'Toshiba werkt aan dunne 13"-laptop met speciale batterij'

Toshiba zou werken aan een 13"-laptop die lichter en dunner is dan bestaande modellen. Tevens zou de fabrikant, naast de normale accu, een scib-accu in het apparaat opnemen. Scib-accu's laden veel sneller op dan lithium-ionmodellen.

Foto's van de dunne laptop, waarop het Toshiba-logo duidelijk is te herkennen, verschenen deze week op de Vietnamese website vozExpress. De website claimt dat het om de dunste en lichtste 13"-laptop tot dusver gaat. Dat die eerste claim waar zou kunnen zijn, blijkt uit de foto. Volgens de site zou de laptop, als voor een ssd wordt gekozen, ongeveer 1 kilo wegen.

Misschien wel interessanter dan het formaat en het gewicht, is de vermelding van een secundaire accu. Het zou niet gaan om een gebruikelijke lithium-ionversie, maar om een scib-accu. Dit type accu, dat Toshiba in 2007 al aankondigde, kan binnen vijf minuten tot 90 procent van zijn capaciteit worden opgeladen.

Toshiba zou de laptop in verschillende configuraties gaan leveren. Gebruikers zouden kunnen kiezen uit een Core i7-620, i5-520m of i3-350m, gepaard met 4GB geheugen en een harde schijf of ssd tot 512GB. Een usb 3-dock zou ook tot de mogelijkheden behoren. Volgens vozExpress komt Toshiba binnenkort met een aankondiging en moet de laptop deze zomer uitkomen.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

07-05-2010 • 17:16

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
25
2
0
0
Wijzig sortering
sneller opladen; top!
hopelijk maken ze ook een variant voor telefoons.
en heeft dit nog invloed op de capaciteit? in het gelinkte artikel wordt daar geen woord over gerept; alleen duurzaamheid, oplaadtijd en temp (handig in Siberië maar niet hier).
maarja ik moet ook niet zeuren; alles gaat in kleine stapjes en als deze dus langer meegaan is dat mooi (voor de gebruiker én het milieu, mits deze niet vervuilender zijn bij de productie)

[Reactie gewijzigd door Vburen op 7 mei 2010 17:23]

Het sneller opladen is inderdaad top ja, maar SCiB heeft wel een groot nadeel: de energiedichtheid (Wh/Kg) is ongeveer 1/3e van een normale Li-Ion accu.
Meer info kan je ook lezen op Wikipedia

Zoals het daar staat lijkt het nog wel iets optimaler dan 1/3e.
Een Li-Ion batterij behoud namelijk maar optimaal zijn levensduur door ze te gebruiken tussen 30% en 80% van de mogelijke lading, tegenover de volledige lading van 0% tot 100% voor deze SCIB techniek.
In dat geval kom je al eerder in de buurt van de 2/3e praktisch bruikbare energiedichtheid.
Wel vreemd dat dit soort batterij dan toch gebruikt word in de lichtste en dunste 13"-laptop.
Speciale accu, speciale absurde prijs.
sluit me bij je aan. hele leuke ontwikkeling (heb nu een Acer timeline, zeer tevreden over maar die oplaadtijd |:( .....)wat ik nog wel mis is de accu duur, een snel ladende accu is erg leuk maar niet als je hem om t kwartier moet laden (bij wijze van spreken, uit ervaring gaat bij gewoon internetten de timeline 8 uur mee en HD films kijken 6 uur) vraag me af wat de prijzen worden :P
/offtopic

voor de acer timeline zijn krachtigere (grotere, en zwaardere) laders te krijgen die hem sneller opladen, welliswaar niet van acer zelf, maar het kan eventueel handig zijn.
Net te vroeg met mijn Vostro V13.
Ik vraag mij wel af hoeveel zo'n laptop moet kosten? Ik denk dat hij wel rond de MB air prijs zal zitten, maar deze is dan wel met twee vingers in de neus beter.
Anoniem: 314471
@Seroo7 mei 2010 17:38
Ik weet het antwoord op je vraag niet maar als ik de specs lees dan denk ik nog duurder.. zeker een i7 met een SSD-tje en een Scib accu.. Wat ik me afvraag is hoe de adapter eruit gaat zien.. }> Batterijen die met 50A* opgeladen kunnen worden, dan moet je nogal een baksteen hebben lijkt me.. De laptop weegt 1kg de adapter ook.. :Y)

* 50A, in het gelinkte artikel ging over industriele dus zal in dit geval wat overdreven zijn.EDIT: Ik ben me wel bewust van het feit dat je geen 50A uit je stopcontact trekt maar dat de secundaire kant deze stroom levert met een lagere spanning.. even voordat ik er allerlei commentaar op krijg :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 314471 op 7 mei 2010 17:39]

De adaptor zal toch wel 1000 tot 1500 watt moeten aankunnen vermoed ik om ongeveer 100Wh aan lading te kunnen opslaan in 5 minuten.
Best wel pittig
De meeste accu's hebben net geen 80Wh aan vermogen, en hier 90% van is 72Wh. Als je dit in 5 min wilt opladen heb je 72x 1/12e uur (12 dus)= 864W.
Dit is het vermogen dat je over de 19V lijn moet sturen. (als het 19V is...) Dit wordt dan: 864W/19V=45,47A. Dus de hierboven geschatte 50A komen redelijk in de buurt. Dat wordt een aardig oplaadsnoer/connector ja!
Dat is een aardig snoertje ja
Wat ik me afvraag is of dat extreem snel laden niet extreem veel warmte met zich meebrengt
Het lijkt mij dat die accu aardig warm gaat worden als er 50 amp doorheen loopt.
Is dat niet slecht voor de overige componenten in de laptop ? ( bijv de Li ion batterij , die vinden warmte ook niet zo fijn )

1500 watt...............
Schat ik ga de batterij van laptop opladen wil je stoppen je haar te fohnen :D
Ik lees in het artikel dat de SCIB-accu hier gebruikt zal worden als secundaire accu. Als de primaire accu nog steeds een Li-ion accu is, dan neem ik aan dat de SCIB-accu voor slechts een uurtje gebruik is, maar met als voordeel dat hij snel oplaadt. Dan hoef je in die 5 minuten niet 80Wh te laden, maar meer iets van 15Wh en valt die adapter ook weer iets meer mee.
50 A bij 20 volt is = 4,5 A bij 220, dus valt nog wel mee
Wow, ziet er ook nog eens erg mooi uit, althans, wat je ervan kan zien.
Zeer interessant systeem.

Waarschijnlijk maakt ie gebruik van de Intel HD graphics? Zou jammer zijn, met een dedicated kaartje zou er ook nog op te casual gamen zijn.
Qua prestaties wel ja! met een i7, alleen niet qua accu duur, verwacht niet meer dan één uur als je een HD5870M der in hebt zitten(wat qua specs een 5770 is voor de desktops).
Maargoed verwacht dat deze laptop met SSD+i7+SCIB+5870M ?
Verwacht een prijs kaartje van 1700-2200 euro ..
Het ontwerp is best wel mooi vind ik, van wat ik kan zien :p .
Ik denk net iets té duur.

edit: de titel eens lezen :D !
Toshiba zou werken aan een 13"-laptop die lichter en dunner is dan bestaande modellen. Tevens zou de fabrikant, naast de normale accu, een scib-accu in het apparaat opnemen. Scib-accu's laden veel sneller op dan lithium-ionmodellen.
Dus twee accu's !! Dan snap ik de logica ook weer niet? 2 accu's opladen lijkt me sterk uit een stop contact, er valt 2500 watt uit te trekken..
Een quote naar bartjezz:

Dit gaat trouwens over een reactie van Incr.Badeend..
Dat de accu oplader zijn 230 volt omzet in 12volt met 50 ampère..
De meeste accu's hebben net geen 80Wh aan vermogen, en hier 90% van is 72Wh. Als je dit in 5 min wilt opladen heb je 72x 1/12e uur (12 dus)= 864W.
Dit is het vermogen dat je over de 19V lijn moet sturen. (als het 19V is...) Dit wordt dan: 864W/19V=45,47A. Dus de hierboven geschatte 50A komen redelijk in de buurt. Dat wordt een aardig oplaadsnoer/connector ja!
als er twee accu's van dezelfde capaciteit inkomen dan kan dat nogal eens problemen veroorzaken ja. Lijkt me onlogisch om 2 adapters te geven hè, want die lio-ion accu's laden erg langzaam op met 19 volt en 4 ampère(bron: adapter van mijn toshiba satellite)
In tegenstelling tot 12 volt met 45 ampère.
Die dingen worden dus gloedheet? En zullen heel groot zijn...
Maar goed als in de context staat dat de laptop één kilo weegt 8)7 dan klopt hier weer iets niet op T.net voor de best wel zoveelstekeer :p sorry T.net, het forum is wel topp!!

[Reactie gewijzigd door alaintje op 7 mei 2010 19:33]

Een dergelijke kaart kom je pas tegen in laptops >15", zoals bijv. de Asus G73J en enkele custom clevo barebones. De form factor van dergelijke high end kaarten is op dit moment gewoon niet geschikt voor kleine/dunne laptops. Ook niet verwonderlijk als je dit bekijkt: http://tweakers.net/ext/f/B2pmMPpyUs39Hh79MCuOjiRK/full.jpg

De Sony Vaio Z is wat dat betreft nog de beste keuze als je een 13" laptop zoekt met een degelijke gpu en performance. De Toshiba zal nog dunner zijn, dus het zal zeker geen degelijke dedicated gpu bevatten.

[Reactie gewijzigd door C4D op 7 mei 2010 19:53]

Waar zeik jij nou over? T-net zegt toch duidelijk dat het een gerucht is ;)
Anoniem: 14124
8 mei 2010 10:11
Sony al geruime tijd een carbon fibre 13" (TX) op de markt die iets meer als een kilo weegt (1.24kg). Ik ben dus benieuwd welk materiaal Toshiba gaat gebruiken. Het zal dan toch ook iets als carbon fibre moeten zijn om dat gewicht zo laag te krijgen.
Mijn huidige Toshiba (R500) is ook onder 1 kilo. Magnesium body. Ok, dat is dan ook een 12.1 inch. Maar de body zelf draagt niet zo heel veel bij aan het totale gewicht. Accu en display panel zijn eerder de problemen bij het gewicht.
Dan heb jij wrs ook de versie met SSD, net als ik. Jammer dat ze in dat soort laptops weer nonstandaard aansluitingen gebruiken, zodat je er niet bijv een Intel X18-M in kan bouwen. Ook maximaal geheugen is wat ondermaats.

Zal bij dit nieuwe ding wel niet anders zijn.
Volgens mij is die met de Core i7 ook zo weer leeg, :P

Wel handig dat sneller opladen, hopelijk gaan meer fabrikanten dit doen.

Ben benieuwd!
i7's hebben een lager idle verbruik dan de C2D's, en aangezien je toch maar zelden urenlang full-load aan het trekken bent op een laptop...
wow....

ik was een beetje sceptisch toen ik het nieuwsbericht zag, maar als ik de foto en de in de tekst vermeldde specificaties zie, ben ik toch best blij verrast.

De foto kan natuurlijk bewerkt zijn dus wacht ik even de onafhankelijke foto's af, maar wat ik tot nu toe zie, bevalt me wel.

13" is naar mijn mening het ideale formaat voor een ultraportable. Er moet natuurlijk een leuke resolutie aan gekoppeld worden.

Ik ben benieuwd wat voor een prijskaartje ze zullen hangen aan een dergelijke laptop. Ik houd het iig in de gaten.
Deze ziet er erg mooi uit!

Een i3 met een ssd en een lange accuduur (min. 5 uur)... klinkt als muziek in mijn oren :D!!

Ik wacht nog even met 't aanschaffen van zo'n ding tot deze er is.... wie weet ;)
Die lange accuduur, daar zou ik aan durven twijfelen... Ik heb er even wat over nagelezen, en de energie die ze in zo'n batterij kunnen krijgen per kilo is veel kleiner dan die van een Li-Ion-batterij, dus idd, mss maar 5 min laden, maar maar een 45min. batterijduur, of een batterij van 5 kilo...

Maar erg veel is er niet over te vinden op i'net, en mn japans is niet schitteren... Misschien is de density wel verbeterd ondertussen. Al is het een jong product. Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit. De laptop op zich vind ik niet speciaal, de batterij des te meer...

Let wel, het betreft hier een mengeling van batterij. Enerzijds Li-Ion, aangevuld door die SCIB... vraag me af hoe dit werkt, wrs iets van als de accu leeg is kan je met 5 min laden toch een half uurtje verder werken... Uitwerken die handel, en SCIB's met hoge capaciteit maken op kleiner gewicht, en dan heb je de ideale batterij!!!
Dun en licht zijn voor mij totaal niet doorslaggevend, die jeugd van tegenwoordig ook, alles wat maar een beetje weegt is al te zwaar ;)

Maar degelijke kwaliteit wel en goede accu en snel laden ook.

Dat dit er naar het aanschijnt ook nog eens heel mooi uitziet is een bonus, je ben benieuwd naar de echte uitgifte en specs.
Anoniem: 348143
@Silent78 mei 2010 09:11
ben het met je eens, heb liever een notebook die net zo zwaar is als mijn huidige Quadro model, maar dan met 1 a 2 dagen werktijd op een accu.

Waar blijft die fuelcel toch ?!? :'(
1kg maar! Toppie! De derde laptop ter wereld die een dergelijk gewicht weet te halen. Eindelijk een fabrikant die het begrijpt.

Helaas zijn de drie toppers qua gewicht wel allemaal van dezelfde fabrikant: De Portégé R500, Portégé R600 en deze nieuwe dus.

Een lichtere laptop die gelijk of beter presteert, en even lang of langer met de accu doet, bestaat bij mijn weten niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee