Bol.com wil e-readers van Sony vullen met e-books

Elektronicafabrikant Sony gaat samen met Bol.com proberen om de Nederlandse consument voor e-readers te winnen. De digitale boektitels in het assortiment van de internetwinkel zijn wel voorzien van digital rights management.

Twee e-readers van Sony, de PRS-300 Reader Pocket Edition en PRS-600 Reader Touch Edition, waren al aangekondigd, maar maken nu in Nederland hun Europese debuut voor prijzen van respectievelijk 199 en 299 euro. In de hoop de verkoop van de e-readers aan te jagen, heeft Sony samenwerking met Bol.com gezocht. Het internetwarenhuis heeft naar eigen zeggen inmiddels tienduizenden e-books in zijn assortiment, waaronder tweeduizend Nederlandse titels. Een aantal titels is gratis binnen te halen.

De elektronische boeken zijn volgens Bol.com gemiddeld 20 procent goedkoper dan hun papieren equivalenten, maar de e-books in pdf- en epub-formaat zijn wel voorzien van drm-technologie van Adobe. Een aangekochte titel kan op maximaal zes apparaten worden binnengehaald en slechts in beperkte mate naar andere apparaten worden overgezet. Bovendien kan de uitgever via het drm-mechanisme restricties opleggen aan het gebruik van een e-book; zo kan het afdrukken ervan bijvoorbeeld onmogelijk worden gemaakt.

Sony e-reader met webwinkel van Bol.com

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

26-08-2009 • 21:17

105

Submitter: Robino

Reacties (105)

105
104
61
12
1
32
Wijzig sortering
Verschillende hogescholen en universiteiten in de VS hebben vanaf dit jaar een pilot met e-readers.

Princeton
Case Western Reserve
Arizona State University
Wall Street Journal artikel

Het blijft interessant voor universiteiten en hogescholen. Een digitale versie van een boek is nou eenmaal erg handig, vooral als er bijvoorbeeld aantekeningen gedeeld kunnen worden.
Zelf moet ik niet meer denken aan die kilo's van boeken meesjouwen op de universiteit:
Operations Research (2,6kg)
Calculus (2,4 kg)
Management (1,6kg)
e-Business (1,8kg)
en zou graag dit als digitale versie willen zien...
Ik lees al jaren eBooks, eerst op een PDA nu op m'n iPhone. Erg handig op reis omdat je geen stapels boeken hoeft mee te slepen.

Volgens mij gaat dit uiteindelijk een format war en geen hardware war worden. ePub wordt steeds populairder maar voor tijdschriften en strips is pdf interessanter. Dat werkt niet echt op een iPhone. Ik hoop dus dat de Apple tablet een oplossing gaat bieden of dat er eindelijk een goede (lees plat en snel) tablet met Windows uitkomt.

Ik heb niet echt een probleem met DRM voor boeken. Als je je "boek" wilt uitlenen zal je toch echt de reader moeten meegeven. Dat is niet anders bij papieren boeken. Je leent immers niet alleen de software (de inhoud) uit maar ook de hardware (papier). Zolang een ereader ook DRM vrije content kan weergeven is het geen enkel probleem. Er zijn duizenden copyright vrije boeken en genoeg nieuwe schrijvers die publiceren onder een open licentie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 15322 op 23 juli 2024 01:44]

Als dit een succes wordt zal Apple vast wel met uitgebreide E-readers komen. Apple lijkt steeds meer producten te willen maken.
Voor stripboeken wordt trouwens vooral veel CBR gebruikt. CBZ en CBT komen ook voor. CBR is eigenlijk gewoon een rar bestand met plaatjes er in. Sommige readerprogramma's kunnen dat dan als een ebook openen. CBZ is eigenlijk een zipje, en CBT is een tar. Je kan gewoon de extensie veranderen.
Anoniem: 46304 @Amanoo27 augustus 2009 09:23
Je kan gewoon de extensie veranderen.
Maar dat is niet handig als je niet ook het archief opnieuw aanmaakt in dat formaat. Anders kun je nog wel eens raar opkijken als je een cbz die eigenlijk een cbr is in WinZip of zo wilt openen.
Ik gebruik voor comics tegenwoordig http://comicreader.mobi/ deze is er ook voor de iphone.
Ik weet niet of de Nederlandse markt hier wel klaar voor is, twee duizend Nederlandse titels is niets. Het klinkt wel veel maar voor de meeste mensen is slechts een fractie interessant. Dan komt er nog een 'dure' e-reader bij, natuurlijk heb je die er al snel uit als je al je gelezen boeken koopt, maar een bibliotheek is over het algemeen toch een stuk goedkoper en heeft een groter Nederlands talig assortiment. En natuurlijk het gedonder met DRM, propriatary bestands formaten, etc. Je wordt daar niet vrolijk van, want als die DRM server down gaat kan je wel vergeten om je bestanden op een andere PC te kunnen lezen (tenzij Adobe DRM de laatste jaren drastisch is veranderd). Ook recentelijke praktijken van Amazon (het verwijderen van ebooks op afstand zonder je toestemming) wekken geen vertrouwen op in dit soort DRM 'oplossingen'.

Ik ben zelf al jaren geleden overgestapt op een ebook 'reader' (smartphone met 5" scherm), maar dat is dan voornamelijk omdat ik Engelse fantasy en science fiction lees en daar heeft de bibliotheek niet zo een groot assortiment van. Importeren van deze boeken was toen ook niet bepaald goedkoop. Mijn voorkeur gaat uit naar gezipte .txt, .html of .rtf bestanden, ik gebruik hier µBook op mijn smartphone.
Hmmm, html en txt kan ik op Symbian natuurlijk ook wel lezen met de standaard browser en editor. Of Quickword rtf snapt weet ik zo niet maar da's eenvoudig te converteren, en cbz renamen naar .zip opent die ook (al zijn strips niet echt te doen op zo'n klein scherm). Wat is het voordeel op WM van zo'n extra programma?
De bibliotheek heeft natuurlijk de strengste DRM (nou ja, niet digitaal natuurlijk). Je krijgt maar één drager van een titel in één formaat en die moet je na een paar weken weer inleveren. Gek genoeg hoor je daar nooit iemand over.
Anoniem: 46304 @ralphh27 augustus 2009 12:03
Maar die kun je rustig zelf inscannen hoor. Of desnoods overtypen. Met ebooks kan dat natuurlijk ook: overtypen kan altijd, en screenshots maken en die OCRen lijkt me ook niet zo moeilijk.
Waarschijnlijk omdat je daar vrijwel niets voor betaald. Onder de 18 zelfs helemaal niets.
Waarom toch altijd die DRM?!?
Hiermee worden vrij veel van alle voordelen van elektronische boeken (gemakkelijker en veel goedkoper te fabriceren, dupliceren, verspreiden) ongedaan gemaakt.

Met de huidige prijs van de e-readers lijken de e-readers IMHO vooral op de zakelijke markt gericht. Die hebben juist baat bij snel/makkelijk backups maken etc. Bedrijven zijn tegenwoordig als de dood om als "illegale kopieerder" aangemerkt te worden en zullen dus wel drie keer nadenken voordat ze een aangekocht "boek" vaker verspreiden dan hun licentie dit toestaat.

Of zie ik iets over het hoofd?
Tja weer die DRM, het is achterhaald, niet in stand te houden, etc. Ik ben het met je eens, maar....

Ik ga toch voor 1 keer de advocaat van de duivel spelen. Begrijp me niet verkeerd, ook ik hark het nodige bij elkaar via de nieuws servers, maar toch :Y)

- De boeken industrie is niet zoals de muziek- of film industrie. Hier liggen de winst marges stukken lager, er word geen mega winst behaald. Ook is er meer effort nodig om tot een boek te komen dan een liedje schrijven en dan nog is een boek vaak goedkoper dan een cd of dvd. Ik kan mij voorstellen dat uitgevers en auteurs wat huiverig zijn om hun boeken zonder DRM te verkopen. Als je gelukkig bent en 5 a 10 duizend papieren boeken verkoopt, dan voel je je niet gelukkig dat na 5 digitale verkopen het boek op de nieuws server staat en je niets meer verkoopt.

- Als je een papieren boek hebt mag je hem ook niet kopieren (en dat is ook niet echt een realistisch iets om te doen met een scanner of kopieer machine). Maar niemand houd je tegen om je boek aan een vriend te geven met de mededeling "Veel plezier, geef hem over 2 weken maar terug.". Ook met de E-reader is er niemand die er een probleem van maakt als je de reader met het boek aan een vriend geeft om hem te lezen. Het probleem zit in dat bestandje (afgezien van de prijs van E-readers).

- En daar komen we weer op dat DRM. Het is inderdaad achterhaald en zeer irritant en omslachtig, maar welk alternatief is er om de uitgever/auteur de garantie te geven dat ze niet een uitkering moeten aanvragen? Ze schrijven immers niet allemaal Harry Potter.

Op dit moment is het naar mijn weten aan de uitgever/auteur om te bepalen of/en welke vorm van DRM op een E-boek komt te liggen en niet aan Bol.com of Selexyz of welke webwinkel dan ook (ook niet aan Sony of iRex of welke hardware boer).

En dat was mijn relaas :P
Klopt, een uitgever van een boek heeft ook geen enkele andere vorm van inkomsten dan verkoop. Als zo'n boek in no-time op internet staat dan kan je bijvoorbeeld de complete werken van Robert Jordan of JK Rowling downloaden in een kwestie van seconden, omdat boeken nu eenmaal enorm klein zijn. Het boek 'Alleen op de Wereld' is 388KB, dat is op vrijwel elke internetverbinding een seconde. Kan je nagaan wat er gebeurt zonder DRM. Je stuurt zo een tiental boeken over msn, download zo alle *insert genre hier* boeken die ooit geschreven zijn binnen een paar uur.

En het product zal niet verschillen van de koop versie. Geen mooi doosje, geen boekje. Staat dus niet leuk in je kast. Kopen heeft dan als enige zin nog om de schrijver en de uitgever te steunen. En we weten allemaal wel hoeveel mensen daar zin in hebben.

Denk eens aan studenten, denk je echt dat die nog een boek gaan kopen als ze die zo kunnen kopiëren van een ander? Studieboeken zijn duur, 50 euro per stuk is geen uitzondering, ik zou het wel weten als ik die zo gratis kon krijgen.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 23 juli 2024 01:44]

Goed verwoord!! Zoals je hierboven al leest ben ik geen schrijver, LOL!

1 kant tekening over studieboeken: de boekenmarkt is opgesplitst in 2 soorten, de "vrije tijds boeken" en de wetenschapelijke boeken. Studie boeken vallen onder de wetenschapelijke boeken, dus zijn een stuk duurder en helaas.....vallen niet onder het bovenstaand project.

Gelukkig zijn er al projecten bezig izm. het ministerie van onderwijs om ook hier verandering in te brengen. Januari 2007 (meen ik) is er op het journaal nog een item over geweest, software bedrijf "X", phillips voor de hardware en het ministerie met ettelijke miljoenen aan subsidie voor onderzoek om de E-reader op school te introduceren. Helaas heb ik er sindsdien niets meer van vernomen.

Ik hoop wel dat ze opschieten, gezien de snelheid in boekenland, want ik zie graag dat mijn kleine spruit zonder rugklachten de brugklas door komt in tegenstelling tot paps ;)
Klopt, een uitgever van een boek heeft ook geen enkele andere vorm van inkomsten dan verkoop.
Niet altijd hoor. De al eerder door jou aangehaalde Rowling heeft met de verkoop van de filmrechten ook het nodige geld binnengehaald.

En "Alleen op de wereld" is, of zou in ek geval naar elke redelijke maatstaf, al lang rechtenvrij moeten zijn en bij iets als project Gutenberg te downloaden moeten zijn in txt formaat.

Wat betreft studenten dat kan een hele bevrijding zijn. Ik heb het wel meegemaakt dat boeken gepushed werden die amper gebruikt werden, volgens mij kreeg de docent een deel van de verkoop. Toen ik een goede samenvatting van vaste stof fysica maakte en aan de studievereniging toestemming gaf om die tegen alleen copieerkosten aan studenten te verkopen was die docent in elk geval behoorlijk kwaad op me. Gelukkig dat ik het tentamen toen al gehaald had. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 46304 op 23 juli 2024 01:44]

Ik had inderdaad docenten die les gaven uit boeken waarvan ze zelf de co-autheur waren en een deel van de verkoop opbrengst kregen. Een aantal van die boeken werd intensief gebruikt en waren kwalitatief goed (oftewel geen probleem) maar de andere helft werd amper gebruikt en daar had je eigenlijk niets aan (student dus afgezet)

Schoolbestuur wist ervan en stond het allemaal maar toe.
Over het algemeen zal, indien een bedrijf al zo'n reader nodig heeft, deze gebruikt worden om een resem interne documenten snel door te kunnen nemen.

Deze documenten bevatten geen DRM beveiliging (als je dat niet wil) en kan je zo dus backups maken zoveel je wil. Ik zie eerlijk gezegd niet in waarom bedrijven e-books zouden kopen, zeker die met DRM erop.
eerlijk gezegt kan voor bedrijven DRM juist wel weer intressant zijn, om bijvoorbeeld te voorkomen dat bedrijfsgevoelige informatie gelekt kan worden.

qua boeken? ik heb toch liever een echt boek, dat leest veel rustiger dan vanaf een beeldscherm. (E-ink uitgezonderd, maar ik mis dan toch het papier)
Maar dan niet de Adobe DRM, die alleen afhangt van hoe goed de readersoftware er zich aan houdt. En Ghostview die met bepaalde extensiemodulen gewoon negeert. Bovendien is met tekst de weg screencapture -> OCR ook niet zo moeilijk.

Een ebook reader lijkt me wel handig voor gedownloade stripboeken: er worden op internet heel wat strips verspreid waar lastig of haast niet meer aan te komen is in papieren vorm, of die peperduur zijn omdat ze zeldzaam zijn.
Met de huidige prijs van de e-readers lijken de e-readers IMHO vooral op de zakelijke markt gericht.

Of zie ik iets over het hoofd?
Ja, het formaat is dat van een pocketboek. bedrijven willen graag A4 en PDF. Twee dingen die alletwee haast in tegenspraak zijn met comfortabel lezen en je scherm aanpassen aan je eigen wensen.

En vergis je niet er zijn echt honderduizenden boeken gratis te verkrijgen. Dus die prijzen vallen wel mee. Als een beetje pocket 10 Euro kost heb je het er met 20 boeken uit.

Tja en dan de DRM...dat is er in minder dan 2 minuten af te halen.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 01:44]

het begint altijd met DRM, en net als met iTunes muziek eindigt altijd DRM vrij.
Klinkt als geldverspilling...

ow wacht da is het ook, weer 1 miljoen over de balk voor drm onderzoek....
Nee, dat is nooit verspilling. Het is werkverschaffing! :P
ik vind het best wel schokkend dat E-books maar 20% goedkoper zijn als je bekijkt wat een besparing het is voor de uitgever. verder vind ik het gebruik van DRM niks.

oftewel dit is waarschijnlijk niet aan mij besteed :)
De besparing voor de uitgever zit ook rond de 20%.

Drukkosten van ongeveer €1 voor een paperback, misschien €2 voor een hardback en nog wat extra kosten voor vervoer, om niet verkochte boeken te vernietigen, etc.
Anoniem: 98216 @_js_27 augustus 2009 10:24
Ik heb vroeger voor een uitgever gewerkt en ik kan je vertellen dat wat je nu stelt echt niet waar is. Het kostenmodel werkt heel anders.

Ten eerste zijn de pure productie kosten al snel hoger. De Nederlandse boekmarkt kent amper een cheap-ass paperback segment en wil al snel betere en duurdere kwaliteit boeken, ook in paperback. En een hardcover voor 2 euro kan je helemaal wel vergeten.

Ten tweede zijn de productie kosten per stuk niet alles bepalend. Wat zwaar doorweegt in wat je als uitgever op een titel pakt is hoeveel van je oplage uiteindelijk niet verkocht is. De kosten van onverkoopbare boeken kunnen de kostprijs van de wel verkochte boeken flink opjagen, de kunst van de uitgever is ook goed inschatten hoeveel exemplaren van een titel je wilt laten maken. Hoe groter de oplage hoe meer je per exemplaar verdient en hoe groter het risico op onverkoopbare restvoorraad.

Dat probleem heb je niet met e-books.

Daarnaast moet je je niet vergissen in wat de boekhandel verdient op een titel. Die staan daar echt niet voor 20% van de verkoopprijs (beduidend meer) en als de uitgever het boek direct aan de klant verkoopt dan vangt de uitgever dus méér op een boek dan als ie via de boekhandel gaat.

In dat opzicht is het net als het kopen van downloads van computerspellen, de publisher pakt gewoon een deel van de marge van de FRS over.

De reden dat ze maar 20% korting geven zal meer zijn om het papieren retail kanaal niet te veel in de stress te brengen. Want papieren-boeken-handels vinden e-readen maar niets. En dat zijn wel de essentiele klanten van uitgevers!
Het was natuurlijk leuker geweest als Bol.com met het Nederlandse iRex was gaan samenwerken. Dan helpen ze nog eens een interessant technologiebedrijf in eigen land.

Maarja, dat zal wel teveel vaderlandsliefde zijn. Uiteindelijk bepaalt de markt dit soort beslissingen.

@kyddil: De pricewatch zegt €490-€640 voor iRex tegenover €300 voor een Sony model. Maar de readers van iRex hebben dan ook een veel groter scherm (10" of 8" tegenover 6"), dus eigenlijk is het niet vergelijkbaar.

[Reactie gewijzigd door diederik77 op 23 juli 2024 01:44]

Sterker nog, de iRex lezers zijn incompatible volgens bol.com. De enige Nederlandse (stiekem Chinees maar dat mag de pret niet drukken ;) ) in het lijstje van compatible eBook lezers is de Bebook.

Ik ben op dit moment best geïnteresseerd in de Sony Reader Touch Edition (aka PRS600); die ziet er wat mij betreft best mooi en stevig uit (en is, niet geheel onbelangrijk, ook compatible met de boeken die in het assortiment van bol.com zitten)
epub en het adobe formaat zijn redelijk open formaten.
Heb al een tijdje de sony in huis (prs505, non-touch) en bevalt prima. Heb hem wel uit amerika laten overkomen en koop ook de meeste boeken in de amerikaanse ebook shop van sony. Scheelt meer dan 20% op de normale boeken.
Jammer alleen dat niet alle nieuwe boeken er zo snel in staan (en bol loopt helemaal achter, ze hebben de Da Vinci Code nog niet eens als ebook beschikbaar)
Dan is Bol.com dus te laat, De Da Vinci Code is via p2p netwerken al lang te downloaden. Ik heb de Engelse versie al in 2005 gedownload.
Uit mijn blote hoofd is Selexyz met iRex in zee gegaan als hardware partner, dus ook iRex pikt hier zijn graantje mee :)

Oeps: Barnes & Nobles hebben een deal met iRex http://www.informatieprofessional.nl/nieuws/7428.html

[Reactie gewijzigd door benerniet op 23 juli 2024 01:44]

Hij ligt bij de Selexyz boekhandels in de winkel. Ook de NRC is hierop te krijgen. Maar het blijft een duur ding. Voor 200 euro en een groot genoeg scherm voor studieboeken, zonder umts-abo wordt het interessant. Ik zit veel in de trein, en heb altijd twee boeken bij me. Alleen zijn veel van de boeken die ik wil hebben nog niet electronisch beschikbaar.
Ik heb verschillende iLiad's van iRex in handen gehad maar ze zijn verschrikkelijk traag, zwaar en duur. De schermen zijn prima dus ze gaan er vast wel komen onder druk van de concurrentie. Maar het is nog heel even geduld hebben.
De readers zijn ook 599-650 euro van iRex......
drm.... daar gaan we weer. Niet dat ik er echt last van zal hebben, maar hoe vervelend is het dat wanneer ik een titel/album/film koop ik eigenlijk alleen maar een 'licentie' ervan koop. Ik kan het gekochte niet uitprinten, uitlenen of doorverkopen, zoals een echt boek.
Hoe wil je een echt boek gaan uitprinten? :P

Daarbij noemen we het hier "DRM" maar het is niet meer dan de standaard PDF beveiliging die je met Adobe Acrobat (Pro) aan een pdf bestand kan toevoegen. Dus gewoon standaard gebruik van de PDF specificatie.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 23 juli 2024 01:44]

Anoniem: 46304 @9071027 augustus 2009 09:04
Hoe wil je een echt boek gaan uitprinten?
De lokale copyshop hier heeft een apparaat staan waar je aan de voorkant een diskette/usb stick/CD-ROM met een Postscript of pdf erin stopt en waar aan de achterkant gebonden boekjes uitrollen. Heel leuk als je eens iets in een kleine oplage wilt vervaardigen, jammer dat ze bij proefschriften nog steeds vasthouden aan dure drukkerijen.

En ja, die Adobe DRM stelt natuurlijk niks voor.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 46304 op 23 juli 2024 01:44]

Zo duur zijn drukkerijen helemaal niet... Het hangt gewoon van de oplage af.

Als je iets 10 maal wilt drukken, dan is zo'n lokale copyshop goedkoper. Als je echter grotere aantallen produceert, dan wordt een drukker snel goedkoper. Voor een proefschrift komt het er op neer dat je 1000 tot 1200 euro vaste kosten hebt, maar dat het boekje zelf nog geen euro kost.

Als de oplage maar groot genoeg is, dan is een drukker wel degelijk goedkoop. (En de kwaliteit veel beter!) En aangezien proefschriften in Nederland meestal met 300 stuks gaan.... kun je vast wel zelf uitrekenen waar je break-even point ligt.
Kunnen die apparaten ook PDF weergeven. En dan wel zodat de gehele pagina zonder scrollen in beeld kan en ook nog goed leesbaar is?
PDF is een print formaat en niet bedoelt voor ebooks.
Ebooks laten PDFs meestal alleen goed zien op het moment dat de PDF reflowable is (wat de meestn niet zijn).

Op de sony's kun je pdf redelijk goed lezen met scrollen (door hem op landscape mode te zetten). Als je een volledige pagina opent wordt het soms wat klein.
als de resolutie heel hoog is van het pdf bestand blijven te letters natuurlijk te klein.
alle ereaders kunnen pdf's weergeven.

maar het ene pdf bestand is de andere niet, het licht aan de resolutie van het bestand (pixel grote).
Of nog beter, de grootte van de letters.
Je kan best een gigantisch grote resolutie hebben in je pdf, maar als je er maar twee letters op één pagina passen wordt het er alleen maar scherper van.
Anoniem: 46304 @ari327 augustus 2009 09:21
En, belangrijker: kunnen ze cbr en cbz formaat weergeven? :)
Ja, via Calibre ;-)
ik wil op zich wel zo,n kindle alleen dan moeten ze wel dat op afstand verwijderen er uit halen. alleen ben ik toch bang dat je van e readers luie ogen krijgt.
alleen ben ik toch bang dat je van e readers luie ogen krijgt.
Niet meer dan van een normaal boek hoor. e-ink is ook echte inkt: zo'n e-paper bestaat uit kleine bolletjes inkt die naar boven komen (zwarte pixel) of naar beneden (witte pixel) al naar gelang de elektrische lading. Het beeld is daarna statisch en behoudt zelfs de tekst als de stroom er af gaat/je de batterij uit het appraat haalt. Er is geen actieve refresh zoals op een computerscherm, en leest dus net zo comfortabel als een normaal boek.
ik wil op zich wel zo,n kindle alleen dan moeten ze wel dat op afstand verwijderen er uit halen. alleen ben ik toch bang dat je van e readers luie ogen krijgt.
Dan koop je toch gewoon een reader zonder dat wireless gedoe? Zelf heb ik m'n oog laten vallen op een Cool-Er, maar bestel hem pas als ik zeker weet dat hij echt niks wireless bevat (heb me nog niet uitgebreid geïnformeerd, vandaar), dus zeker ook geen stiekeme phone-home toestanden.

Hier vond ik zojuist ook nog wat interessante info. Het wordt steeds moeilijker kiezen...
Ik zou zelf als ik een aparte ebook reader wil eerder een goedkope laptop met dat doel erbij kopen. Mag de allertraagste zijn voor dat doel, alleen een grote harddisk is belangrijk. Veel universeler en eventueel ook voor andere dingen te gebruiken (filmpje bekijken of zo).
En geen Eink waardoor het niet prettig leest. Je hebt geen grote disk nodig. Boeken zijn een paar honder kilobyte. Op een SD kaartje kan je al duizenden boeken kwijt
Anoniem: 46304 @Ortep27 augustus 2009 12:01
Tekstboeken zijn niet zo groot nee. Maar ik heb momenteel ruim 110GB aan ingescande strips staan, die zijn tussen de 10 en 80MB per album.
ik snap niet dat dit een interessante ontwikkeling moet zijn voor ons als consumenten, we besparen 20 % per boek waar je geen rechten op bezit en waat je ook nog eens voor 200 euro een reader moet kopen om ook daadwerkelijk comfortabel mobiel een boek te kunnen lezen (benadering van een echt boek)

Waarom niet een echt boek kopen of lenen o.i.d.?
Omdat je dit makkelijker op kan slaan misschien. Ik ben zo iemand die niet graag met een enorme boekenkast in zijn kamer zit. Ik lees graag achter een scherm en haat boeken. Ik vind dit wel een goede ontwikkeling, zelfs nog wel voor onderwijs.
Je haat boeken? Waarom in vredesnaam?

In ieder geval lijkt mij de e-reader een doodlopende lijn in de evolutie. Net als internetten op je veel te kleine smartphoneschermpje. Het wachten is op het volwassen worden van de opvouwbare schermen. Kijk daar wil ik wel op lezen.

Maar op vakantie wil je toch met een echt boek, een echt glas wijn en echte olijven en worst zitten lezen? Besides: ik hoorde dat vrouwen boven de veertig de meeste boeken lezen en die krijg je niet zo snel aan de e-readert.
Maar op vakantie wil je toch met een echt boek, een echt glas wijn en echte olijven en worst zitten lezen? Besides: ik hoorde dat vrouwen boven de veertig de meeste boeken lezen en die krijg je niet zo snel aan de e-readert.
Pardon? In die 2 zinnen maak je jezelf wel ineens bekend als conservatief sexist zeg hé. Mij lijkt het juist fantastisch om op vakantie een stoot 'boeken' mee te nemen zonder de helft van mijn (motor)bagageruimte kwijt te zijn, en ik ken zat vrouwen van 'boven de veertig' (alsof dat antiek is) die gretig alles volgen op eReader gebied, of er zelfs al eentje hebben.
Mijn vriendin (weliswaar niet boven de 40 maar wel niet technisch) zou het ook geweldig vinden. Maand op vakantie betekent dan niet langer een kilo of 5 aan boeken mee waardoor je constant bagage problemen hebt.
Sorry? Het internetten op een smartphone schermpje is juist aan het groeien doordat het steeds beter gaat werken.
Ik ben zo iemand die wél graag een boekenkast heeft en wel graag boeken leest (echte dus). Ik haat lezen vanaf een computerscherm.

Zelf heb ik een Bokeen Cybook gehad, maar na 6 weken heb ik hem weer verkocht.

Kijk maar, voor het geval je dat niet zou geloven.

(De Cybook is ondertussen 125 euro in prijs gezakt.)

Ik ga weer een eBook-reader aanschaffen als ze rond de 100-150 euro kosten, het ding op internet kan, en ik er goed dingen op kan lezen die vluchtig zijn, zoals kranten c.q. nieuwswebsites enzo. Wat mij betreft mag dat ook in zwartwit.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 23 juli 2024 01:44]

Anoniem: 175233 @Hrugnir26 augustus 2009 23:06
Waarom zou je meer dan 20% moeten besparen? Zo duur is papier niet hoor... Wat je betaald bij een boek zijn niet de productie kosten van het medium, maar het arbeidsloon van de schrijver. En dat moet bij een ebook ook gewoon betaald worden.
Het papier is misschien niet zo duur, maar de distributie van boeken is dat wel: je hebt opslagruimte, en bij fysieke winkels winkelruimte nodig, en die zijn wel duur.

Een txt of pdf via internet binnenhalen kost natuurlijk helemaal niks, die bestanden zijn nog veel kleiner dan mp3's.
Wat de kosten zijn van een boek, buiten de auteursrechten en het papier?
= Het papier is niet het standaard 80 grams spul wat je in de printer stopt...
- Drukken
- Snijden (niet onderschatten)
- Ontwerpen en drukken van de kaft (meestal glossy)
- Lijmen
- Controleren
- Opslag met (te veel) voorraad
- Distribueren
- Winkels als tussenpersoon (ook weer met opslag en (te veel) voorraad)

Lijkt me niet onredelijk hoor...
Wat lijkt je niet onredelijk? Vindt je 20% teveel of teweinig?

Om even een indruk te geven van kosten: Mijn proefschrift kostte 1650 euro voor 300 stuks. Hoge kwaliteit glanzend papier, (voor foto's) en full-color kaft. 126 pagina's, B5, gelijmd én genaaid. Eigenlijk alles op de hoogste kwaliteit, alleen geen harde kaft. Maar van die 1650 was het grootste gedeelte vaste kosten. (De druk sjablonen) De variabele kosten waren nihiel. 50 stuks extra kostte slechts 40 euro! Dat is dus 90 cent per stuk!
De grootste kostenpost is juist niet het loon van de schrijver, dat is slechts een fractie (royalties in de boekenwereld zijn maximaal maar enkele procenten).
De meeste kosten vormen productie, distributie, opslag, verkoop (winkels) en eventuele marketing. Hierin zit inbegrepen de lonen van de mensen in die keten.

Je proefschrift kostte 4,82 euro voor 350 stuks. Zoiets zou bij een oplag van 20.000 stuks misschien 2 euro kunnen kosten. Maar dat is de prijs als je het boekje zelf van de drukker ophaalt. Dan heb je de hele keten aan uurlonen en andere distributie en overige kosten die ervoor en erna komt niet bijgerekend.
Het is dan niet raar dat je boekje van 2 euro dan voor 10 euro in de winkel ligt, omdat iedereen in de keten er aan moet verdienen.

Zelf vind ik met het medium internet, dat 20% "korting" lachwekkend weinig is. 50-70% korting is realistischer als iedereen die nog in de distirbutieketen overblijft dezelfde marge wil verdienen als met papieren boeken.
Omdat je bergen boeken gratis kan krijgen en je dus met groot gemak een paar 1000 boeken op je eReader kan plaatsen. Iets wat vele mensen al doen. Altijd wat te lezen bij je. Ereaders worden al een paar jaar verkocht en ze bevallen uitstekend

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.