Amazon zwicht voor eis uitgever over prijzen van e-books

Amazon geeft met tegenzin toe aan de eis van uitgever Macmillan voor een gedifferentieerd prijsbeleid voor e-books. Vrijdag had Amazon vanwege het dispuut met de uitgever diens boeken verwijderd uit de Kindle Store en van de Amazon-site.

Amazon.com-logo met tegenvaller-pijltje

In een mededeling van afgelopen zondag aan zijn klanten zegt Amazon schoorvoetend in te stemmen met het gedifferentieerde prijsmodel voor de e-books van Macmillan, een van de zes grootste uitgevers van boeken in de Verenigde Staten. "We willen laten weten dat we hebben toegegeven aan de eisen van Macmillan omdat de uitgever een monopolie heeft over zijn eigen titels, en we willen deze blijven aanbieden, zelfs tegen prijzen waarvan we denken dat deze onnodig hoog zijn voor e-books", aldus Amazon. In eerste instantie geldt het prijsmodel alleen voor boeken van Macmillan.

Amazon rekent onder zijn bestaande prijsmodel maximaal 9,99 dollar voor een e-book, maar maakt daarop voor nieuwe titels ongeveer 4,50 dollar verlies. Onder het nieuwe prijsmodel kan Macmillan voor e-books van bestsellers en de meeste boeken met harde kaft 12,99 dollar of 14,99 dollar vragen, terwijl de minimumprijs van een e-book op 5,99 dollar wordt gesteld.

De online boekenreus had in eerste instantie geweigerd in te gaan op de eisen van Macmillan. Amazon verwijderde afgelopen vrijdag alle e-books van Macmillan uit de Kindle Store en haalde ook alle fysieke boeken uit de Amazon-winkel. Macmillan zei toen in een reactie dat besluit van Amazon te betreuren.

Macmillan zegt dat het nieuwe prijsbeleid niet is ingegeven door kortetermijnpolitiek: de aanpassing zou nodig zijn om ook op de langere termijn een stabiele en winstgevende digitale boekenmarkt te garanderen. Volgens de uitgever zou de online boekenreus met het nieuwe prijsbeleid zijn omzet zien stijgen, terwijl de uitgever en auteurs juist minder zouden opstrijken.

Volgens The Wall Street Journal zou het nieuwe prijsmodel zijn ingegeven door een contract dat Macmillan heeft afgesloten met Apple voor de levering van e-books voor de nieuwe iPad. Hoewel er officieel nog geen prijzen voor e-books in de iBookstore bekendgemaakt zijn, zouden deze gestoeld zijn op hetzelfde prijsmodel dat Macmillan van Amazon heeft geëist.

Apple zou met het nieuwe prijsmodel de markt voor e-books op zijn kop willen zetten en marktaandeel willen afsnoepen van marktleider Amazon. Opmerkelijk is dat Apple daartoe een methode gebruikt die het bij de verkoop van muzieknummers in iTunes juist lange tijd heeft proberen af te houden. Het systeem van gedifferentieerde prijzen voor iTunes-nummers werd pas in januari 2009 doorgevoerd na een sterke lobby van verschillende platenmaatschappijen.

Door Pieter Molenaar

01-02-2010 • 13:44

100 Linkedin

Lees meer

'Amazon gaat epub ondersteunen' Nieuws van 19 mei 2011
'Ipad krijgt toch een interne webcam' Nieuws van 3 februari 2010

Reacties (100)

100
97
84
3
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 131162
1 februari 2010 13:56
blijf het vreemd vinden dat een digitaal boek zoveel moet kosten, je hebt geen drukkosten opslag en vervoerskosten. Daarnaast hoef je je ook al niet druk te maken over de oplage die je gaat drukken. (normaal maakt het nogal uit of je 1000 of 10000 boeken laat drukken, maar je wil natuurlijk niet met 9000 blijven zitten.)

En veel "echte" boeken zijn al te krijgen voor 5 euro, dan moet een ebook toch eigenlijk de helft zijn.

Daarnaast: het wordt wellicht makkelijker om in de toekomst zelfstandig een boek uit te brengen, direct naar amazon/itunes ipv door een uitgever. Die heb je niet meer nodig om de initiële investering van voorraad te doen.
blijf het vreemd vinden dat een digitaal boek zoveel moet kosten, je hebt geen drukkosten opslag en vervoerskosten.
Omdat auteurs ook betaald moeten worden voor hun tijd?

Een medisch naslagwerk kan jaren werkt kosten voor een minieme oplage? Een turf van 900 bladzijden vraagt (soms) meer werk dan een set cursiefjes?

De verdeler (Amazon) mag best proberen om een vaste prijs te bedingen. De uitgever mag proberen om het daar niet mee eens te zijn.

In deze ronde heeft het uitgever gewonnen.
maar dat soort boeken zijn over het algemeen dan ook geen 10 of 20 euro maar komen al snel richting de 60-70 euro. En dat soort boeken zal waarschijnlijk ook niet als e-book verkocht worden maar eerder als een encyclopedia.

Als een boek 100.000 keer wordt gedrukt en de kosten van drukken en transport en andere kosten zijn 2,50 per boek gemiddeld. Het boek kost winkels verder 10 euro om in te kopen dan komt dat dus neer op 7,50 voor de uitgeverij per boek dus 750.000 euro in totaal, laten we er even vanuitgaan dat het 2/3 is voor de uitgeverij en 1/3 voor de auteur (behalve voor de extreem grote auteurs natuurlijk) dan houd de auteur er dus 250.000 euro aan over en de uitgeverij 500.000 euro.

Als die 2,50 aan kosten (dat een fysiek boek dus heeft) wegvallen en je zou datzelfde boek aan gaan bieden voor 10 euro aan consumenten dan zou het uitkomen op 1 miljoen euro, je zit verder niet met het opnieuw moeten drukken voor een 2e druk, 3e druk etc.. en ook niet met het risico dat je met boeken blijft zitten.

dat 1 miljoen wordt verder ook 1/3 2/3 verdeeld dan zit je dus al op 333.333,34 euro voor de auteur en 666.666,66 euro voor de uitgeverij.
Inderdaad, het heeft hetzelfde weg als de prijs van een CD-album (waarbij je dus dezelfde vragen kunt stellen).

Ik heb zelf geen idee van de kosten van data opslag, data transfer, e.d. maar ik kan me werkelijk niet voorstellen dat die hoger/gelijk liggen met de kosten van drukken en transport (doorgaans vaak lokaal overigens, dus die zijn minder hoog dan je zou verwachten).
Je kan niet lager gaan dan de retail, anders ben je je eigen klanten aan het beconcurreren en dat vinden ze helemaal niet fijn. Dus gelukkig houden zodat je boeken niet een donker hoekje komen in de fysieke winkels.
Voor ons maakt het niet uit of je €10 voor een boek moet betalen of €10 voor een ebook. Beide vertellen je hetzelfde verhaal en voor dezelfde prijs.
Daar ben ik het niet met je eens. 10,- betalen voor iets wat ik daadwerkelijk fysiek in mijn handen kan houden en wat voor mij (en, zo ik hier begrijp, velen met mij) veel meer waar voor mijn geld geeft in plaats van 10,- betalen voor een 'los' bestandje is toch wel een verschil. Het verschil is dan, zoals jij stelt, vooral fysiek van aard maar functioneel niet, helaas werkt de menselijke psyche zo niet. Die wil ook daadwerkelijk iets terug zien.

Daarnaast (ik ben niet helemaal op de hoogte dus pin me er niet op vast), geldt vaak ook nog DRM wat dus inhoudt dat ik eigenlijk het boek HUUR en niet koop, wat eigenlijk nog meer zout in de wonde is.
Wel en jij kan dus voor €10 een boek kopen, ik zal voor €10 een ebook kopen. Jij gelukkig, ik gelukkig, winkel gelukkig en uitgever gelukkig.
Of wil je eigenlijk stiekem gewoon goedkoper, goedkoper en goedkoper. Want das een utopie.
Goedkoop, goedkoper, goedkoopst is natuurlijk een utopie, maar dat betekent niet dat het kopen van een fysiek boek de prijs meer rechtvaardigd (als deze hetzelfde is) dan het kopen van een los bestand. Aangezien hetgeen je voor je geld krijgt meer of beter lijkt dan een simpel bestandje (en "je" in dezen betreft hier natuurlijk Jan Janssen, of Henk de Vries, of John Smith, dus de gemiddelde consument).

Daargelaten dat (voor zover ik dat kan inschatten) de kosten gemaakt voor een digitale editie ook nog lager zijn.

[Reactie gewijzigd door Christian_Ku op 1 februari 2010 15:31]

Hoezo gaat het hier over de "gemiddelde Nederlander"? Amazon, Apple en Macmillan zijn Amerikaanse bedrijven. En hebben helemaal niks met Nederland, of de gemiddelde Nederlander te maken.
ok goed de gemiddelde mensch, - maar zoals jij het verkondigd heb je er dus ook geen problemen mee als ik al dan niet met dwang zorg dat ze bij jouw in de weide omtrek voortaan alleen nog 50euro kostende broden gaan verkopen, de bakker moet immers zelf weten wat ie vraagt, en als ik de andere bakkers ook zo gek krijg?? waarom niet...

dan hoor ik je vast en zeker roepen, HEE PRIJSAFSPRAKEN - < dat mag niet ......

en waarom dat niet, het is toch zeker hun eigen keuze???

blijkbaar vinden de meeste mensen het ineens heel terecht dat iedereen wordt opgelicht tot ze zelf aan de beurt zijn...

het is niet voor niets dat er steeds meer mensen in opstand komen tegen 'miljoene bonussen voor ambtenaren, en veel te dure e-books,

en trouwens, als een ebock minder 'productie-kosten kan de prijs lager zonder irreeel te worden, net als dat er verschil zit in wegenbelasting bij stinkauto's en schone auto's

en dat je als 1-persoonshuishouden minder heffingen betaald dan wanneer je een heel gezin hebt...

bovendien 'kun je dat papieren boek dan zien als koppelverkoop... verhaal kopen en het pronkstuk er gratiz bij (MS heeft daar met IE bijv in het recente verleden behoorlijk problemen mee gehad - ik zie niet in waarom dat hier dan niet zou gelden.. Wet is wet.. OOK voor amzon's leveranciers...
Anoniem: 196662
@i-chat1 februari 2010 17:34
Het nieuwsbericht gaat erom dat Amazon zwicht voor de eis die ondertussen heel normaal is geworden in de wereld.
Ook nieuwswaardig is dat Apple door hun iets scherpere prijs op de iPad's gaat moeten zorgen dat die verdomde boekenwinkel winst maakt (en zeker geen verlies). Dus goeie moment om aandelen van Apple te verkopen. Of de iPad gaat slagen of niet doet er op de beurs niet toe, er zit te veel risico in.
Goed, Herstel: gemiddelde consument.
waarom zou een verhaal goedkoper moeten zijn omdat het op een ander medium geleverd wordt? Daarnaast kan je van een e-book veel meer gemak hebben dan een gewoon boek dus ik zie niet in waarom het veel goedkoper zou moeten (niet dat ik dat niet graag zou willen hoor).

Ik denk overigens dat de kosten voor de schrijver en de marketing van een boek de grootste kostenposten zijn, niet het drukken en distribueren. Iemand die hier licht op kan werpen?
Omdat je niet alleen voor het verhaal betaalt, maar ook voor het medium. Dat valt bij eBooks praktisch weg. Ook heb je bij dode-bomen boeken mogelijkheden die je praktisch niet hebt bij eBooks, zoals het doorverkopen of het uitlenen ervan.

De extra gemakken waar je het over hebt, worden geleverd door de reader die ik voor veel geld zelf heb gekocht. Waarom moet ik daar nog een keertje voor betalen als ik content koop die effectief bijna niet meer is dan platte tekst? Waar zitten in die tekst precies de extra gemakken verscholen?

Ik zou de kosten voor het zetten en drukken van een boek niet onderschatten, al heb je daar natuurlijk met grotere oplages minder last van dan met kleinere.
Een papieren boek van 10 euro kun je op marktplaats proberen te slijten voor 5 als je het niet meer aanstaat, bij een eboek mag dat effectief niet....
Als ik een tientje uitgeef voor een boek wil ik een 'echt' boek hebben, en niet 1 die ik over tien jaar wellicht niet meer kan lezen.
Digitale duurzaamheid...
Stel dat een auteur zo'n twee jaar bezig is met het schrijven van een boek. Verder nog eens twee manjaar bij de uitgever. Bij een oplage van 100,000 boeken ben je dan zo'n 4 tot 5 Euro kwijt aan de creatieve inspanning. Voeg daarbij de kosten van internet verspreiding van zo'n 0,17 Euro, en je hebt een redelijke schatting voor de prijs van een e-boek. Voor oudere en al afgeschreven boeken, geldt uiteraard een geheel ander prijsmodel. Zelfs met 5 Euro per boek, maken de uitgevers al idiote marges.
Lachwekkend. 4-5€ bij welke oplage? Bij elke oplage? Dus als er een miljard boeken worden verkocht is er 4 miljard uitgegeven aan het schrijven, terwijl het boek minder kostte als het slechter verkocht? Ik geloof dat jij maar weer eens terug naar school moet.
Macmillan zegt dat het nieuwe prijsbeleid niet is ingegeven door kortetermijnpolitiek: de aanpassing zou nodig zijn om ook op de langere termijn een stabiele en winstgevende digitale boekenmarkt te garanderen.
Vertaling: MacMillan wil niet dat het hervormingen moet doorvoeren om efficiënter te gaan werken, maar wil gewoon zijn oligarch-status mogen behouden.
Monopolies zorgen er alleen maar voor dat die bedrijven minder hoeven te innoveren op selectie.
Zelfs Publiek-Domein werken worden nog verkocht tegen 3-9$ per stuk.
Het enige wat daar vaak aan gebeurt is dat bedrijfjes de opmaak een beetje (lang niet altijd goed) fixen, en dan nog kunnen ze er blijkbaar ruime winst op maken.
Auteurs krijgt overigens hoogstens 1-2$ voor een copyrighted boek, dus daar ligt het ook niet aan.
En professioneel editen gebeurt al lang niet meer. Spelfouten etc. te over in bijna elk modern fictiewerk te vinden.
Precies, en daar zit hem nou net de crux. Ditzelfde geldt voor de muziek industrie. De uitgevers lijken inderdaad weigeren te innoveren, of anders gezegd, weigeren te investeren in innovatie. Hierdoor is uiteindelijk de consument de dupe op verschillende vlakken, de verschillende media waarin het product wordt aangeboden zijn vaak beperkt, het product is niet te verklaren duur, etc.. Daarbij komt ook nog dat ze hun goede geld massaal spenderen aan dure advocaten om maar hun gelijk te krijgen als het gaat over rechten en copyright schending (lees: downloaden). Innovatie zou daar m.i. veel sneller een oplossing voor kunnen bieden.
Per boek is een uitgever ongeveer 400-500KEuro kwijt aan kosten. Een gemiddeld boek wordt in een oplage van zo'n 100K exemplaren verkocht. Sommige titels verkopen beter, andere slechter. Uiteraard kan er per titel onderscheid gemaakt worden. Als je op zoek bent naar een gemiddelde kom je met 4-5 Euro in de buurt.
Boeken zijn uberhaupt idioot duur. Reken maar eens na, EEN auteur hoeft maar betaalt te worden, zelfde als EEN zanger voor een CD. Maar de auteur heeft genoeg aan een editor. De zanger heeft een band nodig, een studio enz.

En toch kosten boeken ruim boven de tien euro voor de paperback.

En dat kan nog verklaard worden door de dure boekenzaak, maar met eBooks ben je daar ook van af.

En qua kosten van datatransfer, kijk eens hoe groot een boek digitaal is in vergelijking met een website? Kan voor een paar tientjes een server huren die heel nederland een copy van een boek kan serveren.

Zit zelf te denken om een e-reader te kopen, en dan vol te zetten me geripde boeken. ele Star Trek collectie bijvoorbeeld, heb er een 20 of zo ooit gekocht maar ga NOOIT de ePrijs betalen voor deze.

Wanneer gaan de supermarkten nou eens werken met media, dan zullen de prijzen pas echt kelderen.
Het vergelijk met een zanger gaat niet op. Een zanger kan namelijk nog verdienen aan het geven van concerten. Hiertegenover staan voor de auteur eventueel lezingen maar die zijn lang niet zo populair en de opbrensten hiervan dus verwaarloosbaar.
Dan zou ik toch maar eens het ebook Free van Chris Anderson lezen.

http://lifehacking.nl/algemeen/free-artikel/

Lezingen, zeker in Amerika, zijn erg populair. Ik krijg de meeste boeken ook gewoon gratis bij een lezing of cursus.

Er zijn testen gedaan waarbij het nieuwste boek van een schrijver gewoon vrijgegeven werd als pdf. Zijn boekenverkoop, inclusief zijn vroegere werk schoot omhoog.
Daarnaast: het wordt wellicht makkelijker om in de toekomst zelfstandig een boek uit te brengen, direct naar amazon/itunes ipv door een uitgever. Die heb je niet meer nodig om de initiële investering van voorraad te doen.
Alsjeblieft niet, dan wordt de martk overspoeld met rommel. Ik ben wel blij met de huidige kwaliteitscontrole door uitgevers.
Hoge kwaliteitscontrole? Laat me niet lachen.
En daarnaast, wie ben jij om alle potentiële schrijvers te dwingen bij zo'n oligarch een wurgcontract af te sluiten, alleen maar omdat zij bang zijn dat jij anders denkt dat het geen "goed" boek is? Moeten alle andere wereldbewoners zich naar jouw mening voegen?
Nee hoor, maar dan lees ik hun boeken gewoon niet :)

Gerenomeerde publishers brengen maar iets van 1 a 2 procent van de toegezonden manuscripten op de markt. Van de 100 potentiele boeken gaan er dus 98 of 99 de vuilnisbak in. Dat vind je geen hoge kwaliteitscontrole?
Wat dacht je van digitale reviews en beoordelingen? Das nou juist een van de voordelen van een digitaal systeem.
Beginnende auteurs kunnen door derden hun boek laten previewen en vervolgens simpel op de markt brengen. Kwaliteitscontrole is belangrijk, maar een publisher is niet het enigste model die dat kan bewerkstelligen.

De hoeveelheid 'potentiële' boeken die in in de prullenbak verdwijnen zegt niet veel over de kwaliteitscontrole. Vroeger werd er door uitgevers enorm gediscrimineerd, niet vanwege kwaliteit, maar vanwege verhaal/onderwerpen, of de aanwezigheid van 'zwarte' personages in belangrijke posities. Uitgevers zullen twee dingen als eerste plaatsen: Gaan wij hier geld mee verdienen en is het goed (niet schadelijk) voor onze naam om ons aan dit boek te koppelen.

Je ziet tegenwoordig steeds meer integratie van verschillende services. Je sociale netwerken die gekoppeld zijn aan diverse andere online services, (privacygevoelig maar mits goed geregeld een enorm voordeel). Een 'winkel' zoals Amazon zou eenvoudig een integratie kunnen aangaan met websites die de kwaliteit en waarde van ebooks bijhouden.
Ik ben het met je eens dat ergens in het traject goede filtering moet zijn. Maar uiteindelijk is het de consument die bepaald wat hij wil kopen, en in het digitale tijdperk zijn er de mogelijkheden om zelfs de wat minder populaire titels goedkoop te kunnen kopen zonder dat je twintig winkels af moet om dat boek te vinden wat jij zoekt (en vervolgend premium betaald).
Een goede winkel zal ervoor zorgen dat de consument de kwalitatief goede boeken snel zal vinden. En dat geldt ook voor een online winkel. Een integratie platform met rating sites en persoonlijke voorkeuren zou elke consument de boeken eenvoudig beschikbaar stellen die hij wil, en niet die een of andere uitgever geschikt voor hem acht.
Als auteur: Schijf je een slecht boek, dan zal je het merken, aan ratings een verkoopaantallen. Maar men kan JOU creatieve werk lezen zonder dat iemand je de mond snoert. Je kan relatief snel een goede naam maken, en met een kleine 'oplage' toch geld verdienen.
Wil je als lezer geen boeken die van lage kwaliteit of nog niet vaak beoordeeld zijn, dan kan je in 3 klikken een filter instellen en bingo!
Nee, dat is niet per definitie kwaliteitscontrole. Dat is een controle op waarop de uitgever denkt te kunnen verdienen. Dat is heel iets anders.

Wellicht dat er een kwalitatief uitermate interessant werk bij zit, dat alleen niet past in de marketing van de uitgever. Een boek dat wellicht het verhaal van de eeuw zou kunnen zijn, maar helaas maar voor een kleine groep mensen. En ja, daar verdien je als uitgever nu eenmaal niet aan.

Niks kwaliteitscontrole. Het gaat uitgevers om winstgevendheid.
Ik ben het met jouw eens, en vindt dat de Ebook markt de verkeerde kant op gaat. Sterker nog, het gaat de kant op waar muziek en film nu zijn. Uiteindelijk zal er maar één partij voordeel hebben aan deze praktijken, en dat is de Piraten partij.
ik vind het minstens zo vreemd.
het is verdorie een pdf'je wat je krijgt bij wijze van spreken. Hoeven ze maar 1x te digitaliseren.

Een fysiek boek moet en zal veel duurder zijn dan een digitaal boek.
Een digitaal boek moeten ze gaan beprijzen op basis van aantal bladzijden en afbeeldingen. Een fysiek boek met harde kaft en voor de rest alles mooi is al gauw 20-80 euro.
Een digitaal boek mag nooit meer dan de helft van het fysieke boek kosten vind ik. Nooit.
Persoonlijk vind ik dat het zaakje stinkt.

Amazon verkoopt een product A voor prijs X. In dit geval een 10 dollar.
De uitgever vraagt aan amazon voor product A prijs Y. In dit geval 15 dollar.
Amazon verkoopt dus met verlies.

Het probleem is, dat de uitgever vindt dat Amazon te weinig vraagt aan zijn klanten.

Voor zover ik weet mag een winkel toch zelf wel bepalen hoeveel het vraagt voor een product.
Het is toch niet aan de uitgever om te zeggen dat de winkel meer moet gaan vragen.
Dat is toch iets dat de winkel zelf moet uitmaken.
In ieder geval in Nederland geld een vaste prijs voor boeken. Er mag slechts minder voor een boek gevraagd worden indien het langer dan een bepaalde tijd in de winkel ligt. Stunten met boekenprijzen is er dus niet bij.
Deze geldt (nog) niet voor e-boeken, waar het hier om gaat. Helaas wordt hier wel voor gelobbyd, al lijkt me dat geheel onterecht, omdat je als uitgever veel meer controle hebt over de productie van e-boeken (die immers pas 'geproduceerd' worden als ze worden besteld, en dus nooit zonder licentie van de rechthebbende gedumpt kunnen worden voor ramsj prijzen.) Bovendien geldt effectief voor eboeken de uitputting van het auteursrecht niet (ook iets dat nog moet worden rechtgezet) - omdat verspreiden noodzakelijkerwijs het maken van een nieuwe kopie inhoudt.

Ook voor pboeken is zo'n vaste prijs erg schadelijk, omdat hierdoor consumenten gewoon teveel betalen voor populaire boeken.

[Reactie gewijzigd door jhellingman op 1 februari 2010 14:44]

Tuurlijk wil de uitgever dat niet. Immers zullen andere webshops minder snel een dealtje sluiten met de uitgever omdat ergens een webshop de boeken onder de "inkoopprijs" verkoopt. Immers waarom zou ik als eigenaar van webwinkel X nog een deal met de uitgever willen sluiten wanneer webwinkel Y de boeken toch voor een lagere prijs verkoopt dan dat ik ze kan verkopen amazon is immers gigantisch en kan dit wel een tijdje uithouden, de kleinere webshops zullen er een zware kluif aan krijgen denk ik.


Dus mensen, wees gewaarschuwd met e-readers. De boeken worden nu dus kennelijk ONDER de normale prijs verkocht om zo marktaandeel te winnen. Verwacht dus maar dat in 1-2 jaar de prijzen van e-books omhoog zullen gaan :+
In Nederland is er een vast gestelde boeken prijs. in Belgie mag er niet met verleis verkocht worden. Hoe de USA hier over denkt weet ik niet precies. Misschien dat dit nog per staat verschild.
Hoe de USA hier over denkt weet ik niet precies. Misschien dat dit nog per staat verschild.
In de VS mag je onder de prijs verkopen. Geen enkel probleem. Geen overheid die het nodig vindt om zich daar mee te moeien. En dat is voor de consument maar goed ook.
Op korte termijn lijkt dat misschien voordelig voor de consument. Maar zoals VNA9216 hierboven ook al aangeeft, resulteert dat op lange termijn in een situatie waarin 1 speler (die met de langste adem) de gehele markt en daarmee een monopoly-positie (met dito prijsbeleid) krijgt.

Op lange termijn dus niet goed voor de consument...

Dus je mag blij zijn dat de overheid hier wel een beetje oplet wat dat betreft.

Wel kan je natuurlijk vraagtekens zetten bij de inkoop (en productie-!) prijs van een digitaal 'boekje'.
Leuk stukje voor de juridische afdeling maar geld dit ook voor een digitale kopie van het werk. Het is op de letters na niet meer een boek.

De prijzen die Amazon nu vragen vind ik redelijk maar toch nog aan de hoge kant. Ik wel eens willen weten hoe ze de vraaprijs berekenen op digitale producten en deze ter vergelijking naast het digitale product willen leggen. Kan me haast niet voorstellen dat er dan nog veel bedrijven zijn die hiermee weg (durven) komen.
voor Belgiê is het alvast duidelijk, ja het geld ook.
nl. een [b]winkel[/w] mag niet onder zijn inkoop prijs verkopen.

Voor wie dan komt roepen met de PS3, Xbox en Co dat deze ook zwaar onder de prijs verkocht werden/worden, Sony en Microsoft zijn geen winkelier, zij verkopen hier niets.
Ze laten anderen het voor hun verkopen.
Voor nederland geld momenteel dat eboeken als luxe product worden beschouwd en onder de 19% btw vallen, ik denk dus dat in nederland winkeliers gewoon kunnen stunten met de prijzen voor een eboek.
Dus mensen, wees gewaarschuwd met e-readers. De boeken worden nu dus kennelijk ONDER de normale prijs verkocht om zo marktaandeel te winnen. Verwacht dus maar dat in 1-2 jaar de prijzen van e-books omhoog zullen gaan
Hier zou ik me geen zorgen over maken.
Zolang je manieren hebt om gangbare, drm-vrije formaten op je e-reader te laden (wat kan met de Kindle, eventueel met conversie software) kunnen ze je niet pakken.
Als alle winkels te duur worden duik je gewoon in de e-book-warez (e-bookz?). De uitgevers weten dit dus zullen de prijzen wel binnen het redelijke moeten blijven.
Denk je? Gezien de achterlijke prijzen denk ik dat ze dat behoorlijk onderschatten.
Ik wil het al helemaal niet over de bedroevende situatie aan onze kant van de oceaan hebben, maar een snelle search op stephen king in de kindle store voor de vs toont dat de meeste titels zo rond de 10 dollar zijn. Voer je dezelfde search uit in ouderwetse boeken, dan zie je dat velen daarvan goedkoper zijn... Dat is toch achterlijk? Exact dezelfde content, gedrukt en met transportkosten, kost minder.
Maar je hebt gelijk, ik had in een avondje alle boeken van mijn favoriete auteurs binnen dus tot ze wakker worden en niet de muziekindustrie achterna proberen te gaan betaal ik maar niet voor mijn boeken. Jammer is het wel, ik wil de auteurs best betalen voor hun werk (vooral omdat zij in tegenstelling tot muzikanten geen significant inkomen uit optredens oid hebben), maar niet tegen deze hufterige prijzen.
Voor zover ik weet mag een winkel toch zelf wel bepalen hoeveel het vraagt voor een product.
Het is toch niet aan de uitgever om te zeggen dat de winkel meer moet gaan vragen.
Dat is toch iets dat de winkel zelf moet uitmaken.
Helaas zijn er genoeg fabrikanten die een minimale verkoopprijs willen hoor...
In Belgie is het zo dat je niet mag verkopen met verlies. Dit heeft te maken met de eerlijke mededinging.
Ik weet niet hoe het daar zit.
Volgens mij moet de opvolger van Nelie hier even naar kijken...klinkt als misbruik door een monopolist. Wanneer Amazon 4 euro verlies wil nemen op een boek dan moeten zij dat toch gewoon kunnen doen?

Oh Amerika? Who cares...

[Reactie gewijzigd door Abom op 1 februari 2010 14:05]

Nee,

Ik vind dit een vreemde redenering ?

Immers ieder bedrijf is ontstaan of bestaat met de intentie om winst te maken maar dit hoeft wel te gebeuren in een eerlijk beleid.

Ik kan als gewone winkel niet €4 verlies maken op mijn boeken voor x aantal jaren en dan rustig winst beginnen maken.

Dit is toch niet eerlijk ? Ik vind het een rare redenering.

Ik dacht alvast dat je als winkelier in België geen producten onder verlies mag verkopen (behalve onder bepaalde voorwaarden zoals bv: de solden)

Anyhow, de bedoeling is om op (lange) termijn winst te maken dus de methode stelt wel vragen.

Maargoed, de methode blijkt wel heel effectief te zijn aangezien de 'Grote Jongens' zich er toch wel meermaals zich aan wagen.

Wat ik wel een beetje vreemd vind is dat de belastingen zich hier (nog) niet mee moeit.

Aangezien de belasting inkomsten hier ook een stuk lager liggen dan aan een hogere prijs, dus voor onze overheid is het handig dat producten véél te duur worden verkocht.

[Reactie gewijzigd door LordMike op 1 februari 2010 14:53]

Ik dacht alvast dat je als winkelier in België geen producten onder verlies mag verkopen (behalve onder bepaalde voorwaarden zoals bv: de solden)
Ja. En Belgie is wat dat betreft dan ook achterlijk.

In de VS worden producten dikwijls onder de prijs verkocht o.a. om de volgende redenen:
- het maakt het veel eenvoudiger om aan stock management te doen. Producten moeten geen half jaar in een magazijn blijven liggen roesten tot aan de 'solden'. Dood kapitaal dat niet efficienter benut kan worden.
- doorbusters: een mensen door de deur gekomen zijn om dat ondergeprijsde product te kopen, gaan ze ook andere dingen kopen, waar wel winst op gemaakt wordt.

Het is niet aan de overheid om op te leggen hoe je als bedrijf probeert winst te maken, maar dat gebeurt in Europa dus wel.

Geen wonder dat dingen in de VS een stuk goedkoper zijn.

[Reactie gewijzigd door newinca op 1 februari 2010 18:09]

Mja, kun je misschien wel achterlijk noemen maar voor kleinere bedrijven is dit zeker een must om alleen maar te kunnen overleven. Anders is het degene met de langste adem die iedereen in zijn branche kapot concurreerd en als monopolist door het leven kan gaan.

voor jou komt dat dan net niet goed uit hoor. want zoals je wel weet zijn er een aantal nadelen aan monopolisten. prijzen de hoogte in, weinig tot geen innovatie, ...

gelukkig denken er niet te veel mensen zoals jou :)
Anoniem: 196662
@LordMike1 februari 2010 15:13
Is nochthans normale zaak... Apple verkoopt OS met verlies maar maken ze goed met hardware. Sony verkoopt PS3 met verlies maar maken ze goed met licenties op games. HP maakt verlies op printers maar maken ze goed met verkoop cartridges.
Zo zijn er honderen, zoniet duizenden producten. Amazon doet het hier door winst te maken op de kindle zelf en ook belangrijk, marktaandeel oprapen.
Anoniem: 261542
@LordMike1 februari 2010 18:12
amazon deed feitelijk gewoon aan 'dumping'.

e-books onder de kostprijs verkopen om rap aandeel te verwerven op deze nog onontgonnen markt. dit werd gesubsidieerd met winst uit de verkoop van andere produkten op amazon.com, zoals bijvoorbeeld fysieke boeken.

risico wat je dan hebt is dat er niet voldoende concurrentie ontstaat omdat andere partijen de (te) lage prijzen van amazon niet kunnen volgen omdat ze gewoon weg het geld niet hebben om e-books te subsidieren.

nou, bovendien is het e-book formaat van amazon proprierty en als je eenmaal bij amazon zit met je collectie e-books is het duur om te switchen. dan krijg je dus een monopolie van amazon op de e-book markt en gaat amazon vervolgens de prijzen alsnog omhoog krikken om extra winst te pakken.

goede zaak dus dat amazon "zwicht voor de eis van de uitgever over prijzen van e-books".

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 1 februari 2010 18:18]

wat rizon al zei, het gaat hier om een marktaandeel verkrijgen en het populairder maken van e-books.
Bij Baen Books heb je bijvoorbeeld een p-boek voor $ 13,-- en hetzelfde boek als e-book voor $ 6,-- Dat verschil vind ik de moeite waard. wil je papier dan kost dat wil je bits dan merk je ook echt de besparing. Het hoeft niet gratis.. maar voor een 500 KB aan data ga ik geen hoofdprijs betalen.

Ik ben van mening dat auteurs die hun broek niet kunnen ophouden geen bestaansrecht hebben (als niemand het koopt, wat is de waarde dan?)

kijk ook eens naar Cory Doctorow die zijn boek 'Little Brother' gratis digitaal verspreid in de hoop zijn verkoop aan echte boeken te bevorderen. Bij mij heeft dat succes gehad, ik heb het echte (papieren) boek voor mijn zoon gekocht nadat ik (gratis) de digitale versie gelezen had. Deze man heeft de huidige tijd beter begrepen...
Boeken moeten ook wat op kunnen brengen, en bij een boek gaat het niet over de hoeveelheid KB het groot is. Daar gaat het namelijk helemaal niet over.
Bij Baen Books heb je bijvoorbeeld een p-boek voor $ 13,-- en hetzelfde boek als e-book voor $ 6,-- Dat verschil vind ik de moeite waard. wil je papier dan kost dat wil je bits dan merk je ook echt de besparing.
Een hardcover boek is dikwijls $25 en hetzelfde eBook is $10 of $15.

Ongeveer de zelfde factor wat betreft prijsverschil.

Wat is daar onredelijk aan?
Hmm... het is me niet helemaal duidelijk
dus mcmillan wilt lagere prijzen hebben voor ebooks en amazon wilt juist hogere omdat ie anders verlies lijdt?

Ik dacht dat de hele kwestie was begonnen toen mcmillan voor andere distributeurs goedkopere prijzen hanteerden dan bij amazon.

[Reactie gewijzigd door kmf op 1 februari 2010 13:49]

Nee compleet omgekeerd, amazon wil lagere om hun online winkel te promoten, mcmillan wil hogere om meer marge EN omdat ze via apple ook willen verkopen en apple al gezegd heeft hogere prijzen te gaan gebruiken dan amazon .
Dit lijkt een beetje op de kwestie tussen Albert Heijn en Pijnenburg

Quote van Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Heijn_%28supermarkt%29):
Tijdens de prijzenoorlog verslechterde de relatie tussen de supermarktketens en de fabrikanten, vanwege de enorme prijsverlagingen die werden doorgevoerd. Albert Heijn verkocht geregeld producten onder de adviesprijs. Enkele fabrikanten weigerden daarom nog langer producten te leveren, als de prijs niet zou stijgen. Zo weigerde koekfabrikant Peijnenburg sinds 1 januari 2005 om nog langer ontbijtkoek aan Albert Heijn te verkopen omdat het supermarktconcern deze met verlies verkocht.[8] Albert Heijn dwong de fabrikant tot het leveren van de ontbijtkoek. Er volgde een rechtszaak, die eindigde in het voordeel van Peijnenburg. Een half jaar later werd het conflict tussen de supermarkt en fabrikant bijgelegd.
Ik vraag me echt af wat ze hiermee gaan bereiken.
Waarschijnlijk hetzelfde dat de muziekindustrie heeft meegemaakt.

15 dollar voor een ebook is echt belachelijk. En MacDingk kan in geen geval zeggen dat er geen goede winstmarge is. Ze hebben geen tastbaar materiaal te produceren en geen distributieketen nodig.

Ze gaan de ebook-markt al kapot maken nog voor die begonnen is.
Als iets 5 dollar kost gaat de prijs je niet tegenhouden om het te kopen.
Maar 15 dollar...? Dan zou ik het toch wel aan iets anders besteden.
Zelfde is toch het geval met digitale muziekdownloads? Kosten voor uitgever zijn vele malen minder, maar toch kosten albums bijna evenveel als hun fysieke broertjes in de platenzaak. Mij haal je dan iig niet over het digitaal aan te schaffen (even buiten beschouwing gelaten dat e-books natuurlijk niet even snel zelf gemaakt zijn).
Anoniem: 318631
@Sjekster1 februari 2010 14:25
Voor de gemiddelde CD zijn de kosten voor het schijfje + doosje is maar een fractie van de totale productkosten. Opname en promotiekosten zijn veel meer.
Koop boek, snij de rug eraf, leg op scanner met auto-feed. Druk op knop.

Seconden werk, OCR softwar kan zeer goed met gedrukte tekst overweg.

En een blipje in een MP3 is funest. Maar een sc@n fout in tekst, dar les je toc4 zo overhee n. (En dit voorbeeld is zeer extreem)
Ik zie zelfs uitgevers waar je een PDF / doc versie van je boek instuurt en dat zij er een mooi boek (zowel papier als ebook) van maken en die uitgeven. (Tegen betaling natuurlijk)
Ja en veel Tweakers spreken toch al 1337-5p34k :+
Tja, woekerprijzen voor digitale content. Uitgeverijen die een gigantisch hoge winstmarge hebben waarvan de auteurs slechts een habbekrats terugkrijgen.
Goeiedag piraterij, het hele muziekuitgeverij verhaal opnieuw overgedaan. Ze leren het ook nooit...
Auteurs krijgen een veel groter percentage per verkocht boek dan muzikanten.

Wat dat betreft loop jouw verhaal volledig mank.
ik geloof dat er van boeken, zelfs van bekende auteurs, dan ook minder worden verkocht dan cd's.
Leuk 15 euri voor een ebook dat je als DRM-protected PDFje krijgt.

Je kunt de file alleen op je ebook reader (Kindle, iPad) opslaan. Neem aan dat als je opslag op de ebook reader vol zit je dingen er af kunt gooien en later nog eens downloaden.

De clue zit 'em in DRM....

Stel de aanbieder gaat failliet of trekt de stekker eruit.. byte bye ebook collectie.

Ik voorspel net zo'n download hausse (die is er al voor bv. technische boeken) als MP3tjes.
Anoniem: 16225
@loekf21 februari 2010 14:42
Ben zelf eens lid geweest van de digitaal audioblad, was leuk totdat ik een laptop kocht en dat hele blad daar nooit op kon lezen vanwege DRM. 1 Jaar lid daarna never nooit niet meer van die DRM troep.
Maar een betere manier om de digitale boekhandel zijn nek om te draaien is er niet 15 dollar voor een E-book. En later natuurlijk klagen over downloaders omdat ze niet de verwachte winst maken |:( . Ik denk dat ze gewoon stug doorgaan met die onzin omdat ze zien hoeveel steun de muziekindustrie krijgt met hun heksenjacht, ze lijken niet te beseffen dat dat een doodlopende weg is op de lange duur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 1 februari 2010 14:44]

Met dit verhaal is het weer eens duidelijk een verkoper wil boeken voor een bepaalde prijs verkopen en de uitgever verbied het gewoon en dwingt een bepaalde prijs af. Niet omdat de verkoper tegen zich zelf beschermt moet worden maar gewoon omdat het kan. Meer geld voor de boeken is meer geld voor de uitgever. En de kartelwaakhonden over de gehele wereld doen niets... men zou haast gaan denken dat er andere regels gelden voor uitgevers dan voor bedrijven die zelf iets produceren. Als Intel bijvoorbeeld verkopers zou dwingen bepaalde bedragen voor hun producten te vragen dan zouden de poppen aan het dansen zijn, iedereen zou meteen schande spreken van de uitwassen van het grote geld. Maar als een bomen slachterij het doet dan mag het gewoon wat zij zijn zielig of zo.
Ja maar. Het is natuurlijk ook absurd en ongezond om iets onder de kostprijs te gaan verkopen. Je sluit de concurentie buiten. Dus als de waakhonden zouden zouden ingrijpen dan zou Amazon een straf moeten krijgen omdat het mededinging hindert.
Natuurlijk stinkt dit, kijk maar naar dit stukje:

"het nieuwe prijsmodel zijn ingegeven door een contract dat Macmillan heeft afgesloten met Apple voor de levering van e-books voor de nieuwe iPad. Hoewel er officieel nog geen prijzen voor e-books in de iBookstore bekendgemaakt zijn, zouden deze gestoeld zijn op hetzelfde prijsmodel dat Macmillan van Amazon heeft geëist."

Ofwel, misschien wil Apple wel op die manier zorgen dat ze geen verlies lijden op boekverkoop en dat tegelijk Amazone niet onder hun prijs kan gaan zitten.
Met andere woorden: Prijsafspraken.
Pak ze Neelie! :Y)
Het lijkt er eerder op dat de uitgevers niets geleerd hebben van de muziek en de film industrie. Te hoge prijzen en een groeiende markt voor e-lezers is een bewezen recept voor ongecontroleerde distributie via het internet.
right on!
En de vertaling van het kostenplaatje zou ik ook wel eens willen zien. De servers en / of het winkelpersoneel mag je buiten beschouwing laten, want het gaat hier om de uitgeversprijs... Dus 1 origineel bestand.... tov tonnen papier. Distributiekosten? Drukkosten? ???
Anoniem: 19339
@VNA92161 februari 2010 14:06
Neelie doet geen mededinging meer.

Daarnaast: Apple verkoopt helemaal geen eBooks in Europa voorlopig, dus er is niks om aan te pakken. :(
Ja maar Amazon wel. Via mijn Kindle kan ik gewoon in Nederland boeken kopen, en moet dan (helaas) ook Nederlandse BTW betalen. Dus ik neem aan dat Amazon wel degelijk onder de Europese wetten valt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee