Sony verlaagt e-readerprijzen in VS

Sony heeft in de Verenigde Staten de prijzen van zijn e-readers naar beneden bijgesteld. Daarmee volgen Sony's e-readers het dalende prijspeil van de concurrenten. In Nederland zijn geen aanstaande prijsverlagingen bekend.

In de VS is de prijs van de PRS-300, ook bekend als Pocket Edition, van 170 dollar naar 150 dollar verlaagd. Het model met een aanraakscherm, de PRS-600 Touch Edition, kost nu in de Verenigde Staten 170 dollar, terwijl dit model tot voor kort nog 200 dollar moest opbrengen.

De duurste e-reader van Sony, de met 3g uitgeruste PRS-900 Daily Edition, is 50 dollar goedkoper geworden en kost nu 300 dollar. De PRS-300 en PRS-600 zijn ook hier verkrijgbaar, maar Sony heeft voor Nederland nog geen prijsverlagingen op korte termijn op stapel staan, zo laat Sony Nederland aan Tweakers.net weten.

Met de prijsverlagingen op de Amerikaanse markt volgt Sony het spoor van enkele concurrenten, waaronder de onlangs goedkoper geworden e-readers van Amazon en Barnes & Noble. De prijsdalingen zouden vooral worden veroorzaakt door de opkomst van tablets.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-07-2010 • 15:17

55 Linkedin

Lees meer

Reacties (55)

Wijzig sortering
offtopic: Scheelt waarschijnlijk een hoop rugklachten bij scholieren en een hoop versleten rugzakken en verkeersongelukken. Als ik zie wat voor tassen middelbare scholieren mee moeten nemen, dan zou een E-reader daar best uitkomst kunnen bieden.

Voor de rest leuke ontwikkeling lager prijzen. Pas nog op vakantie geweest en een extra tas mee, met daarin boeken. In een keer zag ik het nut van de E-reader. Ik dacht toen, als de prijzen goed zijn en de standaarden eindelijk zijn vastgesteld, dan ga ik er eens over nadenken. Een van die twee eisen is voor mij nu weer wat dichterbij gekomen, nu de standaarden nog, daar moet ik mezelf nog in verdiepen.

[Reactie gewijzigd door Gizzy op 6 juli 2010 15:23]

Helaas niet bepaald. Ik heb zelf een Sony Touch, geweldig apparaat, gebruik het veelvuldig tijdens college om aantekeningen mee te maken, maar totaal ongeschikt voor de meeste studieboeken.

Dat afbeeldingen in zwart-wit staan is nog niet zo'n probleem, maar dat het scherm met 6" of 7" doorgaans slechts een deel ervan tegelijk kan weergeven wel. Boeken met grafieken, tabellen, noem maar op zijn simpelweg slecht te lezen op minder dan ~ 10" doordat je het overzicht kwijtraakt.

Let wel, voor gewoon lezen is het ideaal, ik heb afgelopen twee dagen nog drie (gewone) boeken versleten, maar mijn studieboeken koop ik nog steeds bijna allemaal gewoon in treePaper vorm, zelfs al heb ik ook de digitale editie.
idd, snel ff 2 pagina's terug bladeren om die ene figuur nog eens goed te bekijken, nog eens die 2 lijnen 2 pagina's verder lezen, de formule van 10 pagina's terug nog eens bekijken of je die wel juist herinnert...
met een trage refreshrate kan dat algauw heel vervelend worden
Of even snel een aantekening bij krabbelen, een post-it note erbij plakken, etc.
Papier blijft wel handig.
Op vakantie lees ik vooral lekker voor de tent. En dan is een e-reader wel degelijk heel handig. Veel handiger dan een iPad. En als ik kijk naar mijn HTC Desire scherm (ook zo lekker spiegelend) heb ik ook in de trein liever een e-reader dan een iPad als ik een boek wil lezen.

Maar de prijs blijft ook mij tegenhouden. Dat, plus al het gedoe over formaten, copieerbeveilingen, etc. Mijn boeken die ik 25 jaar geleden gekocht heb, kan ik nu nog steeds lezen. Met e-books ben ik daar een stuk minder zeker van.
Mits wat trucjes valt ook daar een mouw aan te passen natuurlijk. Je moet niet bang zijn dat je je aangeschafte boeken niet meer kan lezen omdat het formaat niet meer ondersteund wordt, of de leverancier er mee gestopt is. Dan haal je de beveiliging er gewoon van af.
Ik heb sinds enkele dagen een Amazon Kindle.
Omdat ik veel en vaak lees over e-readers en e-books wilde ik echte eens proberen of E-book readers de toekomst hebben of niet....
Om een lang verhaal kort te houden : JA

* Het scherm lees erg prettig. Natuurlijk nog niet in kleur, maar dat is slechts een kwestie van tijd denk ik... de e-ink techniek word nog steeds verder ontwikkeld.
* De prijs is relatief laag. Ik was 210 euro kwijt, all-in (dus 189 voor dat ding zelf, en dan nog een zooi aan belasting en verzendkosten).
* Je kunt er ook mee internetten. Dat lees je goed ja! Er zit een GSM module en een sim kaart ingebouwd, en je betaald GEEN abbonements kosten erbij. Je koopt hem dus in feite met een flat-free abbonement for life.
* Ebooks, en dan vooral van wat oudere boeken zijn erg goedkoop bij Amazon, en bij bijvoorbeeld Project Gutenberg zelfs gratis te downloaden (in onderandere het door de Kindle standaard ondersteunde MobiPocket formaat).

Je kunt dus in de browswer van dat ding naar amazon store of naar een andere website gaan en daar een goedkoop/gratis boek downloaden. Er komt dus geen PC of iets meer aan te pas...
Zoals Carl Sagen zong :"How happy we are to live in this time" ;-)

[Reactie gewijzigd door MOEL op 6 juli 2010 20:12]

1. E-inkt leest erg prettig, mee eens. Kleur komt eraan, maar staat nog helemaal in de kinderschoenen. Nu kan ik al iets als een iPad kopen waar ik ook prima op kan lezen (weliswaar iets minder mooi, maar echt verre van vreselijk) + de meest mooie kleuren op dit formaat die ik ooit gezien heb. Vooral voor comics en magazines een lust voor het oog, maar ook geillustreerde boeken.

2. 210 Euro, dat is inderdaad bijna 60% lager dan een iPad. Maar dan nog, ik lever al die multimedia, kleuren en snelheid in voor maar 60% van de prijs...

3. "Internetten" zou ik zeggen

4. Die staan standaard op de iPad via iBooks of ook de Kindle app en ook daar download je boeken op precies dezelfde manier.
Willen de e-readers een plaats behouden naast tablets, dan moeten ze wel op prijs gaan concurreren. Meer functionaliteit inbouwen zal een e-reader namelijk alleen maar doen verschuiven naar een tablet met e-inktscherm. Ik denk juist dat de kracht van een e-reader zoals de Sony Daily Edition kan liggen in het vervangen van papier, voor het lezen van kranten en tijdschriften. Maar daarvoor moet een e-reader dan wel standaard beschikken over Wifi/3G tegen een zeer aantrekkelijke prijs.
De prijs van papier misschien?
Goed dat de prijzen omlaag gaan. Ik heb zelf een tijdje terug een e-reader aangeschaft en ben er bijzonder blij mee. Ik hoop zelf dat de e-readers niet ten onder gaan aan het opkomen van de ipad of soortgelijke. Het leescomfort is bij de e-reader die ik bezit(de Nook) gelijk aan die van een boek.
Een prijsverlaging zorgt er hopelijk voor dat meer mensen kennis zullen maken met het 'nieuwe lezen' en dat de ontwikkelingen op het gebied van e-inkt technologie hierdoor gestimuleerd worden.
Zolang e-readers boven de 100 euro/dollar zijn zullen ze geen grote succes worden, omdat het een financiële drempel is voor mensen.

Plus dat het op vakantie geen handig ding is. Een boek van 10 euro op de strand achterlaten is geen probleem. Een e-reader van 300 euro wel!

Dat je boek een beetje nat word, of dat er allemaal zand op komt is geen probleem. Een scherm vol krassen van zand wel!
Een boek van 10 euro op de strand achterlaten is geen probleem. Een e-reader van 300 euro wel!
Een boek van 10 euro achterlaten is vervuiling van het strand, een probleem. Een e-reader van 300 euro ruimt iemand anders heus wel voor je op, geen probleem ;)
Als de eink schermen beter worden (kleur en hogere snellere responstijd) heeft de ereaders wel degelijk en toekomst. Wat meer functionaliteit (internet), en je hebt n prima apparaat waar je echt op kan lezen. Ik snap ook de discussie tablet/ereader niet zo. Ondanks dat het misschien een beetje overlapt zal de gemiddelde koper van ereader, geen tablet overwegen. Immers wil een koper van een ereader boeken lezen, en dat kan op een ereader veel beter, langer en makkelijker.
iPad achtigen en eReaders zullen wel naar elkaar toe groeien. e-Ink kleurenscherm met voldoende refreshrate in de toekomst?

Laptop zal wel blijven want die is handig om content te maken. iPad is meer om content te consumeren.
Ik zou in de toekomst graag mijn krant op een e-reader lezen en ontvangen, de krant is tegenwoordig in kleur, dus wel graag e-ink kleurenscherm :)
Anoniem: 16225
6 juli 2010 15:23
Ze verkopen hun laatste restjes voordat het helemaal niets meer waard is.
Het lijkt me dat ook geen moeilijke keus Ipad of een (heel goed leesbare blablabla) gelimiteerde reader.
ipad en e reader hebben echt niks met elkaar te maken.
Je kan er net zo goed het woordje netbook of computer neerzetten.
Hoe je alles aan apple kan en wil koppelen is mij echt altijd een raadsel 8)7

ontopic.
Als ze hier nou ook is de prijzen laten zakken gaat er hier ook 1 in huis komen.
Het aanbod van boekjes is langzaam ook goed aan het worden.
Ze hebben juist heel veel met elkaar te maken. Apple heeft blijkbaar de aanval geopend op de e-readers met de iPad en iBooks (iBooks is dus volgens jou gewoon een logische stap na iTunes?!).

Alle e-reader die ik heb getest waren veel te sloom, leuk idee dat e-ink maar absoluut frustrerend. Ga maar s naar beneden scrollen of ff naar die ene bladzijde terugbladeren. Doen ze ook PDF? Nee, maar speelt wel MP3 af... WTF?! Waar liggen de prioriteiten van die e-reader bouwers??

Overigens middels de Kindle App kan je je aangeschafte Kindle boeken lezen op iPhone/iPad en ook PDFs zijn geen probleem voor de iPad mits je ze via email als attachment verstuurd. Lichtopbrengst en contrast is zeer goed te noemen, in fel daglicht best te lezen.
Je denkt te conservatief. In een ebook ga je niet bladeren, je gaat in een ebook zoeken. Pdf doet elke gewone e-reader wel, maar daar heb je niet veel aan, omdat ze zo klein zijn. Ze zijn bedoeld om romans op te lezen, ik geef toe dat de huidige e-readers totaal niet geschikt zijn om wetenschappelijke pdf's in a4 formaat te bekijken, ze zijn gewoon te klein daarvoor. Een e-reader is niet sloom, als jij in de winkel staat en je begint wat op de "vooruit" knop te duwen, ja dan gaat het traag. Maar daar gaat het niet om, het gaat er om dat je, als je aan het lezen bent, totaal geen last hebt van deze vertraging van ongeveer een halve seconde. Het kan goed zijn dat de lichtopbrengst van jouw iPad/tablet goed te noemen is, maar daarmee kan je niet zeggen dat een e-reader niet beter is. Want geef toe, wat leest er beter? Een tablet of een gewoon blad papier (zijnde dus de e Ink techniek)?
Ik heb in de vakantie zowel mijn eigen Onyx e-reader en een ipad naast elkaar gehad. De apparaten zijn niet te vergelijke. De e-reader is een e-reader, punt. De ipad is een tablet, die ook e-books weer kan geven. In de zon kan je lezen op een ipad gewoon vergeten.

Voor gewoon lezen, ongeacht de omstandigheden, prefereer ik de e-reader. Voor de rest de ipad, maar daar pretendeert de e-reader niet eens te concurreren.
Dus de Ipad heeft helemaal geen gevolgen voor de prijzen van de e-readers (en al helemaal geen invloed op de E-reader markt) gehad....
Voor jou zijn dat misschien 2 verschillende zaken, voor de doorsnee consument ligt dat wat anders, en laat deze laatste nou voor een Ipad achtig apparaat gaan, vandaar de malaise(die nog maar net begonnen is) in de E-reader business. Binnen 1 jaar zijn E-readers verdwenen denk ik, te duur, te beperkt...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 6 juli 2010 15:34]

Plus dat het niets te maken heeft met iets willen koppelen aan Apple, maar simpelweg dat de iPad idd deze invloed heeft en gewoon de op dit moment meest populaire tablet-form en e-reader concurrent is (zie ook de acties die Amazone onderneemt). Hele logische vergelijking dus.
Had hij het woordje Tablet gebruikt was er niets aan de hand, nu valt half tweakers erover let maar op.

Daarnaast zitten tablets en e-readers wel in elkaars vaarwater. Beiden kunnen namelijk gebruikt worden om boeken te lezen mits er een goed scherm op zit, met goede helderheid buiten, en lage helderheid als het wat donker begint te worden.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 6 juli 2010 15:30]

Anoniem: 238498
@ZpAz6 juli 2010 15:34
Lees dan!
Lees kreng! :+
Een computer kan je ook op lezen, en toch heeft het niks met elkaar te maken.
Net als een ipad/tablet met een e reader!
als ik een document uitprint kan ik het ook lezen.
Een printer is dus ook vergelijkbaar met een ipad want je kan door beide apparaatjes lezen??!!
}:O
Technisch zijn ze misschien anders, maar voor veel mensen (including moi) zou ik eerder voor een tablet gaan dan voor een e-reader.

Als de tablet niet te zwaar is, een goed scherm heeft, en niet te dik is kan je er prima vanaf lezen. En mij weerhoud de lage responsetijd van een e-ink scherm en het gemis van kleuren (en functies als internet e.d) om dan toch hoewel het een e-ink scherm is te kiezen voor een reader ipv een tablet. En dat geld voor veel meer consumenten.

Ze zitten dus wel 'gedeeltelijk' in elkaars vaarwater, de e-reader prijzen worden trouwens verlaagd om beter te kunnen concurreren met jawel, tablet.
het wezenlijke verschil is dat een tablet een ingebouwd actieve scherm heeft.
Hiermee bedoel ik dat hij licht afgeeft. Je kunt immers een tablet ook gebruiken in een zeer donkere kamer.
Een e-reader simuleerd papier en heeft (normaal) geen backlight.

Als je grote hoeveelheden tekst wilt lezen is het lezen met een backlight een stuk zwaarder voor je ogen.
Lezen met een E-reader wordt als veel rustiger ervaren.
Maar je moet wel je bedlampje aanhouden ;)

Zoals je ziet zijn het dus 2 totaal verschillende producten ook in opzet en weergave

samengevat
een tablet simuleert een computer
een e-reader simuleert papier
Anoniem: 230563
@a.prinsen6 juli 2010 18:10
Het kunnen nog wel twee heel verschillende producten zijn, ze concurreren wel degelijk met elkaar. Er zijn immers genoeg mensen, waaronder ik, die geen ereader kopen omdat de kleine nadeeltjes op het leesvlak opwegen tegen de vele voordelen die het biedt.

Dus of de officiele Tweakers-typering een iPad en een Kindle nou in dezelfde categorie zet of niet, ik vergelijk ze gewoon met elkaar wanneer ik besluit om mijn geld uit te geven.
Kijk dat vind ik nou een verstandige opmerking!
Denk vanuit de consument en niet vanuit het apparaat.

Als je graag boeken digitaal wil kunnen lezen heb je tegenwoordig verschillende opties. De een zal zeggen: een netbook is prima en is tegelijk ook nog een handig computertje, de andere kiest voor de iPad omdat deze dankzij de reader apps eigenlijk alles kan lezen wat ook op een e-reader kan en tegelijk ook nog een fraaie tablet is voor multimedia en web. En de volgende kiest weer voor de e-reader omdat deze zo'n prettig leescomfort en lange accuduur heeft.

Met name de e-reader en de iPad (en de Androidtablets) vissen dus in dezelfde vijver. Het lijkt me niet moeilijk te voorspellen dat de e-reader als one-trick pony het een stuk moeilijk krijgt met de opkomst van de touchtabletten. De sterke prijsverlagingen spreken voor zich.
Anoniem: 238498
@ZpAz6 juli 2010 16:02
Nog simpeler dan:
Een e reader bedoeld is om te lezen.
Een ipad niet.

appels en peren vergelijken 8-)
Vandaar dat ik Amazone Kindle, iBooks, het NRC en comic-readers op m'n iPad heb staan..
Anoniem: 238498
@vgroenewold6 juli 2010 16:10
maar je kan niet eens bellen met een ipad!

Een computer is geen e reader
een netbook is geen e reader
een tablet is geen e reader
een ipad is alles }:O
echt als ik het over een koelkast heb komt er nog een opmerking over een apple product die dit beter kan.


Nou allemaal weer modden op -1 en 0
Je kan er zelfs mee bellen (zit microfoon in), als je tenminste genoegen neemt met skype. Een apple product is niet meteen alles, wie zegt dat? Een vergelijking is hier heel duidelijk op zijn plaats, beiden begeven zich heel succesvol in hetzelfde marktsegment.
De iFridge - Het ding kan nog niet koelen of voorraad bestellen op commando van de iPod/Phone, maar wacht maar af!!!

[Reactie gewijzigd door Fangta555 op 7 juli 2010 10:15]

Ik kom wel naast je zitten op het strand als jij met je Ipad een boek probeert te lezen. Succes..
De helderheid is super, daar ligt het echt niet aan, leest prima in de felste zon. 1 probleem met de iPad, het scherm absorbeert licht (hoog contrast en daardoor diep zwart) en wordt gloeiend heet in de zon wat tot oververhitting leidt (shutdown). Ik lees veel in de zon met m'n iPad, maar liever niet op het strand nee.
Anoniem: 306257
@Alcmaria6 juli 2010 15:34
Ik kom wel naast je zitten in het donker als jij je e-reader/boek probeert te lezen. Success..
Wat komt vaker voor?
Ik lees ook geen papieren boek in het donker.
Is prima dan sla ik mijn hoesje van de Sony open en haal ik mijn lampje eruit :P en he we kunnen dus gewoon lezen in het donker.
en DAT kan dus lekker wel :+
Jij gaat met een eReader op het strand zitten? Als ik op het strand wil lezen, dan neem ik wel een boekje mee, dan is de schade niet zo groot als hij toevallig in het water valt.

Het zand heeft geen invloed op een boek en is niet eReader vriendelijk. En een boek kan ik wel op mijn handdoek laten liggen terwijl ik even een frisse duik neem.

Kortom, een eReader op het strand kunnen lezen is een kul argument, want geen zinnig mens zal dat doen.
Een e-reader op het strand lezen is geen "kul argument" .. jij luistert toch ook je mp3'tjes op het strand, je neemt toch ook je telefoon mee?

natuurlijk neem je een e-reader mee het strand op.. en in de tuin.. en op meer plekken waar de ZON schijnt (want daar ging het om maar ontging wat mensen denk ik).

In vol daglicht zijn notebooks, Ipad's en wat dies meer zij slecht (tot niet) te lezen. E-readers daarentegen hebben dat nadeel niet.

Dus elk apparaat doet waar het voor gebouwd is

Met een Laptop kun je internetten, tekstverwerken, gamen
op een E-reader kun je boeken lezen

en met een IPad kun je... ..uh.. er hip and happening uit zien.
Je stelt nu dat je op een tablet niet kan lezen, maar dat kan toch prima? Misschien niet in 'vol verblindend licht' maar zelfs een normaal boek leest imho niet fijn als er direct fel zonlicht op valt.

Daarnaast kan je met een tablet nog meer dan enkel lezen.
Nou, ik heb een iPad en ook in niet vol zonlicht is het door de spiegeling van het scherm nogal irritant lezen. Nu wist ik dat en ik gebruik het apparaat dan ook voornamelijk in de avond/ochtend of binnen.
Mijn argument is dat

1) water en zand slecht zijn voor apparaten.

2) je op strand je spullen ook onbeheerd achter moet kunnen laten. Want jij wilt toch kunnen zwemmen, een balletje trappen, een biertje halen?
jij luistert toch ook je mp3'tjes op het strand, je neemt toch ook je telefoon mee?
Neen, ik neem ze niet mee, want ik wil op het strand niet bereikbaar zijn. Een telefoon en een mp3 speler kun je nog enigszins bij je houden, je kan niet gaan zwemmen met een eReader in je zwembroek. En ook bij het tennisen sta je met zo'n eReader redelijk voor paal.
en in de tuin.. en op meer plekken waar de ZON schijnt (want daar ging het om maar ontging wat mensen denk ik).
Ik snap het hele argument van niet kunnen lezen in de zon niet. Ik kan uitstekend werken op mijn laptop in de volle *tropen* zon en dan is het zonlicht toch wel wat helderder dan in dit land.

99,999% van de mensen gaat, als ze al willen lezen in de zon, wel zo liggen of zitten dat ze absoluut geen last hebben van de zon. Zelfs al is het maar door de eigen schaduw.
als ik wil werken op mijn laptop in de tuin, in de zon, dan moet ik haast met een handdoek over mijn hoofd en de laptop gaan zitten. En je gaat me niet zeggen dat mijn scherm dan niet helder genoeg is, want dat is het zeker wel.
das ook raar: je gebruikt wel het argument als ik mijn E-reader in het water gooi, maar niet als ik mijn boek in het water gooi. want die blijft natuurlijk lekker op de strandhandoek :P
Een boek kost €15, een e-reader minstens tien keer zoveel :p
Ik heb vorig jaar de hele vakantie op het strand zitten lezen. Als ik bang dat een apparaat wel eens stuk kan gaan dan laat ik hem wel thuis in de doos in de kast liggen..........

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee