E Ink-papier Carta heeft 50 procent hoger contrast en verbeterde verversing

E Ink heeft een nieuw soort elektronisch papier ontwikkeld dat naar eigen zeggen 50 procent meer contrast biedt dan bestaande e-ink-soorten. Ook moet de technologie van het bedrijf ervoor zorgen dat het volledig verversen van het scherm overbodig wordt.

Het is onduidelijk met welk voorgaand product E Ink zijn nieuwe vinding vergelijkt bij zijn contrast-claim: waarschijnlijk gaat het om een contrastverbetering van 50 procent vergeleken met conventionele E Ink Pearl-technologie die in veel e-readers wordt gebruikt. Daarnaast stelt E Ink dat de Regal-technologie wordt ondersteund in zijn schermen: hiermee moet het mogelijk worden om content te verversen zonder dat daarbij de gehele pagina ververst hoeft te worden. Een nadeel van veel e-readers is dat bij het omslaan van de pagina het gehele scherm knippert, wat afbreuk doet aan de leeservaring.

Ook claimt E Ink dat zijn e-ink-schermtechnologie minder stroom verbruikt dan de huidige generatie schermen. Precieze cijfers over het stroomverbruik werden echter niet bekendgemaakt. Makers van e-readers kunnen er bij de Carta-schermen voor kiezen om een touchmodule in te bouwen, iets dat bij e-readers tegenwoordig gebruikelijk is. De schermen kunnen met diagonalen van 1,44" tot 13,3" worden geleverd. De bijbehorende resoluties zijn volgens het bedrijf 'groter dan 300ppi".

Onduidelijk is nog welke fabrikanten interesse hebben in de e-ink-schermen van E Ink, maar waarschijnlijk heeft Amazon het gebruikt voor zijn recent aangekondigde nieuwe Kindle Paperwhite en Kobo in zijn nieuwe Aura-reader.

Carta e-ink

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

07-09-2013 • 13:46

32

Reacties (32)

32
32
14
3
0
15
Wijzig sortering
Ik neem aan dat 'hoger contrast' betekent dat de achtergrond witter wordt. Dat kan wat mij betreft geen kwaad, de achtergrond is nu wat grauwig waardoor je eerder verlichting nodig hebt dan bij conventionele (papieren) boeken. Aan de andere kant heb je bij direct zonlicht eerder een zonnebril nodig. 8-)

Persoonlijk vind ik het niet storend bij de Pearl-schermen dat de hele pagina ververst wordt, maar zonder dat geknipper ziet het er wel wat vloeiender uit (bij de Kobo readers kun je in stellen of dat verversen bij iedere pagina moet gebeuren of niet - standaard verversen die om de 5 pagina's). Het niet hoeven verversen van de pagina scheelt natuurlijk ook behoorlijk in het stroomverbruik.
Inderdaad, ik vermoed ook dat het scherm witter zal zijn en daarmee het contrast hoger. Maar net wat je zegt, het kan de ervaring ook slechter maken. Felle witte pagina's op een paneel van een tv, pc of laptop/smarthphone etc zijn 's avonds eerder vermoeiend en/of irritant dan overdag.

Maar goed, een leuke ontwikkeling verder. Fijne technologie die e-inkt schermen, maar natuurlijk voor verbetering vatbaar.
Anoniem: 257088 @ToFast8 september 2013 10:12
dan heb je het over lichtgevende schermen, een wit vel papier doet in het donker ook niet extra pijn aan je ogen, t.o.v. een grijs papier. witter is vervelender aan je ogen als er achtergrondverlichting achter zit, en dus niet bij E-ink.
Als je een vel wit papier in de zon houdt reflecteert dit meer licht dan een vel grijs papier, er komt dus meer licht in je ogen en dit gaat eerder pijn doen. Dit gaat dus wel op bij papier ook.
Ik heb een PRS-T2, en vind het scherm uitstekend. Beter contrast, hogere resolutie, sneller pagina's omslaan, lager energieverbruik, het zal wel aan de vooruitgang liggen - voor mij mag het allemaal! De volgende revolutie op dit gebied is natuurlijk kleur. En ik wacht nog op brede toepassing in horloges, telefoons, laptops, magnetrons, reclamezuilen, prijskaartjes, etc. Dat zou heel veel stroom schelen denk ik, want voor veel apparaten is verversingssnelheid geen issue.
Anoniem: 399807 @sumac8 september 2013 10:51
Die van mij heeft soms wel problemen om door te bladeren. Dan stokt ie helemaal en lijkt wel of ie dan een nieuwe sectie van het boek inlaadt.
Als ik een boek lees dan is er ook een hapering als ik van de ene bladzijde naar de andere bladzijde ga. Of dat dan electronisch gebeurt of fysiek maakt niet zo veel uit. Ik zou er eerder tureluurs van worden als je in 1 stuk door zou kunnen blijven lezen: je hebt dan immers amper meer besef van waar je bent in het boek.
Leuk argument dus dat het afbreuk doet aan de leeservaring als het scherm kortstondig knippert maar volgens mij doet het meer afbreuk aan de leeservaring als je niet meer in de gaten hebt hoe ver je bent in het boek. Dan denk je: heb ik het bijna uit? ik lees nog even verder en dan duurt het nog uren of juist andersom: ik stop er nou mee en als je het dan weer oppakt ben je na een kwartier klaar met het boek en dan had je het de vorige keer liever nog even uitgelezen.
Je moet nog steeds bladeren hoor. Maar wat de Pearl-schermen doen, is de pagina kortstondig helemaal zwart maken, dan helemaal wit, en dan pas de tekst van de nieuwe pagina laten zien. Dit gebeurt omdat e-ink Pearl een heel klein beetje 'geheugen' heeft: de letters verdwijnen nooit helemaal, je kunt ze altijd nog heel lichtgrijzig in de achtergrond zien. Het verversen heft dat effect grotendeels op.
Sommige readers doen dat al niet bij iedere paginawissel, de Kobo Touch bijvoorbeeld standaard iedere 5 pagina's (instelbaar). Als niet de hele pagina ververst wordt zie je langzaam de letters in elkaar overvloeien.
Je kunt in de software altijd een bladzijde omslaan programmeren?
Precies met een vloeiende snelle animatie. Daarnaast, hoe sneller (geen geknipper) hoe fijner, heeft iets met user experience/satisfaction te maken. Té snel is natuurlijk ook niet goed, daarom worden vaak animaties gebruikt met bijvoorbeeld een 100-500ms 'pauze'.

Bovendien, de paginanummering (en ook einde) wordt op e-readers meestal in een status-balk weergegeven, of bij het kortstondig op het scherm te 'tappen' of een knop in te drukken. Wel vind ik persoonlijk dat dit optioneel moet zijn, sommige mensen willen liever altijd een dunne statusbalk zien, anderen niet ten aanzien van meer effectieve lees/werk ruimte.
Volgens mij doet het meer afbreuk aan de leeservaring als je niet meer in de gaten hebt hoe ver je bent in het boek.
De meeste e-readers hebben dan ook een indicatie hoever je bent in het boek.

Zo heeft de Sony PRS-T2 bij het laatst gelezen boek in het homescreen een counter en een voortgangsbalk. En als je een boek leest staat er klein onderaan je scherm "Page xx of xx".

Het is niet het fysieke gevoel dat je over de helft bent van een dikke pil, maar je weet wel hoever je bent.
Ik zou er eerder tureluurs van worden als je in 1 stuk door zou kunnen blijven lezen: je hebt dan immers amper meer besef van waar je bent in het boek.
Makkelijk opgelost met een scrollbalk.
Op een kindle staat onderin een dun balkje met waar je bent in het boek. Hoofdstukken staan met kleine vierkantjes aangegeven.
Het scherm van een 3de generatie kindle zit qua kleur tussen een oude pocket en een wit A4-tje in.
De nieuwe Kobo Aura (6") gebruikt ook een nieuw e-ink Carta-scherm. Kobo noemt het een ClarityScreen. De Aura HD heeft een ClarityScreen+ (een scherm met een hogere ppi).
Kobo noemt anders op hun eigen site dat de Aura Pearl (de huidige/nu oude techniek van E Ink) gebruikt:
Kobo Aura's beautiful 6" ClarityScreen and a high res, edge-to-edge low-glare Pearl E Ink screen provides a print on paper reading experience, even in direct sunlight.
Is ClarityScreen niet een soort Apple Retina-achtige benaming voor een hoge resolutie/DPI?
Volgens mij is er sprake van een spraakverwarring verschillende namen worden nu willekeurig door elkaar gebruikt. Misschien was/is de onderscheidende naam voor de nieuwe generatie e-ink schermen door E-ink nog maar recent Carta gedoopt. Het heeft er alle schijn van dat Kobo ten onrechte de naam Pearl hanteert.
Daarnaast bedenken afnemers van de e-ink schermen vaak eigen pakkende namen om zich van de concurrentie te onderscheiden (PaperWhite, ClarityScreen, CarityScreen+) terwijl het dezelfde e-ink technologie/generatie schermen betreft en er dus feitelijk geen of amper verschil zal bestaan.

Persbericht van Kobo:
…For Readers who prefer a dedicated reading experience, Kobo has created the beautiful Kobo Aura 6” E Ink eReader, which boasts a stunning edge-to-edge, high-resolution (212 dpi) display. The Kobo Aura leverages a new low-flash screen technology to virtually eliminate ghosting and page refresh for the best book-like reading experience, …(bron)

Het lijkt mij daarom aannemelijk dat de Aura 6" niet beschikt over een scherm van de Pearl-generatie.
Termen als ClarityScreen zeggen inderdaad niets. Het citaat uit het persbericht zou echter net zo goed op E Inks Regal-technologie kunnen slaan, wat kennelijk neerkomt op een efficiëntere aansturing van Pearl of Carta-schermen om zo complete page refreshes verder te minimaliseren.

Volgens http://goodereader.com/bl...ind-e-ink-regal-and-carta heeft de Aura een Pearl HD-scherm en de nieuwe Kindle een Carta.
Dit klopt inderdaad. Kobo gebruikt pearl schermen met de nieuwe "regal" aansturing
Er komt een aura met lagere resolutie en die geven ze ook de naam clarityscreen. Dus het zal niet vanwege de DPI zijn.

Soms zoeken bedrijven een 'pakkende' naam. Iets wat onderscheid van anderen, terwijl het niet (of niet veel) anders is.
Ah interessant om te weten. Aura HD en Kobo an sich met fijne achtergrond verlichting zou wel eens een opvolger van mijn Sony prs-650 kunnen zijn.
KLinkt als een mooier scherm dan voorheen. Vooral contrast en verversing zijn toch de minder sterke punten van elektronisch papier. Mooi dat er weer een nieuwe inhaalslag wordt gemaakt.
In hoeverre is dat contrast een probleem of minder sterk punt? Er is geen enkel ander scherm voor zover ik weet dat ook zo goed in de zon te lezen is, geen licht uitstraalt en daarmee dichtbij een boek komt (ik vind het fijner in gebruik dan een boek)
E-ink Pearl heeft minder contrast dan gewoon papier. Papier (ook dat van kranten en goedkope pockets) is witter dan de achtergrond van Pearl, en ook zijn gedrukte (zwarte) letters zwarter dan de letters van Pearl - het scheelt niet veel, maar letters op e-ink zijn gewoon minder zwart.

Bij fel zonlicht is dat inderdaad een voordeel, want je hebt minder snel een zonnebril nodig, maar bij schemering moet je toch eerder het licht aandoen om te kunnen blijven lezen.
Meer contrast / betere leesbaarheid is wel interessant, het lagere stroomverbruik wat minder. Mijn Kobo Glo laad ik nu ongeveer 1 x per 6 weken op en dan is hij nog niet eens leeg.
Ik moest ook even wennen aan het "verversen" van de pagina om de circa 6 pagina's maar daar wen je vlot aan, ik merk het nu niet eens meer op, is niet echt storend. Als het helemaal kan komen te vervallen dan is dat natuurlijk wel mooier.

Wat hierboven ook staat, nu is het scherm wat grijzer en ben je eerder geneigd om de verlichting aan te doen, als dat witter wordt dan is dat een mooie ontwikkeling.
Ik vind het scherm in de Glo al erg goed, ik heb nu de verversing op om de 15 pagina's staan (je kunt een bestandje aanpassen in kladblok) en merk pas rond de 10 pagina's dat de letters echt een beetje blijven staan (hoewel nog steeds niet hinderlijk).

Als deze schermen het beter doen dan is dat alleen maar beter natuurlijk. Hogere resoluties zou ook leuk zijn zodat je toch wat scherpere en kleinere (=meer) letters op je scherm kwijt kan.
Je zal wel één van de weinigen zijn die het lagere stroomverbruik als 'negatief' punt ziet. Tekst en uitleg hoef ik daarvoor natuurlijk niet te geven. Maar overal zijn tegenstanders van, ook lage capaciteit accu's e.d. :+

Het zou helemaal interessant worden als tablets >=7" met deze schermen worden uitgerust (erboven ofzo, onzichtbaar natuurlijk) kan je die ook echt goed voor ebooks gebruiken.

Voor smartphones is dit ook interessant, notificaties, tijd/weer/ etc etc weergeven op standby, zonder dat merkbaar minder accutijd kost!

[Reactie gewijzigd door ToFast op 23 juli 2024 22:07]

Ik denk dat-ie bedoelt dat hij het lagere stroomverbruik niet zo interessant vind, omdat z'n Glo het al heel lang volhoud op een acculading.

*** moest ook twee keer lezen voordat ik snapte wat er stond ***
Ik heb ook een PRS-T2 van Sony en bevalt tot nu toe prima, ligt beter in de hand dan echte papieren boeken, echt knipperen bij het omslaan van bladzijden doet hij niet en zo lang hij nog functioneert is het voor mij prima, daarna zien we wel weer.
Ik vraag me af welk probleem ze nu precies oplossen hiermee. Ik gebruik zelf een Nook met glowlight en het ding slaat echt razendsnel pagina's om. Ja, hij knippert, maar dat gaat zo snel dat je er geen erg in hebt. En dat contrast? Tja, ik vind het wel fijn dat ie niet knal- en knalwit is. Dat leest fijner, zeker in de zon wordt wit als snel te fel. (Engelse paperback zijn ook altijd een beetje groezelig) En binnen leest het ook prima. En zo niet -> glowlight! En ik laad 'em eens in de 2 weken op. Ofwel: ik heb niet het idee dat ik een product heb dat heel hard verbetering nodig heeft.
Wat naar mijn mening wel verbetering nodig heeft zijn de belachelijke prijzen voor e-readers in NL. Maar ja, da's een ander verhaal.
Ik heb bebook club en ben er erg tevreden mee, ze zijn aan de dure kant maar vroeger op vakantie had ik de regel: max 1 boek per dag nu hoeft dat niet meer! Zoveel boeken als ik wil en lekker licht.
Heel goed deze verbetering. Voor ereaders is het wellicht niet zo nodig, maar nog een paar van dit soort verbeteringen (lees: kleur, hogere resolutie en snelheid) en je kunt een e-ink scherm gebruiken voor een mobiele telefoon. Dát zou pas interessant worden omdat het scherm van een mobiel de grootste stroomvreter is en je met een e-ink scherm de batterijduur dus drastisch zou kunnen verhogen.
Als ik de reacties zo lees denk ik dat het grootste probleem van e-ink is dat de mensen die het willen gebruiken al een ereader hebben met e-ink en de rest naar papier of een tablet gebruikt.

De technologie wordt misschien niet snel genoeg "oud". Zelf heb ik de prs600 gehad en heb nu de prs-t1. Voor mij is het snel genoeg, helder genoeg en gaat de accu normaal gesproken lang genoeg mee (1maand normaal, 2 weken tijdens een vakantie).

Wel heb ik de €60 e-ink readers gezien. Buitengewoon slecht en handig om te vervangen door een willekeurig alternatief. Ik kan me zelfs voorstellen dat iemand die zo'n apparaat heeft nooit meer e-ink wil hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.