CES: Steve Ballmer toont prototype HP-tablet

Steve Ballmer heeft tijdens zijn keynote op de CES in Las Vegas een prototype getoond van een tablet van Hewlett-Packard. Daarnaast komen er Windows-tablets van Asus en Archos. Microsoft komt vooralsnog niet met een eigen 'slate'.

Er zijn nog geen specificaties van de tablets: Ballmer meldde alleen dat de 'slates' nog dit jaar op de markt zullen komen en op Windows 7 zullen draaien. Ballmer liet zich niets ontvallen over de chipset, geheugen of grootte van het touchscreen van de tablets.

Woensdag ging nog het gerucht dat Microsoft met een eigen tablet zou komen. Dat gerucht was de wereld in gebracht door dagblad New York Times, dat zich baseerde op anonieme bronnen. Persbureau Reuters kwam eveneens tot de conclusie dat Microsoft met een eigen 'slate' zou komen op de CES.

HP Slate HP Slate HP Slate in handen Steve Ballmer

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-01-2010 • 06:21

126 Linkedin

Reacties (126)

126
120
60
0
0
6
Wijzig sortering
Leuk speelgoed, maar ik blijf tablets onhandig vinden. Als je een device met een 10" scherm moet meezeulen, dan maakt die extra centimeter dikte voor mij ook niet veel uit als je daarvoor een toetsenbord krijgt. Met een draaibaar scherm heb je ingeklapt een prima tablet.

En dan nog moet ik zeggen dat ik dat zelden doe op m'n huidige convertable laptop. Hooguit als ik lui een documentje wil lezen, maar zodra er een letter getypt moet worden ga ik niet prutsen met een virtueel toetsenbord. Ik mis totaal de noodzaak van en het gemak bij een device met alleen een touchscreen. En dan heb ik hier ook nog twee tablets liggen. Prachtige apparaatjes, maar de beperkte functionaliteit zorgt er toch voor dat ik liever m'n laptop erbij pak.

Daarnaast ben ik bang dat de apparaatjes van Apple en HP simpelweg te prijzig zullen worden. Wil het levensvatbaar zijn, dan zou het qua prijs onder een netbook moeten liggen, aangezien het de functionaliteit van een netbook niet zal benaderen. Maar aangezien een beetje iPod touch al praktisch even veel kost denk ik dat deze apparaatjes voor 400-500 euro in de schappen zullen blijven stofhappen.
Je hebt natuurlijk tegenwoordig van die projectie toetsenborden. Een klein apparaatje verzorgt dan een toetsenbord. Daar heb je niet een heel klapsysteem (is note/netbook) voor nodig. Ik type trouwens al mijn mail en T.net reacties op mijn HTC Touch HD en dat gaat eigenlijk wel prima.

Daarnaast denk ik dat je de Slate primair voor playback gaat gebruiken. Playback van:
Films, boeken, sites, documenten, etc.

/funmodes on
Even rare gedachte: Als er een simkaart inzit, kan je er mee bellen. Ziet iemand zichzelf al met een 7" of 10" ding aan zijn oren??? Als je er dan twee hebt kun je Mickey Mouse nadoen.
Anoniem: 196662
@MorgothG7 januari 2010 08:02
Projectie ben je nogal veel mee op je schoot of wanneer hij op je arm ligt natuurlijk.
Tablets voor veel meer dan playback geschikt. Bijvoorbeeld alle controleurs die rapportjes opstellen, dokters op bezoek, enquêteurs, magazijniers, ... Alles waar je nu een karton met klem voor gebruikt om papieren op te steken, kan je vervangen door een tablet.

En ding zal wel BT hebben hoop ik, dus een oortje zal mooier staan.
De meeste van bovenstaande beroepsgroepen zijn met een netbook ook goed af en er lopen al genoeg mensen rond met die dingen waar je op kunt schrijven en zaken met een barcode af kunt lezen en dan worden de gegevens ook bewaard. Die apparaten zijn nog wat handzamer ook als je in bv een magazijn werkt dan een 10" tablet.
En een netbook is nog altijd niet mobiel genoeg om mee rond te lopen en ondertussen te werken. Bijna alle mobiele beroepen die nood hebben aan digitale verwerking gebruiken een tablet, gewoon niet altijd in de vorm van een 10" met kleurtjes en een Windows.
Daarnaast ben ik bang dat de apparaatjes van Apple en HP simpelweg te prijzig zullen worden. Wil het levensvatbaar zijn, dan zou het qua prijs onder een netbook moeten liggen, aangezien het de functionaliteit van een netbook niet zal benaderen. Maar aangezien een beetje iPod touch al praktisch even veel kost denk ik dat deze apparaatjes voor 400-500 euro in de schappen zullen blijven stofhappen.
Voor de HP kan ik het niet inschatten, aangezien er niets gezegd wordt over specs.

Voor de mogelijke Apple variant verwacht ik op basis van de geruchten zeker geen prijs onder de 500 euro. Daarmee zou de prijs onder die van de iPhone liggen, terwijl volgens de geruchten de specs hoger liggen (sowieso een veel groter scherm natuurlijk), er hetzelfde OS op gaat draaien en er eveneens 3G functionaliteit aan boord is.

Ik verwacht daarom eerder een prijsstelling tussen de iPhone 3GS en de MacBook (Pro) in, zeg ergens tussen de 800 en 1000 euro (afhankelijk van de hoeveelheid geheugen/opslag).

Overigens ben ik met je eens dat dit de cross-over is tussen netbooks en smartphones, die qua prijs simpelweg niet in sync zijn (netbooks zijn er voor < 450 euro, smartphones beginnen zo'n beetje bij die prijs).

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 7 januari 2010 09:52]

De onofficiële tablet van Apple begint al aan $900 dus ze zullen er al zeker moeten ondergaan.
Deze krengen hebben een killer feature; Mobiel tekenen met Fotoshop.
Dan wil je Intel (anders geen Fotoshop) en geen toetenbord (zit alleen in de weg). Als je dat wil heb je er ook 500 euro voor over.

Pesoonlijk zou ik liever gaan voor Gimp@Debian-like@ARM, omdat dat efficienter (en ws goedkoper) is en ik de software gewent ben. De meerderheid wil echter Fotosoep natuurlijk.
gimp ftw :D

het is sowieso x86 - achtig spul anders draait er geen win7 op. of ze lieten een screenshot zien tijdens de presentatie :Y)

ik denk dat je hier inderdaad de spijker op zijn kop slaat, dit is heel handig in de grafische markt. en waarschijnlijk ook een stuk goedkoper dan die dualscreen lenovo laptop met digitizer. (kan even geen link vinden)
Ik zou alleen niet willen photoshoppen zonder toetsenbord... Hoe omslachtig wordt het als je je shortcuts niet meer kan gebruiken?
De hardware is vast niet al te bijzonder. Netbook minus keyboard met een multitouch display. Software is het waar het bij dit soort dingen omgaat. Heeft microsoft een echt touch os? Als we op HP moeten vertrouwen om hier goede software op te zetten zie ik het gezien hun drivers/software die ik voor verschillende producten van hun heb meegemaakt bijzonder treurig in.
Als ik me niet vergis waren er van XP of Vista al OS' voor tablet pc's. Dit waren toen voornamelijk laptops met touchscreen.

Dus Ja MS heeft touch OS.
Ik heb wat meer fotos bekeken van dit ding en dan zie ik toch alweer snel dingen terug als een taakbalk etc. Dat noem ik dan ook geen touch os maar een os wat je toevallig ook met je vingers kan bedienen. Het is er dus niet specifiek voor ingericht. Beetje zelfde verhaal/probleem als windows mobile.
Anoniem: 291889
@lowfi7 januari 2010 09:29
Windows 7 bied zeer goede touchscreen ondersteuning!
Looks nice. Ir/rf poortje en HTPC-TV-Geluid set van af de bank bedienen ipv met een logitech :9
Wat mij wel tegenstaat is de zo brede zwarte band om het apperaat heen.
Zo lijkt het apperaat stuk logger dan dat deze misschien wel is.

Dune buitenband doet het scherm ook vergroten.

Het is een prototype dus ja. kan nog vanalles mee gebeuren.
Maar windows 7 op zo'n ding ?? Wordt het dan een Mobile windows 7 / Tablet 7 of zoiets. Anders moet het toch wel een "zware" tablet worden...
Anoniem: 326500
@bonus7 januari 2010 10:23
Waarschijnlijk Tablet editie, je hebt al Tablet Operating Systems dus zal deze ook wel een Tablet editie zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 326500 op 7 januari 2010 10:39]

De ondersteuning voor touchscreenbesturing onder Windows 7 is al een stuk verbeterd ten opzichte van windows XP/Vista, dus ik denk dat het best mogelijk moet zijn om hier een nórmale versie van windows 7 op te zetten.

Verder zou een van de nieuwe singlecore intel atoms wel passen, icm de standaard igp. Daar draait windows 7 goed op. (ok, je moet geen rare dingen gaan doen, zo'n tablet is niet bedoeld voor intensieve taken, maar een beetje surfen en een filmpje kijken moet perfect lukken)
Anoniem: 196662
@Sorbo7 januari 2010 12:19
Vista en Win7 zijn daarin zowat hetzelfde qua extra tools. Ook een gewone Vista kan je perfect op die tabletjes smijten.
Vista heeft wel nooit bijvoorbeeld een afgeslankte starter gehad, iets wat bij Win7 wel mogelijk is. Zo heb je bijvoorbeeld de Archos tablet die Win7 starter krijgt (Tweakers bericht namelijk niet alles wat op endgadget komt).
Technisch gezien zal eea wel mogelijk zijn natuurlijk w7 op een ogenschijlijk underpowered apparaat. De vraag die bij mij opkomt is of de UI wel lekker gaat werken op een 10" scherm. Die standaard interface is toch voornamelijk bedoelt om met muis en toetsenbord te bedienen. Wat dan blijft liggen in de huidige berichtgeving is of Ms een UI gaat bouwen in w7 die specifiek aansluit op de hardware, in dit geval een 'slate' of dat ze op dat vlak de eer aan verschillende 2e en 3e partijen laten. In dat laatste geval ga je dan weer een x-aantal pogingen krijgen om een fijne gebruikerservaring te creeren binnen w7 op een 'slate'. Waarbij het risico bestaat dat er mindere versies komen en dat Ms wordt aangekeken op de gebrekkig UI. Ik hoop dat Ms deze kans niet laat liggen en zelf met een prettig werkende UI komt binnen w7 op 'slates'. Doen ze dat niet dan denk ik dat veel mensen liever voor een netbook kiezen omdat de bediening beter aansluit op de UI.
Goede vraag hier liep ik zelf ook al over na te denken.

Wellicht zit er een zeer energiezuinige grafische chip in die het grafische geweld op een relatief lage resolutie met gemak kan weergeven.

Ik hoop dat de toekomst van deze apparaten vooral in home-entertainment komt te staan. Een soort van grote afstandsbediening waarmee je lichten aan en uit kan zetten, gordijnen open en dicht kan doen en uiteraard gewoon chil op de bank kan surfen.
khoop wel dat het een simpele versie van win7 is anders word die ook lkkr warm :+
niiiice,
k hoop dat de batterij duur t enigzins waard maakt ;)

HP 1 - Apple 0
Jeee, we hebben een prototype :')
en apple heeft nog niks als geruchten.
Ik vind het maar niet zo bijzonder,, wat kan die slate meer ten opzicht van een netbook? En aangezien het windows 7 draait, hoop ik wel dat het niet uber langzaam is.

Verder is ook marketing technisch voor HP en Microsoft in hun voordeel. Apple komt namelijk volgens geruchten pas op 27 januari met wat nieuws. Apple kan dan niet zeggen dat HP/Microsoft de slate van hun hebben gekopieërd of dergelijke }:O

Als bedrijfs zijnde kan je niet de schuld geven dat iemand aan iets soortgelijks wilt werken, slechts gebaseerd op geruchten. :X
Anoniem: 135995
7 januari 2010 09:02
Hmm, inderdaad een teleurstelling. Ik had gehoopt iets revolutionairs a la Courier. Zo zie je maar hoe dom het is om allerlei concepten de wereld in te slingeren en vervolgens met een slap aftreksel daarvan de markt te betreden. Te hoge verwachtingen is een doodsteek voor een marktintroductie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 135995 op 7 januari 2010 09:03]

Ik zie veel reactie's van Microsoft en Apple fanboys die iets hebben van "X heeft van Y gejat!!". Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Een appaaraat design je niet in een maand. Zelfs de eerste iPod waar Apple driekwart jaar over heeft gedaan is echt VERSCHRIKKELIJK snel.

Dit heeft (als Apple inderdaad de "iSlate" introduceert 27 januari) natuurlijk al veel en veel langer op schema gestaan.
Nee Y had het al veel eerder dan X!

<bash X>
Ik zou het overigens imposanter vinden als dit tablet ontwikkeld zou zijn voor Windows Mobile 7... (en/of andersom, dat WM7 ook makkelijk toegepast kan worden op zulk een stuk hardware)

imho zal een tablet toch qua toepassingsgebied dichter tegen een mobiel device aanzitten, dan tegen een traditionele desktop PC...
Het lijkt me qua toepassing een perfect platform om navigatie- en besturingsconcepten zoals men ook op een telefoonscherm, ook al zal dat vooral kleiner zijn, te presenteren.
bestuurd met multi-touch en bepaalde 'gesture's', en waarschijnlijk hooguit een onscreen toetsenbord.

Terwijl een multi-windowed omgeving die sterk hangt aan en muis-besturing en fysiek toetsenbord wel iets anders lijkt te zijn.
Als het OS beter te bsturen is als je er alsnog een muis en toetsenbord aan moet hangen, denk ik dat veel gebruikers tóch liever kiezen voor een gewone notebook of netbook.

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 7 januari 2010 13:51]

Ziet er leuk uit, ze hebben goed gekeken naar het design van de iPod Touch en iPhone (niet negatief bedoeld, de iPhone is gewoon DE gadget van het moment). Het apparaat (niet de rendering) ziet er zeker van voren wel erg hetzelfde uit... alleen wat groter.

Maar een desktop interface op zo'n slate lijkt me niet handig. iPhone OS gaat qua interface gaat al wel meer de goede richting op. Op zo'n klein apparaat ben je volgens mij helemaal niet geinteresseerd in de mogelijkheid om 30 vensters open te hebben staan (wel 30 applicaties). Knoppen worden dan wel erg klein, zeker als je ze met je vingers moet bedienen. Wat dat betreft mag Microsoft wel met een 2e interface komen op Windows 7, waarbij vensters altijd gemaximaliseerd zijn met misschien nog een optie tot tiling.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 7 januari 2010 11:23]

Tuurlijk en tablets/slate ,PDA's en smartphones voor apple aan de iphone bezig waren zagen er ook grotendeels hetzelfde uit, waarom komen er altijd deze reacties alsof er niks bestond voordat apple ermee afkwam?
Ik denk dat het uiterlijk wat gaat lijken op de tablet van Apple (vooral de zilveren rand, maar zonder het hp logo :p). Alleen nog afwachten wat de specs gaan zijn dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee