Asus brengt e-reader onder de Eee-vlag uit

Asus zal mogelijk nog dit jaar een e-booklezer op de markt brengen, zo heeft topman Jerry Shen verklaard. Het apparaat zal deel van de Eee-productfamilie gaan uitmaken. Ook MSI zou de markt van e-booklezers willen betreden.

Hoewel elektronische inkt al tientallen jaren een veelbelovende techniek is, lijkt de doorbraak ervan nu pas op gang te komen. In de VS probeert Amazon met zijn Kindle-reader de markt te veroveren, het Nederlandse iRex wil samen met uitgever Barnes & Noble hetzelfde doen en woensdag presenteerden Bol.com en Sony hun plannen om de Nederlandse markt te bedienen.

Ook Asus gaat zich op de e-bookmarkt begeven. De Taiwanese fabrikant zal op zijn vroegst eind dit jaar een model uitbrengen in de Eee-reeks, aldus Asus-bestuursvoorzitter Jerry Shen volgens Digitimes, en ook MSI zou overwegen om de groeiende markt voor e-readers te betreden. Voorlopig concentreert de vraag naar e-readers zich in de VS en Europa, en de mate van succes van de apparaten hangt voor een groot deel af van de wijze van content-distributie. De komst van goedkopere Aziatische modellen kan de opmars van elektronische inkt echter wereldwijd in een stroomversnelling brengen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-08-2009 • 18:24

43 Linkedin

Lees meer

LG ontwikkelt e-reader met zonnecellen Nieuws van 12 oktober 2009
Bookeen komt met nieuwe e-reader Nieuws van 23 september 2009
Sony kondigt nieuwe e-readers aan Nieuws van 5 augustus 2009

Reacties (43)

43
43
36
0
0
5
Wijzig sortering
Ik blijf het een twijfelachtig product vinden... Eerst de prijs omlaag, dan kijken we verder.
Ik vind het concept niet twijfelachtig, maar de huidige staat van ontwikkeling wel.
Ik wacht op de eerste A4-size, full-color reader waarbij de page-refresh voldoende snel gebeurd (d.w.z.: ik wil de schermopbouw niet kunnen zien.)

Ik vermoed dat ik nog wel een jaartje of 5 moet wachten voordat het marktsegment waar ik in zit wordt bediend.
Eigelijk zie ik niet in waarom zo'n ding a4 moet zijn. Als ik al mijn boeken bekijk is het merendeel toch echt een stukje kleiner als a4... alleen de tijdschriften zijn vaak wel ongeveer dit formaat.
Persoonlijk hou ik ook niet van boeken op a4 formaat, is mij net iets te groot.

Maar verder heb je wel gelijk, ze moeten wel lekker soepel werken, of minimaal zo soepel als een echt boek.... Moet eerlijk zeggen nog nooit zo'n ereader in mijn handen te hebben gehad dus geen idee wat daar de status van is :)
Misschien hebben ze ook een optie om ze om te draaien. Ik weet niet of het er is, maar als het er is (en anders komt het er wel, zo bijzonder is het niet) dan lijkt mij het erg fijn.
Ik vind het fijner lezen als ik twee bladzijden kan zien tegelijkertijd.
Weet niet waarom, ik ervaar het gewoon als fijner.
zoiets dus: http://www.cnet.com/8301-18603_1-10185877-73.html

Eerlijk gezegd werk ik al lange tijd met de Iliad van Irex (http://www.irextechnologies.com/products/iliad). Voor lezen een het maken van aantekeningen in pdf documenten ideaal. Krant lezen doe ik er niet op want dat doe ik ook gewoon op papier.

Het is wel grappig om te zien dat 'men' een full-color e-reader wil. Dat kan handig zijn als je presentaties wil bekijken maar een normaal boek is bij mij nog steeds gewoon zwart-wit. Het omslaan van een pagina duurt nog geen 2 seconde en als ik een gewoon boek lees duurt het vaak langer omdat je het hoekje van het papier nog moet vinden.

Ik verwacht de komende jaren wel een daling in de prijs van de E-readers gezien het aanbod nu plotseling erg groot gaat worden.
Daar heb je een goed punt. Men wil een full-color reader hebben omdat een computer monitor nou eenmaal ook full-color is. 8)7
Echter is het hierbij imho niet nodig. Tenzij je (vak)bladen leest en/of strips maar dat is op dit moment nog een niche markt voor deze dingen.

Als de prijzen dalen zal ik zeker ook zo'n ding kopen. Kranten zal ik er niet op lezen, dus A4 formaat is niet noodzakelijk. Maakt het ding ook weer lomper
Als je een A4 lezer hebt, en je zou die kantelen, dan kan je er een opengeslagen A5-boek op weergeven.

Als student zou ik dit super interessant vinden. dan enkel nog een paar schriftjes nodig om eigen krabbels in op te slaan (of op de reader zelf) en we zijn van die 15 kg boeken verlost.
kopies zouden dan niet meet uitgedeeld hoeven te worden, waarbij er stee vast wel een paar te weinig zijn of slecht gekopieerd zijn. enkel nog uploaden naar de aanwezige readers en klaar is kees.

Dit maakt dat er een nood is aan een open formaat die op elke reader leesbaar en aanpasbaar (indien we notities erop kunnen make) is. Scholen mogen niet verplichten tot een bepaald merk van reader.
Vooral voor kranten is een groter formaat handig. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat je minder vaak een nieuwe pagina hoeft te laden, wat de noodzaak voor een snelle page-refresh doet afnemen. :)
Eigelijk zie ik niet in waarom zo'n ding a4 moet zijn
Voor wetenschappelijke papers is dat ideaal, wat mij betreft zelfs noodzakelijk: een eReader moet het mogelijk maken om minder te printen. Op A4-printjes van scientific papers zijn de letters vaak al klein, en op een kleiner formaat een paper lezen is niet te doen. :)

Daarbij is een kleurenscherm goed omdat dat grafieken beter "uit de verf" laat komen.

Verder is Drazer's argument (voor kranten) ook goed.

[Reactie gewijzigd door Recursio op 27 augustus 2009 20:01]

Een e-reader moet om praktische redenen fysiek niet groter zijn dan A4 formaat. Het scherm kan niet veel kleiner zijn om .PDF goed te kunnen blijven lezen. Er is namelijk nogal gepubliceerd in dat formaat.
Gewoon openklappen, twee keer A4.
Ideaal voor verslagen, jaarrekeningen, studieboeken enzovoorts

Voor pocketboekjes op vakantie is kleiner dan weer handiger.
Dus het product is niet twijfelachtig je vind enkel de prijs nog te veel om er 1 te hebben.

Dat is eerst toch zo, maar e-readers zijn nu al kwaliteit-producten.

nogmaals:
Het eBookreader-ervaringentopic

Voor mij ook nog te prijzig omdat ik te weinig lees.
Al zou het dan mss wel meer worden.
EEE stond in het begin bekend voor goedkope, kleine computers dus het zou me niet verbazen dat deze e-readers ook gewoon erg goedkoop zullen worden. :)
Mee eens. Het is wel veel in het nieuws, dus het zou kunnen dat de prijs gaat dalen na deze bekendmaking van het apparaat (weet niet hoeveel mensen het kennen, ik gok vrij weinig), maar dat moet dan wel eerst gebeuren. Het is een nieuw apparaat, en je weet dus totaal niet of het je bevalt of niet. Om dan zomaar 300 euro neer te tikken...
Het lijkt mij opzich wel rielext maar ik zit ook met die prijzen..
Mja, de goedkoopste is de bbook bij de mediamarkt, 299 euro.
ziet er op zich goed uit en ik heb dr eventjes mee gespeeld, het menu bediennen met knoppen werkt ook lekker en t leest prima, maar ik wil er niet meer dan 60 euro voor neer;leggen.
Als ik zie hoe licht die dingen zijn en hoe weinig hardware dr eigelijk in zit denk ik dat die prijs ook wel haalbaar is. Gewoon nog een jaartje wachten.


Maar natuurlijk heb ik t liefst gewoon een 3G tabletpc op dat formaat, met een transflective touchscreen, dan zijn we helemaal klaar. En helemaal blij als dr gewoon een electronische inkt sherm aan de achterkant.
Mja, de goedkoopste is de bbook bij de mediamarkt, 299 euro.
ziet er op zich goed uit en ik heb dr eventjes mee gespeeld, het menu bediennen met knoppen werkt ook lekker en t leest prima, maar ik wil er niet meer dan 60 euro voor neer;leggen.
Tja...Ik vind een Mercedes ook een prima auto. Maar ik wil er niet meer dan 5000 Euro voor betalen.

Maar ja, ook Mediamarkt moet wat verdienen. je kan de Cybook voor 20 tientjes minder kopen. Die gaat er voor 280 Euro uit
Als ik zie hoe licht die dingen zijn en hoe weinig hardware dr eigelijk in zit denk ik dat die prijs ook wel haalbaar is. Gewoon nog een jaartje wachten.
Sinds wanneer is weinig synoniem met goedkoop?

De eInk schermen zijn niet aan te slepen en die zijn inkoop al bijna 120 euro. Dan moet er nog wat andere hardware omheen en je bent zo een paar tientjes verder. Maar als jij het goedkoper denkt te kunnen? Wat let je, ze zullen ze uit je handen rukken als je dat voor elkaar krijgt.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 27 augustus 2009 20:00]

Het is geen synoniem, maar het is wel erg simpele techniek om te maken en weinig onderdelen. Dat hoeft dus absoluut niet duur te zijn. Je zegt zelf al dat die schermen niet aan te slepen zijn, ze zijn dus duur omdat er schaarste is. Los dat probleem op en het wordt stukken goedkoper. Dus wachten tot meer fabrikanten zo'n e-reader gaan willen maken, meer eInk schermen willen kopen en er ontstaan vanzelf meer eInk scherm fabrikanten.
Via internet kopen in de VS kun je al een stuk goedkoper uit zijn, bijvoorbeeld http://www.astak.com/ezreader/step1.asp voor $199 + verzenden + btw en invoerheffingen, kom je uit op iets van €200 voor een enkele reader.
Ik heb hem besteld. Hij kost € 140 plus verzendkosten van € 30. Deze heeft veel meer dan de Sony, zoals een cardreader, mp3-speler en compatibiliteit met vele bestandformaten. Ik weet niet of ik nog BTW en invoerrechten moet betalen. Vaak glippen zulke pakketjes er doorheen. Tot nu toe las ik (tientallen) boeken op mijn PDA/mobiel. Een groter scherm en langere accuduur lijken mij handig.
Sony ding kost €199 :)
Ik denk dat dit een gestripte variant gaat worden van de T91-serie. Misschien dat het toetsenbord ontbreekt, en er een kleinere CPU in gaat om het ding zuinig te maken en als e-book reader te verkopen.

De T91 zelf is trouwens ook al een prima e-book reader.
Heb je enig idee van een e-book reader over het algemeen is? Het is dus totaal geen laptop. Het is een speciaal 'scherm' gemaakt om makkelijk te kunnen lezen (werkt net zo als papier, geen backlight, refresht enkel bij pagina omslaan) en voor de rest zitten er wat knoppen op, geheugen in om boeken op te slaan en draait het op simpele firmware.

Het is dus absoluut geen netbook of tabletbook.
Er is nergens gesproken over het gebruik van een e-ink display door ASUS (ook niet in het bronartikel). Dus het kan goed zijn dat ze bestaande ontwerpen uit gaan kleden om er een ebook-reader van te maken.

Een complete bare-bones lezer heeft inderdaad niks meer dan een kleine CPU, wat RAM en een flash-chip om alle documenten op te slaan, zonder touchscreen of wat dan ook. Dat zou waarschijnlijk ook een goedkopere oplossing zijn, maar het traject tot de markt is dan langer omdat zoiets van de grond af aan opnieuw ontworpen moet worden.

E-readers met TFT schermen zijn al meer dan een decennium op de markt. Sinds TFT-schermen tegenwoordig behoorlijk goedkoop geproduceerd kunnen worden zou het goed kunnen dat er gewoon een TFT of misschien zelfs een transflective LCD in gestopt wordt. Met de opkomst van hybride-displays (dus gecombineerd e-ink voor z/w en TFT voor full-color video) zou de overgang ook nog eens een stuk aantrekkelijker worden.
Een ebook met tft scherm gaat niet verkopen.
Dat is namelijk geen reader meer. Je kunt hem niet gebruiken in volle zon, krijgt er hoofdpijn van na een uurtje, etc.

Eigenlijk vind ik ebook readers met tft niet waardig om de naam ebook reader te hebben.

Overigens is er ook kleuren e-inkt, alleen zijn die nogal prijzig atm :)
Het is dus ook geen scherm. Een los scherm moet je ergens op aansluiten.
Er zit absoluut zeker een compleet systeem in met processor en RAM-geheugen.
Je hebt iets nodig om dat digitale spul te verwerken tot een beeld. Een enkel beeldscherm alleen kan dat niet.
De iLiad heeft een Intel XScale en 64 MB RAM.
Het is eigenlijk een soort simpel tablet-pc'tje.
Vandaar 'scherm', bij gebrek aan een beter woord namelijk. Het is natuurlijk iets meer, maar om het te vergelijken met een simpele pc is onzin, het kan namelijk maar 1 taak uitvoeren en dat is boeken laten zien.
Ik denk het niet aangezien deze een LCD scherm heeft :+
Ik heb een T-91 en die is in de zon net zo slechtte lezen als een willekeurige laptop (misschien net iets beter) maar zeker niet vergelijkbaar met een goede e-reader
Het is twijfelachtig omdat lezen bij mijn gevoel altijd bij papier zal moeten blijven. Dat is mijn eigen gevoel. Het omslaan van de bladzijde, iets beet hebben en zorgvuldig lezen. Het is bij mij in iedergeval zo, dat wanneer iets sneller komt, ik er ook minder aandacht aan besteed. Een krant blijft en kun je dus langer lezen, nazien, en overzien. (en nee, ik ben geen oude man die vroeger alles beter vond, ik ben nog onder de 20)
Dan noem jij een krant.
Als ik iets in principe niet prettig vind lezen, dan is het een krant..
Ik heb, zelfs met de huidige tabloids, altijd ruzie met de krant.
Een boek vind ik soms ook irritant. Ik lees vaak dikke boeken, deze zijn dus behoorlijk zwaar. Dat is ook niet alles.
Papier is dus zeker niet ideaal.

Problemen die ik wel voorzie:
- gebruik van een e-reader op het strand: een boek kan hier prima tegen.
- in slaap vallen met een boek in je hand waarna deze uit je stoel of bed valt. Een boek kan hier prima tegen.
- Het doodslaan van muggen: Een tijdschrift is hier prima tegen bestand...
Problemen die ik wel voorzie:
- gebruik van een e-reader op het strand: een boek kan hier prima tegen.
- in slaap vallen met een boek in je hand waarna deze uit je stoel of bed valt. Een boek kan hier prima tegen.
Ik heb met mijn e-reader lekker op het strand liggen lezen. Niks mis mee. Als er zand op komt klop je het er gewoon ff rustig af. Het zand gaat in ieder geval niet tussen de bladzijden zitten... En als ik dan al een boek koop wil ik het wel netjes houden. Als ik een boek laat vallen dan beschadig ik de kaft meestal ook. Nou lijkt het me niet zo'n goed plan om uit te proberen of dit met een e-reader ook gaat maar ik denk dat als je een beetje voorzichtig bent leg je je e-reader gewoon netjes naast je bed ;)

Het echte voordeel waarom ik een e-reader kocht was dat het lekker compact in je koffer past en ik dus niet voor 4 weken boeken hoefde mee te zeulen. En als je internet in de buurt hebt kun je gewoon je boeken downloaden via wifi zodat je altijd een vervolg kan kopen in jouw taal waar je ook bent.

Ik ben echt verkocht aan mijn e-reader!!
Zo'n T91 heeft toch een 'traditioneel' scherm met backlight? Er wordt in het artikel gesproken over elektronische inkt.
Dat is naar mijn idee ook echt het enige systeem wat in aanmerking komt voor een e-reader. Een gewoon scherm leest niet prettig (zeker als er wat zon op staat) en bovendien verbruikt het onnodig veel energie.
Er staat dus niks over e-ink in het bronartikel (Digitimes), dat is misschien een conclusie die door de redactie van T.net getrokken is omdat het een voor de hand liggende oplossing is.
Voor de meeste lui zal een eBook nog niet een optie zijn.
Ik vind het ideaal om dikke documenten en andere ellende mee te kunnen zeulen en zoekbaar overal te kunnen raadplegen.

Maar ik lees nog steeds voornamelijk ouderwetse papieren boeken.

Wanneer is een eInk apparaat geschikt ?
Simpel. Wanneer de prijs voor alle boeken die je,per jaar, voor de lol leest de prijs benaderen van een e-reader, dan weet je dan deze uit kan.
De prijs zal één van de overwegingen zijn, maar er zijn ook andere redenen om toch over te gaan op een e-book reader. Zo is mijn boekenkast nu echt vol. Het zou mooi zijn als ik mijn boeken in het vervolg in elektronisch formaat kon aanschaffen, ook al is de prijs van reader + boeken hoger dan de boeken in papier formaat.

Voorlopig zie ik hoofdzakelijk romans e.d. verschijnen. Het aantal technische boeken, b.v. over computers/software dat in e-book formaat verschijnt is nog zeer dun.
De reader moet liefst wel verschillende formaten kunnen lezen, eventueel middels een losse converter.
Anoniem: 40546
@kzin28 augustus 2009 10:16
Nieuwe boekenkast is een optie.
Wees eerlijk, een volle boekenkast is een mooi iets ! Daar kan altijd meer bij.

Mijn Illiad leest veel formaten, maar ik gooi er voornamelijk PDF en html op.
Ook stukken die gelezen moeten worden voor correctie print ik liever niet uit, die neem ik wel mee de op Illiad, kan ik ook annotaties bij doen.

Er is ook altijd wel iets lolligs te vinden op het Gutenberg project.
Heb de T91 zelf al goed kunnen testen en moet zeggen dat dit ding echt wel interessant is. Maar om het een e-book te kunnen noemen denk ik wel dat het nodig is om dan ook elektronisch papier te gebruiken, anders is een batterijduur van x0.000 aantal pagina's nooit te halen.
Ben trouwens al een tijd op zoek naar een e-reader (ben verslaafd aan boeken) maar die dingen zijn gewoonweg niet te vinden in België en moet het toch echt wel eerst getest hebben voordat ik er een koop (vooral .pdf functionaliteit is enorm belangrijk voor mij en wat ik daarvan tot nu toe gelezen heb is die niet zo bijster goed).
Ik heb voor 180 euro in Engeland de 505 van Sony gekocht. Zo duur zijn ze dus niet meer. Helaas is Nederland een land waar prijzen doorgaans relatief hoog gehouden worden dankzij de wijze waarop in Nederland geconcurreerd wordt (niet dus)

Maar Sony brengt men ik voor 200 en 300 Euro nieuwe lezers uit in Nederland. Waarbij de goedkoopste helaas 5" is, maar de dure 6" en een touchscreen heeft.

Het lijkt wel een ontzettende vlucht te nemen nu. Het leest overigens perfect.
Ik geloof er wel in, want ik lees veel, recreatief, maar momenteel heb ik nog problemen met de resolutie.
Als je kijkt naar de gangbare readers hebben die bijna allemaal een 6 inch scherm met een resolutie van 800x600.
Zo'n scherm is ongeveer even groot als de bladzijde van een pocketboek, maar de hoeveel heid tekst is minder dan de helft.
Ben al benieuwd naar de naam... Eee-Reader? Eee-Book? :9~

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee