'Amazon komt in tweede helft 2011 met eigen tablet'

De Taiwanese hardwarefabrikant Quanta Computer heeft een opdracht van Amazon binnengehaald voor de bouw van een tablet. Het bedrijf E-Ink zou de displaytechnologie van het touchscreen voor de tablet leveren.

Dat meldt Digitimes op basis van anonieme bronnen. Amazon zou bij Quanta een order voor de bouw van 700.000 tot 800.000 tablets per maand hebben ingediend. De tablets zouden zijn voorzien van een touchscreen op basis van ffs-technologie en in de tweede helft van 2011 op de markt moeten komen.

Quanta, dat als oem al tablets maakt voor RIM en Sony, wil geen commentaar geven op de berichtgeving van Digitimes. Amazon zou nieuwe tablets onder zijn eigen naam willen uitbrengen, omdat de Kindle-e-readers onvoldoende zouden aanslaan buiten de VS en Europa. Het is nog onduidelijk op welk besturingssysteem de tablets gaan draaien, maar de keuze voor Android ligt voor de hand, aangezien Amazon begin dit jaar een eigen Android-applicatiewinkel opende.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

03-05-2011 • 10:27

24 Linkedin

Reacties (24)

24
23
18
2
0
3
Wijzig sortering
Amazon kennende, kan dit product best een succes gaan worden. Mogelijk niet de eerste versie, maar de tweede/derde versie kan best een mooi apparaat worden, als het een beetje het ontwikkel-traject van de Kindle doormaakt.

Over een paar jaar (of misschien zelfs eerder?) is het wel te verwachten dat de Kindle en deze tablet samen gaan, en een mooie, bruikbare e-reader-tablet vormen, met alle voordelen van zowel een ipad (goed in kleuren, bewegende beelden, goed voor het lezen van tijdschriften, touch-screen besturing), als de Kindle (mooi stabiel beeld, goed voor lezen van boeken, lange batterij-duur), en dat in combinatie met de enorme boeken-catalogus van Amazon.

Zou een mooie concurrent in deze markt kunnen worden!
Anoniem: 65559
3 mei 2011 10:35
Als ik het goed heb gaat dus niet over e-inkt en is ffs een soort lcd technologie. Dat is dus een groot verschil t.o.v. van de kindles. De kindles hebben allemaal e-inkt schermen.
Zelf zou ik mijn huidige e-reader wel willen omruilen voor de grote kindle, maar dan het liefst wel zonder toestenbordje >_<.
zoals ik het hier leest wordt het "paired with an eink panel". http://www.slashgear.com/...2h-2011-release-03149755/

Of het betekent dat het een soort hybride is met eink+lcd, of dat er 2 modellen zijn... dat is onduidelijk gesteld.

De website van de fabrikant zegt wat meer http://www.hydis.com/eng/04_rnd/rnd_06.asp
Het lijkt eigenlijk op "de voordelen van eink (low power+leesbaar in zon), en de voordelen van lcd (snel refresh, kleur)"

Eigenlijk dus het betere broertje van pixelqi.

[Reactie gewijzigd door kmf op 3 mei 2011 10:47]

Hybride zou best eens kunnen. Een tablet zal Amazon hoogstwaarschijnlijk nooit uitrusten met een zuiver E-inkt scherm. Deze techniek is uitstekend geschikt voor pure E-readers ( ik ben zelf zeer tevreden met mijn kindle ), maar niet voor tablets, waarmee men mediabestanden wil afspelen, internetten ,etc.
Het zou mij in elk geval overkomen als een zeer onverstandige keuze.
Ik zou niet weten hoe je een combinatie kunt maken van een eink display en een LCD.
Een LCD is namelijk transparant en moet dus licht van achteren krijgen.
Dat licht kan een reflectie zijn van het zonlicht van voren, of een backlight.

Een "uitgeschakeld" eink scherm (alle pixels met de witte kant naar voren) is niet transparant, maar kan wel zonlicht reflecteren. Maar dan heb je er binnen nog niet veel aan.

Om nog even terug te komen op de voordelen van FFS displays tov de bestaande LCD's.

[afbeelding]

Lijkt me duidelijk ;)
Bij gewone TN displays heb je dat de electroden om een veld op te wekken aan weerszijde zit van de vloeibare kristallen.
Nadeel is dus dat de electrodes zelf ook in de baan van het licht zitten en dat de doorzichtigheid nogal veranderd onder een andere kijkhoek. Daarnaast gebruik je dus ook niet zo heel veel van de blokkerende werking van de vloeibare kristallen omdat je ze niet dwars op de kijkhoek kunt zetten.

Bij S-IPS panelen heb je de electrodes dus aan weerszijde van de achterste glasplaat zitten en belemmeren ze hooguit de weerkaatsing van het licht van voren. Maar je gebruikt de vloeibare kristallen al nuttiger doordat ze dwars kunnen liggen op de kijkrichting en dus veel minder last van kleur-shift bij veranderde kijkhoek.

Bij AFFS kun je de + pool van de electrode eventueel als spiegel gebruiken (al dan niet half doorlatend om toch een backlight te kunnen gebruiken) en gebruik je veel meer van de vloeibare kristallen, dus veel groter contrast mogelijk.
Theoretisch zou je de achterste glaslaag natuurlijk ook dunner kunnen maken en er een stuk wit kunststof achter kunnen plaatsen als diffuser en versteviging. Dat maakt het paneel een stuk lichter. Ook zou je de laag vloeibare kristallen ook iets dunner kunnen maken als je genoegen kunt nemen met een wat lager contrast.
Hoe dunner de achterste glasplaat, hoe lager je de spanning kunt hebben, wat ook weer gunstig is voor het verbruik.

Nadeel tov E-ink:
Bij E-ink kost alleen het omdraaien van de geladen deeltjes energie. Bij LCD moet je een wisselspanning tussen de electroden in stand houden waarbij de netto spanning 0 is. (dus de wisselspanning gaat van "1" naar "-1" en niet naar "0") Anders krijg je een gasontwikkeling en gaat je scherm stuk.
Die wisselspanning moet enkele kHz zijn.
Dat in stand houden van die wisselspanning kost energie. In elk geval zal je nog wel wat kunnen besparen als de 'driving voltage' lager is. (dan ook lagere stroom en vermogen is afhankelijk van het kwadraat van de stroom bij constante weerstand, P = U * I, U = I * R => P = I2 * R)
Als je dan ook de backlight uit zou kunnen laten, scheelt het helemaal. Maar zelfs dan verbruik je nog steeds aanzienlijk meer dan met een E-ink scherm, alleen gaat stand-by stand dan wel schelen ;)

Maar al-met-al een hele mooie ontwikkeling, dat FFS.

Dat laatste stukje had ik ook al gepost op het forum: TD-er in Het Ebookreader - ervaringentopic - Deel 3

[Reactie gewijzigd door TD-er op 4 mei 2011 07:34]

Weer een tablet erbij, het gaat maar door.

Hoewel de E-Ink technologie wel interessant is. Als ze de kracht van een android tablet weten te combineren met de E-book kracht van een Kindle e-reader, kan deze tablet nog best populair worden denk ik. Mijn interesse heeft het wel. Als hij maar niet te zwaar/dik wordt door het e-ink panel.
De reden dat de Kindle buiten de VS onvoldoende aanslaat is volgens mij omdat er buiten de VS nauwelijk aanbod is. Vind je iets leuks op Amazon is het alleen beschikbaar in de VS.
Daar wordt je niet vrolijk van.

Daartegen gaat een tablet niet helpen.
Ja precies.
Ik heb tot nu toe al 3 boeken willen kopen voor mijn Kindle..maar mag niet buiten de USA van de uitgever.
Dus resultaat: op Internet maar een epub vinden die via Callibre omzetten naar Mobi en hoppa werkt perfect op de Kindle.

Zonde, maar het zijn de uitgevers die nog steeds niet begrijpen dat Internet over de landsgrenzen werkt.

Ik begrijp dat hele tablet verhaal voor geen meter hier. Dat ze evt een ipad willen maken...zoiets..dan kan ik me nog bij voorstellen. Maar dan echt geen eInk.

We zullen zien hoe het afloopt.
Er komt gewoon een lcd scherm in. E-Ink hete vroeger PVI en die maakten ook LCD schermen... Ik geloof niet dat ze volledig over gegaan zijn op de productie van e-ink schermen.
PVI kocht E-Ink (o.a. aandelen van Philips), PVI is toen omgedoopt tot E Ink Holdings en gefuseerd met Hydis (Huyundai LCD's). Hydis patenteerde in 1998 het in het artikel genoemde (A)FFS. Nu is het gefuseerde bedrijf de grootste Taiwanese small/midsize LCD-maker, tot 12" maken ze.

Resultaat zou moeten zijn dat AFFS+ schermen wél in zonlicht te lezen zijn, in tegenstelling tot alle andere tablet-schermen op de markt (afgezien van NotionInk's PixelQi scherm misschien).
Oftewel een normale tablet met de volgende applicatie voor geïnstalleerd :P

https://market.android.com/details?id=com.amazon.kindle

Nee zonder gein, vooral het beeldscherm is belangrijk en ik heb wel goede berichten gelezen over de displays van E-Ink
"een order voor de bouw van 700.000 tot 800.000 tablets per maand hebben ingediend."

dat is bijna 10 miljoen op jaarbasis... Dat is wel heel erg ambitieus om mee te beginnen.
als ze het willen verkopen tegen kostprijs of zelfs lager, dan kan het best goed verkopen. De kindle 3 is immers ook het voordeligst vergeleken met alle readers van zijn generatie.

En de nook color is ook niet bepaald mislukt, dus amazon kan best zeker zijn dat er een markt is voor een kleurenreader.
Is het niet gewoon zo dat de volgende kindle wat meer op een tablet zal lijken?
Dat klopt, maar het blijft een e-reader scherm hebben. Je hebt een kleuren e-paper scherm. Best of both worlds?

edit: had me even ingelezen, zat met een andere technologie in mijn hoofd.

[Reactie gewijzigd door Roet op 3 mei 2011 10:41]

Ik weet niet of dit zoon slimme zet is, zijn al zoveel grote merken die dit doen.
ik denk dat de mensen toch bij die merken gaan blijven.
Juist amazon maakt meer kans dan andere bedrijven. Puur omdat ze alles doen. Verkoop van producten, muziek, fims enz. Het is een puur internet bedrijf met een enorme markt in amerika. De Kindle is een groot succes omdat het goedkoop is en er is een goede aankoop infrastructuur. Amaon is de "uitvinder" van click en buy...

Amazon is de eerste met een eigen android market. Stap 1 die nodig is om succesvol een android tablet te voeren.

Waar ik wel benieuwd naar ben is wat Google gaat doen. Amazon is in feite een concurrent van de Android market. Indien Amazon het locked verdient Google er niets aan. Zal Google dan hun eigen gmail app toestaan op de amazon tablet? en Maps? Indien ze dat niet doen kan microsoft erop inspringen en bing maps beschikbaar stellen. Lijkt me niet dat Google dat weer leuk gaat vinden.
toch kiezen mensen eerder voor een "sony" of weet ik het wat ... naambekendheid
Ik denk dat je de naamsbekendheid van 'Amazon' lichtelijk onderschat. Amazon is veruit de grootse online verkoper ter wereld.
Dat niet alleen, qua cloud-infrastructuur (o.a. EC2) zijn ze ook toonaangevend. (Met name Chrome-)Tablets zouden veel baat kunnen hebben van Amazon's cloud.
Ja, want de Kindle verkoopt ook zoveel slechter dan de Sony e-readers. :9

Dus, nee, ik ben het zeker eens met shakedown. Amazon heeft een gigantische infrastructuur liggen, welke ze zeker een goede kanshebber maken om een succesvolle tablet te maken. Al met al ben ik benieuwd wat ze in petto hebben.
ik denk dat je de naamsbekendheid van de "kindle" onderschat. Als je een eink-reader hebt, dan wordt toch vaker de vraag gesteld "is that a kindle?". En dat terwijl sony er eerder mee was.

(ok, tegenwoordig wordt eerder "is that an iPad?" gesteld)

Het nadeel van de kindle is dat het (in europa) niet in winkels te koop is. En dan moet je het als NLer ook nog via amazon gaan bestellen, wil je het via de officiele weg gaan doen.
Waar ik wel benieuwd naar ben is wat Google gaat doen. Amazon is in feite een concurrent van de Android market. Indien Amazon het locked verdient Google er niets aan. Zal Google dan hun eigen gmail app toestaan op de amazon tablet? en Maps? Indien ze dat niet doen kan microsoft erop inspringen en bing maps beschikbaar stellen. Lijkt me niet dat Google dat weer leuk gaat vinden.
Het is of alles of niks, dus als Amazon niet alles wil maar een deel, zal dat gebeuren maar zal er wel betaald moeten worden :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee