In het eerste kwartaal werd voor 282,3 miljoen dollar aan e-books verkocht, terwijl voor 229,6 miljoen dollar aan zogenoemde hardcovers voor volwassenen werd verkocht. Volgens de Association of American Publishers, die data verzamelt van 1189 uitgevers, is het voor het eerst dat e-books meer omzet opleverden dan hardcovers.

De omzet uit de verkoop van e-books is in het eerste kwartaal met ruim 28 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van hardcovers moet genoegen nemen met een magere stijging van 2,7 procent. Hoewel de verkoop van hardcovers dus iets is gestegen, is de verkoop van paperbacks flink gedaald. De omzet uit de verkoop van paperbacks daalde met 10,5 procent tot 299,8 miljoen dollar. Als deze trend doorzet, zouden e-books in het tweede kwartaal ook meer omzet kunnen opleveren dan paperbacks, al blijft de totale fysieke boekenmarkt dan groter dan de digitale.

Opvallend detail in de vrijgegeven cijfers is de stijging van de omzet uit te downloaden audioboeken. Hoewel het aandeel van audioboeken op de markt niet veel voorstelt, is deze omzet met bijna 33 procent gestegen tot 25 miljoen euro. Volgens de AAP kan dit komen door de populariteit van smartphones en andere draagbare apparaten, schrijft MediaBistro.