Irex introduceert e-reader op Amerikaanse markt

Het Nederlandse iRex heeft voor de Amerikaanse markt een e-reader uitgebracht met 3g-functionaliteit en een 8,1"-touchscreen. Gebruikers kunnen direct vanuit de e-reader in de virtuele boekwinkel van Barnes & Noble e-books aanschaffen.

De DR800SG, waarvan de specificaties al in augustus grotendeels op straat lagen, is in de Verenigde Staten leverbaar met en zonder hardcover en die versies kosten respectievelijk 400 en 450 dollar. De nieuwe e-reader zal voorlopig uitsluitend bij Best Buy, de grootste elektronicaketen in de VS, te koop zijn.

De op Linux draaiende DR800SG beschikt over een 8,1"-touchscreen en wordt geleverd met een stylus. Volgens iRex zorgt het aansturen van het touchscreen met een stylus voor een betere helderheid, omdat de extra laag die benodigd is voor touchscreen-bediening met de vinger kan worden weggelaten. De ingebouwde hspa-module is afkomstig van Qualcomm. Voor het binnenhalen van e-books over een 3g-verbinding heeft iRex een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse provider Verizon. De content wordt opgeslagen op een 2GB sd-kaartje.

Om de e-reader van voldoende content te kunnen voorzien en tegengewicht te kunnen bieden aan de Kindle van Amazon, heeft iRex een deal gesloten met Barnes & Noble. Met het apparaat is de virtuele boekwinkel van de firma te benaderen, waarna voor een prijs van 10 dollar recente e-books in epub-formaat gekocht kunnen worden. Ook zijn abonnementen mogelijk op de digitale versies van een aantal kranten. Irex stelt dat het, in tegenstelling tot Amazon, een 'open drm-structuur' nastreeft, waardoor ook andere boekwinkels en uitgevers content kunnen leveren.

Wanneer de DR800SG naar Europa komt, is nog niet duidelijk, maar persbureau AFP weet te melden dat de introductie nog in de eerste helft van 2010 moet plaatsvinden. Aan Tweakers.net laat iRex, een spin-off van Philips, alleen weten dat het ook in Nederland met diverse partijen in onderhandeling is en dat de e-bookfabrikant nog dit jaar met nadere mededelingen zal komen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-09-2009 • 12:06

38 Linkedin

Lees meer

LG ontwikkelt e-reader met zonnecellen Nieuws van 12 oktober 2009
Iriver komt met Kindle 2-look-a-like Nieuws van 3 september 2009
Irex werkt aan nieuwe e-reader Nieuws van 7 augustus 2009

Reacties (38)

38
38
32
1
0
1
Wijzig sortering
wel goed oppassen, want sommige modelen zijn niet geschikt volgens http://www.bol.com/nl/m/boeken/geschikte-ereaders/index.html.

Eigenlijk snap ik niet waarom sommige e-readers niet geschikt zijn...
Waarom werken ze niet aan een universeel e-book bestandsformaat?

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 24 september 2009 12:39]

Bol.com kiest voor ePub omdat dit kanshebber is als universeel formaat. Sommige iRex readers ondersteunen ePub (nog) niet. En e-readers mogen niet ePub en Mobipocket tegelijk ondersteunen om juridische redenen. Deze nieuwste iRex ondersteund dus weer geen Mobipocket.
Eigenlijk snap ik niet waarom sommige e-readers niet geschikt zijn...
Waarom werken ze niet aan een universeel e-book bestandsformaat?
Die hele formatenoorlog is puur marketing, en op dat universeel e-book formaat zit ook niemand te wachten, want zulke formaten zijn er al bij de vleet: rtf, html, doc, chm, pdf, odt en dan vergeet ik er nog wel een paar. Allemaal prima formaten om een boek te lezen en de meeste e-readers kunnen met minstens drie van deze "open" formaten overweg.

En voor de onvermijdelijke DRM-manie had Microsoft jaren geleden al het .lit-formaat ontworpen, wat met de komst van .epub nu waarschijnlijk een stille dood zal sterven. Of beter gezegd: ze gaan .lit nu gewoon .epub noemen, want in wezen is er totaal niets nieuws aan die .epub.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 234453 op 24 september 2009 13:01]

Anoniem: 266454
24 september 2009 12:09
Zeer strak ontworpen apparaat. Beetje jammer dat er weinig ingebouwde opslag is, maar met de geheugenprijzen van tegenwoordig moet dat geen enkel probleem meer vormen :)

Nu nog wachten tot er een full-A4 scherm is en dan ben ik verkocht aan de readers :)
Nu nog wachten tot er een full-A4 scherm is en dan ben ik verkocht aan de readers
Waarom een A4 scherm, da's toch super onhandig, geen enkel boek is op A4 formaat.
Makkelijk 2 pagina's in één keer lezen, pdf scans enzovoort enzovoort :)

Een digitaal collegeblok :)
Voor zakelijk gebruik zou ik ook graag een A4 reader zien. Maar dan wel in kleur en een maximale pagina-omslag-tijd van een halve seconde ofzo.
heel veel boeken zijn op A4 formaat.
Maar verder werkt iedereen gewoon met A4 prints.
weinig ingebouwd geheugen? Heb je enig idee hoeveel boeken er op een 2GB flash kaartje passen?

100 pagina's, PDF = ongeveer een halve MB. Met die gigabyte heb je dus meer dan voldoende leesmateriaal om er een jaartje mee vooruit te kunnen.

Plaatjes hebben natuurlijk een grotere aanslag op de hoeveelheid geheugen, maar in principe zou 128 MB al voldoende zijn.
Ze hebben al iReaders die het formaat A4 kunnen tonen. :)

Ze hebben speciaal voor de US markt een kleine versie uitgebracht om zo met de markt mee kunnen doen. Dit is hun concurrent voor de Kindle die daar populair is.
10 dollar voor een boek vind ik best prijzig, zeker als bedenkt dat je voor 12 dollar de papieren versie krijgt.
Eens, maar aan de andere kant, je betaald voor de inhoud. Productiekosten voor een boek lijken mij ook niet hoog.

Een boek kopieren doe je niet 123, zo'n digitale boek misschien weer wel (correct me if I'm wrong, heb geen ervaring met eBooks). Wellicht dat dat in de prijs is mee gecalculeerd?
Anoniem: 52621
@iMars24 september 2009 13:08
Maar tel ook de kosten van het apparaat erbij op!
Bij 100 boeken komt er toch weer 4,50 erbij.
En boeken leg je ook gewoon op een stapel in de woonkamer? Daar heb je doorgaans een boekenkast voor nodig. Nu kun je altijd een Billy bij de IKEA halen als je student bent, maar als je kwaliteit wil ben je ook al snel 1000+ EURO kwijt.
Mja veel mensen verkopen ook hun boeken weer door, bijv bij bol.com. Dat gaat nu niet echt gebeuren met deze digitale boeken.
waarna voor een prijs van 10 dollar recente e-books in epub-formaat gekocht kunnen worden.
Ik weet niet hoor, maar recente/nieuwe boeken kosten vaak wel wat meer. Alleen de onbekendere schrijvers en de oudere boeken zitten rond die prijs. Dus als de nieuwe boeken 10-12 zijn en de oudere dan rond de 2-5 dan ben ik verkocht! :p
Hardcover dan wel. Ik betaal meestal een euro of 8 voor mijn paperbacks bij Bol.com
Ben zelf zéér tevreden met een Irex 1000S, die ik bijna dagelijks gebruik. Bij mijn opleiding werken we met honderden pagina's aan readers die je zelf uit moet printen en meezeulen, en ik hoef alleen mijn dunne Irex in de tas te stoppen :)

Zeer goed leesbaar, doet lang op een accu-lading en nog vrij compact vergeleken met een A4-map. Alleen de opstarttijd is aan de lange kant: toch gauw 40 seconden tot een minuut. Best vervelend als je tijdens een les of college opeens iets erbij moet pakken.

Over de DR800SG: kleiner beeldscherm, nog steeds geen wifi of bluetooth, extra sim-kaartje of abonnement nodig voor draadloze overdracht. Het is het imho een 'net niet' product. Het enige wat in het voordeel van het ding spreekt is dat hij iets goedkoper is dan een 1000 serie.
Ikzelf vond het voordeel van readers (als we het over hetzelfde hebben, aan een kant gekopieerd) dat ik op de andere kant notities kon maken (en ik doe dat met de hand nogal snel).
Op de 1000S kun je dat wel gewoon op de pagina zelf doen, maar je hebt inderdaad niet een heel leeg blaadje steeds (of je moet dat zelf toevoegen in de PDF).

Gelukkig ben ik niet echt iemand die aantekeningen in readers maakt, ik zet vooral een cirkel rond dingen die belangrijk zijn :)
beetje jammer van zo'n G3 verbinding,
een boek heb je niet zomaar in 10 minuten uit dus dat je opeens zonder boek komt te zitten en je gaat zitten vervelen lijkt me klein (of amazon update je reader en verwijderd zomaar wat boeken, wat ook een gigantisch nadeel is, real-time DRM controle)

een usb verbinding ok, handig. bluetooth en .. misschien zelfs nog wifi zou handig kunnen zijn. maar het lijkt me dat je op de pc boeken koopt en download en dan vanuit de pc naar de reader versleept? maar dat zal wel te niet-DRM achtig zijn.

eenigste voordelen zijn dat je dus onderweg een boek kan kopen en voor mensen zonder pc boeken kunnen aanschaffen. maar de meeste mensen zullen net zo goed boeken op hun pc willen opslaan en automatisch laten syncen met de e-reader waarneer die wordt aangesloten.
nadelen zijn lijken mij: een simkaart voor je reader, real-time DRM controle[vat ik op als een nadeel], batterij duur, kosten die bij de simkaart komen, extra telefoon nodig om e-reader sim-kaart te kunnen opwaarderen?

[Reactie gewijzigd door Splorky op 24 september 2009 18:15]

Het gaat er naar mijn idee juist om dat iRex de deal sluit met een 3G provider, en dat alle readers op dit netwerk zitten en daar gebruik van kunnen maken. Het mooie is dat je dingen als tijdschriften en kranten gewoon onderweg kan downloaden, zodat je niet iedere ochtend half wakker en met haast achter je pc hoeft te kruipen om de krant te downloaden die je in de trein wilt gaan lezen (of iets in die trant).

In Amerika is het volgens mij ook zo dat de gebruikers van de kindle alleen voor het apparaat en de content betalen, dus niet maandelijks voor 3G verbinding.
Anoniem: 319452
24 september 2009 12:24
sorry hoor, doe mij maar gewoon een ouderwets boek, ik vind dat digitaal lezen allemaal maar niks

Er is toch niks mis om lekker met een boek op te bank te zitten of in de trein ?
Het lijkt mij ook een beter idee om bij boeken een download aan te bieden. Dus voor 10 euro het boek kopen en daar voor een euro extra de download bij krijgen :)
Ben ik het mee eens. Als je een cd koopt ben je toch ook vrij om die te rippen en op een mp3 speler te zetten. In dit geval moet de uitgever/winkel wel een systeem hebben om de ebooks beschikbaar te maken, dus een kleine extra bijdrage is wel van belang.
Of nog beter, zoals bij "Hello World! Computer Programming for Kids and Other Beginners" (aanrader overigens) waar voorin het boek een code kaart zit waarmee je gratis (!) de PDF kan downloaden.
Nee, maar wel met tien kilo elke dag aan boeken meesjouwen naar school, om maar een voorbeeld te noemen. Deze technologie gaat veel verder dan alleen boeken - denk ook bedrijfsdocumenten, handleidingen, schoolboeken en -opdrachten, notities, kranten, tijdschriften, etc etc etc.

Ik bedoel, laatst gelezen dat er elke dag 40.000 kilo (of ton?) aan papier binnen het OV opgeruimd wordt - dwz die gratis kranten, voornamelijk. Als je deze nu gewoon automagisch via 3G of iets dergelijks uit de lucht plukt en op je e-reader zet, is er veel minder afval en overlast. Want er zijn maar knap weinig mensen die kranten bewaren.
Anoniem: 266454
@YopY24 september 2009 12:35
Die gratis kranten in de trein worden elke dag door gemiddeld 20/30 mensen gelezen (per krant dus) en worden gerecycled :)
flauwekul. Getal is verzonnen? Neem ik aan?
De meesten hebben gewoon hun eigen krant, en gooien het daarna weg.
Word af en toe wel eens een krant achtergelaten, die misschien door 1 iemand anders word gelezen.. maar dat is het dan.
Anoniem: 52621
@YopY24 september 2009 13:12
Ik ben er vast van overtuigd dat dit de toekomst is! Zeker met de milieulobby van tegenwoordig ;-)
Kinderen die niet meer een rug breken aan de loodzware tassen, maar gewoon alle schoolboeken in hun e-book!
En kijk hoeveel bomen die gratis krantjes kosten elke dag!
inderdaad, ik heb liever een goed gevulde boekenkast, dan een goed gevulde ebook-reader.

het heeft gewoon meer charme. Maar voor iedereen z'n eigen ding natuurlijk :)
inderdaad, ik heb liever een goed gevulde boekenkast, dan een goed gevulde ebook-reader.

het heeft gewoon meer charme. Maar voor iedereen z'n eigen ding natuurlijk :)
Maar vergeet ook de vele voordelen niet. In een e-book kun je makkelijk zoeken naar woorden of tekst, wat je in een normaal boek niet kunt. Ook kunnen er in je boekenkast alleen bestaande, uitgegeven boeken staan, terwijl je in een e-bookreader ook bijvoorbeeld artikelen van internet kunt opslaan om dan rustig ergens anders te lezen. Dat doe ik al zo'n jaar of tien met m'n oude e-reader (hieBook) en ik zou hem echt niet kunnen missen (totdat ik me zo'n nieuwe met e-ink display aanschaf natuurlijk, want het begint nu wel serieus te jeuken).

Trouwens, A4-formaat hoeft voor mij niet, dat lijkt me echt super onhandig. En kleur zit ik ook niet op te wachten.
In een ireader passen veel meer boeken dan je in je huis kwijt kunt. Is ook veel makkelijker tijdens vakanties. En je hoeft er geen bomen voor te kappen.
Ik neem aan dat die 2G kaart in deze te vervangen is door een grotere? Zo ja, dan ben ik erg benieuwd naar hoe groot maximaal. Want daarvan hangt erg af of je gelijk hebt of niet ;-). En van het soort boeken, natuurlijk.
Deze maar dan in kleur wil ik wel hebben. Ik lees niet zo veel maar een boek is vaak (te) zwaar en te groot om mee te nemen.

Ze beginnen echt veel beter te worden te laatste tijd. Klinkt goed
leverbaar met en zonder hardcover en die versies kosten respectievelijk 400 en 450 dollar
zonder hardcover is duurder dan met?
Anoniem: 320399
1 oktober 2009 17:51
Volgens mij is Ereaderclub ook bezig met het ontwikkelen van een eigen ereader. Ik zag ook dat Ereaderclub zich open stelt voor inbreng van lezers, zo kun je zelf aangeven wat je belangrijk vind aan een ereader. Ik heb dan zelf ook mijn mening kenbaar gemaakt aan ereaderclub Nederland, hopenlijk doen ze er wat nuttigs mee :).
Via http://www.ereaderclub.nl...eader-club-ereader-v-1-0/ kun jij zeggen wat je belangrijk vind aan een ereader.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee