Volgens ARM ligt de verlate introductie van smartbooks met ARM-chips vooral aan het gebrek aan een ARM-versie van Flash en de tegenvallende verkoopcijfers van netbooks met Linux. Ook de populariteit van tablets zou roet in het eten gooien.
Chip-ontwerper ARM kondigde in 2008 aan dat het binnen korte tijd op de ARM-architectuur gebaseerde smartbooks op de markt verwachtte. Het tegenvallende aantal smartbooks dat anno 2010 verkrijgbaar is, heeft met verschillende zaken te maken, aldus Ian Drew, vice-president van de marketingafdeling bij ARM.
Tegen zdnet zegt hij dat vooral het ontbreken van een versie van Adobe Flash een grote tegenvaller is geweest. Oorspronkelijk zou in 2009 al een ARM-versie van de software beschikbaar moeten zijn, maar nu blijkt dat men waarschijnlijk tot de tweede helft van 2010 moet wachten. Aangezien smartbooks vooral op internetfunctionaliteit zijn gericht, is Flash een vereiste, aldus Drew. Hij staat hiermee lijnrecht tegenover Apples Steve Jobs, die meent dat Flash moet worden vervangen door open standaarden, en niet is vereist voor een goede internetervaring.
Ook de populariteit van de iPad en de aankondiging van tientallen andere tablets hebben de smartbookmarkt niet geholpen volgens de topman. Veel bedrijven die van plan waren een smartbook te onwikkelen, twijfelen nu volgens Drew of ze niet beter in de tabletmarkt kunnen stappen.
Omdat smartbooks op Linux als besturingsysteem zijn aangewezen, zouden mogelijke fabrikanten erbij zijn gebaat als er momenteel al veel Linux-netbooks op de markt waren, zodat consumenten al aan het OS gewend zijn. Veel fabrikanten kwamen bij de introductie van de eerste netbooks met zowel Windows- als Linux-modellen, maar na tegenvallende verkoopcijfers worden er nog maar mondjesmaat netbooks uitgebracht waarop Linux is geïnstalleerd.
Toch is Drew nog steeds positief over de toekomst van smartbooks en is hij van mening dat ze een geduchte concurrent voor de op Intel Atoms gebaseerde netbooks kunnen vormen.