Marvell bouwt 99 dollar kostende tablet voor het onderwijs

Marvell heeft een goedkope tablet voor met name scholieren en studenten in het vooruitzicht gesteld. De experimentele tablet van 99 dollar zou zowel Android als Windows Mobile kunnen draaien en met name de schooltas lichter maken.

De chipfabrikant stelt in zijn aankondiging dat de Marvell Moby-tablet geschikt is voor multimediatoepassingen en toch een lang uithoudingsvermogen zou hebben. Daarbij zou gekozen zijn voor een 1GHz Marvell Armada, een energiezuinige ARM-processor uit eigen huis. De chipset zou probleemloos om kunnen gaan met 1080p-video's. Ook is de Marvell Moby uitgerust met wifi, bluetooth, een fm-tuner en een gps-module. Naast Windows Mobile kan ook Android als OS worden gekozen en kan flashcontent getoond worden.

Marvell richt zijn tablet met name op onderwijstoepassingen en zou volgens de fabrikant de schooltas een stuk lichter kunnen maken als het apparaat ook als e-reader wordt ingezet. Bovendien stelt de chipfabrikant dat verouderde en dure schoolboeken door apparaten als de Moby op termijn tot het verleden zouden behoren. Marvell wil de tablet, die niet meer dan 99 dollar zou kosten, in de praktijk testen door de scholieren op een aantal Amerikaanse scholen in achterstandswijken met de Moby te laten werken. Of en wanneer de Marvell Moby precies op de markt zal komen, is nog onbekend.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-03-2010 • 15:59

136 Linkedin

Submitter: Dr. Donald

Lees meer

Brits bedrijf komt met 'iTablet' Nieuws van 7 februari 2010

Reacties (136)

136
136
73
0
0
36
Wijzig sortering
Dit lijkt me een leuk apparaatje.
Ik zelf als schoolgaande zou het erg handig vinden moesten al mijn boeken en werkschriften hierop kunnen.

1. Ik schrijf erg slordig en maak dus van mijn cursussen een grote kladblok, hier zo ik er geen last van hebben.
2. Je kan makkelijk iets verbeteren.
3. geen zware boekentassen.

Natuurlijk zie ik ook aan aantal nadelen:

1. Diefstal gevoelig: Als hij gestolen is heb je een redelijk groot probleem.
2. Onder de lessen zullen spelletjes gespeeld waardoor er minder zal worden opgelet.
Je punt 2 bij nadelen heeft hier niet zo veel te maken, (dan spreek ik van HBO niveau)
Aangezien daar vrijwel iedereen met een laptop rondloopt zullen ze echt niet gaan gamen op een tablet maar gewoon op zijn/haar laptop.

Diefstal gevoelig, ik denk dat als je slim bent je je documenten eens per dag/week backupped en 100 euro is nog wel te overzien IMHO, liever 100 euro kwijt dan een laptop van 600 ;)

Het grootste voordeel vind ik de prijs, in totaal ben je per jaar zo'n 800 EUR kwijt aan boeken (economische studie) en ik denk dat wanneer ze deze boeken als PDF of iets anders gaan verkopen de prijzen heel erg gaan zakken (ze hoeven niets af te drukken).
Dus stel al zou je nog maar 400 EUR voor je PDF boeken moeten betalen dan ga je er toch 300 EUR op vooruit,
Het uitbrengen van schoolboeken op PDF is een hele mooie toekomstvisie, maar ik verwacht toch dat er wat traditionele drukkerijen/uitgeverijen waar die boeken vandaan komen toch gaan kronkelen en irriteren en de prijs van de PDF-boekies omhoog gaan drukken om het hele afdanken van de traditionele drukkerij te bekostigen ;)

Schoolboeken zijn loeiduur in vergelijking met ander werk, en er is nog bijna niets digitaal te koop, dus voor schoolboeken heb ik geen vergelijkingsmateriaal, maar vergelijk maar eens de prijs van een boek in de winkel met z'n huidige e-reader variant op bijvoorbeeld Amazon of Bol en schrik je rot zou ik zeggen. (sommige e-readerversies van boeken zijn zelfs duurder dan de fysieke variant) :Y)

[Reactie gewijzigd door GekiritZ op 21 maart 2010 17:19]

en dat ook nog eens terwijl de meeste boeken tegenwoordig in Word worden gemaakt, moet toch niet duur zijn om daar een pdf van te maken :P, als je de echte kosten zou moeten berekenen lijkt mij dat een boek niet meer al 20 euro zou moeten kosten(schoolboeken die door vele scholen worden gebruikt brengen dan nog een miljoentje binnen).
Anoniem: 302204
@QinX21 maart 2010 19:40
Een drukkerij zal niet blij zijn met een Word bestand. Zal eerder Quark Xpress of Indesign zijn. Die kunnen overigens ook prima PDF's maken. Kans is groot dat de drukker zelfs een certified PDF ontvangt om te drukken. Maar de verkoop prijs zal nog steeds kunstmatig hooggehouden worden. Dat is nu al het geval met de papieren exemplaren, dus ik denk niet dat dat snel zal veranderen.
Zucht, ik leende, huurde of kocht schoolboeken tweedehands. Of kopieerde dat wat ik nodig had ;) En dat gaat nu ook prima.
Anoniem: 145867
@GekiritZ22 maart 2010 06:37
Maar als de uitgevers van boeken geen beveiliging zien in het PDF gebeuren. Dat het simpel is om de originele versie gewoon te kopiëren. Dan zie ik dit nog niet van de grond komen.

Ik bedoel ik zie mensen nog niet gauw dikke boeken kopiëren.
En ik heb ook vaak soms meerdere boeken naast elkaar liggen + laptop aan.

Ik heb nog zeer sterke twijfels aan het e-reader concept. Moet echt iets komen wat het een doorbraak geeft.

Want straks boeken kunnen kopiëren als mp3's en films.. Ik denk dat ze daar niet op zitten te wachten. En immers boeken zijn vaak wel wat duurder dan een filmpje of album.

Ik wil best Legaal een boek op PDF. Maar dan moeten de originele druk kosten eraf.
En ze moeten wat doen aan de beveiliging. Want ik word dan wel heel simpel verleid om gewoon een boekje te downloaden. Het is ook zo gemakkelijk.
Schoolboeken zijn juist zo duur omdat er kleine oplages van zijn.
De populaire boeken zijn goedkoop door de grote oplages en daar zijn de prijsvoordelen van een e-boek dus gering. Daar komt bij dat men zeer beducht is voor illegaal kopiëren en dat verdisconteert in de prijs.
Diefstal gevoelig: Je schoolboeken ook.
En aangezien je de licentie/dvd gewoon thuis hebt liggen, kan je je boeken gewoon weer terugzetten op je nieuwe tablet.
Een backup van je notities op je thuis-pc is ook zo gemaakt en teruggezet.

Alleen zijn deze tablets gewilder om te stelen als schoolboeken.
Aan de andere kant, Iets met een GPS module is heel makkelijk terug te vinden (indien er de juiste software bij zit)

Wat spelletjes spelen betreft, dat gebeurt nu ook al met de grafische rekenmachines. Dat blijft gewoon een verantwoordelijkheid van de leraar.
Wat spelletjes spelen betreft, dat gebeurt nu ook al met de grafische rekenmachines. Dat blijft gewoon een verantwoordelijkheid van de leraar.
Als je niet op zit te letten in de klas/collegezaal omdat je liever zit te gamen of SMS'jes zit te typen, dan is het uiteindelijk je eigen schuld als je je examens niet haalt.

Leraren die scholieren aan het handje houden en spreekwoordelijk aan de klas ketenen werken IMO gewoon averechts -- dan leren die lui alleen maar toneel te spelen en doen alsof ze opletten. Na 3 keer een vak niet gehaald te hebben omdat je elke keer geen aandacht in de klas hebt, dan kom je jezelf snel genoeg tegen.
Als je niet op zit te letten in de klas/collegezaal omdat je liever zit te gamen of SMS'jes zit te typen, dan is het uiteindelijk je eigen schuld als je je examens niet haalt.
Op zich heb je daar gelijk in, maar aangezien mijn belastinggeld voor een deel naar die scholier gaat, en ik ook mag bijdragen aan zijn uitkering als hij/zij werkeloos wordt als gevolg van te lage scholing, mag hij van mij best gedwongen worden op te letten.
En als iedereen het gaat gebruiken nog een plus: je kunt makkelijk aantekeningen van andere mensen overnemen/kopiëren :)
Dit klinkt heel interessant, zeker voor de prijs die ze willen vragen er voor.

-Geen tas van 4-8 kilo aan boeken meer,
-Minder boeken kosten
-Geen verzend kosten en te late leveringen van boeken meer
-Aankomen op school en een boek vergeten kan dan ook niet meer,
-Alle fouten die er in school boeken zitten kunnen met een simpel update verbeterd worden.
-Daarnaast vindt ik het lezen uit een boek vaak onhandig na paar uur lezen heb je of een lame hand of pijn in je rug omdat je gebogen bij je buro zit.

Tot nu toe hield de prijs + scherm grote en de grijs waardes me tegen van een reader kopen had me hoop op de Ipad gericht maar die valt eigenlijk vies tegen voor het prijskaartje wat er aan hangt.
Tja, Apple staat nou eenmaal niet bekend om hun lage prijzen...
Ik moet zeggen dat de prijs van deze e-reader tablet die prima te gebruiken is als e-reader me heel erg meevalt. Ook vind ik m wel lekker compact door de (redelijk) dunne random om het scherm heen

[Reactie gewijzigd door accountabc op 21 maart 2010 19:23]

correctie.. het is geen e-reader maar een tablet.

puntje 2, je wil niet 8 uur per dag dit ding gebruiken voor boeken lezen/aantekeningen maken. Daar krijg je behoorlijk koppijn van kan ik je verzekeren, zolang ze geen gebruik maken van e-inkt.
wat een gelul, met een beetje goed scherm en juiste houding gaat dat prima.

Op de eerste plaats werk ik achter een lcd scherm.

Op de tweede plaats ken ik geen student die 8 uur per dag studeert :p
Onzin, dagelijks werken ladingen mensen volledige dagen achter een LCD scherm. En die klagen toch ook niets steeds om hoofdpijn ofzo. Snap niet waarom dat bij een 'andere formfactor' wel ineens het geval zal zijn.

E-ink is leuk.. wanneer het kleur en bewegende beeldjes ondersteund... tot die tijd, geen e-ink voor mij.
Ik als ICT student & complete computer verslaafde breng toch wel 8 uur gemiddeld door achter een lcd scherm en ik heb nog nooit hoofdpijn ervan gekregen.
Offtopic @ sundace
Als je hoofdpijn krijgt van naar een scherm kijken lange tijd zou ik toch eens langs een Opticien gaan en kijken of je niet een bril nodig hebt of een computer bril deze heeft een tint glazen die het rustiger maakt voor je ogen.

Het is een algemeen feit dat mensen die hoofdpijn krijgen van hun scherm of een goedkoop scherm hebben met een te lagen refresh rate of een + sterkte bril nodig hebben.

Ik zit gemiddeld zo 13-15 uur achter een scherm met om het uur eff paar 5 min wat anders en ik heb nergens last van..

Ontopic

Het lijkt mij echt heerlijk om al me school boeken op een Tablet/e reader te hebben lekker licht gewicht houd stukken beter beet dan zo vervelend boek wat maar probeert dicht te klappen of je moet het uit zijn voegen buigen.

+ je kan het lettertype/grote aanpassen de felheid van het scherm en voor 99 euro kan je iedere student er wel 1 laten aanschaffen, want als je weet wat boeken kosten dan wordt je niet vrolijk bedoel ik niet alleen kosten maar ook bomen..
De ene krijgt er wel hoofdpijn van en de andere niet.
Daarom is het prima dat er voor beide groepen goede oplossingen zijn/komen.
Laat dat e-ink maar komen, maar tot die tijd die ik het wel met TFT (heb er zelf geen last van)

@dispie
Die lage refreshrate is bij LCD/TFT niet meer zo van invloed als die bij CRT was. We hebben verschillende schermen in huis en ik heb nergens last van en mijn vrouw wel.
Ze is bij de opticiën geweest, maar die stelde dat de afwijking te klein was om de hoofdpijn te kunnen verklaren.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 maart 2010 10:15]

De Ipad is niet de enige tablet op de markt
Er zijn genoeg anderen.
Je moet er alleen een beetje naar zoeken omdat er niet al te driftig mee geadverteerd wordt.

Als jij de Ipad wel ziet zitten, behalve z'n prijs dan kun je met een beetje moeite vast wel een andere tablet vinden die wel binnen je budget valt.
Ik vind het een geweldig idee! En de prijs is alvast laag

Het is inderdaad gemakkelijker omdat je dan je boeken niet moet meesleuren maar ik leer liever vanuit een boek dan op een scherm.. Of ben ik de enige?
met je uitspraak eens, zolang het niet over een echte e-reader met e-inkt gaat.
Zogauw er e-inkt in het spel komt leest een e-reader in mijn ervaring net zo lekker als een boek. (soms nog lekkerder, aangezien mijn e-reader van sony een stuk dunner is en dan heerlijk liggen op de bank ik de zon leest)
Anoniem: 328788
@benbauters21 maart 2010 17:20
Ben het met je eens, ik vind ebook readers heel prettig (heb er zelf wel geen) om eens een artikel te lezen, of een tijdschrift of een gewoon boek.

Maar om echt te studeren heb ik toch liever mijn boeken, waar je bijvoorbeeld ook gemakkelijk kunt door bladeren als je iets zoekt, of dat je gemakkelijk twee boeken kunt naast elkaar leggen
Tja, met deze prijs neem je er twee (komt er een twee-schermige variant?) en leg je die naast elkaar.
Ik zou toch hopen op die pixel Qi scherm. Maar zoals Soultaker, al hierboven zegt denk ik echt niet dat dit ze gaan lukken.

Ik heb maar 1 schoolboek op pdf en dat is een boek van bijna 5kg dus is wel handig :p . Alleen jammer dat het niet dezelfde druk is.
Specs gewijs en de moglijkheden icm met de prijs voorzie ik een mooie toekomst.

Nu alleen het onderwijs nog daadwerkelijk zover krijgen dat ze ook echt overstappen.
Ieder jaar automatisch up to date boeken en aantekeningen maken zonder problemen !
Ik zou persoonlijk meer hebben aan een goedkope ebook reader, die aantekeningen ondersteunt. Jammer genoeg kosten die dingen momenteel nog >500 dollar, en dat vind ik nog net iets te veel voor een ebook reader.

De batterij tijd van een ebook reader ligt normaal gezien een heel stuk hoger, en het leest ook een stuk prettiger.

[Reactie gewijzigd door Gunirus op 21 maart 2010 16:07]

Valt wel mee, mijn relatief oude Sony Touch eReader ondersteunt prima aantekeningen (zowel in boeken als los, handgeschreven en getyped) en die was toendertijd 'maar' $300. Ondertussen zijn er ookal goedkopere eReaders op de markt die hetzelfde bieden.

Vaak vergeten mensen echter dat de boeken wel nog steeds geld kosten - veel geld zelfs. Niet zelden is een studiebook in Nederland niet te krijgen en betaal je $100 en meer voor de digitale variant bij zaken als Amazon.com - vaak kan ik goedkoper een nieuwe paperback of hardcover kopen dan een digitale variant aanschaffen.

Daar komt helaas nog bij dat een 6" scherm (veel ePaper schermen zijn nog dit formaat) eigenlijk net te klein is voor zaken als grote illustraties: dan wil je het liefst minimaal 8" of groter. Die zijn er wel, maar juist die grote eReaders zijn wel relatief duur (en weer minder geschikt voor een normaal boek). Hoe dan ook is voor $100 dit een prima apparaat, zelfs al heeft het geen ePaper.
Die kosten kunnen dalen als de scholen de ereader verplicht maken en in grote hoeveelheden die ebooks aanschaffen.

Mocht deze tablet uitkomen binnen afzienbare tijd kan het wel eens zijn dat ik hem neem, zit al een tijdje te denken om er een te nemen maar prijsgewijs vind ik het voornamelijk wat duur.
Of juist op licentie basis boeken kopen, ik kan mij voorstellen dat een school liever 10000 euro betaalt en dan alle boeken van een uitgever kan gebruiken voor school, dan dat het 30000 euro betaalt voor de papieren versies, ook kunnen ze de boeken dan gewoon via het schoolnetwerk verspreiden. Lijkt mij erg makkelijk allemaal, het moet alleen gebeuren.

offtopic: een vraag die ik mij overigens al vaker heb gesteld is.
Waarom moest ik op de middelbare school boeken huren voor 600 euro, die mijn ouders niet terug kregen, en dan ook nog eens een boete betalen als er schade aan was? Terwijl op het MBO ik de boeken zelf moest kopen a 1000 euro maar ze daarna wel gelukkig kon doorverkopen voor 500 euro, speel je tenminste quite. vindt het een erg vreemd verschil.
dat heet "vrije marktwerking in een gesloten economie". aka: genaait worden omdat je maar kan "kiezen" uit 1 leverancier.
tijd voor alle tweakers.net leden om onze kennis in een paar goede boekjes te gooien :D
Schoolgeld maar terug gaan halen????

Naaien, naait, genaaid.... ook op een e-reader :)
ook kunnen ze de boeken dan gewoon via het schoolnetwerk verspreiden. Lijkt mij erg makkelijk allemaal, het moet alleen gebeuren.
Haha, de school netwerken zijn al zo lekker stabiel. Ik heb persoonlijk weinig vertrouwen in het verspreiden van boeken via het school netwerk, ik zie liever een commercieel bedrijf die dat doet via hun website zodat je niet afhankelijk bent van 1 bron. Krijg je ook concurrentie wat de prijs naar beneden drijft. Maar goed, voor dat het zo ver is moeten die school boeken als eerst eens digitaal worden.
net geen 3de partij die het doet. Tot nu toe lopenv eel dingen op ictgebied net vaak mis omdat ze alles maar uitbesteden aan andere partijen (waardoor je uiteindelijk bij problemen met 15 verschillende bedrijven zit die allemaal met hun vinger naar elkaar wijzen als het op een oplossing aankomt).

Als die externe site plat ligt, waar krijg ik dan mijn boeken als ik ze nodig heb ? School zal me geen uitstel geven (immers, uitbesteed aan een 3de partij, niet hun probleem).

Fijn op schoolservers draaien, ze hebben de logistiek al, er is een netwerk aanwezig, de grotere scholen hebben ook een ictafdeling. Wat geld investeren in misschien een uitbreiding van je ict-beheer, wat systemen om het op te draaien, onderhandelen met uitgevers en klaar.

Eventueel kun je ook doen dat elke student standaard bij het inschrijfgeld en vast bedrag betaald en dat je je boeken met een usbstick bv. kunt oppikken bij wat terminals (kopieren maakt dan niet meer uit, je hebt toch al betaald, je hebt meteen backupmogelijkheden, belast het netwerk niet).
Ik heb de sony reader ook voor studieboeken gekocht, maar voorlopig valt dat nog erg tegen.
 • het scherm is te klein
 • PDF word slecht weergegeven, bij codevoorbeelden is de lay-out bijvoorbeeld helemaal weg.
 • bladeren duurt te lang
 • schrijven gaat ook nog steeds sneller op een collegeblok
Dit met slechte bronnen waar je de boeken kan verkrijgen heeft er voor gezorgd dat ik de reader inmiddels verkocht heb.

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 21 maart 2010 22:04]

Tja, als early-adopter loop je dat risico. Ik had het ding gehouden voor bijvoorbeeld vakantiepockets (al is het daarvoor dan een duur apparaat, ken ook de levensduur niet)

Voor schoolboeken wil je inderdaad een iets groter formaat, is zelfs A5 al te klein.
Zelfde geld voor rapporten in bedrijven. A4 is voor die twee ideaal.
Een ereader is fantastisch om boeken te lezen. Maar om te leren vind ik ze niet geschikt. Ik blader graag snel door men boeken of blader even snel een aantal pagina's terug.

Met een ereader is dat veel lastiger vanwege de snelheid.

Een tablet heeft weer een minder scherm om te lezen, maar is wel weer sneller. Voor overdag zou een tablet een aardig alternatief kunnen zijn (zoalng je niet in de zon zit)

Een leerboek kan in mijn ogen op dit moment nog steeds het beste een boek zijn, maar dit is wel hoogst persoonlijk.

Voor leesboeken....ereader all the way :)
Tja, dit ding heeft geen e-paper scherm, verbruikt dus meer stroom, gaat minder lang mee op de batterij en leest minder prettig, mn in de zon (zelf nog geen ervaring helaas).

Desondanks denk ik dat het, zeker met deze prijs, een enorme verkoophit kan worden.
Het zou me niets verbazen als ze het ding dan meer gaan verkopen aan werkenden als aan studerenden.

Zelf zou ik het ding absoluut wel zien zitten. Beetje internetten op de bank of in de tuin, radio luisteren in de tuin (met oordopjes) of elders. Filmje kijken, mp3-tje luisteren.
En als je er dan ook e-books mee kunt lezen, ideaal. Wie wilt er dan nog een iPad of ander duur tablet-apparaat. Het enige wat ik hier mis is de grootte van het scherm, maar zelfs als de kleinste versie slechts 5" is zal het ding goed verkopen en zullen grotere vrij snel verkrijgbaar zijn en niet veel duurder.
Een mooie stap in de goede richting. Niet alleen bespaart het papier, maar je kan er ook je huiswerk op maken. Nou nog een paar zonnepanelen op het dak van je school. al was het maar als schoolproject en je kan volkomen C02 vrij les gaan geven:)

En die beter leesbare schermen komen dan vanzelf wel in versie 2 hoor...
Een boek is CO2 neutraal. Kan ook nog eens relatief snel biologisch afbreken.
Een kunstofbehuizing van een e-reader/tablet is van aardolie gemaakt. Dus een (kleine) medeveroorzaker van het broeikas probleem. ;)
Denk je dat de grondstoffen voor boeken aan komen vliegen bij de drukkerij? Natuurlijk is een boek niet CO2 neutraal.
Dus Bio-ethanol is niet CO2 neutraal?

Het gaat er om dat een behuizing meestal gemaakt is van fossiele grondstoffen.
Anoniem: 178707
@Ram-G-maN22 maart 2010 18:15
Je begrijpt er echt helemaal niks van. Het gaat niet om het gebruiken van fossiele grondstoffen, het gaat om het verbranden van fossiele brandstoffen.
Kunststof behuizingen kunnen net zo goed van gerecycled plastic gemaakt worden. En het produceren van het papier en bedrukken van die boeken kost net zo goed een behoorlijke partj energie.
Ik denk dat het produceren van dit apparaat meer CO2 kost dan die paar boeken. :P
Kijk, dit is een apparaat dat je voor 99 dollar (of euro) erbij neemt. Hier zie ik wel kansen voor, om tussen smartphone en netbook gepositioneerd te worden.
Vergeet alleen niet dat ze hier natuurlijk veel concessies voor hebben moeten doen. Dus of de ervaring dan nog wel dusdanig is dat je het ook echt nuttig kan gebruiken en inzetten tussen de smartphone en laptop, valt nog te bezien.
En toch zou ik het wel willen kopen.

Het is leuk te zien dat vele fabrikanten het wel onderhand door hebben: als het apparaat goedkoop/goedkoper is dan de rest die een vergelijkbaar product hebben, dan verkoopt dat gewoon beter. En omdat andere dat zien gaan die anderen dat ook weer goedkoper maken, dit kan leiden tot "extreem" lage prijzen van $99.

Ik vind dit alleen maar goed. Kijken of andere fabrikanten dit ook inzien.
Nog een leuk grapje is dat de fabrikanten die veel goedkope producten verkopen (zoals Asus met zijn Eee's) er nauwelijks winst op maken of zelfs verlies. Markt-technisch gezien zijn zulke producten alleen goed als je een groot bedrijf bent dat een tijdje verlies wil draaien om andere bedrijven uit de markt te duwen. Ik denk niet dat dit zal lukken en persoonlijk ga ik ook liever voor een kwalitatief goed apparaat.
In het geval van de Eee's was er niets anders. Ja er zullen dan aanloopverliezen zijn, en anderen zullen het kopiëren (Aspire One, Dot, ...) maar als je het goed doet boor je een nieuw marktsegment aan waar je dan op een gegeven moment wel winst kunt maken. Daarnaast is het goed voor je naam, zullen mensen ook eerder je andere producten kopen waar je meer winst op maakt.
Dan gebruik ik hem wel als slaapkamer multimedia apparaat, het doet 1080p tenslotte.
1080p, wifi, radio en flash ondersteuning kom ik toch een heel eind mee.
Lijkt mij ook een handige imagetank om vakantie-foto's op te back-uppen en 's avonds terug te kijken.
Anoniem: 83718
21 maart 2010 16:49
Het probleem is meer:
"Of en wanneer de Marvell Moby precies op de markt zal komen, is nog onbekend"

Er zijn meer projecten geweest die op deze manier begonnen
met 99 dollar, en uiteindelijk de spuigaten uitliepen (zeker voor de doelgroep).

Ik zou graag voor dochterlief een dergelijk apparaat kopen, en ben zelfs bereid
om in een vrij weekend al haar schoolboeken te scannen.
(waarschijnlijk 4 weekenden)

maar die 99 dollar/euro is waarschijnlijk een utopie,
en elektronische schoolboeken?
Aangezien men hier reeds de prototypes klaar heeft en men de toestellen irl wil gaan testen neem ik aan dat ze reeds perfect de kosten kunnen inschatten van wat het toestel uiteindelijk zal kosten.

De OLPC heeft destijds idd zijn $100 prijs niet kunnen behouden, maar dat kwam dan ook omdat men daar niet voor de eenvoudigste en goedkoopste oplossingen had gekozen.
Aangezien men hier reeds de prototypes klaar heeft en men de toestellen irl wil gaan testen neem ik aan dat ze reeds perfect de kosten kunnen inschatten van wat het toestel uiteindelijk zal kosten.
Dat lijkt me toch echt wishful thinking. Het enige product dat Marvell nu voor $99 levert is de SheevaPlug gebaseerd op een soortgelijke chipset als ze waarschijnlijk in de tablet willen stoppen, maar dit apparaatje heeft geen accu, helemaal geen scherm (laat staan een touch screen), geen wifi, geen bluetooth, geen FM tuner en geen GPS module, en de processor is niet geschikt voor HD video decoding.

Denk je dat het reëel is dat ze dan binnenkort een tablet met zóveel betere specificaties voor dezelfde prijs kunnen leveren? Mij lijkt het gewoon marketingpraat. Het is goede reclame voor Marvell om overal genoemd te worden met hun $99 tablet, zeker nu tablets hip zijn met de introductie van de iPad, maar ondertussen bieden ze 'm niet te koop aan.

Dat betekent niet dat ze de kosten niet reël kunnen inschatten. Waarschijnlijk hebben ze becijferd dat 't ding $250 ofzo moet gaan kosten. Maar de marketingafdeling van Marvell beseft dat ze met een prijs van $99 veel meer aandacht trekken, terwijl ze dat niet verplicht om 't ding ook daadwerkelijk voor die prijs te leveren.
De grootste invloed op de prijs wordt gevormd door de productie-aantallen.
Hoe meer er gemaakt worden, hoe goedkoper ze zijn (ontwerp is duur, vaak ook omdat men meerdere varianten wil kunnen aanbieden tegen verschillende prijzen om zo verschillende marktsegmenten te kunnen aanspreken)

Voor die Plug-computer zie ik een kleine doelgroep in de industrie. Studenten en scholieren zijn er in grote aantallen, en waarschijnlijk zouden meer mensen het ding kopen, maar willen ze daaraan liever een hoger gespecificeerd apparaat verkopen, of willen ze de concurrenten met hoger gespecificeerde apparaten niet alarmeren.
Met die specs en dan maar 99 dollar vind ik niet gek, zeker als de accu zo lang meegaat als ze beweren.
Volgens mij is dit zo'n type OLPC, 99$ beloven, minstens 200$ uiteindelijk (of meer) verkopen.
Echt onderbouwd is je gevoel niet ;) Denk dat we het maar af moeten wachten, hoewel die hier vast geen 73 euro gaat kosten hier ;)
$148
http://www.olpcnews.com/s...the_real_cost_of_the.html

Ach natuurlijk: "minstens 200$ of meer" is wel on topic, maar vermelding vh correcte bedrag niet.

[Reactie gewijzigd door BadRespawn op 22 maart 2010 16:24]

16 uur .. wtf ?

hoeveel computer apparatern heb je die het 16 uithouden op een standaard batterijpakket thuis/op werk
Mijn netbook doet 7-8 uur. Oke das dan wel met oversized 9-cell accu (en niet de standaard 3-cell pauperding).

Ontopic: 99 dollar (of 99 euro) lijkt me extreem weinig voor zon ding. Denk eerder dat t 250 wordt of iets in die richting.
Wel ben ik het ermee eens dat het onderwijs eens van die papieren boeken af moet.
Zeker t hele middelbare kan makkelijk met zon ding, mijn tas woog soms net geen 10kg.

Nu studeer ik en toen ik begon kocht ik steeds de papieren versie. Ik merkte dat je je er 1 een breuk aan tilt en 2 ik kijk er niet eens zo vaak in, dus meestal neem je ze voor noppes mee. Nu heb ik alleen nog maar een netbookje mee, en je kunt er ook nog andere zinnige dingen mee doen (programmeren, in een tussenuur een simpel spelletje)
een ereader haalt met gemak een veelvoud van die 16 uur
maar ja dat is met vaak met relatief langzame beeldschermen waarvan het beeld nog een half uur blijft staan als je de batterij er volledig uit trekt
Ik heb zelf geen ervaring met die dingen maar ik denk dat een animatie/video er als een complete zweem gaat uitzien
Mja, ik zie wel vaker nieuwsberichten voorbij komen met spotgoedkope pc's/draagbare computers, maar om de een af andere reden heb ik ze nog nooit in de winkel teruggezien..

Ook
Of en wanneer de Marvell Moby precies op de markt zal komen, is nog onbekend.
klinkt niet al te hoopgevend.

[Reactie gewijzigd door Foxl op 21 maart 2010 16:20]

Tja, winkels richten zich meer op mainstream-producten en gaan geen risico aan door producten te kopen waarvan men twijfels heeft over de kwaliteit (terecht of niet blijkt pas later en dan heeft het mogelijk al veel geld gekost) of heeft het de verkoop van duurdere apparaten negatief beïnvloed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee