OpenStax ontwikkelt 'slimme' digitale schoolboeken

OpenStax, een non-profitproject van de Rice University in het Amerikaanse Houston, ontwikkelt digitale schoolboeken die met behulp van slimme algoritmen het lesmateriaal aanpassen aan de desbetreffende student.

Via het OpenStax-project worden al gratis digitale en normale schoolboeken verstrekt over vakken als economie en biologie. Onderzoekers van de Rice University hebben daarbij in de afgelopen drie jaar op twaalf scholen het gedrag bekeken van studenten die deze leermiddelen gebruiken. Ook de schoolresultaten werden in kaart gebracht.

Op basis van de studie ontwikkelde OpenStax algoritmen om de getoonde informatie aan te passen aan het niveau van de student en eerder behaalde resultaten. Daarop werd digitaal studiemateriaal voor de vakken biologie en natuurkunde ontwikkeld. De aangereikte stof in deze digitale schoolboeken toont bijvoorbeeld meer informatie over een onderwerp waarmee een leerling moeite heeft. Ook worden extra vragen voorgeschoteld. Verder wordt eerdere lesstof herhaald door de student tussentijds quizjes te laten doen.

Volgens de ontwikkelaars helpen de 'slimme' schoolboeken studenten om lesstof beter op te nemen. Bovendien zou de op maat aangereikte informatie beter aansluiten op de behoefte en het niveau van de desbetreffende student, zodat slimmeriken op een ander tempo en met andere informatie het lesmateriaal tot zich nemen dan minder snelle studenten, schrijft NewScientist.

OpenStax wil zijn slimme schoolboeken op beperkte schaal aanbieden, maar diverse grote scholen zouden al belangstelling voor het project hebben getoond. Daarnaast werkt de non-profitorganisatie aan 'slim' lesmateriaal voor andere vakken. Onder andere vakken als politicologie en wiskunde staan op het programma. OpenStax heeft 9 miljoen dollar, omgerekend circa 6,8 miljoen euro, om het project voort te zetten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-08-2014 • 13:26

52 Linkedin

Reacties (52)

52
52
51
6
0
0
Wijzig sortering
Klinkt vet, maar betekent dit dan niet dat op ten duur slimme leerlingen steeds meer voor gaan lopen op de leerlingen - die sowieso al moeite hebben met het bijhouden van de rest? Betwijfel of dát zo slim is, verschillende werktempo's in een klas.
Juist wel, je moet juist af van het idee dat er allemaal identieke kubusjes van de schoolband af moeten komen rollen. Ook andersom, nu worden slimme leerlingen juist tegen gehouden omdat de rest van de klas niet zo vlot is. Gevolg? Ze raken verveeld, voeren niks uit want met twee vingers in de neus en de andere hand op de rug gebonden vliegen ze nog door de te makkelijke stof heen, leren dus niet studeren en gaan uiteindelijk in een vervolgopleiding keihard op hun bek. Geef die mensen alsjeblieft een uitdaging, zelfs als het met stof is die niet benodigd is voor het examen (of misschien wel juist).
Dat idee bestaat ook helemaal niet. Dat is zo'n stroman argument in pers en politiek. De afgelopen honderd jaar zegt elke onderwijsvernieuwer: "Laten we onderwijs meer op het individu afstemmen!". Alsof het iets nieuws is. Het wordt geprobeerd ja, voor zover mogelijk, en voor zover het niet het gemiddelde niveau omlaag haalt. Of wil je dat 80% van de onderwijstijd besteed wordt aan de top 5% van de klas?

Zwakke leerlingen haken af, slimme leerlingen raken verveeld. Zo is het soms helaas. Ik denk niet 100% individuele leerlijnenen ooit mogelijk zijn en je kunt je afvragen of dat ook wenselijk is.

Nu ja, ik wilde eigenlijk alleen maar zeggen dat niemand in onderwijsland identieke kubusjes af wil leveren. Dit project past wat dat betreft in tientallen jaren onderwijsvernieuwing.
En toch is er bitter weinig van die 100 jaar conceptuele vernieuwing in huis gekomen. Ons onderwijs is nog altijd op dezelfde leest geschoeid als toen het ontstond in de nasleep van de industriële revolutie: een zeer homogeen leerplan dat zich enkel toelegt op iedereen een set basisvaardigheden aanbieden. Dat kan, mede dankzij technologie, beter.

Gediversifieerd lesgeven wordt al jaren lippendienst bewezen, maar meer dan een paar extra basisoefeningen voor de zwakken en eens een extra moeilijk vraagstukje voor de sterkere leerlingen komt daar niet van. Logisch, want dat kon niet. Dit soort technieken laten echter toe meer te doen.

Overigens: die 5% sterkste leerlingen zijn verantwoordelijk voor veel meer dan 80% van de toegevoegde waarde in onze maatschappij. Wat meer geld en tijd in de ontwikkeling van onze toekomstige intellectuele elites steken kan dus zeker geen kwaad. Dat hoeft dankzij slim gebruik van technologie niet eens ten koste te gaan van zij die niet tot die lucky few behoren.
Dit is het Westen, we moeten vooral de elite verwijten dat ze uitblinken want da's bourgeois.

Dank u socialisme.
Je kunt het ook niet enkel op het socialisme steken. In het onderwijs van tien jaar geleden was het niet mogelijk om voor iedereen goed te doen zonder belachelijk hoge budgetten nodig te hebben. Dat je je dan richt op de middelmoot is logisch.

Vandaag de dag kan men echter veel meer diversificatie aanbieden voor een redelijke prijs. Dan nog altijd blijven hameren op gelijke behandeling voor iedereen is absurd.
Ik zelf heb hier totaal niet last van, ik doe een ict-opleiding, en ik vlieg er gewoon doorheen, vorig jaar eerste, en nu examen jaar, terwijl de rest nog 2 jaar zit :D
maar dat is allemaal op hetzelfde niveau, ik zou best wel moeilijker willen hoor en er dan wat langer over doen...
Als je kunt kiezen om sneller te studeren dan heb je het probleem zelf al opgelost lijkt me, ik doel meer op de situatie waar je gedwongen op hetzelfde tempo als de rest van de klas zit.
ja maar jij gaf aan dat mensen zoals ik later op hun bek gaan , totaal geen last van, en ik heb me zo verveeld op de mavo.... ik ben voor deze lesstof maar wat jij zecht is niet helemaal waar. en al mijn vrienden die ik ken hebben precies hetzelfde. op de mavo nooit iets gedaan en nu gewoon er hard tegen aan...
Euhm... niet om het een of ander hoor, maar mavo getuigt niet echt van bovenmaatse intelligentie toch? Als je je doodverveelde op de mavo had je havo moeten doen.

Als je je doodverveelt op de havo had je vwo moeten doen.

Als je je doodverveelt op vwo, dan krijg je te maken met de problemen hierboven beschreven

--- edit ---
... zecht....
....? Nogmaals, ik wil je niet zwart maken, afkraken of wat dan ook, maar ik denk niet dat de boven beschreven situatie van toepassing is hier

--- edit 2 ---
Voor de vorm m'n eigen spelfouten er ook maar uit gehaald 8)7

[Reactie gewijzigd door DeBierVampier op 21 augustus 2014 14:15]

Ik verveelde mij bij gebrek aan uitdaging ook stierlijk op het Gymnasium en mijn IQ schijnt onder het kopje "Hyperintelligent" geplaatst te mogen worden (voel me verder niet beter of slimmer dan anderen).

Daarom maar Mavo (destijds VMBO) gedaan want dan kon ik 2 jaar korter op school zitten en daarna lekker doen wat ik zelf wou qua artistieke/technische bezigheden.

Toen ik op MBO kwam, mijn 4 jarige opleiding in 1,5 jaar (half-slapend en icm een full time baan) afgerond waarna mij op het examen verteld werd dat ik een minimum aantal uur op school had moet zitten (lekker op tijd -_-).
Ik heb exact de opdrachten gemaakt die andere mensen ook gedaan hebben (hoger gescoord ook nog) maar toch werd ik hier gestraft omdat ik uitblonk.

De keuze die ik kreeg: Opleiding HELEMAAL overnieuw doen (nieuwe opdrachten enzovoorts) of van school gaan (zonder diploma).

Ik heb destijds de 2e optie gekozen omdat Sony mij aannam en dit heeft mij bepaald geen windeieren gelegd maar niet iedereen heeft die mazzel (heb ik qua carrière veelste vaak imho) dus is een systeem als dit vele malen beter voor iedereen.

Verder is de wereld helaas niet gelijk en voor sommige mensen zijn atletische, voor sommigen sociale en voor anderen academische vaardigheden makkelijker aan te leren dan een andere vaardigheid.
Het is verdomd lastig om zo'n verhaal uit te leggen zonder daarbij als een arrogante kwal over te komen. U is het bij deze gelukt.. +1 daarvoor =).
Wow...had je dan zoveel artistieke en technische skills dat Sony je aannam zonder vervolgopleiding diploma? Ben eigenlijk wel benieuwd wat je dan nu bij Sony doet. De xperia livewallpaper bedenken en coderen? ;)

Ontopic: goed dat er met deze vinding 'niveaus binnen school niveaus' komen. Voorkomt idd verveelde leerlingen :)

[Reactie gewijzigd door brick5492 op 21 augustus 2014 22:08]

Als je je dood verveelt in VWO kun je nog altijd naar school komen in Vlaanderen ;)

Afgaande op het niveau van de VWO'ers die ik hier in Vlaanderen zie studeren aan onze universiteiten is het Nederlandse middelbaar... iets minder. PISA bevestigt dat ook overigens.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 21 augustus 2014 14:14]

Interessant punt daar. In welk opzicht denk je dat het onderwijssysteem in België verschilt t.o.v Nederland? Is het de discipline die het maakt?

Overigens staat Nederland bij de PISA ranking hoger, maar dat zegt nog niks. Shanghai, China staat al sinds 2009 aan top in alle 3 de categorieën. De vraag is echter in welke mate dit een goede maatstaaf is. Het onderwijs daar is enkel gericht op hard studeren, onthouden en dan zo goed mogelijk scoren op de toets. Geen wonder dat je bij het PISA examen ook uitblinkt.
Willen we nu juist een maatschappij van goede scores of met mensen die daadwerkelijk met innovaties komen?
Nederland staat hoger dan België, maar dat is omdat Wallonië bedroevend scoort. Enkel Finland, Zuid-Korea en Shanghai scoren consistent hoger dan Vlaanderen. Merk wel op dat Vlaanderen ook erg slecht scoort qua kloof tussen het eerste en laatste kwartiel; de sterkste leerlingen doen het uitzonderlijk goed, de zwaksten eerder gemiddeld.

Discipline is zeker een deel van het verschil, evenals een sterkere nadruk op 'harde' maar saaie onderwerpen als wiskunde en grammatica en minder zachtere topics als communicatie en groepswerk.

Wat de link tussen scores op PISA (en andere testen) en succes betreft: de score op het wiskunde-onderdeel van de test bleek een betere indicator te zijn voor het toekomstig succes op de arbeidsmarkt dan afkomst, IQ, leesvaardigheid of gelijk welke ander meer klassiek criterium.

Harde, saaie wiskunde en wetenschap zijn nog altijd een goed vertrekpunt voor innovatie. We leven immers in een maatschappij waar haast alle zinvolle uitvindingen en veranderingen een basis hebben in wetenschap, wiskunde en statistiek.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 21 augustus 2014 19:03]

ik heb ook op mijn doodgemak de mavo gedaan, de havo werd ik niet toegelaten. en nu op dezelfde manier het mbo door (ook een ict opleiding).
Ik zeg ook niet dat het een 100% regel is :)
Er zijn echter wel degelijk mensen waar het zo voor gaat, zelf heb ik het zo in ieder geval ervaren maar dat is al wat langer geleden. Op het VWO voerde ik niks uit, vervolgens door naar de TUE en dan kom je er achter dat dat toch even iets anders is (en no offense, ik weet niet wat voor opleiding jij doet, maar als je van de mavo af komt denk ik dat je geen idee hebt van hoe zwaar een technische universitaire opleiding eigenlijk is).
Ik zit nu op mbo niveau 4 examenjaar, 3de klas heb 1,5 jaar in 0,5 jaar gestopt.
Heb ook mavo en mbo nivo 4 gedaan, en beide scholen vloog ik doorheen. De meest tijdverspillende 8 jaar van me leven (ik heb dan ook geen moeite gedaan het versneld te doen, vond het allang best zo, lang leve de lol enzo).

Dat je van mavo naar mbo niet zo snel op je bek gaat vind ik niet gek, tempo, moeilijkheidsgraad en algehele instelling is praktisch hetzelfde als van mavo (sterker nog, in mijn geval was het niveau van Engels en Nederlands gewoon lager dan van mavo4).

finraziel heeft het over een universitaire opleiding, en ik kan me goed voorstellen dat je daar veel harder op je bek kan gaan. Jij (en ik) als mbo-ers hebben niet echt een referentiekader voor hetgeen van fin als voorbeeld noemt.
Dat snap ik, maar ik ben nu al gewend om gewoon van 6 uur sochtends tot 11 savonds aan school bezig te zijn, gemane en lui zijn doe ik toch nooit meer, dus hoop dat ik het ga redden ^^
Heel veel mensen zeggen dat ze op hun vooropleiding weinig of niets gedaan hebben en er fluitend doorheen gingen. Maar is dit werkelijk zo? Of verbeelden velen dat zich en kunnen ze niet meer herinneren hoe ze op sommige onderdelen hun tanden stuk beten? De kijk op het verleden is voor velen behoorlijk egaal en de emoties zijn niet meer zo heftig als wat ze eens waren.
Ik kan me zelf als voorbeeld nemen. Op mavo had ik richting natuurkunde-wiskunde met electro op vbo4 gedaan.

Electro was dan ook serieus het enige moeilijke vak, materialen en gereedschappen diende je te weten uit hoeveel procent koolstof, chroom etc een arbo-gekeurd tangetje bestaat. Was gewoon heel veel stof. Voor mijn examens heb ik dan ook wel voor geblokt. Maar thats it! Serieus voor geen enkel ander examen vak gestudeerd, alles ruim voldoende, en mn hoofdvakken (wiskunde/natuurkunde) ruim 8-en.

Vervolgens vervolgopleiding, ICT beheerder niveau 4, wat een prut opleiding. Totaal geen uitdaging, Engelse en Nederlandse niveau was zelfs lager als van Mavo4. Cisco was dan even wat rottig omdat er ook gewoon heel veel stof was. Maar aangezien er niemand in m'n klas was die het echt goed deed, werd het gemiddelde omhoog geschroefd.

Zodoende heb ik 8 jaar lang achter elkaar met me vingers in me neus, en hooguit een paar dagen blokken (in totaal!) het allemaal gehaald. Voor mij absoluut geen school meer, ik was allang blij dat ik mocht gaan werken. Wat (naar mijn mening) veel nuttiger is dan theorie leren op school.
Waarschijnlijk ben je al "op je bek gegaan". Als je op de mavo geen donder uitvoerde had je waarschijnlijk het niveau op de havo te doen en had je nu met een hbo opleiding bezig kunnen zijn....
Ik kon alleen niet naar de havo omdat mijn egnels bagger was, en dat was ook het enigste vak waar ik nog seriues voor bezig was helaas(sorry had les van een duits persoon) ook T.T, achja ik ben nu zo goed op het mbo dat ik waarschijnlijk nu sneller op het hbo zit dan dat ik met havo -> hbo had gedaan. En niet te vergeten met meer ervaring.
wellicht zitten er "limieten" op zodat klasikaal ook de resultaten en vorderingen worden bijgehouden, waardoor het zich aanpast tevens naar de student als naar de klas. dat zou ideaal zijn.
Dat zou niet ideaal zijn. Dan help je wel de zwaksten, maar het andere grote nadeel van het huidige onderwijs - het gebrek aan uitdaging voor de sterksten - blijft wel bestaan.

Niet iedereen is even intelligent of gemotiveerd. Zij die beter kunnen dan anderen, moeten die kans volop krijgen. Verschillende niveau's van onderwijs zijn al een deeloplossing, maar dan nog blijf je met enorme verschillen binnen klassen zitten, ook in 'sterke' richtingen.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 21 augustus 2014 14:00]

Mee eens deze "uitvinding" kan er voor zorgen dat de slimmere zichzelf kunnen ontwikkelen. Ik heb persoonlijk een hekel aan de middelbare school gewoon omdat ik mezelf nooit uitgedaagd voelde (behalve met de d'jes en t'jes :p). Ik zou graag zien dat nieuwe generaties zichzelf wel beter kunnen ontwikkelen.

Een bijkomend voordeel is dat mensen van "lagere" richtingen dan bijvoorbeeld Engels op een hoger niveau kunnen volgen. Waar ze uiteindelijk profijt van zullen hebben. Ook zouden keuzevakken ook keuze-modules kunnen implementeren, waardoor er minder gedwongen word en je echt kan leren voor wat je later wilt worden. Ik zou dus graag deze uitvinding geïmplementeerd zien worden.

[Reactie gewijzigd door Nicael op 21 augustus 2014 14:43]

houd er rekening mee dat met klassiek lesgeven het eigenlijk hetzelfde is. Als jij slimmer bent dan de rest, dan krijg je 9 van de 10 keer geen speciale behandeling en blijf je gewoon hangen op waar de rest ook zit, helaas.
Dat klopt, en dat is waar dit soort schoolboeken een uitkomst kunnen bieden. Door een meer individueel aanbod aan te bieden, kunnen goede leerlingen zelfstandig uitdiepen of verbreden terwijl de leerkracht zoveel mogelijk tijd kan steken in zij die hulp nodig hebben. Daar wint iedereen bij.

Ik had het voorrecht een aantal leerkrachten te hebben die dat al deden zonder digitale hulpmiddelen, maar die waren in de minderheid. Technologie maakt het mogelijk dat soort diversificatie zonder extra inspanning vanuit de leerkracht aan te bieden en dat zal velen onder hen over de streep trekken.

Overigens: laten we ook niet dramatiseren. Ik heb me mijn hele middelbare carrière stierlijk verveeld, maar toch heb ik nooit de behoefte gevoeld aandacht te trekken, onbeleefd te zijn of gewoon af te haken. Hoogbegaafde soortgenoten van me die dat wel deden zijn geen 'slachtoffers van het systeem', maar gewoon individuen zonder zelfdiscipline en zonder doorzettingsvermogen - vaardigheden die even belangrijk zijn als rauwe intelligentie.
Mee eens, mijn grote probleem op mijn school was ook dat de zwakste werden geholpen om toch dat VWO diploma te halen. Wat ten koste gaat van het gemiddelde niveau
ik neem aan dat een 'slim boek' juist redelijk individueel kan nagaan waar je in de lesstof zit...
zo zou het boek je na 10x achter-elkaar de maximale score in een wat hoger tempo door de stof kunnen nemen en vervolgens kijken of je het nog steeds blijft snappen
Beter dan leerlingen die gaan onderpresteren omdat ze zich kapot vervelen.
Ja, want gelijkheid is eerlijk.. Het is matuurlijk veel beter om de slimme leerlingen zich 10 jaar of langer te laten vervelen op school..
Want het is beter om het tempo aan te passen aan de langzaamste? Slimme kinderen afremmen, gebeurt al genoeg.
Misschien wel een schifting tussen slimme en minder slimme leerlingen, dat is optie 1.

Optie 2 is dat de leerlingen die juist willen leren, afgezien van het kunnen leren of het toepassen er van, vooruit komen. Ze krijgen de mogelijkheid om verder te gaan waar anderen afhaken. Leerlingen die op deze manier zelf een cursus in elkaar kunnen zetten op basis van interesse en leergierigheid krijgen vaak betere cijfers dan leerlingen die tegen hun zin in iets zitten te doen. Het willen leren wordt in mijn ogen steeds belangrijker.
Er zijn in het regulier primair onderwijs genoeg scholen die kinderen zich op eigen tempo laten ontwikkelen, dit is alleen maar goed: herhaling voor wie het nodig hebben en uitdaging voor de slimmere kinderen, daarnaast is er voor Hoogbegaafden Leonardo ect. In het voortgezet onderwijs bestaat dit ook, maar niet onder die naam, de (eigen) ervaring leert dat het werkt: Ipad met alle lesmaterialen behalve Latijn en Grieks, tempo kan individueel voor een bep. vak worden bepaald.
Ik ga een stapje verder in mijn eerdere kritiek. (Sorry als het Tweakers-onwaardig overkomt.)

Ik zie dat het project 9 Miljoen USD krijgt. Dat vind ik een hoop geld. Een hele hoop geld.

Denk dat wij (jullie. Ik kom niet verder dan BASIC en minimaal HTML) samen een prima webbased portal kunnen creeeren voor dat geld. Voor minder ook wel. Forumtopic? Kickstarter misschien?

Dan offer ik me op om alle studieboeken over te typen!

(PS: BASIC is niet meer, maar na 15 jaar zou het mij zeker lukken om iets in BASIC in elkaar te flansen wat hier op gaat lijken)
Studieboeken overtypen is dan ook vrij zinloos. Projecten zoals dit streven een heel nieuwe manier van leren na: eentje waar het handboek niet meer het alfa en omega is, maar een beginpunt. De student neemt begeleid zelfstandig de tekst door en maakt daarna oefeningen. Tot zover niet erg vernieuwend, maar nu komt het:

Tijdens dit leerproces wordt de leerstijl en capaciteit van de student continu geanalyseerd. Scoor je erg slecht op een bepaald type oefening? Dan krijg je extra uitleg en wat meer oefeningen aangeboden. Rond je het onderwerp net snel en met een hoge score af? Op naar het volgende dan, of misschien kun je wat extra uitdagende oefeningen maken. Ben je iemand die graag veel beeldmateriaal heeft, of heb je liever wat minder drukke vlakke tekst? Kan allebei.

Ondertussen wordt ook continu feedback naar de leerkracht gestuurd: als drie kwart van de klas moeite heeft met een onderwerp, is het misschien tijd om dat eens klassikaal grondig te bekijken. Raakt een student te ver achterop in een bepaald hoofdstuk? Tijd voor individuele begeleiding.

Daar kan nog een derde niveau aan toegevoegd worden: feedback naar de maker van het studiemateriaal. Blijkt een grote meerderheid van de studenten slecht te reageren op een bepaald onderwerp of oefenmethode? Dan kan die snel worden aangepast met extra uitleg, een beetje meer beeldmateriaal, een andere invalshoek etc.

Het is dat drieluik dat meerwaarde biedt, maar ook moeilijk te implementeren is zonder nieuwe algoritmen en proefprojecten. 9 miljoen dollar is daar echt niet veel geld voor.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 21 augustus 2014 15:56]

ik denk dat "slimme" studenten gewoon sneller klaar zijn en docenten minder tijd hoeven te besteden aan minder "slimme" studenten. Dat komt het algemene niveau gewoon ten goede
Als deze kinderen en studenten niks te doen hebben verder gaan ze zich alsnog vervelen.
Ik snap ook niet waarom de scholen zo moeilijk doen over versnellen.

Ik heb me op de opleidingen altijd doodverveeld.
Alleen op het HBO keihard op mijn bek gegaan op de vakken waar ik niet zo sterk in ben. Daar kwam ik erachter dat ik op het HBO er niet meer mee weg kwam compleet niks te doen.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 21 augustus 2014 14:11]

Heb de zelfde ervaring... nooit leren leren dat is een val waar men in het onderwijs maar al te gemakkelijk in valt, leerkrachten hebben geen omkijken aan leerlingen die het wel snappen.
Maar blijkt later dat juist deze kinderen nooit hun ware potentieel ontwikkelen, weet dat slechts 18% van alle hoogbegaafden de universiteit halen, juist omdat ze "leerlui" zijn gemaakt door het (6jes-cultuur) systeem.
En daar komt zelfdiscipline om de hoek kijken. Net zoals veel andere hoogbegaafde medemensen ben ik door mijn middelbaar onderwijs gewandeld, iets dat aan de universiteit niet meer lukt - hoe intelligent je ook bent. Op dat moment is het een kwestie van zelfdiscipline: je moet het werkethos dat de gemiddelde student gedurende het middelbaar rustig kon opbouwen in een paar maanden verwerven. Omgekeerde cold turkey als het ware.

Dat mag echter geen reden om te mislukken zijn: een klein beetje zelfdiscipline is alles wat je nodig hebt om de klik te maken. Hoogbegaafdheid is geen handicap en al zeker geen excuus om te falen.

En dan is er nog een probleem, eentje dat zo mogelijk nog minder sympathie verdient: arrogantie. Al te vaak hoor ik soortgenoten dingen zeggen die neerkomen op 'dit is dom van buiten leren, het daagt me niet uit. Ik doe het lekker niet'. Dan ben je geen haar beter dan de levenslang werkloze die een jobs als schoonmaker beneden zijn niveau acht en maar blijft profiteren. Je weet wel, dat (weinig realistische) stereotype dat de media zo graag in beeld brengt.

'Leerlui' is een fabeltje. Het is een excuus om een gebrek aan discipline en een overdreven geloof in de eigen intelligentie te rechtvaardigen. Succes is een keuze, ook en vooral voor wie geboren is met de nodige brains.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 21 augustus 2014 19:21]

In mijn geval was het een hele koude douche op het HBO (VWO lukte niet puur op Frans), echter dat was niet zo het probleem. Dat probleem had ik zo bijgewerkt.

Echter haal je dan heel snel je klasgenoten weer in en zit je weer op het punt dat je afgeremd wordt. Zelfs op het HBO heb ik bijna niks gedaan. Op een enkel vak na koste het me 0 moeite. Ik heb btw mijn diploma gewoon gehaald.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 augustus 2014 11:06]

Sla ik de plank nu helemaal mis of bestaat een soortgelijk iets al tijden?

Denk aan zelfstudiemateriaal. Die software is ook slim. Komt ook met vraagjes tussendoor. Herkent ook wat je zwakke punten zijn.

Tijdens mijn informatica-opleiding (96-01) kregen we ook "les" van een stukje slim software.
Dergelijke producten bestaan al, maar dat zijn veelal proefprojecten voor specifieke scholen en vakken. Dit is bij mijn weten één van de eerste commercieel beschikbare, aan het vaste curriculum van het middelbaar onderwijs aangepaste 'slimme' boeken.
Thnx.
Jouw reactie geeft me een ander inzicht.

Ik moet het dus gewoon zien als " de lesstof" dat als modules kan worden gedraait in de software.

Toch bestaat zoiets al op commerciele basis, en aan de eisen voldoet. Denk aan die oefenprogramma's van je Theorie. Ik denk niet dat ze voor je A,B,C of de anderen een heel apart programma schrijven... Of nog erger, de verkeersregels worden aangepast.

Ik ga er van uit dat ze daar ook de zgn " lesstof" aanpassen.
Je moet het vooral zien als een standaard off-the-shelfproduct dat elke random middelbare school kan aankopen - het volgt het standaard curriculum en vereist geen specifieke IT-kennis van de school. Het is met andere woorden even eenvoudig voor de school als een traditioneel handboek. Dit in tegenstelling tot bestaande oplossingen, die toch wel een zekere mate van maatwerk vergen.

Het is ook anders dan de verkeerspakketten die je aanhaalt. Die brengen een heel specifiek en eng onderwerp en zonder zich aan te passen aan een individuele gebruiker die een rijbewijs B probeert te halen.

Dat is nog iets helemaal anders dan een veel breder onderwerp ('fysica', 'biologie' etc) geïndividualiseerd brengen naar tienduizenden studenten van heel verschillende achtergronden, interesses en capaciteiten. Je mag veronderstellen dat iedereen die een rijbewijs probeert te halen dat wilt halen, daar kun je niet vanuit gaan in een gemiddelde klas.
Dit soort ontwikkelingen mogen hier ook wel op gang komen, als ik kijk naar wat afzetters als Van Dijk Educatie in gang zetten.
"Slimme" bekrompen digitale pakketten waar voor geen meter mee te werken is.
Die licenties per j€€r i.p.v. per studie, waarbij de aanschafkosten vaak ook nog eens vele malen hoger zijn dan met een gewoon boek.
Daarnaast ze op de gewone theorieboeken onderhand elk jaar de volgorde van hoofdstukken en alinea's door elkaar gooit zonder een woord te wijzigen, want het papier moet elk jaar van de rollen.....
Via het UWV kreeg ik een MCSE 2003 aangeboden...

Gekozen voor het NTI. Ik was al meteen teleurgesteld dat het op gebrande DVD's stond (wel netjes met hoesje en label). En het cursusmateriaal.... OMG! Ik heb geen module kunnen maken (ook mede door nieuw werk in de tussentijd), maar dat materiaal was zo slecht dat ik het mensen die WEL hun MCSE hadden ook geen wijs werden van het aangeboden materiaal
Die drieluik doet het hem!

Duidelijk!, Zo had ik het nog niet bekeken!
Anoniem: 398486
21 augustus 2014 13:42
handig! Misschien een upgrade naar schoolboeken die automatisch de antwoorden alvast invullen voor je?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee