Samsung brengt 6"-reader volgende maand in Nederland uit

Samsung brengt volgende maand zijn eerste e-reader in Nederland uit. De E6 is een slider met een 6"-touchscreen, die alleen kan worden bediend met een stylus. Het Koreaanse bedrijf is in onderhandeling met meerdere partijen voor een contentdeal.

Het touchscreen, met een resolutie van 800x600, reageert alleen op de emr-stylus en niet op vingeraanrakingen. Volgens Samsung kan met de stylus accuraat worden geschreven en getekend. Het apparaat heeft 2GB opslagruimte en maakt verbinding met de buitenwereld via 802.11b/g-wifi en bluetooth 2.0.

De E6 ondersteunt de weergave van ebooks in de formaten epub, txt, bmp, jpg en pdf/a, een uitgeklede variant van pdf. Het apparaat heeft ingebouwde speakers en een mini-jack-uitgang, zodat de de gebruiker naar mp3's of boeken kan luisteren. Dit laatste is mogelijk door de text-to-speech-functie, maar voorlopig alleen voor Engelstalige tekst.

Samsung heeft een overeenkomst met Google gesloten voor content en in de VS is Barnes & Noble gestrikt. In Nederland is het bedrijf met meerdere partijen gesprekken aan het voeren om als leverancier van ebooks te dienen. Bol.com is door zijn exclusiviteitsdeal met Sony niet in de race. Wel voert Samsung ook gesprekken met verschillende uitgeverijen van kranten en ook in België onderhandelt de fabrikant met marktpartijen.

De e-reader komt in april op de Nederlandse markt en gaat volgens Samsung 330 euro kosten. Er komt ook een eenvoudigere variant zonder touchscreen en stylus, maar met een qwerty-toetsenbord. Hoeveel dit model gaat kosten is nog niet bekend. Ook de E101, een 10"-versie van de E6, komt naar Nederland, maar dit gebeurt pas later dit jaar.

Update: Bol.com laat weten dat er geen exclusiviteitsdeal met Sony is.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-03-2010 • 16:42

66 Linkedin

Reacties (66)

66
66
45
3
0
10
Wijzig sortering
Wat vreemd dat qua PDF alleen de PDF/A subset wordt ondersteund. Dit is een standaard die eigenlijk vooral voor digitale archiefdocumenten is ontwikkeld. (Dus bedoeld om te garanderen dat content altijd 'authentiek' en 'integer' wordt weergegeven). Buiten de overheid wordt deze standaard volgens mij (nog) weinig toegepast.

Waarom ook niet ondersteuning voor het 'gewone' PDF-formaat? Zo moeilijk of kostbaar is dat toch niet?

Zou dit betekenen dat Samsung zich wil orienteren op een meer zakelijke omgeving (het papierloze kantoor anyone?), in plaats van een markt waarin boeken vooral voor entertainment, studie of naslag worden gelezen?
Het voordeel van PDF/A tov 'gewone' PDF is dat bij PDF/A de font-definities in de PDF zelf zitten. De reader heeft dus geen ingebouwde set fonts nodig om een en ander te renderen. Dat zou wel eens de reden kunnen zijn...

PDF/A bevat dus meer dan een gewone PDF - het is dus zeker geen 'uitgeklede' versie, zoals in het artikel wordt beweerd.
Er staat me bij (maar weet niet zeker) dat de meeste PDFs die we zien effectief gewoon PDF/A zijn.
Een zwart/witte e-reader met een 6 inch scherm, welke niet met je vingers te bedienen is?!?! Als je het zo bekijkt, zal de Apple iPad een koopje zijn, ook al wordt de europrijs gelijk aan de dollarprijs!
een e-reader is niet hetzelfde als een tablet, deze is niet bedoeld om content mee af te spelen, enkel maar om boeken te lezen.

edit maxititan: uiteraard is dit een ontwikkeling waar we met z'n allen moeten op hopen. e-ink schermen in kleur en met hogere refreshrate. En hoewel velen claimen dat een tablet ook goed leest, e-inkt is nog altijd ontspannender om op te kijken.

[Reactie gewijzigd door flamingworm op 18 maart 2010 19:29]

Ik denk anders toch dat deze op ten duur toch samen zullen smelten...

Nu zal het nog niet zo snel gaan omdat er nu primair alleen nog maar zwart wit schermen verkrijgbaar zijn. Met die enkele dure uitzonderingen daargelaten die nu wel al kleurenschermen hebben.

Maar zodra technieken zoals die electrowetting kleuren schermen van Liquavista bijvoorbeeld op de markt komen. Dan zou ik niet weten waarom e-readers niet zouden kunnen samensmelten met tablets.

Een webpagina kan je immers net zo goed lezen op een scherm zonder backlight, het zou volgens mij alleen maar een betere leeservaring geven. Net als met Word documentjes, Excel sheets en ga zo maar verder...

Met video weet ik het nog niet maar als de kleuren goed genoeg zijn dan lijkt het mij ook geen probleem. Anders zou een hybride scherm of wat dan ook nog wel de optie kunnen zijn, eentje die met backlight en zonder goed kan functioneren.
te klein en een te lage resolutie.
nee, doe mij de 10" versie dan ;)

Wel in een mooi jasje. zie je niet vaak bij die e-dingen :)

[Reactie gewijzigd door .Sjoerd op 18 maart 2010 16:45]

Waarom zou ik een vredesnaam een hogere resolutie nodig hebben bij dit formaat :? Het ding is niet bedoeld om films te tonen, maar om rustig te lezen. Daar heb je geen 2400x1600 voor nodig.
Anoniem: 239217
@PWM18 maart 2010 16:58
Als we iets uit printen op A4 doen we dat graag op 300 dpi tot 600dpi.

Voor een 5 inch schermpje (3 by 4) is dat dus 300*4 bij 300*3 = 1200 by 900
tot 2400 bij 1800

de resolutie is dus niet zo goed als wat er nu uit de printer komt.
Heb je wel eens zo'n scherm van dichtbij gezien? Het ziet er dus echt uit alsof het gedrukt is op papier.
Vergeet niet dat die hele mooie resolutie van een printer vaak wordt bereik door interpolatie. Een 6 inch reader heeft iets van 160 dpi en dat is echt meer dan genoeg voor zwart/wit tekst.
Ja, wel degelijk eens van dichtbij gezien. Werkelijk afgrijselijk slecht.
Ziet er absoluut niet uit alsof het gedrukt is op papier en leest ook lang niet zo plezierig.

Op A4 formaat zou je 160dpi kunnen overwegen omdat je dan wat grotere letters hebt. Maar op dit formaat vind ik het waardeloos.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 18 maart 2010 19:20]

Afgrijselijk slecht? Sorry, maar daarmee diskwalitficeer je dus je stelling dat je ze wel eens in het echt hebt gezien.

Het kan je ding niet zijn, enzovoorts, maar afgrijselijk slecht? LOL.
idd, ik lees nu zelf al ruim een jaar met de Sony 505. Het is wellicht niet zo wit als papier, maar het leest meer dan voortreffelijk. Mensen die vinden dat het niet scherp is, moeten misschien maar eens aan een bril denken.

De E-reader is om boeken te lezen niet om platjes te klijken. Het wordt tijd dat mensen dat verschil eens uit hun hoofd zetten.

Ja het is nog niet perfect, maar ik verkies op vakantie en in mn slaapkamer mn e-reader boven welk stapel boeken dan ook.

De 2 nadelen zijn voor mij:
Voor leerboeken is bl;aderen niet handig. Daarvoor zal een echt boek altijd beter zijn.
Bij matig licht leest een echt boek nog net ff iets prettiger, omdat het papier wat lichter is, maar dit is op zich een heel klein nadeel, aangezien we tegenwoordig elektriciteit hebben en lampen.
Afgrijselijk slecht? Sorry, maar daarmee diskwalitficeer je dus je stelling dat je ze wel eens in het echt hebt gezien.

Het kan je ding niet zijn, enzovoorts, maar afgrijselijk slecht? LOL.
Ach trek je niks aan van mjtdevries, die zit iedereen gewoon te stangen en lacht zich rot.
Hij weet niet eens hoe de bladzijden van een boek eruit zien.
Afgrijselijk slecht? Sorry, maar daarmee diskwalitficeer je dus je stelling dat je ze wel eens in het echt hebt gezien.
Dat is jouw mening...

Daar kan ik dan tegenover stellen dat een ieder die beweert dat het net zo goed is als papier, duidelijk maakt dat ze die dingen nooit in het echt gezien hebben.

Ik vind het een beetje vreemd dat de mensen die die dingen geweldig vinden, denken dat ze zomaar iedereen die een andere mening heeft tot leugenaar kunnen bestempelen.
Ik heb dit toestel in gebruik gezien bij een Samsung product demonstratie. En is echt wel een zeer goed beeld.
Drukwerk is trouwens gemakkelijk 2400dpi of meer !
De 200 tot 300dpi (eigenlijk ppi of lpi (pixels, lines/inch)) is de resolutie die men dan heeft om halftonen weer te geven.
vb grijs is een combinatie van zwarte puntjes, dus de resolutie om iets in grijs te drukken is vb. nog 600lpi bij 2400dpi, gaat men vervolgens naar kleur, dan heeft men nog 200 tot 300lpi. Maar puur zwart-wit drukwerk zonder grijs heeft een enorm hoge resolutie in vergelijking met e-paper.

1200 pixels (eventueel 1024) lijkt me te minimale resolutie om PDFs met opmaak op e-paper te bekijken. Wil je zuiver .txt bestandjes lezen dan kun je wel nog lager gaan in je resolutie. Maar ik denk dat er om dit forum meer liefhebbers van technische documenten zitten dan liefhebbers van stationromannetjes :D
Heeft een krant neit een resolutie van 72 dpi of zoiets? Lijkt me prima.
Ja het is prima te lezen. Er zijn een stuk of 10 eReaders in mijn direkte omgeving in gebruik en iedereen die er een ziet is werkelijk verbijsterd over de goede kwaliteit en de rust aan de ogen. Als ik ergen zit te lezen (trein, wachtkamers) ben ik hem met enige regelmaat 'kwijt' omdat mensen hem willen zien en hem dan weer aan anderen willen laten zien vanwege de mooie letter.
een krant heeft wle een iets hogere dpi waarde dan dat! Hoe je krant maar eens naast je monitor en check welke letter scherper zijn....

Opeenofandere manier zijn monitoren nog steeds 72 dpi. Waarom wordt dat nooit beter!? (behalve dan met die Ereaders)
Mensen halen de resolutie van fotos in de krant door de war met de resolutie van de letters in de krant.

Fotos in kranten zijn vaak nog maar 150lpi. (en waren vroeger 80lpi) Maar de letters zijn van veel hogere kwaliteit.


Het probleem met monitoren zijn volgens de GUIs. De zijn meestal niet geschikt voor hogere resoluties. Ten dele kun je grotere lettertypes gebruiken, maar icoontjes worden veel te klein en in veel programmas wordt de layout verziekt.

Dat zal eerst gefixed moeten worden.
Op een 6" scherm van 600X800 is niet zo bar scherp hoor. een hogere resolutie betekent ook dat je de tekst kleiner zou kunnen maken en toch scherp houdt (en dus meer op je beeld kwijt kan)
http://shop.totalereaders...SilverReaderFrontF_lg.jpg
http://img147.imageshack.us/img147/6026/26012008587sq6.jpg (2e foto helaas onscherp)
Close up van het model wat ik heb, werkt echt prima hoor. Zelfs strips (Japanse manga, wordt ook in ongeveer 6" papier formaat uitgegeven) zijn geen groot probleem voor de meeste mensen.

Vergeet niet dat het ge-anti-aliased is, en het is niet om plaatjes op te kijken per se. Het zijn ebook readers, geen document readers waar je bijvoorbeeld goed grafiekjes in moet kunnen zien. Voor het hoofd doel van lange stukken text aan één stuk (ofwel boeken) lezen werkt het meer dan prima. Het gaat er om dat je de letters herkend & niet of die letters er ultra scherp uit zien. Als dat de functie was had het inderdaad wel uitgemaakt hoeveel pixels het scherm had.
Ik hem de 505 zelf ook. Voor strips vind ik de 6" toch echt een maatje te klein, als je één pagina erop wil displayen.
Voor boeken is het geweldig; gebruik hem dagelijks.
Anoniem: 239217
@Pozo19 maart 2010 14:07
Een e-reader enkel voor boeken zie ik echt niet zitten. Boeken kosten namelijk bijna niks. Waarom zou ik moeilijk doen met een elektronisch aparaat als ik toch maar één boek per beurt lees? Wil ik een boek lezen dan loop ik de tweedehandsboekenwinkel binnen en koop er eentje voor 3 euro. Huppa.

Voor (wetenschappelijke) tijdschriften? Dat is een heel ander verhaal.
Hij heeft anders wel een PPI van 167, de meeste monitoren halen de 100 niet eens.
Ter vergelijking: 1920x1080 op 24 inch = 92 PPI
http://members.ping.de/~sven/dpi.html
Dit heeft ook te maken met dat het zwart/wit is, voor kleur heb je meer ruimte per pixel nodig.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 18 maart 2010 19:23]

Een lange text vanop een fax aan 200dpi lezen is niet comfortabel. Ik vrees dat er toch echt iets van een 300dpi nodig is om lang te lezen zonder dat het meer vermoeiend is dan op echt papier, en dit scherm komt nog niet echt in de buurt...
Op een 6" scherm van 600X800 is niet zo bar scherp hoor. een hogere resolutie betekent ook dat je de tekst kleiner zou kunnen maken en toch scherp houdt (en dus meer op je beeld kwijt kan)
Wordt het tijd dat je er eens één gebruikt ipv te praten over iets wat je nooit gezien hebt.
Ikzelf heb een Sony PRS300 en dit voldoet prima, 't is net een groot pocketboek.
Je zit een beetje in de HD hype.
Maar het is juist andersom, stilstaand beeld is prettiger om te zien bij een hogere resolutie: foto's en text. Films kunnen al prima te volgen zijn bij een lagere resolutie.
Zie ook de overige commentaren over printen etc met een hogere dpi
Anoniem: 112442
18 maart 2010 17:35
Samsung heeft een overeenkomst met Google gesloten voor content en in de VS is Barnes & Noble gestrikt. In Nederland gaat Selexys mogelijk als leverancier van ebooks fungeren. Dit bedrijf werd in ieder geval als grootste kanshebber genoemd, hoewel ook met andere partijen gesprekken worden gevoerd. Bol.com is door zijn exclusiviteitsdeal met Sony niet in de race.
Wat een onzin.

Ik wil als consument willen beslissen waar ik een boek koop!
Ook op mijn e-reader, wanneer ik die heb.

Als dit soort exclusiviteit deals me door de strot geduwd worden en ik heb geen mogelijkheid om met een noname e-reader zelf te beslissen. Dan ik deze content illegaal downloaden, hoewel ik ik hier fel op tegen ben.

Hopelijk dwingt dat deze media industrie ook op hun knieën.

Als ik zo snel de prijzen van Selexys bekijk lijken ze een stuk hoger dan bol.com.

Dan betaal je mogelijk minder voor de e-reader wordt je daarna genomen door je boeken leverancier.

Hier gebeurt precies waar ik bang voor was. De Apple gedachte breid zich steeds verder uit.

Hopelijk gaan consumenten organisaties hier actie tegen ondernemen. En mogelijk ook de opvolger van Neelie.
Je kan nog altijd over kopen, als je apparaat de DRM ondersteunt natuurlijk (gaat normaal geen probleem zijn, tenzij je een kindle hebt of wil kopen van Amazon).
Je kan waarschijnlijk vanaf het apparaat, of een speciale webpagina de boeken van de partners kopen.
Niet alleen de Kindle boeken van Amazon maar waarschijnlijk ook de ebooks in de Apple-store. Dat worden epubs met een andere DRM (Apple's eigen) dan die van Adobe.

Kun je straks niet eens meer aan de extentie zien of je reader het boek kan lezen. Ach ja, weer een reden om tegen DRM te zijn.
Anoniem: 112442
@A4-19 maart 2010 10:42
Een ander nadeel is dat je boeken niet kunt uitlenen. Aan familie leden wat nu wel gaat.

Met DRM kan ik een boek niet op de e-reader van mijn vrouw of een van mijn kinderen zetten.

Daarom zal ik geen DRM boeken kopen.

En de ebooks zullen stukken goedkoper moeten zijn dan de papieren varianten. Omdat:
1) Ze niet mee gedrukt hoeven te worden
2) Niet meer fysiek vervoerd hoeven te worden

En een voordeel voor de schrijver een uitgever is niet meer strikt noodzakelijk.
De enige die ik tot nu toe echt mooi vond was de Nook, maar deze kan er zeker mee door. Als Selexyz de inhoud gaat leveren is het helemaal prima. Dit zal dan ws mijn eerste ereader gaan worden :) Nook wordt op korte termijn toch te ingewikkeld.
Anoniem: 42901
@CopyCatz18 maart 2010 17:49
Deze al gezien?
http://mybebook.com/6-inc...ereader/product_info.html
"Onyx Boox" aka "BeBook Neo"
WiFi, Wacom touchscreen, 6" 800x600, etc.
Zo zou Internet er ook uit zien, als het door bedrijven zou zijn ontwikkeld.

Allemaal kleine eilandjes die niet met elkaar willen praten. Bedrijf A werkt alleen met bedrijf B, als je een apparaat hebt van C dan kun je alleen van D en E kopen, maar ook niet altijd.

Pff, al die formaten, als die koppelafspraken. Als ik een boek wil kopen wil ik EN bij Selexyz EN bij amazon.com EN bij bol.com kunnen shoppen. Niet elke zaak heeft wat ik zoek en een beetje concurentie is nooit weg. Oftewel, open gooien die formaten en winkels of * Tukk koopt geen e-reader.

btw, de helft van de prijs mag er ook wel af.
Zo heeft het internet er ook lang uitgezien, de sites werkte enkel op 'Internet Explorer' want die had zo zijn eigen 'standaarden' welke anders waren als 'Netscape' of... nu is dat wat minder, vooral met de komst van IE8.
Kwestie van tijd lijkt me. Er wordt vanzelf een formaat dominant en dan moet iedereen wel overstappen om niet te veel omzet te missen.
Dit is van Slashgear:
Samsung are estimating up to two weeks use from a single battery charge, though we’d guess that’s with wireless shut off. Both new ebook readers are expected to arrive on the market in early 2010, priced at $399 for the Samsung E6 and a whopping $699 for the Samsung E101.
Verder stond er nog ergens in dat het opladen 4 uur duurt, wat best snel is vind ik. :+

Maar het zegt natuurlijk weinig he dat hij 2 weken mee zou gaan. Hoeveel uur zou je zo'n ding per dag gebruiken?
ik zie het voordeel van dit boven een netbook dus echt niet
netbooks zijn goedkoper over t algemeen, en je kunt er VEEL meer mee
Maar ze lezen niet lekker: door het knipperende scherm krijg je al gauw moeie ogen. Over een tijdje wordt het zwarte/witte e-ink technologie vervangen door kleuren e-ink schermen. En dan komen de e-readers weer een stapje dichter bij de netbooks.
Het liefst zou ik soort van een cross over zien. kleur met een optionele ingebouwde verlichting zodat je ook in het donker zonder lamp kan lezen.

Ja ik weet dat het in beide gevallen de battarij duur naar beneden haal maar kom op zeg 7000 pagina's ik ken niemand die dat in een dag en elke dag leest.
Dit is reeds in ontwikkeling. Weet zo niet welk bedrijf er aan bezig is maar ket idee is dat je de backlight van je scherm uit kunt zetten.

Vergeet niet dat zodra je over gaat op verlichte schermen batterijduur in tijd ipv. in pagina's moet worden gerekend.

En kleur hoeft echt niet ten koste te gaan van batterijduur. Een snellere processor kan ook zuiniger zijn bijvoorbeeld.
Anoniem: 167272
18 maart 2010 21:34
Ik heb onlangs tweedehands een goedkope Sony PRS-600 op de kop getikt, met touchscreen dat wel met je nagels te bedienen is, en ik zit me een beetje te verbazen dat dat met dit ding niet kan. Da's een beetje de klok achteruit zetten, vind ik. Wie zit er nou een boek te lezen met de hele tijd een pen in z'n handen? Als het geen studieboek is tenminste?
Het nadeel van de touch-screens die op het moment gebruikt worden is dat daarvoor een laag over het scherm (ipv eronder voor bv. Wacom) moet wat zorgt voor een lagere witwaarde en contrast. En in het geval van de PRS-600 ook meer reflectie.

(Pagina's omslaan met een knopje is zo erg nog niet, hoef je ook geen vingerafdrukken van je scherm te gaan poetsen wat weer zorgt voor onbedoelde input...)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee