'China deelt besmette usb-sticks uit voor aanvallen op Britse bedrijven'

MI5, een van de Britse geheime diensten, stelt dat China op grote schaal inbreekt op computers van bedrijven door aan Britse zakenmensen besmette usb-sticks en camera's te 'schenken'. Ook overheids- en defensiesystemen zouden doelwit zijn.

De Britse krant The Sunday Times meldt dat in een uitgelekt MI5-rapport is te lezen dat geheim agenten van de Chinese geheime dienst Britse zakenmensen op onder andere beurzen trakteren op allerhande elektronica, waaronder usb-sticks en camera's. De cadeautjes zijn echter geprepareerd met malware, zo stelt MI5. Als de eigenaar de stick of camera aan een computer koppelt, dan kan het systeem besmet worden door middel van een trojan. Hierdoor kunnen Chinese hackers relatief eenvoudig op afstand inbreken in de systemen.

Een andere breed toegepaste methodiek van de Chinese geheime dienst zou het uitzetten van 'seksvallen' zijn, waarbij de activiteiten van Britse zakenmensen in hotelkamers heimelijk opgenomen worden. Hierdoor kunnen zij naderhand gechanteerd worden. Ook zouden veel hotelkamers in de grote steden standaard voorzien zijn van afluisterapparatuur.

Volgens MI5 heeft de Chinese geheime dienst niet alleen Britse bedrijven in het vizier; Chinese hackers zouden ook defensienetwerken en andere overheidssystemen hebben aangevallen en bovendien verschillende maatschappelijke organisaties de afgelopen jaren hebben bespioneerd. Vorig jaar werd in een ander overheidsrapport gesteld dat de Chinese overheid de mogelijkheid zou hebben om onder andere elektriciteitsnetwerken in Groot Brittannië uit te schakelen en dat ook de waterhuishouding en de distributieketens voor voedsel ernstig ontregeld zouden kunnen worden. Daarnaast klaagt MI5 dat het te weinig mensen heeft om de Chinese aanvallen effectief te kunnen bestrijden, omdat een groot deel van zijn personeel wordt ingezet om het internationaal terrorisme te bestrijden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

31-01-2010 • 16:25

236 Linkedin

Lees meer

Reacties (236)

Wijzig sortering
Tsja. Die Chinezen heh? Het zijn prima lui hoor, maar je ze gewoon in de gaten houden.


Ze hebben zich nou eenmaal voorgenomen om nummer 1 in de wereld te worden qua productie, technologie, en wetenschap. Dat moeten ze vooral proberen, en de kans is groot dat ze dat gaat lukken ook, maar dan graag niet door middel van diefstal van *onze* kennis.


Hoewel China veel kennis en deskundigheid in huis heeft moet het voor zijn plannen nu een grote inhaalslag maken. Vandaar dat ze kennis en andere informatie (zowel openbare als niet-openbare) uit het Westen nodig hebben.

Daarom zijn ze ook zo tuk op technologie-overdracht. Zijn bedrijven of overheden daar niet toe bereid (die zijn ook niet gek) dan helpen ze de kennis wel een handje om over te steken. En dat pakken ze dan heel kalm, professioneel, en systematisch aan, en ze hebben er zelfs speciale infrastructuur voor.


Dit is ook de reden dat de veiligheidsdiensten in de VS een paar jaar geleden ernstig bezwaar maakten tegen het overhevelen van bepaalde electronica productie voor communicatie-systemen en computers naar China.

Ze werden toen hier ten lande wat lacherig afgedaan als "paranoide" en "daar heb je die Amerikanen weer", maar inmiddels blijkt wel dat ze een heel stuk minder paranoide waren dan "men" hier wel dacht, en dat de publieke opinie hier gewoon wat naief en ongeinformeerd is.


Je moet die Chinezen daarom nou ook weer niet niet gaan verketteren: de Japanners deden precies hetzelfde zo'n 40 jaar geleden. Gevolgd door de Koreanen en de Taiwanezen. En wijzelf zijn ook niet heilig.

Aan de andere kant hoef je ze ook bepaald niet te helpen, of het ze gemakkelijk te maken. Je moet er gewoon heel goed aan denken wanneer je met die lui te maken krijgt dat ze *altijd* achter je bedrijfs- en technische geheimen aanzitten. Doen ze onderling ook.

China heeft al sinds duidenden jaren een zgn. "low trust society". In goed nederlands betekent het dat ze elkaar onderling voor geen cent vertrouwen, en volledig terecht. Dat is dan ook precies de reden dat Chinezen zo geporteerd zijn van het "opbouwen van een relatie". Ze willen gewoon zien of jij *hen* belazert. Doe je dat niet, dan durven ze wel zaken met je te doen. Alleen: het hemd is nader dan de rok, he? Je moet ze daarom niet de kans geven om er met je bedrijfsgeheimen vandoor te gaan.

Je moet ook heel erg voorzichtig zijn met het overhevelen van hoogwaardige productie naar China. Je kennis loopt daar zo de poort uit en gaat voor zichzelf beginnen. Al dan niet actief geholpen door de Chinese overheid.


Dus gewoon je gulp dichthouden in CHina, nooit van dergelijke presentjes van een Chinees bedrijf of ambtenaar aannemen, en geen technologie of software beschikbaar maken als die niet heel goed tegen diefstal beveiligd is. Oh ja, en niet vooral niet denken van "ach indianenverhalen", of "och dat gebeurt ons niet".
Tuurlijk moet je de Chinezen in de gaten houden. Maar niet gek opkijken of verontwaardigd zijn als ze ons ook in de gaten willen houden :) .

Sowieso houden alle grootmachten elkaar continu in nauwlettend in het oog. De belangen zijn simpelweg te groot. Het zijn tenslotte niet voor niks geheime diensten.

Hier noemen we het terrorisme-bestrijding oid. Dat houdt ook niet op bij onze landgrenzen. Een spion noemen we hier gewoon een informant. Klinkt een stuk leuker.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 31 januari 2010 18:14]

Goed verhaal, de waarheid is soms simpeler dan men denkt.
+1Anoniem: 150070
31 januari 2010 16:27
als dit klopt is China echt wel verkeerd bezig ,wat is hun doel eigenlijk?
iedereen ter wereld tegen zich in het harnas jagen ?
Lijkt me sterk dat het westen zulke dingen niet doet. Recent was nog in het nieuws dat de nederlandse overheid gewoon op je pc mag gluren als je wilt, dit zullen ze niet binnen onze grenzen houden lijkt me.
natuurlijk kunnen deze dingen ook in het westen gebeuren.
Het grote verschil is wel dat er koppen gaan rollen en verantwoording dient worden afgelegd. De regering van China doet dat niet. Ze blijven stevig in het zadel.
Wat ze doen is ook in mijn ogen ook dom. Maar dictatuur en controle hebben over alles bestaat al eeuwen lang en zal voorlopig niet veranderen ook. Als China op economisch nivo dominant zal worden zie ik dat niet positief in.
china IS al economisch dominant, tegenwoordig hebben zowat alle grote bedrijven fabrieken in china staan, waar ze goedkoop onze producten laten produceren.
China maakt nu massaproductie. Dat noem ik nog geen econimische grootmacht. Ik bedoel daarmee dat ze het laatste woord hebben bij beslissingen, en dat zal in mijn mening pas komen als zij hoogwaardige produkten ontwikkelen. Ik heb nog geen chinese auto's. computers, lcd's nieuwe technieken van hun hier gezien. Jij wel?
jazeker
Lenovo is een mooi voorbeeld. Alle kans dat 90% van alle electronische apparaten in jouw huis in China gemaakt is. Daarnaast is Shanghai al bijna het financiele centrum van de wereld.
Alle kans dat 90% van alle electronische apparaten in jouw huis in China gemaakt is

Kom kom, denk dat er geen huis in de Westerse Wereld is waar dat inderdaad het geval is. Kijk er zelf maar eens naar in je eigen huis. Zal je heel veel adere landen tegenkomen.

Shanghai al bijna het financiele centrum? Bijna net zo potsierlijk als je eerdere bewering. Ze zijn daar heel actief en groeien snel maar op welke wijze je het ook bekijkt, het is gewoon niet waar.
China is een grootmacht in meerdere opzichten.
1. Militair zijn de VS de grootste, maar er is geen haar op hun hoofd die eraan denkt om China lastig te vallen...China geeft ongeveer net zoveel of meer dan de VS uit aan militaire groei.
2. Economisch zijn ze gestegen van 1 miljard in 2000 naar meer dan 3 miljard BNP in 2010. Hiermee zijn ze in de top 3 gekomen, naast Japan. Ook hier groeit de economie van China als een van de snelste, het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voor ze de top 2 en 1 gaan halen... Daarbij is ook van belang deze groei "van binnen uit" komt, dus onafhankelijk van de rest van de wereld...
3. Politiek: al jaren lid van de vaste commissie van de VN, Veto recht, G8, bepalen hun eigen beleid en laten zich door niemand in de wereld de les lezen.
4. Aantal inwoners, of nog beter: aantal mensen met chinees paspoort ;)

Een landje om heel erg goed rekening mee te houden. En Shanghai is misschien nog niet het financiële centrum, maar als handelaar zou ik er niet op gokken dat het dat niet wordt...

[Reactie gewijzigd door D-Day op 1 februari 2010 09:38]

@DrDDay:
A. De USA geeft meer uit aan 't leger dan alle andere landen ter wereld tezamen.
B. 1 miljard in 2000? Dat geeft de USA zo ongeveer per _dag_ uit aan 't leger...
Ik weet even niet hoeveel nullen je vergeten bent.
@kimborntobewild:
DrDDay heeft het BNP van China verkeerd gequote. China's BNP is 3.3 biljoen US Dollar. Voor de VS is dat 13.8 biljoen US Dollar.
China's BNP is dus grofweg 22% van die van de VS.

En dat je zoveel uitgeeft aan het leger wil nog niet zeggen dat je een land als China zou durven aan te vallen. Massavernietigingswapens hoeven namelijk lang niet zo duur te zijn.
Ben inderdaad 3 nullen vergeten. Het echter om het idee... Top 3 is en blijft zonder nul :)

En de uitgaven aan militaire groei zijn niet officieel bekend, die van de VS zijn wat inzichtelijker.

[Reactie gewijzigd door D-Day op 1 februari 2010 17:13]

In China gemaakt of in China samengesteld zijn twee verschillende dingen. iPhone's worden bijvoorbeeld in China samengesteld maar de componenten komen elders vandaan (Japan) en Apple is Amerikaans.
Ik heb nog geen chinese auto's. computers, lcd's nieuwe technieken van hun hier gezien. Jij wel?
Omdat Chinezen niet meer zo dom zijn om hun spullen - waar je iets mee kan doen - tegen waardeloos papier zoals de Dollar en in mindere mate de Euro te ruilen.

De huidige verliezen en crises in de VS en EU worden weggewerkt door nieuw geld bij te drukken, dat aan de overheid te lenen en de overheid geeft dat dan uit zodat het net lijkt of de 'economie' nog draait. Dat bijdrukken gaat ten koste van degenen die Dollars en Euro's bezitten, zoals onze eigen pensioenfondsen en spaarders, maar ook China dus. Logisch dat ze zich genaaid voelen en hun waardevolle spullen niet meer willen ruilen tegen papier dat in massa's wordt bijgedrukt als wij er hier in 'het westen' te weinig van hebben.

Zimbabwe bijvoorbeeld drijft ook veel handel met China, maar dat gebeurt door middel van ruilhandel (Zimbabwaans platinum ruilen tegen Chinees wapentuig), en ik ben er vrij zeker van dat de Chinezen nu blij zijn dat ze geen Zimbabwaans geld hebben aangenomen.
Bijdrukken? Helemaal niet nodig. Gewoon de staatschuld ophogen is wat we doen. En nee, dat is niet hetzelfde.
Als je geen "tegenwaarde" tegenover die schuld zet wel.
Lenovo voor computers, China produceert zeer veel auto's voor Azië en Afrika. LCD markt ben ik niet helemaal in thuis..., maar ze zijn zeker niet over achterlijk in dus ook dat sluit ik niet uit.
China heeft nu bijna alle massa productie in handen. Ze zijn nu de grote bedrijven aan het dwingen om ook overige productie naar China te verplaatsen. Dit gaat allemaal ten koste van banen in het westen.
Er zit zeker een risico aan het laten produceren van bepaalde producten.
Een bedrijf als HUAWEI levert oa. complete telefoon centrales (voor GSM en 3G) netwerken. Zou de chinese geheime dienst daar ook makkelijker kunnen afluisteren?
China produceert wel westers, maar het blijft een communistisch land.
huawei moet hws alle producten die het (via 3com zelfs) verkoopt aan de westerse markts (incl eu), via allerlei instanties laten 'testen', en enkele hiervan worden al jaren ervan 'verdacht' om daadwerkelijk invloed uit te oefenen door zelf code/chips in de apparaten te plaatsen (us overheid).
Huawei levert al enige tijd de appaartuur voor het GSM netwerk, in weze kunnn ze dus alles tracen/afluisteren.
Ook al is het getest, je weet nooit welk de achterdeurtjes zijn.
Als china weg is (gewoon "poef" weg is) dan kost het ons een heel aantal maanden om nieuwe fabrieken te bouwen.

Als "het westen" ineens weg is kost het china nog jaren om te herstellen van het verlies aan kennis.

Ook is het zo dat China gewoon enorm is en alleen fabrieken heeft. Zelfs in die fabrieken is vaak weinig kennis/dure hardware aanwezig. Het zijn gewoon hallen vol met werkende mensen.

Ik zou dat toch geen economische dominantie willen noemen.
En denk jij echt dat bijvoorbeeld de CIA of MI6 mooi binnen de lijntjes kleuren? Je wilt volgens mij zelfs niet weten hoe illegaal zulke instanties werken.

En als het gaat over de veiligheid van het eigen land dan zullen er geen koppen rollen.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 31 januari 2010 17:33]

en in de westerse landen is een rechtszaak op leven en dood binnen 30 minuten afgehandeld? Je mag in China de regering niet tegenspreken of je beland de cel in. Ik heb niet beweert dat de westerse landen binnen de wetgeving werken. China doet wat het hen dunkt zonder dat ze op hun vingers KUNNEN worden getikt. In de westere landen KAN dat wel. Of dat gebeurt is een 2e

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 31 januari 2010 18:09]

Wat jij zegt, mag een punt hebben. Maar daar gaat dit artikel niet over. Dit artikel gaat wederom over cyberaanvallen die beweerd worden door de MI5. Praten graag on-topic, haten liever op de juiste pagina.
Hopelijk heeft dit soort nieuws over China het effect dat ons eigen gedrag ook serieuzer genomen wordt. Als iedereen boos is over de praktijken van China, wil je niet dat bekend wordt dat jij als land daar ook aan doet.
Ik kan me niet voorstellen dat 'Westerse' mogendheden zich nu ineens beter gaan gedragen. Denk je echt dat in Nederland minder afgeluisted zal worden? NB er is geen land dat meer afluistert, ook China niet.

Zelf ga ik er vanuit dat een lobbygroep probeert een vijandbeeld bij de bevolking te creeren. Als het volk een vijand voor ogen heeft wordt het minder kritisch richting de huidige machthebbers en hun politiek. Zie het als een voortzetting van de koude oorlog. Kennelijk heeft het vorige vijandbeeld (Islam, terrorisme) afgedaan en wordt een nieuwe gezocht. Gezien de reacties doet die lobby behoorlijk werk.
Ik kan me niet voorstellen dat 'Westerse' mogendheden zich nu ineens beter gaan gedragen. Denk je echt dat in Nederland minder afgeluisted zal worden? NB er is geen land dat meer afluistert, ook China niet.

Heb je ook een onafhankelijke bron over het afluistergedrag van China? Ik bedoel hier bespreken we dat in het parlement en de kamers (en Tweakers) maar ik denk niet dat we ook maar een idee hebben over hoeveel China taped.

En de hele bron, MI5... Niet echt een betrouwbare bron, een geheime dienst die persberichten uitgeeft net op het moment dat er spanningen bestaan. Het is ontegenzeggelijk een politieke zet, MI5 staat op dit moment onder grote druk en doet veel om de politiek ter wille te zijn. Elke krant van deze week stond vol over de wijze hoe MI5 fout was en die fout niet wil(de) toegeven.
Aan alle voorgaande meldingen (flames) te zien, is er nog niemand in China geweest.
Iedereen heeft zijn conclusie; actief of proactief klaar, naar aanleiding van dit verhaal. Ik moet zeggen, na daar 6 maanden te hebben gestationeerd, de Republiek van China, bestaat uit meerdere landen (ondergeschikte provinciën), en zo moet je dat ook zien en behandelen, zo iets als de USA, alleen met veel striktere regels, en zwaardere straffen. De regering is daar als een soort keizer/god/almachtige, die heeft het voor het zeggen, en ver weg de meesten van de bevolking buigt gewoonlijk netjes, want wat als je dat niet doet, dan kunnen er straffen volgen, die een gevolg hebben dat (bijvoorbeeld) jou 'oude dag voorziening' om zeep gaat helpen - en dat wil je niet - dus buig je gewoon mee.
De mensen daar, hebben geen idee wat de westerse wereld inhoud, ver weg het grote gros (85-95%) spreekt geen, of amper Engels, laat staan dat ze het Westerse Alfabet kunnen hanteren. De meeste inwoners zijn afgesloten van de nieuwsfeiten van de Westerse buitenwereld, en de Chinese Regering houd dat graag in stand, want dat houd een bepaalde 'rust' onder de bevolking.
Chinezen van de arbeidsklasse, moeten de mensen van de Westerse landen zien als, een soort arbeider die zich naar buiten toe gedraagt als een slaaf, hij doet alles voor zijn gezin, zelfs pijn ondergaan - het is daar normaal en geaccepteerd (al kijken wij daar vreemd tegenaan).

Als ik bovenstaande nieuws bericht lees, en er over nadenk, dan doet China wat hij altijd al heeft gedaan, alleen China strekt zijn horizon meer open over hun eigen grenzen heen, de Chinese Regering wil heel graag de heersende markt economie in eigen handen krijgen, en probeert dat ook te verkrijgen, binnen 'voor hun' acceptabele grenzen.
Zodra wij Westerse wereld die grenzen aangeven als 'overschreden', boycotten wij Westland de succesvolle Chinese economie voor een tijdje, zij voelen dat direct in hun productie cijfers, en China zal in het geheim zijn 007-Spionetjes tijdelijk terug trekken. Dat was 50 jaar geleden zo, en dat is nog steeds zo. Alleen de toegepaste technieken veranderen en daarmee ook de toegepaste communicatie middelen: Webcam en USB-Stick.

Eigenlijk niks nieuws onder de horizon, gewoon ‘Sam o Sam o’, net als vroeger....

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 1 februari 2010 10:20]

ik ben het helemaal met je eens.
Het is de overheid die dit doet.

De gemiddelde chinees in china weet echt niet wat er aan de hand is buiten china.
En heeft ook verder geen intresse.

Zo grappig om dit vanuit china te type. En grappiger als er weer een post gebracht wordt over china.

Maar een extra opmerking. De grootste gedeelte van de bevolking leeft van hun eigen grondstoffen. En de chinezen zijn grondstoffen massaal aan het inslaan.

Dus over een paar jaar kan de westerse wereld china wel gaan boycote. Nu zullen ze het nog voelen maar over een paar jaar zeker veel minder
@Amir0ff: jij stelt dat wij hen straks moeilijk meer kunnen gaan boycotten; ik stel dat zij straks juist ons kunnen gaan boycotten!

Wij hebben steeds minder productiefaciliteiten over, die zitten daar. Zij halen steeds meer grondstoffen in huis (wat ook wel rechtvaardig is trouwens: wij hebben nu wel relatief een heel groot deel van die koek). Zij hebben enorme financiële reserves (al valt dat wel weer mee als je het omrekent per hoofd van de bevolking).

M.i. staan zij toch over een tijdje net wat sterker dan wij, mocht het tot een clash komen waarbij het westen en China de geld- en goederenstromen naar elkaar gaan afknijpen.

Je ziet al van die berichten langs komen die je doen afvragen wat er gaat komen:
China die de zeldzame aardelementen niet meer/minder exporteert
Wärtsilä verhuist productie van Nederland naar China onder druk Chinees protectionisme

Geen dingen die van onze kant niet zijn gebeurd en nog gebeuren, maar het geeft wel aan hoe hard de verhoudingen aan het verschuiven zijn!
Ontzettend mooi commentaar, vooral omdat dit gebaseerd is op de praktijk. De theorie is mooi, maar de gouden standaard is: de praktijk (Eureka ;) )
Heb ook vrienden daar zitten, en kan je lezing geheel onderschrijven.

Zie ook mijn commentaar op een reactie of twee hieronder. China is daadwerkelijk een grootmacht om rekening mee te houden. Daarnaast heeft deze macht, zoals je mooi beschrijft, een duidelijk eigen moraal. (denk niet dat wij Noord-Koreanen die gevlucht zijn uit een concentratiekamp ijskoud zullen terugsturen, of wel?) Wij Nederlanders zijn echt braverikken, al zouden we nog zo graag willen meetellen, in vergelijking met de chinese overheid.

Niemand is perfect, de Westerse wereld al helemaal niet, maar China is vrees ik een graadje erger. Ik heb er in ieder geval totaal geen moeite mee om dit bericht voor waar aan te nemen, zeker weten zullen we toch nooit. Het is zelfs waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg.

Voorzichtigheid geboden dus, meer kan ik toch niet doen...

[Reactie gewijzigd door D-Day op 1 februari 2010 12:33]

Heb je ook een onafhankelijke bron over het afluistergedrag van China? ...ik denk niet dat we ook maar een idee hebben over hoeveel China taped.
Goed om te willen weten waar bepaalde informatie vandaan komt, complimenten daarvoor. Echter zou de meest betrouwbare informatie een accurate administratie van die tappers zelf zijn. Tappen gaat in het geheim, niemand dan de tappers zelf weten het werkelijke aantal. Helaas is het zeer onwaarschijnlijk dat de tappers je ooit eerlijk gaan vertellen wat hun accurate administratie zegt. Als ze die al überhaupt hebben.

Je zult er mee moeten leren leven dat het vele malen makkelijker is een mysterie te creëren dan om er eentje op te lossen. (Hah, daarom werkt encryptie zo goed.) Je kunt nooit alles weten. Je zult een afweging moeten maken wat het waard is om achteraan te gaan en wat niet.

Als een regering Gmail accounts gaat proberen te hacken kun je redelijk op je klompen aanvoelen dat ze van telefoon tappen ook wel pap lusten. Buiten of je er wel ooit achter kunt komen, is het de tijd waard? Zijn er geen belangrijkere zaken?

Soms, is "citation needed!" roepen dus een beetje een dooddoener.
En de hele bron, MI5... Niet echt een betrouwbare bron, een geheime dienst die persberichten uitgeeft net op het moment dat er spanningen bestaan.
Ik bedoel hier bespreken we dat in het parlement en de kamers (en Tweakers)
En het parlement en de instanties die het voorzien van info zijn wel betrouwbaar?
Kleine muggenzifterij: Met de term 'Parlement' worden de beide kamers bedoeld.
Tja lekker makkelijk,

Nederland geeft die informatie vrij, Amerika en China doen dat niet (in Amerika maar 2000 keer volgens RTL Nieuws, dat is door de politie ja... maar hoeveel luisterd de CIA af?)

Zowieso mogen in nederland geen van die dingen zonder een gerechtelijk bevel, en reken maar dat dat wordt nageleefd, (zit zelf dichtbij genoeg om dat te kunnen weten...).
dat heet terrorisme. dmv angst mensen anders te laten handelen dat gebruikelijk.
Heerlijk hoe zo'n gemeenschappelijke vijand verbroederd. Kunnen we straks ook weer lekker en ongegeneerd over één kam gaan scheren. Waarom nadenken als dat voor je gedaan wordt.
De geschiedenis herhaalt zich. Na de Nazi's, de Russen en recentelijk de Islam is nu China de grote enge boeman...
Zie het positief, we kunnen nu allemaal weer wachter op Engelands grote Held...... 007 James Bond.

James lost dit Chineese probleem vast en zeker op zijn subtile manier weer op. Vrouwen die hem willen verleiden, James draait het om en verleid ze zodat ze natuurlijk als dubbelspion kunnen werken.

Die doorschijnende spiegels met daarachter een camera in het hotel waar bond zit, geen probleem daar kijkt hij recht doorheen.

Tja Engeland komt op en laat James Bond weer eens los ;-)
Hoe is de Islam de grote boeman? Ik ben moslim, heb je dan wat tegen mij? ben benieuwd waarom.
Jij bent niet de Islam.

En je mist de vergelijking WOII, Koude Oorlog, War on Terror.
ik ben zelf amerikaan en vraag mij serieus af wat heeft nou het "War on Terror" te maken met het Islam?

Hoewel ik niet eens ben met hun gedachte wijze ga ik ze echt niet op zo'n mongolen manier hun vergelijken met Nazi's, Stalin of Chinezen.
Wat "War on Terror" te maken heeft met "Islam"?

Nou, hetzelfde als wat "Obama" te maken heeft met "Socialisme" wat voor veel Amerikanen weer gelijk staat aan "Communisme".

Of nog leuker, zoals de PVV van Wilders het zo leuk genuanceerd zegt "De Islamisering van de gezondheidszorg: als je in de wachtkamers van de huisarts kijkt, zijn er teveel moslims".

Kortom, al deze relaties zijn gebaseerd op een gevaarlijk gebrek aan kennis en inzicht. Sinds Bush en Pim Fortuyn, heeft de domste deel van het volk eindelijk ook een stem gekregen. Als teveel moslims in een wachtkamer Islamisering heet, wat heet dan teveel domme mensen in de Politiek?
Een geheime diensts die meegluurt op de PC van burgers in eigen land - al is dat ook niet netjes, is toch even wat anders dat een geheime dienst die cyber-aanvallen uitvoert op buitenlandse bedrijven en overheidsdiensten.
Dat laatste zie ik onze AIVD niet zo snel doen.
nou, ik weet dat niet zo zeker, weet je nog die rondslinkerende usb sticks? ik weet zeker dat peter r de vries erg goed in de gaten gehouden wordt...
>> Recent was nog in het nieuws dat de nederlandse overheid gewoon op je pc mag gluren als je wilt <<

Als IK wil.? Neen, dat wil ik niet !! Opzouten met de spionage en betutteling. Ook. NL
Beetje naïef, de UK-USA en hun echolon netwerk doen al JAREN precies hetzelfde, alleen heeft de UK-USA gewoon veel meer geld en kennis om een enorm intellegentie netwerk te bouwen...

En denk maar niet dat dit is om terroristen te kunnen opsporen, ze kunnen met dit netwerk elk mobieltje, elk radio signaal, elk signaal - wat dan ook- overal op aarde, iedereen afluisteren.

Sterker nog, aangezien radio signalen enorm ver de ruimte in kunnen, kunnen ze je theoretisch overal bespioneren. Het word maar eens tijd dat we - nato - leert dat we niet meer alles onder de duim kunnen houden ...
Afluisteren is nog net wat anders als gericht chanteren en spioneren in het zakenleven. De naïviteit is trouwens dat iedereen hier het gedrag v/d Chinezen zit te relativeren met "ja, maar de Westerse inlichtingendiensten doen het ook". Ten eerste is dat speculatie en ten tweede is er IMO een verschil tussen op een nette manier spioneren in het landsbelang en op grote schaal chanteren en de infrastructuur van andere landen ondermijnen. Je praat toch ook niet het kidnappen van gezinsleden van een politieagent goed, omdat je wel eens een verkeersboete hebt gehad?

Het blijft een grijs gebied natuurlijk, maar de oplossing is bepaald niet dat wij alle westerse geheime diensten moeten opheffen, zodat we ons morele gelijk kunnen halen. Het is uiteindelijk een soort stille oorlog en mocht het ooit erger worden, moet natuurlijk voorkomen worden dat de Chinese overheid met een enkel commando heel Nederland plat kan leggen. Het waarschuwen tegen dit soort scams is een van de dingen die gedaan kunnen worden.
De naïviteit is trouwens dat iedereen hier het gedrag v/d Chinezen zit te relativeren met "ja, maar de Westerse inlichtingendiensten doen het ook". Ten eerste is dat speculatie en ten tweede is er IMO een verschil tussen op een nette manier spioneren in het landsbelang en op grote schaal chanteren en de infrastructuur van andere landen ondermijnen.
Grapje zeker?

Het is helemaal geen speculatie, want van Echelon, dat door de VS, Groot-Britannië, Canada, Nieuw-Zeeland en nog wat landen word gebruikt, is al tijden bekend dat het ook voor industriële spionage wordt gebruikt (zowel Airbus als Thomson zijn zo al miljardenorders verloren aan Boeing en Raytheon door Echelon, zie o.a. het officiele EU-rapport hierover).

En ik vind het afluisteren van elke burger, wat de VS en de UK dus óók doen met Echelon niet bepaald netjes. Als China het doet is het fout, doet de US en de UK het, dan is het opeens goed? Beetje dubbele moraal imho.

En denk je dat een CIA of een Mossad niet de mogelijkheden heeft om andere landen plat te leggen middels cyberwarfare? Dat is een beetje naïef hoor. Kijk, een AIVD zal die mogelijkheden idd niet hebben, maar een grote organisatie als de CIA wel.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 31 januari 2010 17:21]

Wellicht wil je even aanwijzen waar er dan in het officiele EU rapport staat dat bewezen is dat die orders verloren zijn door Echelon?

Het is nogal een stevig rapport, maar wat ik tot nu toe gelezen heb bestaat alleen maar uit speculatie en geen enkel hard bewijs.


Overigens vind ik dat er nog een groot verschil is tussen afluisteren als iemand communiceerd via publieke netten en iemand hacken dmv geprepareerde usb sticks en andere gadgets.

En het lijkt me zonneklaar dat afpersing al helemaal in een andere category valt.
Dat heeft niets met een dubbele moraal te maken.
je kan even ctrl-f op boeing zoeken dan vind je een lijst van bekende gevallen met bron, en vervolgens een hele discussie over echelon en industriele spionage. Niet echt wat je noemt hard bewijs, hetzelfde kan echter gezegd worden over de aantijgingen jegens China: een krantenartikel met een gelekt document van MI5. Ik vind het moeilijk te beoordelen wat ik moet geloven.

Interessant is wel dat in het EU document naar voren komt dat industriele spionage met het oog op eerlijke handel door de USA als officieel doel wordt nagestreefd en dat de spionage met het oog op voordeel voor USA bedrijven tov niet USA bedrijven niet eenduidig strafbaar is.
Mensen die veel reizen voor hun werk en ook zo nu en dan naar China moeten weten, of zouden moeten weten, dondersgoed dat China link is!

Inbreken in hotelkamers, telefoontjes uitlezen, laptops uitlezen, usbsticks besmetten, 'dames' op westerse zakenlieden afsturen, hotelkamers buggen, je verzint het niet of het komt ook daadwerkelijk veel voor.
Mensen die veel reizen voor hun werk en ook zo nu en dan naar China moeten weten, of zouden moeten weten, dondersgoed dat China link is!

Inbreken in hotelkamers, telefoontjes uitlezen, laptops uitlezen, usbsticks besmetten, 'dames' op westerse zakenlieden afsturen, hotelkamers buggen, je verzint het niet of het komt ook daadwerkelijk veel voor.
Aangenaam kennis te maken, ik ben er zo'n eentje.
Ik kan je vertellen dat je zojuist het hele broodje-aap woordenboek over dit onderwerp hierboven hebt neergekwakt.
Zozo, das best een leuke zakenreis die je achter de rug hebt in China of niet? Of toch gewoon puur speculatie? Dat Echelon Airbus-Boeing gedoe is misschien puur speculatie maar das het verwijt van MI5 net zo goed.

Natuurlijk is China geen lieverdje, maar denk je echt dat "het westen" een schoon geweten heeft? Als je antwoord "ja" is dan ben je gewoon stomweg te naief voor woorden.
"En ik vind het afluisteren van elke burger, wat de VS en de UK dus óók doen met Echelon niet bepaald netjes. "

Daar is iedereen het over eens.

"Als China het doet is het fout, doet de US en de UK het, dan is het opeens goed?"

Nee, want het ene "het" niet hetzelfde is als het andere "het": aan de ene kant aanvallen op grote bedrijven en defensienetwerken, aan de andere kant afluisteren van burgers. Het is allebij erg maar het is niet hetzelfde.
We zeggen vooral dat nederland en wss de rest van europa het niet kan. Dat de CIA, Mossad etc dingen doen in het duister die we liever niet zouden hebben weten we allemaal. Maar dat wil zeker niet zeggen dat het goed is.

En als China alleen terug doet, waarom hebben zij het dan niet over aanvallen op China? (retorische vraag)
0Anoniem: 224933
@Atomsk31 januari 2010 17:22
Dus als ik iemand neerschiet moet jij dat ook maar doen.
Ik snap niet hoe jouw one-liner op een logische manier in de context geplaatst moet worden.
Het zou een regerings-kritische moralistische chinees kunnen zijn...?

[Reactie gewijzigd door DutchStoner op 1 februari 2010 03:24]

Het zou een grappige zijn als hij er van maakt: "Als ik jou neerschiet dan moet jij ook mij maar neerschieten?" :+
Als jij mij bespioneert, moet / mag ik het jou ook doen. Beter ?
Wel met dit groot verschil dat echelon enkel communicatie afluisterd, men gaat niet inbreken op systemen. Een beetje groot bedrijf met belangrijke internationale belangen waar enorme contracten mee gemoeid zijn, sturen maar beter geen gevoelige informatie
onbeveiligd over publieke lijnen. (Denk maar aan de concurrentie Airbus - Boeing).
Men kan het natuurlijk altijd ontkennen, maar de vraag is natuurlijk of de gegevens van echelon gebruikt worden om Amerikaanse concurrenten de loef af te streken.
denk ook dat MI5 een beetje probeert meer mensen (dus geld van de overheid) te krijgen. dit doet het goed bij het publiek. vooral als 'ze' het elektranetwerk en andere primaire voorzieningen zouden kunnen ontregelen.
ik mag toch aannemen dat eens in de zoveel tijd (maand?) e.e.a. qua beveiliging van zulke belangrijke systemen aangepast wordt zodat oude ww en deuren worden voorkomen :?
China is zeker verkeerd bezig als het klopt. De Britse veiligheidsdiensten waren ook een van de gene die aangaven dat Irak massavernietigingswapens hadden c.q. de reden waarom de oorlog in Irak begonnen is.

Maar de zakenmensen nog verkeerder.
Welke sukkel hangt gekregen zaken van een partij waar je niet 100% zeker bent over hun betrouwbaarheid aan een computer waar belangrijke informatie op staat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 1 februari 2010 10:19]

China is waarschijnlijk niet beter of slechter dan amerika.Weet jij wie de taliban heeft gekweekt? Juist de c.i,a ..Weet jij wie de farc heeft gesteund? juist amerika.Bijna alle ellende uit de periode 1950 t/m1986 is veroorzaakt door de usa.Korea oorlog,amerika. Vietnam oorlog ;amerika. Zoveel contra revolutionaire gekken kregen usa $$$$$dollars$$$$$$,om hun regering aan te vallen.Maar toen de gekweekte revolutionairen te groot ,te sterk waren werden ze gevaarlijk en bestempeld als terroristen.Als jij wist wat het credo was van de amerikanen;"ieder1 die niet voor ons is is tegen ons"en dat hebben ze bewezen. Niet ieder1 wil dat.Natuurlijk bespioneerd china great britan. No doubt aboud that. ;) .
Dat was ook nodig om de koude oorlog te winnen.
O, die is gewonnen ?
Misschien moet je je huiswerk toch nog maar eens doen met betrekking tot de Korea oorlog.
Mbt. FARC... misschien als je gaat nadenken waar FARC voor staat dat er al een lichtje begint te branden...
De taliban bestonden al eeuwen, toen de USSR Afghanistan bezetten heeft de VS deze rebellen gesteund... en dat is heel wat anders dan ze te hebben gekweekt...
En Vietnam, tja, het is eigenlijk niet eens veroorzaakt door de VS... De oorzaak was dat de Fransen Vietnam niet onafhankelijk wilden laten worden na WOII, later met steun van de Amerikanen en dat kwam waarschijnlijk omdat (communistisch) China zich er ook al mee bemoeide...
ik weet het niet. maar als ik ooit kinderen krijg, ga ik ze wel chinese les geven.
Ik geloof het best check dit maar.
Hoeveel vind jij het lijken??

http://goojje.com/
Dat mijn waarde vrind.

Is gewoon de mentaliteit van de mens, of je nu met een spelletje bezig bent. Of gewoon op bedrijfsniveau, ze kijken het licht uit je ogen als het moet


Zo gaat dat
Mensen willen elkaar dwars liggen
Ik hoop dat dit nog een heel lang staartje krijgt voor China, dit vind ik nu dus echt niet kunnen.
Hierdoor zullen de spanningen met China nog hoger oplopen en dat is slecht voor ons, maar ook voor hun. Beseffen ze dat wel?
Natuurlijk beseffen ze dat wel, ze zijn daar echt niet dom hoor.

Maar het zijn tot nu toe maar beschuldigingen, laten we eerst maar eens afwachten of het wel echt waar is. MI5 staat de laatste jaren nu niet bepaald positief in het nieuws met allerlei (seks)schandalen en omkopingsgeruchten, het kan best zijn dat dit soort dingen als bliksemafleiders dienen. Of mogelijk wil MI5 meer bevoegdheden hebben in de toekomst (denk aan de Olympsische Spelen van 2012 in Londen).

Daarnaast zijn dit soort "honey traps" niet echt ongebruikelijk, gebeurd al tientallen jaren, niet alleen door overheden, maar ook door private organisaties (zoek maar eens op Google).

Ik heb niet de illusie dat de Chinese geheime dienst nu de enige is die zich van dit soort praktijken bedient. Als organisaties als AIVD, FBI, CIA, Mossad, FSB, KGB etc de kans zien zullen die denk ik dit soort middelen ook wel inzetten. Dat is gewoon inherent aan dit soort organisaties, meestal belt men niet aan als men informatie wil zeg maar ;)

Maargoed, zoals gezegd, eerst maar eens zien of het allemaal wel waar is.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 31 januari 2010 16:33]

"MI5 staat de laatste jaren nu niet bepaald positief in het nieuws met allerlei (seks)schandalen en omkopingsgeruchten"

Zo zie je hoe makkelijk het is om iemand/een organisatie ongeloofwaardig te maken: je hoeft er alleen maar wat nagatieve geruchten over te verspreiden.
Zo zie je hoe makkelijk het is om iemand/een organisatie ongeloofwaardig te maken: je hoeft er alleen maar wat nagatieve geruchten over te verspreiden.

Moet je wel de hele internationale pers de geruchten laten geloven. En dan moet je de laaste dagen het nieuws niet hebben gezien want daarin werd toch wel min of meer getoond dat MI5 niet geheel kosher was.
Ik heb talloze hoaxes die op het internet zijn ontstaan gezien die door de "hele internationale pers" wordt geloofd. Dus als ik bij wijze van spreken een "uitgelekt document" maak en dan een semi-geloofwaardig lulverhaal bij schrijf en het op talloze websites verspreid, dan komt het zeker in de "hele internationale pers". Doe nou niet alsof de "hele internationale pers" nou zo degelijk onderzoek doet op feiten en waarheden, ze zijn vooral uit op sensatie. En dit IS sensatie, een hot topic, iedereen kan er over meepraten.

Bovendien is een uitgelekt document namaken niet eens nodig... zeg nou zelf, waar is dat document dat in dit artikel wordt aangeschreven?

Dit is precies de manier waarop hoaxes verspreidt worden. Niemand heeft de bron gecontroleerd, dit vind ik een hele slechte gewoonte.

[Reactie gewijzigd door Tha_TE op 1 februari 2010 05:57]

De 'internationale pers' SMULT van negatieve geruchten en worden al heel snel voor 'waar' aangenomen. Er wordt liever een sensatieverhaal geschreven (sensatie verkoopt) dan dat er eerst heel nauwkeurig wordt onderzocht welke beerput wel en welke niet waar is.
Het zijn helemaal geen geruchten, want de laatste 3-4 jaar zijn diverse verhalen opgedoken over seksschandalen bij de MI5 (en ook MI6), zie voor één snel gevonden voorbeeld dit artikel: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article3953837.ece.

Maar ook drugsaffaires bijvoorrbeeld: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7205508.stm

En er zijn er nog plenty meer. Lees bijvoorbeeld dit artkel, of dit artikel eens, die aangeven dat de MI5 ook op zijn zachtst gezegd geen onomstreden organisatie is, met heel dubieuze praktijken.

Het is gewoon naïef imho om te denken dat dit soort beweringen van dit soort organisaties altijd waar zijn, en nooit een andere bedoeling kunnen hebben. Zo'n beetje elke geheime dienst beroept zich op soortgelijke methoden.

Daarnaast weet China ook wel dat alles wat ze doen word uitvergroot onder een vergrootglas, ze zijn daar heus niet zo dom als velen lijken te denken. Die beheersen het spelletje net zo goed als organisaties uit het westen.

Trouwens, wat MI5 nu beweerd over de praktijken van China zijn tot nu toe ook geruchten. Maar die neem je wél meteen voor waar aan kennelijk? Dat is wel een erg dubbele moraal natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 31 januari 2010 17:45]

Omkopingsgeruchten zijn geen geruchten?
CIA ja, maar de FBI is binnenlands!
CIA ja, maar de FBI is binnenlands!
de NSA ook, en die luisteren inmiddels ook grootschalig burgers in Amerika af. Terwijl de wet dat expliciet verbood toen ze daarmee begonnen. Bovendien vallen CIA, NSA, FBI, Coast Guard en nog een aantal instanties allemaal onder de grote koepel van het ministerie van Homeland Security. Reken maar dat binnenlands en buitenlands een hele onzichtbare lijn is. (NSA en CIA cross-desken al jaren al hun inteligence)
Da's opmerkelijk, er zijn juist vele rapporten over het gebrek aan het uitwisselen van informatie tussen al die diensten. Van de plannen van aanslagen op het WTC bijvoorbeeld waren bij veel diensten al bepaalde zaken bekend, maar dat hebben ze nooit bij elkaar gelegd. Anno 2009 is de situatie blijkbaar niet beter, getuige de recente kritiek van Obama.
Misschien staat de MI5 slecht in het nieuws juist omdat de chinese geheime dienst van alles rondvertelt?
En omgekeerd kan je hetzelfde beweren.

Ik heb geleerd geen enkele overheid of geheime dienst op haar woord te vertrouwen.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 31 januari 2010 17:51]

Volgens MI5 hadden de Irakezen ook kernwapens en konden ze binnen 45 minuten het Westen aanvallen....

Die Engelsen en Amerikanen hebben er een handje van om dergelijke dingen te roepen om de publieke opinie te beinvloeden...
+1Anoniem: 167912
@p0pster31 januari 2010 20:02
het is naief om te geloven dat enkel de amerikanen en de britten dit doen. Los daarvan: het zou me allerminst verbazen als dit verhaal klopt. Chinezen zijn onbetrouwbare (zaken-)partners weet ik uit ervaring
Natuurlijk niet, ook niet westerse landen maken zich natuurlijk schuldig aan.
Wat ik wil zeggen is dat het hier enkel een stukje publieke beinvloeding betreft zoals we al kennen uit de koude oorlog.

Kijk eens hoe slecht zij zijn, wij zouden dat noooooit doen....
Kom op zeg je weet toch zelf ook wel dat we hier in het westen geen haar beter zijn als in dit geval de chinezen of russen.
Was MI6 en niet MI5. MI6 krijgt geloof ik veel geld voor het tegengaan van het 'internationale terrorisme', dus misschien is MI5 jaloers en willen ze ook meer geld. Dan is het altijd handig geheime rapporten uit te laten lekken.
Als is de vraag natuurlijk wel in hoeverre dit waar is.

Maar mocht het inderdaad waar zijn zit China in een lastig parket.
Zoniet, is het natuurlijk jammer voor de MI5... Verklaar alles dan maar eens.
In beide gevallen een lastige situatie.

[Reactie gewijzigd door Arjenlodder op 31 januari 2010 16:32]

Ik verwacht wel dat dit klopt, maar ik heb 't idee dat China niet de enige is die hier schuldig aan is, en er vrij veel ook vanuit Westerse overheden en bedrijven gebeurt. Bij de chinezen zal het wel redelijk centraal geregeld zijn.
0Anoniem: 310408
@simon31 januari 2010 19:40
Weet je, ik weet niet goed waarom er op een bericht dat MI5 een persbericht uitgeeft over mogelijke minder frisse praktijken van China er meteen een grote hoeveelheid mensen is die reageren met "maar die en die doen het ook" .
Persbericht? Het is een uitgelekt rapport.
Alleen weet je bij 'uitgelekte rapporten' nooit of het bewust of onbewust gelekt is.
Lees voor de lol een keer het Nieuwe Testament, Johannes 8.
Ik en een bijbel? Dacht et niet...

Dat ding is pas echt de as van het kwaad, zonder religie was de wereld een stuk beter af.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 1 februari 2010 11:12]

Die sprookjesboeken zijn pas as als ze verbrand zijn ... ;)
De grootste grap: wat wilden we er tegen doen? China is oppermachtig. Ze hebben de grootste populatie op aarde, gecombineerd met datgene wat vandaag belangrijk is: wetenschap van informatienetwerken. En, zo blijkt, dat gebruiken ze maar al te graag. Als er een land is dat zich ertegen verzet, zou China het kunnen boycotten. En dat betekent troubles, want bijna alles komt daar tegenwoordig vandaan :(
Just daarom is dat land makkelijk te boycotten, gewoon niks meer kopen uit china.
Probleem is dat ze ook veel grondstoffen hebben voor juist die industrie, en dat geeft hun veel macht.
(beetje zelfde verhaal met de olie landen..)
Die is grappig!!!!

En waar denk je dat al onze computerapparatuur, kleding en dergelijke vandaan komen? Niet uit Afrika, niet uit zuid-amerika, niet uit de US (zelfs je Levis jeans niet of je Nikes) niet uit Europa en ook niet uit Inda of Indonesie.... maar juist... uit China die jij wilt boycotten.
Niet geheel, Taiwan doet ook veel (en da's semi-officieel nog steeds een ander land), en in Turkije wordt ook heel veel door de kleding industrie gedaan.

Het zal pittig zijn, een boycot, maar absoluut niet onmogelijk.
Pittig? Je brengt de gehele economie om. Een boycott komt neer op: laten we met z'n allen geen producten meer kopen of er tien keer zoveel voor betalen. We hebben niet eens de faciliteiten om alles te fabriceren wat we hier gebruiken. Dus dan zouden we tig fabrieken moeten bouwen en dan nog heb je niet het voordeel dat je goedkope werkkrachten hebt, de arbeidsomstandigheden anders zijn etc. Hier gaan mensen niet voor een paar euro per dag in de schadelijke chemische dampen je electronische speeltjes in elkaar zetten.

In China kunnen ze ongetwijfeld veel makkelijker zelfvoorziend leven.

Taiwan is trouwens al een stuk duurder en wordt dus vooral gebruikt voor de duurdere producten van een hogere kwaliteit. Ook is de capaciteit daarvan natuurlijk flink lager.

Een boycott lijkt me verre van gewenst. Laten we liever de diplomatieke banden proberen aan te sterken in plaats van met modder te gooien. Tot nu toe profiteren wij van China en zij van ons. Vooral houden zo.
Ja, dus ga je china compleet boycotten en dan ziet china, dat men wel uit taiwan haalt.
Dus wordt taiwan dringend verzocht om dat niet meer te doen, OF ..... vul maar in.
Maar dan zit je dus binnen de kortste keren in een 3e wereldoorlog.
+1Anoniem: 269778
@Unique31 januari 2010 17:07
Voordat je zoiets roept, kijk eerst eens op welke producten die je nu gebruikt "Made in China" staat. Alles wordt in China gemaakt. Niet omdat China dat wil, maar omdat wij graag goedkope producten willen. Dus succes met boycotten en succes met sparen voor je nieuwe tv van 5000 euro en je nieuwe pc van 6000 euro.
Dan kiezen we toch lekker voor de AMD processor, Die worden veelal in Maleisië gemaakt. Verder denk ik dat het bericht gewoon niet waar is. Anders zijn alle USB sticks besmet, Die worden in China gemaakt. Ik vindt het maar een vaag en onbewijsbaar bericht. Boycotten wordt gewoon moeilijk. Alles komt gewoon uit China. Zelfs de laptop waar ik dit op typ.
En waar denk jij dat de rest van de onderdelen vandaan komt? Als is het maar als halffabrikaat, om China kun je niet heen.
Ze zitten daar nu in de overgangs fase, naarmate de internet penetratie groter wordt en de welvaart niet allemaal naar loyale partijleden gaat zal ook daar de dictatuur onhoudbaar worden, en reken maar dat de overheid die men daar nu heeft absoluut geen goede vertegenwoordiger van zn inwoners en hoewel democratisch gekozen regeringen ook niet 100% perfect zijn zijn ze iig beter dan een totalitair regime wat op alle mogelijk wijzen zn tegenstanders probeert te elimineren.

De vraag is natuurlijk of de situatie onhoudbaar wordt voor of na het opraken van de voor china steeds belangrijkere grondstoffen
wat wilden we er tegen doen?
Dat rapport lekken. Nu binden de Chinezen weer een half jaartje in.
+1Anoniem: 269778
31 januari 2010 17:15
Het valt me op dat er altijd wordt gesproken over "China" als dader. Is dit niet allemaal gewoon industriële spionage die voorkomt uit ouderwetse kapitalistische hebberigheid? Misschien heeft de Chinese overheid hier wel helemaal niks mee te maken. Ik heb er nog geen bewijzen van gezien. Net zoals van de recente "cyberaanvallen" van "China" tegen "Amerika". Misschien zijn het wel gewoon scriptkiddies of criminelen. Voor mij klinkt dit allemaal als politiek. Volgens mij zijn er problemen en wil iemand er weer de aandacht van afleiden door een vijand te creëren. En misschien zijn er wel bedrijven die heel graag hun cyberwarfare spulletjes willen verkopen aan het nieuwe Amerikaanse cyberwarfare leger?

P.S. Deze geadvanceerde aanval van China is trouwens niet zo heel moeilijk te voorkomen:
- steek geen vreemde usb-sticks in je gleuf
- gebruik linux
- denk na
En hoe houd linux het dan tegen.
Mensen zijn nieuwschierig van aard, en zijn niet security aware.
Malicious.exe kan net zo goed malicious.sh zijn of malicious.rpm of malicious.deb :)

Als je op windows autorun uitzet kan je alnog manueel het bestand aanklikken, of hetzelfde voor linux.

Stel je maakt een stand, en deelt gratis sticks uit met het programma.
Mensen willen dat programma bekijken dus gebruiken de stick :)
Profit.

@ RemcoDelft:
Microsoft heeft het na het conficker incident ook automatisch uitgezet.

Echter blijft het usererror, maar als jij als sales persoon die op een boekhoud beurs komt. En ik bied jou een USB stick aan met het programma in trial... dan ga jij dat bestand bekijken als bezoeker van die beurs. Immers om die reden ging je daar heen.

@ weeble15

hoeft ook niet, je beukt wat shellcode voor local root exploit en je bent er. tevens hoeft het niet perse als root te draaien.

[Reactie gewijzigd door LuckY op 31 januari 2010 19:43]

Op linux draai je meestal niet alles als root.
Reactie op je PS:
De echte schuldige hierin is wat mij betreft Microsoft. Als Linux-gebruiker heb ik totaal geen last van wat-er-ook-op-die-stick-staat, om de simpele reden dat mijn OS niet zelfstandig executables gaat starten als ik een stick inprik.
En mocht het onder Windows ook niet automatisch starten, dan is het simpelweg "user error" en ligt het dus aan de kennis van de gebruiker. Wie gaat er nou applicaties starten die op een gekregen (of gekochte!) USB-stick staan?
ik wens je veel succes met zo een reactie :P
Ongeveer 99% van de bevolking zie ik daartoe in staat. En het is makkelijk om als tweaker die allemaal onder "user error" te schuiven maar daar schiet je in de praktijk niets mee op. Bovendien ben je onder Linux (net als op Mac/PC) nog steeds kwetsbaar voor ingecompilede trojans in "vertrouwde" apps. Hoe weet jij of die RPM server waar jij je APT-GET op los laat nog wel koosjer is? (zie ook de squirrelmail case vorig jaar)

Ander voorbeeld: OS X/Safari mount automatisch en zonder gebruikersactie (!) alle gedownloade disk images (ook die via javascript on-page-load worden binnengehengeld) en start het .mpkg script dat erin staat (!!). Natuurlijk moet je daarna nog altijd je user password ingeven, maar het is kinderspel om even een venstertje ervoor te klussen dat zegt "dit is een Apple update". Allemaal 'by design' maar leg jij je oma maar het verschil tussen het ene automatisch verschijnende Apple update venstertje en het andere. "User Error", maar ja...dan heeft je oma toch wel mooi een nieuwe DNS server en een keylogger draaien.

Tip voor iedereen dus: zet "automatisch openen van veilige bestanden" uit in je Safari voorkeuren.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 31 januari 2010 20:06]

Hoe weet jij of die RPM server waar jij je APT-GET op los laat nog wel koosjer is? (zie ook de squirrelmail case vorig jaar)
Nice, een deb based tool van een RPM repo laten downloaden :')

Dan moet je hem eerst nog alien gaan toepassen, dat zie ik niet veel gebruikers doen.

[Reactie gewijzigd door LuckY op 31 januari 2010 19:28]

Chinese bedrijven zijn vaak gedeeltelijk of geheel in handen van de Chinese staat (soms zelfs van het leger). Industriele spionage is in het geval van China dus gewone spionage geworden, net zoals in de Sovjetunie eigenlijk (daar was het ook vaak noodzaak omdat de Sovjets niet de middelen hadden om nieuwe technologie snel te ontwikkelen).
In China worden alle grote industriele bedrijven door de staat gerund - aka staatskapitalisme.
China isoleert zich altijd al heel erg. Toch is dat in mijn ogen niet meer van deze tijd ook al heb ik het land nog nooit bezocht.
Het zijn wel een stel kleuters die dat land in handen hebben, want als je met dit soort praktijken aan komt zetten ga je toch wel hele grote vraagtekens bij dit land zetten. Iets wat ik eigenlijk al deed, maar goed.
Het lijkt hiermee wel of China zijn relaties met andere landen probeert te pijlen. En ze weten dat zij een gigantische markt hebben, als wij is wisten wat er allemaal uit China komt schrikken we ons lam.
Maar met een groeiende export-markt is dit niet echt een slimme zet... volgens mij.
ik denk niet dat het de chinezen veel uitmaakt, kijk naar Noord-Korea, sommige landen streven andere doelen naar dan geld, ook al is geld belangrijk op deze aarde.
Tsja, kijkend naar Noord-Korea zie ik toch niet echt dat het succesvol is. Uiteindelijk zijn zij nog steeds afhankelijk van buitenlandse hulp, die men van Broeder China krijgt.
Als je straat en straatarm bent, is het inderdaad vrij logisch om te zeggen dat "je niet naar geld streeft". Anders gaat je laatste beetje eigenwaarde de grond in.
China isoleert zich altijd al heel erg. Toch is dat in mijn ogen niet meer van deze tijd ook al heb ik het land nog nooit bezocht.
Dan wordt het de hoogste tijd dat je er eens heen gaat! China isoleert zich niet, maar herdefinieert de regels. In onze ogen, het westerse denkbeeld, is dat vaak een slechte zaak. Maar vergeet niet dat er veel meer visies zijn dan de westerse, en die hoeven niet slechter te zijn.
De opkomst van China zien wij als een dreiging. 1 miljard mensen die net als ons gaan leven, en die ook wat te zeggen hebben! Dus graag speelt de westerse media daar op in, en alles wat China doet, niet conform het westerse denkbeeld, wordt uitgelicht. (Lees je ooit iets positiefs over China behalve economische groei?). Trekt lezers en reacties.

Maar als je ooit in China komt, dan zul je ook veel vrijheid, heel veel positieve groei en ook veel openheid tegenkomen. Maar natuurlijk ook dat waar de westerse media graag op focussed.
Maar met een groeiende export-markt is dit niet echt een slimme zet... volgens mij.
Maak je geen illusie, het westen is al zo ongelooflijk afhankelijk van China, we hebben eigenlijk al nauwelijks iets meer te zeggen. Bijna al onze spullen worden in China gemaakt, want China heeft zich de rol toegeigend van 'fabriek van de wereld'. Geen ander land kan die rol opvangen. Echt niet.
De keus is voor ons, of in China produceren, of onze consumptiemaatschappij opgeven (want dan worden alle producten veel duurder).
Wel raar dat dit soort verhalen niet uit de automatiseringshoek komen maar wel van de veiligheidsdiensten. Als het zo grootschalig zou zijn hadden we er als tweakers al van gehoord moeten hebben. Beetje rare situatie.
Waarom zou jij er ooit van horen?

Als China die USB devices alleen aan de grote bazen van bedrijven geeft, dan krijgt niemand in de automatiseringshoek er weet van.

Op het moment dat het ontdekt wordt houdt zo'n bedrijf zijn mond dicht, dus dan hoor je het ook niet.

En als een automatiseerder een hacktool ontdekt op zo'n USB disk dan weten ze niet dat het uit China komt en dat andere bedrijven ook doeltwit zijn.
Als alleen de 30 grootste bedrijven in het VK doelwit zijn van de chinezen dan gaat niemand in de automatiseringshoek ooit ontdekken dat die dingen tot één bron te herleiden zijn.

Denk er om dat het heel wat anders is dan een virus of exploit waar miljoenen last van hebben. Hier gaat het maar om enkele mensen.

Als een virus 50 mensen in Nederland besmet hoor je er dan ooit wat over?
Nee, natuurlijk niet!
Succes met je argument.
geheim agenten van de Chinese geheime dienst Britse zakenmensen op onder andere beurzen trakteren op allerhande elektronica, waaronder usb-sticks en camera's
Wat doet een grote baas als zijn PC ineens vreemd gaat doen? Juist, die schakelt de techneuten in.
En die stellen een virus vast en doen er wat aan. Maar de techneutici gaan zeer zeker niet uitvissen waar hun baas die stick heeft gehaald.

En onderzoek plegen naar spionage en valse praktijken al helemaal niet
Het is inderdaad verdacht ja, zoiets wat kennelijk op grote schaal gebeurt zou al snel worden opgepikt door allerlei techsites, zoiets houd je echt niet geheim.

Ik vraag me daarom ook sterk af of MI5 geen andere motieven heeft voor het uitbrengen van zo'n rapport. Ze staan namelijk niet bepaald goed bekend met alle omkopingsgeruchten en (seks)schandalen van de laatste paar jaar.

Daarnaast doet iedereen alsof dit iets nieuws is, maar dat is het niet. Al sinds de Tweede Wereldoorlog worden dit soort praktijken gehanteerd. In de Koude Oorlog zijn er talloze voorbeelden van de KGB, de CIA en de Mossad (en mogelijk nog andere diensten) die soortgelijke methoden hebben gehanteerd tegen bepaalde mensen, om ze te recruteren als spion of om anderszins informatie los te krijgen.
En wij doen het precies dezelfde ;) alleen maken we dit natuurlijk niet openbaar... dit soort spelletjes bestaat al lang!
Precies. Tijdens de Koude Oorlog werd niet anders gedaan, en ik heb geen reden om aan te nemen dat het nu anders is. Op allerlei manieren worden spionnen gerecruteerd, en bij die methoden zitten sexvallen, chantage en andere dwangmiddelen.

Uiteraard is het nooit leuk om on the receiving end van deze activiteiten te zitten, maar ja...'what goes around, comes around'.

Het wordt bovendien tijd dat de Westerse burgers ook een keert aan die brainwash ontsnappen. Steeds weer hoor je heel veel FUD over China die er alleen maar op gericht is om ons te brainwashen zodat maatregelen tegen China zonder protest geslikt worden. Het immers 'the evil empire'. Precies zoals het ging in de Koude Oorlog. Iedereen slikte die shizzle dat Rusland ons wilde aanvallen. Mensen zijn blijkbaar nog steeds overwegend dom en goedgelovig.
+1Anoniem: 325902
31 januari 2010 20:46
normaalste zaak van de wereld, ook onze regeringen zijn hier mee bezig in 1 of andere vorm. en is er een anti-china propaganda war in gang gezet, verwacht daarom veel meer van zulke berichten. wees blij dat er nog een kracht is sterker dan amerika. waar die lui mee bezig zijn is helemaal te gek voor woorden.
Mee eens. China is al eeuwen een groot boos land. Maar we schonken er geen aandacht was omdat het ver weg was en ze er verder niet zo toe deden (bv. bij de Olympische Spelen). Maar nu komen de Westerse landen er opeens achter dat China, nu ze met ons kapitalistisch spelletje mee zijn gaan spelen, iets te machtig zijn geworden. China heeft:
- heel veel mensen
- heel veel geld (ons geld)
- heeft een groot gedeelte productiecapaciteit van de wereld
- inmiddels alle kennis die wij ook hebben
- heeft veel grondstoffen die wij nodig hebben (en nergens anders te vinden zijn)
- heeft veel grondstoffen nodig die wij ook nodig hebben (en ze zijn niet te beroerd die op minder nette manieren in handen te krijgen, bv. in Congo)
- een groeiende economie terwijl last hebben van een crisis

Dus, zie daar onze nieuwe vijand. Uit: Axis of Evil. In: China. De PR-campagne is begonnen.
Het zal voor de Britten heel moeilijk zijn om te bewijzen dat Chinese overheid hier achter zit.

Het is trouwens een hele slimme en goedkope manier om te spioneren. Je hoeft de agenten niet eens heen te sturen.

Trouwens, elk land spioneert alleen China doet het veel goedkoper.

[Reactie gewijzigd door adsa op 31 januari 2010 16:32]

I see what you did there... Mee eens.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee