Samsung E65 e-reader krijgt goedkeuring van Wi-Fi Alliance

De Wi-Fi Alliance heeft de Samsung E65 e-reader goedgekeurd. De e-reader gaat vermoedelijk Samsungs E6 opvolgen en is voorzien van een volledig qwerty-toetsenbord. Ook kan het scherm met een stylus worden bediend.

De E65 beschikt over een e-ink-display van 6" en een toetsenbord. Het beeldscherm kan bovendien worden bediend met een emr-stylus. Uit de goedkeuring van de Wi-Fi Alliance kan worden geconcludeerd dat de e-reader draadloos verbindingen kan maken, zo schrijft Samsung Hub.

Samsungs nieuwe e-reader beschikt verder over bluetooth 2.0 en zou net als de E6 beschikken over een text-to-speech-functie. Daarnaast kan de E65 mp3's afspelen. Het is nog onduidelijk hoeveel de e-reader gaat kosten. Ook is nog onbekend of Samsung de E65 in Europa op de markt zal zetten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-05-2010 • 17:12

29 Linkedin

Reacties (29)

29
29
25
3
0
2
Wijzig sortering
Ik vraag me nog vaak af waarom het nodig is een e-reader uit te rusten met bluetooth of mp3 speler. Vaak moet hier extra voor betaald worden terwijl het nauwelijks wat toe voegt. Wifi vind ik persoonlijk ook niet nodig, maar dat kan wellicht nog handig zijn voor het ophalen van kranten/dagbladen zonder dat je hem aan moet sluiten.
Persoonlijk betaal ik liever voor geavanceerdere functies die betrekking hebben op de leeservaring. Bijv de ondersteuning van bestandstypes etc
Ik kan me wel iets voorstellen bij een mp3 speler hoor. Zijn zat mensen die muziek luisteren tijdens het lezen. Doe ikzelf ook ;). Het is dan wel handig als het all-in-one is
Of een taal leren. Daar komt altijd wel audio bij kijken. Super handig als je dat op de E-reader kan doen.
ik zou daar eerder een losse mp3 speler of een telefoon voor gebruiken.
De interface op een e-reader is gemaakt voor boeken en is vaak niet optimaal voor een grote muziekcollectie, hoeveelheid opslag zal minder groot zijn, geluidskwaliteit minder en daarnaast gaat het luisteren ten koste van het aantal pagina's dat je kan lezen waardoor je de reader veel vaker op zal moeten laden. De accu capaciteit is over het algemeen niet heel groot, hetgeen ook niet nodig is voor het lezen van boeken.
Tja, maar het vergt wel erg veel van de batterij, net als wifi en dat soort dingen. Ikzelf vind een van de grote voordelen van een conventionele e-reader dat deze dingen redelijk lang mee gaan op een batterijlading.

Ik heb zelf niet zo'n zin om naar een paar uurtjes gebruik dat hele ding weer op te laden.
Bestandstypes kun je converteren, dus daat maakt niet (veel) uit.
Zonder dat, is het alleen een veredelde boek; alsin, je kunt meerdere boeken op je scherm krijgen.

Voor MP3 zie ik het nut ook niet in.
Voor WiFi wél; hierdoor zou je kunnen internetten en RSS feeds binnen kunnen halen. Handig om daar je nieuws op te lezen.
Ik ga nog verder. Devices die geen WiFi ondersteunen komen er bij mij niet meer in. Als je eenmaal zo'n draadloos netwerk hebt is het een beetje zonde als zo'n ding via een duur en traag mobiel abbo het netwerk op moet.

En devices die helemaal niet het internet op kunnen? Halooooo? Steentijd??
Je kan ook audiobooks aanschaffen, die zijn vaak in mp3 formaat
Ik zou zelf liever hebben dat er eens wat komen met 8 of 10 inch formaat, ipv al die dingen zoals bluetooth en een volledig toetsenbord.
Anoniem: 112442
6 mei 2010 17:43
Mooi ding, je kunt er zo te zien ook notities op maken.

Ik vraag me af hoe open het device is (qua standaarden c.q. DRM vrij), welke resolutie het heeft (waarschijnlijk 800x600?) en wat het gaat kosten?
Waarom zou je hem in hemelsnaam drm vrij willen hebben? Zodat als je bijvoorbeeld een elektronische bibliotheek krijgt je die niet kan gebruiken? DRM is dan een optie, heeft geen enkel nadeel als hij het ondersteund.
Anoniem: 112442
@Sissors6 mei 2010 17:59
DRM is dan een optie, heeft geen enkel nadeel als hij het ondersteund.
Dat ben ik helemaal niet met je eens. Als er meer readers zijn zonder DRM zal er veel meer DRM vrije content aangeboden worden.

Als iedere reader DRM ondersteund zie ik de bui al hangen. Alle content met DRM, geen mogelijkheid om een backup te maken. Mijn content uit te lenen aan een andere gezinslid of vriend/vriendin. Allemaal zaken wat ik met een papieren boek wel kan (alleen backup is niet reëel maar aan de andere kant is de kans dat je een papieren boek kwijt kaart veel kleiner dan een elektronisch boek).

IMO dient DRM geen enkel doel. Mensen die gewoon betalen worden gestraft. Mensen die niet willen betalen vinden altijd wel een weg, ook al kost die weg veel energie en tijd. Kijk maar naar bijvoorbeeld "shareware" Windows, hoeveel tijd mensen er in steken om deze versie aan de gang te houden terwijl een legale versie die prima voldoet minder dan 100 Euro kost.
Dat ben ik helemaal niet met je eens. Als er meer readers zijn zonder DRM zal er veel meer DRM vrije content aangeboden worden.
Ik heb zomaar het gevoel dat het andersom werkt. Als er geen ePub of Mobi op je reader ziet zal je hem aan de straatstenen nog niet kwijtraken. Ze vechten elkaar de tent uit met readers en je zal alles moeten doen om je gebruikers van dienst te zien. de mogelijkheid beperken om voor de (modale lezer) boeken die hij gekocht heeft te lezen zal je niet helpen
Leg mij dan maar uit hoe je een elektronische bibliotheek kan doen zonder DRM. Tuurlijk die beveiliging kan je kraken, geen enkele twijfel over mogelijk. Maar je maakt het wel zo dat de gewone gebruiker het wel netjes zal gebruiken. Een bibliotheek starten die werkt door mensen te vragen na 3 weken hun boek weer te deleten zou niet een erg sterk concept zijn.
Al deze apparaten kunnen omgaan met DRM-vrije content zoals PDF en Epub, mogelijk ook doc en html. Als je DRM uitsluit, dan sluit je heel veel uit. Alles wat je via Bol of Ebook.nl koopt is epub met drm. Zolang er de garantie is dat deze boeken te downloaden blijven vind ik het goed. Wat MS gedaan heeft met z'n muziekwinkel, dat kan natuurlijk niet, dat opeens je halve bibliotheek niet meer bruikbaar is. Daar moet Adobe garant voor staan, of tzt de boeken alsnog omzetten naar DRM-vrij.

Ik vraag me alleen af wat er gebeurt als je boeken hebt van twee verschillende accounts, of dat kan op een enkele ereader, en of je boeken van het ene naar het andere account kunt verhuizen.
ik zit eigenlijk te wachten op een reader die 2 pagina's in normale grootte kan tonen en een kleuren display
Waarom kleuren?
Omdat foto's toch wat meer zeggen dan woorden, zoals in het bovenstaande bericht.
Anoniem: 111378
@Taennyn6 mei 2010 17:57
omdat je ook boeken heb met kleuren foto's
Wel...ik heb er hier zo'n 5-600 in papier in mijn boekenkast staan. Ik denk dat er misschien 5 zijn met een kleuren plaatje er in. En dan is het nog niet eens essentieel

Boeken hebben bijna geen kleuren. Loop maar eens een boekwinkel in en bekijk de top 10 van verkochte boeken

[Reactie gewijzigd door Ortep op 6 mei 2010 18:11]

En dan zal je maar net dol zijn op boeken over de natuur en graag boeken kopen waar veel mooie foto's in voorkomen. Voor jou en mij zal een zwart-wit e-reader voldoen maar dat maakt het nog niet voor iedereen ideaal.
Ok, dan is het in kleur, maar voordat je op de kwaliteit van drukwerk zit moet het aantal DPI wel behoorlijk hoog zijn anders is het alleen maar een gimmick. Dus je wilt en kleur en veel DPIs, dus zal je nog even geduld moeten hebben.
- stripboeken
- studieboeken
- magazines (al zijn die niet echt digitaal beschikbaar)

Natuurlijk is kleur geen noodzaak, maar dat was op je TV vroeger precies hetzelfde. Ik ben tegenwoordig toch wel blij met kleurentv...
Het erge is ook nog dat de techniek gewoon beschikbaar is. Men wil nu alleen maar de oude techniek nog een beetje uitmelken. Ik ben blij dat de iPad is gekomen, want nu worden de eInk-bedrijven gedwongen sneller met kleur te komen.

http://www.electronista.c....color.e.reader.in.japan/
http://news.yahoo.com/s/y...ch_gadg/ytech_gadg_tc1654
http://www.geek.com/artic...hscreen-e-paper-20100429/

De techniek is gewoon klaar. Als ze maar willen.

[Reactie gewijzigd door Quacka op 6 mei 2010 19:37]

Die 2e link wel leuk Dutch paper :-) Ons landje...

Maar persoonlijk sla ik de zwart wit ook over omdat ik zoiets heb van ik wil mijn strips wel lezen in kleur. Anders zie ik geen verschil tussen Kwik, Kwek en Kwak zometeen... :Y)

Verder kleur is ook wel zo fijn met aantekeningen maken.. Het maakt het duidelijker. Even de tekst geel markeren ofzo... (Yellow marker). Zwart/ grijs markeren leest echt stuk minder makkelijk.

Vandaag toevallig een E-reader in mijn handen gehad en bediening ging best wel en de leesbaarheid was ook goed. Maar ik vind het gemis van kleur best wel een grote stap.

Ik begon vroeger op de 286 met een zwart wit scherm (groen zwart eigenlijk). Ik ga niet weer deze hele revolutie doen hoor.
Anoniem: 355895
@Quacka8 mei 2010 22:10
De techniek is gewoon klaar. Als ze maar willen.
En dat is nou juist het probleem, 'als ze maar willen'...

Mijn voorkeur gaat echter uit naar de eerstvolgende generatie Sony, waarin de eerste twee versies zouden worden gecombineerd. De tweede heeft hoge kwaliteit, alleen een flutscherm, waar slecht licht doorheen schijnt.

Voor beide soorten, kleur en zwart-wit, kan ik echter voordelen aandragen. De gewone boeken hebben weinig afbeeldingen, en als deze al aanwezig zijn, zijn ze gewoon zwart-wit, dus is er ook geen kleurenscherm voor nodig. Tegenwoordig werk ik steeds meer met pdf's met (kleuren)afbeeldingen, voornamelijk handleidingen voor verscheidene programmeertalen/API's. Deze zijn echter het beste te lezen in kleur, omdat er ook vaak wordt gekozen voor een gekleurde achtergrond.
Het blijft dus voorlopig nog afwachten tot er een (goed, lees: Sony) model uitkomt met kleurenscherm.
Het zal dan ook met name interessant worden met stripboeken, kranten, tijdschriften en websites... Ik zou het persoonlijk erg fijn vinden om websites op een reflectief scherm te lezen dus zonder backlight.
Verder zit ik ook te wachten totdat uitgevers verschillende stripboeken/manga etc in e-vorm uitbrengen. (oke, manga is dan wel grotendeels zwart wit maar er zitten regelmatig kleuren pagina's tussen). M.a.w. er valt meer te lezen dan alleen maar boeken.

Als de makers slim zijn dan sluiten ze deze doelgroepen niet buiten want alleen dan kan het echt een succes worden voor een breed publiek. Nu kunnen e-readers mij (nog) niet bekoren maar dit zal zeer zeker veranderen wanneer de schermen kleur gaan weergeven.

Ik kijk daarom erg uit naar de ontwikkelingen van kleuren schermen zoals Liquavista ze maakt bijvoorbeeld.
Anoniem: 358416
@DrPoncho6 mei 2010 22:18
Denk aan wetenschappelijke stukken die vaak digitaal worden aangeboden en waar grafische representatie van gegevens belangrijk kan zijn. Grafieken hebben soms echt baat bij kleur, niet de eye-candy van office, maar echte complexe grafische weergaven die je wel in sociologische, geografische en alle andere wetenschappen te pas en te onpas tegenkomt.

Ik heb nu een Illiad voor dit soort materiaal omdat deze destijds als enige 16 grijstinten ondersteunde op 1024x786, maar voor kleur zou ik overstappen. ( zit ook te dubben of een iPad hiervoor een goeie optie is ).
als je iets in kleur wil moet je naar de Entourage Edge kijken. De meeste eReaders zijn inderdaad gewoon zwart-wit.
Dit ding heeft naar mijn mening meer potentie dan al die andere Ereaders die momenteel in de markt zijn. Maar neigt dit niet heel erg naar een tablet/smartphone of hoe je het ook wilt noemen..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee