Sony introduceert e-reader met resolutie van 758x1024 pixels

Sony heeft op de IFA de PRS-T3 aangekondigd, een nieuwe e-reader die het huidige T2-model moet opvolgen. De e-reader is lichter dan zijn voorganger en heeft een 6" e-ink-scherm waarbij Sony de resolutie heeft verhoogd naar 758x1024 pixels. Verlichting is echter niet aanwezig.

De behuizing van de PRS-T3 heeft rondere vormen dan zijn voorganger en het gewicht van de e-reader is verder verlaagd: volgens Sony komt het gewicht uit op 200 gram inclusief de standaard meegeleverde snap cover. Het e-ink-scherm, dat een diagonaal heeft van 6", biedt een oplossend vermogen van 758x1024 pixels met 16 grijstinten, terwijl de PRS-TS2 het nog moest doen met een resolutie van 600x800 beedpunten.

De touchbediening is gebleven, maar in de e-reader is geen verlichting ingebouwd, zoals bij veel recente e-readers het geval is. Een leeslampje kan wel worden toegevoegd met de optionele PRSACL30-cover die 50 euro kost. Het ledlampje betrekt de stroom daarbij direct uit de accu van de e-reader.

Sony heeft de PRS-T3 voorzien van 2GB aan interne flashopslag. Deze kan worden vergroot met micro-sd-kaartjes. Volgens de fabrikant kan de accu het gemiddeld twee maanden vol houden als wifi is uitgeschakeld. Bij ingeschakelde 802.11n-wifi bedraagt het uithoudingsvermogen 1,5 maand. Sony hanteert voor de PRS-TS3 een adviesprijs van 139 euro waarbij gekozen kan worden voor een witte, zwarte of rode uitvoering.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-09-2013 • 17:54

76 Linkedin

Reacties (76)

76
76
54
3
0
5
Wijzig sortering
Ook bij Dixons is hij te reserveren, alhoewel ik me afvraag of je daar wel geleverd krijgt gezien de problemen die zij hebben met hun website en dramatische, onbetrouwbare voorraadbeheer.
Opmerkelijk dat er geen verlichting inzit. Dat lijkt me bijna standaard gezien de concurrentie, moet je nog met een dure cover aan de gang, dat tikt bij de prijs op. Als mijn PRS-T1 het begeeft (of ik 'm door kan geven) wordt het voor mij een Kobo Aura HD. Die extra inch scherm is me wel wat extra omvang waard, het benadert dan een pagina uit een fysiek boek beter.

[Reactie gewijzigd door Bundin op 5 september 2013 18:02]

Ik heb de verlichting echt nog nooit gemist. Je leest een boek normaal toch ook met een lamp naast of boven je of buiten? Dat doe je met een e-reader ook. Backlight in een donkere omgeving leest echt bagger tot en met.
Het is dan ook geen backlight, maar frontlight.

Daarnaast merk ik (met een PRS-T1) toch wel dat de 'rand' aardig wat licht kan tegenhouden. Die is een paar mm hoog en kan zeker aan de boven/zij/onderkant behoorlijk wat schaduw werpen als je niet precies goed voor de lamp zit. Een ingebouwd lampje kan dan zeker geen kwaad.
Dat heb ik ook gedacht... tot ik een verlichte e-reader kocht.
Geloof me als je eenmaal een ereader met verlichting hebt, wil je nooit meer terug.
Ik ben nu aan mijn 4e ereader, de paperwhite. ten eerste zogt de verlichting voor een beter contrast (witter "papier") wat gewoon wat beter lest dan het "gerecyclede" papier van onverlichte ereaders.

Verder lees ik graag in bed: thuis heb ik verlichting, maar in veel hotels is dat kennelijk teveel gevraagd en heb je van die gezellige schemerlampjes op je nachtkastje.... waar je slecht bij kunt lezen.

Voor mij is deze Sony, zeker voor die prijs een absolute "no-go". geloof niet alleen mij maar lees hier alle commentaren of die op de diverse fora maar eens door.

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 5 september 2013 21:14]

Je bent aan je 4e e-reader toe? Wat is er gebeurd met die anderen? Gingen die allemaal stuk? Of ben je een soort gadgetfiel die steeds upgrade? En hoe verantwoord je dan het aanschaffen van producten die je vervolgens net zo makkelijk weer ergens in een kast laat verrotten?

Of geef je ze weg of verkoop je ze door?

Ik heb een PRS-2. Niet al te lang geleden aangeschaft. Ik ga dat ding gebruiken tot ie helemaal stuk is. Ik ga deze nieuwe e-reader echt niet kopen voor een iets groter scherm.
Wij hebben hier in huis de PRS-T2 en daar zijn we vanaf dag 1 heel blij mee, we keken uit naar de PRS-T3 en die ziet er zeker goed uit :) Fijn dat ze de resolutie hebben verhoogd, alleen onbegrijpelijk dat de achtergrondverlichting ontbreekt, wat denkt Sony, dat we zo gek zijn dat we even 50 euro uit gaan geven aan een shitty (excuse my french) accessoire.

Sowieso zijn de accessoires naar mijn erg overdreven geprijsd. Jammer, denk dat we de PRS-T3 maar gaan overslaan.

[Reactie gewijzigd door EN-IS op 5 september 2013 18:00]

Overigens hoeven aardige accessoires niet prijzig te zijn. Ik had op eBay een tijd terug een leeslampje waar ook wel over na was gedacht.
Leeslampen bij dixons: € 0,95.
Sony originele cover (T1): €9,95 (zonder lampje).
Ik heb toen een cover gekocht met lampje omdat mijn vriendin dat zo graag wilde. Helaas begrijpt Sony niet dat €50 hiervoor verkapte oplichting is. Een chinese fabrikant bouwt dezelfde kwaliteit voor €15~€20.
Anoniem: 187021
@Nas T5 september 2013 21:20
Volgens Engadget zit het lampje gewoon verwerkt in de cover. Wat is nu waar...?
Precies dat. Sony verkoopt covers met en zonder lampje, dat is al zo sinds de PRS-T1 (en waarschijnlijk daarvoor ook al)
Koop gewoon een Kobo en je hebt meer value voor je geld.
Wat kort door de bocht, maar inderdaad. Ik heb twee weken geleden een e-reader gekocht en dacht dat ik een Sony PRS-T2 ging kopen (erg goed getest door de consumentenbond en goede reviews, etc). Tot mensen mij wezen op het gemak van achtergrondverlichting. Ik was gelijk om.

Ik heb dus een Kobo Aura HD gekocht. En ik moet zeggen: Die achtergrond verlichting is super. Geklooi met zo'n lampje is maar niets. Buiten 's avonds in de tuin, in het vliegtuig, super.

Onbegrijpelijk dat Sony dat niet inziet.
Het is alleen geen achtergrondverlichting - het is voorgrondverlichting
Het hele idee van e-ink schermen is toch juist dat je geen achtergrondlicht is maar dat je gebruik maakt van omgevingslicht. Ik vind dat juist heel prettig. Volgens mij worden je ogen daar minder moe van.
Klopt, iedereen hier is dan ook een beetje in de war :+ . Readers met e-ink scherm hebben geen achtergrondverlichting maar voorgrondverlichting: de verlichting zit in de rand weggewerkt, en schijnt op het scherm. En juist dat zorgt er inderdaad voor dat het veel rustiger voor je ogen is.
Achtergrondverlichting zit toch ook niet standaard bij de PRS-T2, daar kon je toch een omslag met lampje kopen...
Ik heb zelf de PRS-650 nog (de aluminium variant van voor de T-serie). Nog seeds erg blij mee, ook nooit de noodzaak gevoeld om up te graden maar als deze kapot zou gaan zou ik er wel eentje met achtergrondverlichting willen. Niet dat dit persé een noodzaak is, maar het is toch wel een comfortabele optie.

Voordeel van de Sony blijft dat hij bijna alle formaten pakt, wat bij andere e-readers nog wel eens wat problematischer is.
Ik hoop dat deze reader met elke usb-lader kan opgeladen worden, niet zoals de PRS-T2 die enkel met de pc of met een veel te dure Sony charger kan geladen worden.
Onzin ik laad de mijne gewoon op met de lader van mijn telefoon... Nooit problemen...
Ik laad mijn T1 anders wel prima met de lader van de SIV,HTC oneX,of met een 2,50€ lader van HEMA.

De Sony Reader(en ik denk dat deze dezelffde software zal gebruiken) software is helaas al jaren legendarisch slecht. Gelukkig is er een open source alternatief genaamd Calibre, wat ik met veel tevredenheid gebruik voor mijn inmiddels bijna 2 jaar oude T1.
Eveneens is het mijn agenda geworden die ik eigenlijk altijd bij heb, en waarvan ik op aan kan dat de batterij niet helemaal leeg is na een paar dagen (momenteel doe ik 2 weken op één batterijlading, incl. lezen van PDFs)
Ik herken dit wel. De T2 laadt niet op via originele iphone lader, ipad lader of via mijn no-name usb-lader. Er zijn inderdaad wel voorbeelden waar het wel werkt. Maar dan moet je dus geluk hebben. Erg onhandig. Gelukkig hoeft hij niet vaak opgeladen te worden.
Dat klopt niet. Mijn T2, van mijn werkgever gekregen :), laad ik op met behulp van een usb-micro usb kabel van mijn mobiel, een universele kabeltje van onbekende merk en de mee geleverde kabel.
Voor dat geld koop ik toch liever de nieuwe kindle white eerlijk gezegd.
Het lijkt wel de een zijn antwoord op die van de andere. Amazon's "All-New Kindle Paperwhite" en Sony's PRS-T3. Resolutie is hetzelfde, batterijlevensduur is hetzelfde, prijs van de Sony is wel iets meer.

Gezien Amazon's positie en digitale boekendistributie zou ik dus ook de voorkeur geven aan de Kindle, tenzij ik iets over het hoofd zie dat voor de Sony een grote plus is?
Als je ePub boeken leest wil je de Sony, als je .mobi leest wil je de Kindle, basically.
Onzin, met Calibre kun je alles zo ontzettend makkelijk omzetten dat dat echt een non-issue is.
Deze Sony wil je eigenlijk nooit, want geen verlichting. Er zijn plenty epub readers die wel goed zijn. Plus calibre conversies.
Achtergrondlicht is gewoon een optie, en ik heb liever geen licht vanuit m'n toestel, daarvoor zijn tablets, computers, TV's. Lezen doe je met licht van bovenuit.

Ik stond zelf lang in twijfel tussen sony en kobo, en koos voor kobo, omdat deze goedkoper is; E-books kun je net als alles ander van internet plukken in welk formaat dan ook. (Hoewel pdf altijd wel een beetje sneu is als boekformaat!)
Waarom zou je dat niet willen?
De paperwhite geeft heel weinig licht in het donker, dus mijn vrouw wordt niet wakker van kamerlicht, en ik kan lekker lezen.

Daarnaast zijn er vaak situaties waarin ik lees dat ik in een donkerder hoekje in huis zit te lezen, waar net minder licht is dan in de richting waarin ik kijk. Dan is licht ook heel handig.

Het licht is gewoon niet te vergelijken met een ipad scherm oid.
Ik ben zelf in het bezit van een Kobo Glo, en deze heeft "achtergrond"verlichting vanaf de zijkant. In feite heb je dus licht van bovenaf!
Nee, deze T3 is het antwoord op de *eerste* generatie Kindle paperwhite. Behalve dat ie geen verlichting heeft, en echt dat is wel degelijk belangrijk. De nieuwe, tweede generatie Kindle Paperwhite moeten ze nog mee verder.
de kindle in België krijgen is nog niet zo makkelijk... en ook niet per definitie goedkoper of handiger voor garantie ...
Tja, mooi apparaat, maar voor hetzelfde geld heb je een Kobo Glo, met een resolutie van 1024x768 pixels en frontlight. Hoef je ook geen extra accesoire te kopen en mee te nemen.
Maar heeft die Kobo ook woordenboeken? Ik probeer wat spaans te leren en kan op mijn sony (prs2) op een woord klikken en dan krijg ik de vertaling (welliswaar spaans-engels). Dat was eigenlijk de reden dat ik mijn oude sony prs 600 heb ingeruild voor een nieuwere.
De kobo mini wel. Ik vermoed de (duurdere) glo dus ook.
De Kobo Glo en Kobo Aura HD hebben inderdaad ook ingebouwde woordenboeken.
De Aura heeft zelfs een schaakcomputer aan boord, voor wanneer je al je boeken hebt uitgelezen...
De Glo niet dan? Want zelfs de oudere Touch heeft diezelfde schaakcomputer ;)
hebben ze allemaal onder settings->extra functies :P
Ik vind het Engels-Nederlandse woordenboek erg mager. Ik lees veel boeken in het Engels. Het is echt een basis woordenboek, als een woord al iets minder voor de hand ligt dan staat het er niet in.

Ik zou graag een veel uitgebreider woordenboek willen hebben. Ik vraag me af of die beschikbaar zijn en wat voor format dat precies is.
Of je neemt een KOBO Aura HD... op alle fronten beter.
Alleen een flink stuk zwaarder, duurder en groter in formaat, toch onhandig om mee te nemen naast je laptop en andere zaken.

200 gram inclusief cover is toch een flink stuk lager dan elke ereader op de markt.
Pff, Ik heb een Kobo Aura HD en dat ding past perfect in m'n laptoptas. Als je bij deze Sony een lampje gaat mee slepen kom je in totaal over het 240gr gewicht van de KOBO Aura HD

Voordelen KOBO Aura HD t.o.v. Sony:
 • Ingebouwd -erg fijn- frontlight
 • Hogere resolutie van 1440 x 1080
 • 6.8" ipv 6" scherm diagonaal
 • 4GB interne opslag ipv 2GB
 • De Kobo is €30,- GOEDKOPER als je een lampje wil (en wie wil dat nu niet)
De Sony refreshed het scherm dan wel weer veel minder. Hij schijnt maar om de 4uur te refreshen ipv van om de 6 bladzijden. En hij wordt geleverd met een Snapcover. (Ik heb voor m'n Aura HD een cover bij de HEMA gekocht voor €8.25)
Tja, resolutie is leuk maar om boeken te lezen imo niet zaligmakend.
Ik zou er niet mij PRS-T1 voor vervangen.

De bijgeleverde cover vind ik dan weer wel erg goed, dat zie die net als bij de 505 standaard meeleveren.

[Reactie gewijzigd door basset op 5 september 2013 18:18]

Ik heb de T1 ook, maar ik vind de resolutie nou niet al te best. Vooral als je de letters wat kleiner zet, kun je duidelijk zien dat de pixeldichtheid erg laag ligt. Zou best een leuke upgrade zijn dus, al is het echt een luxeprobleem.
Anoniem: 399807
@Royeboi6 september 2013 08:40
Misschien is het wijs om net als bij graka's, een generatie over te slaan.
1024x758, niet 1024x768? Daar geloof ik niks van. Die eInk panelen staan er niet om beeknd dat ze nou zulke vreselijke creatieve resoluties gebruiken, en de 6" 1024x768 panelen worden in zeer groten getale gefabriceerd.
Een aantal net aangekondigde readers zit 10 pixels onder de standaard waardes. Dus helemaal niet zo bijzonder.
Juist vanwege de achtergrondverlichting de Kobo G;lo aangeschaft.
Wil nooit meer eentje zonder.
Snap ook niet waarom Sony de klanten met extra accesoires laat omrommelen.
Ik heb een T2, en heb geen lampje nodig. Als de omgeving zo donker is dat je een lampje nodig hebt, dan vind ik het al niet fijn meer lezen.
Met een verlichte ereader kan het dan dus wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee