Nieuwe e-reader van Sony duikt op

Door een vroege vermelding op Bol.com zijn er meer details bekend geworden over een nieuwe e-reader van Sony. De Sony PRS-T1 beschikt over een 6"-touchscreen en biedt ondersteuning voor multitouch. Ook is wifi geïntegreerd.

Sony zou de PRS-T1 pas volgende week willen introduceren, maar op Bol.com zijn de specificaties van de nieuwe e-reader al te vinden. De PRS-T1 moet de bestaande PRS-350 en PRS-650 gaan opvolgen en beschikt over een 6"-display. Het e-ink-display met een resolutie van 800x600 pixels en zestien grijswaarden ondersteunt multitouch-vingerbewegingen. Onder andere 'pinch-to-zoom'-bewegingen kunnen worden uitgevoerd om te kunnen in- en uitzoomen op de tekst.

De PRS-T1 heeft in tegenstelling tot eerdere e-readers van Sony geen aluminium maar een plastic behuizing. Hierdoor is het gewicht gedaald naar 168 gram. Intern biedt de e-reader 2GB aan flashopslag, terwijl ook een microsd-kaartlezer in de behuizing is verwerkt. Verder is de PRS-T1 uitgerust met wifi en is het mogelijk om te zoeken in Wikipedia en Google.

Sony levert bij de e-reader een stylus mee zodat de gebruiker aantekeningen kan maken. De PRS-T1 heeft op Bol.com een adviesprijs van 165 euro meegekregen en zal verkrijgbaar zijn in drie kleurstellingen, maar de precieze introductiedatum wordt nog niet genoemd.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

28-08-2011 • 11:05

114 Linkedin

Lees meer

Reacties (114)

Wijzig sortering
Ik blijf toch graag bij mijn vertrouwde kindle, totaal niet bekend bij de normale massa, maar voor 130 euro heb je hem in 4 dagen vanaf usa in huis inc verzendkosten bij amazon. Calibre installeren en je bent klaar

Ik snap niet dat ze die dingen hier nog niet geintroduceerd hebben, de betere ereaders zijn toch van de grote Amerikaanse uitgevers Amazon(kindle), Barnes & Noble (nook) en Kobo Books (Kobo). Daarnaast vaak ook nog eens stuk scherper geprijsd. (zelfs met import en verzenkosten uit de USA) Ze waren bijvoorbeeld ook niet meegenomen in de laatste consumentenbond test.

[Reactie gewijzigd door bartsidee op 28 augustus 2011 12:12]

Volgens mij is de kindle helemaal niet minder bekend dan de sony e-readers, beide kennen niet veel mensen. Maar ik denk als je vraagt aan de gemiddelde nederlander om de naam van een e-reader te noemen dat er meer Kindle zeggen dan PRS-650.


Vervolgens begrijp ik echt niet hoe je bij het idee komt dat de betere e-readers van amerikaanse uitgevers afkomen (misschien legt dat detail trouwens wel uit waarom ze niet zo populair zijn in europa, sowieso heeft de gemiddelde gebruiker ook waarschijnlijk geen behoefte eraan om als hij een boek bij bol.com koopt eerst de beveiliging eraf te moeten halen en dan in calibre naar het stomme kindle formaat te converteren). Als je kijkt naar de huidige generatie e-readers (iig paar maanden geleden) heb je simpelweg als beste de sony PRS-650, niet één die jij opnoemt.

De Kindle heeft een scherm dat even goed is (want hetzelfde), maar qua bouwkwaliteit schijnt die het niet halen bij een PRS-650. Hij is inderdaad wel significant goedkoper, dus qua prijs-kwaliteit wint hij het waarschijnlijk wel. Echter als je puur kijkt naar kwaliteit ben je jezelf voor de gek aan het houden als je denkt dat hij het wint van de 650.
Al had ik zelf behoorlijk weinig behoefte aan een volledig toetsenbord bij een e-reader, dus ben ik voor de sony gegaan.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 28 augustus 2011 12:29]

Als je in het engels leest is de kindle store echter onovertroffen puur vanwege aanbod en prijs. Ik heb zelf geen kindle (e-ink beviel niet, had een PRS-300 die ik aan mijn moeder gegeven heb), maar heb de kindle app op mijn foon geïnstalleerd en lees daar nu op (ja ik weet dat de meeste mensen dit vreselijk zouden vinden, ik heb blijkbaar erg goede ogen). Het is alweer even geleden maar toen ik de laatste keer op bol.com keek vond ik het aanbod van ebooks echt abominabel.
De kindle ondersteund inderdaad geen epub, maar de nook en kobo wel. Daarnaast is de sony (prs-650) gewoon bijna 2 keer zo duur, oke materiaal technisch gezien misschien inderdaad beter, maar als je over het hele segment bekijkt dan vindt ik hem echt niet uitblinken. Zeker niet slecht, maar gewoon veel te duur wat je ervoor krijgt.

Zoals eerder aangegeven met de komst van de tablets komt de ereader in het lower budget segment. Voor E100 euro zijn veel mensen bereid de overstap te maken naar een ereader denk ik zo, anders komt de tablet eerder in zicht.

Verder is dit nieuwe model inderdaad al een stuk gunstiger geprijsd

[Reactie gewijzigd door bartsidee op 28 augustus 2011 12:54]

Die prijs van 139 zal straks niet meer zo heel veel schelen met andere readers. Ik vind de prijs van de nieuwe Sony een aardige indicatie voor de toekomstige ereader prijzen.

[Reactie gewijzigd door Poops_McGhee op 29 augustus 2011 21:08]

Er zijn denk ik toch nog enkele consumenten die moeite hebben met het via internet bestellen van producten en dan met name van buitenlandse bedrijven.

Ik heb er zelf geen problemen mee, maar moet toegeven dat ik, om welke reden dan ook (ik denk garantie), liever mijn producten in Nederland bestel. Het liefst ook nog bij winkels die een filiaal in de buurt hebben, zodat ik een defect product altijd terug kan brengen. En dan vind ik het niet erg om daar iets meer voor te betalen.
Inderdaad, ik zie wel vaker leuk spul op Amazon. Maar ze ondersteunen geen iDeal en ook geen Paypal waardoor ik dan wel ergens anders een kijkje neem. Daarnaast is garantie voor velen zoals je al aangaf een probleem, ik koop alles ook bij voorkeur lokaal, of in ieder geval binnen Europa.
Niet vergeten hem te hacken. Anders is de USA versie van de Kindle echt een privacy ramp. Hij geeft constant door aan Amazon welke boeken je wanneer opent en hoe lang je leest (ook voor dingen die je niet via de Amazon store hebt gekocht). De Britse versie is er volgens mij iets terughoudender in vanwege Europese privacybeschermingswetten.
Specificatie dus van de link uit het artikel:
Touchscreen : Capacitief
Leestijd op 1 batterij oplading: een maand
Kun je wel even mee op vakantie.

[Reactie gewijzigd door Xubby op 28 augustus 2011 12:19]

Die ene maand leestijd is een beetje verkeerd. Het gaat hem bij eInk schermen namelijk om het aantal refreshes van de pagina's. Zodra de eInk een pagina displayed gebruikt het practisch geen stroom meer. Voorheen werd de accu duur in bladomslagen aangegeven. Men gaf aan dat er ongeveer 7500 pagina omslagen op 1 acculading gemaakt konden worden. Ze verzuimden daarbij te vertellen hoe ze dat testten. Bij volle lading werd de pagina continue refreshed, totdat de accu leeg was. Daar behaalden ze die 7500 mee. Echter, als je leest ben je niet elke seconde aan het refreshen, maar de accu loopt wel langzaam leeg. In de praktijk haal ik op mijn oude PRS600 zo'n 4000 omslagen. Dat hangt mede af van welk geheugen ik dan lees. Het interne geheugen eet minder capaciteit dan bijv. van de memorystick.
Is ook gelijk de toegevoegde waarde tov smarttablets. Een Ipad of andere slimme tablets hebben gewoon een adapter nodig bij een dagtaak, voor zover dat mogelijk is zonder toetsenbord.

Vind het zelf vreemd dat er op scholen niet meer gebruik van wordt gemaakt,
kan me herinneren toen ik nog op de Uni zat dat je voortdurend bundels moest aanschaffen en/of BB in de gaten moest houden.
Of onlangs de gemeente die Ipads voor zijn raadsleden aanschaft, zwaar overkill om met name tekstbestanden te lezen.
Anoniem: 181786
@Iblies28 augustus 2011 13:16
Een iPad is ook voor raadsleden natuurlijk niet enkel een ding om tekstbestanden op te lezen. Hier in het ziekenhuis hebben alle specialisten ook een iPad en dat schijnt uitstekend te werken: http://www.destentor.nl/r...gebruikt-ipad-aan-bed.ece

Ik kan me voorstellen dat raadsleden met een iPad heel makkelijk relevante documenten op kunnen vragen van de server. Dat gaat logischerwijs veel sneller dan met een e-reader die over het algemeen een hele trage verversing van beelden hebben en is in kleur. Raadsleden kunnen aan bezorgde burgers een en ander laten zien. Raadsleden kunnen hun agenda snel raadplegen, er op klikken om te zien wat er precies besproken gaat worden enz enz enz. Volgens mij is de tablet wel de toekomst voor een heleboel dingen. Helaas werk in in het onderwijs wat altijd een jaar of 10 achterloopt. :)
Leestijd op 1 batterij oplading: een maand
Kun je wel even mee op vakantie.
Dat is min of meer standaard voor een reader van de laatste 2-3 jaar. Ik heb op vakantie ook geen lader bij me voor mijn Kindle
Weer zo'n klein schermpje. Ik had liever een 10" of zo gezien. We hebben nu zo'n 7 inch sony ereader, en iedere minuut mag je de bladzijde omslaan, omdat er zo weinig tekst op staat. En touch / multitouch is misschien voor een kleine groep gebruikers handig, maar die zullen dan toch eerder een tablet kopen.
We hebben nu zo'n 7 inch sony ereader, en iedere minuut mag je de bladzijde omslaan, omdat er zo weinig tekst op staat.
Als dat een probleem voor je is, dan heb je dat probleem ook met een papieren boek. Leg maar eens een 6 inch reader op een 'standaard' boek. Dat heeft ongeveer dezelfde afmeting.
Ik denk dan ook aan bijvoorbeeld studieboeken e.d., maar als je vooral pockets leest heb je wel gelijk. Toch denk ik dat e-readers in het onderwijs zeer nuttig zouden kunnen zijn, maar dan moeten ze dus wèl grotere schermen hebben.
Ereaders zijn ook voornamelijk om leesboeken mee te lezen. Het is te beperkt om naslagwerken of studiemateriaal mee te lezen. Moet je ook niet willen op een ereader en ook niet op een tablet, overigens.
Ben ik het niet helemaal mee eens. Ik vind mijn iPad reuze handig om te zoeken in naslagwerken (want als grote voordeel heb je nu een zoekfunctie). Daarnaast vind ik het best prettig om papers te lezen op een tablet. (ereaders heb ik nog niet gebruikt)
Die zoekfunctie heb ik op mijn ereader ook, maar gewoon kunnen bladeren door fysieke bladzijden is toch heel anders. Ook het snel bladeren in verschillende boeken en dan naast elkaar kunnen leggen is er niet bij op je ereader of tablet. Dan zou je er meerderen moeten hebben.
Ereaders zijn ook voornamelijk om leesboeken mee te lezen. Het is te beperkt om naslagwerken of studiemateriaal mee te lezen. Moet je ook niet willen op een ereader en ook niet op een tablet, overigens.
Ik gebruik de 10" kindle voor studieboeken, deze hebben veel formules, deze zijn goed leesbaar. Ook pagina's van rond de A4 zijn volledig en goed leesbaar. Het enige nadeel is het langzaam bladeren als je even iets terug wilt kijken.
Het is niet de leesbaarheid die in het geding staat. Dat is van een ereader juist erg goed. Het is meer de functionaliteit van je naslagwerk en hoe makkelijk je kunt bladeren. Refereren naar bepaalde pagina's en dergelijken is ook wat lastiger, omdat de inhoud van pagina 50 bij jou wel eens anders kan zijn dan bij mij, puur omdat de pagina indeling niet op elke ereader/tablet hetzelfde is.
Daar heb je hyperlinks voor... Natuurlijk moet je niet gaan verwijzen naar "pagina 50" in een ebook, dat werkt niet. Maar dat werk ook het web ook niet, en daarvoor is er al heel lang een oplossing. Het web is er op gebaseerd...
Ik zeg niet dat het onmogelijk is om te bladeren in een ebook, maar echt heel handig is het niet. Je bent sneller met een papieren boek en een stapeltje post-it.
Voor het lezen van leesboeken is een ereader ideaal en hier lijkt het apparaat ook veel en veel meer op ingericht.
Overigens is het niet mogelijk om een link naar bepaalde delen van een ebook te maken. Zeker niet vanaf de reader zelf. Sommige readers laten annotaties toe. Je zult dan wel via je annotatie menu moeten navigeren.

[Reactie gewijzigd door Poops_McGhee op 28 augustus 2011 23:12]

Ga ik niet mee akkoord. Van de boeken die hier liggen en dat zijn geen speciale boeken passen er amper op het scherm van mijn tablet en dat is 10", laat staan dat ze binnen 6" zouden passen...
Je vergeet dat de pagina's niet 1:1 afgebeeld worden. De tekst en pagina's worden prima op het formaat van het scherm aangepast. Heb je dat niet, dan weet ik niet hoe je je boeken converteert, maar bijna elke epub is op een 6" scherm te lezen.
Een boek heeft twee bladzijden naast elkaar... En niet eentje. Dus bij een e-reader moet je twee keer zo vaak omslaan als 'ie 1 pagina tegelijk weergeeft. :)
Ik zou zeggen, doe het eens. Want 6 inch is exact het formaat van een paspoort. Dat toch zeker kleiner is dan 99.9% van de boeken.

Persoonlijk vind ik het juist fijn om teksten in kleinere stukjes te lezen, en pagina omslaan is nou niet echt veel moeite... 1 keer tikken. Ik lees nu af en toe ebooks op m'n mobiel maar het felle licht is niet fijn voor de ogen. Maar de interface (kindle in dit geval) wel.
Probeer op je mobiel eens zwart scherm met gebroken witte letters. Vind ik een stuk prettiger voor de ogen.
Heb ik, maar mijn telefoon is nogal helder (Galaxy S) dus zelfs bij laagste helderheid zijn de witte letters nog vermoeiend voor de ogen.

Ben benieuwd wanneer er telefoons komen met e-ink kleurendisplays. Misschien over 5 jaar. Zou een hoop in de accuduur schelen.
helaas blijkt de markt niet echt klaar voor dergelijke grote e-readers, hoewel in mijn opinie deze het heel goed zouden moeten doen bij zakelijke toepassingen. Ik heb wel al een aantal concept e-readers voorbij zien komen met "A4-achtig" formaat. Hoewel de resolutie van 600x800 aardig wat kan weergeven, is dit nog steeds niet toereikend voor bijv. de redbooks van IBM.
Een boek is vaak ongeveer 8" (paperback). Op basis daarvan heb ik ooit de DR800 van Irex gekocht, helaas was ik ongeveer de enige en zijn ze failliet :(

De prijs van 6" is natuurlijk een stuk lager en mensen gaan nog steeds vooral op prijs af blijkbaar, niet op specs of kwaliteit.
moet je er 2 kopen, kan je ze naast elkaar houden :P
Dan moet je voor de Kindle DX gaan '-) 9,7'' scherm.
Ze kunnen beter de ereader programma's voor de tablets nog meer verbeteren dan ereaders te maken, ik denk ook dat tegenwoordig meer mensen een tablet dan een ereader kopen, net als dat de standaard mp3/4 spelers aan het uitsterven zijn, de mensen kopen gewoon een gsm ofzo die kan alles wat een mp4 kan

De mensen kopen altijd iets wat kan wat ze willen en nog allemaal extra mogelijkheden: een tablet dus
Een tablet heeft als groot nadeel ten opzichte van een e-reader: De accu gaat veel minder lang mee.

Als je op vakantie bent waar je niet altijd stroom bij de hand hebt (safari) dan ben je snel uitgelezen. Tevens is een tablet meestal veel zwaarder, wat langdurig lezen ook ongemakkelijk maakt.
Vergeet ook niet het scherm wat prettiger voor de ogen is bij een e-reader.
Dat ligt aan de prijs, voor 220 euro koop ik liever een tablet, maar voor 100 euro zijn ze prima te overwegen. Die e-inkt schermen vind ik persoonlijk namelijk veel rustiger lezen. Ik denk dus daarom dat ze die dinger basic moeten houden en daarmee de prijs zien te drukken. Touchscreen is inderdaad maar een niche groep die dat prettig vindt.
net als dat de standaard mp3/4 spelers aan het uitsterven zijn, de mensen kopen gewoon een gsm ofzo die kan alles wat een mp4 kan
iPod touches worden nog supergoed verkocht hoor, niet iedereen wil aan een duur abbonement vastzitten.

Daarbij leest een e-ink e-reader 10000x beter dan tablet met een LCD scherm.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 28 augustus 2011 12:46]

Wie heeft het over abonnementen dan? Het ging er puur om dat een gsm ook alles kan wat een mp3/mp4 speler kan.
dit slaat werkelijk COMPLEET nergens op. Als het niks oplevert, wordt het ook niet meer gemaakt.

E-Ink is toch een heel anders iets dan een LCD. E-Ink heeft daarbij ook meestal geen backlight, wat toch erg prettig is voor de ogen. Je kijkt tenslotte liever naar iets waar licht op valt, dan dat het licht maakt.

Bovendien kan ik best beamen dat de tablet e-reader functies niet echt goed werken (de een beter dan de ander, daartegenover staat echter weer weinig content).

Mijn moeder heeft een iPad en wil nu een e-reader, omdat het prettiger voor de ogen is.

Daarbij, denk even aan arme scholieren. Die hebben geen geld om met een iPhone 4 een 50 euro in de maand abonnement te financieren. Dan is de iPod Touch met een simpele telefoon toch de betere optie. had ik zelf eerst ook, dus je punt is niet echt heel sterk...

Daarbij, ik zie mezelf nog steeds niet met een tablet bellen. Dus wil je je punt even bijstellen?

[Reactie gewijzigd door naarden 4ever op 28 augustus 2011 18:35]

Nouhouwwww wij hebben dit jaar een ereader en een tablet gekocht. Tablet voor strips, en de reader voor boeken...

Zee hebben alle twee voordelen en vullen elkaar goed aan...
En wat zou je doen als er een 10" kleuren eInk reader op de markt komt? Zou je dan nog steeds de tablet voor de strips gebruiken?
Ze kunnen beter de ereader programma's voor de tablets nog meer verbeteren dan ereaders te maken,
Tja..ik ben nu op vakantie en ik heb naast me iemand die een iPad heeft. Die liep ook te roepen dat het zo mooi was en dat hij er ook op kon lezen. Ja heel leuk...als je binnen blijft. Vanmorgen scheen de zon niet eens echt en hij kon al bijna niets meer zien terwijl ik gewoon kon lezen op mijn Kindle.

Een tablet is absoluut niet geschikt als vervanger van een boek.
Een combo zoals bij de PixelQi schermen zou wel perfect zijn.
Ik hoopte dat de iPad2 or 3 een soortgelijke techniek zou toepassen, maar helaas...
Het scherm van de eerdere generaties Sony e-readers is echt bijzonder slecht, ik ben benieuwd of ze dit hebben verbeterd.
Op zich zit er gewoon hetzelfde e-ink display als andere e-readers op maar de touchscreen laag die er overheen zit zorgt voor net dat beetje extra reflectie waardoor je bijna altijd met je scherm moet gaan zitten draaien om het comfortabel te kunnen lezen. Een wereld van verschil toen ik 'm met een Kindle heb vervangen.
Generaties? Waar heb jij het over? Dat was alleen de PRS-600 die daar last van had.

De 505, 650 hadden prima schermen. ALLE sony readers hadden de op dat moment laatste verzie e-ink. De 650 heeft hetzelfde scherm als de Kindle 3(pearl scherm).

De 600 was wel een misbaksel overigens als ik het van iedereen hoor, maar mijn 505 doet niets onder voor de voorloper van de Kindle 3 en ik heb hem nu ruim 3 jaar.
Als toevoeging op Basset : relatief slecht contrast kwam door touchscreen die over e-ink scherm lag (daar hebben andere leveranciers nu nog last van). Sinds 350 en 650 gebruikt men daarvoor IR techniek zodat er geen contrast verloren gaat. Dus ja, dit is reeds een jaar geleden verbeterd. Tov Kindle zul je reeds met 650 geen enkel verschil ervaren (zelfde scherm, E-ink Pearl), met als toevoeging tov Kindle touchscreen ipv toetsenbord (en meer universeel formaat leesbaar).
En nee, er zit niet hetzelfde e-ink scherm op als op alle andere lezers, zijn maar een aantal lezers die E-ink Pearl gebruiken (Kindle3/Dx , Nook touch/color, Kobo, Sony (350/650) en Onyx ).
Anoniem: 419168
28 augustus 2011 21:33
Ik hoop dat deze voldoende geleverd gaan worden. Er is echt ongelofelijk veel vraag naar dit model. Ik hoop dat Sony deze keer wel voldoende kan leveren.
Ik verwacht het wel. De laatse tijd was dat 650 model niet te krijgen vanwege een probleem met hele series eerder dit jaar. Iets met de toplaag van het scherm dat lelijk werd of zo?

Ik wilde die graag hebben....en nu ga ik dan maar voor dit nieuwe ding.

Hoe laat je hem op? USB? Zijn er ook zonnecel opladers met USB? Zou dat werken?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399807 op 28 augustus 2011 22:17]

Nee, de 650 was niet aan te slepen en met name doordat de Pearl schermen lastig leverbaar waren. De fabrikant van de Pearl eInk schermen had nogal problemen met het verdelen van de productie. Een zekere Kindle fabrikant had enorme partijen aangeschaft.

De wijze van opladen zal wel net als elke andere Sony reader zijn, via de usb aan je pc, of met een alternatieve lader. Als je perse een lichtnet lader wilt, koop dan niet de officiële Sony lader voor je ereader, maar neem gewoon een kloon ladertje voor de Sony PSP in een speelgoedzaak. Stuk goedkoper en werkt net zo goed.
PSP lader kon toch alleen bij de PRS-600 gebruikt worden als lader? PRS-650 heeft Micro-USB, dus er kan vanalles gebruikt worden.
Heb je helemaal gelijk in. Typisch geval van een Oops McGhee.
168 gram is volgens mij niet veel voor een e-reader, een microsd-kaartlezer is ook altijd handig voor de gebruikers die toch 4, 8, of misschien zelfs 16 of 32 GB extra flashgeheugen willen.Het design doet mij denken aan de X10 en een beetje aan de Arc, wat voor mij een goed teken is want ik vind dat een mooie stijl.
dat is inderdaad behoorlijk licht. een amazon kindle weegt ongeveer 240 gram (zelfde schermmaat).
Mijn Kindle met WIFI en 3G weegt precies 231 gram
een microsd-kaartlezer is ook altijd handig voor de gebruikers die toch 4, 8, of misschien zelfs 16 of 32 GB extra flashgeheugen willen.
Een fullsize SD-kaartlezer is nog handiger, daar kan met adapter een micro-sd-kaart in, maar omgekeerd kan niet.

De prijs van 165 is iets lager als van de vorige generatie maar als die prijs zo langzaam daalt wordt de e-reader nooit het succes dat de tablet (ipad) wel is. Daarbij vraag ik me serieus af wanneer de fabrikanten eens komen met een grotere e-ink reader. De meeste readers die nu een groter scherm hebben (zoals de 7" Archos 70 en de 10" Archossen) hebben een TFT-scherm, geen e-ink, en dus een backlight en bijpassend hoog batterijverbruik.
Amazon heeft met hun Kindle DX een e-reader met een e-ink scherm van 9,7". Alleen door dit grotere scherm kom je dus meteen op prijzen te zitten die dubbel zo hoog zijn. Voor het lezen van boeken is een scherm van 6" ook goed genoeg.

Maar voor het bekijken van pdf's / kranten en dergelijk is een grotere e-reader wel handig. Naar mijn mening is over het algemeen echter meer vraag naar de kleinere e-readers in plaats van de grotere. Indien toch een meerprijs betaald moet worden geven mensen wellicht juist voorkeur aan een tablet.
Ik hoor niemand iets zeggen over de prijs...165 euro!!! Instant buy. Amazon moet wel met iets heel speciaals komen.

De 505 die ik heb is een fantastisch ding. Kwalitatief goed in elkaar gezet en vrij luxer uitstraling itt de kindle, die wel redelijk in elkaar zit, maar ik vind hem niet zo mooi.

Zie het als een goede Dell laptop en een macbook. Beide goed in elkaar gezet, maar de macbook heeft net een hoger "ik wil hem" gehalte

Overigens, wordt deze ereader niet gemaakt van unobtainium ipv aluminium of plastic?

[Reactie gewijzigd door basset op 28 augustus 2011 12:35]

Anoniem: 32279
@basset28 augustus 2011 13:15
Ik wacht nog even op de nieuwe Kindle, die moet ook een dezer dagen komen, maar het zou me verbazen als de keuze nu nog op de Kindle gaat vallen na het lezen van de specs.

MicroSD slot waarin 32GB past is echt een heel grote plus. En wifi met wikipedia zoekmogelijkheid.

We hebben al een PRS 350 en een bebook one, er komt voor de bebook one een vervanger en deze sony staat nu heel hoog bovenaan de lijst.
Er wordt idd een nieuwe kindle verwacht omdat deze gezien de release cycle van de andere kindles binnen nu en een half jaar zou komen (amazon heeft nog niks losgelaten). veel speculaties, maar men verwacht een luxe model en een budget die onder de 99 doller is. Ook gezien het de strategie is de kindle goedkoper aan te bieden, ze hebben nu ook al een versie die $30 goedkoper is door middel van 'advertisement' support. Op je screensaver krijg je dan een advertentie, niet echt mijn ding, maar er zijn genoeg mensen die daar geen probleem mee hebben. (er schijnt wel een hack te zijn die de normale firmware zonder ads hersteld)
Anoniem: 317077
@basset28 augustus 2011 13:07
Je hebt het over een e-reader. Met je "ik wil hem" gehalte.
De Sony mag dan een stukje duurder zijn dan de kindle of nook ik denk dat het zijn geld wel waard is. Met zijn maar 168 gram is dit ook nog eens een aardig stukje lichter dan de kindle 3 (247g) of de nook touch (212 g)

Pinch to Zoom (oftewel multitouch) klinkt erg mooi voor mij als manga lezer. Ik wacht de eerste reviews af maar anders word dit zeker mijn stap in de e-reader wereld.

Lees zelfs dat Wikipedia wordt ondersteund 8-) Ik heb niet echt behoefte aan een browser maar dit zou een goede toevoeging zijn.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 28 augustus 2011 17:31]

Let wel dat je bij het lezen van Manga die 6" wel het minimale is wat je hebben wilt. Mocht er een 5" versie uitkomen, laat die dan voor wat ie is en neem de 6". Zelf lees ik ook wel eens wat Manga vanaf de ereader en 6" is nog net te doen. Het multitouch idee is dan voor sommige tekstballonnetjes wel handig, inderdaad.
Ik heb daar rekening mee gehouden. Maar het moet zeker goed te doen zijn. Op mijn telefoon (3,5'') is het net te klein) dus denk dat 6'' goed moet zijn (kleiner inderdaad niet) Liever had ik een 7'' versie gezien maar die schijnen niet populair te zijn. (ja in LCD/TFT vorm maar dan haal ik liever een tablet)

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 28 augustus 2011 19:10]

Eindelijk goed nieuws. De nieuwe readers komen er dus echt aan binnenkort. Mooi dat ik nog even gewacht heb en dat de PRS-650 de laatste tijd zo ontzettend slecht leverbaar was (en nog steeds :) ).

De prijs van de reader is eindelijk gezakt (werd tijd, 230 euro voor het vorige model was aan de hoge kant) en er zit nu wifi op om direct boeken te kopen!

Ik vraag me alleen af of die grote SONY letters niet ontzettend gaan storen bij het lezen. Op de een of andere manier dwalen mijn ogen de hele tijd naar die letters als ik zo de afbeeldingen bekijk.

Zullen ze de accesoires prijs ook gaan aanpassen? :P

Nu nog een leuke bundel aanbieding maken en deze reader is zeer snel in mijn bezit :)

[Reactie gewijzigd door roelieboelie op 28 augustus 2011 12:47]

ik reserveer maar weer 70 euro voor een hoes :/

Enige nadeel van de sony, maar wellicht komen er nu eens leuke hoezen met designs uit en dan is het wel de prijs waard.

Hoezen zijn hier te zien:
http://s.s-bol.com/imgbas.../2/9000000011652495_2.jpg

Voor mij zeker een hoes met lampje.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 32279 op 28 augustus 2011 13:20]

Ik vind de hoezen van Sony over het algemeen van zeer goede kwaliteit en voor die 70 euro heb je wel een hoes met lamp. Het geeft je scherm in ieder geval een stuk meer bescherming en ik heb geen andere fabrikanten gezien die iets dergelijks aanbieden.
Okay, ik volg je redenering, kwaliteit, lampje, prima... Maar 70 euro voor een hoes? Ik vind het wel erg aan de prijs. 40 euro voor een maatproduct lijkt me al aan de bovengrens van het redelijke.
Ik heb voor mijn PRS600 beide hoezen aangeschaft. Zowel de hoes met als zonder lamp (door slecht vooronderzoek). De pasvorm van de hoezen is perfect, kwaliteit is erg goed en protectie van mijn ereader is ook ruim voldoende. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook best ontevreden was over de prijs toen ik het aanschafte, maar naderhand (en zeker na het zien van de alternatieve hoezen) was het het geld dik dubbel en dwars waard.

[Reactie gewijzigd door Poops_McGhee op 28 augustus 2011 22:27]

Anders koop je er ééntje op ebay voor een fractie van de prijs waarschijnlijk.

Maar sowieso, waarom 'weer' een nieuwe hoes kopen? Je hebt er blijkbaar al eentje, ik neem aan dat je niet twee readers tegelijk gaat gebruiken, oftewel gebruik gewoon je oude hoes. Ik heb mijn 650 ook gewoon in de hoes van mijn oude reader zitten, als afmetingen beetje gelijk zijn gaat dat prima.
Ga er maar vanuit dat de nieuwe reader niet in de hoes van de afgelopen generatie past. De 650 past ook niet in de hoes van de 600 en de T1 hoezen zien er ook drastisch anders uit. We hebben het hier wel over de Sony hoezen en niet over universele ereader hoezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee