De Amerikaanse regering heeft de Chinese overheid om uitleg gevraagd over de aanval op de Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten. De Amerikanen zijn bezorgd omdat de Chinese overheid bij de aanvallen betrokken lijkt te zijn.
Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zegt op de website van haar ministerie dat ze door Google is ingelicht over de beschuldingen tegen de Chinese overheid en laat weten dat de beschuldigingen de nodige zorgen en vragen oproepen. Met inhoudelijk commentaar wachten de Amerikanen totdat er meer duidelijkheid is, stelt de minister.
Eerder werd bekend dat Google overweegt om zijn activiteiten in China te staken en ook zijn censuurmaatregelen in China staan ter discussie. Aanleiding voor de stappen van Google is een aanval op de Gmail-accounts van een aantal mensenrechtenactivisten. Hoewel de Chinese overheid door Google niet specifiek als schuldige wordt aangemerkt, wordt China inmiddels wel gezien als de partij achter de aanval. Overigens was niet alleen Google het doelwit; inmiddels is bekend dat minstens dertig andere bedrijven slachtoffer van de hackers zijn geworden.
Google lijkt de censuurmaatregelen op zijn Chinese site inmiddels te hebben opgeheven. De Electronic Frontier Foundation, die al in een vroeg stadium bezwaar tegen Googles censuurpolitiek maakte, liet weten dat het de 'dappere en directe' handelswijze van Google toejuicht. De organisatie zegt te hopen dat andere bedrijven het voorbeeld van Google zullen volgen. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat Googles nieuwe opstelling betekent dat het bedrijf geheel uit China zal verdwijnen, en of een dergelijke houding veel navolging zal vinden, valt nog te bezien.