Barnes & Noble maakt met 'Nook'-reader uitlenen van e-books mogelijk

Barnes & Noble heeft de Nook aangekondigd. De e-reader beschikt over zowel een 6"-e-paper als een 3,5"-touchscreen-lcd en heeft als bijzondere feature dat gebruikers elkaar boeken kunnen lenen. De Nook draait op Android.

Barnes & Noble Nook logo

Het ontwerp van de Nook wijkt vanwege de twee boven elkaar geplaatste schermen af van de gangbare e-readers van onder meer Sony, BeBook en Amazon. Deze laatste partij is met de Kindle de grootste concurrent van Barnes & Noble. Het kleuren-touchscreen onderaan de Nook is bedoeld om snel te kunnen navigeren door de content. Zo kan met het kleine scherm onder meer door de covers van de aanwezige e-books gescrolled worden en kan een virtueel toetsenbord opgeroepen worden voor invoer van tekst of notities. Ook kunnen foto's of screensavers op het onderste scherm worden getoond. De Nook is de eerste e-reader die Android als besturingssysteem heeft.

Een unieke feature is de mogelijkheid voor Nook-gebruikers om elkaar digitaal boeken uit te lenen. De maximale uitleentermijn voor deze 'LendMe'-functionaliteit bedraagt veertien dagen, waarna de uitgeleende e-books automatisch worden 'geretouneerd' aan de eigenaar van de digitale boeken. Tijdens de uitleenperiode kan de eigenaar de boeken niet benaderen. De digitale uitleenmogelijkheid geldt ook voor apparaten waarop de Barnes & Noble eReader-software draait. Deze software is onder meer beschikbaar op de pc, Mac, iPhone, iPod Touch en een select aantal BlackBerry- en Motorola-mobieltjes.

Gebruikers van de Nook kunnen via het 3g-netwerk van AT&T of via wifi-b/g online boeken kopen en downloaden in de Barnes & Noble eBook Store, terwijl ook in de fysieke winkels van de boekenketen wifi voor de apparaten aanwezig is. De toegang tot AT&T's 3g-netwerk is voor Nook-bezitters gratis. De online winkel bevat een miljoen e-books, waaronder meer dan 500.000 in het publieke domein. Het e-book-aanbod voor Amazons Kindle bedraagt volgens de laatste telling 350.000 titels. Niet alleen kan de Nook e-books in epub- en andere ereader-formaten afspelen, maar het apparaat biedt ook ondersteuning voor de weergave van pdf-bestanden.

De Nook is verder uitgerust met een opslagruimte van 2GB dat via een microsd-kaart verder uitgebreid kan worden, terwijl de reader ook mp3's kan afspelen en het geluid kan uitsturen via de ingebouwde speaker of via de 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Verder beschikt de Nook over een usb 2.0-aansluiting. Op een volle accu en met wifi uitgeschakeld kan de e-reader het volgens opgave van Barnes & Noble maximaal tien dagen uithouden. De Nook is vanaf november in de Verenigde Staten te koop voor 259 dollar. Het is niet bekend of de e-reader ook in Europa wordt uitgebracht.

Door Pieter Molenaar

21-10-2009 • 16:22

33 Linkedin

Lees meer

Amazon introduceert uitleendienst Nieuws van 3 november 2011

Reacties (33)

33
33
28
5
0
0
Wijzig sortering
Die uitleenfunctie vind ik wel het toppunt van kunstmatige schaarste. Ik begrijp wel dat ze niet zomaar toe kunnen staan dat mensen een commericieel uitgegeven boek kunnen kopieeren maar toch de mogelijkheid voor het lenen willen bieden. Maar als techneut stuit het mij tegen de borst. Men maakt namelijk de technologie ingewikkelder om er uiteindelijk minder mee te kunnen.

Normaal gesproken leen je boeken omdat kopieeren lastig en duur is. In het echt lenen betekent dat de eigenaar het boek niet meer heeft tijdens de leenperiode. Er is immers maar 1 exemplaar. Maar met digitale boeken is het geen punt. Zodra je de ander het boek geeft, heb je het ook zelf nog in je bezet. Maar nu voegt men functionaliteit toe die er voor zorgt dat het boek bij de uitlener wordt geblokkeerd en dat na de leenperiode het boek weer wordt vrijgegeven en bij de lener wordt geblokkeerd of verwijderd. Een heel gedoe, terwijl een kopietje maken technisch heel simpel is en aan alle schaarste een eind maakt.
Die (kunstmatige) schaarste verzekert dat de rechthebbenden (uitgever, schrijver) verzekert blijven van inkomsten. Anders zou het zo zijn dat er van ieder e-book slechts 1 exemplaar verkocht wordt, die beland op een website, bv voor nieuwsgroep, filesharing en wordt vervolgens mogelijk miljoenen keren gekopiëerd. Voor uitgevers en schrijvers is er dan niets meer te verdienen.

Kortom, en nu herhaal ik mezelf: Als dat de manier is om uitgevers over te laten schakelen op e-publishing dan moet het mischien maar zo.

Het geeft wel aan dat het principe van kopiëerrecht, verouderd is. Auteursrechten behouden is wel nodig, omdat schrijvers anders geen middelen van bestaan meer hebben en die blijven we wel nodig hebben, ook als traditionele uitgeverijen overbodig geworden zijn.

Een ander vergoedingsmodel is niet simpel uitgedacht. Praktisch gezien zou het kunnen door middel van reclame, maar als je nu ziet hoeveel er daarvan in gedrukte versies van kranten en tijdschriften staan, lijkt me dat geen goede oplossing voor alles.

Een andere oplossing is dat er op één of andere manier geregistreerd wordt hoeveel kopiën in omloop zijn (dus bv als jij een kopietje maakt voor je broer wordt er automatisch een annoniem berichtje gestuurd naar een door de overheid ingestelde uitgeversorganisatie) aan de hand waarvan de schrijver beloond wordt (bv €1 per exemplaar) uit een gezamenlijk potje bv belasting, abonnementsgeld of iets anders.
Anders zou het zo zijn dat er van ieder e-book slechts 1 exemplaar verkocht wordt,
Onzin. Deze man verkoopt al jaren zijn boeken online zonder enige vorm van DRM erop. Gewoon als PDF of epub of wat voor formaten er nog meer zijn. Geen kopieerbeveiliging, geen watermerken, geen moeilijk gedoe.

Gezien het feit dat hij het al vele jaren zo aanpakt werkt het. Natuurlijk zijn er "illegale" kopieen in omloop (waarvoor niet betaald is dus), maar als er DRM op zou zitten zouden de gebruikers van die kopieen ook niet betaald hebben voor zijn boek, maar nu hebben ze het wel gelezen. De kans dat ze de volgende keer wel betalen is nu >0, met DRM is die 0.

De site is nogal Web 1.0, maar de boeken zijn goed en recent. Er is een paar weken geleden nog een nieuwe bijgekomen.

[Reactie gewijzigd door Gerco op 22 oktober 2009 12:58]

android, usb poort. klinkt alsof het maar even duurt voor alles mogelijk is.

Kijk anders ook eens op http://gizmodo.com/538617...gallery/?skyline=true&s=x en http://gizmodo.com/538614...eal-nice?skyline=true&s=x voor bloggers die er bij waren en er iets dieper op in gaan. volgens hun gaat de batterij 10dagen mee tegen de kindle's 14. Ik verwacht wel dat dan alleen de E-ink aan moet staan.

"They like it because it's optimized for small screens, but they're not saying a whole lot about apps. They, ahem, "haven't announced" anything about app development, but they're comfortable using the phrase "when we do," which is veeeery promising
- http://gizmodo.com/538605...barnes--nobles-nook-event

[Reactie gewijzigd door Schway op 21 oktober 2009 17:48]

Dat uitlenen is een geinig idee, maar zijn we niet een beetje aan het doorschieten met het namaken van het fysieke boek?

Op deze manier maak je helemaal geen gebruik van het feit dat in een digitaal model een kopie nagenoeg niets kost en ben je alleen maar krampachtig aan je oude model aan het vasthouden zonder na te denken wat je daaraan zou kunnen verbeteren.

Ik zie bijvoorbeeld geen enkel voordeel van de "feature" dat je niet bij het "origineel" kan wanneer je deze hebt "uitgeleend". Dat is een compleet zinloze, kunstmatige, beperking.

Is het niet handiger om die kopie 14 dagen toegankelijk te laten en dan een vraag te stellen aan de persoon die het boek heeft geleend of deze het boek wil aanschaffen? "uitlenen" en "retourneren" zijn volkomen achterhaalde concepten in de digitale wereld.
"uitlenen" en "retourneren" zijn op zich helemaal geen achterhaalde concepten, denk maar eens aan (tijdelijke) licenties.

Dat zou trouwens wel handig zijn voor bij cursussen; je geeft je cursisten allemaal zo'n 14-dagen kopie en die verloopt pas nadat de cursus is afgelopen :P
Een tijdelijke licensie is.... een tijdelijke licentie. Geen uitlenen. Bij uitlenen kan ik iets aan jou overdragen wat ik bezit. Een ebook bezit ik niet, ik heb er alleen een licentie op, net als met software.

Wanneer je het vanuit het oogpunt van licenties bekijkt heeft uitlenen meer zin, dan kan ik mijn licentie aan jou afstaan en heb ik die licentie dus tijdelijk niet meer. Dan is die 14 dagen restrictie alleen weer zinloos, met licentieoverdracht zou ik jou een boek ook kunnen geven of doorverkopen.

Dat willen ze natuurlijk niet, want dan hebben ze geen absolute controle meer en missen ze mogelijk ook sales omdat ik mijn boek na het gelezen te hebben kan doorverkopen of weggeven.

Blijkbaar willen ze alleen de voordelen van het digitale model voor de uitgever hebben (minder distributiekosten, wederverkoop verbieden, op afstand boeken weer afnemen, etc) en niet de voordelen voor de gebruiker (lagere aankoopprijs, overal beschikbaar, etc).
Ho ho, er zijn genoeg softwarelicentiemodellen waarbij je tijdelijk gebruik maakt van een licentie en deze na een tijdje teruggeeft om vervolgens door een volgende gebruikt te worden. Zolang dezelfde licentie maar door 1 persoon of device tegelijk gebruikt wordt.
Er zijn vast ook mensen die maar 1 keer een boek hoeven te lezen. Stel er komt een nieuw boek uit en 1 iemand koopt het en verspreid het dan overal ? Nu kun je het maar aan 1 persoon uitlenen.

Daarnaast zal het uitlenen ook niet voor alle boeken beschikbaar zijn.
1 persoon die het koopt en het dan naar anderen kopieert kan inderdaad een probleem zijn ja. Het is dan dus zinvoller om het hele brakke uitleen concept te schrappen en gewoon de licentie op het boek overdraagbaar te maken.

Geen tijdsrestrictie, geen wazige metafoor die niet klopt, gewoon licentie overdragen aan iemand anders. Wanneer die persoon de licentie de andere kant weer op stuurt geeft hij dus het boek terug, net als met een echt boek.

Helaas kun je met dat model niet meer profiteren van het verbieden van doorverkopen dus dat zal er wel nooit komen.
daar zal geen uitgever mee akkoord gaan. minder geld in 't laatje is voor veel uitgevers niet echt aantrekkelijk....
Op deze manier maak je helemaal geen gebruik van het feit dat in een digitaal model een kopie nagenoeg niets kost en ben je alleen maar krampachtig aan je oude model aan het vasthouden zonder na te denken wat je daaraan zou kunnen verbeteren.
Als dat de manier is om uitgevers over te laten schakelen op e-publishing dan moet het mischien maar zo. Men is immers bang voor kopiëren op grote schaal. Wel vind ik dat het niet mogelijk moet zijn om op afstand boeken weer af te nemen.

Je kunt met dit ding ook uitlenen van je grote e-reader voor thuisgebruik naar je kleine e-reader voor op vakantie, dus ik zie het probleem ook niet zo. Wel is 14 dagen natuurlijk beperkt, de bibliotheek leent standaard voor maximaal 3 weken uit, en dan kun je nog (1×) verlengen (bv voor in de vakantieperiode). Zelf in te stellen uitleentermijn of gewoon volledige overdraagbaar maken van de licentie zoals Gerco voorstelt is ook goed. Ideaal is natuurlijk als het beide kan (hoef je je boek ook niet terug te vragen want het komt vanzelf terug)

Kortom, en nu herhaal ik mezelf: Als dat de manier is om uitgevers over te laten schakelen op e-publishing dan moet het mischien maar zo en zien we later wel verder.
Nice, al vraag ik me wel af wat het android gedeelte met de batterijduur gaat doen.
D'r kan wat meer accu in dan in m'n Hero, maar ik ben wel bang dat je gelijk hebt.

Eén van de voordelen van die ebookreaders is de tijd dat je met een acculading kunt doen. Het toevoegen van een kleurenscherm is daar al niet goed voor, maar dan nog een constant draaiend os op de achtergrond is helemaal killing.
constant draaiend os... Dat os doet alleen maar iets als je de features ervan gebruikt lijkt me ? & een pagina omslaan is een pagina omslaan, of je dat nu op een "niet-android" reader doet of eentje met: pagina inlezen, renderen, klaar (tis e-paper immers).
Dus het enige is dat je dat TFT schermpje uit moet kunnen zetten. Lijkt me geen probleem ?
Bij de irex iliad is dit het grootste probleem, dus de bedenking is zeker relevant. Een goed power management impliceert denk ik dat het touch screen en tft display vrij snel vanzelf uitgaan en dan alleen met een mechanisch knopje weer tot leven zijn te wekken. Bij de kindle DX zit dit goed in elkaar en battery life is veel beter dan bij de apparaten van irex (bijna 2 weken als de wireless uitstaat tov enkele dagen bij bij mijn iliad onder dezelfde condities).
De vraag is inderdaad in hoeverre de voordelen (meer functionaliteiten) opwegen tegen het eventuele nadeel van minder batterijduur, maar daar valt nu nog niet zoveel over te zeggen.
Het draaien van een OS, zeker een mobiel OS, doet niets af aan de batterijduur. Alles met een processor moet een bepaald OS draaien om dit soort functies uit te kunnen voeren.
Bij Android telefoons wordt de batterij voornamelijk gebruikt door het beeldscherm. En aangezien dat hier een stuk kleiner is (dat lcd schermpje) gaat dat dus wel meevallen.
Weet iemand hier meer van.
Ik wil het apparaat eigenlijk wel importeren uit de US.
Maar heb je dan nog wel wat aan het volgende:
* 3G connectie
* Books online kunnen kopen etc
* Wifi connectie
Wifi natuurlijk wel, maar 3G en Books online kopen van Barnes and Noble gaat op dit moment niet mogelijk zijn (natuurlijk wel van andere sites, zoals Bol.com (wel oppassen, de reader moet het formaat ondersteunen)). Toch als ik even op de site van Barnes and Noble rondsurf, bij alle boeken staat 'Only available to costumers in the US'.

[Reactie gewijzigd door t-town op 21 oktober 2009 17:02]

amerikaanse proxy gebruiken?
Als je vroeger daar woonde, zo'n ding hebt gekocht en er nu dus niets meer mee kan zonder die proxy, dan geef ik je groot gelijk. Verder is het natuurlijk zo'n truuk later mischien niet meer werkt omdat men het op andere manieren gaat checken.

In ieder geval denk ik dat alle geïntereseerden buiten de US gewoon een berichtje moeten sturen dat ze deze e-books wel zouden willen kopen, maar dat het nu niet kan. Mischien interesseert het ze niet, maar als er genoeg mensen zijn, dan komt dat wel.
Je kan vanuit hier natuurlijk niet op het 3G netwerk van AT&T ;)
Boeken downloaden vanuit de US website werkt waarschijnlijk wel gewoon.
Anoniem: 322511
22 oktober 2009 09:55
Als ik een boek lees wil ik dat lekker relaxed doen en niet eerst allerlei wegen bewandelen om dat boek te krijgen, kijken of mijn Ereader het formaat steunt en meer van dat soort gedoe. Ik gebruik mijn BeBook om te lezen en dat gaat heel gemakkelijk en vriendelijk overal ter wereld, elk boek en elk formaat. TIP !
Anoniem: 229334
21 oktober 2009 16:23
Dit lijkt me toch ver uit de meest feature rijke e-reader tot nu toe :)
Vind ik wel meevallen, kijk ook eens hier:
http://wiki.mobileread.com/wiki/E-book_Reader_Matrix

Zelf vind ik de ondersteunde formaten belangrijker bij een ereader dan de touch en kleurennavigatie. Het uit kunnen lenen van boeken is natuurlijk ook een mooie feature. Je moet echter wel doorlezen blijkbaar :)
zolang hij maar pdf en het formaat van bol.com of amazon ondersteunt is het toch prima... gebruikersvriendelijkheid vind ik zelf erg belangrijk
Naja. Ik heb een beetje onderzoek gedaan. Zolang BOL en Amazon / Barnes&Noble nog niet uit de formaten zijn, moet men toch maar zelf de DRM proberen te verwijderen van de epub eboeken. Ik heb meerdere malen nagevraagd bij BOL wat de policy is mbt de aangekochte boeken en de houdbaarheid daarvan, maar ik krijg alleen maar vage antwoorden als: "We verwachten dat de software verder zal worden ontwikkeld". Amehoela, dat zijn natuurlijk geen garanties. Dan sloop ik die DRM er zelf wel uit. Ik heb zo'n 5 jaar geleden eens een DRM eboek van Barnes&Noble gekocht, en daar kan ik nu dus met geen mogelijkheid meer bij. Het devies is dus, kopen, DRM eruit slopen en er verder geen filesharing activiteiten mee doen. Ik wil natuurlijk wel zeker zijn dat ik mijn boeken over een paar jaar ook nog kan lezen.
Bij de Amazon Kindle moet dit redelijk eenvoudig te doen zijn. Ik heb het niet zelf geprobeerd, maar wel de spullen gedownload die je er voor nodig zou hebben en de unieke code die voor de DRM-encryptie gebruikt wordt (het serienummer van de Kindle) buiten het apparaat vastgelegd.

Wat betreft de Nook:
- Het scherm is met 6" vrij klein voor een nieuw ontwerp. Het valt me op dat ze dit bij B&N ook wel weten: in hun specs comparison met de Kindle schittert de schermresolutie door afwezigheid.
- Het is me niet duidelijk wat je nou eigenlijk aan dat gave touch screen hebt. Er wordt bijvoorbeeld nergens getoond hoe het onscreen keyboard er uit ziet, en dat zou relevanter zijn dan de commerciele lijst met book covers waar je door kan bladeren.
Er komt steeds weer iets beters, maar ik vind deze heel compleet en goed uitgedacht.
Een voor iedereen betaalbare prijs is ook wel interessant, beter zoiets als dit masaal en goedkoop op de markt brengen als alleen in kleine hoeveelheden (en dus duur) en dan gelijk doorgaan met de volgende techniek voor het ontwikkelen van een nog 'beter' apparaat dat ook weer alleen in kleine hoeveelheden geproduceerd wordt.

Tien dagen is leuk, maar het grote e-ink scherm zou normaal alleen energie moetem gebruiken als je de pagina ververst. De batterijduur is dan dus voornamelijk afhankelijk van hoe vaak je dat doet. Als je dus behalve de wifi enzo ook het onderste scherm uitzet zou hij het logischerwijze ook langer moeten kunnen uithouden, of mis ik nu iets.
Een unieke feature is de mogelijkheid voor Nook-gebruikers om elkaar digitaal boeken uit te lenen. De maximale uitleentermijn voor deze 'LendMe'-functionaliteit bedraagt veertien dagen, waarna de uitgeleende e-books automatisch worden 'geretouneerd' aan de eigenaar van de digitale boeken.
Één keer raden wat er als eerste gekraakt gaat worden?
Tijdje geleden gelezen dat je bij de website van de nederlandse bibliotheken nu ook boeken electronisch kunt 'lenen'.
Heeft iemand dit al eens geprobeerd dit te combineren met een eReader?

(ben dat al een tijdje van plan te proberen, maar vergeet elke keer als ik in de stad ben mijn bieb abbo te vernieuwen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee