Jij snapt dus totaal niet het verschil tussen een e-reader met een tablet met LCD gebaseerde technologie. Zeker als je er naar kijkt op onderwijs vlak
Ondanks dat er op het moment niet veel onderwijs apps beschikbaar zijn voor een willekeurig reader OS, is het tegenwoordig steeds makkelijk geworden om het essentiële te kunnen porten, en meer dan dat willen ze nieteens in de wereld van onderwijs. Daar ligt het probleem dus duidelijk niet in. Aan de andere kant ligt het probleem van de Ipad ligt hem voornamelijk in het volgende:
1. LCD vs E-Ink
LCD scherm is veel energie onvriendelijker.
Dit zorgt ervoor dat de Ipad maar een maximale accuduur heeft van ruim 8/9 uren. Het LCD gebaseerde scherm moet constant voorzien worden van een backlight om functioneel te zijn. Dit zorgt ervoor dat de accu veel korter doet dan een E-reader. Voorbeeld: De E-reader van Sony, de T2 heeft een accuduur van ruim 2 maanden gespecificeerd en dit product alweer 3 weken (en dat terwijl Sony een behoorlijke track record heeft van eerlijk en juist weergeven van officiële accuduur tijden). Hierdoor zul je veel minder vaak tegenkomen dat de Ipads beginnen op te raken tijdens de lessen, of dat er niet genoeg oplaadpunten zijn in de klas voor de ipads tegelijk. Je zou dus makkelijk kunnen zeggen dat een E-ink gebaseerd product veel betrouwbaarder is dan een LCD gebaseerde product.
Rustiger voor je ogen
Doordat je niet steeds een "lichtbron" (LCD) zit te lezen is het ook veel rustiger en minder intensief om een E-ink scherm te lezen. [not sure if correct] Heeft voornamelijk te maken met de retina + iris van je oog dacht ik. De Iris moet namelijk een stuk kleinere diafragma instellen om je retina niet te beschadigen van de hoge nits waarden van een display, ook kost het zo dus meer energie, en raken je ogen eerder vermoeid... [/Not sure if correct]... Maar alsnog hebben heel veel e-reader eigenaren de ervaring dat een E-ink scherm rustiger, fijner en minder vermoeiend afleest.
Het blijft perfect leesbaar als een stuk papier in de zon
Een LCD scherm heeft een doorschijnend glas/plastic nodig die van achter een grote backlight heeft om de scherm zichtbaar te houden. Hierdoor word een LCD display ook behoorlijk gevoelig voor "tegenlicht" zoals de zon. Proving fact: Pak je Ipad/Galaxy tab, ga ermee in de zon werken en probeer een artikel te lezen in de velle zon. En nu, pak je een Sony T2/Kobo Glow of een stuk krant, en probeer je hetzelfde stuk artikel te lezen... Wat is het verschil? Juist ja, leesbaar of totaal niet leesbaar.
Contrast
Het contrast van een E-ink scherm ligt een FLINK stuk hoger dan het contrast van een LCD display. Dit zorgt ervoor dat de schermen flink beter leesbaar zal zijn. Met name voor de mensen met slechtere ogen. Studenten met een bril zullen hier heel van profiteren
2. Afleidfactor van de Ipad
studenten aan de middelbare/basis school waar de "onderwijsapps" voor gericht zijn, zijn nog erg jong en onverantwoord. Door hun een product te geven waarbij er dus geen "vrije" toegang zal zijn voor games, filmpjes, facebook, en andere afleidende apps zul je daardoor veel hogere concentratie behouden in de les.
3. Productiekosten
Het is algemeen bekend dat een E-ink display lagere productiekosten kent als een LCD gebaseerde scherm. Dit zie je ook alweer terug in de huidige prijzen van E-readers vs. Tablets. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van een flink goedkopere en efficiëntere chipset omdat er geen behoefte is aan grafische games en multimedia apps in de klas. Zeker in deze economische tijden lijkt het mij veel verstandiger om massaal de E-ink gebaseerde readers te gebruiken ten opzichte van tablets in het onderwijs.
(4. Stylus)
Deze reden geld alleen mits Sony ervoor gekozen heeft om een digitizer in te bouwen in de Reader. Hierdoor kunnen de scholen de leerlingen namelijk leren schrijven. Met de huidige tablets als bijvoorbeeld de Ipad, heb je helemaal niet zo een functionaliteit ingebouwd (jammer genoeg). Alleen de "net zo duur als de ipad" Galaxy Note 10.1 en de extreem dure windows 8 tablets/hybrids hebben deze functionaliteit ingebouwd. Als de scholen bijvoorbeeld helemaal zouden gaan overstappen op de Ipad, dan is de kans groot dat de leerlingen helemaal niet goed leren schrijven omdat ze alleen maar bezig zijn op een simpele toetsenbord. Dat zou een grote achteruitgang zijn voor de daadwerkelijke kwaliteit van het onderwijs.
Conclusie
De perfecte uitvinding voor de perfecte doelgroep. Dit is het apparaat wat het onderwijs al jaren echt heel hard nodig heeft. Dit zorgt er daadwerkelijk voor dat er een hoop inefficiënte lasten weggenomen worden op een "future proof" wijze waarbij het kwaliteit van het onderwijs tevens niet achteruit zal gaan. Ik ben voornamelijk benieuwd in hoeveel van de scholen gemeenschappen daadwerkelijk ervoor zullen kiezen zo een kwaliteit volle oplossing te kiezen ten opzichte van de "Ipad" waarbij enkele gemeenschappen al voor gekozen hadden (weet je nog wel, die zogenaamde Ipad scholen

).