Amazon introduceert Kindle Cloud Reader in stilte

Amazon heeft, zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven, de Kindle Cloud Reader live gezet. Via deze webapp kunnen Kindle-gebruikers voortaan ook hun e-bookverzameling op de iPad en op een pc benaderen, en titels aankopen.

Kindle Cloud ReaderDoor de Kindle Cloud Reader als een webapplicatie aan te bieden, kan Amazon de nieuwe voorwaarden van Apple voor de App Store omzeilen. Apple eist 30 procent op van elke transactie die via een applicatie op haar platform wordt gedaan, een doorn in het oog van veel bedrijven. Eerder verwijderde Amazon om die reden al de directe links naar de Kindle Store uit haar iOS-applicaties.

De Kindle Cloud Reader, die geheel op html5 is gebaseerd, is momenteel te openen op de iPad en op pc's met Safari en Chrome. De webapp is dus ook te gebruiken op Windows, Linux en Chromebooks. IPhone-bezitters worden echter doorverwezen naar de bestaande applicatie in de App Store.

Gebruikers kunnen met de Kindle Cloud Reader al aangekochte e-booktitels in de browser openen of downloaden voor offlinegebruik. Ook kan in de Kindle Store worden gewinkeld.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-08-2011 • 13:00

17

Reacties (17)

17
16
14
2
0
0
Wijzig sortering
Ik hoor daar veel klachten over die 30%, veel bedrijven die Apple daarom links laten liggen, het is ook behoorlijk veel.
Het zou toch een keer omlaag moeten naar 15% ofzo.
Dertig procent is niet per definitie veel. Het hangt sterk af van je eigen marktpositie of het de moeite waard is. Ben je zelf ook een sterk merk is 30% veel. Zo niet is het peanuts in vergelijking met de exposure voor je producten.
Veel exposure zit er in die 30% niet in. Die 30% gaat over elke transactie die er via jouw applicatie gebeurt.

Een uitgever brengt een iPad-krant-app uit. Elke keer als jij een artikel, krant of abonnement via die app koopt (of voor die app koopt via de uitgever zelf), verlangt Apple daar 30% op.
In eender welke context is dat exhuberant veel. Of je nu groot of klein bent.
Nee. Als je klein bent, dan zou je met je $9,95 boek/webapp veel minder verkopen op een website dan op de App Store. Als je Amazon bent dan maakt het geen flikker uit want mensen weten toch wel wie Amazon is.
Voor de literatuursector is 30% ENORM veel.
Apple beheerst nog steeds een zeer grote markt daarom kunnen ze dit vragen, zodra bedrijven afhaken zal denk ik Apple hier ook wat aan doen. Tot die tijd zie ik Apple de prijzen niet verlagen.
Wat apple eigenlijk doet nu is alles wat er via een app wordt verkocht afromen, beetje vergelijkbaar met prodivers die mensen extra willen laten betalen voor whatsapp, in beide gevallen wordt er geld gevraagd voor zaken waar men niets mee te maken heeft.
30% is niks. Dat heeft Google ook.

Nee, 70% is ZEER royaal. Als je daar al over klaagt dan moet je niet horen hoe het op de meeste distributienetwerken is.
De mod die daarop +3 had gevote mag van mij zijn moderatorschap kwijtraken
Iemand enig idee waarom niet elke willekeurige html5-browser goed genoeg is?
Ik gok dat het te maken heeft met het feit dat chrome en safari webkit gebruiken. Hierdoor hoeft amazon 1 web app te maken en die is dan op alle platformen te zien mits je browser webkit engin heeft.
Wat ook zou kunnen is dat Chrome en Safari mischien als enige een geschikte javascript engine hebben (puur speculatie).
"Support for additional browsers coming soon."

Gewoon een kwestie van tijd dus.
WebKit (Chrome, Safari, Safari Mobile..) bestrijkt het grootste deel van de markt kwa html5 browsers en is dus het interessantst als eerste target. HTML5 is nog niet standaard genoeg om te zeggen "ik ontwikkel naar de standaard en dan moet hjet overal werken".
Hoewel Amazon dit om niet technische redenen doet is het goed om te zien dat web apps dit mogelijk maken. Daarnaast is het voor de gebruikers interesant dat ze een boek op elk apparaat kunnen lezen vanuit een browser.
Apparaat is hier vrij breed te interpreteren: tablet, pc, ...
Dat is heel mooi van Amazon. Zo vergroot je de markt én vergroot je de functionaliteit an sich. Iemand die een ebook bij Amazon koopt, kan dat vanop verschillende platformen benaderen.

Aangenomen dat er DRM op de ebooks zit, lijkt het me een goeie uitvoering van DRM. Je zal wel online moeten kunnen (en/of blijven).
Amazon heeft snel (...) gezien dat een vendor-lock-in met Apple geen voordelen biedt. Laat Apple de hardware leveren, Amazon is groot genoeg om zelf een oplossing te bieden zonder dat een derde partij die verder niet betrokken is (Apple, in dit geval als pooier van webcontent die anderen gemaakt hebben) ervan mee snoept.
Een tablet kan een mooi ding zijn, iPad of Galaxy Tab, maar alle eieren in 1 mandje is zelden goed.

In België zijn Roularta (uitgever van oa Knack en Trends) en de krant DeTijd tot dezelfde conclusie gekomen: HTML5 ipv Apple 30% te laten afromen.
Apple raadt HTML-5 'webapps' aan als open platform waar Apple geen controle over heeft.

Laat je troll-post volgende keer alsjeblieft zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.