Wacom Inkling-pen digitaliseert schetsen op papier

Wacom heeft een digitale schetspen uigebracht waarmee tekeningen en schetsen op papier direct gedigitaliseerd kunnen worden in een grafisch programma. Tekeningen die met de Inkling gemaakt worden, zijn in lagen op te delen.

Tekenaars dienen de kleine Inkling-module vast te klikken op bijvoorbeeld een schetsboek of een stuk papier. De drukgevoelige pen stuurt vervolgens alle penbewegingen via infrarood en ultrasoon door naar het kastje dat 2GB aan opslagruimte heeft. Door een druk op de knop op de vastgeklikte module kan de tekenaar een nieuwe laag aanmaken.

Wacom Inkling Wacom Inkling Wacom Inkling

Zodra de Inkling-module via een usb-kabel aan een pc of laptop wordt gehangen, kunnen gemaakte schetsen met behulp van de Inkling Sketch Manager-software - geschikt voor Windows en OS X - ingeladen en bewerkt worden. De schetsen kunnen zowel in vector- als bitmap-formaat worden opgeslagen. Wacom biedt ondersteuning voor Photoshop en Illustrator van Adobe, en SketchBook Pro en Designer van Autodesk.

Volgens Wacom is de Inkling met name handig voor het uitwerken van ruwe conceptschetsen op papier om deze vervolgens uit te werken in een grafische applicatie. Naast de pen, die beschikt over 1024 drukgevoeligheidsniveaus, levert Wacom ook een 'laadetui' mee waarin vier reservecartridges met inkt zijn opgeborgen. De Inkling heeft een adviesprijs van 170 euro.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-08-2011 • 13:50

64

Reacties (64)

64
64
44
4
0
12
Wijzig sortering
Een collega op mijn vakantiewerk had al zo'n pen van Staedtler. Hij gebruikt het om notities op de werf direct te digitaliseren. Het werkt ook vrij goed, ik zou zeggen 95% nauwkeurig. Had als simpele tekentest een kubus getekend. Dat ging, maar hier en daar toch incorrecte lijnen (incorrect als in: verschuift van plaats in het digitaal bestand vs correctheid op papier.) . Bij tekst valt dat nog te vergeven. Bij een tekening niet altijd. Anywho… Ik ben erg benieuwd of deze pen ook beter werkt als de Staedler, anders denk ik er nog eens over na om zo'n pen aan te schaffen over X aantal maanden. Die Staedtler pen heb ik trouwens ook als muis zien werken. Dus het is perfect mogelijk; Allen is ie niet supergoed als zijnde muis. Zo'n pen is eerder vanalles een beetje. Maar doet niet alles perfect.

Vormgeving van deze Inkling is wel wat beter, no-nonsense uiterlijk. Meer als een stuk gereedschap. Maar dat opslaan in layers is wel behoorlijk uniek gok'k.

EDIT: Ok, die Staedtler is eigenlijk vooral om te schrijven: http://www.staedtler.com/digital_pen.Staedtler

Oh en volgens deze site: http://www.tasart.co.nz/s...nk/staedtler-digital-pen/ Doet de Steadtler ook vectorimages.


EDIT 2: Waw en ik blijf dingen vinden. Blijkbaar is de Staedler een pak goedkoper en hij was er al begin 2010. http://www.pb-online.be/n...digitale-pen-geschiedenis

Tweakers loopt achter. Ben ik niet van jullie gewoon.

Het staat nergens expliciet vermeld hoeveel drukniveau's de Staedtler kan onderscheiden, ben ik wel nieuwsgierig naar. Want dat kleine voorbeeldje met het getekende Staedtler logo doet toch vermoeden dat dat wel geregistreerd wordt.

[Reactie gewijzigd door 6129(15) op 23 juli 2024 05:20]

Ik denk dat het grote verschil is de hoeveelheid stappen waarin druk gemeten kan worden. Hier mee kan je dus harder en zachter drukken en dan dus een net even ander soort lijn maken. Een vector image is juist dat een vector en daar zit maar weinig verschil in lijnen. Hier kun je dus met een drukverschil een net even andere lijn maken net zo als je dat met een echt potlood of een pen doet.

Dit is een tool bedoelt voor tekenaars waar de pen die jij beschrijft meer als doel heeft om handschrift in digitale form om te zetten. Deze kan waarschijnlijk niet meer dan druk of geen druk registeren dan wel een zeer beperkt aantal druk niveaus waar de pen van Wacom er 1024 kan meten (een hele erg belangrijk verschil)
Daar naast zo als je al aangaf kan je bij de Wacom oplossing verschillende lagen aanmaken waardoor je dus bijvoorbeeld de werking van transparant papier kunt simuleren en bijvoorbeeld een animatie kunt tekenen zonder dat je figuren steeds maar afwijken in grote bijvoorbeeld...

Dit is een ding voor de kunstzinnige onder ons waar de pen die jij beschrijft voor de schrijvers is (kunnen kunstzinnige schrijvers zijn maar toch het is iets anders dan tekenen).
Het is op zich niet heel verrassend dat Steadler, welke normaal in 'analoog' tekenen en schrijven zit, eerder was en Wacom nu met een vergelijkbaar maar aanzienlijk beter product komt. Voor Steadler was het een nieuwe markt met groei potentieel en de eenvoudige pen is technologisch gezien te behappen.

Voor Wacom is dit echter een product dat enigszins in competitie gaat met hun mainstream producten. Hoewel zij de technologische voorsprong hadden, zag Wacom om die reden waarschijnlijk niet genoeg aanleiding om veel moeite te doen om als eerste dit product op de markt te brengen. Nu Steadler echter met hun eerste digitale pen komt, wordt de ontwikkeling geschetst als een (klein) risico, en is er wel een argument om actie te ondernemen en investeringen te maken. Daarnaast is er door Steadler licht geworpen op de mogelijkheid voor Wacom om hun markt verder te vergroten (overstap van 'analoog' naar digitaal) en kunnen ze verder nog weer een stukje aandeel van de muis over te nemen.

Hieronder wordt nog de Zpen van Dane Elec aangehaald. Hier gaat een vergelijkbaar verhaal op. Dane Elec zat niet in digitaal tekenen. De eerste pen was interessant voor hun, omdat het een volledig nieuwe markt was die aansloot op hun activiteiten op elektronica gebied, maar ze missen de kennis van Wacom om het concept volledig te benutten. De vraag is trouwens ook of ze dat zouden moeten willen, want ze zouden dergelijke directe competitie met Wacom waarschijnlijk helemaal niet aan kunnen. De eerste paar reacties op de nieuwspost zijn op zich indicatie genoeg. Door een eenvoudiger product tegen een lagere prijs aan te bieden kunnen ze een marktaandeel pakken waar Wacom niet naar omkijkt omdat dat voor Wacom niet winstgevend genoeg is.
Anoniem: 135373 30 augustus 2011 15:42
Wat ik me afvraag; Als ik schets dan doe ik dat vaak in dunne lijntjes, en dan vaak veel over elkaar of vlak bij elkaar. Hoe gaat dit er uit zien in een vector? Dan wordt je toch helemaal kriebel van al die - allemaal per stuk te editen - dunne lijntjes?
Hetzelfde geldt voor een schaduw of ander donker vlak dat gedaan wordt met een pen. Dat zijn een hoop lijntjes bij elkaar.
Zou de software van dubbele lijntjes één lijn maken, en van veel lijntjes bij elkaar één vlak? In dat geval ben ik benieuwd hoe die gradients aanpakt.

Ik zou hem graag eerst zelf willen uitproberen voordat ik hem koop dus, want ik schets nogal rommelig ;) Voor de lijnen kan ik als laatste natuurlijk een nieuwe laag aanmaken en alles strak overtrekken, maar voor donkere vlakken wordt dat lastiger denk ik.
Ik denk dat je dat met layers kan oplossen.
zo kan je eerst een character schetsen en als alles helemaal uigeschetst is druk je op de "layer/new file" knop.
Vervolgens daar trek je de tekening over in een manier waar vectors blij mee zijn.

en vervolgens op de computer laad je de schets laag niet of alleen als rasterised variant in photoshop en laad je de "overtrek" laag in in illustrator of elk ander vector programma.

Wat ik me echter afvraag of dat het achteraf mogelijk is om je tekening, als een video opname met "tijd" als de variable te bewerken.
zoals het begin of het einde of een tussenstuk uit je tekensessie "knippen" of indelen in andere lagen.

Zo zou als je bijvoorbeeld dus perongeluk het blokje verschuift om 12:45 maar dit niet doorhebt gehad en dus geen andere laag bent begonnen.
Nadehand de "verschoven" tekening in een andere laag kunnen knippen door het tijdstip aan te geven. waarna je deze in photoshop weer over de eerdere tekening kan positioneren.
Wat ik me vooral afvraag; hoe makkelijk werkt het écht? In het filmpje wordt gesteld dat je 'overal' kan tekenen, maar al zit ik buiten op t terrasje iets te schetsen, iemand stoot tegen m'n tafeltje en het blokje verschuift, gaat dan mijn digitale tekening ook helemaal de mist in?

Het lijkt me namelijk dat dat kastje de afstand tot de pen ook meeneemt. Verschuif dat kastje 1x en je kunt je tekening weggooien, want je zult 'm nooit meer in exact dezelfde plek terug kunnen leggen zonder te zien wat er gebeurd met je digitale tekening.
"Tekenaars dienen de kleine Inkling-module vast te klikken op bijvoorbeeld een schetsboek of een stuk papier."
Ja? Dan kan het nog steeds losraken of verschuiven? Ik vraag me af hoe dat effect heeft op de digitale tekening. Als dat goed gehandeld word lijkt het me een geweldige aankoop, maar als dat niet zo is, wil ik er echt niets aan uitgeven.
Je kan ook als je aan je bureau zit te tekenen een aardbeving hebben. Dan verschuift de boel ook.

Je kan onmogelijk alles afvangen. Als jij op het terras zit te tekenen, en er loopt iemand tegen je tafel aan, is je tekening sowieso verziekt. Met Inkling kun je op de computer dan nog de 'foute vectors' weghalen.
Dat kastje zit prima vast ;) Althans, bij mijn zpen heb ik hier nog nooit last van gehad.
Lijkt me niet meer of minder storend dan wanneer je op papier aan het tekenen bent en iemand stoot tegen je aan: kras door je tekening.

Daarbij, dit blokje zit echt wel stevig vast op je notitieblokje of schetsblok. En anders trek je even een contour om het blokje heen als je hem plaatst, kan je hem altijd op de correcte plek terug schuiven.
Super idee maarreh... vier reservecartridges.... en vervolgens is het product EOL, en de cartidges nergens te vinden.... als ze d'r nou gewoon standaard ballpoint of potlood-stiften in kunnen zetten zou ik em kopen...
Van wat ik op de foto (op de Wacom website) kan zien zijn het redelijk standaard cartridges, niets bijzonders aan. De drukgevoelige sensor zit denk ik in de pen zelf, niet in de cartridges.
Anoniem: 376170 @Inanna31 augustus 2011 00:07
De druksensor zit inderdaad in de pen, maar de druk van de pen moet wel overgebracht worden naar de sensor. Dat stelt eisen aan de pen. Niet voor niets worden er bij Wacom tabletten verschillende punten geleverd. Daarnaast kan ik me indenken dat de fabrikagemarges kleiner zijn voor deze pennetjes dan voor een Bic pen.
Ik neem aan dat dit wel een soort van universele cartridges zullen zijn? Zo niet dan kun je beter alvast een voorraadje inslaan.
Anoniem: 376170 @zeduude30 augustus 2011 14:47
Bij Wacom kun je nog steeds onderdelen kopen voor zelfs de alleroudste tablets, dus zo'n vaart zal het wel niet lopen. Een gewone balpoint of potlood gaat niet (goed) werken, ivm de drukgevoeligheid.
Wow, dit ziet er wel erg vet uit! Als ze het nu zo maken dat je dit ook op een willekeurig beeldscherm kunt klikken, heb je echt een gave tool. Zitten ze wel zichzelf in de weg met hun cintiq lijn, maar daar is ook wel wat op te verzinnen.

Vraag me af tot hoe groot dit werkt. Als je dit op A3 kunt plakken zou ideaal zijn :)
Dat idee vereist ook dat de digitizer real time informatie doorgeeft (en zou dan ook prettig zijn als je hem kon gebruiken zonder inkt ;) )
Dat idee vereist ook dat de digitizer real time informatie doorgeeft (en zou dan ook prettig zijn als je hem kon gebruiken zonder inkt ;) )
Wacom kennende hebben ze daar wel aan gedacht, dus als je de adapter aan USB hangt en dán gaat tekenen, dat ie gewoon als een muis of digitizer werkt.

Of ze hebben het bewust niet gedaan om de verkoop van 'hun' inktcartridges kunstmatig te stimuleren natuurlijk.
Wacom kennende zullen ze dat juist niet gedaan hebben: waarom zo'n relatief goedkoop product tot alleskunner maken als je net zo goed ook een even duur product kan verkopen uit de normale reeks tekenpennen.

Bij de Volito (voorloper van Bamboo-reeks) hebben ze indertijd ook de keuze gemaakt om in de software niet alle mogelijkheden mee te geven (geforceerd op desktop mapping terwijl andere producten zonder enig probleem window mapping aanboden). En natuurlijk: geef hen eens ongelijk. Die mappings is trouwens ook waar het schoentje voor de Inkling wringt: je moet ergens een omzetting (mapping) tussen het fysieke tekengebied en het digitale tekengebied maken. De inkling heeft geen vast tekengebied zoals hun andere producten, dus ofwel moet je een bepaalde calibratie uitvoeren ofwel kan het gewoonweg niet. Moesten ze het geïmplementeerd hebben, zouden ze daar ook mee uitpakken in hun teaser (want het zou een schitterende feature zijn, waarom die dan niet in de verf zetten?). De kans dat de Inkling zoiets kan lijkt me dus zeer beperkt.
Van de website: Afmeting schets A7- tot A4-formaat staand of liggend
Anoniem: 174991 @Inanna30 augustus 2011 21:46
Fijn dat je het even meldt, ik was ook op zoek. Op moment van spreken ligt de Wacom site plat, ik denk dat Techcrunch ofzo ook wakker is.

Dit lijkt me heel gaaf en ik hoop dat ondersteuning voor Krita en Inkscape ook onderweg zijn. Even goed samenwerken met de community...

Volledig draadloos zou nog (iets) mooier zijn. Ik ben het niet eens met de comment van ManiacsHouse hieronder dat de stabiliteit van Wifi/bluetooth een sta-in-de-weg zou zijn. Dat heeft zich ruimschoots bewezen en anders is error checking ook een mogelijkheid. Je blijft natuurlijk wel houden dat het opgeladen moet worden....
Nee, ze zitten zichzelf niet in de weg. De hand-oog coördinatie is dan wel verschrikkelijk accuraat met deze tool, maar de tekenaar zal de tekening nu wel twee keer moeten maken (één keer overtrekken met deze tool). Ook moet de tekenaar elke paar lijnen even naar zijn scherm kijken om te zien of de lijnen nog kloppen met de tekening op papier.

Het is dus geen directe concurrentie voor de Intuos- of Cintiq-lijn. Het is simpelweg een derde alternatief voor het digitaliseren van tekeningen, met zijn eigen voor- en nadelen.
Met deze tool ga je tekenen en digitaal maken tegelijk, dus lees het hele nieuwsbericht eens voordat je een reactie post!(hoewel het niet erg duidelijk in de bericht staat)
Tekenaars dienen de kleine Inkling-module vast te klikken op bijvoorbeeld een schetsboek of een stuk papier. De drukgevoelige pen stuurt vervolgens alle penbewegingen via infrarood en ultrasoon door naar het kastje dat 2GB aan opslagruimte heeft. Door een druk op de knop op de vastgeklikte module kan de tekenaar een nieuwe laag aanmaken.
Bewijs dat je ook tekent:
levert Wacom ook een 'laadetui' mee waarin vier reservecartridges met inkt zijn opgeborgen
Als je de video bekijkt zie je dat je na inlezen meteen de lijnen kan aanpassen. Volgens mij wordt de tekening als een vectortekening ingelezen, maar ik zit niet in de tekenwereld dus kan het mis hebben ;)
Volgens mij teken je juist met de bijgeleverde pen en word dit direct digitaal opgeslagen? Kan niets vinden over overtrekken van een tekening.
Zoek op "Siso Tablo" en je hebt precies wat je bedoelt. Werkt ook met ultrasoon geluid voor x/y bepaling.
Anoniem: 101094 30 augustus 2011 13:57
Het idee is op zich niet nieuw, maar het feit dat je tekeningen worden overgezet als vector tekening vind ik ronduit geweldig. Dat opent geheel nieuwe mogelijkheden.

Wel jammer dat de pen gekoppeld moet worden middels USB om de tekeningen over te zetten in een tijdperk dat alles draadloos wordt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101094 op 23 juli 2024 05:20]

Niet de pen, maar het kastje dat signalen van de pen ontvangt (zie video).
Lijkt mij dat USB wat meer fail-safe is dan draadloos en sneller. Je wilt niet door een korte storing in je verbinding een lijntje missen.
En de pen zelf is wel draadloos.

[Reactie gewijzigd door ManiacsHouse op 23 juli 2024 05:20]

Werkt niet zoals jij denkt.

Het kastje geeft de lijnen niet live door aan de computer. De pen tekent en geeft door aan het kastje. Zodra je klaar bent koppel je het kastje aan de computer en laad je de tekeningen in.
Leuk spul dit, ik wist niet dat dit nog niet ontwikkeld was. Ik ken wel producten met handschriftherkenning, zodat geschreven tekst direct gedigitaliseerd wordt, maar dit ken ik nog niet. Het enige grote (technische) verschil is de drukgevoeligheid. Vreemd dat dit er nog niet eerder was.
Er zat meestal een raster onder het papier, wat ik hier uniek aan vind is dat het door middel van een clip wordt gedaan, druk gevoeligheid is een mooie bonus. De prijs is zeker ook niet verkeerd als je dat vergelijkt met de Wacom Tablets.
Drukgevoeligheid is essentieel als je deftig wilt tekenen.
Ik heb een Zpen, dat is toch exact hetzelfde? Die heb ik al 2 jaar ofzo.
http://www.danedigital.com/6-Zpen/


Werkt perfect... wat is nieuw aan deze??

Edit ... de drukgevoeligheid. Mijne is een pen, dit een potlood?
uw handgeschreven aantekeningen OMZETTEN in digitale tekst, die u met uw standaard tekstverwerkingsprogramma kunt gebruiken.
Nee dus, daarmee kun je schrijven IPV tekenen. Met deze inkling pen kun je je tekeningen omzetten naar vector en/of bitmap formaat om deze (verder) te bewerken op je PC. Ook kun je lagen aanmaken zodat je alles gescheiden houd (zoals je wellicht kent van Photoshop, Paint.NET etc).
Meeste mensen hier lijken te missen dat het naar een vectortekening wordt omgezet?
Volgens mij lijk jij te missen dat je gewoon kan kiezen of het een vector of bitmap tekening word.
De schetsen kunnen zowel in vector- als bitmap-formaat worden opgeslagen.
Skullsplitter bedoelt dat een aantal mensen hierboven met alternatieven komen.
Deze alternatieven halen het niet bij dit Wacom product. Ze zijn bedoeld om mee te schrijven, niet om mee te tekenen
Ik kan me wel voorstellen dat je een tekening zou kunnen maken en deze vervolgens met livetrace zou kunnen tracen.
Maar waarom zou je dan niet gewoon je schets scannen.
Persoonlijk lijkt me dit een mooi product, ik had zelf echter graag een potloodje gebruikt.
Je zou dan zelf kunnen kiezen voor H, B, etc. In combinatie met de drukgevoeligheid zullen ze wel voor een pen hebben moeten kiezen.
Bovendien bedenk ik me net: hoe moet je dan de punt slijpen?
Ziet er goed uit. Dit zal zeker gebruikt kunnen worden door grafische ontwerpers of tekenaars die hun schets daarna nog makkelijk op de computer kunnen aanpassen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.