Marvell kondigt geïntegreerde processor voor e-readers aan

Marvell heeft een system-on-a-chip ontwikkeld die speciaal is toegesneden op het gebruik in e-readers. Marvell heeft voor het Armada 166E-ontwerp samengewerkt met E Ink, marktleider op het gebied van e-paper-displays.

De nieuwe Armada-soc biedt volgens de twee bedrijven een totaaloplossing voor e-readers met onder meer ondersteuning voor wifi, bluetooth, 3g-modem-functionaliteit en powermanagement. Ook bevat de geïntegreerde processor de controllerlogica die nodig is voor de aansturing van e-paper. De Armada 166E versnelt hardwarematig de rendering van pdf-bestanden in hoge resolutie en beschikt over een 'overwinterstand' waarbij volgens Marvell geen energie wordt verbruikt. Marvell gebruikt zijn Sheeva-core als basis voor de processor. De Sheeva is gebaseerd op de ARMv5-architectuur en kan op een maximale kloksnelheid van 800 MHz draaien. De Armada 166E wordt op een 55nm-procedé gebakken.

Door de integratie van alle voor e-readers benodigde componenten op een chip, en de daaruit voortvloeiende lagere kosten en kleinere ruimte die voor de chip gereserveerd moet worden, verwachten Marvell en E Ink een versnelde ontwikkeling van e-readers met verschillende vormen en formaten, en met diverse prijsniveaus. Een gevarieerder aanbod van e-readers zou de markt een extra impuls kunnen geven. Volgens het onderzoeksbureau iSupply zal het aantal verkochte e-readers in 2012 gestegen zijn tot 18 miljoen exemplaren per jaar, tegenover 1,1 miljoen vorig jaar.

Enkele recent aangekondigde e-readers maken al gebruik van de Armada 166E-processor. Zo stuurt de processor in de enTourage eDGe niet alleen een e-paper-scherm aan, maar verzorgt deze chip ook de functionaliteit voor het netbook-gedeelte, dat met een scharnier verbonden is aan het e-paper-scherm. De enTourage eDGe draait op Android en accepteert peninvoer. Plastic Logic zal op de CES een e-reader voor zakelijk gebruik introduceren. Ook deze e-reader wordt aangedreven door de Aramada 166E-processor.

Door Pieter Molenaar

05-11-2009 • 08:33

20 Linkedin

Lees meer

Reacties (20)

20
20
19
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 321370
5 november 2009 08:54
In Amerika zijn deze e-readers hot. Zij waren ook de early adopters van deze producten. Nu dat de markt wat volwassener is geworden komen ze overwaaien naar europa. De Armada 166E zal hier zeker een steentje aan bij dragen.

Uit eindelijk zal het minder bomen kosten. maar meer grondstoffen. Dus tja wat is beter voor moeder aarde?
Het voordeel is dat papier op grote schaal hergebruikt wordt

Ontopic: Leuk weer een nieuwe e-reader, maar ik niet echt het idee dat het hier aanslaat, ik ken een paar mensen die het hebben geprobeerd maar bij allemaal ligt dat ding weer in de kast.

Dat de prijs van een digitaal boek gelijk is aan een papieren (en ons zelfs gelijk aan een hardcover), doet mij als lezer niet overstappen. Ook dat gezeur van Amazon en 1984, wel het meest prachtige boek om het mee te doen imo, heeft mij ook niet echt doen overtuigen.
Ik zou graag een e-reader kopen, lijkt mij hardstikke handig, nu lees ik uit noodzaak vaak op een laptop, wat ook niet alles is.

Echter ik vind 6 inch veel te klein voor een scherm, en de paar readers met grotere schermen zijn erg duur.
Anoniem: 112442
@Sissors5 november 2009 09:53
Echter ik vind 6 inch veel te klein voor een scherm, en de paar readers met grotere schermen zijn erg duur.
Inderdaad, en ik vind de resolutie erg laag. Zeker als je technische zaken zoals tekeningen ed wil laten zien op het scherm.

Doe mij maar een A4 reader met een resolutie van 1200*1800 = 150dpi.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 5 november 2009 09:53]

Ik blijf het zeggen:
OLED.
Ik wil wel eens zien of ze OLED boeken kunnen maken, of kranten. Dat zal volgens mij wat meer aanslaan dan dit soort klein gepriechel.

Ontopic:
Ik vind het wel een leuke uitvinding voor mensen die altijd op reis zijn en geen plek hebben voor boeken e.d. dus al met al, zie ik het nut er wel van in. En een lange batterij duur zou fijn zijn als je in het vliegtuig zit, dus het is slim dat ze die overwinterstand hebben toegepast.

Voor een boekenwurm als mijzelf is het een klein schermpje, dus ik blijf wel gewoon online boeken lezen, of met zo'n raar papieren ding.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 322181 op 5 november 2009 10:09]

Ik blijf het zeggen:
OLED.
Ik wil wel eens zien of ze OLED boeken kunnen maken, of kranten. Dat zal volgens mij wat meer aanslaan dan dit soort klein gepriechel.
Ik moet er niet aan denken dat ze ze met Oled gaan maken. Je wil nu juist net geen lichtgevend scherm maar iets wat op papier lijkt zoals e-ink. OLED is leuk als je een film wil zien
Tja maar iets dat kleur weergeeft zou toch leuk zijn. Buiten boeken lees ik nog Comics, strips, graphic novels enz... dat ze Z/W zijn aan de basis is voor de huidige E-readers geen probleem. Maar als je boeken in kleur zijn dan wil je toch wat anders.

En kleuren e-readers die meer dan 4096 kleuren ondersteunen met een beetje schermgrootte zijn totaal niet betaalbaar. Laat ze daar maar werk van maken. Dan kan je zo veel meer.

HEt word hoog tijd dat de digitale boek eens naar een hoger niveau wordt getild en ook een meerwaarde krijgt over de papiere variant.
Ik zie de bewegende beelden (als voorbeeld uit de Harry Potter kranten) als een grote meerwaarde!

[Reactie gewijzigd door Royale de Luxe op 5 november 2009 14:24]

Ik zie de bewegende beelden (als voorbeeld uit de Harry Potter kranten) als een grote meerwaarde!
Die dingen bestaan al...die heten DVD plus TV.

iets van 90% van de boeken die verkocht worden komen uit de Bruna top 10 (of vergelijkbare lijstjes uit andere landen) http://www.bruna.nl/brunatoptien en daar zit er niet één bij die voordeel zou hebben van kleur of bewegende beelden

Kleuren readers kunnen leuk zijn voor de mensen die strips lezen. Ze hebben geen echte meerwaarde voor de boeken die op dit moment in de boekhandel liggen. Ik kan me wel iets voorstellen, maar dan zal je ook schrijvers moeten hebben die speciaal voor eReader iets gaan maken. Of voor dingen als fotoboeken. Maar dan loop je keihard tegen het probleem aan dat die van de boek kopers veruit in de minderheid zijn en dat de eReader gebruikers weer een kleine minderheid van de totale lezende populatie zijn. En een niche van een niche levert niet echt veel geld op.

Tenzij je het over dingen als een Bugatti hebt

Maar dan kan je denk ik eerder winst maken met een Swarofsky reader ingelegd met diamanten en gehuld in een cover van slangenleer of zo. Maar dan is het niet om handig veel boeken te kunnen lezen maar om te patsen

[Reactie gewijzigd door Ortep op 5 november 2009 15:23]

Mijn PRS-300 heeft een resolutie van 600 x 800 pixels, wat toch echt wel scherp is voor een 5" scherm. Natuurlijk is de e-reader op dit moment vooral geschikt voor tekst in epub formaat. PDF bestanden zijn op mijn e-reader veel te klein (50-60% van de ware grote) en het omzetten van PDF-bestanden naar epub werkt gewoon niet goed genoeg. (afbeeldingen en tabellen worden niet goed omgezet)

Dit betekent dus dat ik mijn e-reader maar beperkt kan gebruiken voor mijn studie. Toch heb ik er veel plezier aan in bijvoorbeeld de trein. Het is erg makkelijk mee te nemen, accu gaat lang mee en het weegt bijna niks.
Wat je nu opnoemt is een iets lagere resolutie dan die van het 6 inch scherm. Ze liggen zo rond de 155-160 dpi. En deze dingen zijn niet bedoeld om de bouwtekening van de Westerscheldedam op ware grootte te zien, maar om heel handig een boek te lezen. Een vervanger voor een paperback/pocket met fictie
offtopic:
Westerscheldedam daar heb ik nog nooit van gehoord.
En het voordeel is dat je met papieren boeken je ze gewoon altijd uit de kast kan pakken. Als je e-reader kapot gaat, dan ben je je hele collectie kwijt. En of de download store waar je je boeken gekocht had die boeken over 20-30 jaar nog verkoopt (en of hij uberhaupt nog bestaat!) is nog maar de vraag. Tevens zit je met een hoop stores die ivb met DRM gesloten bestandsformaten gebruikt. Koop je later een e-reader van een ander merk, kan die al je eerder aangeschafte boeken niet meer openen vanwege de DRM die er op zit.

nou nee. voordat ik er een zou overwegen te kopen wil ik toch eerst dat alles DRM vrij is en in een open formaat zodat niet iedere download store zn eigen merk sponsort door alleen te leveren in een eigen formaat.

Ik ben er ook geen fan van om continu dingen te printen. Maar ik heb hier wat uitgeprinte tutorials uit het <2000 tijdperk. Dat waren PDFjes die ik ook op cd heb gebrand en nog zuinig op ben geweest op mn systeem. Echter ben ik de digitale versies intussen allemaal kwijt. De CD was onleesbaar, en de versie op mn PC zal ik bij een reinstall van windows wel een keer zijn vergeten te backuppen.

De geprinte versie zit nog netjes in de map waar ik hem had achter gelaten en is nog steeds prima leesbaar.
Tot je huis afbrand en dan heb je helemaal niets meer.

Tegenwoordig kun je al op genoeg plekken je documenten offsite opslaan en hoef je het niet op een cdeetje te branden. Als je het dan op twee plekken offsite opslaat hoef je ook geen zorgen te maken over faillisementen.
Het voordeel is dat papier op grote schaal hergebruikt wordt

Ontopic: Leuk weer een nieuwe e-reader, maar ik niet echt het idee dat het hier aanslaat, ik ken een paar mensen die het hebben geprobeerd maar bij allemaal ligt dat ding weer in de kast.
Tenzij die paar mensen die jij kent een aantal miljoenen bedraagt lijkt me dit niet echt representatief om te bepalen of iets wel of niet aanslaat. Ik lees al tien jaar elektronisch; een simpele busrit zonder e-reader kan ik me niet meer voorstellen.
En onderschat het kuddegedrag van Jan Modaal niet: als iets genoeg media-aandacht krijgt koopt die alles, zelfs spullen die hij niet nodig heeft. Stel je voor dat de buurman er wél een zou hebben en hij niet...
Dat de prijs van een digitaal boek gelijk is aan een papieren (en ons zelfs gelijk aan een hardcover), doet mij als lezer niet overstappen. Ook dat gezeur van Amazon en 1984, wel het meest prachtige boek om het mee te doen imo, heeft mij ook niet echt doen overtuigen.
Dat gevalletje 1984 was gewoon een test, meer niet. Ik geloof er werkelijk geen biet van dat zoiets per ongeluk gegaan is. Volgens mij hebben er een paar mensen flink zitten gniffelen toen de delete-knop ingedrukt werd.
Ontopic: Leuk weer een nieuwe e-reader, maar ik niet echt het idee dat het hier aanslaat, ik ken een paar mensen die het hebben geprobeerd maar bij allemaal ligt dat ding weer in de kast.
Dan ken jij andere mensen dan ik. Ik heb er twee jaar geleden een gekocht en binen de kortste keren waren er 3 die er ook een kochten (Tegen de toen nog erg hoge prijs) Ze zijn allemaal nog in gebruik en langzaam maar zeker zijn er nog meer mensen die
roepen Oh wat mooi, wat handig en wat leest dat prettig. Zelfs Bol.Com levert ze

En dat gezeur is alleen met een Kindle. Bij de rest van de readers kan dat niet eens

[Reactie gewijzigd door Ortep op 5 november 2009 09:51]

Ik moet zeggen, ik zag er gisteren een bij een van mijn collega's op het werk en ik was blij verrast door het display, leek bijna papier, heel rustig voor je ogen. En die accu schijnt idd erg lang mee te gaan doordat hij bijna geen stroom verbruikt met weergeven pagina, alleen met laden.

Ondanks dat display zou ik hem ook graag groter zien, dit was 6 inch en dat is mij nog iets te pocket. helaas zijn de grotere een stuk duurder, waardoor ik dit nog even aan mij voorbij laat gaan

Ik vind de kindle trouwens wèl mooi.........
Ik ben helemaal gek van mjn PRS-300. Ondanks dat er minder tekst op het scherm past is mijn leessenlheid juist toegenomen, een boek per week ipv in de 2 weken.
Ik gebruik 'm vooral voor fictie (werkdocumenen, pdfs etc gaat niet lekker).
Maar voor romans en zo is ie fantastisch; heb er 300 boeken inzitten en het geheugen is geloof ik voor 12/3 gevuld.
En dat dan in de helft van het volume/gewicht van een papieren boek.

De tendens om zoveel mogelijk extra functionaliteit in zo'n ding te proppen vind ik maar niks; het scherm is botweg te traag voor allerlei gimmicks, en touchscreens e.d. gaan ten koste van het contrast.

ik zie het als een superieur alternatief van een gewone papieren zwart-wit paperback, niets meer, niets minder,
Een back-up van je collectie op je pc is toch zo gepiept?
Volgens mij download je hem sowieso via je pc dus dan staat hij er toch al op.
Geen probleem lijkt me.
Het enige grote nadeel is de belachelijk hoge prijs, die moet echt onder de 60 euro maar dat zal nog jaren duren.
Ok 60 euro is misschien overdreven maar meer dan 150 euro wil ik er niet aan uitgeven.
Ook de boeken moeten minstens 25 procent goedkoper zijn vind ik, anders benadruk je het milieu voordeel niet.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 5 november 2009 12:52]

Ik heb vier eisen voor een e-reader:
- A4-formaat scherm
- PDF ondersteuning
- Alle documenten moeten geïndexeerd worden zodat je kunt zoeken
- Uitbreidbare opslagcapaciteit

Vooralsnog voldoen de meeste e-readers dus niet.
E-readers krijgen alsmaar meer publiciteit, deze week op het nieuws nog dat ze "geintroduceert" werden op de boekenbeurs in Antwerpen. Het grote publiek leert ze kennen & aanvaarden, dat kan ik enkel toejuichen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee