Toshiba brengt Portégé-tablet en zakelijke laptops uit

Toshiba heeft de Portégé M780 uitgebracht. Deze zakelijke tablet heeft een draaibaar 12,1"-scherm met een resolutie van 1200x800 pixels. Daarnaast heeft de fabrikant de Satellite Pro S500 en nieuwe zakelijke Tecra-notebooks uitgebracht.

De Portégé M780 heeft een draaibaar 12,1"-touchscreen met een led-backlight en een resolutie van 1280x800. De tablet wordt met een Core i3 of een Core i5 uitgerust en krijgt maximaal 8GB ddr3-geheugen. De nieuwe Portégé biedt ruimte aan een 2,5"-hdd of een ssd, maar Toshiba meldt daar geen leverbare groottes bij. Er is ondersteuning voor wifi-n en bluetooth 2.1+ edr, en er zijn twee usb 2.0-poorten en een esata-interface. De Professional-versie van Windows 7 wordt meegeleverd. De tablet zal in april uitkomen voor een nog onbekende prijs.

Toshiba Portege M780 Toshiba Portege M780 Toshiba Portege M780 Toshiba Portege M780

De Satellite Pro S500 is Toshiba's nieuwe mainstream businessnotebook met een 15,6"-scherm met een resolutie van 1366x768 beeldpunten. Deze laptop wordt met een Core i3, een Core i5 of een Core i7 en maximaal 8GB geheugen uitgerust. Naast de standaardeigenschappen als bluetooth 2.1 + edr, wifi-n en een dvd-drive, zijn de bijzonderheden dat een van de usb 2.0-poorten gecombineerd wordt met de esata-poort, en dat er een mini-displayport-aansluiting aanwezig is. De prijzen van de Satellite Pro S500-modellen beginnen bij 715 euro.

Toshiba Satellite Pro S500 Toshiba Satellite Pro S500 Toshiba Satellite Pro S500 Toshiba Satellite Pro S500

Ten slotte heeft Toshiba zijn Tecra-lijn een update gegeven. De nieuwe modellen zijn de Tecra A11, de S11 en de M11 en deze drie notebooks worden met Core i5- of Core i7-dualcores uitgerust. De A11 en de S11 zijn 15,6"-modellen; de M11 heeft een scherm met een diagonaal van 14 inch. Het verschil tussen de A11 en de S11 is dat de eerste het met de grafische chip van de Core i-cpu moet doen, terwijl de S11 ook een Nvidia-gpu aan boord heeft. Ook deze notebooks zijn uitgerust met onder andere bluetooth 2.1 + edr, wifi-n, een dvd-drive, een de mini-displayport-aansluiting en esata. De A11 en S11 komen aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar op de markt voor prijzen vanaf 950 euro voor de A11 en minimaal 1070 euro voor de S11. De Tecra M11 wordt pas tegen het begin van het tweede kwartaal verwacht en de prijs hiervan is nog onbekend.

Tecra A11 Tecra A11 Toshiba Tecra S11 Toshiba Tecra S11 Toshiba Tecra S11

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-02-2010 • 08:41

29 Linkedin

Reacties (29)

29
29
21
2
0
2
Wijzig sortering
Beetje offtopic misschien, maar is de Portégé M780 niet ongeveer het product wat we van Apple verwacht hadden?
Deze Portege is gewoon een hardware update van de huidge Portege. Met dezelfde verpakking doen ze al een paar jaar, en het was gewoon tijd voor een nieuw model met snellere processor. Ze hadden wat mij betreft echter ook de verpakking/behuizing mogen updaten. Dat had best wat strakker gemogen.

De besturing is inderdaad met een stylus maar met de vingers is er ook prima mee te werken, wacom heeft zelfs een multitouch driver beschikbaar voor het scherm (alhans voor de portege tablet die ik heb).

Ik hoop wel dat de windows vista/7 64 bits driver ondersteuning beter is geworden voor dit model dan die van mij, er is nog steeds hardware die niet gebruikt kan worden in windows 7 64 bits (zoals de o.a. HDD G-kracht meter driver).

[Reactie gewijzigd door mjl op 3 februari 2010 11:40]

Welke tablet heb je dan en waar heb je die driver vandaan?
Voor zover ik weet is multi touch op mijn M750 niet mogelijk.
Ik had van apple eerder een soort dual boot oplossing verwacht.

Dan had je een perfect werkende jumbo ipod gehad en daarnaast eventueel een toestel waar je als systeembeheerder een beetje mee kan pingen en een beetje met telnet tegen mail server aan kan praten ik noem maar wat. Een mini Rj-45 connector had er van mij dus ook wel op mogen zitten.

Desalniettemin ben ik wel blij dat ze er niet 'zomaar' osx op geplaatst hebben. Dat is een fout die Microsoft gemaakt heeft en dat is een grote fout geweest. Maar alleen iphone os had ik ook weer niet verwacht. Ik had gehoopt dat de ipad het ideale systeembeheerders tooltje zou gaan worden. Maar achteraf gezien is het gewoon een chille reader voor op de bank.

Dit apparaat is alles behalve mooi en functioneel. Het is een typische tablet die in het begin van deze eeuw z'n gezicht aan de markt liet zien. In al die jaren is er op windows tablets niet veel veranderd. Dat is wel erg jammer.
Niet microsoft heeft deze fout gemaakt. Zij zijn immers niet de fabrikant van de tablet pc's.
De fout ligt dus bij de fabrikanten van tablet pc's
Welke fout?

Voor tablet pc's is de stylus een perfect instrument. Dat is veel beter dan een normale touchscreen. En het OS is perfect afgestemd op stylus gebruikt. In XP via de tablet edition, maar in Vista en Win7 zit het al helemaal ingebakken. Niet alleen wat betreft invoervelden, maar ook wat betreft pen-flicks e.d.

Ik denk niet dat jullie ook met een tablet pc gewerkt hebben, anders zou je niet dit soort uitspraken doen....

Je moet een tablet niet verwisselen met een mobiele telefoon. Compleet andere situatie, met andere vereisten. Je maakt nu zelf de fout waarvan je Microsoft en de tablet pc fabrikanten van beschuldigt...
een toestel waar je als systeembeheerder een beetje mee kan pingen en een beetje met telnet tegen mail server aan kan praten ik noem maar wat
Dat kan al met de iphone, dus ook met de ipad. Gewoon in de store een van de tientallen terminal programma's downloaden.
Ik denk niet dat je dit toestel met de iPad kan vergelijken. Je ziet op de foto's duidelijk een stylus liggen en aan dit toestel zit nog steeds een toetsenbord.
Dit toestel lijkt me eerder een laptop met een touch-scherm dat je in redelijk veel richting kan draaien. Op zich sluit dit wel dichter aan bij wat ik hoop dat niet-apple tablets gingen worden. :)

[Reactie gewijzigd door -Vasa- op 3 februari 2010 09:05]

Huh? Dit is gewoon de standaard hybride tablet, zoals die al vele jaren op de markt zijn. Van Toshiba, maar ook van Lenovo, HP en Fujitsu.

In weze een standaard laptop, maar met draaibaar scherm en wacom digitizer. Heeft het hele grote voordeel, dat je 'm én als tablet kunt gebruiken, met scherm omgeklapt, waarbij je tekst op het scherm schrijft met de stylus, én als laptop waarbij je het toetsenbord gebruikt. Soms is het één handiger, soms het andere. Nadeel is dat ze nog steeds een betrekkelijk groot gewicht hebben... (1,5 tot 2 kg.)

De iPad en dat Acer model, gaan voor een veel lichter concept, maar verliezen daar wel mee aan functionaliteit. Zonder toetsenbord, én zonder pen, wordt het heel vervelend om tekst in te voeren. En dat betekent dat dergelijk concepten voornamelijk voor passief gebruik bedoeld zijn, dus het lezen van websites en e-books, maar niet het schrijven van documenten. Voor dat gelimiteerde gebruikt, is een touchscreen voldoende.
Ik kan niemand echt een tablet PC aanraden.

Ik heb hier een m400 portege. Vreemd genoeg is deze veel trager dan de m300.

Aan de foto te zijn lijkt de nieuwe portege ook erg veel op de m400.

De m780 is een nieuw pak uit hetzelfde oude laken als je het mij vraagt.
Zonder toetsenbord, én zonder pen, wordt het heel vervelend om tekst in te voeren. En dat betekent dat dergelijk concepten voornamelijk voor passief gebruik bedoeld zijn, dus het lezen van websites en e-books, maar niet het schrijven van documenten.
Had er een USB-aansluiting op gezeten, had dat dus met de iPad ook gekund (moet je alleen het scherm nog recht zetten) maar dat licht niet in de bedoeling van Apple. Apple mikt op het passieve gebruik, en het daarbij horende actieve koopgedrag, laatste levert nl geld op, meer nog als de hardware.
Tja, dit is gewoon een tablet met Windows.

Ik hoopte van Apple *niet* op een tablet waar ze klakkeloos OS X op gezet hadden, dus zeg maar een MacBook zonder toetsenbord. Maar een jumbo iPod Touch had ik nou ook weer niet gehoeven.
Anoniem: 291968
3 februari 2010 09:24
ik hoorde een tijdje van een ontwikkeling dat je
aan de achterkant van je scherm ook een scherm had.
Zodat klanten mee konden kijken of je bepaalde dingen kon laten zien.

Is dat niet practischer dan een draaiende scherm?
Lijkt me voor sommige gebruikers leuk (als dat een beetje goed komt met de kijkhoek, want ik klap mijn laptop normaal meer dan 90 graden open en dan valt de kijkhoek van de achterkant nogal tegen), maar ook behoorlijk kwetsbaar.
Wordt de tablet wel weer een stuk zwaarder van...
Dat draaiende scherm is heel erg praktisch. Dat doe je in een seconde, helemaal geen probleem.

Voordeel is dat je alle electronica voor de digitzier achter het scherm kan houden, en dat de achterkant nog al bescherming kan functioneren wanneer je 'm transporteert in een tas.
Weet niet zeker of jij het ook zo opvat, maar het draaien van het scherm zoals je op bijvoorbeeld deze afbeelding kan zien, is niet om zo om andere mensen even mee te laten kijken. Je gebruikt deze zogenaamde tablet PC's als tablet / e-reader idee of als "gewone" notebook.

Je hebt dan één apparaat die je dan kan gebruiken en als een "gewone" notebook en als tablet (zoals AHBdV ook zei). Soms is het ene handig en soms het andere. Nadeel is dat je wel dat als je hem als tablet gebruikt en met je handen aan het vasthouden bent, dat het apparaat wel een stuk zwaarder is, dan een tablet / e-reader. Je hebt het toetsenbord gedeelte dan niet nodig maar het zit er wel aan zeg maar. Andersom is dat wanneer je hem al notebook gebruikt je wellicht liever iets meer schermoppervlakte zou willen, maar dat zou hem als tablet eventueel nog zwaarder en groter maken.

Wat ik dan wel jammer vind (en anderen hier ook al hebben genoemd) is dat ze hem niet compacter lijken te hebben gemaakt. Ik heb geen afmetingen kunnen vinden maar als ik even vanuit ga van de afbeeldingen en van de oudere versie M750 zou hij zo rond de 2.0 kg wegen en de afmetingen 30,5 x 23,9 x 3,74-3,94 cm hebben, het gewicht wel iets lager had gekund, lijkt me. Verder zou een dikte van bijna 4 cm ik nu echt niet acceptabel meer noemen, mocht dat bij dit nieuwe model ook zo zijn. Daarnaast had het scherm ook iets groter gekund als je afgaat op de afbeeldingen, zonder dat de behuizing groter hoeft te zijn.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 3 februari 2010 15:15]

Hier zit ik eigenlijk op te wachten,
Alleen dan een consumenten uitvoering van de tablet,
12"is dan ook niet alles, maar wel de minimale grote die ik voor een tablet zou willen hebben.
Veel groter dan 12" krijg je ze niet... Alleen Fujitsu heeft 13,3" modellen, maar ook die hebben 1200x800 resolutie.
Is gewoon een windows tablet, alleen zijn de getalletjes weer wat hoger dit keer. I'll pass :-)
Immers biedt deze niets versus een tablet van 7 jaar terug.

Offtopic: wat de ipad betreft, is het niet juist goed dat tweakers het afkeuren?
Zo keurden ze(merendeel althans) eerder de ipod en iphone af. Laten we stellen dat tweakers niet bekend staan vanwege hun vooruitzicht ;)
Ook als het geen iphone2 is, reken maar dat het de meest succesvolla tablet ooit gaat worden.
En volgend jaar zie je geen enkele windows tablet met toetsenbord meer, wether you like it or not, mark my words.
Gewoon een nieuw model van een concept wat Toshiba al 10 jaar op de markt heeft. Het is alleen jammer dat die Portege Tablet nog steeds zo dik is. Eigenlijk wil je zo'n tablet in de Portege R serie. Maar waarschijlijk heb je dan niet echt fantastische schanieren.
Ongelooflijk dat Toshiba dit type tablet blijft voortzetten. Ik heb de M400 gehad (bijna dezelfde case), prima hoor, maar dat was 4 jaar geleden. Ik zou wel wat innovatie verwachten. Hij kan een stuk platter en lichter met de huidige componenten. Jammer.
jammer jammer jammer Portégé M780 ziet er echt verrukelijk uit maarja windows pro is nutteloos en wil daar dus niet voor betalen een i3 of i5 maakt dit waarschijnlijk een dure niet zo zuinige notebook.
verder is echt alles perfect genoeg geheugen opties genoeg schijfruimete opties genoeg andere features aleen zo jammer dat de prijs vies tegen zal gaan vallen.
Ten eerste vind ik het design van de tablet ontzettend ondermaats.
Het lijkt me eerder op een laptop van 5 jaar terug.

Ten tweede, waarom zie je Vista terwijl er gezegd wordt dat hij geleverd is met 7?
Klopt, dit design is al een aantal jaar oud...
Anoniem: 74427
3 februari 2010 09:00
'We' niet: want jij blijkbaar wel, maar ik zeker niet (iedere gram is er 1 teveel; toetsenbord onscreen - goed genoeg om fysiek te vervangen)

Zal vooral afhangen van de associatie: jij ziet een tablet blijkbaar als vervanging van je pc, ik zie het als vervanging (aanvulling) van mijn telefoon (te klein voor veel internetten en lezen teksten). Ik zie mezelf dus drie apparaten gebruiken: mobiel, laptop, tablet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 74427 op 3 februari 2010 09:04]

Zou leuk zijn als ze eindelijk ook eens fatsoenlijke graphics in een tablet zouden kunnen proppen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee