Selexyz wordt e-bookleverancier voor Samsungs E60-reader

Samsung gaat gebruikers van zijn E60-e-reader direct toegang tot de e-bookstore van Selexyz geven, zo hebben de bedrijven donderdag in Den Haag bekendgemaakt. De reader, die eind juni in Nederland uitkomt, kan de winkel via wifi benaderen.

SelexyzSelexyz wordt de exclusieve leverancier van elektronische boeken voor de E60, de komende e-reader van Samsung. Het apparaat zal via wifi direct toegang bieden tot de e-bookcollectie van de Nederlandse boekhandel. Afrekenen zal via creditcard of iDeal verlopen en de prijzen variëren van 6,50 tot 20 euro. Het formaat is ePub met Adobes drm. De e-bookcollectie van Selexyz bedraagt momenteel ongeveer vijftigduizend titels. Samsung en Selexyz gaan hiermee de strijd aan met Sony en Bol.com. Deze twee partijen sloten in augustus vorig jaar al een overeenkomst over de levering van e-books voor de Sony Readers.

De Samsung E60 heeft een 6"-scherm met een resolutie van 800x600 pixels en kan worden bediend met een emr-stylus, maar niet met vingerbewegingen. Het apparaat heeft 2GB opslagruimte en kan verbinding maken via wifi. Wifi zal echter alleen kunnen worden gebruikt om verbinding te maken met de Selexyz-store. Bestanden kunnen dus niet via een thuisnetwerk worden overgezet; dat moet via de meegeleverde usb-kabel gebeuren. De E60 ondersteunt bestanden in de formaten pdf, epub, txt, bmp, jpg en mp3. De Samsung E60 veschijnt eind juni in Nederland en gaat 329 euro kosten.

Update: De exclusiviteit geldt alleen voor de directie toegang tot de internetwinkel van Selexyz via wifi. Elders gekochte e-books kunnen via de pc gewoon via usb overgezet worden op de E60.

Samsung E6

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-06-2010 • 09:07

66

Reacties (66)

66
66
42
2
0
22
Wijzig sortering
Het is misschien wat kortzichtig om er vanuit te gaan dat een digitaal boek veel goedkoper kan. Dit is namelijk helemaal niet waar. De kosten voor het drukken en opslaan van een boek zijn marginaal tov de kosten voor het schrijven, opmaken, promoten etc van een boek.

Dit is dezelfde discussie als die destijds met Mp3's en CD's gevoerd werd, uiteraard kost het persen van een cd en het hoesje iets, maar inmiddels is de markt zo omgedraaid dat artiesten het vooral moeten verdienen met optredens. Kleine artiesten die vroeger een leuk zakcentje konden verdienen met hun cd-verkopen kunnen nu niet langer leven van hun muziek.

Interessant artikel over de prijsstelling van ebooks:
http://gizmodo.com/546532...pple-killed-the-999-ebook

Conclusie: Met 9.99 per boek maakt Amazon verlies op het verkopen van boeken voor de Kindle, ze nemen dit grotendeels voor eigen rekening op dit moment maar er komt natuurlijk een moment waarop ze de uitgeverijen gaan dwingen om ook omlaag te gaan, die vervolgens de schrijvers minder zullen geven. Er ontstaat dan een gelijke situatie als in de muziekindustrie...

BTW: Persoonlijk vind ik ebooks ook nog steeds gevoelsmatig "duur", maar kijk wel verder dan alleen het digitale bestandje dat je download.

[Reactie gewijzigd door Sander op 30 juli 2024 20:58]

kip-ei.

dat de kosten voor het drukken op hetzelfde niveau ligt als het maken van een digitale variant komt omdat ze er zoveel moeite voor doen om er DRM in te bakken.

zonder DRM: drukkerij, vervoer, winkels, personeel vs. een paar mirrors wereldwijd.
wat zou duurder zijn?

het probleem is zoals hieronder ook word gezegd dat de dagobert duck uitgevers euro-tekens in hun ogen krijgen en graag per kopie betaald willen worden.
Maar met hen gebeurt hetzelfde als met iedereen die hebberig word:
you can't have your cake and eat it too.

als de prijzen zo hoog blijven zal er inderdaad ook een tweede circuit komen.
hou je prijzen laag of bied een leuk extraatje aan per download en je inkomsten zullen hoger zijn dan wanneer je je kopie beschermt.

100 keer twee euro is meer dan 10 keer 20 euro. eeh..nouja 9 keer dan
Je vergeet ook even de Wet op de Vaste boekenprijs, waarin staat dat een uitgever een prijs bepaald waaraan iedereen zich moet houden. Vraag me af hoe dat gaat als er differentiatie komt tussen ebook en fysieke boekenprijzen.
Anoniem: 112442 @Sander4 juni 2010 16:09
Je vergeet ook even de Wet op de Vaste boekenprijs, waarin staat dat een uitgever een prijs bepaald waaraan iedereen zich moet houden.
Ik vraag me af of deze wet nog bestaat c.q. gehandhaafd wordt.
Ik weet nog dat er vanuit Nederland veel verzet was tegen bijvoorbeeld Proxis omdat in België de boekenprijs veel lager lag dan in Nederland.

Je hebt sowieso alleen een probleem met boeken van regionale aard. Nederlandse boeken ed.
Engelse boeken kun je via internet overal op de wereld kopen. Ik vraag me af wat dit uiteindelijk met de belasting op software (downloadable content) gaat doen.
Vraag me af hoe dat gaat als er differentiatie komt tussen ebook en fysieke boekenprijzen.
Ik ook, dat eBooks substantieel goedkoper worden van papieren boeken.
Anoniem: 46304 @Sander4 juni 2010 16:09
Dan koop je de ebooks via een buitenlandse vestiging voor 0% BTW. Probleem opgelost. :z
Anoniem: 46304 @Sander4 juni 2010 11:01
Je vergeet dat de tussenhandel weg kan, dus boekhandels die mensen moeten betalen en panden huren. Dat is ook niet goedkoop. Dat Amazon verlies maakt komt alleen omdat uitgeverijen blijkbaar net zo denken als platenbazen.
Anoniem: 112442 @Sander4 juni 2010 16:53
De kosten voor het drukken en opslaan van een boek zijn marginaal tov de kosten voor het schrijven, opmaken, promoten etc van een boek.
Volgens mij klopt deze aanname helemaal niet. Heel veel fabrikanten werken op basis op made to order waar de onderdelen net op tijd aankomen. Puur omdat voorraad en opslag heel erg duur. Denk bijvoorbeeld aan de auto industrie.
Kleine artiesten die vroeger een leuk zakcentje konden verdienen met hun cd-verkopen kunnen nu niet langer leven van hun muziek.
Volgens mij zijn er veel meer artiesten. Iedere Commerciële TV "talenten show" artiest die als 1ste eindigt kan vaak al een boterham verdienen ook zonder optredens, wat mij een raadsel is. Terwijl het gros van de soundmix show artiesten dit niet konden.

En laten we wel zijn over artiesten. Het niet anders dan ieder werkend persoon. Als je niet voldoende verdient of een baan hebt waar geen vraag naar is zul je zelf actie moeten ondernemen. Dat geld ook voor artiesten en schrijvers.
Waarom deze ineens zieliger zijn dan andere arbeiders is mij een raadsel.

De maatschappij vraagt om open markt zonder inmenging van de staat. Dat moet dan ook gelden voor artiesten en schrijvers.
Interessant artikel over de prijsstelling van ebooks:
http://gizmodo.com/546532...pple-killed-the-999-ebook
Waarschijnlijk is Apple vieze spelletjes aan het spelen met online content.
In dit geval muziek,
SAN FRANCISCO — The Justice Department is examining Apple’s tactics in the market for digital music, and its staff members have talked to major music labels and Internet music companies, according to several people briefed on the conversations.
IMO maakt de media industrie waarschijnlijk gebruik van Apple omdat deze een trouwe aanhang heeft die er geen probleem mee heeft om meer (te veel) te betalen.

En of je zomaar kunt stellen dat een $ 9.99 eBook niet mogelijk is, is ook maar de vraag. Over welk boek gaat het welke aantallen worden er verkocht etc.
Een of andere eBook "paperback" romannetje kan best voor $ 9.99 geleverd worden terwijl een technisch boek waar veel onderzoek voor gedaan is zeker niet voor die prijs verkocht kan worden.
Zie bijvoorbeeld deze:
http://www.bol.com/nl/p/n...01004006175132/index.html
http://www.bol.com/nl/p/n...01004006209108/index.html

Dit zijn zelfs papieren boeken.
Volgens mij klopt deze aanname helemaal niet. Heel veel fabrikanten werken op basis op made to order waar de onderdelen net op tijd aankomen. Puur omdat voorraad en opslag heel erg duur. Denk bijvoorbeeld aan de auto industrie.
Dit is geen aanname, vanuit een uitgeverij zijn deze kosten marginaal. Daarnaast is bij het drukken van een boek, juist het maken van aantallen aantrekkelijk. Het stellen van een drukpers, bindlijn etc kost relatief veel geld. Dat verdien je terug door een grote oplage te produceren. Daarbij is het zo dat wanneer een boek bijv onverwacht goed loopt, er soms een maand wachttijd is voor een nieuwe druk. Juist vanwege dit lange proces. Ik heb de nodige ervaring vanuit een boekbinderij en weet dus wel waar het over gaat.

Nogmaals, ook ik vind een ebook van 15€ te duur, persoonlijk denk ik dat een nieuwe titel van bijv dan Brown oid, best 12,50 mag kosten. Alleen die prijzen moeten dan wel binnen afzienbare tijd ook dalen naar de 7,50 tot 10,-
@Sander
Het is misschien wat kortzichtig om er vanuit te gaan dat een digitaal boek veel goedkoper kan. Dit is namelijk helemaal niet waar. De kosten voor het drukken en opslaan van een boek zijn marginaal tov de kosten voor het schrijven, opmaken, promoten etc van een boek.
Dat hangt helemaal af van de oplage, en dus van hoe goed men de toekomstige verkopen kan inschatten. Hoe kleiner de oplage hoe duurder het boek. Een kortstondig populair boek dat in één oplage van bv 10.000 exemplaren verkocht wordt is stukken goedkoper als een boek dat in vier oplages van elk 2500 exemplaren wordt verkocht. Bij boeken met geringe oplages, zoals vooral studieboeken zijn, zijn de drukkosten dan ook een substantieel onderdeel van de kostprijs per exemplaar.

Dat geld nog sterker voor boeken waarvan de inhoud geleidelijk tot stand komt tijdens het lesgeven, hetgeen bij studieboeken ook geregeld voorkomt. Ik zelf heb het meegemaakt op de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Bij een bepaald vak (welk weet ik niet meer) was in 1989 de verplichte literatuur een collegedictaat dat in de dicatenshop verkocht werd voor een bedrag van enkele guldens. (Duurste dictaat destijds was ƒ10,- en dat was dan anderhalve centimeter dik, goedkoopste dictaten waren minder dan ƒ2,-). Dat dictaat was geschreven door de docent die het vak gaf.
In 1991 echter (volgende lichting studenten) was dat dictaat als verplichte literatuur vervangen door een boek met ongeveer dezelfde inhoud. Inmiddels waren eventuele fouten er uit gehaald en dus was het werk publicatierijp. Dat verplichte boek kostte echter bij Gianotten rond de ƒ40,- (en dat was daarmee nog één van de goedkoopste) . De desbetreffende docent heeft dat boek ontwikkelt voor het lesgeven op de KUB en dus is de tijd die door de docent is gestoken in het schrijven van dat boek betaald door de KUB waar deze in dienst was. Zonder het schrijven van dat boek had die docent de beoogde lessen/colleges niet kunnen geven. De genoemde verhoogde verkoopprijs voor het officiëel uitgegeven boek is dus volledig toe te schrijven aan de drukkosten en de marges voor uitgeverij en boekhandel.

edit:
En Amazon maakt op digitale boekverkopen geen verlies, ze maakt verlies op de een heel klein deel van die digitale boekverkopen (ten behoeve van uniforme prijzen en duidelijkheid voor de consument) maar op het geheel maken ze (vette) winst.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 30 juli 2024 20:58]

Het feit is wel dat het voor boeken waar minder publiek voor is (denk aan heel specifieke wetenschappelijke boeken) moeilijker is om uitgebracht te worden. Dit omdat de vaste kosten van het drukken, de 1e oplage etc. terugverdiend moeten worden. Nu lijken die me aanzienlijk lager bij een digitaal boek dus zal de drempel ook lager zijn om papers/boeken met weinig publiek digitaal aan te bieden.
Anoniem: 46304 @CoB4 juni 2010 11:04
Er zijn hoogleraren die boeken bewust digitaal publiceren. Zie bijvoorbeeld http://insti.physics.sunysb.edu/~siegel/errata.html . Hij noemt als voordelen:
  • It's fast. You can download it from arXiv.org or its mirrors, just like preprints, without a trip to the library or bookstore or waiting for an order from the publisher.
  • It's electronic. You can print it, but the PDF version has many advantages, like:
  • Download it at work, home, etc. (or carry it on a USB flash drive), rather than carrying a book or printing multiple copies.
  • Get updates just as quickly, rather than printing yet again.
  • It has the usual Web links, so you can get the referenced papers just as easily.
  • It has a separate "outline" window containing a table of contents on which you can click to take the main window to that item.
  • You can electronically search (do a "find" on) the text.
  • Save trees (and ink).
  • Theft is not a problem.
  • No wear or tear.
  • No paper cuts.
Anoniem: 46304 4 juni 2010 09:26
Zolang ze ebooks met DRM verspreiden gaat het nooit een succes worden. Op diverse sites zijn ze zonder DRM te vinden.

Ik ben benieuwd of er ooit een fabrikant komt die het lef heeft een ebook reader uit te brengen met ingebouwde torrentclient. :)
Blijkbaar is het toch wel een groot succes hoor, de ebooks verkopen behoorlijk goed, dus DRM is geen probleem voor veel mensen..
Anoniem: 112442 @SuperDre4 juni 2010 11:11
de ebooks verkopen behoorlijk goed, dus DRM is geen probleem voor veel mensen..
IMO heel erg kort door de bocht.

Je hebt momenteel veel Early adopters die zo'n device graag willen hebben al is als status symbool. Deze mensen hebben er meestal geen probleem mee om extra geld uit te geven.
De gemiddelde burger vind de eReaders nog te duur. Deze zullen dit device pas kopen als dit voor rond de € 100,- verkocht gaat worden.

En momenteel zijn er maar weinig gezinnen waar meer dan 1 eReader in het bezit is.
Zodra er binnen een gezin meerdere eReaders rond dwalen zullen de mensen de beperkingen opgelegd door DRM gaan ondervinden.

Ik zal zeer zeker geen DRM eBook kopen.
[...]
En momenteel zijn er maar weinig gezinnen waar meer dan 1 eReader in het bezit is.
Zodra er binnen een gezin meerdere eReaders rond dwalen zullen de mensen de beperkingen opgelegd door DRM gaan ondervinden.
Dat hangt een beetje van de 'groep' af waarin je leeft. Ik ken meerdere gezinnen met meerdere readers.

En DRM? Wat is dat...is dat dat die versleuteling die binnen 30 seconden weg is? }>
Anoniem: 112442 @Ortep4 juni 2010 12:19
Dat hangt een beetje van de 'groep' af waarin je leeft. Ik ken meerdere gezinnen met meerdere readers.
Hebben ze DRM boeken die zo door een ander op die gene zijn eReader willen laten lezen?
(Ik verwacht dat gezien jouw volgende opmerking dat als ze dat al hebben ze zelf de DRM verwijderd hebben).
En DRM? Wat is dat...is dat dat die versleuteling die binnen 30 seconden weg is? }>
Hier heb ik een paar kanttekeningen tegen.

1) Het is illegaal.
2) Waarom zou ik zelf DRM moeten verwijderen als ik iets legaal gekocht heb.
3) Dadelijk komt er mogelijk een DRM die niet meer zo gemakkelijk te omzeilen is.
4) Of nog erger je krijgt een DRM die constant een verbinding op moet zetten met een server op het internet. Waardoor leverancier dood boek dood en het maakt het gebruik er voor de eerlijke koper niet gemakkelijker op.

Daarom ben ik van mening dat je als eerlijke koper je zou moeten verzetten tegen DRM. En ook duidelijk protest laat horen naar de partijen die dit veroorzaken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 30 juli 2024 20:58]

1) Het is illegaal.
Who cares. Alsof de NL politie daartegen gaat optreden.
2) Waarom zou ik zelf DRM moeten verwijderen als ik iets legaal gekocht heb.
Omdat je er last van hebt. Waarom er uberhaupt DRM op moet moet je maar aan de uitgeverijen vragen, die denken blijkbaar dat de muziekindustrie tot nu toe goed bezig geweest is.
3) Dadelijk komt er mogelijk een DRM die niet meer zo gemakkelijk te omzeilen is.
Dat zou de eerste keer zijn. DRM is broken by design - je moet het imers op de een of andere manier nog kunnen lezen.
4) Of nog erger je krijgt een DRM die constant een verbinding op moet zetten met een server op het internet.
Voor boeken? Dat durft de muziekindustrie nog niet eens (tenzij je streaming oplossinge als zodanig telt). Maar de analoge methode (screenshots of foto's van de reader OCRen, overtypen) is bij boeken natuurlijk altijd nog open.

Anyway, DRM (die niet eenvoudig te kraken is) = no buy wat mij betreft.
1) Het is illegaal.

Who cares. Alsof de NL politie daartegen gaat optreden.
Daar gaat het IMO niet om. We leven in een democratie de wetten moet een afspiegeling van de reële wensen van bevolking zijn. Daarom moet moet of zo'n wet aangepast worden of de wet t.a.v. DRM maar als er een wet is zou deze wel gehandhaafd moeten worden. IMO is dat het probleem van Nederland dat we heel veel wetten hebben waarvan er heel veel niet gehandhaafd (kunnen) worden.
Maar op zich moet je als je een goede democratie hebt je ook aan de wet moeten houden ook als er geen handhaving op is.

Het probleem in Nederland is dat er veel wetten zijn die niet meer door de meerderheid gedragen worden.

Dan is de auteurswet wel degene die het meest "geschonden" wordt t.a.v. verwijderen van beveiliging. Dan vind ik het de taak van de volksvertegenwoordiging om deze wet te hervormen.
Anyway, DRM (die niet eenvoudig te kraken is) = no buy wat mij betreft.
Voor mij is DRM alleen acceptabel als het een stream of op huurbasis is. Stream zeg maar de Ziggo digitale TV huur vergelijkbaar met Bibliotheek tegen een vergelijkbare prijs.

Voor zaken die je koopt wat dan ook is DRM IMO niet acceptabel.
Ik heb me een beetje neergelegd bij DVD en Blu-Ray omdat deze nog wel afspeelbaar zijn op een ander apparaat waardoor je ze nog steeds kan doorverkopen en uitlenen.
Hoewel ik daar ook liever zou zien dat DRM weg zou gaan.

Ik heb het geluk dat ik alleen technische boeken koop vooral gerelateerd aan OSS/Linux. De uitgevers van zo'n boeken weten verdomde goed dat de gemiddelde Linux gebruiker tegen DRM is en geven daarom waarschijnlijk de boeken uit zonder DRM zoals O'Reilly.

Een (technisch) boek met DRM zal ik nooit kopen. Ik heb geen enkel probleem om voor DRM vrije boeken te betalen zelfs als het boek ook gemakkelijk via het illegale circuit binnen te hengelen is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 30 juli 2024 20:58]

Je vergeet één ding. De DRM die ik op mijn mobi boeken heb staat me toe die boeken op 4 verschillende apparaten te lezen. Dus in een normaal gezin is dat geen enkel probleem.

Mocht een van die apparaten worden vervangen of kapot gaan dan kan ik hem er gewoon 'uithalen' en een andere toevoegen.

Ik heb trouwens nog nooit DRM verwijderd, dat was niet nodig, wij hebben maar 2 readers. Maar ik ben me er heel goed van bewust dat DRM een lachertje is en dat als het nodig mocht zijn het er in 30 seconden af is.

Ze kunnen niet zomaar de DRM veranderen omdat dat tot gevolg heeft dat de oude hardware niet meer werkt. Ik denk niet dat je heel veel verkoopt als je je boeken alleen te krijgen zijn op een nieuw te kopen reader

[Reactie gewijzigd door Ortep op 30 juli 2024 20:58]

We leven in een democratie de wetten moet een afspiegeling van de reële wensen van bevolking zijn
Hahahaha! Dat er nog zulke naieve mensen bestaan. Dan zouden we om te beginnen een directe democratie moeten invoeren, wat we nu hebben heeft weinig met de wil van het volk te maken. Maar dan nog, dat de meerderheid het recht zou hebben een minderheid haar zin op te leggen geeft in democratische staten waar grote tegenstellingen bestaan ook al problemen.
@johanw910

Volgens mij heb je niet mij hele reactie gelezen.

Ik geef namelijk aan hoe een echte democratie er uit zou moeten zien.

IMO staat Nederland verder dan ooit, voor zover ik me kan herinneren, van een democratie af.
Anoniem: 46304 @SuperDre4 juni 2010 10:53
Dat was het voor muziek in het begin ook niet - totdat muziek opeens niet meer te benaderen was.

Nou ja, zolang uitgevers digitale bestanden aanleveren vind ik het best. De DRM wordt er toch uitgesloopt en het geconverteerde bestand is van veel betere kwaliteit dan een scan. :)
Nou ja, zolang uitgevers digitale bestanden aanleveren vind ik het best. De DRM wordt er toch uitgesloopt en het geconverteerde bestand is van veel betere kwaliteit dan een scan. :)
IMO werkt de media industrie dit zelf in de hand.

Ik zou DRM alleen maar acceptabel vinden als je via bibliotheek een boek voor een korte tijd gebruikt leent. Waarbij je niet eigenaar van het boek wordt.

Gelukkig gaat O'Reilly niet mee aan dit DRM circus.
When you buy ebooks through oreilly.com, you get lifetime access to the book, and whenever possible we provide it to you in four, DRM-free file formats — PDF, .epub, Kindle-compatible .mobi, and Android .apk — that you can use on the devices of your choice. Our ebook files are fully searchable, and you can cut-and-paste and print them. We also alert you when we've updated the files with corrections and additions.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 30 juli 2024 20:58]

Ja. Helaas weer credit-card only :(
Beter credit-card only als iDeal only.
iDeal is niet te vertrouwen.
Ik ben benieuwd of er ooit een fabrikant komt die het lef heeft een ebook reader uit te brengen met ingebouwde torrentclient. :)
Een torrent client? Waarvoor dat dan? Wil de de accu zo snel mogelijk leeg hebben?

Nu hoef ik, bij veel lezen, de accu maar eens in de twee weken te laden. Dat komt omdat een eReader eigenlijk alleen maar echt stroom gebruikt als de bladzijde wordt ververst. Als jij je wifi 100% van de tijd in de lucht weil hebben en dan ook nog eens de eReader zelf laat werken zal je er weinig langer dan 2 uur mee doen
Anoniem: 46304 @Ortep4 juni 2010 10:51
Die torrentclient is dan om je ebooks meteen binnen te halen op de reader zodat je ze niet eerst moet downloaden op je PC en ze er dan vanaf moet halen.
Dat kan toch op iedere andere manier. Waarom in hemelsnaam torrents? Die boeken zijn maar een paar honderd KILObyte groot. En bovendien: het laden van boeken doe je alleen de eerste 3 weken met regelmaat. Daarna staan er zoveel op dat je maanden vooruit kan. Ik heb al een paar jaar een reader en daar staan in middels een paar honderd boeken op.

Het zoeken en aanschaffen van boeken gebeurt toch op de PC veel handiger en sneller dan op een reader. Ik kom echt niet 5 keer per dag in de situatie dat ik plotseling bedenk dat ik NU een nieuw eBoek nodig heb.
Het syncen met mijn PC gaat vanzelf als ik hem er even aanhang om te laden. Dat moet toch zo eens in de zoveel tijd gebeuren

[Reactie gewijzigd door Ortep op 30 juli 2024 20:58]

Anoniem: 46304 @Ortep4 juni 2010 13:06
Waarom in hemelsnaam torrents?
  • Geen DRM.
  • Prijs is uitstekend (zeker ten opzichte van de afzetterprijzen van uitgeverijen).
Wat heeft een torrent met wel of geen DRM te maken? Je kan met het grootste gemak een file via een torrent verspreiden die beschermd is met DRM. Of die zo versleuteld is dat niemand hem kan lezen. Een Torrent is alleen een manier van file overdracht. Dat kan je desnoods via een USB kabel of via rooksignalen en heeft niets te maken met wat voor soort file het is.

Maar als je dat doet kan je dus ook ieder ander file transfer protocol gebruiken van (S)FTP, FXP, Samba of het uitwisselen mbv SD kaartjes. En dat kan allemaal met of zonder DRM

En wat heeft het met de prijs te maken? Zie voor de reden hier boven. Het protocol van het transport heeft niets te maken met de prijs van de gegevens.

En de torrent techniek het is volkomen zinloos voor files van een paar 100 kb. Het is een techniek die gebruikt wordt om bij grote files je netwerk efficienter te gebruiken omdat iedereen een stukje inbrengt. Dat gaat sneller en de starter hoeft niet alles aan iedereen te sturen.

Of wil je dat 500 mensen elkaar allemaal via wifi 1000 bytes gaan sturen. Met een netwerk overhead van 3000 bytes ofzo. Waarna bij iedereen de batterijen op zijn en je je reader weer via een USB kabel aan je PC moet hangen om hem op te laden. Hmmm...dan kan je gelijk even je boeken via die kabel op je reader zetten. Of nog beter, dioe het helemaal niet via een torrent over wifi maar zet hem gelijk via die kabel die er toch al aan hangt van je PC op de reader
Anoniem: 46304 @Ortep4 juni 2010 15:22
Wat heeft een torrent met DRM te maken?
De meeste ebooks die via torrents verspreid worden heben geen DRM. Dat het in theorie wel kan betekent niet dat het in de praktiji vaak voorkomt.
En wat heeft het met de prijs te maken? Zie voor de reden hier boven. De manier van transport heeft niets te maken met de prijs van de gegevens.
De prijs van de meeste files torrents is vrijwel 0 (alleend de extra stroom die je apparatuur verstookt om het binnen te halen).

Dat het voor dit soort files niet de meest efficiente verspreidingswijze is qua netwerkefficiency is irrelevant (die overhead valt toch in het niet bij series en films), het gaat er juist om wat er te vinden is aan bestanden. Tenslott werkt het via de PC ook goed.
Dat het voor dit soort files niet de meest efficiente verspreidingswijze is qua netwerkefficiency is irrelevant (die overhead valt toch in het niet bij series en films), het gaat er juist om wat er te vinden is aan bestanden. Tenslott werkt het via de PC ook goed.
Je geeft het zelf al aan. Bij films valt het in het niet, maar die bekijk je niet op een reader. Boeken zijn klein en dat maakt het extreem inefficient en dat slurpt dus je batterij leeg. Zeker als je nog eens een tijdje moet gaan zitten surfen of zoeken om je torrent te vinden. Het is de meest inefficiente/onhandige manier van iets op je reader te zetten.

Ik heb de indruk dat jij geen reader hebt en je niet realiseert wat de snelheid van zo'n ding is en wat het energie gebruik is. Zonder moeilijke dingen gaat de acuu dus 2 weken me met veel lezen. Als er doorlopend CPU activiteiten zijn (BV een MP3 afspelen wat de mijne ook kan) of WIFI dan is hij echt in een paar uur leeg.

Wil je perse iets via een torrent vinden, prima, ga je gang maar die dat dan op je PC en niet op je reader. Als je het daar op doet moet je hoe dan ook iedere dag je reader aan je PC hangen om hem te laden. Dan kan je net zo goed de boeken er gelijk op zetten via dezelfde kabel.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 30 juli 2024 20:58]

En dan? In theorie moet dan iedereen worden gearresteerd die deze functionaliteit gebruikt, vanwege het overtreden van de Auteurswet.
In Nederland is dat niet verboden hoor. En in de meeste andere landen (ik ken zelfs geen land waar dat wel zo is al zou ik het van de USA niet zeker weten) wordt je ook niet gearresteerd voor zoiets maar civielrechtelijk aangeklaagd.
verlopen en de prijzen variëren van 6,50 tot 20 euro.

Laten we even uit gaan van een midden weg van 15 euro is dit niet belachelijk veel geld voor een digitaal boek? Helemaal gezien de kleine bestanden en het makkelijke downloaden hier van. Voor me zelf sprekend vind het een mooi apparaat maar als ik dan tot maximaal 20 euro voor een digitaal boek met gaan betalen maakt dit het niet echt aantrekkelijk. :/ Denk dat deze ereaders veel meer succes kunnen hebben als de prijs van de boeken omlaag gaat en waarom ook eigenlijk niet? De kosten voor het maken en beheren van de digitale collectie zijn dermate laag dat ik niet snap waarom de prijs zo hoog moet zijn. :)

[Reactie gewijzigd door Timv37 op 30 juli 2024 20:58]

Klopt. De uitgevers gaan net zo hard op hun bek als de platenmaatschappijen. En zullen de 'illegale' lezers de schuld geven. Maar in elke markt werkt het zo. Als een produkt te duur is voor wat je krijgt, dan koopt men het niet.

Voor 20 euro kun je beter een fysiek boek kopen: Voor altijd van jou, kan niet op afstand gedeactiveerd worden, je kunt het herlezen zo vaak je wilt en verhuizen naar een nieuwe boekenkast zonder bijbetalen, je kunt het uitlenen of weer verkopen als je het uit hebt.
Anoniem: 42901 @PhilipsFan4 juni 2010 10:20
Wat nog erger is: bepaalde boeken op Amazon.com zijn duurder wanneer je ze in digitaal formaat koopt, dan wanneer je ze in de papieren versie koopt!
Ik kan mij voorstellen dat bepaalde boeken gewoon niet goedkoop zijn om te maken. Een boek waar veel bronnenonderzoek voor is gedaan en rijk geïllustreerd is wordt echt niet veel goedkoper door het digitaal te publiceren. Kijk maar eens naar prijzen van goed (wetenschappelijk onderbouwde) no00n-fictie.
Anoniem: 46304 @PolarBear4 juni 2010 10:55
Dat soort boeken wordt meestal gebonden gepubliceerd op duur papier, moet naar fysieke winkels e.d., en een deel komt in de ramsj terecht omdat waarschijnlijk niet alle voorraden verkocht worden.
Dan nog is de digitale master een stuk goedkoper te reproduceren dan de gedrukte variant

15 a 20% goedkoper dan de bedrukte versie kan makkelijk gezien veel kosten wegvallen
Qua design moet ik zeggen dat de E60 me erg aanspreekt. Qua functionaliteit valt 'ie dan weer tegen: ten opzichte van wat ik ervaar als de grootste concurrent (de Onyx Boox) kan de E60 maar met een beperkt aantal bestandstypen omgaan en blijft het gebruik van de Wifi-functionaliteit erg basaal. Jammer.

Plus: e-boeken met prijzen tot *20* euro in de Selexyz-store? Dat is echt overdreven. Elektronische boeken kosten niets qua drukkosten en magazijnopslag etc. Het lijkt erop dat er nog oude, op papier gebaseerde betaalmodellen worden toegepast. We leven toch in 2010? Op die manier wordt de e-book markt nooit volwassen. Jammer redux. :)
Anoniem: 46304 @Zwarteziel4 juni 2010 09:52
Ebooks worden op dezelfde manier volwassen als muziek in de vorm van mp3 bestanden volwassen geworden is: niet op een manier die traditionele uitgevers leuk gaan vinden.

Leuke besparing voor het kabinet: schaf de gratis schoolboeken af maar laat weten dat het opsporen en vervolgen van leerlingen of ouders die ingescande schoolboeken downloaden "geen prioriteit" heeft (lees: levert niks op en kost alleen maar stemmen) en verplicht scholen elektronische boeken toe te laten.
Waarom?

Dat kan nog veel eenvoudiger. De overheid wilde al de schoolboeken betalen dus als ze dat direct electronisch doen.

Voordeel: uitgevers krijgen een gegarandeerde prijs per scholier. Dus download maar wat je wil het boek is al betaald door de overheid. Je hebt geen gezeik met DRM.

De overheid kan onderhandelen over een gunstigere prijs als voor papieren boeken. Er is immers geen drukwerk en distributie meer nodig en de afname (en betaling) is gegarandeert.

Onze tieners die naar de middelbare school gaan hoeven geen rugtas meer mee te sjouwen die bijne de helft van hun eigen gewicht weegt. (jep, mijn dochter is van het "skinny"type

Als ik de boeken electronisch had kunnen krijgen had ik vorig jaar al daarvoor gekozen.

Omdat mijn dochter zelf heel weinig weegt had ik er zelfs meer voor willen betalen
Anoniem: 46304 @Indoubt4 juni 2010 10:58
Nog beter ja. Nu zijn de prijzen onbeschoft hoog omdat de ouders toch wel moeten dokken, als er centraal ingekocht wordt en afgedwongen dat volumelicenties niet ingetrokken kunnen worden (dus de truc om 2 hoofdstukken van volgorde te wijzigen, 3 taalfouten te verbeteren en dat als nieuwe druk aan te smeren niet meer werkt) kunnen de prijzen eindelijk eens zakken.

Mijn vader was docent, en wat uitgeverijen allemaal probeerden om hem nieuwe boeken te laten invoeren... :(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 46304 op 30 juli 2024 20:58]

Met andere woorden: laat de overheid de uitgevers maar kapot maken. Want dat gebeurd er als er niet voor de boeken betaald wordt.

Ik kan me niet voorstellen dat een overheid (behalve misschien in een dictatuur) dat zal doen.

Wil je de eBooks stimuleren dan kan je als overheid de uitgervers wel verplichten om de schoolboeken ook digitaal aan te bieden. Maar wel als keuze, want niet iedereen kan/wil een eReader betalen.
Anoniem: 46304 @Het.Draakje4 juni 2010 11:10
Ook goed - in de praktijk komt dat op hetzelfde neer. Er kraakt altijd wel iemand de DRM, en dan verspreidt het zich over de hele school. Schoolbestuur vind het allang best want geld dat de ouders nu uitsparen kan gedeeltelijk weer aan schoolreisjes e.d. besteed worden.
In de praktijk is het niet hetzelfde. De overheid betaald voor of een boek, of voor een eBook. Daar volgt uit dat de ouders geen enkel belang hebben om het eBook te kopieren, want dat (e)boek kost hun toch al niets.

DRM is dan ook een aanname van jou, want ook voor DRM ontbreekt iedere basis (want het maakt niemand meer wat uit of je geen, één of zelfs tweeduizend kopieen verspreidt. Jouw versie is betaalt en die van de ontvanger ook).

Geld wat de ouders besparen op schooluitgave wordt niet uitgeven aan andere schoolactiviteiten maar hoogstwaarschijnlijk aan een televisie vakantie of luxere auto. Voor het schoolbestuur maakt het nu al niet uit, want ze krijgen geen cent van de boeken, en straks ook niet, want dan krijgen ze eveneens geen cent. Ze zijn daar geen partij in. Een non-argument dus.
Anoniem: 243667 4 juni 2010 10:51
Gisteren las ik in de krant dat e-books onder 19%btw vallen en boeken onder 6%. Verklaart in ieder geval al een deel van de relatief hoge prijs.
Klopt is een achterlijke maas in de wet. Als je dat doorrekent is dat al een aardig stuk dat gecompenseerd moet worden.

Misschien is het een idee om boeken die je voortaan fysiek koopt ook het recht op een digitale kopie erbij te geven? En ipv het rippen van de CD's kun je die dan bijv met een code ophalen van de website van de uitgever oid?

[Reactie gewijzigd door Sander op 30 juli 2024 20:58]

Anoniem: 46304 @Sander4 juni 2010 11:41
En dan nog: ik kocht laatst 3 delen van de (vertaling) van Age of Unreason van Keyes. Leuk verhaal, spannend. Tot ik deel 3 uithad. Verhaal is niet af. Blijkt dat er 4 delen van zijn en deel 4 niet uitgegeven in Nederland. Hetzelfde probleem dus als series die alleen in bepaalde landen te koop zijn dus. Tja, op eMule was deel 4 wel te vinden. De volgende keer dat ik een boek wil hebben kijk ik eerst op eMule en ga pas een fysiek boek kopen als het daar niet te vinden is.
Anoniem: 202651 4 juni 2010 09:24
Mooi apparaat, en mooie deal, jammer dat het een exclusieve deal is. Het zou de eReader markt m.i. beter bedienen als ze dit bijvoorbeeld ook met Bol.com doen, zodat je je boeken makkelijk overal vandaan kan halen. Als de catalogus grotendeels overeenkomt maakt het natuurlijk niet zoveel uit wat dat betreft, maar je zit wel vast aan vendor lock-in (als je kiest voor dit gemak, er is natuurlijk genoeg op internet te vinden :P )

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202651 op 30 juli 2024 20:58]

Sony en bol.com hebben al een exclusieve deal. Het is dus logisch dat Samsung een andere partij zoekt.

De vendor lock op via bol.com gekochte sony readers is soms wel hinderlijk, ik wilde een boek wat in de sony winkel te koop was graag hebben, dit mocht niet. bol.com heeft hem helaas niet.
Beetje beperkt apparaat.... wel wifi, maar dat mag je nergens voor gebruiken (bestanden overzetten vanaf thuisnetwerk zou toch wel het minste zijn wat je kan doen). en alleen lezen/bladeren met stylus lijkt me al helemaal niets :S

Exclusive deals ben ik zeker niet voor :S ik wil zelf mijn apparaat bij mijn boekenwinkel kunnen kiezen....

[edit] verduidelijkingen

[Reactie gewijzigd door SEtechnology op 30 juli 2024 20:58]

Als ik naar het plaatje kijk dan zal bladeren gegarandeerd gebeuren door middel van de "prev" en "next" knoppen. De stylus wordt waarschijnlijk vooral gebruikt om door menus en selecties heen te komen, niet voor het lezen en bladeren.
Een exclusieve deal is bij voorbaat al gedoemd. Exclusief betekent dat het alleen maar interessant is voor de dealer en fabrikant en niet voor de consument.
Daarbij nog beperkte mogelijkheden zoals Wifi naar de shop. Wie wil dat nu?
Als er al Wifi opzit wil je dit aan je eigen draadloze netwerk hangen.
Jammer, want Samsung maakt best leuke producten.
Steeds meer krijg ik het idee dat Samsung prima is voor onderdelen en halffabrikaten zoals Harddisks, DVD-drives, en dergelijke maar niet voor eindproducten zoals GSM's (mijne bevalt niet), Koelkasten (mijne bevalt niet) en dergelijke.
Voor die prijs blijf ik wel gewoon normale boeken kopen.. die kan je tenminsten ook ruilen met andere lezers.

[/offtopic]Buiten dat verwacht ik straks wel leuke excuses op scholen: "Waarom heb je dat hoofdstuk niet gelezen?... m`n e-reader was leeg meneer!"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.