Onderzoekers van de universiteit van Cincinnati hebben een proof-of-concept ontwikkeld om aan te tonen dat het mogelijk is om een flexibel e-paper te maken zonder pixelafscheidingsraster. Het onderzoeksteam heeft hiervoor een speciale plastic filmlaag ontwikkeld.
Huidig e-paper van onder andere marktleider E Ink wordt geproduceerd op een dun glazen substraat. Dat heeft onder meer als nadeel dat het breukgevoelig is. Flexibel e-paper op basis van een plastic filmlaag heeft dat nadeel niet en kan bovendien dunner, lichter en goedkoper geproduceerd worden.
Verschillende fabrikanten als Sony en LG hebben al prototypes van flexibel e-paper ontwikkeld en getoond, maar volgens de onderzoekers van de University of Cincinnati is hun experimentele display een doorbraak op dit gebied. "Het is het eerste scherm op basis van electrowetting-technologie dat gemaakt wordt door eenvoudigweg een filmlaag te lamineren op een ondergrond met aansturingselektronica", aldus doctoraalstudent Matthew Hagedon.
De onderzoekers hebben hiervoor een witte, poreuze filmlaag ontwikkeld die voorzien is van een coating van reflectieve elektroden en nokjes om de afstand tot de backplane gelijk te houden. Hiertussen komt de elektronische inkt met geladen deeltjes. Uniek aan de e-paper-technologie van de onderzoekers is het feit dat er geen randen meer zijn tussen de pixels. Bij huidig e-paper is het raster nog te veel zichtbaar. Het is niet duidelijk op welke manier de afbakening van de pixels bij het proof-of-concept verloopt.
In eerste instantie zal de nieuwe e-paper-technologie gebruikt worden in monochrome displays, maar op de langere termijn moeten ook kleurendisplays op basis van de technologie mogelijk zijn. Net als het huidige e-paper heeft de experimentele displaytechnologie van het onderzoeksteam in Cincinnati geen backlight nodig voor de weergave.