkheden :)
Ondersteunt hij CAN bus ? In dat geval kan hij praten met het netwerk wat in nieuwere auto's aanwezig is, geeft leuke mogelijkheden :)
Daar wordt niet over gerept, ook niet in het originele artikel van qualcomm zelf. Beetje jammer, want dat lijkt mij inderdaad een geweldige toevoeging voor een SoC gericht op de Automotive markt en een degelijke marketingstrategie om zoiets te vermelden in de press releases...
Nieuwere auto's? CAN is al een jaar of 10 verplicht (OBD is verplicht en daar zit CAN op). Vreemd inderdaad dat de SoC geen CAN lijkt te hebben, maar een CAN transcievertje ernaast is natuurlijk ook weer niet zo moeilijk.
Ik vind dit een goeie ontwikkeling maar ik zelf zou het het mooist vinden als je gewoon in je auto stapt en je android telefoon in een dongle zou zetten en daar dan je entertainment van zou draaien en eventueel apps, persoonlijke voorkeuren enz enz. Maar goed. Wie weet wat de toekomst ons brengt.
In een dongle? Je bedoelt cradle? Zou het niet nog leuker zijn als je Android gewoon in je broekzak kan blijven zitten en draadloos met de infotainment verbind en zelf in een low power mode gaat.
Ik bedoel inderdaad cradle :)
Draadloos zou nog mooier zijn maar ik denk dat een fysieke verbinding altijd nog stabieler is dan een draadloze. Maar wie weet in de toekomst...
Ik vraag mij altijd af op wat voor SOCs de echte boord computers draaien. De computer die zeg maar de ontsteking en dergelijke regelt. Dat spul moet natuurlijk allemaal door en door getest zijn. Als daar een foutje in zit kan het niet goed aflopen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 6 januari 2014 15:15]

Volgens mij meestal Motorola microcontrollers.
Waarom een speciaal model voor wagens? Het is mij niet meteen duidelijk welke voordelen dit heeft met de gewone versie?
Straks wordt overclocken nog onderdeel van de auto tuning scene :)
Tunen = overclocken, altijd al zo geweest :)

Overclocken is gewoon de term voor nerden zoals ons :D

Ipv meer herz (daar komt het woordje clock vandaan), heb je te maken met toeren/rpm, wat in zekere zin ook een 'clock' is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 januari 2014 14:43]

Tunen =/= overclocken, als je namelijk in een auto iets verandert dan heb je weer andere 'nadelen'. Net als met het overclocken van je RAM, zo hoog mogelijke clock betekent niet automagisch dat het ook sneller en beter werkt, er zijn wel meerdere factoren welke je in de gaten moet houden ;) .

Een betere voorbeeld is het regeltechniek: Als je de gain verhoogd krijg je waarschijnlijk een grote overshoot en je hebt het toch liever stabiel dan dat je ineens een gigantische piek hebt.

Zeker in een auto, je wilt niet dat ineens je motor in fik staat, omdat hij even een piek had.
Tuurlijk komt er wel wat meer bij kijken vooral omdat het om je veiligheid gaat en bij een PC niet (hoewel dat wel weer op gaat voor bepaalde pc's in een ziekenhuis bijv.).

Maar het idee blijft hetzelfde: er meer uit willen halen dan die fabrikant je verkocht heeft :)

Chiptunen is ook niks anders dan de firmware van een AMD R9 290x op een R9 290 flashen ;)
Ipv meer herz (daar komt het woordje clock vandaan), heb je te maken met toeren/rpm, wat in zekere zin ook een 'clock' is...
De RPM van aan motor wordt bij tunen nooit verhoogd. Dat zou zeer schadelijk zijn voor je motor.
De RPM van aan motor wordt bij tunen nooit verhoogd. Dat zou zeer schadelijk zijn voor je motor.
Ik zeg ook niet dat de begrenser er meteen uit moet ofso :P

Ik zei alleen dat herz (clock tikken per seconden) wel wat weghebben van RPM (rondjes per minuut), gezien beide een actie vs tijdseenheid zijn :)

Anyway je gaat in een handbak niet zo snel aan de toeren lopen kloten natuurlijk, maar in een schakelbak wel degelijk, dat ie eerder of later overschakeld bijv. en dat is ook niet per definitie een toerental in het rode gebied van je teller :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 januari 2014 17:06]

Hahaha zie het al gebeuren: Yo 600pk en 4ghz processor nitro cooled Yo
stemcommando's en gebaren

;)

Ben benieuwd wat hij er van gaat maken als ik in de auto zit.
Ik geef regelmatig commando's en of gebaren aan medeweggebruikers :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee