Microsoft toont combinatie e-paper en mobieltje voor onderwijs

Microsoft heeft op de CES 2009-beurs een concept getoond waarbij e-paper in combinatie met een computer of mobiele telefoon wordt gebruikt. Volgens Microsoft kan de combinatie onder meer binnen het onderwijs goede diensten bewijzen.

Het gebruik van e-paper kwam naar voren bij een demonstratie van een mogelijk toekomstige educatieve applicatie. Hierbij werd op een tablet-pc een anatomisch model van het menselijk lichaam getoond. Via een nieuwe menu-interface werden verschillende lagen van de anatomie zichtbaar gemaakt en liet Microsoft zien hoe een applicatie op het anatomisch model kon worden losgelaten die processen in de hersenen visualiseert.

De educatieve applicatie werd niet alleen op een tablet-pc vertoond, maar ook op een Microsoft Surface-apparaat en op een e-paper. Microsoft denkt dat e-paper goed als onderwijsleermiddel kan dienen, vooral in combinatie met een mobiele telefoon of draagbare computer. De e-paper kan namelijk opgerold gemakkelijk een plekje in een rugzak vinden, en een mobiele telefoon of kleine computer kan de e-paper zonodig van rekenkracht voorzien. Het e-paper dat in de demonstratie werd getoond, liet zijn beelden in kleur zien, maar was niet van touchscreen-bediening voorzien.

Microsoft e-paper kleur

Door Pieter Molenaar

08-01-2009 • 13:29

25 Linkedin

Reacties (25)

25
24
2
0
0
10
Wijzig sortering
Dat demo-filmpje lijkt toch vooral geïnspireerd op computers in sf-films. Het ziet er heel gelikt uit met honingraat-achtige knopjes, met het heen en weer schuiven van plaatjes en documenten, popups met mailtjes etc., maar wat voegt dat nou wezenlijk toe? Het is voornamelijk presentatie, maar verder zie ik weinig visie op de toekomst. Venstertjes over venstertjes, dat hebben we nu ook al. Zo te zien wordt het alleen maar rommeliger op je desktop.

Hoe je met zo'n interface informatie toevoegt blijft ook onduidelijk. Het is alleen maar lezen en kijken. Hoe word ik geacht zo'n popup-mailtje te beantwoorden?

edited: Steve Ballmer geeft zelf een weinig verrassend antwoord (maar hij zegt het alsof hij iets heel nieuws vertelt) in een ander filmpje op die pagina (tweede van boven): Speech, gestures and handwriting will become a normal part of the way we interact with computers, with tv's and with phones. We'll still use a keyboard and a mouse when it makes sense, on a computer, but the UI's will, of all, be more intuitive and more natural.

[Reactie gewijzigd door torp op 8 januari 2009 14:33]

Ik denk dat je, in mijn ogen, het punt van die presentatie mist. Het gaat niet om de interface zelf, maar op de manier waarop informatie wordt gebruikt. Als je studeert (of misschien ook werkt), heb je onderwerpen waarover hele boeken en papers zijn geschreven.

Als simpel voorbeeld, voor mijn studie bezit ik een boek voor het vak Econometrie 1, dit boek is ongeveer A4 groot en heeft 1364 pagina's. Hieruit moest ik alles leren, maar niet alles heb ik nu nog nodig. Ik hoef nu alleen maar datgene toe te passen dat relevant is voor mijn onderzoek.

Het zelfde geldt voor, om bij het filmpje te blijven, bijvoorbeeld een student Geneeskunde. Deze studenten bezitten een boek uitsluitend over ziektes, bacterien & schimmels, maar slechts een klein deel daarvan is van toepassing op (bijvoorbeeld) de hersennen.

Zoals het hier wordt voorgesteld, kan dit programma, of deze visie, zorgt ervoor dat je simpel deze data kan 'groeperen' en het sorteerd op relevantie. Met andere woorden als ik bezig ben met onderzoek of een paper schrijven over hersenen en gebruik daarvoor een paper over ziektes. Dan zorgt dit systeem ervoor dat die informatie oplicht en duidelijk zichtbaar is. Hierdoor kan ik (veel) sneller door lange papers en boeken heel bladeren zodat ik sneller aan het echte schrijven toekom en dus productiever bent.

Met andere woorden, dit systeem / deze visie, is geen vervanging voor Word of Excel waarmee je de paper schrijft. Het is ook geen vervanging voor Wikipedia en / of Encarta en je schrijft er geen tekstjes mee. Je gebruikt het alleen om de data voor je te laten soorteren, waarbij dit systeem mogelijk best Wikipedia en Ecarta gebruikt, en mogelijk zelfs je Word en Excel documenten.

Al met al, denk ik dat het best een briljant concept is. Natuurlijk wordt de interface uiteindelijk wel belangrijk, maar op dit moment is het nog niet het belangrijkste...
Anoniem: 87832
8 januari 2009 13:37
Kokertje met zo'n groot opgerold e-paper scherm, de computercomponenten in het midden van de koker (waar het e-paper toch niet opgerold kan worden)... ik zie 't wel zitten!
E-paper is echt een geweldige uitvinding. Ik heb ook al een prototype gezien met zo'n koker als jij bedoeld en het zag er echt heel goed uit. Tegen de tijd dat dit betaalbaar wordt zal het een hele revolutie teweeg brengen. Zoveel dingen worden dan opeens mogelijk, vooral voor draagbare apparaten.
Als dat e-paper nou touchscreen erbij had was het echt een ideaal onderwijs scherm.
Maar zoals het er nu uitziet zal het een prijzig idee worden, een "kleine computer" is niet betaalbaar voor sommige mensen, dus oprollen voor in de rugzak is een beetje loze statement.
Alle e-paper opstapelen en dat het dan voordelig voor de ruimte is kan er beter gezegd worden.
al om al toch wel leuke vooruitgang met dat e-paper.
hoeft helemaal geen prijzig idee te worden, dit kan ook heel goed in bedrijven worden gebruikt, en als er eenmaal massaproductie van word gemaakt zal er een heel voordelig prijskaartje aan kunnen hanger voor de consument, tenminste... als ze niet zo absurde winstmarges op hun producten zouden plaatsen.
een "kleine computer" is niet betaalbaar voor sommige mensen
Als dit populair wordt en de massaproductie goed op gang komt (zodat de prijzen flink kunnen dalen) dan is het binnen de kortste keren exit grafische rekenmachine, welkom dit ding. iemand briljante ideeën voor een hippe naam? Ik denk dat het met de betaalbaarheid nog wel redelijk goed zal komen als het eenmaal een standaard apparaat is.
Nu je inderdaad begint over de grafische rekenmachine, dat ding kost rond de 100 euro, dat is al JAREN zo.

als ze dit in de massaproductie brengen moet het toch wel mogelijk zijn om dit voor 100 euro te introduceren, koop je hem aan het begin van je middelbare school (of op de basisschool al natuurlijk) dan heb je hem dus ongeveer 5 jaar in gebruik voor school (mavo 4, havo 5, vwo + gym 6, dus gemiddeld 5). betaal je dus 20 euro per jaar.

als ze het dan nog eens een x goed doen en gewoon schoolboeken digitaal maken, dat zou zo veel kosten schelen.
Nu je inderdaad begint over de grafische rekenmachine, dat ding kost rond de 100 euro, dat is al JAREN zo.
En waarom? De hardware kan het niet zijn. Mac68k 25mHz chipje (TI89) of nog waardelozer, een Z80 4mHz processortje (kan je wel overklokken naar 24mHz schijnt), 64k geheugen en een schermpje van monochroom 160 bij 100 pixels; als je mazzel hebt vier kleuren. En je kan er officieel niet eens C-programma's voor compileren.

Een TI89 was destijds ca. 150 euro duurder dan een TI83 terwijl het niet echt in de hardware zat.

Dus ik denk dat de conclusie is dat het de software is die zo duur is; kijk bijvoorbeeld maar eens naar Maple of Matlab. Dus ik ben bang dat dit e-paper het probleem van de dure GR niet oplost.
Nitpick: De Z80 is geklokt op 6 MHz (alle versie van de 83 en 84) en kan overklokt worden naar 15 MHz (omschakelen gebeurt via een enkele assembly-instructie) op de 83+SE en 84+SE (en misschien de 84+, dat weet ik even niet uit mijn hoofd).

Tuurlijk is het de software die het duurst is, daar onderscheiden ze zich immers mee. En ik denk ook dat die prijs best te verdedigen is. Op bijvoorbeeld de 83 is (tenzij ik de laatste jaren iets gemist heb) precies één bug bekend die hem kan laten crashen. Best netjes voor een ROM van 256 KB. Zeker als je er rekening mee houdt wat dit ding kan: werken met (desnoods complexe) floating point getallen, afgeleides van functies berekenen (numeriek, maar toch), statische zooi uitrekenen, .... Allemaal op een processor die nog niet eens 8 bit integers kan vermeningvuldigen.

Dat gezegd hebbende, daar ging het eigenlijk niet over. :+ Het punt was juist dat een grafische rekenmachine (in verhouding met alles wat je "computer" zou noemen) juist een stuk goedkoper is. En, juist omdat de prijs van rekenmachines grotendeels bepaald wordt door de software, biedt dit e-paper zeer interessante mogelijkheden zodra de prijs eenmaal flink begint te zakken.
Het is al gebleken dat een laptop goedkoper is dan het boekenpakket van de gemiddelde student. Dat bleek berekend over hun hele studie de helft goedkoper te zijn. Dat hoeft dan ook niet het struikelblok te zijn.
Ja, maar de kosten voor het lezen van de boeken via de notebook hebben ze dan niet meegerekend ;)
Je HOEFT natuurlijk niet een "computer" met e-paper te leveren.
Stel nou dat een stapel epaper in verschillende een of ander displayportusbsync-connector had en die je gewoon met je meesleept naar kantoor/school.

Als je iets wilt zien, connect je dat velletje aan een apparaat dat wel de nodige processorkracht en/of juice heeft.
een apparaat dat wel de nodige processorkracht en/of juice heeft.
een telefoon?

ik zie hier wel een toekomst in epaper wordt dan alleen het beeldscherm ( met als toevoeging een input device en opslag). Als je meer dan alleen boeken wil doorlezen sluit je een telefoon aan (via een draadloze verbinding?!) en je kunt interactieve applicaties gebruiken met de telefoon in je zak en het e-paper op je buro.
Anoniem: 185407
8 januari 2009 13:45
lezen van scherm is voornamelijk moeilijk vanwege lage resolutie en backlight. E-paper staat erom bekend net ze prettig te lezen als 'normaal' papier.
Ik heb hele hoge verwachtingen bij ePaper. Helaas gaat de ontwikkeling wat traag, al sind 2000 wacht ik erop.

Voor school, maar voor elke andere die wel eens wat leest is ePaper een geschenk. Het leest zoals gewoon papier, heeft ook en opvallende lichtbron nodig om het te kunnen lezen en is minder vermoeiend voor de ogen.

Het zou wel eens de einde van echt papier kunnen zijn. Een gigantische besparing van het milieu.

Nu nog betaalbare produkten. Tot 250 euro heb ik er wel voor over.
al sind 2000 wacht ik erop.
Dan wordt het tijd dat je onder je steen vandaan komt, want er zijn al een aantal jaren heel wat e-Paper producten verkrijgbaar. 250 euro is wat lastiger haalbaar, maar via eBay moet je wel wat kunnen vinden.
Geef eens een voorbeeld, je hebt m'n interesse.
@Honey: Voor 280 euro kun je al een Cybook kopen. Kijk maar eens in Nederland bij bijvoorbeeld Edupaper.nl of voor 299 bij Ebookreaders.nl.

Nuttige fora:
- Ebookreaders;
- MobileRead.
Toen ze het over e-paper en mobiele tels hadden moest ik meteen denken aan the "Global" in gene roddenberry's earth final conflict

http://macbigot.com/media/Global300x200.jpg


Maar kwam er achter dat zulke telefoons al voorzichting op beginnen te duiken. Beetje geskimmed maar blijkbaar philips in eindhoven heeft zo'n tel ontwikkeld. De Readius. Alleen bedoeld voor e-books en nog niet geschikt voor video content maar hopenlijk in the near future. Prototype blijkbaar in 2005 al voorbij gekomen.

http://www.readius.com/pocket-ereader/features


edit:
linkjes waren stuk

[Reactie gewijzigd door Kingpinda op 8 januari 2009 16:37]

Anoniem: 282407
9 januari 2009 09:53
Cool! Dus we krijgen een papier-achtig iets met een pen-achtige interface waarmee we kunnen lezen en schrijven net zoals we nu al met echt papier doen. Maar dan duurder! Oh wacht eens...
Anoniem: 286144
8 januari 2009 13:42
Waar ik het meeste bang voor ben is dat sommige mensen niet graag van een computer scherm lezen. Als dit het standaard wordt voor scholen dan zullen sommige veel problemen krijgen. Dit maakt het voor sommige mensen dus veel moeilijker om alles te behalen. Ikzelf heb er geen problemen mee en ik denk de meeste hier ook niet. Maar voor de andere die extra niet naar de ICT zijn gegaan is het minder prettig.
epaper leest normaalgezien wel heel wat aangenamer in vergelijking met een gewoon computerscherm, dus zo'n groot obstakel zal dat nu wss ook niet worden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee