Groot aantal op ARM gebaseerde smartbooks op komst

In het vierde kwartaal van dit jaar komt er een stortvloed van zogenaamde smartbooks op de markt. De smartbooks zullen Qualcomms Snapdragon- of Nvidias Tegra-chips bevatten en onder andere door Acer gemaakt worden.

Naast Acer zouden ook tal van andere Taiwanese fabrikanten, zoals Foxconn, Pegatron, Compal en Inventec, eind dit jaar met smartbooks komen, claimt Digitimes. Smartbooks zijn over het algemeen kleiner dan netbooks maar groter dan smartphones. De apparaten zijn volledig op internetgebruik gericht en ondersteunen bijvoorbeeld 3g-verbindingen, terwijl een laag energieverbruik voor een accuduur van een volledige dag moet zorgen. De verwachting is dat providers de apparaten in combinatie met een data-abonnement gaan aanbieden.

Acer zou onder andere een smartbook die Googles OS Android draait in de planning hebben. Asus zou nog even de kat uit de boom kijken en pas later in het vierde kwartaal een model uitbrengen, mits de vraag hoog genoeg is. Het Taiwanese bedrijf Mobinnova zou al bestellingen van providers in Europa en de VS op zak hebben voor zijn smartbooks met Tegra-chips en eind dit jaar de levering kunnen beginnen. In eerste instantie zullen dat 8,9"-modellen zijn, begin 2010 gevolgd door 10,1"-smartbooks.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-08-2009 • 09:48

63 Linkedin

Reacties (63)

63
63
40
2
0
5
Wijzig sortering
Het mooie van deze 2de generate smartbooks is dat voor veel apps een harwareversnelling ingebakken zit. Audio en videorendering tot 1080 P gebeurt dus door een dedicated deel in de soc. Ook JAVA word hier hardwarematig in versneld. De pure proccessorkern word steeds meer de verkeersagent en hoeft bijna niks meer te doen. Vooral nu microsoft en google hun apps online zetten is er veel wat op deze smartbooks zal werken. Daarnaast hebben deze computers een 3G slot ingebouwd. Vergeet niet dat de mediaplayers die je sinds kort voor je tv kunt kopen ook gewoon een ARM procesor hebben. Daarnaast zijn er ook al dualcore ARM's van boven de gigahertz. Verwacht dit soort architectuur ook binnekort in Nettops, mediacenters en televisies.
Smartbooks? Is dat alwéér een nieuwe term? Waarin is een smartbook dan weer anders dan een "mid"? Is een smartbook dan niet gewoon hetzelfde als een tablet?
Waarin is een smartbook dan weer anders dan een "mid"?
UMPC is een term van Microsoft, maar de UMPC faalde: Te duur en te korte batterijduur.
MID is een term van Intel, maar die hadden maar een levensduur van max. 4 uur.
Netbooks is niet echt een term van iemand, maar wederom geen lange batterijduur.
Zowel MID's van Intel als meeste goedkope netbooks kunnen geen Full HD afspelen en hebben geen SoC geintegreerde 2D/3D versnelling, media-codecs, bluetooth, Wifi, GSM en GPS.

Dus als je een 'netbook' op de markt brengt met al die dingen er wel op (en daarom kan het apparaat kleiner worden met dezelfde mogelijkheden), die 24 uur meegaat op een accu (hoop je), en veel goedkoper is dan de dure MID's / UMPC's, dan is het logisch dat je feitelijk een nieuw productsegment hebt. En die kan je het beste anders noemen, anders verwarren mensen deze nieuwe technologieen met de ouderwetse dure en energieslurpende Microsoft / Samsung / Intel-meuk.

Anderzijds: Een hybride Prius heet nog steeds 'auto', net als de T-Ford, dus wat dat betreft heb je wel een punt.
een smartbook lijkt mij inderdaad gewoon een MID (mobile internet device). Alleen klinkt smartbook voor jan met de pet natuurlijk net wat interessanter en logischer:
het is immers een kruising tussen een smartphone en netbook/notebook :')

Ik vraag me af hoe groot de markt voor dit soor apparaten zal zijn, ze zullen te groot zijn voor echte mobiliteit zoals een smartphone dat heeft (die kan je immers altijd bij je hebben), maar het is te klein om echt lekker op te werken, ivm bijvoorbeeld een 8/9" netbook die al aan de kleine kant zijn.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 4 augustus 2009 09:58]

ik denk denk eerder dat je dit niet moet zoeken in grootte - maar eerder in prijs,

dit worden immers ARM systemen waarvan bekend is dat die een stuk goedkoper te produceren zijn dan veel ingewikkelder x86,

het mag natuurlijk gezegd worden dat voor sommige mensen een MID niet zo nodig met windows uitgerust hoeft te worden, en dat een 1ghz arm (overigens een stuk zuiniger dan elke atom, nano of geode), met een klein beetje ram, - voldoende kan zijn voor - internet, email en office taken.

eerlijk gezegd verwacht ik eigenlijk dat dingen als de cpu en ram, gewoon op het mobo vast zitten, en dat je hooguit nog kunt kiezen wat voor hdd erin komt. door al dit soort dingen kun je rustig verwachten op prijzen die niet bepaald hoog zullen zijn ( <250eur) , en specs die op het eerst niet bepaald indrukwekkend zullen (b)lijken.
Quote van latka:
ik heb al 8,9" netbooks voor 175 euro (inc. btw) gezien..
Veel goedkoper zal je ze echt niet krijgen hoor, winkels willen op deze producten marge behalen...
Zie je bijvoorbeeld ook bij de Media Markt, ze huren zelfs speciaal mensen in om laptops/netbooks te verkopen omdat daar de marge te behalen is.
(zelfde geval al bij Apple en bijvoorbeeld nespresso)
Ik vraag me af hoe lang een ARM nog goedkoper te produceren is dan een "ingewikkelde" x86. Zo ingewikkeld is een atom namelijk ook weer niet en dankzij Intels goedkope productiemethoden, kan dat best wel eens tegenvallen. De Atom verbruikt nu nog te veel om direct met dit soort speeltjes te concurreren. Maar dat kan best wel eens snel kunnen veranderen.
Anoniem: 112442
@humbug5 augustus 2009 01:30
Ik denk dat het nog heel lang kan duren.

Zie deze link: http://www.iqmagazineonli...E&issue=24&article_id=974

Een van de grootste voordelen die de ARM heeft tov een x86 is dat deze geen enkele legacy zaken mee hoeft te slepen.

En bij de ARM heb je een die waar zo goed al alles opzit buiten RAM (SoC) zover is Intel nog lang niet met de Atom.
http://www.embedded.com/underthehood/210101486

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 5 augustus 2009 01:40]

Heeft intel niet het recht op de term netbook ofzoiets?
Anders snap ik niet waarom ze dit niet netbooks noemen, weer een doelloze term erbij
Daar heeft het in dit geval niets mee te maken. Een smartbook is niet hetzelfde als een netbook / mini notebook.
Een smartbook zit tussen een smartphone en een netbook in. Vandaar ook de naam.
En dat met een beeldscherm van 8,9" en 10,1" whahahaha bedankt voor de info maar ik zie deze dingen niet verkocht worden tenzei ze onder de 200 euro gaan kosten...

Anders koop je toch een netbook die full hd kan afspelen :S (die zijn begin 2010 tussen de 250 en 300 euro heb ik gehoord van mijn product manager)

Of kan jij mij vertellen waar de meerwaarde in zit? De accu duur zie ik ook niet zo ontiegelijk goed zijn als ze hier zeggen misschien wel langer dan een normale netbook maar lang geen hele dag de tegra, het beeldscherm en de 3g moeten toch blijven werken
Zo'n Tegra doet full-hd zonder problemen. Er zijn echter geen 8,9" schermen die 1080p doen. Dus ik snap je punt niet helemaal.
De meerwaarde is dus: goedkoop (in ieder geval goedkoper dan een netbook want de hardware is veel eenvoudiger dan een atom+945GSE+andere spullen) en een dag werken op een accu is veel haalbaarder op een ARM door het veel lagere verbruik, Oh ja, je productmanager moet de aanbiedingen in de gaten houden, ik heb al 8,9" netbooks voor 175 euro (inc. btw) gezien..
Ik zeg full HD netbooks natuurlijk zijn er veel goedkopere maar die werken op een oudere architectuur...

Mijn punt is dat ze een term gebruiken die eigenlijk verwaarloosbaar is precies zoals jij nu al zegt... De tegra ondersteund full HD dat de hardware goedkoper is ben ik met je eens maar het werkend krijgen onder een bepaald OS vergt juist weer wat meer tijd. Vooral omdat je los gelaten wordt qua hardware is het lastiger een goed werkend product te krijgen, bij de atom is het makkelijk en werkt het ALTIJD mits aan de richtlijnen gehouden

Ik hoop dus dat ze chrome OS gaan gebruiken oid en niet hun "eigen" linux schil want dat verpesten ze toch weer (jammer genoeg)

Oke de accu duur van een dag wat veel haalbaarder is maar wat ze toch niet gaan halen, wel verbeteren!

Daarnaast zeg je zelf ook dat de meerwaarde niks is omdat je nu al netbooks van 8,9"voor 175 euro hebt gezien... Bijv de media markt wilt marge op deze producten pakken dus je zal deze echt nooit veel goedkoper zien dan die mooie 175 euro die jij hebt gevonden miss 150 euro maar dan geef ik wel 25 euro extra uit!
Ik hoop dus dat ze chrome OS gaan gebruiken oid en niet hun "eigen" linux schil want dat verpesten ze toch weer (jammer genoeg)
Chrome OS is linux, maar dan zonder alle dingen die linux zo krachtig en nuttig maken. Ik zie dat dus precies omgekeerd. Ubuntu netbook remix (gecompileerd voor Arm ipv x86) of MID edition is ideaal voor zoiets. Er is een ongelooflijk breed softwarepakket beschikbaar, meestal zelfs al gecompileerd. Dan kun je ook zonder problemen bestanden overzetten naar een PC. Als het moet kun je zelfs OpenOffice Abiword en Gnumeric draaien.

Daar steekt Chrome OS dan maar heel mager tegenaf, want daarmee kun je bijna niets als je even geen verbinding hebt met het net.

Accuduur is van vertrek s'morgens (met vliegtuig, ice of tgv) tot 's avonds 10 uur in het hotel. Dat ga je met een Arm wel halen (even in slaapstand als je overstapt) maar met een Atom nooit.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 4 augustus 2009 13:04]

Ik geef Chrome gewoon als voorbeeld... Ubuntu zal inderdaad een super goed systeem opleveren alleen de gebruiksvriendelijk heid is nog niet echt wat je wilt als gewone consument en daar ligt mijn hele euvel

Veel bedrijven proberen Linux dus zo aan te passen dat het wel gebruiksvriendelijk is maar hier falen ze op grote schaal in. Meestal gaat het tenkoste van de performance en daarom gaf ik Chrome als voorbeeld omdat dit daar waarschijnlijk wel goed geregeld is!

Edit: Zoals jij de dag definieer zal je het inderdaad een dag volhouden (ik ging uit van 24 uur vandaar dat ik zei dat ze dat nooit gaan halen) maar zoals jij zegt 10 uur is heel netjes voor een laptop, mijnes kapt er na 3,5 uur mee uit en vaak ben ik dan nog niet op mijn bestemming :(

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 4 augustus 2009 14:34]

De gebruiksvriendelijkheid is juist wel wat je wilt als gewone consument. Ik heb mijn ouders een paar weken geleden overgezet naar Ubuntu, en ze zijn ontzettend blij. Ze zijn niet technisch ingesteld, en het is nu zo makkelijk! ze klikken op het icoontje voor e-mail en ze kunnen mailen, ze klikken op firefox (wat ze daarvoor ook al gebruikte) en ze kunnen internetten. ik had eerst contstant vragen over hoe dingen werkten op windows, en nu hoor ik helemaal niets meer, en ze zitten er wel vaak achter. we hebben een oude printer thuis die mijn ouders gebruiken, een laserjet 6L LPT printer, die via een LPT to USB kabel is verbonden met de laptop. Die printer was een ramp om aan de praat te krijgen onder Windows, en onder Ubuntu konden ze direct printen. Wireless blijft nu werken (dat was met Windows XP en Vista (heel even geprobeerd, maar ze vonden het niets, en ik ook niet) een probleem en alles draait als een zonnetje.
Een post op OSNews.com ergens in jan/feb was een interview met iemand van ARM op de CES. Hij liet deze prototypen zien. Full 720i playback, geen actieve fan, ultrathin, 10 tot 15 uur batterij kracht, USB, en weet ik veel wat nog meer. Mooiste was: ongeveer 150 euro zouden ze gaan kosten. Ik wacht hier het hele jaar al op.
Dergelijke computers zijn perfect om onderweg of bij klanten te gebruiken. Ik had vroeger een Toshiba Libretto (formaat van +/- 2 DVD doosjes op elkaar). Daar kon ik prima mee uit de voeten.
Idd daar gebruik ik nu een sony vaio voor :) zou dr niet aan moeten denken om met een trager systeem zakelijke werkzaamheden te doen. Sta je toch voor gek als je telkens moet wachten totdat iets laad :S
De traagheid hangt geheel af van wat je erop draait. Ik heb een HP Mini 2140 'voor erbij' met een Atom/945GSE/1GB/160GB, en dat performt prima, zolang ik er maar geen Vista op zet. Ubuntu Netbook Remix, WinXP en zelfs Windows 7 gaan prima.
dat is smartphone+netbook=smartbook, netphone klinkt niet lekker :p
plus je kunt er niet mee bellen... dus de suggestie netPHONE is niet reeel

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 4 augustus 2009 11:49]

Als er 3g inzit zou je er mee moeten kunnen bellen.
Anoniem: 119722
@mddd4 augustus 2009 20:58
Misschien die andere naam omdat het een geregistreert handelsmerk is van Psion ltd, link en zie ook dit
Anoniem: 112442
4 augustus 2009 09:55
Ik ben benieuwd wat de exacte specs zullen zijn.

Ze zullen wat ik verwacht kleiner, platter, lichter en zuiniger dan de Atom versies zijn.

Ik kijk er naar uit om hier een ARM Linux distro op te zetten al is het vooral voor de heb. Performance technisch verwacht ik dat ze net als de netbooks geen echte notebook vervangers zullen zijn c.q. ze zullen niet als primaire computer ingezet kunnen worden.

Ik hoop dat ze er wel een betere GUI op gaan zetten dan de GUI die op de eeePC zat. Want die was onbruikbaar. IMO ook de reden waarom Linux op de netbook gefaald heeft.
KDE of Gnome was IMO waarschijnlijk wel aangeslagen net als de volledige desktop van Windows XP.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 4 augustus 2009 10:01]

Efficienter systeem
Kleiner en zuiniger = langere accuduur :-p
Misschien een efficienter en waarschijnlijk goedkoper systeem.
En vaarwel windows want die draait niet op de arm -architectuur.

De desktop is dood, lang leve de webapps.
Waarvoor worden die kleine dingetjes meestal gebruikt ?
een beetje browsen, mail controleren en een brief tikken ?
Naarmate web-applicaties populairder worden kan men afstappen van
een desktop omgeving voor die kleine toestelletjes, een webomgeving met browser
is dan voldoende (eventueel met mail-client maar ook dit kan online) om alles
te doen wat men nodig heeft, het enige wat men moet doen is zorgen dat de browser werkt :-)
Ik vraag me al een tijd af wat het nut is van webapps voor op dergelijke apparaten: de processor die nodig is om bv. een textverwerker te draaien (arm of atom is voldoende) verbruikt waarschijnlijk een stuk minder energie dan de radio (wifi, of nog erger 3G of andere lange afstands technieken) die nodig is om alle data naar de applicatieserver en terug te sturen.
Het enige serieuze nut van webapps zie ik voor de service providers (internet/telefonie en applicatieservers) omdat dat de gebruikers afhankelijk maakt van een altijd te betalen abbonement...
Efficienter systeem
Kleiner en zuiniger = langere accuduur :-p
Misschien een efficienter en waarschijnlijk goedkoper systeem.
En vaarwel windows want die draait niet op de arm -architectuur.
dus jij denkt dat een netbook + server + transmissie zuiniger is dan een desktop -O_
een degelijke desktop verbruikt idle helemaal niet zo erg veel (ik weet dat dat een tijdje geleden best anders was)
voor de prijs van een beetje degelijke netbook kan je makkelijk een redelijke desktop kopen (uiteraard niet om te gamen), veel plezier trouwens met je postzegel scherm voor dagelijks gebruik (<=10" is totaal niet bruikbaar)
De desktop is dood, lang leve de webapps.
Waarvoor worden die kleine dingetjes meestal gebruikt ?
een beetje browsen, mail controleren en een brief tikken ?
Naarmate web-applicaties populairder worden kan men afstappen van
een desktop omgeving voor die kleine toestelletjes, een webomgeving met browser
is dan voldoende (eventueel met mail-client maar ook dit kan online) om alles
te doen wat men nodig heeft, het enige wat men moet doen is zorgen dat de browser werkt :-)
Ik weet niet wat voor huis-tuin en keukengebruik jij doet met je computer, maar een beetje brief tik ik liever met een echt toetsenbord en deftig scherm, of de pc zelf dan groot of klein is, maarkt nauwelijks uit
Ik weet niet wat voor huis-tuin en keukengebruik jij doet met je computer, maar een beetje brief tik ik liever met een echt toetsenbord en deftig scherm, of de pc zelf dan groot of klein is, maarkt nauwelijks uit
Klein (en zuinig) scherm (wel 768 of 800 pixels hoog) + klein toetenbord voor onderweg.
Thuis hang je hem (via een dockingstation) aan een fatsoenlijk toetsenbord en scherm (17-21").
het enige wat men moet doen is zorgen dat de browser werkt
Jij wilt dus Chrome OS (of Android) er op zetten. Ik zie dat niet zitten. Ideaal dat je altijd online kunt, maar hoe minder je dat ook daadwerkelijk moet, hoe beter (scheelt dataverbruik, bandbreedte, ... enzo dus kosten).
..ARM Linux distro...
Zoiets als Android? Ik hoop nog steeds zo hard dat er heel snel een werkbare versie van Android beschikbaar komt voor m'n netbook.
Anoniem: 112442
@dev104 augustus 2009 12:38
Zoiets als Android?
Mij lijkt Android geen geschikte kandidaat voor een Smartbook. Is ideaal voor een Smartphone. Maar veel te beperkt voor een Smartbook.

IMO moet je een echt menu hebben waar je veel meer applicaties in hebt dan wat icontjes op een desktop. Omschakelbaar zou mogelijk een optie zijn. Maar aan de andere kant hoeveel plaats neemt een menubalk in.

Ik hoop dat Chrome OS meer op een echte desktop lijkt.
Ubuntu NBR is een prima systeem op netbooks.
Snelheid is goed, ziet er gelikt uit en werkt prettig.

Moblin is nog niet geheel af, maar ziet er ook geweldig uit en is zonder meer sneller dan de diverse alternatieven.
IMO ook de reden waarom Linux op de netbook gefaald heeft.
KDE of Gnome was IMO waarschijnlijk wel aangeslagen net als de volledige desktop van Windows XP.
Huidige versie van KDE , Gnome of bijvoorbeeld bekende applicaties als OpenOffice zijn te zwaar voor een ARM dus die zul je daar zeker niet op zien. Ook firefox is te zwaar dus zul je eerder opera of fennec op zo'n apparaat zien

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 4 augustus 2009 10:21]

Hangt van de ARM cpu in kwestie af. Die nieuwe generatie ARM cores (A8 Cortex e.d.) doen echt niet onder voor een low-end Atom waarop mensen XP draaien.
Anoniem: 80466
@latka4 augustus 2009 10:50
Die nieuwe generatie ARM cores (A8 Cortex e.d.) doen echt niet onder voor een low-end Atom waarop mensen XP draaien
Toch echt wel.
Kom maar met een benchmark anders.
Ik verwacht dat een A8 cortex niet meer dan 30%-60% van de performance van een standaard Atom N270 voor netbooks heeft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 4 augustus 2009 10:51]

Ik zie geen benchmark in het artikel, maar een ongerelateerde lijst programma's

Performance is juist een vitaal issues bij netbooks.
Daar liggen veel klachten.
Het introduceren van nog trage hardware gaat dat niet verbeteren
http://www.computerworld....axonomyId=66&pageNumber=1

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 4 augustus 2009 13:36]

Het introduceren van nog trage hardware gaat dat niet verbeteren
Daarom maakt men ook de software sneller. Recentelijk werkte Qualcomm nog met Sun samen om Java 32x zo snel te maken op ARM. Daarbij valt "20% tragere hardware" in het niet. Afgezien daarvan komt men met dual-core CPU's en binnenkort ook quadcores.

ed: En zoals het Computerworld artikel zegt: Het probleem is niet noodzakelijk langzame hardware, maar verkeerde verwachtingspatronen en dat komt door slechte marketing.
Als het ding Windows XP draait is het logisch dat mensen denken dat ze er alles mee kunnen wat ze met een desktop met Windows XP ook kunnen.

[Reactie gewijzigd door kidde op 4 augustus 2009 15:04]

Had 't ook uit moeten schrijven :).

Ik kon geen directe benchmark vinden op de website, maar wel een lijst met bruikbare programma's, en dat is, bij gebrek aan beter, een indirecte benchmark.
Je bedoeld. Ze starten op. Tsja, als je stelt dat alle auto's die enigszins bewegen gelijk zijn, is een T-Ford ook niet te onderscheiden van een Ferrari.
Binnenkort komt men met Cortex 9 multicore.

Performance van de CPU is niet echt interessant, waar de Atom geen geintegreerde mediacodecs / 2D / 3D versnelling heeft, heeft de gemiddelde ARM SoC dat wel, dus heeft ( / hebben) de processor CPU('s) minder te doen.

ed: Processor is de gehele SoC, moest natuurlijk CPU zijn.

[Reactie gewijzigd door kidde op 4 augustus 2009 14:55]

Nonsense. Die ene open source handheld, de Pandora, heeft een 800Mhz. Cortex-A8 en daar kun je Ubuntu ARM op zetten. Firefrox 3.5 & KDE 4 is echt geen probleem.
Wat maakt het nou uit hoe die dingen worden genoemd, of hoe groot ze precies zijn?

Waar het om gaat is dat die dingen ultra zuinig zijn in vergelijking met gangbare technologie, en dat de grote jongens (Intel, AMD) hier de boot missen.
Waar het om gaat is dat die dingen ultra zuinig zijn in vergelijking met gangbare technologie, en dat de grote jongens (Intel, AMD) hier de boot missen.
Welke boot? Deze smartbooks missen een belangrijke boot: x86.

Het is niet zozeer het punt wat er in zit, als het maar Windows draait.... Imho, enkel Google kan deze apparaten van succes voorzien. Maar als de gebruikers Google Chrome OS niet pikken dan hebben AMD en Intel gewoon een enorm belangrijke troef in handen.
Welke boot? Is dat een serieuze vraag?
Ik zeg toch precies welke boot ze missen: die van energie-efficientie.

"als het maar Windows draait"

Wel nee, mensen kunnen toch ook overweg met smartphones waar niet Windows op draait.
Nou, dat valt wel tegen. Daarbij is dit geen smartphone, maar een notebook in de ogen van veel mensen.

Wij Tweakers weten dat dat niet zover meer van elkaar afligt tegenwoordig. Voor de normale consument zijn een telefoon en laptop nog 2 dingen die compleet los van elkaar staan.
Maar een telefoon is een telefoon en een computer is een computer

Je weet toch wel hoe de consument denkt???

Een telefoon moet bellen en een handige interface bieden

Een computer moet de mogelijkheid bieden al de applicaties te draaien die ik al gebruikte op mijn vorige computer... Nee ik wil niet wennen, nee ik wil niet dat het net iets anders werkt en nee ik wil geen packet manager gebruiken om mijn applicaties te installeren nee ik wil een link krijgen van iemand met een programma die ik zo kan installeren en gebruiken. Dat is hetgene wat de consument wilt en niets anders

Kan je dat bieden op een ander os dan windows is dat geen probleem maar dat kan nog niet :(

Edit: Op het wennen na kan OSX het wel bieden trouwens :P veel mensen hebben het er wel voor over omdat het er freaking goed uitziet en van Apple is dus qua gebruiksgemak zit het opzich wel snor

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 4 augustus 2009 12:20]

"Maar een telefoon is een telefoon en een computer is een computer"

Dat is discutabel: qua functionaliteit is er steeds minder verschil tussen computers en smartphones. Een apparaat waarmee je niet alleen kan telefoneren maar oa ook kan emailen en webbrowsen, is meer dan een telefoon.

Wat er nu gebeurt was dan ook voorspelbaar: smartphones met een groter toetsenbord en beeldscherm, oftewel 'netbooks' gebaseerd op smartphone hardware - alle voordelen van een groter toetsenbord en beeldscherm (voor wie dat wil), en het grote voordeel van smartphone hardware: zuinig met energie (en wie wil dat niet?).

"Een telefoon moet bellen en een handige interface bieden"

Voor een computer is een handige interface toch ook handig?

"Dat is hetgene wat de consument wilt en niets anders"

Als ik je zo hoor is het vooral wat jij wil.

"OSX...gebruikersgemak..zit wel snor"

En dan is het opeens niet meer zo belangrijk dat je even aan dat OS en de apps moet wennen?
Anoniem: 112442
@GENETX4 augustus 2009 13:08
Welke boot? Deze smartbooks missen een belangrijke boot: x86.

Het is niet zozeer het punt wat er in zit, als het maar Windows draait.... Imho, enkel Google kan deze apparaten van succes voorzien.
Dit is de gedachte van veel mensen. Maar eigenlijk klopt dit helemaal niet voor ene Smart en een Netbook. Iedereen weet dan een Netbook en een Smartbook performance te kort komt een high performance applicaties te draaien. En meer bedoeld is voor het standaard computer werk zoals browsen en office. Aangezien alle bekende Linux distro's hier ruim in voorzien zijn zal dit voor een netbook gebruiker geen probleem zijn. Het enigste probleem is om dit tussen de oren van de Jan met de pet te krijgen.

Uiteindelijk lijkt Windows vista en 7 niet meer op XP dan KDE op XP lijkt. Openoffice lijkt meer op office 2003 dan office 2007 doet.
Waar het om gaat is dat die dingen ultra zuinig zijn in vergelijking met gangbare technologie, en dat de grote jongens (Intel, AMD) hier de boot missen.
Welke boot? Deze smartbooks missen een belangrijke boot: x86.
Deze smartbooks missen inderdaad x86, maar met Linux heb je dat niet nodig.
Er is een enorm aanbod aan software (open source) die gecompileerd kan worden naar de Arm, en dat voor een groot deel zelfs al is. Bestanden (html, jpg, abiword, ...) op een Arm-Linux zijn dan zo uitwisselbaar met een full-size linux op een desktop of notebook (of server), daar verder te gebruiken en zonodig weer terug te zetten.
Het is niet zozeer het punt wat er in zit, als het maar Windows draait.... Imho, enkel Google kan deze apparaten van succes voorzien. Maar als de gebruikers Google Chrome OS niet pikken dan hebben AMD en Intel gewoon een enorm belangrijke troef in handen.
Zo ziet de consument het inderdaad: "Als het maar Windows draait". Google heeft de marketingtools (die de linux-gemeenschap niet heeft) om dit bekend, en dus succesvol te maken. De weinige mensen die wel eens van Linux gehoord hebben denken nog steeds (en gezien sommige distributies deels terecht) dat het moeilijk is enzovoorts en niet geschikt voor hen.
Wij Tweakers weten dat dat niet zover meer van elkaar afligt tegenwoordig. Voor de normale consument zijn een telefoon en laptop nog 2 dingen die compleet los van elkaar staan.
Precies, al vinden ze het wel handig dat die twee perfect met elkaar synchroniseren.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 4 augustus 2009 13:49]

Artikel spreekt zichzelf een beetje tegen door te zeggen dat smartbooks kleiner dan netbooks zijn, om vervolgens door de door Acer aangekondigde modellen aan te halen welke, 8.9" en 10,1", precies even groot als de huidige generatie netbooks zijn. Enige wat echt anders is zoals ik het zie is het OS en het platform waardoor het apparaat beter geschikt is als MID dan de huidige netbookjes.

Overigens zie ik wel markt voor MID met een formaat tussen de smartphones en de netbooks. Vind mijn telefoon eigenlijk net te klein voor internet en een netbook begin ik niet omdat ik dat te groot vind als MID.
Anoniem: 112442
@Terror4 augustus 2009 12:44
Artikel spreekt zichzelf een beetje tegen door te zeggen dat smartbooks kleiner dan netbooks zijn, om vervolgens door de door Acer aangekondigde modellen aan te halen welke, 8.9" en 10,1", precies even groot als de huidige generatie netbooks zijn.
Kleiner kan ook in de dikte zijn, daar is nog behoorlijk in the winnen Aangezien een ARM veel minder vermogen verstookt dan een Atom kan de Smartbook waarschijnlijk een stuk dunner zijn. Mogelijk is er zelfs gene geforceerde koeling nodig (vergelijkbaar met smartphones die ook ARMs hebben en geen geforceeerde koeling).
De eerste generatie netbooks met Linux sneuvelde op het Linux verhaal... Ik ben benieuwd hoe het met deze smartbooks gaat... Het is wel zo dat het Snapdragon en Tegra platform kans maken. Mensen moeten echter af van het idee een volwaardige notebook te krijgen.

Dat laatste schijnt een groot probleem geweest te zijn bij netbooks. Niet minder dan 60% kreeg een apparaat wat minder kon dan ze hadden verwacht. Veel consumenten denken bij een netbook een volwaardige notebook te krijgen....

Mogelijk dat na de eerste wave deze visie is veranderd. Een netbook voor erbij. De langere accuduur zal zeker goed doen. Daarnaast kan Google deze keer wel voor een succes zorgen. Ik zie best een kans voor deze apparaten, maar dan moeten ze niet als volwaardige notebook worden aangeprijsd. Zet er een clean en simpel Google Chrome OS op en mensen hebben een simpel netbookje voor 200 dollar om lekker vanuit de hangmat te kunnen surfen.

Ik geloof zelf dat Google een grote rol gaat spelen. OEM's zijn geïnteresseerd in Chrome OS. Dat OS lijkt ook de stevige basis voor deze markt te worden. Geen Windows CE en geen "nerdy" Linux. Google spreekt de taal van het grote publiek en dat zal de verkoop zeker helpen.

Zelf heb ik hier afgelopen tijd al 2 blogs over geschreven:
Blog: Google Chrome OS
Blog: Tegra: Netbook opnieuw uitgevonden?

[Reactie gewijzigd door GENETX op 4 augustus 2009 11:02]

Anoniem: 112442
@GENETX4 augustus 2009 12:55
De eerste generatie netbooks met Linux sneuvelde op het Linux verhaal...
Volgens mij is het helemaal niet op Linux gesneuveld. Het is gesneuveld op een zeer slechte desktop manager van Asus.

Ik heb er een keer mee gespeeld maar is deze totaal onbruikbaar.
Geen Windows CE en geen "nerdy" Linux.
Als je de bekende Linux varianten naar een ARM port zal dit het succes zeker niet in de weg staan. OpenSuSE, Fedora, (K)Ubuntu, Mandriva maken allen zeer gebruikersvriendelijke Distro's.
Daar heeft bijvoorbeeld Asus in gefaald om niet de kennis daar te halen. En zelf wat aan te modderen.
Ik geloof zelf dat Google een grote rol gaat spelen. OEM's zijn geïnteresseerd in Chrome OS. Dat OS lijkt ook de stevige basis voor deze markt te worden.
Als ik naar de screenshot kijk op deze site dan ziet ik niet veel heil in Chrome OS het ziet er veel te kinderachtig uit.
De eerste generatie netbooks met Linux sneuvelde op het Linux verhaal
Sneuvelde op het aanbieden door MS van Windows XP voor bijna niets.

Als je dan de keus hebt (en geen kaas gegeten van Linux, zoals de meeste consumenten) dan kies je voor iets wat zeker compatible is en je ook al kent.

Inderdaad is het geen volwaardige notebook, wat de mensen wel dachten (kwam ook omdat er versies zijn waar Windows op staat)

Voor wie al met Linux overweg kon is een Linux-netbook geen probleem (mits een goede distributie en geen half werkende), maar dat is inderdaad nog maar een paar procent. Aangezien Windows (XP) niet op de Arm draait, kunnen ze dat hier niet doen (Windows Mobile is ook geen optie, alhoewel MS het mischien wel hiervoor gaat aanbieden) Als vervolgens blijkt dat deze wel een hele dag meekunnen op een accu zou dat nu wel eens anders kunnen zijn.

Alsjeblieft geen Chrome OS er op. Clean en simple is goed, maar Chrome OS is linux, maar dan zonder alle dingen die linux zo krachtig en nuttig maken. Je kunt er bijna niets mee als je even geen verbinding hebt met het net. Ideaal dat je altijd online kunt, maar hoe minder je dat ook daadwerkelijk moet, hoe beter (scheelt dataverbruik, bandbreedte, ... enzo dus kosten).

Prima zo'n ding voor e-mailen, surfen en af en toe een keertje licht tekstverwerken (zonder plaatjes en andere dtp overkill), of een eenvoudig spelletje onderweg. Ubuntu MID edition, netbook-remix, wel de eenvoud maar ook de brede keus aan software is ideaal.

Dat Chrome-OS de betere marketing gaat zijn en het mischien uiteindelijk haalt voor een degelijke MID-linux is wel de realiteit. Google spreekt inderdaad beter de taal van het grote publiek als de grotendeels nerdy Linux-gemeenschap. Ubuntu toont aan dat Linux niet nerdy hoeft te zijn (mist nog wel veel bekendheid).
Vergeet deze niet: http://tweakers.net/nieuws/58739/nieuwe-touch-book-combineert-netbook-met-tablet.html

[Reactie gewijzigd door Theodoor-nl op 4 augustus 2009 09:51]

Anoniem: 312847
4 augustus 2009 13:07
Smartbooks gaan het worden, telco´s hebben er belang bij.
Hehe oud nieuws, het topic van de tegra smartbooks loopt al een tijdje.
Maakt niet uit, wees welkom op

[Ervaringen] Nvidia Tegra Netbooks, Tablets en MIDs
Anoniem: 256386
4 augustus 2009 10:49
Hetgeen niet wil zeggen dat je er niet bvb een serieuze email op kan schrijven, en een systeem dat Quake3 op 30fps draait is ook snel genoeg om een office applicatie te draaien. De enige praktische beperkingen voor langdurig office werk zijn de afmetingen vh beeldscherm en toetsenbord.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee