Maker BeBook-e-reader toont eerste foto 5"-variant

Het Nederlandse bedrijf Endless Ideas heeft een verkleinde versie van zijn huidige BeBook-e-reader voorgesteld. De kleinere BeBook heeft een 5"-scherm en zal naar verluidt ongeveer 200 dollar kosten.

Het bestaan van de 5"-versie van de BeBook gaf Endless Ideas al eerder prijs op zijn Twitterfeed, maar eerder deze week publiceerde het bedrijf officieel de eerste foto van de kleinere e-reader. Op de bewuste foto is de huidige BeBook met 6"-scherm te zien, terwijl deze links en rechts geflankeerd wordt door respectievelijk een witte en een zwarte BeBook 'mini'. Aan de interface lijkt niet gesleuteld gezien de hoeveelheid en vorm van de knoppen.

De huidige e-reader van Endless Ideas wordt geproduceerd door het Chinese Tianjin Jinke Electronics. Deze brengt de digitale boekenlezer ook onder het eigen merk Hanlin uit. De mini-BeBook zal daarom waarschijnlijk een Hanlin V5 zijn met wat kleine aanpassingen.

Endless Ideas hint in zijn twit op een prijs van net onder de 200 dollar voor de 5"-BeBook. Naast de kleinere BeBook werkt het bedrijf ook aan de BeBook 2, de directe opvolger van de huidge BeBook. Deze BeBook 2 krijgt een touchscreen, draadloze communicatie, en ondersteuning voor rss en het epub-formaat. Endless Ideas heeft de BeBook 2 al getoond op de Cebit-computerbeurs in maart dit jaar.

Door Pieter Molenaar

01-05-2009 • 19:27

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
11
5
0
5
Wijzig sortering
5 inch is met name erg handzaam; ik heb zelf een 6 inch Sony en die kun je ook al comfortabel met 1 hand vasthouden.

gezien mijn ervaringen zal deze 5 inch niet erg geschikt zijn voor PDF-bestanden (comics, teksten met veel grafische informatie), omdat dat nu eenmaal een erg onhandelbaar (moeilijk schaalbaar) formaat is. Geef je niets om PDF compatibiliteit, maar lees je vooral 'normale' teksten, dan is dit formaat imho erg geschikt voor onderweg. Voor geinteresseerden, check ook vooral de ervaringen in dit topic: Het eBookreader-ervaringentopic

[Reactie gewijzigd door Roamor op 1 mei 2009 20:18]

Hoe zit dat op 6" dan? Heb er nooit een vast mogen houden, laat staan met hordes PDF's van met name technische boeken, maar heb altijd begrepen dat zelfs 6" (of iig de huidige resolutie) te klein is om veel boeken fatsoenlijk te lezen.

Ze beloven ook al tijden een 9", net als veel andere fabrikanten, maar hiervan hoor je alleen maar minder en minder.
Het is jammer dat de overheid in plaats van de gratis boeken voor het voortgezet onderwijs niet heeft ingezet op (stevige) e-books. Voor mijn zoon wil ik best een e-book reader kopen, met touch screen (om aantekeningen te kunnen maken). Nadeel is alleen dat het geen tot amper winst qua prijs oplevert en, belangrijker, lang niet alle boeken als e-book aan zijn te schaffen. Voordeel van e-books is dat je geen papier verspilt (milieu) en dat het minder erg is als een boek niet of nauwelijks gebruikt wordt; ook kun als docent zo gemakkelijk(er) readers samenstellen en up to date houden. In Maastricht is b.v. Open Wijs bezig met het promoten van dit soort producten, helaas nog zonder succes bij het voortgezet onderwijs zodat het komend jaar afzien wordt voor hem; zeker omdat bij de boelen nog eens de laptop komt (als het aan mij ligt de 2Go of Classmate 3 met touch scherm); overigens ook als e-book reader te gebruiken maar helaas is voorlopig is nog steeds de XO van het OLPC project de enigste laptop die bij daglicht zonder backlight te gebruiken is (als monochroom scherm).
Anoniem: 157137
1 mei 2009 20:45
Wanneer komt er nou subsidie op dat spul voor middelbare scholen en universiteiten?
Dit soort apparaten moeten zo snel mogelijk overal in het onderwijs gebruikt worden. Scheelt gezondheidsklachten bij scholieren en studenten en kan ook als notitieapparaat gebruikt op colleges.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 157137 op 1 mei 2009 20:46]

Subsidsies? Ga zelf aan het werk in een bijbaan, dan besef je ook de waarde van de verbruiksgoederen. Er wordt al genoeg geld verspild met schuivende geldstromen en de altijd weer noodzakelijke controle daarop waarvan de doorgeschoven rekeningen nog eens bij de prijs van uurlonen en producten moeten worden opgeteld.
:(
Niet mee eens, Als 13 jarige naar het hoger onderwijs gaat HAVO, MAVO, VWO enz. dan heeft zo'n scholier geen geld om boeken e.d. te kopen dat moet van zijn ouders afkomen.

Aangezien veel ouders de schoolkosten niet kunnen betalen worden deze met subsidie's afgevangen. Mensen die wel goed verdienen moeten hellaas de boeken e.d. zonder subsidie betalen.
Het geld van die boeken kan flink omlaag met zo'n E-reader. Ouders zullen dus eerder minder gaan betalen dan meer. Subsidie hoeft er dus niet echt te komen.
Als jouw lichaam niets meet te doen heeft word het al automatisch zwakker. En subsidie's, of je nu boeken koopt of voor een gelijk bedrag ongeveer een e-reader met je boeken er op ?

Verder moeten we eens af van al subsidie's, produkten mogen wel eens op een normale manier de consument vinden zonder maar altijd met het handje op te houden.
Oh dus liever je rug en spierne beschadigen dan dit apparaat? En ik had het over studenten en scholieren en niet over consumenten ;) Alles in het onderwijs wordt zowat gesubsideerd, anders zou niemand fatsoenlijk naar school kunnen ;)
Nu heeft de overheid plannen om 300 euro per student/scholier per jaar aan boeken te subsidieeren, waarom niet iedere student scholier zo'n apparaat en gewoon alle boeken op dat apparaat.
Kan de overheid ook meteen mega korting bedingen op die beoekn, omdat deze niet meer gedrukt hoeven te worden, geen papier kosten en geen distributie nodig hebben.
Vraag is meer is de kwaliteit van die e-readers al goed genoeg, om ze op deze manier te gebruiken ?
Ik vraag me alleen af. als ik zo kijk naar veel VMBO scholieren is dat zij stuk minder zuinig omgaan met hun spullen dan die van het VWO.

Tuurlijk uitzondering hier gelaten.

maar je kan beter een boek van 50 Euro slopen dan 300 euro met al je boeken er op ;)

Al ben ik het wel met je eens. Ik had veel last van mijn rug als ik 20 Kg aan spullen mee moest sjouwen naar school. zo'n ebook reader. Je vergeet eigenlijk nooit meer een boek. Alleen een map of laptop nodig om je aantekeningen op te kunnen maken.
Een van de nadelen wat een e-reader in dit geval heeft is dat je met de meesten geen dingen kunt doen zoals onderstrepen van tekst. Een nog veel groter nadeel vind ik dat je niet 2, of zelfs 3 boeken tegelijk open kunt hebben.
Meeste digitale versies kosten nauwelijks minder dan de papieren versie. In veel gevallen krijg je bij de papieren versie de digitale nog een keer gratis ook.

Ergens rinkelt iets over platenmaatschappijen, nieuwe marktsoorten en achterlijke winstmarges. Vast niet gerelateerd... :)

Er zijn uiteraard wel uitzonderingen waar het verschil behoorlijk is.

Maar goed, voor 300 euro heb je dus een e-Reader, zonder boeken. Geen e-Reader met al je studieboeken.
Even wat losse gedachten:

Ben benieuwd wat die V2 gaat kosten. Ben ooit begonnen met een palm. Toen een atek 9100, helaas in de trein laten liggen. Uit ervaring weet ik dat 5 Inch of pda formaat eigenlijk te klein is. Ik lees nu af en toe van een laptop en dat is het net niet.
De Irex waar die v2 enigzins mee moet concurreren heb ik ooit eens in handen gehad. Echter die is duur en verbruikt veel stroom. Leuke van de Bebook is dat hij opzichzelf veel formaten vreet.

Draadloos is voor treinreizigers erg leuk elke ochtend voordat je weggaat ff syncen en vervolgens de laatste kranten en anderen nieuwtjes mee.

Voor thuis ook erg handig, scheelt ruimte. een Bebook v1 kost ongeveer evenveel als 3 ikea boekenkasten met opzetstuk en deuren. Enig nadeel een Bebook kan door 1 persoon tegelijk gebruikt worden en vebruikt stroom. Een Bebook kan echter een orde grote meer aan boeken bevatten dan die 3 boekenkasten.

Ik ga er vanuit dat de Bebook wel ff meegaat, maar hoe zit het met de accu. zijn daar ook vervangingen voor te regelen?
Anoniem: 46304
1 mei 2009 22:31
Voor die prijs vraag ik me af wat de meerwaarde van dit ding boven een goedkope netbook is.
Dir is een e-Inkt device. Een totaal andere techniek voor een totaal andere toepassing. Dit scherm is extreem goed leesbaar ook in fel zonlicht. En de resolutie is fors hoger. Een ander 'klein' voordeel is dat de accu bij normaal gebruik vlot 2-3 weken meegaat. Het grootste probleem van mijn Cybook bv is dat ik hem vergeet op te laden omdat dat zo weinig voorkomt.

http://www.eink.com/technology/howitworks.html

[Reactie gewijzigd door Ortep op 1 mei 2009 22:43]

2-3 weken continu?? Of een uurtje per dag?

In het eerste geval is het ideaal voor mee op (een verre) reis :)
Het ding gebruikt geen stroom zolang je geen pagina omslaat. Je kan zelfs een text op het scherm zetten en daarna de batterij er uit rukken. Dan blijft die text gewoon staan. Er is wel een soort van standby gebruik omdat hij natuurlijk in de gaten moet houden of je op de knop 'volgende pagina' drukt. De fabrikant van het scherm geeft 7500-8000 pagina wisselingen op als normaal. Maar dat is marketing praat. In de praktijk zulen het er 3-4000 zijn. Als je hem aan laat staan doe je er iets van een week tot 10 dagen mee. Als je gaat lezen weer wat korter. Maar als je hem gedurende de nacht weer uitzet natuurlijk weer langer. Het is niet zinvol hem voor een half uurtje uit te zetten omdat het opstarten juist redelijk wat stroom gebruikt. In de praktijk met 2 uur lezen per dag doe ik er 3 weken mee. Maak ik lange reizen weer wat korter omdat ik dan weer veel meer lees. Ik ben nu op vakantie (10 dagen) en heb niet eens de lader bij me.
Dat hangt wat af van de functies op de reader, maar zolang je geen dingen doet die continue stroom gebruiken, zoals lichtje aan doen, wifi gebruiken, mp3 afspelen, dan kun je wel duizenden pagina's lezen (Sony claimt 7500 op hun devices).
is dat niet gewoon erg onhandig? ook met 5" scherm is het nog te groot om in je zak te steken en je hebt zo wel weer een minder leesgemak, lijkt me. lagere prijs zou wel leuk zijn, inderdaad... beetje jammer dat dat zoveel scheelt aangezien dat ietwat grotere scherm toch niet zoveel duurder zou hoeven zijn vzviw...
Ik zie het wel zitten, vergeleken met een boek, is diteen stuk compacter mee te nemen, en kan meteen meerdere 'boeken' bevatten.
En als hij inderdaad rond de 150-200 euro gaat zitten, en redelijk goed werkt zie ik mezelf wel met zo'n ding in de bus / trein zitten :)

[Reactie gewijzigd door marking op 1 mei 2009 19:39]

Dit ding heeft de looks van een Palm uit de jaren 90 ofzo. Leuk een e-reader, maar een beetje 'ontwerp' mag ook wel, het hoeft er niet uit te zien als een baksteen.
Voor het ontwerp heb je er ook wel 1, de Sony 'portable reader system' serie
PRS-505 PRS-700
Ikzelf heb de 505, best prettig. Die is dus (zoals veel andere) op een 6" scherm gebaseerd. Kleiner zou ik ook niet willen eigenlijk, nu gaat er met moeite een halve/driekwart pagina van een 'boek-bladzijde' op. Als het nog kleiner wordt zou je veels te veel moeten omslaan.

Daarnaast gebruik ik hem om japanse stripjes op te lezen (manga), die worden in pocket-formaat uitgebracht. Dat is nog net goed leesbaar op een 6" (afhankelijk van hoe het gedrukt is, kleinere tekst zoals bijschriften vaak niet), maar op 5" gaat dat niet werken.
zo bedoel ik het ook niet. ik zie het ook zeker wel zitten; de 6" variant dan. de 5" is niet zo bijster veel draagbaarder (ook niet klein genoeg om in je zak te doen) en de lettertjes worden er wel kleiner op.

voor 150-200 kan ik me er zeker wel iets bij voorstellen, maar waarom dan die 5" versie? lezen wil je lekker relaxed doen, op een fatsoenlijk oppervlak. zo'n ding bespaart al ruimte zat :)

edit oh. oke. dat maakt het al minder erg. dan nog wel erg vaak omslaan, maar het houdt het leuk ja.

[Reactie gewijzigd door iceheart op 2 mei 2009 01:19]

De lettertjes kleiner? Zo werkt het niet op een Ereader. Je kiest gewoon de grootte van de letters die je zelf prettig vindt. Ik kies font en afmeting naar de omstandigheden. Veel licht, weinig licht, rustige omgeving of een omgeving met veel afleiding. Dat zou dus op een 5... 6... 8'' hetzelfde zijn. Het nadeel van een kleiner scherm is dat er dus minder letters op gaan en je om de paar regels moet 'omslaan'
Sommige mensen hebben kleine handjes, die kunnen het grote model niet of lastig vasthouden, helemaal als ze het ook nog eens met een hand willen bedienen. Kans is groot dat het 5" model beter in je borst zakje past, waar het prima te transporteren is.
Een 6'' reader heeft exact hetzelfe formaat als een pocket boek. Daar kan ook heel de wereld uit lezen. De diagonaal van een 5'' is 2.5 cm kleiner dan die van een 6''. Dat maakt dus in hoogte en breedte iets van een ruim centimeter uit. Daar zal het toch niet echt op hangen. Ze hebben zo te zien het meest gewonnen door de knoppen er onder kleiner te maken/dichter op elkaar te zetten.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 1 mei 2009 22:38]

Anoniem: 278428
@Cergorach2 mei 2009 10:26
zo'n ding hou je toch met 2handen vast ????
En het gebrek aan leesoppervlak merk je niet. Ik lees veel boeken op mijn Qtek 9000 en die is nog kleiner. Je hebt alleen wat meer bladzijden.
ook met 5" scherm is het nog te groot om in je zak te steken
Een boek steek je ook niet in je zak ;)
En met een e-reader, zie ik mijzelf, nog geen lastige vlieg dood meppen.
Anoniem: 117508
1 mei 2009 21:21
Ze zien er inderdaad niet uit. En ik vind het veel geld om er alleen pfd-jes op te kunnen lezen. Als het nou wat meer zou kunnen dan zou ik het ooit overwegen.
PDFjes kan je er nu juist net niet goed op lezen. Dat is geen geschikt eBook formaat. Het is niet goed reflowable. Het is van oorsprong bedoeld voor printers en ziet er niet uit als het op een ander formaat of op een andere verhouding wordt vertoond.

Er zijn vele formaten die wel geschikt zijn voor eBooken. PRC, Epub, HTML RTF enz enz, Maar PDF is het allerlaatste wat je kiest om te lezen

[Reactie gewijzigd door Ortep op 1 mei 2009 22:14]

Ik snap niet meer wie nu de maker is.

De titel en 1ste paragraaf doen vermoeden dat BeBook door Endless Ideas is ontwikkeld/gemaakt. Maar dan blijkt Tianjin Jinke Electronics 'm te bouwen en onder hun merk Hanlin te verkopen en dat de 'nieuwe' BeBook een Hanlin V5 zal zijn met aanpassingen (alleen het logo ofzo?).

edit:
Ok na de website bezocht te hebben snap ik het weer ;)

[Reactie gewijzigd door jjkewl op 2 mei 2009 04:07]

Doet me erg denken aan de Palm apparaatjes van eind jaren 90. Het zou wel iets moderner mogen :)
Wat is eigenlijk het contrast van die schermpjes? Gezien ze geen eigen licht geven, verwacht ik wel een hoge witwaarde, maar moet ik dan denken aan evenveel contrast als de bladzijde van een boek?
Niet als een fraai gebonden boek op hagel wit papier. Je moet aan een krant denken. Het scherm is niet super wit, maar hoe meer licht er op valt hoe beter het contrast. Je kan er dus met gemak op lezen terwij de zon recht boven je hoofd staat op een strand bij de evenaar.
Boeken zijn meestal ook niet gedrukt op hagelwit papier. Dat doen printers en kopiëermachines alleen ;)

Maar ik begrijp dus dat het zwarte niet lichter wordt onder zonlicht? Dat zou wel fijn zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee