E-reader Samsung krijgt downloadwinkel

Samsung heeft de release van de E6 voor de Amerikaanse markt aangekondigd. Deze e-reader heeft een 6 inch groot e-ink-scherm en biedt toegang tot de boekhandel van Barnes & Noble. Voor het apparaat moet 300 dollar betaald worden.

Samsungs e-reader werd eerder al getoond op de CES. De fabrikant laat weten dat het apparaat in de Verenigde Staten in april of mei uitkomt, maar laat niets weten over een eventuele Europese release. Voor de E6 moet 300 dollar betaald worden.

Eerder was er sprake van een samenwerking met Google voor het aanbieden van e-books, maar Samsung meldt dat het bedrijf met de Amerikaanse boekhandel Barnes & Noble in zee is gegaan. Met de ingebouwde e-bookstore kunnen gebruikers via wifi of bluetooth digitale boeken, tijdschriften en kranten downloaden. Ook is het mogelijk om via de pc content binnen te halen. Er is ook een optie ingebouwd om content uit te wisselen: waarschijnlijk kunnen gebruikers van Samsungs e-reader boeken voor een bepaalde tijd aan elkaar uitlenen. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om gegevens te synchroniseren met Outlook.

De E6 heeft een opvallend uiterlijk: de bedieningsknoppen kunnen worden uitgeschoven, waardoor het oppervlak van het apparaat voor het grootste deel door het scherm wordt ingenomen. Op de behuizing bevinden zich verder alleen twee knoppen om vooruit en terug te bladeren. Het touchscreen kan worden bediend met de bijgeleverde stylus, maar reageert niet op vinger-input. De stylus werkt met elektromagnetische resonantie en kan ook worden gebruikt om op het scherm te schrijven.

Samsungs e-reader heeft een e-ink-scherm met een diagonaal van 6 inch en 800x600 beeldpunten, en daarnaast is het toestel uitgerust met 2GB opslagruimte. Er is ondersteuning voor pdf/a, een uitgeklede variant van pdf, waarin bijvoorbeeld geen audio, video of Javascript mag voorkomen. Daarnaast ondersteunt het apparaat de formaten epub, txt, bmp en jpg. Met de ingebouwde speakers kan de gebruiker boeken laten voorlezen of mp3's afspelen.

Samsung Ereader

Door RoD

Admin Mobile

10-03-2010 • 10:41

28 Linkedin

Reacties (28)

28
28
21
0
0
0
Wijzig sortering
Vervelend dat voor elke interactie met het touchscreen de stylus tevoorschijn gehaald moet worden. Dat is met de huidige technieken niet echt gebruiksvriendelijk te noemen. Vraag me af waarom Samsung hiervoor gekozen heeft.

Het apparaat zier er verder wel oké uit.
ik denk dat de stylus met name bedoeld is om aantekeningen te maken etc.
Met je vingers teksten gaan tekenen lijkt me toch niet zo handig werken.
Als ik de foto zie, wordt de stylus gebruikt om de enorme knoppen die op beeld staan te bedienen. Knoppen die ik zelfs met mijn grote handen bij wijze van spreken nog niet mis zou kunnen drukken al zou ik het willen.

Als Samsung nou voor een resistief touchscreen gekozen had, was zowel bediening via stylus en vingers mogelijk, dat lijkt me een stuk handiger. Nu moet je als je even snel wil navigeren ofwel de stylus erbij pakken, ofwel de knoppen uitschuiven.
Tja misschien gaat dat niet icm epaper? Ik heb geen idee hoor maar ze hebben niet voor niks hier voor gekozen lijkt me ;) lijkt mij preciezer als resistief iig, of dat zo is weet ik niet ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 maart 2010 11:03]

Ik heb nog geen ereader met resistief of capaciteits touchscreen gezien waarbij de touchscreen onder de e-ink kon liggen.

Met de touchscreen boven het e-ink scherm krijg je hetzelfde als waar bijvoorbeeld de Sony PRS-600 last van heeft: een glimmend, reflecterend scherm.

Het mooiste op dit moment is het combineren van een touchscreen dat slechts met een pennetje te bedienen is en een e-ink door de touchscreen onder de eink aan te brengen. Het scherm heeft dan de mooiste helderheid.

Een voorbeeld waarbij dit gedaan is is de Onyx Boox ( ook verkocht door Endless Idea's als Bebook Neo)
ivm het schrijven op het scherm, dat kan weer niet fatoenlijk zonder stylus... en je kan je volgens mij prima met de knoppen door de menu's navigeren ;)
Je kan capacitieve en resistieve schermen beiden met een pennetje bedienen.
Voor resistief, zie de meeste telefoons, die hebben een pennetje.
Voor capacitief, zie de Pogo Stylus of Sketch.
Het uberhaupt niet zonder pennetje kunnen bedienen lijkt mij waardeloos in het gebruik.
Waardeloos in gebruik kan nog over gediscussieerd worden, waardeloos als apparaat als men de vinger kan gebruiken is gewoon een feit met de huidige apparaten. Bij zo'n touchscreen wordt er een tocuh-laagje over het e-ink scherm gelegd, zodat contrast en leesbaarheid sterk verminderen.
De keuze voor een stylus heeft waarschijnlijke meerdere redenen.
Allereerst idd voor aantekeningen, wat met een pen gewoon makkelijker is.

Daarnaast is een e-paper scherm afhankelijk van reflectie van licht van buitenaf, iets wat bij lcd niet is: die heeft een backlight.
Veel touchscreen technieken laten weinig licht van buitenaf door (alleen van binnen), waardoor het contrast drastisch zou verminderen. Veel e-ink schermen maken daarom gebruik van wacom-tablet techniek, die dit probleem niet heeft: deze techniek zit niet voor het scherm zit, maar erachter. De wacom technologie werkt middels een magnetisch veld, de laag achter het scherm 'detecteert' de pen.
ff los vanhet feit dat het best een mooi apparaatje is, vind ik € 300 echt te belachelijk voor een e-reader. Ik snap wel dat et in lijn is met de concurrentie, maar kom op. Leuk als gadget, maar zolang die dingen niet onder de € 100,- komen, koop ik gewoon papieren boeken. Die kun je tenminste op het strand laten liggen als je even wil zwemmen.
Zolang de schermen niet goedkoper worden zit dat er niet in.
Ik weet van een fabrikant waar ik goede contacten mee heb dat als ze ze goedkoper konden maken ze het meteen zouden doen maar displex e-ink is gewoon nog erg duur.

Op dit moment kosten alle goede 6 inch readers rond de 300 euro (of je hebt echt bagger)

Om een A4 op werkelijke grootte te kunnen zien heb je in principe genoeg aan een 9,1 inch apparaat. (De marges hoef je niet te tonen natuurlijk). Dat wordt echter wel een flink apparaat, dus dan komt de portabiliteit weer in het geding.

Ik zit zelf te wachten op een goede 8 inch, dat lijkt me genoeg om ook technische PDF's nog goed te kunnen bekijken, met af en toe een beetje inzoomen om een plaatje of tabel.

ps. ik bezit zelf een Onyx Boox 60 en beheer http://booxusers.com

[Reactie gewijzigd door kibje op 10 maart 2010 12:09]

Anoniem: 19339
10 maart 2010 11:17
De stylus werkt met elektromagnetische resonantie en kan ook worden gebruikt om op het scherm te schrijven.
...
Samsungs e-reader heeft een e-ink-scherm...
Hoe schrijf je op een e-ink scherm? Ik bedoel, e-ink refresht het scherm in 1x en dat kost best veel tijd, hoe kun je dan schrijven?

edit: ok, thanks, wist niet dat e-paper ook lokaal gerefreshed kon worden... weer wat geleerd :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 10 maart 2010 14:36]

e-ink refresht het scherm in 1x
Niet per se. Als je schrijft op een e-ink scherm wordt slechts de tekst die je schrijft toegevoegd, weliswaar met een vertraging die klein is maar wel irritant.
Nu maar hopen dat al die verschillende appshops niet allemaal ook hun 'eigen' DRM inbouwen.

Het zou me wat zijn als je in real life een boekwinkel niet binnenkomt omdat je niet over de juiste 'leesbril' beschikt.

Ja meneer dat is hetzelfde boek als in die andere winkel en iets goedkoper, maar u beschikt niet over de juiste leesbril, dus u kunt dit boek bij ons niet kopen....
Weer een downloadwinkel van Samsung,

Hopelijk is dit geen loze kreet welke 100 jaar gaat duren maar ontwikkelen ze nou eens een goede store. (online boeken, spelletjes op de reader etc.)

Om maar een voorbeeld aan te halen: de applicationstore voor de omnia 2 werd ook al over gesproken bij aankondiging, echter bijna een jaar naar dato is deze nog steeds niet te gebruiken. (in bepaalde landen waaronder de UK inmiddels wel)

Soort van eerst uitvoeren en dan roepen zou hier op zijn plaats zijn.
Voor boeken lezen zou ik het niet gebruiken, maar de functie van het schrijven e.d. zou ideaal zijn voor bijvoorbeeld het maken van aantekeningen.
Ik zie wel progressie, toch zijn ze nog wel erg duur voor zo'n klein apparaatje..
Off-topic:
iPad? Nee grapje ;), die heeft wel een bookstore, maarja je ogen zullen er wel een beetje moe van worden.
Valt me nog mee van Apple dat ze geen patent op een bookstore hebben aangevraagd :P.

On-topic:
Ziet er best goed uit!
Nog een downloadwinkel erbij, hiephoi.
Ach, het is wel makkelijk voor de consument natuurlijk, als je bij een enkel apparaat blijft..
Dit is de bookstore die de Barnes & Noble Nook gebruikt, een al bestaande downloadwinkel.
Nu heb je toch ook keuze uit diverse winkels? Wat is het probleem daar dan van?
IMO is het probleem dat veel van dit type download winkels alleen compatibele is met het device van de fabrikant.

Ik vind dit zeer irritant. Geef mij maar een standaard boekwinkel waar ik de boeken kan kopen i.p.v. vendor specifiek.

Ik zal deze download winkels c.q. devices systematisch gaan mijden.

Ik vind dat de fabrikanten zich veel te veel bemoeien met de consument.

Waar ik al bang voor was is aan het gebeuren, de Apple methode begint meer gemeengoed te worden. :(
Nog een e-reader op de markt met een klein scherm en een Engels winkel. Zijn er al e-readers in de maak met een groter scherm en een Nederlandse boekwinkel? Daar zit ik namelijk op te wachten.
Anoniem: 112442
@Kordakus10 maart 2010 11:35
Ja, van Asus bijvoorbeeld.

nieuws: Cebit: Asus brengt e-reader en nieuwe generatie Eee PC uit

Ik wil gewoon een e-reader waar ik bij voorkeur pdf's op kan zetten die ik bij iedere boekwinkel kan kopen die ik kies. En niet de fabrikant van mij e-reader.
Kijk eens naar de Onyx Boox of Bebook Neo, deze voldoen daaraan. (zelfde hardware, andere reseller). Je kan daarmee bij elke boekwinkel die Adobe DRM gebruikt DRM boeken kopen. Boeken zonder DRM kun je natuurlijk altijd bekijken en overal kopen.

[Reactie gewijzigd door kibje op 10 maart 2010 12:08]

iRex heeft wel wat grotere readers (schermformaat EN prijs!)
Zie: http://tweakers.net/price...nb5eaa63j3ir5XOsuOtVqlFJ-

Wordt oa door BOL ondersteund.
Nee, dat worden ze nog niet.
http://www.bol.com/nl/m/boeken/geschikte-ereaders/index.html

Bol gebruikt epub en daar kan tot nu toe alleen de nieuwe DR800 mee uit de voeten. iRex belooft het voor de DR1000, ooit. Voor de Ilead waarschijnlijk nooit..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee