Maker van iRex-readers verkeert in surseance

Het Eindhovense bedrijf iRex Technologies heeft eerder deze week uitstel van betaling aangevraagd. Volgens de maker van de gelijknamige e-reader zijn de geldproblemen ontstaan doordat de verkopen in de VS flink tegenvallen.

Eind september vorig jaar kondige iRex aan een e-reader voor de Amerikaanse markt uit te brengen. Deze DR800SG beschikt over 3g-functionaliteit en een 8,1"-touchscreen. Om de e-reader van voldoende content te kunnen voorzien en tegengewicht te kunnen bieden aan de Kindle van Amazon, had iRex een deal gesloten met Barnes & Noble.

Volgens Het Financieele Dagblad had de spin-off van Philips ook een deal met Best Buy gesloten om zijn e-reader te gaan verkopen. Volgens directeur Hans Brons is die deal niet goed uit de verf gekomen. Omdat de FCC-keuring van het apparaat langer dan verwacht op zich liet wachten, lagen de e-readers niet voor de feestdagen in de winkel.

Het is niet bekend wat de gevolgen van de surseance zijn. Brons stelt tegenover de krant dat er geen uitzichtloze situatie is, maar dat het geld op is en banken voorzichtig zijn.

Door Wilbert de Vries

10-06-2010 • 09:05

35 Linkedin

Submitter: RayNbow

Reacties (35)

35
35
25
2
0
10
Wijzig sortering
En ik eigenlijk maar heel weinig updates heb gezien voor mijn iRex .. laat staan ePub support.
Had irex niet hun firmware opensourced gegooid? Tenminste, dat kan ik me herinneren, dat irex als enige een actieve ontwikkelcommunity had met support van de irextechneuten.
Anoniem: 112442
@kmf10 juni 2010 14:10
Ik heb het volgende gevonden.
Because of its open Linux operating system, the iLiad is able to run third party applications created for it. Developers and users wishing to create or run third party applications can request shell access from the manufacturer.
iRex as a company has had a lukewarm relationship with its Open Source developers. Most of the complaints toward iRex center around speed of release of SDKs and other information. They have, however, also been quite forthcoming on some projects and some of the changes the community has made have been integrated back into the company's software distribution, perhaps the most notable being that of stylus and input calibration, an external development project led by Jay Kuri and published as part of the main distribution in early 2008.
Ik hoop dat iRex blijft bestaan en dat de hun hele firmware exclusief DRM helemaal vrij geven. Daar kunnen ze waarschijnlijk zelf veel meer van profiteren doordat de ontwikkeling sneller en goedkoper zal zijn.

Tevens zullen hun devices waarschijnlijk beter binnen de OSS community verkocht gaan worden.
ze prijzen zich zelf idd uit de markt en nu je voor bijna het zelfde bedrag ook een ipad kan kopen helemaal.
Erg jammer want het is een prima product.
Die 8 inch modellen hebben wmb de perfecte afmeting voor een ebook reader.
Het enige voordeel vvan deze ereaders is dat je ze veel langer kan gebruiken dan een ipad.
Maar daarmee is ook alles gezegd.
Niet echt. Het grootste voordeel van een ereader is het leescomfort, waar dat ding dan ook juist voor gemaakt is. En met leescomfort bedoel ik dat het een stuk rustgevender voor je ogen is dan het scherm van een ipad.
Vooral buiten, onder zonlicht is het verschil enorm. Probeer met je ipad maar eens een boek te lezen terwijl je op een zonnige dag buiten in de tuin zit.
Zal het niet meer komen omdat zij hun producten zo duur verkopen? En hun producten meer toegespitst is op het lezen van documentatie. Terwijl de concurrentie meer inspelen om lectuur.
Anoniem: 19339
@kmf10 juni 2010 12:38
Terwijl de concurrentie meer inspelen om lectuur.
Dat niet alleen: concurrenten zoals Amazon en Barnes&Noble leveren een compleet pakket, bestaande uit eReader *en* een prima dienst om online boeken bij hen te kopen. Dit totaalplaatje kan je als kleine buitenstaander natuurlijk moeilijk leveren.

(Of bedoelde je dat ook met "inspelen op lectuur"?)
@RefriedNoodle Dat bedoel ik idd met "inspelen op lectuur"

@worldcitizen alleen moet je dan maar hopen dat jouw reader de boeken van de stores kan kopen en lezen. Of je zal de drm moeten strippen, maar dat betekent dat je met elke reader het toch wel kan lezen, en dan is jouw argument ook niet geldig.

Voorlopig is enkel de iPad de enige apparaat die de ebooks van de meeste ebookstores kan kopen lezen. Maar dat komt omdat deze slechts een omhulsel is voor de losse apps die de ebookstores uitbrengen.

Maar het effect is wel dat je op de iPad boeken van zowel apple, amazon, b&n en weet ik veel wat kan lezen. Alleen sony/bol lukt niet direct. Die zou je van drm moeten ontdoen.
Anoniem: 112442
@kmf10 juni 2010 15:31
@worldcitizen alleen moet je dan maar hopen dat jouw reader de boeken van de stores kan kopen en lezen. Of je zal de drm moeten strippen, maar dat betekent dat je met elke reader het toch wel kan lezen, en dan is jouw argument ook niet geldig.
Voor mij betekend DRM sowieso dat ik het boek niet zal kopen. Goede zaken zoals O'Reilly leveren hun boeken gewoon DRM vrij.
Voorlopig is enkel de iPad de enige apparaat die de ebooks van de meeste ebookstores kan kopen lezen. Maar dat komt omdat deze slechts een omhulsel is voor de losse apps die de ebookstores uitbrengen.
Geef mij maar een echte eReader. Is veel plezieriger met lezen en het energieverbruik is een stuk lager.
Dat niet alleen: concurrenten zoals Amazon en Barnes&Noble leveren een compleet pakket, bestaande uit eReader *en* een prima dienst om online boeken bij hen te kopen.
Ik zie dit eerder als een na dan een voordeel. Ik wil per boek zelf willen beslissen waar ik het koop.
Je hebt indd gelijk. een e-reader van 450+ euro is gewoon erg duur. Het is geen bedrag dat je snel terug wint, zelfs als je voortaan alle boeken illigaal gaat downloaden.
ik vind dat het geld wat je uitgeeft aan iets niet terugverdient hoeft te worden. Anders koopt er niemand een auto meer..

Je betaalt voor het hebben en gebruiken van iets. Niet omdat het product zichzelf moet terugverdienen.

Blijkbaar is er behoefte aan >8"readers, gezien de amazon kindle XL. Die is ook zo'n 500 dollar.
Dat was eigenlijk ook mijn eerste reactie toen ik de titel zag. "Misschien moet je proberen ze nog duurder te verkopen". In de VS lijkt mij dat argument nog meer door te wegen omdat er daar veel meer alternatieve e-readers zijn (zeker 8" modellen)

Nu prijs op zich is natuurlijk geen hekelpunt als je er tenminste voor kunt zorgen dat heel de ervaring goed is. Maar als ik dan zaken lees over firmware, algemene support dan lijkt mij op dat vlak ook al iets te schorten.
Maar als ik dan zaken lees over firmware, algemene support dan lijkt mij op dat vlak ook al iets te schorten.
De slechte support, klachten over firmware + accu heeft mij er altijd van weerhouden er een te kopen hoewel ik de techniek graag wilde omarmen.
Volgens mij zijn er velen die er zo over dachten. Mensen die e-book readers kopen / willen kopen zijn volgens mij gemiddeld genomen wat meer bezig met technische zaken en zullen zich goed laten informeren.
Er schort op dit vlak gewoon wat bij iRex, pas als dat helemaal op orde is komt de klant. Ik hoop voor iRex niet te laat. Mij zijn ze echter al kwijt als klant, ik ben tevreden met mijn Android tablet.
Anoniem: 117981
@Thlinx11 juni 2010 06:52
Een Android Tablet kan je niet echt boeken op lezen, aangezien het een backlit scherm heeft. Dit is een echte e-reader, dat is een hele andere markt.
Techniek is inderdaad anders. Het is echter prima mogelijk om op mijn tablet urenlang een boek op te lezen zonder vermoeid te raken. Voor mij in ieder geval, dit is voor iedereen anders.
Anoniem: 297598
@kmf10 juni 2010 13:08
Misschien moeten ze die dingen maar eens op de markt brengen. Hier in België heb ik in geen enkele winkel een e-reader aangetroffen. En dit terwijl ik al een jaar plannen heb om zo'n machien aan te schaffen.
zoek een keertje in google op 'ereader kopen' en dan zul je belgische (online) winkels vinden die ereaders verkopen.

En er bestaan vast en zeker ook physieke winkels want een collega van mij heeft een half jaar terug al een ereader gekocht in een winkel, ergens in Brussel neem ik aan, want daar woont ie.
Dan kijk je toch niet goed in vandenborre kun je een beperkt aantal kopen en ook de mediamarkt heeft ze.
Al had hij wel voor kerst in de winkel gelegen: Als de consument kan kiezen tussen een 6" e-reader voor 249 of een 8" versie voor 452 € is de keuze snel gemaakt. Die 2" is de meerprijs van dik 200 € gewoon niet waard.
Dat is het zeker wel: de 6" heeft een oppervlak van 27 inch^2, die van 8" maar liefst 48 inch^2, bijna 2x zoveel! Heeft die 6" ook touch?
Anoniem: 112442
@mawashigeri10 juni 2010 13:20
Inderdaad, zo'n 6" eReader kun je niet vergelijken met een iRex 8" reader.

Een ander essentieel verschil is de resolutie. Die is 1024*768 tegen 600*800 voor een 6" eReader.

pricewatch: iRex Technologies DR1000S (Zwart 10.2")

Dit device is helemaal mooi IMO. Met zijn resolutie van 1280*1024.

Met het einde van iRex zal aan zo'n devices waarschijnlijk ook een einde komen. :(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 10 juni 2010 13:23]

Het grootste probleem met de iRex-producten is dat ze allemaal net niet goed genoeg zijn. Vooral de batterijduur en de snelheid (bij ingewikkelde PDFs) laten veel te wensen over. Ondanks de verdere extra's zoals Wacom, 8inch (of 10inch DR1000S), is het product zijn meerprijs gewoon niet waard.

En ja, ik heb daadwerkelijk gebruik gemaakt van zowel de iLiad (1e generatie) als de DR1000S.

[Reactie gewijzigd door mtsr op 10 juni 2010 10:20]

Inderdaad jammer dat het 'nét niet'-producten zijn.
Ik heb zelf een iLiad, maar het is jammer dat er standaard geen RSS reader op zit.
Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht.

De code is wel open-source en er is ook wat software van andere gebruikers te downloaden, maar als gewone consument doe/wil/durf je dat niet. En dan is het standaard aanbod wel wat karig.

Met maar 2 producten (+1 voor de VS) is hun aanbod ook niet breed. Omdat hun enkel van die producten leven, zou ik meer variatie verwachten. Hebben de consumenten meer keus en kunnen eerder bij hun komen.

De vraag is hoe dit af gaat lopen: failliet, opgekocht, doorgaan?
Met de combinatie van een net-niet product en financiele krapte om zowel productontwikkeling als marketing echt perfect te doen is dit een logisch gevolg. Ze hebben het nog lang volgehouden, maar dit was al lang van tevoren aan te zien komen.
Het eerste nieuwsartikel met een grotere inleiding dan body....

Maar wel jammer van die iRex, met een grotere afzet zouden ze wellicht ook goedkoper worden, en dus ook voor mij interessanter
ze zijn vooral gericht op de zakelijke markt, wat mij niet handig lijkt, aangezien bedrijven altijd laat zijn met dat soort nieuwe technologieën introduceren.

Hoewel de specs beter zijn (kwaliteit scherm, refresh rate etc), gaat de gewone boekenlezer geen >500,- voor een reader neertellen.
Ik verwacht dat er binnenkort een 5" of 6" iPod-achtige in de markt gezet gaat worden mèt eReader faciliteiten naast de andere mogelijkheden die een iPod biedt en vrees daarom voor het voortbestaan van iRex als het niet vlot met een kleurenreader op de markt komt. Gezien de financiële malaise nu zie ik dàt voorlopig niet gebeuren...
;(
Ik zou graag een wat grotere reader hebben maar ze zijn inderdaad (nu nog) te duur voor hetgeen ik ervoor wil betalen
Kijk eens op Marktplaats, mijn DR1000S kostte me € 250,- Dat vind ik wel een nette prijs... ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee