Zuid-Korea gaat tablets invoeren in onderwijs

Het Zuid-Koreaanse ministerie van onderwijs wil dat tekstboeken op scholen vervangen worden door tablets. Als alles volgens plan verloopt, gaan alle leerlingen in 2015 met een tablet naar school. Het plan kost de overheid ruim 1,4 miljard euro.

Leerlingen op basisscholen in Zuid-Korea gaan vanaf 2014 naar school met een tablet waarop digitale versies van hun leerboeken zijn opgeslagen, meldt de Jakarta Globe. In 2015 volgen middelbare scholen en het hoger onderwijs.

Het plan kost 2,2 triljoen Koreaanse won; omgerekend ruim 1,4 miljard euro. De regering tekent echter aan dat digitale tekstboeken goedkoper zijn dan hun analoge equivalenten. Bovendien profiteert de it-industrie in het land van de plannen.

Het is nog onbekend welke tablet de leerlingen zullen krijgen. De kans is echter groot dat de regering kiest voor Zuid-Koreaanse fabrikanten als Samsung of LG; het land zou dan immers een investering in zijn eigen economie doen. Het is eveneens nog onbekend of de tablets volledig door de overheid worden betaald, of dat leerlingen een eigen bijdrage moeten leveren.

Onderdeel van het plan is dat tegen 2015 in elke school draadloos internet aanwezig moet zijn. Ook moeten er al vanaf 2013 mogelijkheden komen om online lessen te volgen, zodat leerlingen die ziek zijn of door weersomstandigheden niet naar school kunnen, toch lessen kunnen volgen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

04-07-2011 • 11:22

92 Linkedin

Reacties (92)

92
92
65
5
1
2
Wijzig sortering
Ik vraag me af waarom ze dit nog niet overal toepassen. In het secundair onderwijs betaal je jaarlijks toch wel een 150 euro aan boeken, of zelfs mee. Dan heb je ook nog de belachelijk hoge kopieerkosten die je vaak moet betalen, van ongeveer 25 euro per trimester.
Dan zit je dus al aan een bedrag van meer dan 200 euro per schooljaar voor boeken en kopieën. Als je dat bedrag dan nog eens x 6 doet zit je al aan 1200 euro. (er van uitgaand dat je 6 jaar in het secundair onderwijs zit). Met dat bedrag kun je toch wel al een tablet kopen, en voor 6 jaar digitale boeken. (mits de digitale boeken natuurlijk heel wat goedkoper zijn dan de papieren variant.)
Dus de kosten lijken mij het probleem al niet. En dan zit je bij werkboeken en testen ook nog eens met een verbetering die automatisch kan gebeuren, wat wil zeggen dat leerkrachten meer tijd zouden hebben om lessen beter voor te bereiden.
En dan ook nog het gewicht wat minder wordt, al die boeken dagelijks meesleuren, is namelijk niet echt goed voor de rug.
Ja, ik vind het een goed initiatief, en hoop dat het ook hier (België) komt.
De bedragen voor boeken gaat niet zitten in kopieerkosten of drukken, het zijn de auteursrechten.
Daar betalen uitgevers voor, en dan wel zo dat het doorgecalculeerd is over het aantal boeken dat worden verkocht.

Het kan met het huidige model dus niet zo zijn als het digitaal is dat de content dan maar helemaal gratis is wordt aangeboden. Dat je met de eenmalige aankoop klaar bent. Dan zullen een hoop uitgevers failliet gaan.

Nee, er moet iets revolutionairs gebeuren. BV. een soort abonnementvorm waarop je jouw boeken en alle updates daarvan kan digitaal verkrijgen.

Maar we doen he tmet babystapjes.
http://www.wired.com/gadg...d-e-textbooks-done-right/
Anoniem: 381223
4 juli 2011 13:46
Als de nederlandse uitgevers niet zo bang zouden zijn voor hun inkomsten en de schoolboeken gewoon als pdf of epub zouden uitgeven zouden de nederlandse middelbare scholieren ook al heel wat minder te sjouwen hebben; er zijn hier al genoeg net/notebooks in omloop. Ook makkelijk voor co-ouderschap kinderen...
Het zou voor het onderwijs nog beter zijn als de uitgeverijen er volledig tussen uit gehaald worden.
De kennis vwb onderwijs en methodes is al lang en breed aanwezig bij de scholen. Laat die dan zorgen dat er open content methodes komen zodat iedereen daar gebruik van kan maken. De winstmarges voor studieboeken zijn schandalig. Daar komt bij dat de zeer langlopende contracten voor methodes niet van deze tijd zijn. Informatie en studiemethodes zijn na 2 jaar volledig achterhaald, zeker al het om techniek gaat. De uitgeverijen stagneren het onderwijs alleen maar.
klinkt als een leuk idee - maar in hoeverre het ook haalbaar is, vraag ik me sterk f.. vooral het 'leren op afstand' lijkt me een aanzienlijk probleem, ik meen toch dat men daar aanzienlijk lagere internet penetratie heeft dan wij hier... ik ga er ook vanuit dat je in zo'n geval eigenlijk behoorlijk afhankelijk wordt van oplossingen als blackboard...

wat mij betreft dus zaak dat men behalve elke leerling een x-pad, en elke school wifi
dat er ook op elke school een degelijke leerlingen-server moet komen... met een flinke internet verbinding...

op zo'n server moet je dan denken aan een chat met je leraar, - webapps voor het oefenen en toetsen van geleerde lessen mogelijk voortgangs indicatie voor ouders... immers. als je digitaal wilt. doe het dan ook echt gelijk goed... -

het zou trouwens ook wat wezen als zo'n 3e wereldland strax gewoon iedereen voorbij streeft - en over een jaar of 10 beter opgeleidde jeugd heet dan een gemiddeld europees land...
vooral het 'leren op afstand' lijkt me een aanzienlijk probleem, ik meen toch dat men daar aanzienlijk lagere internet penetratie heeft dan wij hier...
Hoger. Ze hebben een hogere internetpenetratie dan wij. :o
Following South Korea, Iceland and the Netherlands ranked second and third with 84 percent and 83 percent, respectively. Japan and the United States placed 15th and 16th.
bron
het zou trouwens ook wat wezen als zo'n 3e wereldland strax gewoon iedereen voorbij streeft - en over een jaar of 10 beter opgeleidde jeugd heet dan een gemiddeld europees land...
We worden, helaas, al meerdere jaren voorbij gestreefd door landen als China en Zuid Korea. Zie bijv. hier en kijk vooral naar de ranglijsten onderaan het artikel.

Dat soort dingen gelden nog erger voor het hoger onderwijs. Landen als China leveren honderdduizenden Ph.D's per jaar af en blijven op grote schaal in het onderwijs investeren. Wij investeren veel minder, als we al niet bezuinigen. Daardoor zal steeds meer R&D naar China, India, Zuid Korea, etc. verdwijnen. Als we niet oppassen staan wij binnenkort achter de lopende band terwijl zij de producten "Made in Holland" afnemen.
What drives Chinese higher education in science and engineering is China's big ambitions in these areas. During the period 1993-2003, China's R&D expenditures grew faster than any other nation, pushing its share of world R&D investment from 3.6% to 9.5%. During the same period, the European Union's share of world R&D investment declined from 28.5% to 25% and America's share dropped from 37.6% to 36.1%.

In January 2006, China initiated a 15-year medium to long-term plan for the development of science and technology. The nation aims to become an "innovation-oriented society" by 2020 and a world leader in science and technology by 2050.
bron

Ik denk niet dat je een land als Zuid Korea nog als ontwikkelingsland kunt bestempelen eigenlijk ;)

Dit soort methodes zijn imo erg belangrijk. Ik zie op universitair niveau studenten nauwelijks meer van papier studeren. Alles gebeurd digitaal. Boeken worden als pdf's bestudeerd, programma's als Zotero en Mendeley worden gebruikt om informatie te organiseren, pdf's te annoteren en die annotaties te delen met mensen met wie in projecten samengewerkt wordt. Dat gaat overal plaatsvinden.

En aantekeningen, annotaties, enz. zijn nu eenmaal veel makkelijker onder grote groepen te delen in digitale vorm dan op papier. Dat geldt voor dingen die de studenten zelf met elkaar willen delen, maar zeker in het lager onderwijs ook voor dicaten, annotaties die de leraar aan kan brengen in leerstof en dan in 1 keer met alle scholieren kan delen.

[Reactie gewijzigd door Spheroid op 4 juli 2011 12:08]

Nou ja........ lezen is ook een vak, als Nederland op de wereldranglijst op de 10e en 11e plaats staat doen we het ook weer niet zo slecht...... eigenlijk veel beter dan ik had verwacht! _/-\o_


In Europa staat wat betreft taal dan alleen Finland boven ons, en wat betreft wiskunde alleen Finland, Liechtenstein en Zwitserland hoger. Dramatisch hoor! 8)7

Dat je de aziatische landen bepaald niet moet onderschatten klopt natuurlijk.
Anoniem: 96523
@i-chat4 juli 2011 11:39
Zuid Korea 3de wereld land? HUH?
Momenteel is de Zuid-Koreaanse economie een van de grootste van Azië en ook op mondiaal niveau speelt ze een belangrijke rol. Zuid-Korea is een belangrijke producent van hightech goederen, maar ook de staalindustrie, scheepsbouw, automobielindustrie en productie van elektronische goederen zorgen er voor dat Zuid-Korea een belangrijke speler is op de internationale markt.
bron: wikipedia

En met Guus Hiddink als nationale held moet het wel een 1ste wereld land zijn ;)
ok ok .... ik geef toe, misschien geen 3e wereld land, maar echt een
ver ontwikkeld land is het ook niet, - het is niet zoals in een land als NL waar je op z'n minst een bijstands-trekkers-loon MET huursubsidie en zorgtoeslag hebt...

die mensen hebben het voor nederlandse begrippen misschien niet breeds, maar er zijn heel wat landen - waar je met zo'n levens standaard tot de upper middle clas zou hebben gehoord...


dus als je daar een goede ban hebt bij samsung of LG, dan ga je er wel komen, maar als je in een of ander dorpje woont, dan ziet het leven er al HEEL anders uit... en dan is een school met wifi al een heel ding, laat staan als je dan ook nog wilt dat kinderen hun tablet ook thuis kunnen gebruiken... - dan moeten ze toch ECHT een internet verbinding gaan krijgen...
De mensen in sommige dorpen liggen inderdaad nog achter wat betreft internet, maar naar weten zijn er ook dorpen in Nederland waar men geen fatsoenlijk internet heeft ;).

Juist met zulke plannen zoals deze zal het land juist naar een hoger niveau stuwen! Wat betreft bijstandstrekker dingen. Amerika is een rijk land maar ook daar kent men niet dezelfde sociale voorzieningen zoals wij die hebben. Maakt dit Amerika een 3de wereld land?

Mocht u nog niet Korea hebben bezocht, boek een ticket en be awed!! Toen ik daar was heb ik mijn ogen uitgekeken. Men stampt daar nieuwe gebouwen en kantoren uit de grond en alles gaat zo ontzettend snel. Zelfs in de dorpen, en ja deze heb ik ook bezocht, is men erg met de tijd mee. Nee ik had helemaal niet de indruk dat het een 3de wereld land is ;)

[Reactie gewijzigd door zircondan op 4 juli 2011 13:23]

ok ok .... ik geef toe, misschien geen 3e wereld land, maar echt een
ver ontwikkeld land is het ook niet
Want? Jij bent er geweest, en hebt dat met eigen ogen geconstateerd? Het is wat Sarethai zegt: Je hebt een totaal verkeerd beeld van Zuid-Korea. Hoe ik dat weet? Mijn broer heeft o.a. in Zuid-Korea gewoond.
dus als je daar een goede ban hebt bij samsung of LG, dan ga je er wel komen, maar als je in een of ander dorpje woont, dan ziet het leven er al HEEL anders uit... en dan is een school met wifi al een heel ding
Het grootste gedeelte van de Zuid-Koreaanse bevolking (ongeveer 85%) is geconcentreerd in de stedelijke agglomeraties. Met andere woorden: De internetpenetratie is daar heel behoorlijk, en zelfs vergelijkbaar met Nederland.
Je hebt echt geen idee he? Zuid Korea loopt al jaren voorop wat betreft (de snelheid van) internetaansluitingen. Ze zijn al jaren de absolute nummer 1. Voor 2012 plannen ze gigabit aansluitingen:

http://gigaom.com/2009/02...ond-broadband-connection/

Ook op allerlei andere gebieden loopt Zuid Korea voorop. Als Zuid Korea een derde wereld land is, dan is Nederland het ook. Dan bestaan er niet eens 1e wereld landen.

De wereld is niet meer hetzelfde als in de jaren 50, hoor. Misschien moet je eens wat meer over de grenzen gaan kijken.
Ik denk dat je in de war bent met noord en zuid....
Ik ben zelf in Zuid Korea geweest. En ze zijn daar net zo gadget liefhebbers als de Japanners.
Dus e-books en online onderwijs is vanzelfsprekender voor de Zuid Koreanen.
Sterker nog, ze zijn ook veel verder met IP v6 uitrol.

Zij zijn juist een goede voorbeeld voor ons westerse landen.
Hierbij de link naar Wiki om aan te tonen dat je gelijk hebt. ZK is wel degelijk een 1ste wereld land, beetje lastig te zien dat kleine blauwe vlekje maar het staat er wel :)
het zou trouwens ook wat wezen als zo'n 3e wereldland strax gewoon iedereen voorbij streeft - en over een jaar of 10 beter opgeleidde jeugd heet dan een gemiddeld europees land...
Dertig jaar geleden was Zuid-Korea nog een ontwikkelingsland, inmiddels ontwikkelt het zich sneller dan de Westerse wereld en het opleidingsniveau is erg hoog. Op veel vlakken heeft het de rest van de wereld allang voorbijgestreefd. Kijk maar in Silicon Valley naar de grote aantallen Koreaanse of genaturaliseerde ingenieurs.
Ik denk dat je een totaal verkeerd beeld hebt van Zuid Korea.

Ze zijn een koploper op digitaal gebied (http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_in_South_Korea) en daar bovenop horen ze qua economie bij de G-20 (http://en.wikipedia.org/wiki/South_Korea#Economy).

Lijkt mij dat ze daar nog niet zo slecht bezig zijn.
Er zijn er al genoeg die gereageerd hebben over die opmerking van korea als "3e wereldland", maar desondanks:

Verdiep je eens in dat land aub. Noord Korea is nog wel een achtergesteld gebied, zijn zuidelijke tegenhanger is dat zeker niet.

Zuid Korea is in elk geval een zeer verwesterd land, met alle westerse problemen als : hoge schulden, grote last van vergrijzing, etc, etc.. :Y)
Als 1 land dit waar kan maken is z-Korea dit wel zij lopen enorm voor met hun internet en communicatie via zulke dingen.
Zeer vooruitstrevend; en lijkt me leuk voor de scholieren. Ben benieuwd wanneer wij dit in Nederland krijgen, al vermoed ik dat ouders dan de tablet moeten betalen, niet de overheid.
Denk dat het (zeker in Nederland) tot volop gamen in de klas zal leiden!

Beter geven ze een 'saaie' e-reader uit, waar geen (flash)games op draaien ;)
Simpel: geen eigen tablets, maar leentablets welke gelocked zijn.
De tablets en/of laptops worden betaald uit het boeken geld. Op het AOC wordt al jaren gebruik gemaakt van laptops in het MBO (geen lesboeken meer). Het VMBO/HAVO (groene lyceum) is al ~3 jaar lang met alleen laptops bezig. Er zijn nu plannen om dit grootschalig uit te rollen met ipads/tablets. Alleen de lesstof is er nog niet klaar voor, daar zijn Malmberg etc mee bezig om dit over te zetten naar 'ipads/tablets'. Dus ja het komt eraan.
"Leuk" doet toch niet ter zake.

Is het beter? Makkelijker? Effienter? Goedkoper?
En... leert men 'makkelijker', zodat men meer kan leren?
De boeken die momenteel in het onderwijs gebruikt worden kosten ook bergen met geld. En zelfs wanneer ze gehuurd worden, gaan ze maar enkele jaren mee.
Zou me niets verbazen als een elektronische variant uiteindelijk goedkoper is dan een papieren! En scheelt heel veel gewicht in de schooltas.
Anoniem: 338693
4 juli 2011 11:24
Geef mij nog maar gewoon papier als het op leren gaat. Leert fijner vind ik. En je kunt aantekeningen gemakkelijk maken op het papier zelf.
Ja natuurlijk, maar hierbij heb je toch een extra vorm van communicatie waarbij je dus ook de aantekeningen van de docent direct op je 'boek' krijgt. Bovendien kan je best aantekeningen maken zolang daar een app voor is en het makkelijk werkt.

Nog een voordeel is dat wanneer er verkeerde informatie in het boek staat dat er niet een herdruk gemaakt moet worden maar dat je gewoon een software update uit kunt brengen.

Dat jij fijner leert is denk ik omdat je het niet gewend bent, ik zie anders geen reden dat papier fijner zou zijn dan een tablet om te leren. Misschien dat papier fijner leest, maar dat lijkt me niet zo erg? Zelf heb ik er geen last van iig.
En het fijner lezen van papier is op te lossen met een e paper screen dat bijna hetzelfde leest als papier.
Het voordeel van deze tablets is trouwens ook dat het veel makkelijker is om dingen aan elkaar te verbinden met weblinks.
Waarom niet gewoon een digitaal schoolbord?

Ik werk zelf als basisschoolleerkracht en wij hebben hele methodes ingescand (veel werk ja, maar wel goedkoop) die we dan op het digitale schoolbord projecteren.

Voordelen:
+ geen Pads die opgeladen / kapot / geupdated moeten worden
+ Kinderen gaan geen andere dingen doen (ze hebben niets)
+ Alle aandacht bij bord

Nadelen:
- zelfstandig werken op een andere bladzijde is er niet bij
- digitale borden/beamers zijn nog niet fel genoeg (maar daar kan wat aan gedaan worden)

Leuk hoor, maar het is een beetje een rupsband uitvinden als het wiel al bestaat.
Andere nadelen van een bord:
je moet aantekeningen maken.
Je kan die slides niet meenemen naar huis.
Het is makkelijker om op korte afstand te lezen dan vanaf het bord.

Als je alles al digitaal hebt, kan het werk gewoon ook gedistribueerd worden op de tablets en hebben de leerlingen ook echt de aandacht bij houden.

Als jij als leraar nu al op afstand het verschil kan zien tussen een leerboek en een stripboek, dan kan je ook het verschil zien tussen jouw digitale slide en een angry-birdssessie.

En met tablets kan je vanuit de "master" tablet een sessie starten zodat alle "slave"-tablets hetzelfde ziet. http://www.macstories.net...-40-ipads-simultaneously/

Leuk hoor een digitaal bord, maar het is een beetje auto-vakantie, terwijl je ook de vliegtuig kan nemen.

[Reactie gewijzigd door kmf op 4 juli 2011 14:07]

Ik zie het maken van aantekeningen niet als een nadeel. Juist door in je eigen woorden op te schrijven wat er verteld wordt verwerk je de stof vanzelf en is het dus makkelijker om te onthouden.
Op het moment dat jij hetgeen wat net besproken is opschrijft, heb je het uitleg van de volgende slide niet gehoord.

En dan zijn er nog eens een hoop mensen die de inhoud van een slide/formule/uitleg op het bord overpennen omdat de leraar het vertikt om handouts te geven.
Als je er op oefent is het goed mogelijk om aantekeningen te maken tijdens het luisteren. Daar hoef je niet eens een vrouw voor te zijn :)
Je schoolboeken moet je tegenwoordig aan het eind van het jaar inleveren (voortgezet onderwijs) of blijven altijd op school (basisschool).
Dus om daar aantekeningen in te maken lijkt me geen goed plan.

Sowieso kijkt de volgende generatie ons waarschijnlijk raar aan als we vertellen dat boeken vroeger gedrukt werden op dode bomen. (hopelijk omdat papier niet meer bestaat, niet omdat bomen niet meer bestaan)
Daar komen de wijzigingen in het lesmateriaal nog bij. Als er iets veranderd moet worden in de wiskunde methode, of de boeken van (in ons geval; dat is belachelijk vaak) Nederlands, moeten alle boeken ingeleverd worden en worden vervangen door nieuw materiaal. Dit gebeurt relatief vaak.

Daar staat tegenover dat op een tablet een enkele update volstaat. Geen nieuw papier nodig, geen vrachtwagens die dingen moeten ophalen etc. Gewoon een enkele update aan het begin van het jaar en je tablet kan weer even mee.
Anoniem: 276318
@Plasma_Wolf4 juli 2011 14:10
En daar staat weer tegenover dat zo'n tablet kapot gaat wanneer een of andere mongool gaat klieren... en hup, da's weer 500 euro van de rekening.
+ tablets hebben ook niet het eindige leven. Na 2 a 3 jaar zullen ze echt wel versleten zijn (een groot deel athans)
Anoniem: 382732
@Plasma_Wolf4 juli 2011 22:02
Updates zijn inderdaad makkelijker, maar de kosten van het papier en drukken zijn maar een klein deel van de kosten. De productie van lesmateriaal wordt niet goedkoper door het gebruik van tablets.
Anoniem: 326972
@RocketKoen4 juli 2011 12:17
papier niet meer bestaat... vaagheid. Hoe wil jij in de naam van de lieve vrede die tablets verpakken? In plastic? Ha, over milieu gesproken...

OT: Zuid Korea is vaker zo ambitieus op IT-techniek, ik moet eerst maar eens zien of dit zijn deadlines gaat halen.
Waarom ik dit niet zo willen is omdat dit nou niet echt heel goed is voor je ogen, na schooltijd dan computeren is dan ook bijna niet meer te doen. Veel mensen hebben er misschien geen last van maar er zullen ook veel mensen zijn die er wel last van hebben.
Als bomen niet meer bestaan gaan wij ook de pijp uit hé, dat weet je toch? ;)
Anoniem: 276318
@Ovindel4 juli 2011 14:12
E-readers zijn gemaakt om je ogen niet te belasten (iPads niet, dus ze moeten wel goed kiezen). En natuurlijk zal er altijd papier blijven bestaan, hoe wil je anders leren schrijven of dingen in klad uitwerken? Het zal misschien voor 95% gerecycled zijn, maar papier blijft bestaan.
Wat dacht je van het gewicht wat al die kids mee moeten sjouwen elke dag? Dat rijst de pan uit met soms wel 10 of zelfs 12 kg.
Basisschoolkinderen niet hoor. Alleen eigen eten/drinken/fruit etc.
Boeken blijven van en op school.
Ligt heel erg aan welk land en welke school. We hebben het hier over korea. Als het een beetje lijkt op china, dan hebben ze ook 10-15kg boeken welke ze elke dag braaf moeten meesjouwen.
Sjah jij hebt vanaf het begin af aan geleerd om met papier te werken en leren. Heeft dat dr niet iets mee te maken? Ik kan me namelijk voorstellen dat het best zou werken wanneer je dit al vanaf jongs af aan doen

Mjaah dit laat weer zien in hoeverre die zuid Koreanen voorop lopen qua technologische innovatie

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 4 juli 2011 11:33]

Hoe ver ze voorlopen valt eerlijk gezegd wel mee, de mentaliteit daar is anders qua innovatie. Waar er hier heel veel weerstand is tegen verandering wordt het daar juist toegejuigt.
En gelijk door de overheid gesubsidieerd, kijk bijv naar het DVB-T netwerk wat ze daar hebben...

Ik bedoelde ook meer het voorlopen in de zin van de implementatie in de maatschappij
Ik zou juist heel graag mijn studiemateriaal digitaal op een tablet hebben, dan kan ik alle zooi bij me hebben met alleen dat apparaatje. Lezen vind ik zelf juist prettig vanaf een lcd, als de backlight maar goed genoeg afgeregeld kan worden (licht genoeg bij daglicht, donker genoeg in het donker). Bovendien hebben papieren boeken hun eigen problemen, ze zijn zwaar waardoor je ze eigenlijk neer wil kunnen leggen om er uit te lezen en in het geval van mijn studieboeken van de OU staat de tekst op de linkerpagina eigenlijk iets te veel naar rechts waardoor je je boek plat moet drukken om de hele regel comfortabel te kunnen lezen...
Nee, van mij kunnen ze niet snel genoeg met boeken op tablets komen hier. Het nadeel is dat je dan ook een oplossing moet verzinnen voor open boek tentamens waar je alleen met een schoon exemplaar van het cursusmateriaal aan mag deelnemen. Als studenten hun eigen tablet mee mogen nemen dan is het lastig controleren of ze daar geen ander materiaal in hebben zitten (of zelfs niet reëel om te eisen dat ze dat wissen voor het tentamen), maar alle tentamenkandidaten van een tablet voorzien voor gebruik tijdens het tentamen vraagt ook weer een aardige investering.
Ik deel je sentiment met de papieren vorm maar vind deze keuze van ZK helemaal zo slecht nog niet. En aantekeningen zijn vooral op een tablet ook heel handig te doen, gewoon met een stylus en op datum en onderwerp opslaan... nooit meer je aantekeningen kwijt, er zijn al legio aan studenten die dat prefereren over papier. Zelf vind ik het nog niet fijn maar zou niet graag zien dat nostalgie een eventuele vooruitgang tegenhoud.
Ligt er helemaal aan hoe de boeken op de tablet staan.
Er is tegenwoordig zat mogelijk, dus het maken van (leesbare, daar ging het bij mij nogaleens mis) aantekeningen "in" je schoolboeken zal best goedkomen.
je zal wellicht zelfs de stem van de leraar op kunen nemen en die aan pagina's koppelen :)

En het is ook een kwestie van wat je gewend bent, wij zijn nog van de papieren boeken maar ik denk dat het een kwestie van tijd is tot er een generatie kinderen is de van de digitale boeken zullen zijn.
en als je ergens mee opgroeid..........
Waarom tablets geen readers met e-ink scherm? Is veel geschikter voor leeswerk en je ogen raken niet zo snel vermoeid. Komt nog bij dat er niet 5000 verschillende apps op kunnen draaien waarmee leerlingen met elkaar gaan chatten onder de les.
Anoniem: 96523
@MadMarky4 juli 2011 12:11
Waarschijnlijk omdat e-readers alleen maar de mogelijkheid hebben tot lezen, terwijl een tablet ook de mogelijkheid geeft om te schrijven.

Daarnaast kun je gemakkelijker eigen apps maken speciaal voor het onderwijs, en met een OTA functie kun je in één klap alle tablets updaten (inclusief nieuwe apps, boeken, etc.).

Ik ben het met je eens dat e-ink beter en lekkerder leest dan het gemiddelde scherm op tablets, maar een oplossing als Pixel Qi is een mooie tussenoplossing. Zeker wanneer je mooie grafieken en afbeeldingen (in kleur) wilt tonen, ipv zwart-wit bij e-ink.
hoewel ik een groot fan ben tablets en er zeker voordelen van zie kan ik het hier toch niet helemaal met eens zijn.

1. het kunnen installeren van Apps kan ook grote voordelen hebben.
2. E-readers zijn niet of slecht geschikt om mee het internet op te gaan, voor studenten toch wel erg hard nodig.
3. video toepassingen zijn met e-inkt ook not-done, wat mij ook een belangrijke feature zou zijn voor studie materiaal.

Mogelijk zou je zelfs aan 2 losse apparaten kunnen denken, Immers een e-reader hoeft -zeker in Zuid Korea - niet meer te kosten dan een paar boeken. Wat betreft gewicht in de tas zijn studenten zelfs met 2 apparaten nog een stuk beter af dan met een tas vol gewicht aan dode bomen.

Maar als er dan toch een keuze gemaakt zou moeten worden zou ik eerder voor een wat krachtigere tablet gaan dan voor een eenvoudige e-reader. Hoewel deze laatste beter zijn bij het eenvoudigweg lezen , zijn ze gewoon minder geschikt voor overige taken.
In amerika zijn al veel tests geweest om kindles te gebruiken op school. Eindresultaat: fail. Te traag, niet gebruiksvriendelijk, geen kleur. http://www.darden.virgini...lts-of-Kindle-Experiment/

Experimenten met tablets daarentegen gaan wel heel goed. Die hebben een toegevoegde waardes.

[Reactie gewijzigd door kmf op 4 juli 2011 13:57]

ja je kan van zuidkorea zeggen wat je wilt maar dit is wel een goed ding . zoiets moeten ze in de westerse wereld ook meer doen,.

bovendien ook erg slim als idd samsung of lg die dingen maakt zoals gezegd word de eigen economie gestimuleert en ook dat de it branche er van profiteert winwin natuurlijk :)

[Reactie gewijzigd door style2k op 4 juli 2011 11:26]

absoluut niet. ik heb dingen gehoord over die digiboards die op sommige school nu hangen. Dit moet zo nu en dan een verschrikking zijn. je zit met leesbaarheid bij zon waardoor de alles donker wordt in de school.. nou hebben we straks mooi depresieve kinderen door dit.

Plus een tablet is veel moeilijker lang in te kijken dan in ene tekst boek. Een echt boek kijkt rustiger. Zelfs e-paper is niet goed hiervoor.

Plus als je op hoger onderwijs komt. Kun je geen aantekeningen meer maken in je boek, ik gebruik zelf altijd ene potlood en kras alles vol om het makkelijker te maken. Hogere chemie en natuurkunde/wiskunde in mijn geval, dit kun je niet zo 1 2 3 vanaf een tablet leren. Basis berekeningen zal misschien nog lukkenmaar krijg je het moeilijker dan wordt alles gewoon nog droger van stof.

Geef mij maar die lekker ouderwetse boeken... kunnen we tenminste in krassen :p
"Plus een tablet is veel moeilijker lang in te kijken dan in ene tekst boek. Een echt boek kijkt rustiger. Zelfs e-paper is niet goed hiervoor."

Bij een tablet kan ik mij het wel voorstellen dat je last krijgt van vermoeidheid bij het lezen. Omdat daar een actieve lichtbron aanwezig is dat het beeld in je ogen schijnt.
Maar bij e-ink/ e-paper is dat absoluut niet het geval! Er is geen verschil in vermoeidheid tussen gewoon papier en een e-book op een e-ink/e-paper display. Beiden sturen het beeld via reflectie naar je ogen.

Het doorzoeken van e-books en snel terug bladeren is niet zo makkelijk als bij een gewoon papieren boek. Hoewel een goed ontworpen e-book met links en bladwijzers etc dat wel wat kan compenseren.

En uiteindelijk zullen we allemaal met e-books rondlopen. Kijk maar naar Star Trek. Dat is toch een correcte voorspelling van de techniek? :-)
Fabeltjes....

Er is voor de ogen totaal geen verschil tussen lcd en e-ink. Je ogen zien geen verschil in weerkaatst licht, of actief licht. Het is allebei gewoon licht. Voordeel van e-ink is dat het ook in direct zonlicht werkt.

e-ink is trouwens wél vermoeiender zijn dan papier! Dat komt vanwege de beperkte resolutie. Gewoon papier leest plezieriger omdat de resolutie van de letters veel hoger is.
Het doorzoeken van e-books en snel terug bladeren is niet zo makkelijk als bij een gewoon papieren boek. Hoewel een goed ontworpen e-book met links en bladwijzers etc dat wel wat kan compenseren.
CTRL+F?

Digitaal is veel beter om in te zoeken juist... Je hoeft niet eens zelf te zoeken :D
jn. je zit met leesbaarheid bij zon waardoor de alles donker wordt in de school..
dat komt voornamelijk omdat men bezuinigt op de beamer (want zo'n bord is al zo duur)... er zijn beamers die prima in staat zijn om bij fel zonlicht toch een leesbaar beeld te produceren, je moet er alleen wat voor o ver hebben, en we hebben het hier toch over het onderwijs waar op alle mogelijke zaken bezuinigd dient te worden...
"Plus een tablet is veel moeilijker lang in te kijken dan in ene tekst boek. Een echt boek kijkt rustiger. Zelfs e-paper is niet goed hiervoor"

persoonlijk waarde oordeel dat je hier geeft. Ik gebruik persoonlijk al 2 jaar lang een kindle en dit beeld is prima. 8 Uur lang lezen zonder vermoeide ogen is geen enkel probleem, in de felle zon lezen in de tuin is geen enkel probleem.
Daarbij kan je bij veel e-readers en tablets gewoon aantekeningen maken bij de tekst. In veel gevallen werkt dit juist veel beter dan bij gewoon papier.

En ja, mijn boekenkast staat ook gewoon nog steeds vol met "ouderwetse boeken"
de premier van Turkije had als verkiezingsbelofte aangegeven dat elke Turkse scholier een tablet zou krijgen voor schoolgebruik. op 12 juni behaalde hij een van de grootste verkiezingswinsten in de Turkse geschiedenis. Waarschijnlijk hebben ze in korea goed opgelet.
gezien de snelheid waarin alles ontwikkeld vind ik het persoonlijk een goed plan.

Een tijd geleden heb ik meegewerkt aan een online leerplatform en de mogelijkheden zijn enorm.

Zo kan je met online platformen al na een toets/evaluatie moment aangeven waar mogelijke zwaktes liggen van de student. probeer dat maar eens met papier.

Docent moet nakijken, analyseren, terugkoppelen en dat voor zo'n 20 leerlingen per keer.

Nu kan het direct.
Die automatische terugkoppeling gaat natuurlijk alleen als de vragen gesloten genoeg zijn. Bij een open vraag kan het systeem natuurlijk nooit analyseren of het gegeven antwoord goed is. Je zou wel andere maten kunnen gebruiken zoals hoe vaak iemand opnieuw begonnen is met typen, of hoe lang hij over de vraag gedaan heeft.

Maar omdat de programma's nog niet slim genoeg zijn, zullen er toch altijd mensen naar moeten kijken dus je houdt altijd nog de `bottleneck' van de docent.
Ik ben het eens met Project Newt. Even snel een aantekening maken op papier of op de bladzijde is er niet meer bij met een tablet. Even snel terugbladeren om wat na te kijken met je vinger bij de ene pagina om te kijken hoe het samenhangt is er ook niet meer bij.

Nee. Ik vind het eerder een beperking in het leerproces dan een vooruitgang.

Zelfs voor gewone leesboeken vind ik de tablets ondingen. Voor stripboeken daarentegen vind ik ze wel makkelijk.
Anoniem: 96523
@N00bieW14 juli 2011 11:35
Ik kan op mijn tablet net zo gemakkelijk aantekeningen maken als op papier, zowel getypt als geschreven. En ditmaal direct in het boek, ipv op losse blaadjes.

En door de lesboeken (en je aantekeningen) goed te digitaliseren is het niet meer nodig om meerdere boeken naast elkaar te leggen, omdat je gewoon kunt linken tussen verschillende boeken.

Dus de beperkingen die men ziet heeft meer te maken met het gebrek van kennis in de techniek. Natuurlijk moet er nog een hoop veranderen en verbeterd worden, maar ik zie geen problemen niet niet opgelost kunnen worden.

Daarnaast is het maar net wat je gewend bent, de oude garde heeft inderdaad liever boeken, maar geef een kind een tablet en hij/zij wil niet meer anders.
Anoniem: 320277
4 juli 2011 11:47
Dit moet absoluut ook in Nederland gaan gebeuren, helaas duurt dat nog wel tot 2050 met de trage ontwikkelingen hier. Zuid-Korea heeft 't goed voor elkaar.
Trage ontwikkeling, maar ook besluiteloosheid , gebrek aan efficiëntie en eventuele corruptie gaan dit waarschijnlijk lang op zich doen laten wachten.

Ik zie het al voor me. Eerst jarenlang praten over welke wifi standaard er op scholen moet komen, diverse studiegroepen oprichten om dit te doen laten bestuderen.

Vervolgens oorlogje voeren of het nu android tablets , Ipads , Ereaders of toch maar tablets met windows erop moeten gaan worden. De ene school wil dit, de andere dat.

Dan gaat er een of andere IT manager met een paar miljoen vandoor omdat die langer dan oorspronkelijk gepland met dit project bezig moest zijn, omdat het standaardiseren dus lastiger bleek dan aanvankelijk gedacht.

Uiteindelijk weer een gemiste kans voor onze zelfbenoemde "kennis economie " dus

Overigens had ik ook zelf graag gezien dat Nederland dit in het hele land zou invoeren. - zonder dat dit astronomische kosten met zich mee zou brengen - wel te verstaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee