Ik zou niet weten hoe je een combinatie kunt maken van een eink display en een LCD.
Een LCD is namelijk transparant en moet dus licht van achteren krijgen.
Dat licht kan een reflectie zijn van het zonlicht van voren, of een backlight.
Een "uitgeschakeld" eink scherm (alle pixels met de witte kant naar voren) is niet transparant, maar kan wel zonlicht reflecteren. Maar dan heb je er binnen nog niet veel aan.
Om nog even terug te komen op de voordelen van FFS displays tov de bestaande LCD's.
[
afbeelding]
Lijkt me duidelijk

Bij gewone TN displays heb je dat de electroden om een veld op te wekken aan weerszijde zit van de vloeibare kristallen.
Nadeel is dus dat de electrodes zelf ook in de baan van het licht zitten en dat de doorzichtigheid nogal veranderd onder een andere kijkhoek. Daarnaast gebruik je dus ook niet zo heel veel van de blokkerende werking van de vloeibare kristallen omdat je ze niet dwars op de kijkhoek kunt zetten.
Bij S-IPS panelen heb je de electrodes dus aan weerszijde van de achterste glasplaat zitten en belemmeren ze hooguit de weerkaatsing van het licht van voren. Maar je gebruikt de vloeibare kristallen al nuttiger doordat ze dwars kunnen liggen op de kijkrichting en dus veel minder last van kleur-shift bij veranderde kijkhoek.
Bij AFFS kun je de + pool van de electrode eventueel als spiegel gebruiken (al dan niet half doorlatend om toch een backlight te kunnen gebruiken) en gebruik je veel meer van de vloeibare kristallen, dus veel groter contrast mogelijk.
Theoretisch zou je de achterste glaslaag natuurlijk ook dunner kunnen maken en er een stuk wit kunststof achter kunnen plaatsen als diffuser en versteviging. Dat maakt het paneel een stuk lichter. Ook zou je de laag vloeibare kristallen ook iets dunner kunnen maken als je genoegen kunt nemen met een wat lager contrast.
Hoe dunner de achterste glasplaat, hoe lager je de spanning kunt hebben, wat ook weer gunstig is voor het verbruik.
Nadeel tov E-ink:
Bij E-ink kost alleen het omdraaien van de geladen deeltjes energie. Bij LCD moet je een wisselspanning tussen de electroden in stand houden waarbij de netto spanning 0 is. (dus de wisselspanning gaat van "1" naar "-1" en niet naar "0") Anders krijg je een gasontwikkeling en gaat je scherm stuk.
Die wisselspanning moet enkele kHz zijn.
Dat in stand houden van die wisselspanning kost energie. In elk geval zal je nog wel wat kunnen besparen als de 'driving voltage' lager is. (dan ook lagere stroom en vermogen is afhankelijk van het kwadraat van de stroom bij constante weerstand, P = U * I, U = I * R => P = I
2 * R)
Als je dan ook de backlight uit zou kunnen laten, scheelt het helemaal. Maar zelfs dan verbruik je nog steeds aanzienlijk meer dan met een E-ink scherm, alleen gaat stand-by stand dan wel schelen
Maar al-met-al een hele mooie ontwikkeling, dat FFS.
Dat laatste stukje had ik ook al gepost op het forum: TD-er in Het Ebookreader - ervaringentopic - Deel 3
[Reactie gewijzigd door TD-er op 4 mei 2011 07:34]