Irex brengt DR800S-e-reader naar Nederland

Irex brengt op 18 januari de Digital Reader DR800S met een 8,1"-e-paperdisplay in Nederland uit. Tot nog toe waren hier alleen de 10,2"-versie van de Digital Reader en de oudere iLiad-readers leverbaar. De DR800S kost 499 euro.

Volgens eReaders is de nieuwe 8,1"-reader vanaf 18 januari te koop bij onder meer de Media Markt in Nederland, terwijl FNAC de DR800S in België gaat verkopen. Ook is de nieuwe e-reader te koop bij de online winkel van Irex. De nieuwe e-reader van Irex is tevens te koop in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland. Irex verkoopt momenteel al e-readers met een 8,1"-scherm in Nederland, maar dit zijn de oudere iLiad- en iLiad Book Edition-modellen.

In tegenstelling tot de Amerikaanse DR800SG ondersteunt de DR800S geen 3g-netwerken. Irex zou hiervoor hebben gekozen vanwege het grote aantal 3g-aanbieders in Europa, wat het afsluiten van contracten voor het gebruik van 3g te complex zou maken.

De nieuwe Digital Reader ondersteunt epub-, pdf-, txt- en html-bestanden en Adobes drm-technologie. Verder wordt de DR800S met een stylus geleverd, waarmee bijvoorbeeld bookmarks zijn te maken. Firmware die het mogelijk maakt om het apparaat ook als notitieblok te gebruiken, komt waarschijnlijk pas eind april beschikbaar. Het is niet duidelijk of de e-reader ook met de vingers bediend kan worden.

Volgens Bol.com, dat onder andere Sony's PRS-300 en PRS-600 Reader Pocket Edition levert, loopt de verkoop van e-books en e-readers boven verwachting. In de vier maanden na de lancering van de e-book-winkel van de webwinkel werden 63.000 e-books en 14.000 e-readers verkocht. Bol.com had naar eigen zeggen verwacht maximaal 5000 e-readers te kunnen verkopen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Pieter Molenaar

13-01-2010 • 15:15

47 Linkedin

Lees meer

Acer zet e-readerplannen in de ijskast Nieuws van 24 februari 2010
PVI verhoogt productie e-paper-schermen Nieuws van 28 december 2009
Sony kondigt nieuwe e-readers aan Nieuws van 5 augustus 2009

Reacties (47)

47
47
32
1
0
7
Wijzig sortering
Heb zelf nu 3 jaar een Illiad (oude stijl).
Irex heeft qua hardware specificaties altijd in de top gezeten van de eReaders, maar ook aan de top qua prijs. (En dan bedoel ik ECHTE ereaders met electronisch papier, niet die tablet's of Smartphones die zichzelf ereader noemen maar met een LCD scherm hebben, wat waardeloos is voor boeken lezen).
Ze zijn alleen ondertussen wel een kleine speler op het wereldtoneel en daar hebben ze last van.

Ik heb alleen nog steeds een zwak voor ze: ze waren ongeveerde eerste leverancier die met een product kwam, ze zijn Nederlands, en er is geen vendor-lockin via een boekwinkel. Mijn hele bibliotheek die ik in 3 jaar heb opgebouwd is DRM-vrij.
Anoniem: 34296
13 januari 2010 15:40
Waarom zit die man met een klein pennetje op grote iconen te drukken? Dat kan toch niet de toekomst zijn. Pas geleden zo'n ding in mijn handen gehad. De slome manier waarop pagina's ververst werden, waarbij ze tussendoor compleet zwart worden, vond ik toch wel erg storend als je gewend bent aan computerschermen.

Dan wacht ik liever op capacitieve kleuren schermen met een hoge resolutie. Ik vind dit toch nog steeds een vrij log ding en 500 euro voor een zwartwit scherm alleen maar om te lezen vind ik toch zwaar overprijst. We leven toch inmiddels al lang weer in het multimedia tijdperk. Voor 50-100 euro wil ik wel een handig lichtgewicht readertje hebben voor onderweg, maar thuis ga ik niet op zo'n beperkt ding lezen en het geld geef ik dan toch echt liever uit aan laptop die veel meer kan.

E-reading is toch niets nieuws. Voor mijn gevoel moet dit gewoon een van de functies worden in een volwassen tablet. Ik betaal liever 700 euro voor een multifucntionele tablet dan 500 euro voor een reader waarmee ik alleen maar teksten kan lezen.

Ik vermoed dat deze dingen heel snel in prijs gaan dalen, net als de digitale camera's. Wie er nu een koopt is eigenlijk een dief van zijn eigen portemonnee. Er zit toch nauwelijks bijzondere technologie in. Ook het concept is rijkelijk belegen. Ik vermoed dat de prijs alleen zo hoog is, omdat de vraag het aanbod overtreft. Die vraag komt onverwacht voor de fabrikanten. De traditionele gedrukte media hebben zich in het geheel ook altijd erg terughoudend opgesteld en niets gedaan om dit nieuwe medium te populariseren, maar de consument spreekt het idee wel aan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 13 januari 2010 18:20]

Helemaal mee eens, de prijs is erg hoog. Het lezen van een scherm heeft alleen voor sommigen al wel overtuigende voordelen. Als je veel moet reizen+lezen, dan is dit zeer handig. Het scheelt een hele bult papier.

De huidige techniek staat alleen nog in de kinderschoenen. Alle fabrikanten maken ongeveer dezelfde apparaten. Ik heb de indruk dat men nog niet echt kan concurreren op de implementatie van de e-ink zelf, stomweg omdat er nog geen noemenswaardige vorderingen zijn gemaakt.

Maar het lijkt me dat er nu koortsachtig gepoogd wordt door de diverse fabrikanten om de techniek te verbeteren zodat ze kunnen concurreren op:
  • kleur
  • snelheid
Verversing ligt niet aan de snelheid van de e-ink, maar aan de CPU heeft ooit iemand van iRex mij eens verteld. Scherm verversen kan binnen iets van 1/10 van een seconde.

Dus het wachten is op nog zuinigere ARM-modelletjes denk ik.
Een LCD ververst in milliseconden, dus niet in 0,1 seconde, maar in bijv. 0,005 seconden en dat is nu precies het verschil.
0,1 sec halen de meeste mensen niet met omslaan van een bladzijde van een boek, dus ik denk dat er goed mee te leven is voor als men alleen leest. Daarom heet het immers een 'e-book' en geen netbook / laptop / PDA.

Voor standaardcomputergebruik is het idd. te traag.
Maar een bladzijde omslaan is toch heel wat prettiger dan de blackout en flikkering van een e-book die een bladzijde omslaat.
Resistieve schermen zijn preciezer en zijn beter om notities mee te maken.
Uhm, is dat zo? capacative schermen reageren al vrij precies op een klein mobieltje, dus me dunkt dat ik net zo precies (al dan niet preciezer) kan werken op een 10" e-reader. Speciaal pennetje erbij en klaar.
De reviewer had inderdaad wel eerst even het ding mogen bestuderen. Je ziet wel nu goed het gebruikersgemak, hij snapt aardig snel hoe het werkt. Ze hadden beter een instelling kunnen maken waarbij je kan kiezen tussen de stylus en je vingers, zodat je het touchscreen op meerdere manieren kan gebruiken. Het is jammer dat ze nog geen manier hebben gevonden om een backlight in te bouwen die prettig is voor je ogen. Vind een prijs van 499 wel duur voor een E-reader, het is even duur als een laptop. De snelheid van dit ding valt me wel reuze mee, en de 3G verbinding is ook een leuk extratje.
In e-eaders zit juist geen backlight; het scherm reflecteert het omgevingslicht net als een stuk papier. Verder zit er hier juist geen 3G op.
Het is al wél duidelijk dat je het scherm NIET met de vingers kunt gebruiken (zoals de reviewer in de film ook zegt). Een vinger-gevoelig scherm moet over de inkt heen liggen, waardoor een vervelende schittering ontstaat. iRex doet het daarom niet.

Als DR-1000S eigenaar kan ik je zeggen dat je het ook niet echt nodig hebt: de basishandelingen gaan prima met de knoppen.
Anoniem: 339353
13 januari 2010 15:24
Die e-book readers zijn wel erg duur hoor. Is het scherm zo speciaal dan?
Het lezen op een e-book is echt heel anders dan op een PC/ laptop. Het is veel beter vergelijkbaar met het lezen op papier. Ik heb er ook heel lang niets van moeten weten, maar als je er echt eens naar kijkt zul je het verschil snel merken. Het is heel rustig lezen, en printen hoeft niet meer. Documenten sla ik al digitaal op en ook alle post wordt bij ons gedigitaliseerd dus snel op te zoeken en na te lezen zonder dat je weer iets uit moet printen
Dat komt doordat e-paper reflectief is, maar sinds kort bestaan ook goedkope dual modus LCD schermen waarmee dat kan
Het ziet er natuurlijk goed uit, maar dat was de 10 inch versie ook wel. Persoonlijk houd ik wel van het grote formaat, maar dat zal ook met de ouderdom te maken hebben. Het niet ondersteunen van het 3g netwerk vind ik een gemis, ik hoop wel dat het apparaat hier dan weer een stuk goedkoper wordt dan in de VS
De eerdergenoemde RRP in de VS was 400/450$. Omgerekend is dat €270 ofzo, dus €500 is echt bizar hoog.
Wat de zaak - naar mijn persoonlijke mening - helemaal enorm zuur maakt, is het feit dat het nota bene producten van een Nederlandse spin-off van Philips zijn. Dat Amerikaanse zaken zoals Intel processoren hier duurder zijn dan in de VS valt mee te leven, maar dit is toch echt heel erg jammer.
499 euro staat in het artikel genoemd.
Ik vind dat niet goedkoop.
De Irex vind ik een van de meest aantrekkelijke readers. Dit omdat je ook notities aan PDFjes kan toevoegen. Maar ik schaf er nog steeds geen aan vanwege het langzame bladeren. Ik lees veel academische publicaties in PDF-formaat. En dan is snel kunnen bladeren een must.
Dat probleem wordt veroorzaakt door het - voor e-books 'lompe' - PDF-formaat, wat afstamt van een programmeertaal. Anno 2006 - vlak voor of na de introductie - zocht men nog programmeurs om de boel wat sneller te maken.

Kortom, men kan beter een ander formaat gebruiken. Maar helaas wil iedere fabrikant dat haar formaat de standaard wordt (om zo licentiegelden op te strijken als haar formaat na een standaardenstrijd als winnaar uit de bus komt, zie HD-DVD/Blu-Ray), dus zijn er tig op zich goede maar incompatibele formaten. Dus gebruikt men het voor e-books inferieure PDF maar, dat werkt ten minste overal.
Epub lijkt vrij standaard te worden. Is ook van Adobe.
Dat er geen 3G op zit vind ik niet zo erg, maar dat er ook nog WiFi mist vind ik wel een gemis. Het is toch heel onhandig als je met USB kabeltjes aan de gang moet om even een bestand van je PC naar de ereader over te zetten?
Dat kan toch veel eenvoudiger met een WiFi verbinding.
De snelheid is nog niet eens zo erg van belang omdat de eboeken toch compact van formaat zijn.
Ik snap de motivatie niet om 3G weg te laten. Ok, je kunt/wilt geen contracten met 3G providers afsluiten, maar dan kun je toch nog wel het slotje voor een SIM erin laten en mensen zelf laten shoppen?
ik hou het wel op een laptop ;) aangezien met alt + ctrl + pijltoesten zo ook een 4a formaat kan krijgen ;)
Nogmaals: laptopschermen zijn niet geschikt voor het betere leeswerk. Maar goed, elk e-reader topic zijn er wel weer wat mensen die niet weten hoe je leest van verschillende schermtypen, en hoe e-paper werkt.
Anoniem: 298637
@Umbrah13 januari 2010 15:41
Het betere leeswerk...

Ik weet niet hoor maar ik vind een boek in pdf formaat op 72dpi even fijn/fijner lezen als een boek.
Ik snap niet waarom je 500e zou neertellen voor een apparaat waarop je alleen maar webpagina's, ebooks en pdf's kan bekijken.

Oja niet te vergeten; je kan ook notities maken in een notitieblokje! :9~
Ik kan zelf gewoon niet lang van een scherm met backlight lezen. Mijn ogen worden er erg snel moe van en ook kan ik me om 1 of andere reden niet lang concentreren.

Wanneer ik voor mijn werk technische boeken moet lezen van een paar honderd pagina's, dan lees ik deze nog steeds vanuit papieren varianten. Ik hoop ooit een keer een eReader te kunnen proberen om te kijken hoe dat bevalt voordat ik er 1 aanschaf.
-Een scherm kan zich niet aanpassen aan je houding, een (e-)boek wel;
-Op je scherm kan men doorgaans niet met een stylus aantekeningen in een PDF kalken (komt wel binnenkort denk ik), met een iRex wel,
-Batterijen van een laptop gaan korter mee, laptop wordt ook warm,
-Dit apparaat heeft geen bewegende delen, dus minder gevoelig,
-Dit apparaat heeft geen 'glossy' scherm zoals alle laptops tegenwoordig, dus dit apparaat kan men wel in volle zon lezen,
-Dit apparaat is lichter (hoewel een MacBook Pro misschien net zo zwaar is, maar die is weer 2,5x zo duur en heeft geen touchscreen),
-Bijna geen OS, dus ook bijna geen malware / virusproblemen, en stabielere software door de beperkte functie,
-Milieuvriendelijker gok ik zo, na vlees en transport wordt de meeste CO2 veroorzaakt door papierverbruik schijnt.
- Alleen maar zwart-wit
- Langzaam
- Vaak beetje terug in de tijd als het gaat om netwerk-mogelijkheden
- Enige echte voordeel is het prettige leesbare scherm, je moet wel weer een flink apparaat bij je telefoon en laptop meesjouwen
- Veel papierwerk wat je nu op een e-reader gaat lezen, print je toch vaak weer uit omdat je dat toch handiger, lekker snel kan doorbladeren in een map

Ik zie veel in het scherm en zou het graag willen gebruiken, maar dan wil ik minstens kleur en als het ook nog even kan, oprolbaar scherm.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 13 januari 2010 20:54]

Op de site waar 'BadRespawn' naar verwees staat een 'hybride' die het állemaal heeft (idd met PixelQi's langbeloofde scherm:)

http://www.youtube.com/wa...o&feature=player_embedded

Wordt waarschijnlijk wat duurder in den beginne, aangezien de componenten nog niet in massaproductie zijn.
Mooi, maar nu nog een veel beter reagerend touchscreen want dat zag er niet soepel uit.
"laptopschermen zijn niet geschikt voor het betere leeswerk."

Toch komt Pixel Qi's dual modus scherm heel dicht in de buurt.
Als 'ie in de e-reader stand staat, maar dan is er ook geen sprake van een laptopscherm zou ik zeggen.
Irex zou hiervoor hebben gekozen vanwege het grote aantal 3g-aanbieders in Europa, wat het het afsluiten van contracten voor het gebruik van 3g te complex zou maken.
Misschien is een samenwerking met Fon dan een idee, want zij brengen de PeekFON juist in Europa uit onder het mom van geen roaming kosten, waar ook in Europa. Zij richten zich daarbij dan wel op GPRS, maar dat lijkt mij voor het downloaden naar een e-reader (in eerste instantie) toch ook wel voldoende.
Anoniem: 298637
13 januari 2010 15:22
En wat heeft dit als voordeel tegenover een tablet?
E-Ink display in plaats van OLED bijvoorbeeld.

- Lager energie verbruik, alleen pagina omslaan kost stroom, verder geen stroomverbruik
- Rustiger voor je ogen aangezien het net zo leest als een normaal boek
Ik neem aan dat het wel wat stroom verbruikt als je leest.. Zit toch een backlight op zo'n ding? Of is de achtergrond wit en wordt daarop de zwarte tekst "geprojecteerd". Nja goed het zal sowieso vele malen energiezuiniger zijn dan een laptop of pc!

Wil ook nog zo'n ding kopen maar voor de prijs van 1 ereader kan ik nog een stuk of 30 boeken kopen en zoveel boeken lees ik nou ook weer niet in een jaar..
Nee een eReader verbruikt dus geen stroom als je leest. Hele andere techniek dan OLED/LCD/TFT. Het is electronische inkt. Deze heeft dus alleen wel omgevingslicht nodig om te kunnen lezen, net als gewoon papier.
Anoniem: 82404
@hiostu13 januari 2010 17:07
Naja je hebt stroom nodig om een page om te slaan/refreshen, maar dat is het wel :)
Hoe wou jij dan 30 boeken meesjouwen?
Dat is een van de vele argumenten die gebruikt worden om juist zo[n ding te kopen. Maar bedenk eens hoeveel de gemiddelde roman lezer nou daadwerkelijk mee neemt op vakantie? Dat zullen echt geen 30 boeken zijn en dus valt dit argument al af.

Wat je beter kunt zeggen is dat het minder ruimte in je boekenkast ( namelijk geen ) kost...
Voor studenten / scholieren is 10kg boeken toch echt geen uitzondering.

10kg haalde ik soms op de middelbare school (uitzondering, maar 5kg was normaal), en m'n calculus boek weegt in z'n uppie al 3kg.

Politici / juristen slepen vaak ook minstens 10kg dossiers met zich mee. Dus romanlezers zal denk ik idd. niet de doelgroep zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee