Onderzoekers ontwikkelen thermisch herschrijfbaar e-paper

Onderzoekers van de Industrial Technology Research Institute in Taiwan hebben een e-paper ontwikkeld dat wordt beschreven door middel van een thermische printer. Het nieuwe, goedkope e-paper kan maximaal 260 keer beschreven worden.

Het e-paper met de naam 'i2R' bestaat uit een filmlaag met daarop een laag cholesteric vloeibare kristallen, zo is te lezen bij Reuters. Met behulp van een thermische printer kunnen de kristallen worden gedraaid om zo een beeld te tonen. Ook kleuren kunnen op deze manier getoond worden. Door een spanningsbron op het e-paper aan te sluiten kan het scherm gewist worden, maar dit is ook voor elkaar te krijgen door het elektronisch 'wegwerp'-papier de andere kant op te buigen.

Volgens de onderzoekers kan het i2R-e-paper maximaal 260 keer beschreven worden en is het nieuwe elektronische papier onder meer geschikt voor het printen van naam- en prijskaartjes en vervoertickets. Een A4-tje van het e-paper, dat al in productie is genomen, zou momenteel ongeveer anderhalve euro kosten.

Net als e-paper op basis van electrowetting heeft het i2R-e-paper geen backlight nodig en verbruikt het scherm na een beeldverandering geen elektriciteit. In tegenstelling tot het huidige e-paper van onder meer E Ink wordt echter in plaats van glas een plastic substraat gebruikt en hoeft dit niet te worden voorzien van een raster transparante elektroden.

Door Pieter Molenaar

10-08-2011 • 13:24

34 Linkedin

Reacties (34)

34
34
20
4
0
10
Wijzig sortering
Technisch goed gevonden. Maar waarom zou een bedrijf 1.5 euro voor een A4'tje willen betalen die je ook 'maar' 260 keer kan herschrijven als je voor diezelfde 1.5 euro een pak papier kan kopen?
500 vellen papier ga je richting de 3,-
Een dergleijk vel 260 keer herschrijven voor 1,5 euro komt dan uit op effectief 540 printjes voor 3,-. Daar wordt dus al op bespaard.

Het lijkt niet veel, maar als de techniek commercieel wordt kan dit aardig snel gaan in de kostenbesparingen. Met name in kostenbesparingen is vaak interesse waardoor een dergelijke uitvinding snel aan populariteit kan winnen.
Populair houd weer in schaalvergroting en dat resulteert meestal weer in goedkopere productie.

Dergelijke circelbewegingen met van elkaar afhankelijke onderdelen moet je niet onderschatten.
500 vellen papier ga je richting de 3,-
Een dergleijk vel 260 keer herschrijven voor 1,5 euro komt dan uit op effectief 540 printjes voor 3,-. Daar wordt dus al op bespaard.
Die 500 vellen bestaan allemaal afzonderlijk en kun je door bladeren, maar twee vellen 260x beschrijven betekent dat je steeds maar 2 paginas tegelijkertijd beschikbaar hebt. Wat het praktisch nut is kan ik me niet voorstellen. Edit: het enige wat ik kan bedenken is dingen die uitgeprint worden om toch weg te gooien, maar daar zijn in veel gevallen vast betere elektronische oplossingen voor te bedenken.

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 10 augustus 2011 15:44]

Man kijk naar de SSD schijf, het begon met een paar GB's, nu heb je al meer dan 1TB.
Over 5 jaar zullen de kosten ook goedkoper worden, net zoals dit!

Dan wordt het een paar miljoen keer overschrijfbaar. (Bijna oneindig)
Wordt dit goedkoper, en kunnen wij dit soort 'kaartjes' beprinten met onze smartphones. :)

[Reactie gewijzigd door iApp op 10 augustus 2011 13:40]

Daarbij gaat het alleen over de kosten van het papier. Er wordt niks gezegd over de prijs van de thermische printer. Dat zal waarschijnlijk niet goedkoop zijn.

Ik zie hier wel een markt in, mits het goedkoper wordt. Papier verspilling is een groot issue bij veel bedrijven. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de kosten van een bedrijf. Dmv herschrijfbaar papier kan dat enigszins opgelost worden, dus kan je dat alleen maar toejuichen
Je hebt gelijk, alhoewel ik vind dat wij allang konden overgaan naar digitaal. Iedereen heeft wel een smartphone van zichzelf of zijn werk, hiermee kun je emailen, sms'en, of bellen. Apple heeft laatst ook een patent gemaakt voor een pen, waarmee je uiteraard kunt schrijven, maar die woorden die je schrijft ook meteen digitaal op je iPhone krijgt. Daar zie ik zelf nog meer markt in. Helaas dat de 3G data markt weer fors achteruit is gegaan, anders hadden veel mensen internet op hun smartphone waardoor dit echt haalbaar wordt.

En thermische printer... Over 10 jaar komen ze met een pen ervoor, dus ik maak me er nu nog niet druk om. Het staat nog in kinderschoenen, en het moet nog zeker door ontwikkeld worden. Maar het idee is er achter goed, en de toekomst kan het alleen nog maar uitwerken. :)
Het zou vooral gebruikd kunnen worden bij bedrijven die vaak hele boekwerken meegeven om door te nemen voor bijvoorbeeld een vergadering. Zo hoef je geen e-readers aan te schaffen, en kun je al het papier herbruiken. Milleuvriendelijk oplossing!
Milieuvriendelijk.
Welke grondstoffen worden er gebruikt voor de fabricage van dit e-paper? Welke grondstoffen worden er gebruikt voor de fabricage van normaal papier? Hoe vervuilend is het productieproces van normaal papier en van het e-paper?

Normaal papier laat zich prima recyclen en van deze vorm van e-paper denk ik niet dat je er zo gemakkelijk vanaf komt (anders dan de verbrandingsoven). 260x beschrijven is ook niet zo veel. Misschien dat dit meer wordt zodra de technologie wordt verbeterd al zie ik er op dit moment geen meerwaarde in ten opzichte van het oude vertrouwde papier.

Dan kun je de medewerkers beter een tablet geven, heeft ook meer toepassingen binnen het bedrijfsleven.
Voeg een heel klein knopje toe en een heel klein beetje geheugen en je kunt misschien voor €5,- een eenmaal leesbaar boek van 260 bladzijden in de markt zetten. Kan je ook niet doorverkopen als het éénmaal op is. Misschien zien uitgevers die de 2de handse boekenmarkt niet zien zitten hier wel brood in.

[edit]
Ik bedenk me nou pas dat ik er van ben uitgegaan dat dit 'papier' zichzelf kan herschrijven.. maar als ik zo "Met behulp van een thermische printer kunnen de kristallen worden gedraaid om zo een beeld te tonen" in het artikel lees dan moet het opnieuw door de 'printer' heen. Dan lijkt het me vrij nutteloos t.o.v. bestaand papier.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 10 augustus 2011 14:33]

Ook erg handig als je even terug wilt bladeren in het boek, dan is het papier "op" voordat je bij het slot bent.
@Xthemes.us,
Maar wacht eens even, 500 vel A4tjes kost zoals hieronder geschreven wordt €3,- euro.
Één enkel (beschrijfbaar) thermisch A4tje kost 1,50. Als jou boekwerk dan uit 100 bladzijders zou bestaan, zou het betekenen dat het bedrijf 150,- voor enkel jou boek moet betalen. Dat maakt het idee voor nu nog onmogelijk, zelfs voor Apple, Microsoft en Sony. Want wat dacht jij, als ze alle 100 of zelfs meer werknemers een boek moeten geven? Dan komen ze zo in de duizenden euro's terecht.

E-readers zijn voor nu de beste oplossing, het is goedkoop, je upload een PDF file, en je bent klaar. Eens in de week opladen, dus zo extreem slecht nog niet...

En papier... Mijn vraag is ook of de textuur goed genoeg is van dit thermisch papier om dit in een boek te stoppen, of andere dingen. Ook zou het mooi zijn dat dit 'papier' die 256 bladzijders zou kunnen bewaren, maar dan zit ik nu echt even aan een tablet/E-reader te denken... :P

[Reactie gewijzigd door iApp op 10 augustus 2011 16:28]

Ja. maar je gaat over een paar jaar toch geen honderden visitekaartjes uit hun hoesje halen, prijskaartjes lospulken etc om ze vervolgens weer door een thermische printer douwen? Dat is een knullig gedoe dat door echt e-paper tegen die tijd ingehaald is.
Leuk als je elke keer de nietjes uit je papier moet halen om het opnieuw te gebruiken.
En ik vouw nogal veel dubbel denk dat het daar ook niet echt tegen kan.
Lijkt me heel onhandig, het is thermisch. Als het dan warm wordt, zou dan het "papier" onleesbaar worden?

Aan de andere kant is het inderdaad handig dat je het kan herschrijven, maar anderhalve euro is heel duur. Kun je net zo goed 260 normale A4 blaadjes kopen.

[Reactie gewijzigd door DrFurioux op 10 augustus 2011 13:28]

Lijkt me heel onhandig, het is thermisch. Als het dan warm wordt, zou dan het "papier" onleesbaar worden?
Als gewoon papier te warm wordt dan wordt het ook onleesbaar (as). Er staat niets over de temperatuur waarbij het e-paper beschreven wordt dus jij neemt maar aan dat de letters wegsmelten als je het in de zon legt?
Het is beter te vergelijken met het papier van kassarollen.
Deze zijn ook thermisch en wanneer je deze te warm maakt (bijvoorbeeld in sauna leggen, of heel even onder een heet strijkijzer) dan wordt ook alles "ingekleurd" (zwart dus).

Dit e-paper heeft als voordeel dat het weer terug kan naar een blanko staat, zodat het nogmaals kan worden ingekleurd.
De reden dat dit "maar" 260 keer gedaan kan worden, zal waarschijnlijk aan de gebruikte kristallen liggen. Hier zal vast in de (nabije) toekomst een alternatief voor komen of een verbeterde techniek voor het "schrijven", zodat er nog meer winst uit is te halen.
2 velletjes van dit papier staat gelijk aan een pak van 500 vellen aan regulier papier. dus qua kosten kom je gelijk uit.

geef deze techniek nog even wat tijd zodat ze vaker kunnen schrijven en het word dan ineens snel kostenbesparend voor bedrijven die veel printen voor kleine dingen. (denk aan werkopdrachten in fabrieken)

dit spul kan een goede toekomst hebben in de juiste omgevingen.
Leuk dat een A4tje anderhalve euro kost, maar wat kost die printer? Ben wel benieuwd.. het ziet er futuristisch uit, straks lopen we allemaal met treinkaartjes van dit spul ;)

Hmm nee daar hebben we de OV chipkaart voor.. vliegtickets? Moet je wel oppassen dat je hem niet buigt..
Anoniem: 96523
@Egrimm10 augustus 2011 16:51
Ik denk dat de printer qua prijs wel zal meevallen, gezien de techniek voor thermisch "printen" al bestaat (kijk maar naar kassa's in de supermarkt).

En bedenk eens de besparing op inkt, want dat heb je niet meer nodig!
Een thermische printer is toch niet zo zuinig? De naam zegt het al, je hebt warmte nodig om het te beschrijven... Ik zie het in de praktijk floppen, er zijn betere en bestaande alternatieven.
Edit: zoveel verbruikt de gemiddelde thermische printer ook weer niet... maar dan nog geef ik het geen grote kans, misschien een nichemarkt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 10 augustus 2011 20:51]

Anoniem: 418375
10 augustus 2011 13:36
Uitvinding komt volgens mij 10 jaar te laat. Tegenwoordig gaat alles digitaal en als je nog wat op papier zet is dat meestal voor de rechtsgeldigheid ervan. Lijkt me nou niet handig om je offertes, trouwakte of rijbewijs op zo'n stukje papier af te laten drukken. (al biedt het natuurlijk tal van handige voordelen ;-) ).

Ik denk dat het niet aan gaat slaan bij de huidige generatie. Maar goed, technologische vooruitgang is natuurlijk altijd goed!
Nee, een jaarrapport zal waarschijnlijk niet geprint worden op dit papier. Echter, ik denk dat het voor prijskaartjes (zoals vermeld staat in het artikel), naambordjes, bagagelabels en bezoekerspassen etc wél een uitkomst zou kunnen zijn. Deze periodiek wisselende objecten kunnen dan binnen het bedrijf al gerecycled worden.

Het gebruik van het papier daargelaten vraag ik me af of het 'groener' is dan normaal papier. Wil je het inzetten voor bijv de agenda voor een meeting, dan zal je gerecyclede exemplaren moeten wassen (tenzij de printer zo heet wordt dat de hitte daarvan afdoende is). Verder is het papier als het eenmaal weggegooid wordt waarschijnlijk een stuk moeilijker te recyclen dan normaal papier.
Toch zie je nu al dat daar bij veel bedrijven/winkels een soort LCD-bordjes voor worden gebruikt die geen stoom nodig hebben (behalve bij het refreshen) of een klein batterijtje hebben.
Niet helemaal nieuw dus, waarschijnlijk wel een stuk goedkoper dan de bestaande oplossing.
Wat maakt het dat dit een e-paper is? Enige e wat ik er in zie is de wis functionaliteit.

Ik zie ook al een probleem met dit papier. Als je het papier de verkeerde kant opbuig, wordt het gewist. Sta je dus de nieuwe tarieven op te hangen, buig je het vel om het op te hangen, velletje leeg..... :'(
Het schrijven gaat elektronisch, dus is het een e-paper ;)
Thermisch printen is nu al onbruikbaar. Kijk maar naar kastickets die 1 jaar geleden gedrukt zijn. Nauwelijks nog leesbaar.
Denk erom dat niet zelden het kasticket het enige bewijs is om 2 jaar garantie (standaard in de EU) of 5 jaar garantie te kunnen bewijzen.

Thermisch printen gaat snel, maar als consument moet je goed oppassen. Als ik een thermisch geprint kasticket krijg, waarbij het om een product met garantie gaat (dat ik misschien in de komende 2 jaar dus nog leesbaar nodig heb), maak ik een kopie van de bon.
Een winkelier zal al behoorlijk wat lef moeten hebben om dat te weigeren :) (de kopie én de originele, ondertussen al half wazige bon)

Als je nu nog thermisch papier meerdere keren gaat beprinten. Dan is er waarschijnlijk helemaal niets meer mee te doen, en waarschijnlijk nog sneller dan nu al het geval is.
er zijn meer methodes om thermisch te printen.
Je hebt er die inderdaad gebruik kunnen maken van thermisch papier, maar ook thermal transfert kunnen toepassen.
Verwar deze thermische e-paper niet met die van de thermische bonnetjes. Het lijkt mij wel een langer houdbaarder type (e-paper) dan de huidige thermische bonnetjes.
Dit bestond toch door er met een pen op te krassen ? Enige tijd geleden gezien hier.
Het is niet eerder de kost die hier voorop zou moeten gesteld worden, maar de ecologische voordelen. Ok, het verbruikt elektriciteit, maar er worden minder bomen omgekapt lijkt me.
Papier kost geen bomen, het levert netto meer bomen op (tenminste in Europe). Bron: www.twosides.info
Hoeveel dit i2R papier het milieu belast, is op dit moment speculatie.
Die site is wel erg optimistisch maar feit is dat papier lang niet zo schadelijk is als veel mensen denken. Goed papier gaat eeuwen mee (en is dan nog geheel bruikbaar!) en goedkoop papier kan enige malen gerecycled worden. Het basismateriaal is een bos dat nog werkt als broeikasgas buffer.

Papier is al vele malen afgeschreven maar voorlopig gebruiken we het meer dan ooit.
Ik zie het voordeel van dit niet echt, echt papier is dan nog steeds goedkoper en handiger in gebruik..
dit is alleen het begin. het kan zich ontwikkelen tot revolutie. Het helpt wel met milieu vriendelijkheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee