CES: Ook Samsung komt met e-readers

Samsung heeft woensdag op de CES in Las Vegas een tweetal e-readers gepresenteerd. De apparaatjes met e-ink-displays van 6" en 10" onderscheiden zich doordat gebruikers op het scherm kunnen schrijven met een emr-stylus.

Op de displays van de E6, die is voorzien van een 6" display, en de 10" E101-reader kan met een emr-stylus worden geschreven. Deze techniek wordt nog bij weinig e-readers toegepast, maar heeft wel tot gevolg dat beide modellen een hogere prijs hebben; Samsung hanteert in de VS een adviesprijs van respectievelijk 400 en 700 dollar. Of de e-readers ook naar Europa zullen komen, is nog onduidelijk.

Beide e-readers ondersteunen het populaire epub-formaat, naast pdf en tekst-bestanden. Ook is een mp3-speler aanwezig, tezamen met een aantal woordenboeken. Ook kan de text-to-speech-functie woorden voorlezen. E-books kunnen binnengehaald worden via 802.11b/g wifi en bluetooth 2.0. Samsung maakte op de CES ook bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten met Google om zo een groot aantal e-books te ontsluiten. De fabrikant claimt dat de accu van beide e-readers in vier uur volledig is opgeladen en dat de apparaatjes met een volle lading het bij gemiddeld gebruik twee weken kunnen volhouden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

07-01-2010 • 05:53

34 Linkedin

Lees meer

PVI verhoogt productie e-paper-schermen Nieuws van 28 december 2009

Reacties (34)

34
34
23
0
0
4
Wijzig sortering
E-readers lijken wel de netbooks te gaan worden van 2010, iedereen springt op de kar precies.
Misschien toch nog maar even wachten tot de prijzen omlaag gaan door concurrentie.
Prijzen zijn al redelijk acceptabel aan het worden, dat vind ik zelf ook niet het probleem met e-readers. Wat imo echt de doorbraak zal betekenen, wanneer er eindelijk eens fullcolor readers komen. Ze zijn nu gewoon niet interessant genoeg voor het bedrijfsleven, ik probeer e-readers al een tijd lang er door te krijgen bij het algemeen bestuur, die hebben daar ook serieus oren naar. Maar toch wordt het nog altijd afgewezen omdat ze niet (betaalbaar) met kleurendisplay te krijgen zijn. Er worden veel schema's en kaarten bekeken tijdens vergaderingen, daarbij is het kunnen zien van kleuren essentieel.
Voor die prijs heb je toch ook een netbook, imho een betere aankoop??
Hoewel ze beiden een scherm hebben en beide documentformaten kunnen tonen is er wel degelijk verschil. Een e-reader verbruikt amper stroom als het scherm aan staat, alleen het bladeren kost wat stroom. Een laptop gaat een uurtje of 2 mee, een netbook een uurtje of 4 maar een e-reader vaak een paar duizend (dacht ergens 20.000) 'pageturns'. Nu weet ik niet hoe snel jij leest maar bereken voor de aardigheid maar eens hoelang jij doet over het lezen van 1000 pagina's.

Vooral voor lokaties waar stroomvoorziening een probleem is (strand, park, in de auto, tijdens het vissen) is dit een ideale oplossing.
neem dan de eDGe, heeft beide en kost $490.
Kijk, dat is nou een mooi ding, 2 pagina's nu nog betaalbaar voor zelfs de uitkeringstrekker (dus €50 of zo)
Mijn netbook gaat 10 uren mee. Maar ik heb dan ook een goed netbook, helaas houden de meesten er inderdaad na een uurtje of 4 mee op. Ik denk dat vooral scherp en gewicht van netbook een probleem is. Een netbook draai je niet zomaar even een kwartslag om een A4 te lezen. Bovendien is een netbook niet fijn om in de hand te houden. Dan is een e-reader handiger.
hoezo laptop gaat uur of 2 mee? dan kijk je zeker naar laptops van jaar 0. op mijn studie plek en op mijn stage plek gaan laptops zonder stroom op maximum gebruik minimaal 2 uur mee ja, maar zet je hem op gemiddeld dan is het al 4 a 5 uur. laag gebruik 6 a 7 uur. en er zijn veel verschillende laptops daar. ja ok paar die op laag 3 uur meegaan, maarja die komen ook uit jaar 0
De meeste _nieuwe_ laptops gaan juist maar 3 uur mee op een batterij. Dat is nou juist het grote voordeel van netbooks, fabrikanten en consumenten hebben weer door dat dat gewoon niet handig is.
Stevige reactie hoor! Het ligt eenvoudiger hoor.

Ik ben uitgegaan van mijn eigen laptop bij matig gebruik. Ik heb een 17" laptop die best helder staat m.b.t. scherm. Dit leest prettiger maar verbruikt ook meer energie. Met minimaal verbruik zou ik 1 of 2 uurtjes kunnen rekken.

Hoe dan ook. 2, 3, of zelf 6 uren staan in geen verhouding met de batterij-tijd van een e-reader.
Een helder scherm leest juist helemaal niet prettig, en dat is een van de voordelen van e-readers: ze gebruiken e-paper en die lees je gewoon net als normaal papier, in bed bij een lamp.
Anoniem: 14842
@MicGlou7 januari 2010 09:01
Mag ik vragen welke reden jij aangeeft om een e-reader er door te krijgen bij het bestuur? Behalve dat het "cool" is?

Voor de kosten van een e-reader kan ik duizenden papieren afdrukken maken. En voor het milieu is het ook pas goed als je tienduizenden papieren pagina's bespaart?
Heb je een bron voor die tienduizenden papieren pagina's? Of is dat een getal wat je even uit je magische hoed tovert?
Een printer begint bij zo'n 60 euro, waarbij je elke 2000 pagina's een nieuwe toner cartridge nodig hebt. Papier is ook niet voor niks. Na enkele duizenden pagina's heb je hem er dus uit...
Op kleur zit ik niet bepaald te wachten, het is wel een leuke extra natuurlijk,
maar als je de pixels opnieuw gaat opsplitsen in RGB of CMYK gaat dit opnieuw ten koste van de scherpte en contrast van de tekst. ( aangezien e-paper geen licht uitzend zal een subtractieve kleurmethode CMYK of CMY nodig zijn ?)

Vooral de resolutie van de huidige readers is naar mijn bescheiden mening te laag. 800x600 is prima voor een leesboek waar je het lettertype kunt kiezen maar voor
PDF's met layout en technische afbeeldingen zou 1600x1200 of zo alvast stukken beter zijn...

De optie om nota's te kunnen nemen op deze toestellen lijkt me dan weer een mooie aanvulling van functie.
Kun je wel leuke fotokaders mee maken , als die 10 keer per dag van foto wisselen is kan je zo'n kadertje aan de muur hangen en elke 2 jaar de batterij vervangen.
Aan de ene kant een mooie techniek. Met een emr-stylus heb je geen touchlayer nodig die de leesbaarheid vermindert zoals bij de Sony PRS-600.

Aan de andere kant had ik juist van Samsung gehoopt dat ze de markt zouden bestormen met juist enorm betaalbare modellen. Of Wifi en vooral Bluetooth(wat moet je daarmee?) nog een verstandige zet is vraag ik me ook af met al het 3G geweld van de Kindle en de Nook.

Ik ben zelf geen fanatiek boekenlezer (wel gadgetfreak), maar zodra de 6" eBook-readers voor 100-150 euro in de schappen liggen zal ik er meteen eentje halen. Als deze Samsungs in Europa worden uitgebracht zal dat ook wel weer voor de dollarprijs in harde euro's zijn.
Dat is inderdaad ook mijn gedachte. Als ze nu ook nog een 6" versie maken zonder wifi en bluetooth en wat mij betreft zelfs zonder mp3-speler, dan kan ie wel weer wat goedkoper en lichter worden. Bijkomend voordeel zal een verbeterde accuduur zijn, dat wordt bij veel andere e-readers namelijk in paginaomslagen opgegeven in plaats van in dagen/weken.
Anoniem: 34296
@BarôZZa7 januari 2010 14:02
Ik denk dat het de grote doorbraak toch nog moet maken. Tot die tijd voert men een afroomprijspolitiek

Ik vind zo'n ding pas interessant worden als het een commodity is geworden. Goedkoop, hoge resolutie, licht en plat. Op kleur zit ik dus juist niet te wachten. Bij boeken gaat het mij toch primair om de leesbaarheid. Schermen halen het kwa leesbaarheid nog steeds niet bij drukwerk en dat moet toch eerst het geval zijn voor ik ga overschakelen. Geconcentreerd lezen is op zich al vermoeiend genoeg.

Ik zie wel iets in de combinatie smartbook, ebook, tochscreen. Dat is eigenlijk wat ik nu zoek, een apparaat met lange accuduur waarmee ik onderweg fatsoenlijk internet pagina's kan lezen en e-documenten. Dan graag in 4:3 formaat en niet die belachelijke breedbeeld formaten die de plank totaal misslaan. Want op een klein scherm geeft breedbeeld helemaal geen betere kijkervaring en ik neem die band wel voor lief als het moet. Want ik ga het toch niet gebruiken als ik op prettige manier van films wil genieten. Voor onderweg stel ik weinig eisen.

Het ideale apparaat voor mij draai je en dan kan je fatsoenlijk hele pagina's lezen. Bijv. ook intenet pagina's. Ik vind dat dit idee van de smarphones overgenomen zou moeten worden naar smartbooks in tabletformaat. Je draait hem en bekijkt '(internet) pagina's op hun kant.

Zo'n soort apparaat lijkt mij ideaal voor mijn behoefte.

Dit lijkt mij ook wel een leuk idee:
Android op een smartbook tablet moeten hebben 1600 x 1200, 10 inch display, lekker plat, touchscreen. Ik denk ook wel dat het die kant op zal evolueren. De industrie is duidelijk nog zoekende naar het juist format.

Wat daarbij echt een storende factor is, is Intel met zijn onzinnige schermeisen bij de atom processor. Waarom deze processor binden aan een breedbeeld schermformaat, terwijl je zo'n apparaat juist voor andere toepassingen wil gebruiken. Daarom verwacht ik dat er pas een doorbraak komt als andere processoren als arm een grotere rol gaan spelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 7 januari 2010 14:18]

Jammer dat ze het je zo moeilijk maken als je uberhaupt studieboeken kunt vinden.
Ik studeer rechten (kheb gehoord dat het bij ICT studies wat makkelijker gaat), en om bijv. de gekochte boeken van kluwer te openen, moet je eerst verbinding hebben met internet, inloggen op hun site, het boek opzoeken en vervolgens het gekochte boek downloaden. En dit moet je elke keer doen....

Dusja, het apparaat is wel perfect voor leesboeken, maar voor studieboeken voorlopig nog niet. :|
Heb jij wel eens gekeken wat je allemaal moet doen om een papieren boek te kopen? Uit je stoel komen, je schoenen aantrekken (Met dit weer ook een jas) Je huis verlaten, op weg gaan naar een boekwinkel (Als je geluk hebt is die niet al te ver weg) Je boek opzoeken in een rek. Naar de kassa gaan, daar afrekenen. Dan de hele procedure weer achterstevoren doen om weer thuis te komen. Je boek uitpakken en dan open slaan en gaan lezen. En dat moet je elke keer doen...:)

Ik heb zomaar het idee dat downloaden sneller is

En dan heb ik het er nog niet over dat je met gemak al je studie boeken mee kan nemen in een reader. Dat zie ik je nog niet doen met een papieren boek.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 7 januari 2010 09:03]

In welk tijdperk leef jij nog :)
ik surf gewoon even op het net klik de boeken aan die ik wil kopen en 1 of 2 dagen later worden ze geleverd.

Ik ben een fervent lezer en vermits mijn boeken kast nu toch wat klein begint te worden zou ik toch een keer zo'n ereader overwegen. Maar aan deze prijzen gaat het nog een tijd duren voor ik er een aanschaf.
Wat is zo bijzonder aan een emr-stylus dat het bij deze e-reader wordt toegepast?
Anoniem: 63975
@cc127 januari 2010 11:23
with a built-in electromagnetic resonance (EMR) stylus pen. This dedicated pen prevents mistypes caused by hands and other objects that may graze the screen's surface. A variety of pen and eraser thicknesses make the Samsung e-books perfect for drawing and writing.

Bron: Gizmodo
EMR is dezelfde techniek als de pen van een Wacom tablet. En dat is precies de techniek die iRex al jaren in hun ereaders gebruikt. Niets nieuws dus.
Anoniem: 208060
7 januari 2010 09:04
Ik denk dat die slate pc wel de vervanging voor een netbook kan zijn maar een e-reader, laat me niet lachen. Je kan er prachtig tekst op lezen maar dan houdt het ook op en voor die prijzen vind ik ze nog belachelijk duur.

Moet je die verwachte prijzen zien voor deze samsungetjes, je koopt er zowaar een flinke laptop voor tegenwoordig en dat alleen maar om wat tekst te lezen?
Ik denk dat Samsung zichzelf uit de markt gaat prijzen met de steeds heviger wordende concurrentie van ebooks. Sony was al duur maar Samsung kan er ook wat van.
- A4
- Color
- DRM vrije opslag
- (hele) korte pagina-omslag tijd
- max 350 euro

Tot die tijd: laat maar zitten.
Geeft dit soort van touchscreen ook een onscherper beeld zoals het probleem is bij andere e-readers met touchscreen?
Nee, want de laag die de pen herkent zit onder het scherm, niet erboven. Maar het nadeel is dat het alleen met de bijgeleverde pen werkt.

Hetzelfde geldt trouwens voor een capacitief touchscreen (a la iPhone), maar die zijn weer niet zo geschikt voor ereaders omdat ze helemaal niet met een pen kunnen werken (tenzij eentje met een hele dikke punt). Die werken weer alleen met je vingers.

Om die reden zijn er ook touch & pen tablets die 2 gevoelige lagen hebben (zo'n EMR laag voor de pen en een capacitieve laag voor de vingers), maar voor ebooks lijkt dit me een beetje te duur, als je ziet wat die tablets zelf al kosten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 januari 2010 21:13]

Anoniem: 209963
7 januari 2010 13:08
En toch zal het wel even duren eer dat het echt doorbreekt.
Zelfs in deze tijd vinden kranten nog steeds de weg naar vele deurmatten.

Iets voor de innovators. Ik niet dus, lees niet graag..
Qua specificaties lijkt hij wel erg veel op de onyx boox 60
Die heeft ook een wacom tablet, wifi, mp3, epub en pdf. Alleen heeft die geen Bluetooth...
Anoniem: 168805
7 januari 2010 08:21
Laat maar komen dat spul :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee