Sony toont prototype e-reader met 13,3"-scherm

Sony heeft al eerder apparaten met een e-ink-scherm op de markt gebracht en komt nu met een nieuw type e-reader. Het Japanse elektronicaconcern heeft een prototype getoond van een e-reader met een schermdiagonaal van 13,3 inch, bedoeld voor gebruik in het onderwijs.

Het scherm heeft een resolutie van 1200 bij 1600 pixels en de grootte komt overeen met standaard-A4-papier. Bovendien is het scherm aanraakgevoelig en kunnen met een stylus notities en aantekeningen gemaakt worden. Aantekeningen maken is vooralsnog alleen mogelijk met pdf-bestanden.

Het prototype heeft 4GB interne opslag, wat kan worden uitgebreid met micro-sd-kaartjes, evenals wifi, volgens Sony om notities te kunnen delen met klasgenoten die niet op tijd bij een les aanwezig zijn. Het apparaat is 6,8mm dik en weegt 385 gram, met wifi uitgeschakeld moet het apparaat het drie weken uithouden op één acculading.

Omdat het nog een prototype betreft, kunnen de specificaties van het apparaat nog veranderen. Sony verwacht dat het apparaat eind 2013 of begin 2014 op de markt komt.

Door Christophe van Bokhoven

13-05-2013 • 14:09

62 Linkedin

Reacties (62)

62
60
34
4
0
6
Wijzig sortering
Hier een groter plaatje:

http://tctechcrunch2011.files.wordpress.com/2013/05/sony-digital-paper.jpg

Ik zie een aan/uitknop in de rechter-onderhoek wat volgens mij een nogal onhandige plaats is. Veel hoesjes hebben juist hoekjes/elastiekjes in de hoeken, dus daar moet weer een wat minder elegante oplossing voor gevonden worden. Bovendien ziet het eruit als een drukknop, wat me niet erg handig lijkt als je het ding in een tas hebt zitten.

Wat me verder opvalt is dat er nog maar drie knoppen onder het scherm zitten; de PRS-T1 en -T2 hebben/hadden ook nog vooruit- en terugbladerknoppen die ik persoonlijk erg prettig vind.
Jij snapt dus totaal niet het verschil tussen een e-reader met een tablet met LCD gebaseerde technologie. Zeker als je er naar kijkt op onderwijs vlak

Ondanks dat er op het moment niet veel onderwijs apps beschikbaar zijn voor een willekeurig reader OS, is het tegenwoordig steeds makkelijk geworden om het essentiële te kunnen porten, en meer dan dat willen ze nieteens in de wereld van onderwijs. Daar ligt het probleem dus duidelijk niet in. Aan de andere kant ligt het probleem van de Ipad ligt hem voornamelijk in het volgende:

1. LCD vs E-Ink
LCD scherm is veel energie onvriendelijker.
Dit zorgt ervoor dat de Ipad maar een maximale accuduur heeft van ruim 8/9 uren. Het LCD gebaseerde scherm moet constant voorzien worden van een backlight om functioneel te zijn. Dit zorgt ervoor dat de accu veel korter doet dan een E-reader. Voorbeeld: De E-reader van Sony, de T2 heeft een accuduur van ruim 2 maanden gespecificeerd en dit product alweer 3 weken (en dat terwijl Sony een behoorlijke track record heeft van eerlijk en juist weergeven van officiële accuduur tijden). Hierdoor zul je veel minder vaak tegenkomen dat de Ipads beginnen op te raken tijdens de lessen, of dat er niet genoeg oplaadpunten zijn in de klas voor de ipads tegelijk. Je zou dus makkelijk kunnen zeggen dat een E-ink gebaseerd product veel betrouwbaarder is dan een LCD gebaseerde product.

Rustiger voor je ogen
Doordat je niet steeds een "lichtbron" (LCD) zit te lezen is het ook veel rustiger en minder intensief om een E-ink scherm te lezen. [not sure if correct] Heeft voornamelijk te maken met de retina + iris van je oog dacht ik. De Iris moet namelijk een stuk kleinere diafragma instellen om je retina niet te beschadigen van de hoge nits waarden van een display, ook kost het zo dus meer energie, en raken je ogen eerder vermoeid... [/Not sure if correct]... Maar alsnog hebben heel veel e-reader eigenaren de ervaring dat een E-ink scherm rustiger, fijner en minder vermoeiend afleest.

Het blijft perfect leesbaar als een stuk papier in de zon
Een LCD scherm heeft een doorschijnend glas/plastic nodig die van achter een grote backlight heeft om de scherm zichtbaar te houden. Hierdoor word een LCD display ook behoorlijk gevoelig voor "tegenlicht" zoals de zon. Proving fact: Pak je Ipad/Galaxy tab, ga ermee in de zon werken en probeer een artikel te lezen in de velle zon. En nu, pak je een Sony T2/Kobo Glow of een stuk krant, en probeer je hetzelfde stuk artikel te lezen... Wat is het verschil? Juist ja, leesbaar of totaal niet leesbaar.

Contrast
Het contrast van een E-ink scherm ligt een FLINK stuk hoger dan het contrast van een LCD display. Dit zorgt ervoor dat de schermen flink beter leesbaar zal zijn. Met name voor de mensen met slechtere ogen. Studenten met een bril zullen hier heel van profiteren

2. Afleidfactor van de Ipad
studenten aan de middelbare/basis school waar de "onderwijsapps" voor gericht zijn, zijn nog erg jong en onverantwoord. Door hun een product te geven waarbij er dus geen "vrije" toegang zal zijn voor games, filmpjes, facebook, en andere afleidende apps zul je daardoor veel hogere concentratie behouden in de les.

3. Productiekosten
Het is algemeen bekend dat een E-ink display lagere productiekosten kent als een LCD gebaseerde scherm. Dit zie je ook alweer terug in de huidige prijzen van E-readers vs. Tablets. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van een flink goedkopere en efficiëntere chipset omdat er geen behoefte is aan grafische games en multimedia apps in de klas. Zeker in deze economische tijden lijkt het mij veel verstandiger om massaal de E-ink gebaseerde readers te gebruiken ten opzichte van tablets in het onderwijs.

(4. Stylus)
Deze reden geld alleen mits Sony ervoor gekozen heeft om een digitizer in te bouwen in de Reader. Hierdoor kunnen de scholen de leerlingen namelijk leren schrijven. Met de huidige tablets als bijvoorbeeld de Ipad, heb je helemaal niet zo een functionaliteit ingebouwd (jammer genoeg). Alleen de "net zo duur als de ipad" Galaxy Note 10.1 en de extreem dure windows 8 tablets/hybrids hebben deze functionaliteit ingebouwd. Als de scholen bijvoorbeeld helemaal zouden gaan overstappen op de Ipad, dan is de kans groot dat de leerlingen helemaal niet goed leren schrijven omdat ze alleen maar bezig zijn op een simpele toetsenbord. Dat zou een grote achteruitgang zijn voor de daadwerkelijke kwaliteit van het onderwijs.


Conclusie
De perfecte uitvinding voor de perfecte doelgroep. Dit is het apparaat wat het onderwijs al jaren echt heel hard nodig heeft. Dit zorgt er daadwerkelijk voor dat er een hoop inefficiënte lasten weggenomen worden op een "future proof" wijze waarbij het kwaliteit van het onderwijs tevens niet achteruit zal gaan. Ik ben voornamelijk benieuwd in hoeveel van de scholen gemeenschappen daadwerkelijk ervoor zullen kiezen zo een kwaliteit volle oplossing te kiezen ten opzichte van de "Ipad" waarbij enkele gemeenschappen al voor gekozen hadden (weet je nog wel, die zogenaamde Ipad scholen :+ 8)7 ;( ).
Anoniem: 32279
@Vinand13 mei 2013 20:59
Ik werk in het onderwijs en we hebben een paar jaar terug al met ereaders in een proef gedraaid. Probleem was dat voornamelijk de docenten dachten dat ze er van alles mee konden, filmpjes afspelen, corrigeren van werk etc.

We hebben diverse merken readers geprobeerd, van duurdere met een stylus (met ook uitvoer naar pdf zoals deze Sony gaat krijgen) tot Chinese Hanklin's met alleen reader mogelijkheid.

De ereaders werden helaas niet echt omarmd door de docenten die ermee moesten werken. En ipad vinden veel niet lezers toch een stuk fijner.

Persoonlijk vind ik het jammer, maar ik zie onze studenten vandaag de dag ook heel anders informatie tot zich nemen dan ik het in mijn studie heb gedaan. Ik vermoed dat scholen eerder op een tablet oplossing overstappen dan op deze ereader variant, maar vooral voor het hogere onderwijs zou dit apparaat wel ideaal zijn.

Voor thuisgebruik is hij te groot, ik heb een A4 formaat Kindle DX gehad (althans die kwam redelijk in de buurt), maar die ging toch lastig mee in een tas en in bed lezen was ook niet fijn.

Maar wie weet wat het onderwijs ermee gaat doen, ik ben benieuwd.
Compleet andere doelgroep.
Zie jij maar eens 25.000 bladzijdes te lezen zonder dat je ipad aan de lader hangt.

E-readers zijn juist bedoeld als vervangers van boeken, en niet als tablet-concurenten.

Waar de tablet een evolutie van de laptop is,
Is de e-reader een evolutie van een boek.
(Hele simpele vergelijking die niet helemaal klopt maar wel een redelijke vergelijking bied)
en de grootte komt overeen met standaard-A4-papier.
A4 is net even groter en zou je op een formaat van ~14,3" moeten komen:
√(29,72+212)

Edit:
Sinds wanneer zijn er standaarden voor marges? En dan nog is het beeldscherm zeker niet A4 formaat, zelfs nog te klein voor Letter. In de meeste PDFs zitten nog netjes de marges, dus tenzij de reader daar tools voor heeft om deze te verwijderen of kleiner te maken zal je daar weinig mee opschieten...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 13 mei 2013 14:48]

In de (door google translate vertaalde tekst) staat deze note:

※ 1: 13.3-inch is gelijk aan de grootte exclusief de marge van A4-formaat.
Haal daar de marges af die je vaak op een A4tje hebt en je zit op 13,3 :+
De Sony PRS-T1 heeft een menu-optie om marges bij te snijden, ik neem aan dat dit toestel die optie ook heeft.
Anoniem: 26447
@Cergorach13 mei 2013 17:33
Helaas zijn die er niet, het is zijwit, kopwit, rugwit en voetwit, die zijn (als men het netjes wil doen aan een formule onderhevig) daar heb ik geleerd op de Grafische school en uiteraard toegepast in de Boekdruk qua Monotype opmaak (dit geval was het film, vroeger was het in lood), maatr sinds men meer het nerd tijdperk en toffe jongens tijdperk ging hanteren is daar ook geen draad meer aan vast te knopen, zie tegenwoordig vloekende rugwitten, zijwitten Kopwitten en voetwitten waar een echte Monotype opmaker zich voor in het graf zou omdraaien. :/
Ik ben al jaren een zeer tevreden gebruiker van een 6-inch SONY (prs-505) e-reader (zie http://tweakers.net/produ...-300-(zilver-5-inch).html). Wat ik nog op mijn wensenlijstje had was:
- groter beeld voor PDF's,
- Ingebouwde verlichting.

Fratsen als ingebouwde mp3 speler en internet access heb ik persoonlijk niet nodig.

Nu KOBO met een 6,8 inch reader komt met hogere resolutie en ingebouwde (indirecte) verlichting (http://tweakers.net/nieuw...r-met-hoge-resolutie.html)zijn mijn wensen in vervulling gekomen.
13,3 inch klinkt echter ook geweldig (over verlichting staat niks geschreven) maar op een gegeven moment wordt het te groot om gemakkelijk vast te houden.
Deze komt echter wel op mijn verlanglijstje. Moeilijk kiezen zo, met deze annoceringen!
In tegenstelling tot o.a. Kobo heeft Sony tot nu toe nog geen e-reader uitgebracht met ingebouwde verlichting. Ik neem aan dat de opvolger van de PRS-T2 wel met verlichting gaat komen, aangezien zo'n beetje alle concurrenten dat inmiddels hebben.

Ik kan me voorstellen dat Sony ervoor kiest om dit 13.3" toestel zonder verlichting te leveren; door het formaat zal het niet eenvoudig worden om vanuit de rand het hele scherm egaal te verlichten. En aangezien hij is bedoeld voor scholieren en studenten, zal hij grotendeels gebruikt worden in het klas/collegelokaal en de studeerkamer waar doorgaans voldoende licht is.

Als je wilt studeren in het donker wachtend op de bus, of op een zwoele zomeravond liggend in het gras... dan neem je maar even een hoofdlamp mee O-)
Een groter beeld voor PDF's staat ook zeker op mijn lijst, maar het liefst zie ik nog een kleuren e-ink scherm.
Als dat prototype een beetje betrouwbaar is, dan is deze reader wel erg dun!

Op A4 formaat iets lezen, lijkt mij wel prettig, het vast houden qua grote lijkt mij wel een puntje van aandacht, ik denk namelijk dat je deze eerder op tafel gaat leggen.
Tevens ben ik benieuwd in hoeverre dit een prijsstijging hiervoor met zich mee brengt t.o.v. huidige markt ( in het hogere segment van €130,00 euro ).
Leuk apparaat. Soms download ik wel eens een studieboek, maar het grote nadeel is dat mijn ereader een stuk kleiner is dan de echte boeken. Als schrift kan het ook prima dienen. Hoe vaak ik die wel niet kwijtraak...
Ik hoop wel dat wanneer je gaat schrijven, dit alleen met de stylus kan. Op de T2 merk ik nu dat, als je een normale schrijfhouding aanneemt, het schrijven lastig gaat omdat je hand de hele tijd ook het scherm aanraakt met alle gevolgen van dien. Wil je dit voorkomen dan moet je dus je hand oplichten, wat niet erg bevordelijk is voor lange schrijfsessies.
Anoniem: 451726
13 mei 2013 15:17
Mooi, lijkt mij ook fijn met een gewoon boek en dat scherm roept gewoon om comics zoals the Walking Dead..

Hopelijk wel gelijk met een verlicht scherm heeft zoals de Kindle Paperwhite. Want waarom anders zo lang wachten tot ca. begin 2014? :? De leesbaarheid is dan gelijk stukken beter door het veel wittere scherm in plaats van de standaard grauwe e-ink schermen.
Mooi product! Naar mijn weten 1 van de eersten in de markt met dit formaat... Ben benieuwd of Sony het "licht" ook gezien heeft v.w.b. een inschakelbare achtergrondverlichting. Qua lezen op zo'n groot scherm zou ik dit niet zo snel kopen (ik heb zelf een tevreden PRS-T2 gebruiker), maar goed, ik behoor niet tot de beoogde doelgroep....
Laat ze dit grootschalig toepassen in het onderwijs, ik ben een groot voorstander.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee