Sony toont 13,3"-e-reader met flexibel e-paper

Sony heeft op Eco-Products 2010, een beurs voor groene technologie in Tokyo, een flexibel e-paperscherm getoond met een diagonaal van 13,3". Ook werd een mock-up getoond van een e-reader die van een oled-scherm zou worden voorzien.

Het is volgens Sony voor het eerst dat het 13,3"-e-paper aan het publiek wordt getoond. Volgens Tech-On is het getoonde e-paper gebaseerd op de electrowetting-technologie van E Ink, maar momenteel heeft dat bedrijf alleen nog e-paper tot en met een diagonaal van 12" in het assortiment. Ook experimenteert E Ink al met flexibel e-paper, maar hebben de huidige E Ink-schermen nog een substraat van glas.

Ook andere bedrijven hebben e-paper in grotere formaten ontwikkeld. Zo toonde LG Display in januari van dit jaar een 19"-e-paperscherm met een flexibel substraat. Ook het bedrijf Bridgestone, bij het grote publiek bekend als bandenmerk, maar ook een komende speler op het gebied van e-paper, heeft een buigbaar e-paperscherm ontwikkeld, in dit geval met een beelddiagonaal van 13,1".

Op de Eco-Products 2010-beurs toonde Sony verder een mock-up van een nieuwe generatie e-reader. Dat apparaat zou worden voorzien van een flexibel oled-scherm in plaats van elektronische inkt. Sony toonde de mock-up al eerder op beurzen.

Door Pieter Molenaar

10-12-2010 • 13:32

43 Linkedin

Reacties (43)

43
43
21
2
0
3
Wijzig sortering
Dit is het formaat waarmee schoolboeken goed te doen zijn. alles kleiner is te klein voor een echt overzicht. Nu kun je ook atlassen, natuurkundeboeken en dat soort materiaal gaan gebruiken.

De gemiddelde brugpiepert gaat nu naar school met een tas vol boeken. Als dat op het werk van papa of mama zou gebeuren gaat meteen de arbeidsinpectie er tegenin. Voor kinderen wordt dat op één of andere manier niet erg gevonden. Blij dat straks wellicht mijn kinderen met één e-book, wat papier en een eventueel invulboek naar school gaan.

Er wordt aangestuurd dat je max 10% van je eigen lichaamsgewicht mag meezeulen. Nu is de gemiddelde tas 6.2 Kilo en de gemiddelde leerling 50Kilo. Met een e-book kun je dat doel dus bereiken.

Lees: http://www.rijksoverheid....die-brugger-naar-toe.html
Maar het werkt wel enorm praktisch als je één zo'n e-reader hebt voor meerdere boeken. Vooral als je boek uit meerdere edities stukken bestaat zoals een opdrachtenboek en tekstboek en ook nog eens een antwoordenboekje. Met boeken kan je ze gewoon lekker langs elkaar houden met de nodige pagina's opengeslagen en zo zonder al te veel ongemak leren of huiswerk maken. Hoe wil je dat doen als je één e-reader hebt?

[Reactie gewijzigd door iLaurens op 10 december 2010 14:40]

Wat dacht je van de boeken aan elkaar koppelen en dmv links popups tonen met extra informatie? Of een split-screen e-reader, speciaal voor studenten.

Zelfs vond ik het altijd erg vervelend als ik meerdere boeken nodig had om iets te doen, met name omdat mijn bureau niet groot genoeg was om 3+ boeken neer te leggen...
Anoniem: 320442
10 december 2010 13:43
Stel je voor met je e-paper onder de arm opgerold naar het werk. Wat voor maatschappelijke inpakt gaat het hebben... Vele krantenwinkels zullen hierdoor verdwijnen en enkel nog tabak en andere gaan verkopen. Gewoon elke dag voor je naar je werk vertrekt op je krant een knopje duwen en dan laadt hij al het nieuws kan je op de bus/train nieuws lezen. En als op je werk weer vers nieuws lezen! Dit is wel voordelig voor kranten aangezien ze dan wel up-to-date worden. Voordelen en nadelen enigste probleem zal stroom zijn. Maar stel je voor...
Huh?
Vele krantenwinkels zullen hierdoor verdwijnen en enkel nog tabak en andere gaan verkopen.
Wat doem denken weer, je kunt het ook zien als nieuw gat in de markt.

Verkoper: goede middag, wat mag het zijn?
Klant: doet u maar .... auto week
Verkoper: legt u hem daar even neer?
Klant: <legt zijn E-paper op een matje>
Verkoper: betalen via de ingebouwde chipknip?
Klant: Ja, doet u maar
Verkoper: Het staat erop, veel plezier!
Klant: ...

Ik zie compleet nieuwe abonnementsvormen ... je kunt nu makkelijk wisselen.

Als de grote mediabedrijven willen voorkomen dat jan-en-alle-man alles van internet rukt, zullen ze een gesloten systeem moeten hebben zodat ze geld kunnen blijven verdienen. Hierin kunnen de krantenwinkels een rol vervullen.

[offtopic]
Plaats in deze winkels een pin-automaat en laat hier de pakjes bezorgen en je creëert een soort van sociale ontmoetingsplek voor de werkenden :Y)

[Reactie gewijzigd door hamsteg op 10 december 2010 14:06]

Doomdenken?

Hoeveel fotozaken zijn er niet verdwenen door de digitale camera?
Hoeveel klanten heeft de papieren krant niet verloren door gratis nieuws via internet?
Hoe sterk is de video verhuur geraakt door ( al dan niet legale ) distributie van online video's?

Natuurlijk is het niet alleen maar negatief, zaken als Bol,com springen handig in op de veranderingen in de markt. Maar ontkennen dat kiosken het door digitale distributie weer een stuk moeilijker gaan krijgen is gewoon naief.
Men moet gewoon met de tijd meegaan en nieuwe verdien-modellen verzinnen.
@hamsteg:

Ik zie de nostalgie van jouw redenatie wel zitten, maar waarschijnlijk zal dat niet zo gaan; iemand met zo'n product heeft ook wel internetverbinding. Wat betreft abonnementsvormen, bestaat al zoiets voor de ipad, waarbij alle van tevoren bepaalde abonnementen automatisch geladen worden op je ipad.
Ik begrijp best dat mensen een inkomstenbron nodig hebben, maar overbodige beroepen moeten niet kunstmatig in stand worden gehouden/geholpen. Uiteindelijk kost dat de gemeenschap alleen maar geld. Wij zien in Nederland ook geen boeren meer met een trek-os/paard en ploeg er achteraan, maar een trekker die alles 20 keer efficiënter doet.

Het nadeel is dat dit niet alle aspecten van echter boeken kan vervangen, met echte boeken kan men o.a. zich onderscheiden d.m.v. de vorm. In de architectuur zie ik veel grote boeken en hele gekke vormen, bijvoorbeeld een gevouwde rol papier van 1,5 meter lang.

In de vere toekomst zou men boeken rechtstreeks in je hersenen kunnen laden. }>
Wat doem denken weer, je kunt het ook zien als nieuw gat in de markt.

(volstrekt onwerkelijk scenario)
Waarom moet ik naar de winkel als ik dit vanuit mijn computer kan doen?
Waarom gaan mensen naar een supermarkt terwijl je ook boodschappen thuis kunt laten bezorgen?

Waarom eten mensen terwijl je met voedingssupplementen alle voedingsstoffen binnenkrijgt?

Mensen zijn mensen, niet alles hoeft strikt logisch te zijn. Ik zie het best wel als een mogelijke uitkomst voor de kiosken.
Waarom gaan mensen naar een supermarkt terwijl je ook boodschappen thuis kunt laten bezorgen?
Kromme vergelijking. Eten is niet virtueel, het kopietje van de Autoweek is dat wel.

Bezorgen is efficienter, maar je moet er wel voor thuisblijven; op het moment dat je een dropbox zou hebben voor bezorging en bezorging ook echt aangemoedigd zou worden zouden mensen echt wel overgaan. Eigenlijk is Nederland hier niet zo geschikt voor; de suburbs in de VS zijn dat wel, omdat je daar veel makkelijker doorheen rijdt, maar die verspillen op hun eigen manier veel te veel energie. Anyway.

Wat een super ook nog doet is pushen van verkoop. Je moet de hele winkel doorlopen wat de kans op impulsaankopen vergroot. Bij de kassa is de snoep behoorlijk duurder, maar omdat 't maar 1 reepje chocolade of zo is grijp je er sneller naar; pure winst. Als je honger hebt en geen lijstje maakt schaf je veel meer aan dan dat je thuis zit met een volle maag en plaatjes aanklikt.
Haha, ja, denken in oplossing en mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Nu nog een niet-glimmend scherm en ik ga serieus denken om een e-reader aan te schaffen.
Wat ik wel voor me zie is als je bijvoorbeeld met de metro gaat je door middel van nfc een krantje naar je ereader gestraald krijgt, gratis bij een metroritje bijvoorbeeld.
Voordelen en nadelen enigste probleem zal stroom zijn
Wat hoogstwaarschijnlijk meer dan eenvoudig te compenseren is met de energie die je bespaart op transport.
Gewoon elke dag voor je naar je werk vertrekt op je krant een knopje duwen en dan laadt hij al het nieuws kan je op de bus/train nieuws lezen.
In de Kindle zit een 3G verbinding, ik denk niet dat ze die er hier uit gaan laten.
Anoniem: 215005
@Yoozer10 december 2010 14:02
zie het ook als een besparing van het milieu? minder boskap voor al die papier verslindende kranten.. minder recycling nodig voor papier, geen inkt zooi in het milieu... geen dampende vrachtwagens die die kranten moeten vervoeren en het afval weer moeten ophalen.. enz enz enz..

het zal banen kosten maar ja die verloren banen komen er ergens anders weer bij..
minder boskap voor al die papier verslindende kranten.
En weer zo'n mythe. Voor kranten worden dus nul (0) bomen gekapt. Driekwart van *alle* papier in nederland is recycled oud papier en één kwart is bomen en die worden niet gebruikt voor krantenpapier maar voor 'mooi' papier zoals printer papier, glossys, wenskaarten e.d.
Wonderlijk elke dag vers nieuws elektronisch in je zak, zoiets is der toch al jaren??
Dit is toch alleen maar een doorontwikkeling. Digitale media dat je draadloos ontvangt met 1 druk op de knop bestaat al sinds...er draadloze digitale communicatie is.
Dus hoe bedoel je stel je voor?
Ik lees al jaren mijn nieuws via internet en sinds ik mobiel kan surfen doe ik het dus ook mobiel.
Het enige nieuwe aan dit product is eigenlijk dat je groter beeld hebt dan een mobieltje en toch net zo draagbaar als een krant ofzo.

Verder is het niet vernieuwend. Het nadeel is nog steeds dat je het ding een keer moet kopen. Kranten zijn om te kopen makkelijker ze kosten namelijk of weinig of niks, dus een lagere drempelwaarde. Als je krant stukgaat heb je een dag later een nieuwe. Zo'n apparaat kost meer en als die stukgaat moet je weer veel betalen.
Ik denk daarom niet dat deze kleine uitvinding veel zal veranderen.
Briljant, als je dat idee twaalf jaar geleden aan bijvoorbeeld Metro had verteld, dan zouden we nu allemaal in de trein gratis de krant kunnen lezen. O wacht, dat is al realiteit.
Dat zal dan nog wel iets functioneler gemaakt moeten worden Zo'n grote L met een flexibel scherm vind ik niet echt nuttig.
Om even terug te kijken. Een tft monitor van tegenwoordig is ook een doorontwikkeling van de eerdere enorme beeldbuizen.
Deze ontwikkeling is erg mooi, ook de hardware nu in de rand zal over enige tijd wel meer in het bruikbare spectrum komen. Ik herinner me een concept met een soort koker met hardware waar het scherm uit kon rollen...
Ik herinner me een concept met een soort koker met hardware waar het scherm uit kon rollen...
Dat was de Readius.

http://news.cnet.com/8301-17938_105-10290880-1.html

Alleen was het een E-ink scherm en geen OLED

[Reactie gewijzigd door G-bird op 10 december 2010 15:12]

Een tft display heeft helemaal niets met beeldbuizen te maken en is zeker geen doorontwikkeling van.
Marathir bedoeld hier het fenomeen "voorwerp dat beelden kan tonen" en niet zozeer de gebruikte methode om dit te realiseren. Als "eindgebruiker" zal het mij een zorg zijn of het e-paper, e-ink, tft, lcd, wceend of crt is. Zolang het maar aan mijn minimale eisen voldoet... :)
Nee, volgens mij bedoelde Marathir:
Om even terug te kijken. Een tft monitor van tegenwoordig is ook een doorontwikkeling van de eerdere enorme beeldbuizen.
Deze ontwikkeling is erg mooi, ook de hardware nu in de rand zal over enige tijd wel meer in het bruikbare spectrum komen. Ik herinner me een concept met een soort koker met hardware waar het scherm uit kon rollen...
Min of meer zoals hij het zei, anders had het er wel anders gestaan.
precies, en dat snapt hij, ik en jij... maar iemand anders in het rijtje niet.... kan je zelf wel nazoeken ;-)
Het is geen doorontwikkeling. Je kan proberen volhouden dat het wel zo is, maar dat verandert er niets aan.
Het is maar hoe je het benaderd, vanuit de techniek is het geen doorontwikkeling. Vanuit het perspectief van een consument kan het wel degelijk zo bekeken worden.
Anoniem: 193302
@jip_8610 december 2010 13:42
"een flexibel e-paperscherm getoond met een diagonaal van 13,3"."

Nogal logisch dat dit een demo stand is voor alleen het scherm.
Anoniem: 215005
10 december 2010 13:38
als dit nou wat beter word ontwikkeld kan dit echt enorm veel papier schelen voor schoolboeken enzo.. je koop de boeken dan gewoon online en upload ze naar je 13 inch flex papiertje en hup je hebt al je schoolboeken in je tas..(opgerold en wel)

dus geen brugpiepers meer met 20 kilo boeken.. maar 1 flex e reader..
Schoolboeken is handel, waarom denk je dat er ieder jaar een nieuwe druk van komt?
Puur om de tweedehands markt te frustreren.
Uhm, ook voor e-books betaal je gewoon hoor. En met een beetje beveiliging kun je hem niet eens doorverkopen.
Doorverkopen is ook niet meer nodig met e-books.

Grappig om te zien hoe men (ik bedoel in het algemeen) nog steeds worstelt om de nieuwe wereld van digitale of virtuele media te begrijpen.
Gelukkig begint het kwartje bij steeds meer uitgevers te vallen. (en hopelijk gaan de echt koppige snel failliet).

Leuk stukje over uitgevers in een veranderende markt op frankwatching: http://www.frankwatching....uitgevers-omarm-internet/
er zijn ook nog veel mensen die het liever bij een gewoon boek houden. omdat prettiger leest. ik denk eigenlijk dat het gewone boek nooit echt zal verdwijnen.
net zoals men zij dat bij e-mails en documenten het papier verbruik zal terug lopen. en wat zie je mensen printen alles gewoon uit om het te lezen. Moetw el zeggen dat de e- reader meer lijken op papieren drukwerk
Het was nooit nodig, maar het is wel goedkoper en daarom doen mensen het. En doorverkopen betekent minder inkomsten voor de leverancier.
Begint steeds meer op die Harry Potter kranten te lijken! :P

Verder een erg mooie technologie, en Sony kennende zou het vast wel van uitstekende kwaliteit zijn. Gezien de foto zou het denk ik alleen zwart-wit zijn? Oled is een goede technologie, maar ik betwijfel of het nog echt iets wordt daarmee. Gezien de hoge productiekosten e.d..

Ik hoop dat er sowieso een wat uitgebreider aanbod komt voor de kleur-variant, want dan wordt het pas echt interessant!

[Reactie gewijzigd door My_self op 10 december 2010 13:41]

Niet heel nuttig op deze manier, maar in de toekomst zou dit top kunnen zijn, met een soort oprol mechanisme ofzo.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 10 december 2010 13:45]

Ziet er leuk uit maar het had handiger geweest als het 'scherm' mat was geweest!
Mooie ontwikkeling.
Kan iemand me vertellen wat de dikte is van dit apparaat?
Terug naar de boekrol....
Vroeger was alles mooier!
http://braginskycollectio...ightscroll.php?scrollid=1
Anoniem: 192473
10 december 2010 18:41
De geur van een oud boek kun je niet simuleren met een e-paper.

Minder kap van bomen? ik denk het niet. Dankzij onze leuke bio industrie wordt er alleen maar meer land (misbruikt) voor geld.

E-ink is failliet gegaan, zou wel te maken hebben gehad dat het bedrijf een product had dat daadwerkelijk nuttig was, volgens mij konden ze met die techniek een hele bus behangen voor relatief weinig geld. Met die techniek was het zelfs mogelijk om goedkoop een digitale SPITS gratis weg te geven iedere ochtend.

OLED is ook goedkoop, alleen dat vertellen ze je niet natuurlijk. Maar omdat wij denken dat het duur is is het ook duur, daarom wordt OLED wel succesvol want wij willen er veel geld voor betalen :P.

Iedere telefoon heeft tegenwoordig een AMOLED of OLED scherm, en je hebt de telefoons al voor 40 euro prepaid, kan OLED dan echt zo duur zijn om te produceren? ik denk het niet.

Maar geschiedenis verteld dat wij graag genaaid willen worden als dat betekend dat we dan iets hebben waar we mee te koop kunnen lopen :) lang leven de mens.
In nederland worden in ieder geval niet meer bomen gekapt, in indonesie? Weet ik niet echte bewijzen heb ik daar nog niet van gezien dat wat daar gebeurd door de bio industrie wordt aangewakkerd.
Het lijkt er eerder op dat mileubewuste rijders die bio brandstof gebruiken daar de oorzaak van zijn.
Verder hoor ik alleen maar berichten van organisaties die ik niet als objectief zie (mileudefensie ed. ) dat het komt door bio-industrie, voor mij is dat geen enkel bewijs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee