Prijsdaling moet verkoop e-readers op peil houden in strijd met tablets

Verschillende fabrikanten van e-readers hebben prijsverlagingen doorgevoerd voor hun apparaten. Sinds de opkomst van tablets zouden e-readers het steeds moeilijker krijgen. Onder andere Amazon en Barnes & Noble verlagen de prijzen.

Boekhandel Barnes & Noble heeft zijn e-reader, die de naam Nook draagt, van 259 naar 199 dollar afgeprijsd. Ook heeft het bedrijf een versie van de e-booklezer uitgebracht die alleen over wifi beschikt. Deze wordt voor 149 dollar verkocht. De originele Nook heeft naast wifi ook de beschikking over 3g-functionaliteit. Kort nadat Barnes & Noble de prijs van zijn e-reader verlaagde, voerde ook Amazon een prijsverlaging door. De populaire Kindle werd 60 dollar goedkoper en heeft nu een prijs van 189 dollar.

De verkoop van e-readers zou worden gehinderd door tablets. Deze apparaten draaien doorgaans op een mobiel besturingssysteem waarmee het mogelijk is om applicaties te installeren. Omdat tablets veelzijdiger zijn, zouden consumenten meer interesse hebben in deze apparaten, zo redeneert PCworld.

Apple heeft in zijn iPad-tablet e-readerfunctionaliteit ingebouwd. Ook Samsung komt met een tablet die ondersteuning heeft voor e-books. Makers van e-readers gaan zich mogelijk ook toeleggen op andere apparaten. Zo bracht Amazon al een Kindle-app voor de iPhone uit.

Door RoD

Admin Mobile

22-06-2010 • 12:47

105 Linkedin

Reacties (105)

105
105
83
7
0
0
Wijzig sortering
De prijzenslag tussen B&N en Amazon heeft naar mijn idee heel weinig te maken met de opkomst van tablets en de Pad, maar meer met de strijd om de dominantie op de Amerikaanse e-boekenmarkt. De meeste mensen met een Nook kopen hun boeken bij B&N, de meeste mensen met een Kindle bij Amazon. Het zij allebei geen electronicabedrijven maar boekwinkels, en ze proberen vooral de boekenkopers aan zich binden in een markt die de komende jaren steeds meer via het Internet gaat lopen.

Ik denk ook dat B&N deze actie heel precies gepland heeft. De prijsverlaging valt samen met een nieuwe release van de Nook-firmware. De kinderziekten zijn eruit, dus een betere kans van slagen. Ook heel knap hoe ze de actie, en de release van de nieuwe 'Nook Light' geheim hebben weten te houden tot gisteren, zodat het nieuws insloeg als een bom. Des te meer impact.

Overigens is het ook opvallend dat Amazon z'n reactie op de plank had klaarliggen. Binnen een paar uur kwamen zij met hun prijsverlaging. Ze waren voorbereid.
man... wat een strijd weer hier....

we hadden al:

intel vs amd
apple vs windows
windows vs linux
closed vs open source
en nu dan ook tablet vs ereader :+ (on a forum near you)
pfff....

Alle bovengenoemde smaken zijn, ondanks de voorspellingen van sommigen, nog altijd "alive and kicking"

Zowel een tablet als een ereader heeft bestaansrecht.

Ik persoonlijk vind een ereader erg relaxed _/-\o_

Waarom?
- Of ik nu engels, duits of nederlands lees boeit me totaal niet. Ik lees alles, dus aanbod zat.

- Van lange lappen tekst lezen op een lcd ga ik sterretjes zien. Op een ereader heb ik dat na uren lezen totaal niet. Zal niet voor iedereen gelden, wel voor mij. Eerst printte ik lange wikipedia stukken uit. Nu kopieer ik het naar txt, doc whatever en schrijf het naar mijn reader.

- gebrek aan content? Nou nee hoor. Er is van alles gratis te vinden, legaal en minder legaal. Ook in het nederlands.

- ben thuis altijd aan het woekeren met ruimte. Paar honderd boeken op m'n reader scheelt dan weer (dat voordeel heeft een tablet ook natuurlijk)

- email en internet lukt niet op je reader? Klopt deels. Maar goed.. ik heb ook nog een laptop.

- een maand doen met een accu wordt ik ook wel erg blij van.

- en de prijs? Ach, een harddisk betalen we allemaal vrolijk € 100,- voor, een videokaart € 200,- etc. En ik onlangs voor een e-reader ook € 200,-. So what? Een beetje tablet kost ook € 500,- Duurder dan een erader en logisch ook, het ding kan inderdaad meer...

- Geen kleur. Ja klopt, maar boeit mij niet... Ik lees geen strips, ik lees boeken, zowel fictie als non-fictie.

- de snelheid? Het is boven al gezegd. Zelf een fysieke bladzijde omslaan duurt langer :P

- daarnaast is een ereader handzaam. Je kunt het makkelijk hanteren terwijl je lui op de bank ligt te dweilen.

Het is kortom allemaal uiterst persoonlijk en het één sluit het ander niet uit...

Ik zeg: Voor iemand met gevoelige oogjes is e-ink geweldig.

[Reactie gewijzigd door benedictuz op 23 juni 2010 19:00]

Moeten fabrikanten van e-readers dan zoveel concurrentie van tablets verwachten? Als je naar het technische aspect kijkt: een e-reader is toch ontworpen rond 1 punt: leesgemak. Een tablet moet alles een beetje kunnen. Iemand die veel leest zal denk ik toch eerder een e-reader nemen dan een tablet, alleen al omdat een e-reader veel rustiger leest. Als het echt zo gevaarlijk is voor de e-reader markt, dan zal dat grotendeels door het ontbreken van (betaalbare) kleuren e-readers.
Een backlit scherm met een goede automatisch aanpassende helderheid is helemaal niet zo slecht om van te lezen als veel tweakers schijnen te denken. Sterker nog, ik heb een ereader en zou het ding graag inruilen voor een goede niet te zware (want dat is wel nog echt een voordeel voor de ereader) tablet met een goede reader app. In bed merk ik namelijk, vooral als ik moe ben (wat wel eens gebeurt als ik in bed lig te lezen), dat het contrast eigenlijk net wat laag is om met mijn niet al te felle lampje naast mijn bed te lezen. Als ik op mijn zij ga liggen met mijn rug naar de lamp kan ik het helemaal vergeten.
Als je graag in de zon leest dan heb je helemaal gelijk, maar voor binnen en helemaal 's nachts in bed lezen denk ik persoonlijk dat een backlit scherm beter kán zijn (belangrijkste is dat de applicatie goed is en dat de helderheid goed aangepast wordt).
Bovendien heb je inderdaad met een backlit scherm een veel hogere flexibiliteit, ook voor lezen. PDF's en bv tijdschriften lezen op een ereader gaat gewoon niet zo lekker als op een backlit scherm, om het nog niet te hebben over het feit dat je met je backlit tablet ook even internet op kan (ja sommige ereaders kunnen dat ook, maar ziet er niet uit op zo'n scherm).
Dit is nou precies ook mijn ervaring, dat samen met de prijs.

Een tweedehands tablet is nog een stuk goedkoper (factor 10) als een eReader, en ik lees vooral 's avonds. Backlight is dan echt een stuk aangenamer als epaper.

Nou heeft de Motorola F3 ook een soort e-ink scherm, met irritant knipperend backlight... maar het is backlight.
Bestaan er geen eReaders die een backlight hebben?
Ik heb ze alletwee en de keuze is heel simpel.
Helaas moet ik de tablet gebruiken voor strips omdat een eReader zwart wit is en veel te klein om een A4 goed te kunnen lezen. Maar zodar er echte letetrs aan te pas komen is het dus de eReader
Ik denk dat je dan beter een opkliklampje erbij kan kopen, of een hoes met ingebouwd lampje.

Lezen vanaf een tablet is prima mogelijk, maar haalt het gewoon lang niet bij een eReader. Je zult wat leesplezier moeten inleveren, maar het voordeel is, je hebt dan wel een 'alles-in-één'-ding. Hopelijk komen er in de nabije toekomst goede combi's uit, met een uittrekbaar e-ink-scherm bijvoorbeeld, die je over je tabletscherm heen kan leggen. :)
Anoniem: 112442
@TerraGuy22 juni 2010 13:59
Ik denk dat een multi mode LCD display van Pixel Qi een optie is.

Aan de andere kant, wil ik een eReader lang gebruiken zonder dat deze aan het infuus hoeft. Dus liefst een CPU die net snel genoeg is. Waardoor deze te langzaam is voor tablet.

Geef mij daarom maar puur een eReader.
Ach kom, die tijd heb ik gehad met de oude gameboy van vroeger ;). Neuh, dat is om het probleem heen werken en die oplossingen werken nooit ideaal.
Anoniem: 112442
@MicGlou22 juni 2010 12:59
Ik ben het helemaal eens met je opmerkingen over de eReader.

Maar helaas heeft gemiddelde consument hier geen enkele weet van. Waardoor een tablet een concurrent voor de eReader wordt.

Op zich vind ik dit helemaal niet erg, dat de prijs van eReaders zal zakken.
Ik wil er graag een kopen liefst vergelijkbaar met de iRex 1000S.
Hoge resolutie en notitie mogelijkheid. Ik vind de prijs alleen nog te hoog.
@MicGlou en Worldcitizen,
Iemand die veel leest zal denk ik toch eerder een e-reader nemen dan een tablet, alleen al omdat een e-reader veel rustiger leest.
Jullie vergeten 1 ding: prijs/functionaliteit. Als je niet veel extra geld moet leerleggen om een Tablet te kopen vergeleken met een e-reader, dan kopen mensen die graag lezen toch een tablet...puur omdat je er meer mee kan dan alleen maar lezen.

En ja, e-reader fabrikanten en tablet fabrikanten vissen uit de zelfde consumentenvijver.
Zeker waar, maar juist een kleine eReader is veel goedkoper dan een tablet (vergelijk de $149 voor een goedkope eReader met de $499 voor de goedkoopste iPad (bron) - dat is niet een klein beetje extra, dat is ruim drie keer zo duur) en veel geschikter om mee te lezen.

Mijn Sony PRS-600 weegt 286 gram, vergelijk dat met de 680 of zelfs 720 gram voor een iPad en je kan wel nagaan welk apparaat je makkelijker een uur in je hand houdt. Tel daarbij op het veel handzamere formaat en het ePaper scherm en je begrijpt waarom er toch nog steeds een markt voor eReaders is. Toegegeven, geen hele grote markt, en ze overlappen natuurlijk, maar ik zie tablets nog niet zo snel eReaders helemaal vervangen.
laten we het wel eerlijk houden he, en niet meteen naar een dure design tablet grijpen.
archos home tablet, en iLet Mini HAL: $199
het gevaar voor e-reader fabrikanten zit vooral in android, het is nog geen volwaardig desktop OS, maar bied wel een grote hoeveelheid apps en is een goedkoop OS voor fabrikanten om te gebruiken.
Er is echter een groot verschil in de leesbaarheid van een tablet (met LCD display met backlight) en een e-reader.
Tijdens het lezen is een e-reader veel rustiger aan de ogen, omdat het zelf geen licht uitstraalt (het is echt net als een boek), en vooral in direct zonlicht is een e-reader uitstekend te lezen, en kun je een tablet (PixelQI uitgezonderd) gewoon niet meer lezen.

Ik heb zelf zowel een e-book als een PDA gebruikt om boeken te lezen en kan je verzekeren dat het e-book vele malen lekkerder leest.
Daarnaast houdt een e-book het ook veel langer uit voordat het opgeladen hoeft te worden.
Niemand weet dat een eReader anders werkt dan een tablet. Men denkt 'scherm is scherm'. En dan is een refresh rate van 2FPS niet zo indrukwekkend en je kunt ook geen apps op je eReader installeren. Ja dan neemt men een tablet. Ik denk dat eReader fabrikanten er goed aan zouden doen de verschillen duidelijk te maken met een reclamecampagne. 'Lezen in de zon' zou een mooie titel zijn :)
Anoniem: 46304
@piderman22 juni 2010 13:30
Waarom wil ik uberhaupt lezen in de felle zon? Dat is vanaf papier ook niet prettig. En ik heb hele boeken gelezen vanaf een LCD scherm dus dat valt wel mee. Verder laten de klassieke readers de grote markt van de digitale strips liggen (die gewoonijk een kleurenscherm vereisen). Omdat die niet legaal verkocht worden lijkt het wel of er vanuit de hardwareboeren ook geen interesse voor bestaat, de e-reader fabrikanten willen perse ook geld verdienen met content en dan krijg je beslissingen die de hardware minder interessant maken voor mensen die hun ebooks niet bij bol.com of amazon.com halen maar van The Piratebay. De makers van mp3 spelers hebben dat beter begrepen.
Waarom wil ik uberhaupt lezen in de felle zon? Dat is vanaf papier ook niet prettig.
Ik doe het regelmatig. Gewoon buiten in de tuin, biertje of glaasje wijn er bij en lekker lezen. Of op vakantie, rustig onder aan palmboom in een hangmat.

In die omstandigheden kan ik niet eens ziet of mijn laptop aanstaat zo vaag is het scherm
Waarom wil ik uberhaupt lezen in de felle zon? Dat is vanaf papier ook niet prettig.
Ik doe het regelmatig.
knip
rustig onder aan palmboom in een hangmat.
Euh .. volgens mij lig je onder een palmboom, echt prima in de schaduw hoor
:*)
Euh .. volgens mij lig je onder een palmboom, echt prima in de schaduw hoor
:*)
Heb jij enig idee hoeveel zonlicht er in de tropen is? Je kan daar in de schaduw nog prima verbranden. Je kan daar echt als je buiten ergens onder een afdak zit nauwelijks het scherm van je laptop zien. Daarvoor moet je binnen gaan zitten.
[sorry voor de off topic]
Ben net terug van 3 weken trinidad, en heb daarvoor ruim anderhalve maand in Angola gezeten, dus ik denk het wel ;-)

Geen centje pijn met mijn Ipad trouwens (maar dat durf ik hier eigenlijk niet te zeggen, aangezien je dan meteen Aple fanboy bent)

Mijn Vaio VPCZ1 vond het beduidend minder prettig trouwens.

@fireshade
Nope gewoon overdag, ken de filmpjes ook maar mijn ogen zien blijkbaar wat anders dan die camera.
Boeit me ook niet zo verders, misschien heb ik wel een hele goede iPad ofzo :D

[Reactie gewijzigd door cyclone op 22 juni 2010 22:36]

@Cyclone:
Tja, lezen in het schemer, binnenshuis of 's avonds of zo? :p
Overdags was het zeker niet veel anders dan zoiets:
http://www.youtube.com/watch?v=cgQuLPNP1QU
(vergelijking tussen een LCD- en een PixelQi-scherm)
In de Sinai woestijn en de sahara als de zon vrijwel recht boven je staat kan ik nog een boekje lezen op me iphone (#G mocht er verschil in de schermen zijn), werkt prima, helemaal onder een rieten parasol ofzo maar ook wel in de zon. Vind me iPhone zelfs fijner dan die paar e-readers en tablets die ik in me handen gehad heb puur omdat ie fijn in de handen ligt en zo makkelijk/fijn doorbladdert. Dus ja, jouwn laptop staat niet garant voor elk scherm, meer handig om in de tropen in een leesbaar scherm te investeren zodat je meerm et je laptop kan en verder verschilt smaak ook dus ik vind vast andere dingen fijn dan jou.
Anoniem: 46304
@Ortep22 juni 2010 13:55
Geen idee, ik ben nog nooit in de tropen geweest en omdat ik hier al voor pampus lig als het 35 graden is voel ik daar ook niet veel voor. Verder bestaan er natuurlijk zonnebrillen, lijkt me dat je die daar als westerling wel nodig hebt.

Als ik kijk wanneer ik vooral veel lees, dan is dat in bed, op de bank en aan de keukentafel. Niet in de tropen. Als ik een apparaat koop om vanaf te lezen moet hij dus optimaal werken op de plaatsen waar ik veel lees. Voor die ene vakantie naar de tropen koop ik dan wel een boek van papier, print een ebook uit of neem de ongemakken voor lief en lees alleen in m'n hotelkamer met de gordijnen dicht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 46304 op 22 juni 2010 13:57]

Je gaat in de tropen toch geen boeken lezen in je hotelkamer met de gordijnen dicht 8-)
35 graden hier voelt veel heter als 40 graden in andere landen ;)
"Lezen in de zon"
Helaas is dat lang niet altijd van toepassing bij e-readers. Heb al enige modellen gezien waarbij er een glazen scherm bovenop het e-ink scherm zit, waardoor dit argument compleet verloren gaat. Dat blijft alleen het energie verbruik over... en dan is de veelzuidigheid van de tablet echt wel een reden om voor een tablet te gaan i.p.v. een e-reader.
Dit is realiteit maar wel heel jammer en belachelijk. Het is ongeloofelijk hoeveel mensen het maar niet willen bebrijpen dat de technologie in een ereader en een tablet totaal niets met mekaar te maken hebben.

Het is alsof je een oude schrijfmachine met een computer zou vergelijken.

Ik lees heel graag, een ereader is voor mijn absoluut geen gadget, ik ben momenteel al mijn boeken aan het vervangen door digitale versies, de plaats die ik daarmee uitspaar in mijn huis, prachtig gewoon.

[Reactie gewijzigd door Jan Van Akker op 22 juni 2010 17:14]

Zoals hierboven ook al gezegd heeft het inderdaad niets te maken met uit de markt drukken, maar in de volgende fase van de product life cycle komen. De early adaptors die de E-readers eerst nog kochten, zijn nu overgestapt naar het volgende speeltje: de tablets. Deze markt kan de e-reader dus niet meer bedienen. Tijd om dan de volgende stap te maken in de product life cycle en te kiezen voor de early majority / late majority. Om deze groep te bedienen kun je niet langer de hoofdprijs vragen voor je product, maar moet je mikken op het volume waarmee je winst gaat boeken. Of zoals bij vele e-readers niet ongebruikelijk, maak een licht verlies op de E-reader en weet dit terug te verdienen via de content, Amazon verdient het verlies op de Kindle terug aan de boeken die het verkoopt. Dan kun je een product tegen de marktwaarde of iets eronder verkopen (wat nu waarschijnlijk nog niet het geval is) en toch nog een mooie winst boeken.

Dit valt samen met de Cash Cow in de Boston Consultancy matrix, wanneer je een product gebruikt om zeker te zijn van een regelmatige vorm van inkomsten binnen het bedrijf en een goede omzet. Dan kun je met andere innovatieve producten weer nieuwe risico's nemen. De E-reader heeft zich nu wel bewezen als een product wat door de massa gebruikt kan gaan worden, bediening is zeer eenvoudig, werking is goed.

De kans dat de e-readers binnen een paar jaar verdwijnen acht ik zeer klein. Hoewel hier mensen vertellen dat zij een iPad prettig vinden lezen, ken ik genoeg personen die zo'n scherm toch zeer inspannend vinden om langere tijd vanaf te lezen. Dan is een e-reader gemiddeld rustiger aan de ogen, daar zit je immers niet met een refresh rate. En tenslotte maakt het prijsverschil ook veel goed. Ik ken, buiten ICT'ers, weinig mensen die graag 600 euro neertellen voor een apparaat wat gebruikt wordt om een boekje te lezen.
Dan is een e-reader gemiddeld rustiger aan de ogen, daar zit je immers niet met een refresh rate.
Een LCD scherm is net als eInk een sample&hold display, maw geen refresh en dus ook geen flikkering zoals bij een Plasma of CRT.

Onder normale omstandigheden is een LCD scherm met instelbaar backlight zeker niet slechter dan eInk. Sterker LCD is vaak een stuk prettiger omdat het contrast hoger is en je bent 's avonds niet afhankelijk van een externe lichtbron.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 22 juni 2010 14:09]

Een LCD-scherm zelf is flikkervrij, maar de backlight niet. Die knippert (vaak met een vrij lage frequentie) en dat vinden veel mensen hinderlijk. Als je op dat gebied geen hoge eisen stelt is een LCD natuurlijk prima, maar de bewering dat LCD wat flikkering betreft even goed is als e-ink slaat nergens op. :)
Anoniem: 46304
@Paitor22 juni 2010 13:37
Refresh rate op een LCD? Ben je niet in de war met een CRT? En de prijzen van tablets zullen binnenkort wel dalen als er nieuwere versies uitkomen.
Het is alsof je een oude schrijfmachine met een computer zou vergelijken.
Een leuke vergelijking, een e-reader is als een typemachine, maar goed voor één ding, terwijl de tablet/computer een stuk veelzijdiger is. Misschien volgende keer een vergelijking zoeken die niet als een tang op een varken slaat.
E-readers en tablets zijn twee verschillende dingen, maar allebei even nieuw, en e-readers zijn zeker niet de opvolgers/vervangers van tablets (wat je voorbeeld impliceerd)
Alleen tablets kunnen ook als e-reader gebruikt worden, en e-readers hebben niet de veelzijdigheid van tablets, waardoor voor een groot aantal mensen de keuze voor een tablet veel handiger is. Alleen als je hem puur alleen als e-reader gebrukt is een e-reader beter.
Tablets zullen e-readers ook niet uit de markt, maar in de niche-markt drukken.
Dat laatste is natuurlijk maar de vraag. Als de niche markt maar klein genoeg is houd de productie vanzelf op.
Tenzij de e-reader een prijsdrop maken tot < 100 euro denk ik dat de tablet ze echt wel een uit de markt kunnen drukken.
Op dit moment heb ik het idee dat de prijs kwaliteit verhouding niet helemaal klopt, dus is het denk ik goed dat het nu gecorriceerd wordt.
... Net zoals het jammer is dat de computer de schrijfmachine uit de markt heeft gedrukt?

Ik snap je punt niet echt, vrees ik.
Ok, ik heb geen van beide, dus misschien snap ik het niet helemaal, maar toch.

Ik zou liever een apparaat hebben met meer functionaliteit en daar offer ik dan wat leescomfort voor op. Liever leescomfort opofferen dan nog een apparaat moeten meesleuren, denk ik dan.

De gps functie op mijn smartphone kan ook niet op tegen een "echte" gps, maar het is voldoende en dan heb ik liever dit dan dat ik er ook nog een gps moet bijkopen (die ik dan ook nog moet wegstoppen zodra ik uitstap als ik niet wil dat mijn autoruit wordt ingeslaan).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 278052 op 22 juni 2010 13:07]

Ik weet niet waar jij met de auto komt, maar ik heb zo'n ding al jaren op het dashboard liggen en hij is nog nooit gejat. Ik denk dat veel potentiele dieven niet eens weten wat het voor iets is. :)
denk dat ie een gps bedoeld. En dat kent een dief heus wel. Kan je naar genoeg steden, wijken of straten brengen waar die geen uur op je dashboard blijft liggen.
Dat hij een gps bedoelt snap ik, ik laat echt geen smartfone in het zicht liggen in de auto. En ook aan het station van de blijkbaar crimineelste stad van Nederland, Eindhoven, is me (buiten een parkeerbon) nog nooit iets overkomen.
Dat is dan geluk hebben... In een nauwelijks criminele stad als Göttingen heb ik slechts één maal de fout gemaakt om mijn GPS in het zicht te laten. Resultaat was een ingeslagen ruit en GPS weg. De schade aan de auto was hoger dan het verlies van de GPS!

Wellicht dat jij de auto alleen overdag bij het station hebt staan, waarbij er constant ladingen mensen langs lopen?
Niemand heeft het over uit de markt duwen, die Ereaders waren gewoon veel te duur voor wat ze kunnen, daar komt nu een correctie in en dat is alleen maar mooi.
Tablets kunnen veel meer en zijn dus ook veel duurder.
Ik snap wel dat de functionaliteit erg verschilt, maar ik vind die e-readers toch wel erg duur. Het bespaart je inderdaad plaats, en het is lichter en compacter als een boek om mee te nemen, dus het heeft voordelen. Maar aan de andere kant betaal je eerst toch wel een behoorlijk bedrag, om daarna nog voor elk boek bijna evenveel te betalen voor de digitale versie als voor de fysieke versie, die toch wel meer kost (materiaal, cover, verdeling kost meer dan digitale opslag en verdeling).
de prijs van een tablet ligt niet zo veel hoger dan die 259, maar daar kan je wel een heleboel meer mee. Dat het comfort en de batterijduur wat minder zijn is voor velen misschien toch niet zo belangrijk. Ik vind het hele e-reader gedoe voorlopig nog erg duur.
Eindelijk zullen de e-readers de trage dood sterven die altijd voor ze bestemd was. Het zijn belachelijke dingen die eigenlijk op het moment dat ze uitkwamen technisch gezien al weer achterhaald waren en het was slechts een kwestie van tijd voor er een beter product in de vorm van een tablet op de markt kwam.
Zeker gezien de prijs van de dingen en het feit dat ze alleen maar zwart witte statische beelden kunnen weergeven maakt ze totaal overbodig en gewoon niet handig genoeg voor dagelijks gebruik. HEt enige echte voordeel dat ze nog over de tablets hebben is de tijd die ze kunnen werken zonder stopcontact maar dat is ook echt het enige voordeel.
Ga eens een keer zo'n e-reader scherm in het echt bekijken, dan snap je het nut. En ik begrijp werkelijk niet waarom je over e-readers praat alsof het je grootste vijanden zijn.

Maar het is wel goed dat ze eens wat goedkoper worden, want die prijzen gaan inderdaad nergens over.

[Reactie gewijzigd door Pierz op 22 juni 2010 13:12]

Het enige nut is het scherm m.i. verder zie ik alleen maar nadelen, ik wacht al jaren op kleur bijv. of een beetje snelheid wat past bij het jaar 2010..
Wat heb je aan snelheid bij een eReader? Het verversen van een bladzijde op een eReader is altijd nog 3-4 keer sneller dan het hele proces van het omslaan van een bladzijde in een papieren boek.
En sneller lezen ga je niet als de processor of het scherm sneller is.
Dat ben ik niet met je eens. Ik heb zelf geen e-reader, maar in de bus zit er vaak iemand naast me met zo'n ding. Deze ochtend duurde het toch wel een paar seconden om een nieuwe pagina weer te geven met ongeveel evenveel tekst als jou post. Nu weet ik niet hoe oud het ding is, maar dat vind ik toch wel lang.
Ik heb het ook niet zo voor e-readers, maar ik begrijp wel dat ze hun nut hebben. Ik vind de dingen alleen duur.
Het duurt tussen de 0.6 en 0.7 seconden voor een refresh op de mijne en die is 3 jaar oud.
En de hoeveelheid tekst maakt niets uit. 1 letter of een heel scherm, alles wordt ververst. Mogelijk zag je hem door de 'bibliotheek' gaan. Dan moet hij wat opzoeken, dat duurt iets langer. Mar tijdens het lezen is het aanzienlijk minder dan een seconde.
Hij bedoelde waarschijnlijk dat op veel e-readers niet evenveel tekst past als op de bladzijde van een boek (om de e-reader compact/'betaalbaar' te houden).
Anoniem: 46304
@Pierz22 juni 2010 13:52
Ik heb ze in het echt gezien, de lokale Mediamarkt heeft er een stel liggen. En ik was bepaald niet onder de indruk moet ik eerlijk zeggen. Ik ga toch echt voor een tablet als die wat in prijs gezakt zijn.
Technisch achterhaald? Kom eens met een tablet die het 3 weken kan uithouden op 1 lading?

:)
Anoniem: 46304
@Relief200922 juni 2010 14:01
Waarom is dat belangrijk? Kom jij geregeld 3 weken nooit in de buurt van een stopcontact? Als ik op expeditie in de Amazone ga zal ik er aan denken bij de aanschaf. Dan kan een extra reader er ook nog wel vanaf.
Technisch achterhaald? Kom eens met een tablet die het 3 weken kan uithouden op 1 lading?
eReaders zijn in mijn ogen eerder 1 stap vooruit (handig voor meerdere boeken) en 4 stappen terug (geen kleur, traag, slecht contrast, lage resolutie)

Over de hoge boek prijzen en uitwisselbaarheid als gevolg de verschillende DRM systemen zal ik maar niet eens beginnen.
en dat is ook precies de reden waarom ik er zo één wel aan zou schaffen, 't makkelijk meenemen van een stapel boeken zonder de noodzaak van stroom in de buurt, waarbij 't goed leesbaar is in de zon
Anoniem: 46304
@rik8622 juni 2010 13:38
Vind jij het uberhaupt prettig om in de felle zon te lezen? Dat vind ik vanaf papier nog enorm irritant, laat staan vanaf welk scherm dan ook. Bovendien zijn strips niet te lezen vanaf een ereader wegens ontbreken van kleur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 46304 op 22 juni 2010 13:39]

ik lees vaak in de trein en dan kan ik niet altijd kiezen of ik in de zon wil zitten of niet. en dan maakt een eReader en eInk opeens het verschil tussen gewoon doorlezen of niets meer kunnen zien.
Bovendien zijn strips niet te lezen vanaf een ereader wegens ontbreken van kleur
Dat heeft kranten er anders niet van weerhouden om toch jaren en jaren strips af te drukken, bij strips is kleur een extraatje meestal geen vereiste.
Anoniem: 46304
@mashell22 juni 2010 16:19
Dat zijn niet ingekleurde platen, dan werkt het wel ja. Maar gekleurde platen op een zwart-wit scherm afdrukken is meestal niet prettig om te lezen.

Bovendien zal op de meeste ebook readers geen cbr/cbz readersoftware draaien, en om nou m'n hele collectie naar pdf om te zetten zie ik minder zitten.
Volgens mij is er redelijk wat verschil tussen een comic en die strips in de krant. Maar als ieder getekend prentje volstaat, dan kan dat inderdaad best op een eReader.

Maar ik heb voldoende stripboeken liggen waarbij kleur een onderdeel is van de sfeer in het verhaal.
Voor veel strips is kleur meer dan een extraatje. Het is een onderdeel van het kunstwerk.
Wat dacht je van "Storm" ( http://www.cultkanaal.nl/Kunst/storm.jpg )
Elk plaatje is net schilderwerk.

Maar zelfs als we naar Manga kijken, nog steeds zwart/wit (de kunst hierin zit in de schaduwwerken) dan is de ervaring op een eink-reader nog steeds veel minder dan op een mooie LCD-scherm. Wit achtergrond is dan ook echt wit. Het contrast is zeer belangrijk voor het dramatisch effect.
Vind jij het uberhaupt prettig om in de felle zon te lezen? Dat vind ik vanaf papier nog enorm irritant, laat staan vanaf welk scherm dan ook.
Inderdaad, luisterboeken zijn wat dat betreft ideaal.

Alleen jammer dat het aanbod van luisterboeken in Nederland zo karig is.
Anoniem: 16225
22 juni 2010 13:03
Ik heb het al veel eerder gezegt in een topic over E-readers, die krengen zijn en waren veel te duur en daarom gaat de I-pad er met de prijs vandoor. Een hoop mensen vielen over mij heen, E-reader is iets anders beter leesbaar, bladiblabla. Kijk wat er gebeurd, de I-pad maakt terecht gehakt van die E-reader, zolang die krengen meer als 100 euro kosten is en blijft het een aflopende zaak.
Als de E-reader fabrikanten wat slimmer waren geweest hadden ze niet zolang de hoofdprijs gevraagd voor zo'n beperkt produkt, nu kunnen ze inpakken... told you so. :P
Nu gaan ze de prijzen verlagen nu de I-pad in een enorme up-swing zit, too little too late, deze I-pad trein gaan ze niet meer stoppen, die I-reader marketing bobo's hebben gewoon zitten slapen of hebben totaal geen inzicht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 22 juni 2010 13:15]

begrijpt nu echt niemand het verschil? en dit op tweakers?

je kan niet zomaar een boek van 600 pagina's lezen op een ipad, je moet constant herladen, dat kan ook niet de bedoeling zijn. Ereaders zijn een prachtige vondst, ze zijn inderdaad te duur, dat is jammer

[Reactie gewijzigd door Jan Van Akker op 22 juni 2010 13:08]

Waarom zou je geen boek van 600 pagina's kunnen lezen op een Ipad? Ik zit ook de hele dag op internet vanalles te lezen geen problemen mee, OK een E-reader leest wat rustiger, maar denk je echt dat hele volkstammen om die reden een I-pad zullen laten liggen? De E-reader ontwikkelaars hebben zichzelf in de voet geschoten, konden de I-pad zien aankomen en hadden eerder maatregelen kunnen nemen, deze prijsverlagingen zijn nog veel te weinig om het tij te keren, alle readers moeten onder de 100euro te koop zijn en misschien is het dan zelfs nog te laat want de I-pad trein loopt op volle toeren, gewoon marketing bedacht door een lompe techneut als ikzelf.
Waarom zou je geen boek van 600 pagina's kunnen lezen op een Ipad? Ik zit ook de hele dag op internet vanalles te lezen geen problemen mee,
Surfen op het net, even een Word documentje openen, een Youtube filmpje kijken, spreadsheet openen, mailtje doen en MSNen gebruiken allemaal je scherm. Ik doe het ook de hele dag, maar ik moet er niet aan denken om een echt boek te lezen van mijn scherm. Dan ben je dus tienduizenden woorden aan het lezen, dat is iets totaal anders. Daar gebruikik echt een reader voor.
Anoniem: 46304
@Ortep22 juni 2010 14:03
Ik heb daar echt geen probleem mee hoor. Ik heb genoeg boeken vanaf m'n scherm gelezen, ook dikke (bv. Harry Potter 6 en 7 toen die net uit waren).
k doe het ook de hele dag, maar ik moet er niet aan denken om een echt boek te lezen van mijn scherm. Dan ben je dus tienduizenden woorden aan het lezen,
Dat heeft denk ik meer te maken met de houding waarin je leest dan wat of hoeveel je leest.

Ik heb hetzelfde met film kijken, achter de computer kost me dat gewoon moeite, terwijl dat lekker achterover op de bank een enkel probleem is.
Oh nou geef mij maar een scherm zonder backlight. Mijn ogen gaan op deze manier langzaam naar de knopen.
Gelukkig maar dat je met de iPad lekker snel kan inzoomen op iets :)
Ik heb 2 ink-readers EN een iPad. Dus ik weet het verschil heel goed.

Beide type apparaten hebben hun nadelen en edelen, alleen zijn de voordelen van een iPad in veel grotere aantallen aanwezig dan een einkreader.

En een boek van 600 pagina's? Ik heb het afgelopen weekend nog de milleniumtrilogie op m'n ipad uitgelezen zonder enige problemen.

Net zoals sommigen hier roepen dat je een einkreader gebruikt moet hebben, zeg ik ook dat je eerst een iPad gebruikt moet hebben voordat je een conclusie kan trekken.

Autobrightness dmv een lichtsensor, brede kijkhoek en waanzinnige kleuren vanwege een ips-scherm en een tabletvormfactor zijn dingen die je niet kan voorstellen als je maar een laptop gewend bent.
Je reageert op een_naam waarbij je je afvraagt of er nu echt niemand het verschil tussen een E-reader en een tablet kent, maar vervolgens trek je eigenlijk gewoon dezelfde conclusie?

Natuurlijk is een I-pad minder fijn om te lezen dan een E-reader (dat zou helemaal triest zijn, als de Ipad die taak ook nog eens beter beheerste dan een specialistische E-reader). Maar als je dan verder kijkt naar de veelzijdigheid van een Ipad en de amper duurdere prijs, dan kan ik me goed voorstellen dat er concurrentie plaatsvind. Misschien ga jij liever voor een E-reader, misschien ik ook, maar Hans en Ingrid denken daar wellicht anders over.

Zoals een_naam al aangeeft: als de fabrikanten eerder waren gestopt met de hoofdprijs vragen was het allemaal misschien anders geweest. Nu zitten de E-readers al in zware tijden zonder ooit hoogtij gevierd te kunnen hebben.

Ikzelf heb E-readers op zich wel interessant gevonden, maar kon de prijs niet naar mijn portemonnee verantwoorden. En alhoewel E-readers intussen al een hele tijd bestaan, zakken de prijzen slechts mondjesmaat.

[Reactie gewijzigd door Top-Rob op 22 juni 2010 14:38]

Tsja, iInk is best goed. Maar uitgevers die voor het eerst 'digitaal' gaan vs. Apple. Apple heeft zelf geen e-reader. En waarom niet. Nee de uitgevers mikken zelfs op een App om met Apple mee te liften. Ik denk dat dit geen David vs. Goliath is. Dit is David vs. Rambo. Bijna zielig voor de uitgevers.
Anoniem: 16225
@MorgothG22 juni 2010 13:38
Die uitgevers kan ik ook niet helemaal volgen, al helemaal niet waarom ze die prijzen zo hoog houden van die digitale boeken. Ja ik snap wel dat ze veel geld willen verdienen maar waarom snappen ze nou niet dat je veel meer kunt verdienen met lagere prijzen, wie koopt er nu een digitaal boek als dit bijna net zoveel kost als een normaal gedrukt boek(praat ik nog niet eens over DRM gezeik)? Dit stimuleerd alleen maar de piraterij en levert lang niet zoveel winst op als genoegen nemen met wat minder marge maar wel een veel grotere omzet vanwege gestegen verkopen omdat de prijzen bijvoorbeeld de helft zijn van die van een normaal boek. Zelfs met gehalveerde prijzen moet je als uitgever toch veel meer verdienen immers je verkoopt alleen maar kopieen en je hoeft er geen papier, drukpersen personeel etc voor te betalen, nee ze blijven denken volgens hun traditionele marketing model terwijl de rest van de wereld wel vooruit gaat. En dadelijk maar klagen over piraterij omdat krakers een manier hebben gevonden om hun "beveiligde" boeken te kopieren. 8)7

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 22 juni 2010 13:43]

De uitgevers willen de fouten van de muziekindustrie nog eens herhalen. Over ezels en stenen gesproken. 8)7

De bestaande DRM formaten zijn trouwens allemaal al gekraakt.
Het eerste slachtoffer is er al.

http://www.computable.nl/...erkeert-in-surseance.html

Krengen werken overigens absoluut niet, maar dat terzijde.

Denk niet dat er voor de e-readers een goede markt is. Mensen blijven toch lieven bij hun laptop of tablet pc. een e-reader kun je maar voor één ding gebruiken, een tablet pc (dus ook ipad) voor veel meer zaken. Niet voor niets zie je markt van netbooks ook al verschuiven richting de tablet pc's.

nieuws: 'Netbookverkopen dalen door tablets'
De doelgroep is niet mensen die PC's laptops of tablets gebruiken. De doelgroep is mensen die papieren boeken lezen. En als je vanuit dat standpunt kijkt is een eReader veel handiger dan een boek.
De doelgroep is niet mensen die PC's laptops of tablets gebruiken. De doelgroep is mensen die papieren boeken lezen.
Als je zo nu een dan een papieren boek leest is een ereader te duur en te ongemakkelijk.

Als je regelmatig een boek leest is dat wellicht anders, maar dan heb je meestal al een hele verzameling. En je bestaande boeken omzetten is dan weer zo'n gedoe (en duur als het al mogelijk is).

Mijns inzien is de doelgroep dan ook mensen die tijdelijk veel boeken moeten lezen (en mee moeten nemen) en mensen die geen boekenverzameling hebben, dus studenten en starters.
En als je vanuit dat standpunt kijkt is een eReader veel handiger dan een boek.
Daar valt over te twisten. Een boek kan je uitlenen, meenemen naar het strand, nonchalant behandelen etc. Verder kan je altijd wel een boek kopen, een eboek is niet altijd verkrijgbaar. Dat is wel een kip-ei verhaal, maar uiteindelijk heb je als klant/lezer geen boodschap aan de waarom.
Irex is niet om deze reden failliet gegaan. Irex was gewoon te duur en te traag met innoveren.
Wat is cross-product concurrentie toch heerlijk! :*)
Nu is het nog wachten op prijsverlaging van Full HD TV's doordat de Full HD monitoren nu ook geen drol meer kosten. (In verhouding)

Ik ga misschien zo'n wifi-only versie halen, die vorige prijs hield me al die tijd tegen.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 22 juni 2010 12:52]

En weet je ook waarom Full-HD monitoren zoveel goedkoper zijn? Omdat die een TN panel hebben en een beetje TV heeft een beter paneel en vaak iets betere speakers, en een tuner en meestal meer aansluitingen en een afstandsbediening...

Die zijn echt niet te vergelijken hoewel het op me 26 inch 19:10 schermpje goed TV kijken en X-Boxen is dat wel :D Maarja met 4 man zit je alweer te ver aan de zijknat en wordt de kleurweergave sneller minder als een TV (daar komt het paneel weer naar voren)...
Dat bedoelt Yezpahr niet ;) Het artikel gaat ook over appels met peren laten concurreren omdat de peren groener zijn dan de appels ;)
HAHAHA, jij snapte me precies :P ik was een beetje sarcastisch, maar doelde wel op de realiteit zoals die ons voorgespiegeld word.

De Full HD monitoren zijn meestal ook (veel) kleiner in vierkante centimeters, daarom kost het minder grondstoffen en dus minder geld.
Maar ik bedoelde inderdaad dat het geweldig is dat dit bij dit product is gebeurd. (Kan ik eindelijk 1 aanschaffen)
Er zit op het moment een hele grote marge op FULL HD TV's. Neem die van AOC bijvoorbeeld, de 42" versie. Ik kan je vertellen dat daar minimaal 130 euro meerwaarde is toegevoegd door de leverancier zodat computerwinkels het niet te goedkoop kunnen verkopen. En de computerwinkels gooien er zelf ook nog €50-100,- bovenop (inc btw) natuurlijk.

Dat fenomeen verdwijnt zodra de Full HD monitoren de schappen van de leveracier gaan vullen. èt voilá, het word goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 22 juni 2010 18:29]

De Full HD monitoren zijn meestal ook (veel) kleiner in vierkante centimeters, daarom kost het minder grondstoffen en dus minder geld
Of zijn lastiger te maken en daarmee duurder...
En toch koop ik eerder een ereader dan een tablet. Ik ga echt geen boek lezen op n LCD scherm. Ik zie de mensen straks al op het strand liggen met hun Ipadje, en zich in alle mogelijke bochten wringen om wat op die spiegel te zien.
Sommige e-readers kunnen er anders ook wat van wat spiegelen betreft (de sony prs-600 bijvoorbeeld), en ik neem ook liever een papieren pocket mee naar het strand dan een € 200 + e-reader. Een i-pad zou ik overigens ook niet meenemen.
Anoniem: 46304
@baca22 juni 2010 13:41
Op het strand? Dan neem ik geen van beide mee, veel te duur. Als ik daar wil lezen print ik wel wat hoofdstukken uit, als die kopje onder gaan is niet zo erg.
Ik vind e-readers sowieso (nog) niks.
Voordat ik een boek wil lezen, moet ik eerst $150 uitgever aan zo'n reader.
Dan "leest" ook nog eens niet elke reader hetzelfde. -> bv: het nieuwste boek van stephen king kost bij barn en noble $20, terwijl hij bij amazon $10. Maar je hebt de barn en noble reader, dus kunt niet de amazon versie kopen :? (dat is net zoiets als bij Bruna binnen lopen en het nieuwste boek van King willen kopen. Maar de verkoopster zegt dat ze niet aan je verkopen, want je hebt rood haar ipv bruin. Zou iemand dat accepteren? Blijkbaar bij de readers wel)
Prijzen voor e-boeken zijn sowieso idioot.
Zit natuurlijk drm op. Het 2e hands verkopen van je "boeken" zit er ook niet meer in.
Wordt je reader gejat, ben je meteen al je boeken kwijt.
Koop je een ander merk reader, kun je dan je al gekochte boeken overzetten?
Beveiliging van de reader? Gejat en meteen al je gegevens op straat... (creditcardnummer etc)
En... beste meneer King... wilt u mijn e-book signeren? ;)
Dus nee, laat maar. Ik blijf wel ouderwets bij het papieren boek.

ps. Zelfde geldt dus voor lezen van boeken op bv de ipad. Zie me dat ook niet doen. Om dezelfde redenen.

[Reactie gewijzigd door blokjeham op 22 juni 2010 13:53]

Ben het hier heel erg mee eens. DRM maakt bij voorbaat de digitale boekenmarkt kapot. Las dat je een e-book op maximaal 4 apparaten mag zetten. Dus, staat op je PC, om vandaar naar je e-reader over te zetten. Da's 2. Over 2 jaar koop je een nieuwe PC (3) en e-reader (4). Daarna is je boek vrijwel waardeloos, terwijl de boeken in de kast al 15 jaar staan.

Ik vind het ook onzin dat ik moet betalen om een e-book versie te verkrijgen van een boek dat in mijn kast staat.

Oh, en als je bij voorkeur Nederlandstalig leest heb je helemaal geen bal aan zo'n ding.

Dus nee, al halveren de prijzen, als de uitgevers zo omgaan met e-books als nu zal het nooit doorbreken.
Anoniem: 46304
@DaBeetle22 juni 2010 14:05
Oh, en als je bij voorkeur Nederlandstalig leest heb je helemaal geen bal aan zo'n ding.
Nederlandstalige strips zijn er trouwens ruim te vinden op internet. :9~
Anoniem: 46304
@blokjeham22 juni 2010 13:45
Psst, er zijn zat ebooks zonder DRM te vinden. Project Gutenberg is een hele bekende site die materiaal aanbiedt waar geen rechten meer op rusten, maar ook de bekende p2p netwerken barsten er van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee