OpenStax, een non-profitproject van de Rice University in het Amerikaanse Houston, ontwikkelt digitale schoolboeken die met behulp van slimme algoritmen het lesmateriaal aanpassen aan de desbetreffende student.
Via het OpenStax-project worden al gratis digitale en normale schoolboeken verstrekt over vakken als economie en biologie. Onderzoekers van de Rice University hebben daarbij in de afgelopen drie jaar op twaalf scholen het gedrag bekeken van studenten die deze leermiddelen gebruiken. Ook de schoolresultaten werden in kaart gebracht.
Op basis van de studie ontwikkelde OpenStax algoritmen om de getoonde informatie aan te passen aan het niveau van de student en eerder behaalde resultaten. Daarop werd digitaal studiemateriaal voor de vakken biologie en natuurkunde ontwikkeld. De aangereikte stof in deze digitale schoolboeken toont bijvoorbeeld meer informatie over een onderwerp waarmee een leerling moeite heeft. Ook worden extra vragen voorgeschoteld. Verder wordt eerdere lesstof herhaald door de student tussentijds quizjes te laten doen.
Volgens de ontwikkelaars helpen de 'slimme' schoolboeken studenten om lesstof beter op te nemen. Bovendien zou de op maat aangereikte informatie beter aansluiten op de behoefte en het niveau van de desbetreffende student, zodat slimmeriken op een ander tempo en met andere informatie het lesmateriaal tot zich nemen dan minder snelle studenten, schrijft NewScientist.
OpenStax wil zijn slimme schoolboeken op beperkte schaal aanbieden, maar diverse grote scholen zouden al belangstelling voor het project hebben getoond. Daarnaast werkt de non-profitorganisatie aan 'slim' lesmateriaal voor andere vakken. Onder andere vakken als politicologie en wiskunde staan op het programma. OpenStax heeft 9 miljoen dollar, omgerekend circa 6,8 miljoen euro, om het project voort te zetten.