Nederlandse fabrikant BeBook-e-reader is failliet

Het Utrechtse bedrijf Endless Ideas is failliet verklaard. Het bedrijf bracht onder meer e-readers op de markt en introduceerde vorig jaar nog een eigen Android-tablet. De curator is van plan een doorstart met het bedrijf te maken.

Dinsdag sprak de rechter het faillissement van het Utrechtse bedrijf uit en inmiddels is dat de status van het bedrijf in het handelsregister. Endless Ideas bracht in 2008 een eerste eigen e-reader op de markt, die het verkocht onder de naam BeBook. Later introduceerde de fabrikant ondersteuning voor 3g en wifi en een touchscreen. In 2011 volgde een eigen, goedkope Android-tablet, de BeBook Live, met een Cortex A8-cpu en een capacitief scherm van 7".

Wat de fabrikant precies de kop heeft gekost, is onduidelijk. De e-readers en tablet van het bedrijf werden goed ontvangen, maar de forse concurrentie en economisch moeilijke tijden kunnen het bedrijf de das om hebben gedaan. Wat de gevolgen zijn voor klanten die ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld bij reparatie, is niet bekend. De curator was niet bereikbaar voor commentaar, maar wist tegen Emerce te vertellen dat er aan een doorstart wordt gewerkt.

Door Joost Schellevis

Redacteur

06-01-2012 • 08:33

69

Reacties (69)

69
69
31
0
0
10
Wijzig sortering
De PRS-T1 en de Kindle zijn apparaten waar moeilijk tegenop te concurreren is. Het is jammer dat met dit soort dingen in de huidige wereld er geen ruimte is voor kleine innovatieve bedrijven.
Ja, maar in NL zijn deze niet te krijgen, dus is het ook geen echte concurrentie. Daarbij waren zij ook een van de eersten met een e-reader op de Nederlandse markt. Ik denk eerder dat er veel meer bedrijven waren met android tablets kort na de introductie van e-readers. De android tablets zijn goedkoper en kunnen meer dan alleen boeken lezen. De Ipad is ook immens populair als vervanger voor e-readers.
De PRS-T1 is wel degelijk in Nederland te krijgen.

Toevoeging over Android tablets. Alhoewel je met een tablet inderdaad e-books kunt lezen heeft dit meer nadelen dan voordelen. Ten eerste is de accuduur van een tablet vele malen lager dan een e-reader. Bij een e-reader doe je gemiddeld 10.000 paginawisselingen per acculading en bij een Ipad hooguit een dag (e-readers verbruiken in de regel alleen energie bij een paginawisseling, een ipad continu). Ten tweede is e-ink veel prettiger voor de ogen dan een LCD scherm. Het leest als een boek en niet als een computerscherm.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 226419 op 24 juli 2024 22:26]

Ik heb het ook over de Kindle, de Sony is inderdaad in NL wel te krijgen. Maar alhoewel het prettiger leest, zijn er toch meer mensen die liever een tablet kopen dan een e-reader. Ook vanwege de media die je op een tablet af kan spelen.
Ik weet niet hoe je aan die informatie komt en het is zeker niet mijn ervaring. Ja, ik verkoop veel tablets maar niet als e-reader, maar als multimedia en internet machine.
Nee, niet specifiek als e-reader alleen, de meeste consumenten willen een combinatie van dingen als ze kunnen kiezen. Voordat de tablets op de markt kwamen waren de e-readers vrij populair, maar als iemand kan kiezen tussen een e-reader en een tablet, zijn ze eerder geneigd voor een tablet te gaan. Dat is wat ik duidelijk wil maken. Alleen consumenten die echt alleen maar boeken lezen zullen inderdaad een e-reader kopen.
Nee, niet specifiek als e-reader alleen, de meeste consumenten willen een combinatie van dingen als ze kunnen kiezen. Voordat de tablets op de markt kwamen waren de e-readers vrij populair, maar als iemand kan kiezen tussen een e-reader en een tablet, zijn ze eerder geneigd voor een tablet te gaan. Dat is wat ik duidelijk wil maken. Alleen consumenten die echt alleen maar boeken lezen zullen inderdaad een e-reader kopen.
Ik zie in mijn omgeving precies het omgekeerde. Minstens drie mensen die een tablet kochten met de gedachte dat ze er ook op zouden kunnen lezen, dan zien hoe veel beter een echte eReader gaat en dan de tablet in de kast gooien. En dan nog een paar die de tablet gebruiken voor alles waar een tablet voor bedoeld is, maar er een reader bij hebben gekocht omdat nu eenmaal veel prettiger leest en daarbij hoef je ook niet panisch de accu in de gaten te houden. Mijn Kindle gaat bijna een maand mee op een lading.

Ik zie het ook met enige regelmaat als ik met mijn reader bv op vakantie ergens zit te lezen. Dan krijg je altijd mensen die roepen dat dat op hun tablet ook kan. Laat maar zien is dan meestal mijn antwoord. En ja, ze kunnen letters op het scherm laten zien. Tenminste, als de zon niet te hard schijnt en ze het scherm zo draaien dat het niet spiegelt.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 24 juli 2024 22:26]

Tja, ik heb mijn tablet tot volle tevredenheid als ebook reader gebruikt maar uiteraard is dat voor mij alleen een leuke bijkomstigheid, mijn vrouw heeft een Kindle en gebruikt die met veel plezier, ik zal nooit een tablet adviseren als men alleen behoeft heeft aan een ereader natuurlijk.
En dat is dus niet mijn ervaring. Als ik mensen vraag waarvoor ze een tablet willen gebruiken, dan is steevast het antwoord: voor internet, video en spelletjes. Als ik klanten het verschil uitleg tussen een e-reader en een tablet met e-reader functie dan kiest 99% voor een e-reader.
Ook de kindle is verkrijgbaar in nl. Via Amazon USA.
Wij hebben twee kindles, een DX graphite en de nieuwe zonder toetsenbord. Gewoon door amazon geleverd in Nederland. Whispernet op de DX werkt hier ook, zij het beperkt (en ik heb het altijd uit staan vanwege batterijgebruik).
Vorige week vrijdag de kindle gewoon besteld van amazon.com en maandag lag die al op de mat. Dus is prima te krijgen in NL.
Anoniem: 382732 @beany6 januari 2012 09:46
Voor kleine innovatieve bedrijven is wel ruimte maar zodra een technologie wordt geadopteerd door grote spelers moet je al iets anders doen.
moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit van dit merk heb gehoord. ondanks dat ik toch redelijk wat ereaders in mn handen heb gehad.
moet wel zeggen dat ze best prijzig zijn eerste link ik een sony ereader de tweede een ereader van Endless
http://www.bol.com/nl/s/a...dex.html?_requestid=14061

http://www.bol.com/nl/s/a...dex.html?_requestid=14034

de Bebook is dus duurder dan sony terwijl het veel minder bekend is. logisch dat mensen dan voor de (gegarandeerde) kwaliteit van sony kiezen.
Ik denk dat de naamsbekendheid het probleem was voor Enless Ideas.

[Reactie gewijzigd door qrious op 24 juli 2024 22:26]

De prijzen van Bol voor apparatuur zijn nou niet echt een goede weerspiegeling van de prijzen elders in de markt ;)
volgens mij heeft de BeBook internettoegang, maar idd voor een onbekend merk vrij duur. Ik heb een Sony en een Cybook maar merk weinig verschil
Ik denk ook dat er in de e-reader markt amper nog plaats is voor nieuwkomers. Hun line-up is identiek aan die van amazon en die hebben zo een grote markt share. Amazon heeft dan nog het voordeel de diensten ook aan te bieden. De producten van amazon zijn ook nog eens goedkoper.

[Reactie gewijzigd door koekjeh op 24 juli 2024 22:26]

Anoniem: 14842 @koekjeh6 januari 2012 08:55
Endless Ideas was zeker geen nieuwkomer. Ze waren een van de eersten met een *fatsoenlijke* e-reader. Ik heb zelf een BeBook 2010 edition, prima apparaat.

Jammer dat dit Nederlandse bedrijf niet kan bouwen op een grote customer base als Amazon inderdaad. Maar ik vraag me dan wel af of bijvoorbeeld Sony ook verlies maakt op hun e-readers?

* Anoniem: 14842 vindt het nog steeds 10× beter lezen dan een tablet.
Of Sony winst maakt of niet is weinig relevant lijkt me. Marges op E-readers wereldwijd zijn minimaal. Een van de grootste spelers Amazon kan gewoon verlies lijden op de verkoop als het moet. De winst daar moet komen van content. Een zeer oneerlijke markt dus in feite.
Anoniem: 382732 @morten6 januari 2012 09:45
Hoezo oneerlijk? Papier kost ook bijna niets. Pas als je er content op drukt wordt het waard. Hetzelfde met een e-reader. Van zichzelf heeft zo'n ding geen waarde.
Het is oneerlijke concurrentie om een produkt met verlies te verkopen. In veel landen is dat dan ook verboden.
Dat papier weinig kost wil ik best geloven, maar het fabriceren van een e-reader kost wel veel geld.
In welke landen is dat dan? En is dit werkelijk een argument tegen hun strategie? Er zijn zoveel bedrijven die gebruik maken van het break-even principe. Dit is een geaccepteerde vorm van ondernemen. Sony doet het al jaren met de PlayStation. Bovendien betwijfel ik of de Kindle met verlies wordt verkocht.

Je zou misschien kunnen zeggen dat de tie-in met hun online store oneerlijke concurrentie is. Je kunt (officieel) namelijk alleen amazon boeken op de kindle lezen en door het enorme aanbod is de Kindle dus meestal een betere keuze dan anderen. Andere hardware wordt dus uitgesloten. Misschien moet de Europese Commissie daar eens achteraan.

[Reactie gewijzigd door PjotrStroganov op 24 juli 2024 22:26]

Je kunt (officieel) namelijk alleen amazon boeken op de kindle lezen en door het enorme aanbod is de Kindle dus meestal een betere keuze dan anderen. Andere hardware wordt dus uitgesloten. Misschien moet de Europese Commissie daar eens achteraan.
Dat is absoluut niet waar, je kan ieder boek in mobi formaat op je Kindle lezen. In PDF formaat ook. De bron/winkel is onbelangrijk omzetten kan altijd. Je hoeft ook geen illegale dingen daarvoor te doen. Je kan hooguit tegen DRM aanlopen. Maar dat is met ieder device zo. Gekocht voor het ene device is niet lezen op het ander. Tenzij de device ID is toegevoegd aan jouw persoonlijke DRM.

Zit er geen DRM op een boek dan kan je gewoon op je Kindle zetten met drag en drop of het zelfs door Amazon zelf laten doen door het naar je Kindle te mailen.

Het enige wat Amzon doet is het je wel ERG makkelijk maken om bij ze te kopen via de browser die in de Kindle zit.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 24 juli 2024 22:26]

Ik bedoelde te zeggen dat de mobi boeken van Amazon alleen op de Kindle zijn te lezen en niet op andere ebooks. Sorry voor de onduidelijke verwoording.

Officieus is de situatie natuurlijk wel wat anders.

[Reactie gewijzigd door PjotrStroganov op 24 juli 2024 22:26]

In België is het alvast verboden voor een handelaar

Zie artikel 101 van de WMPC :
http://www.ejustice.just....2010040603&table_name=wet

Dus coca cola onder de prijs verkopen zit er dus niet in in België. Daarom gaan wij ook naar Auchan in Roncq over de grens :)

Er zijn weliswaar een paar uitzonderingen mogelijk, die zijn beschreven in artikel 102.

[Reactie gewijzigd door silencedkill op 24 juli 2024 22:26]

ik ken de wetgeving niet van alle landen in de wereld, maar in belgie zijn er al bedrijven veroordeeld geweest hiervoor. Oa. een supermarktketen die inderdaad cola verkocht onder inkoopprijs
Amazon gebruikt een ander verdienmodel. Zie het als de telefoons die "gratis" worden verstrekt. De telefoon is een middel om de klant binnen te halen. Ziggo en essent hebben hetzelfde gedaan met digitale televisie etc.
In Nederland is dat niet verboden neem ik aan want de supermarkten verkopen Coca Cola met verlies om maar de goedkoopste te kunnen zijn
Wat hij bedoelt is dat een bedrijf wat zowel de content als de hardware levert en integreert, en wat de content de hardware laat subsidieeren, in het voordeel is
Een (e-ink) scherm, geheugen, behuizing ontwerpen, processor enz kost allemaal geld hoor.Tevens moeten fabrikanten zoals deze veel onderdelen inkopen van andere bedrijven die ook weer allemaal winst willen maken. Het maken van een e-reader is verre van gratis!
Hij zegt dat het ding voor de gebruiker waardeloos is zonder content, niet dat het niets kost om te bouwen.
Oneerlijk omdat startende onafhankelijke e-reader-fabrikanten de kans niet meer krijgen.
Hierdoor maak je bij de keus voor een e-reader gelijk de keus voor een content-leverancier. Immers op een Amazon-reader zal je geen boeken van Barnes&Noble kunnen lezen en omgekeerd.

Ook onafhankelijke e-book-leveranciers komen in de problemen omdat bv een e-book van bol.com niet zal werken op de e-readers van Amazon en Barnes&Noble.

Ben je veel-lezer dan neem je geen 10 boeken mee mee op vakantie maar 5 e-readers. Ben je geen veel-lezer, dan neem je in plaats van 5 boeken nog steeds 5 e-readers mee.
Per saldo schiet je er dan niets mee op, integendeel, die 5 e-readers zijn duurder als die 5 boeken waren (en dan heb je de content nog niet gekocht) en ook voor het milieu is het geen goed idee, zeker als (net als bij computers&software) 5 jaar later de nieuwe generatie e-readers uit komt en je met je oude e-reader niet meer alle content kan lezen.
inderdaad deze bebook e-readers waren veel te duur!
Je kon beter in een tablet investeren.

Zelf vind ik een e-reader erg handig maar het formaat is nog te klein moet minimaal a4 zijn.En ik moet kleur hebben. En alle formaten moet worden ondersteund.

Deze be book readers voldeden niet (mijn mening) .

Wie weet krijgen we ooit wel goedkope goede kleuren e-books.
Max prijs 50% van een tablet .Maximaal 300euro..
De verschillende BeBook e-Readers die ik in mijn hand heb gehad waren wel van duidelijk mindere kwaliteit als bijv. de sony e-Readers of i-River. De prijs daarentegen is dan weer bijna hetzelfde.

Het lijkt mij, ondanks dat ze prima ontvangen zijn door de pers, dat de verkopen gewoon tegenvielen. Hopelijk een doorstart met sterkere producten.
Heb al een hele tijd een BeBook Mini in gebruik. Fijne van het ding is dat hij compact is, en (in die tijd nog bijzonder) heel veel verschillende bestandsformaten kan lezen. Daarnaast is de software volledig onder GPL beschikbaar.
Jammer, ik heb al zo'n 2,5 jaar een BeBook one en ik ben zeer tevreden over de kwaliteit.
Hij word vrij intensief gebruikt en gaat zelfs mee op mijn fietsvakanties, maar hij werkt altijd zonder problemen, ook de tekens op de toetsen zijn nog niet afgesleten.
Een touchscreen zou ik niet willen bij een e-reader.
Misschien is dat het probleem, ze zijn te goed.
Anoniem: 114126 6 januari 2012 09:37
BeBook was een van de eerste e-readers die niet voor huizenhoge prijzen te koop was.
Ik heb mijn BeBook mini ruim een jaar en ik ben er erg tevreden over.

Ik heb bewust niet voor een Sony (als gelijkwaardig alternatief) gekozen, omdat de ondersteuning van de verschillende formaten van ebooks niet zo groot was als bij de BeBook.

De reden waarom ik een BeBook gekozen heb is mogelijk ook de reden waarom ze failliet zijn gegaan. Ze zijn niet aan een winkel verbonden.

Maar goed, als mijn BeBook kapot gaat zijn de huidige prijzen geen beletsel meer. Er zijn ondertussen ettelijke op de markt. Zelfs de Hema heeft ze al. Dus ik zal wel overleven.

Alleen jammer van de producent.
Anoniem: 415735 6 januari 2012 09:42
Spijtig nieuws, toch was Endless Ideas niets anders dan een relabeler van Chinees fabrikaat (oa Hanlin, Onyx). De waarde van een doorstart lijkt me dus vooral om de merknaam of distributiekanaal te gaan.
Anoniem: 52108 6 januari 2012 11:27
heb sinds een maand een bebook cadeau gekregen dus hoop wel dat er een doorstart wordt gemaakt ook ivm garantie etc. maar werk tot nou toe super en bij dixons werd deze geadvisieerd want hiermee kwamen de mensen het minst mee terug omdat hij stuk was. ook in vergelijk met sony etc.

edit :typefout

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 52108 op 24 juli 2024 22:26]

Wij hebben twee be-books, perfecte apparaten. Jammer dat het zo slecht met ze is gegaan. En gelukkig niet gekoppeld aan een of andere opdringerige winkel, dus je kan er gewoon alles opzetten in elk formaat dat denkbaar is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.