Intel onthult Studybook-tablet voor opkomende markten

Intel heeft de Studybook onthuld. Op deze goedkope tablet, die is bedoeld voor opkomende markten, kan zowel Windows 7 als Android draaien. Het apparaat heeft een 7"-touchscreen en is volgens de fabrikant spatwaterdicht en schokvast.

De Studybook wordt onderdeel van Intels Learning Series, waartoe ook de Classmate-pc's behoren. Net als bij die goedkope laptops richt Intel zich met de Studybook op scholieren in opkomende markten. De Studybook-tablet is volledig spatwaterdicht en kan volgens Intel een val op beton vanaf 70cm hoogte overleven.

Het apparaat wordt aangedreven door Intels eigen Atom Z650-processor, een singlecore-chip op 1,2GHz met ondersteuning voor Hyperthreading, bijgestaan door 1GB werkgeheugen. Voor het OS en de opslag van bestanden is 4GB flashgeheugen in de tablet opgenomen. Het 7"-touchscreen heeft een resolutie van 1024x600 pixels.

De tablet heeft een aantal i/o-poorten aan beide zijden, die afgedekt zijn met rubberen klepjes. Er is usb 2.0 aanwezig om andere apparaten aan te sluiten, een micro-sd-kaartlezer en optioneel kunnen ook mini-hdmi en 3g-ondersteuning toegevoegd worden. Op draadloos gebied is er ondersteuning voor wifi b/g/n. Bluetooth is optioneel.

Aan de achterzijde van de tablet bevindt zich een 2-megapixelcamera, die ook als microscoop ingezet kan worden. Daarvoor moet een extra vergrotingslens aangeschaft worden, die op de camera bevestigd wordt. Intel levert software mee om daarna de foto's te maken. Daarnaast bevat de tablet software voor tekenen, e-reading en het maken van aantekeningen. Ook kunnen digitale schoolboeken gebruikt worden. Als besturingssysteem kan gekozen worden tussen Windows 7 en Android Honeycomb.

Het apparaat is 16,7mm dik en weegt 525 gram. Op een volle accu zou 5,5 uur gewerkt kunnen worden. Het model dat Intel nu heeft onthuld, is overigens een referentieplatform dat door andere bedrijven aangekocht en aangepast kan worden, waarna ze het onder eigen naam uit kunnen brengen. De tablet zal afhankelijk van het gekozen besturingssysteem en de aanwezige hardware tussen 199 en 299 dollar kosten.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

11-04-2012 • 08:36

33 Linkedin

Reacties (33)

33
33
19
1
0
8
Wijzig sortering
Ik ben vooral benieuwd naar de software. De iPad is een hit in het onderwijs vanwege de goede onderwijs-gerelateerde software (iTunes U, iBooks Author), en dat zal voor deze tablet ook minstens zo belangrijk worden.
Een hit? Ik weet niet welke school je hebt gezien, maar zo vanzelfsprekend is dat spul niet.
Nou, de eerste school in Nederland is gebouwd, en word geopend... Deze heeft enkel iPads...

Is een idee van Nederlanders en Steve Jobs himselve.

Dit gaat wel los lopen denk ik... Ik koop liever 1 iPad dan 4 jaar lang boeken die op het moment van aanschaf al verouderd zijn.
Die is nog niet gebouwd en nog lang niet geopend. Daar zijn op dit moment alleen outlines voor.

En die gaat niet alleen met iPads werken (dat is onmogelijk, iPads kunnen de leseisen nog lang niet dekken, dus ik ben sowieso erg nieuwschierig hoe ze dit oplossen).

iPads zijn onderwijs ONDERSTEUNEND. En dan nog maar beperkt.
Ik wil niet flauw doen, maar dan prefereer ik toch een kindle om boeken te lezen boven een ipad (of android) Zodra de zon schijnt, is er niets meer te lezen op zo'n tablet, en de batterij gaat veel langer mee! :D
En voor de prijs hoef je het niet te laten, 119 euro ;)

[Reactie gewijzigd door scn op 11 april 2012 13:21]

ik koop liever 4 jaar lang boeken die op het moment van spreken al iets verouderd zijn, maar toch nog goed zijn, dan dat ik om de 2 jaar een nieuwe ipad koop die na een paar maanden toch al weer een grotere broer gekregen heeft.


Geef mij dan toch maar liever een laptopje hoor
Alsof je voor het gebruik in het onderwijs om digitale boeken te kunnen raadplegen om de 2 jaar een nieuwe ipad nodig bent. Daar kies je dan toch echt zelf.
Want laptops verouderen niet nog veel sneller?
Anoniem: 439599
@Relief200911 april 2012 09:32
In Amerika is het toch een hit? ;o
Heb ik een memo gemist? Leven we nu in Amerika?

In Nederland is het gewoon nog geen hit, omdat het vergeleken met andere tablets gewoon te overpriced is.
Inderdaad en dan zie ik toch meerwaarde in een laptop als we toch zoveel geld uitgeven aan iets wat kan helpen in het onderwijs. Je kan voor de prijs van de Ipad een leuke laptop kopen }:O
Op onze school is er voor de iPad gekozen (middelbaar onderwijs), vooral is er voor de iPad gekozen op gebied van de volgende punten:
- Licht en eenvoudig mee te nemen
- Snelle opstartsnelheid
- Leerling heeft weinig mogelijkheden tot installeren van software die niet nodig is voor school, dit leidde tot veel problemen bij huidige laptops
- Onder leraren is veelal de gedachte dat het met huidige laptops niet fijn is omdat de leerling zich makkelijk achter het scherm kan verschuilen
- Overige applicaties die niet op de iPad draaien, worden gevisualiseerd (VMWare)

Applicaties voor onderwijs op de iPad maken een iPad gewoon veel aantrekkelijker dan een Android-tablet (Galaxy Tab, etc.)


OT: Voor opkomende markten is zo'n tablet natuurlijk enorm geschikt, vooral prijstechnisch! Alleen lijkt mij het dat Intel zichzelf in de vingers snijdt door het bijleveren van twee besturingsystemen, kies dan voor 1 vast besturingssysteem.
De helft van de punten klinken een beetje heel erg raar.

- Licht en eenvoudig mee te nemen <-- Android tablets ook?:S
- Snelle opstartsnelheid <-- Android tablets ook?:S
- Leerling heeft weinig mogelijkheden tot installeren van software die niet nodig is voor school, dit leidde tot veel problemen bij huidige laptops <-- Leerling + jailbreaken = software die niet nodig is voor school toch installeren en gratis!
- Onder leraren is veelal de gedachte dat het met huidige laptops niet fijn is omdat de leerling zich makkelijk achter het scherm kan verschuilen <-- Met android exact het zelfde ?:S

Welke applicaties voor het onderwijs zijn anders dan in android? Zover ik weet heeft bijvoorbeeld de transformer ook een e-book reader, wat volgens mij het belangrijkste is.

Aangezien android tablets een stuk goedkoper zijn is dat dus het slimste om te nemen. Zoveel verschil is er niet. De meeste apps worden tegenwoordig wel gepoort naar android toe.

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 11 april 2012 12:05]

Kijk eens op:

http://www.apple.com/nl/education/itunes-u/
http://www.apple.com/ibooks-author/

Met deze utilities is het enorm makkelijk voor docenten om snel een digitaal lespakket, inclusief boeken, volledig samen te stellen.

Naast deze software heeft Apple voor de iPad een uitgebreid educatie programma opgezet:
http://www.apple.com/education/ipad/

Hier zie je ook de handige mogelijkheden van een iPad in het onderwijs, en vooral het maken van muziek is op een iPad enorm goed uitgewerkt.

En als laatste het iPad in Business programma:
http://www.apple.com/ipad/business/integration/mdm/

Hiermee kun je een iPad volledig vergrendelen, alles eraf halen wat de leerling niet nodig heeft en tevens school-specifieke apps buiten de App Store om automatisch deployen.

Dat is wat Android op het moment mist.
Waarom zijn de punten raar? Het vergelijkt tablets met de huidige laptops die ze gebruiken, althans zo las ik het.

Pas wanneer het op applicaties aankomt stelt hij dat de iPad beter is dat Android. Dat is subjectief en lastig te ontkennen, hooguit kun je daar van mening verschillen.
De iPad is een kostenslurper voor het onderwijs. Echt functioneel is het niet, onderwijstechnisch gezien. Er zijn betere alternatieven. Tablets zijn maar zeer beperkt geschikt.
Ik vind het een leuk concept alleen is naar mijn mening een batterij duur van 5,5 uur wat te weinig als het fulltime gebruikt zou moeten worden, omdat je soms 8 uur tot 9 uur in de lessen zit. Zou dit dan heel de dag gebruikt kunnen worden ligt er ineens meters kabel door de klas vanwege iedereen het apparaat moet opladen.

Mijn idee is meer richting de 10 uur aan batterij. Ben tevens benieuwd wat het allemaal te bieden heeft intern op basis van software en de snelheid ervan.
Ik neem aan, dat je vanwege ergonomische redenen niet 9 uur achter elkaar alleen op dit tablet werkt. Er zal afgewisseld moeten worden met schrijven (op papier, in een schrift...), lezen van boeken, en iets als wiskunde, wat mijns inziens (vanwege het tekenen van grafieken enzo) lastig is op een tablet.

Dan zou je met alles wat overblijft misschien 6 uur vol kunnen maken, en dan komt het net uit misschien.
Anoniem: 431052
@FireDrunk11 april 2012 09:05
Als het inderdaad hoofdzakelijk op school gebruikt wordt zal 5 uur voldoende zijn. Buiten schooltijd en tijdens de (lunch) pauze kan er immers bijgeladen worden.
Nee, bij een goede efficiency is de kar met latops/tablets elk lesuur in gebruik, waardoor je de 8 uur wel nodig gaat hebben.

Bijladen zou niet hoeven. Bij Chromebooks bijvoorbeeld is een dag werken perfect haalbaar in de klas, en kunnen in verschillende klassen gebruikt worden.
Grafieken render je toch vooral aan de hand van formules. Windows 7 heeft erge goede gandschriftherkenningssoftware voor bij wiskundige formules en als ze het een beetje galaxy note style maken dat het met vingers EN stylus goed werkt zoals de meeste tablet-pc's hebben is het best te gebruiken in het onderwijs.
Anoniem: 431052
11 april 2012 08:59
Interessant, al vraag ik me af of Intel door het leveren van 2 besturingssystemen zichzelf niet in de vingers snijd. Het kan haast niet anders dan dat een van de twee het ondergeschoven kindje wordt met teleurgestelde klanten als gevolg.

Wanneer het op software aankomt heeft Intel in het verleden meermalen laten zien dat ze zich ergens enthousiast op kunnen storten om het vervolgens halverwege ergens in de steek te laten.

Ook vraag ik me af hoeveel kans dit soort projecten daadwerkelijk hebben. Ongetwijfeld weet Intel een of andere onderwijs minister te strikken voor een miljoen tablets maar ik heb zo het idee dat zelfs in opkomende markten leerlingen/studenten uiteindelijk liever zelf een tablet aanschaffen en keuze vrijheid hebben mbt to tools die ze gebruiken voor de studie.
Intel is dan ook geen softwareboer. Intel heeft hier een referentie platform neergezet wat door daadwerkelijke implementatie specialisten gebruikt kan worden.

Zie dit niet als een product. Zie dit als een proof-of-concept waarmee een bedrijf een eigen product kan ontwikkelen. Intel's reden om dit ding te bouwen is niet om het ding te verkopen maar om hardware componenten, zoals de Atom die er in zit, te verkopen.
Anoniem: 431052
@Croga11 april 2012 11:45
Volgens mij is de Studybook onderdeel van Intel's Learning Series. De Studybooks zelf zullen net als de Classmate PC's inderdaad door anderen geproduceerd worden maar Intel heeft wel een dikke vinger in de pap als het gaat om de specs en de software.

De apps op de Classmate PC's komen allemaal van Intel zelf of partners in Intel's Learning Series programma. Het is een compleet door Intel beheerd ecosysteem. De apps op de Studybook zijn hoofdzakelijk aangepaste versies van de Classmate PC software.

Kno, de nieuwe e-reader software op de Studybook, heeft vorig jaar een investering van $30 miljoen van Intel ontvangen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Kno een tablet zou produceren met Intel in een consulterende rol. Kennelijk is dat mislukt of gaat dat te traag.

Enfin, dat ze geen software boer genoemd worden komt alleen maar omdat ze zo succesvol chips bakken, niet omdat ze zich niet met software bezighouden.
Het is leuk dat de tablet zich op meerdere gebieden kan onderscheiden: allereerst de prijs, daarnaast de water- en schokbestendigheid en als laatste de keuze tussen twee OSen.

Wat ik dan wel jammer vind is dat het 7 inch betreft. Het is een mooi formaat om mee te nemen, maar voor browsen of typen vind ik het juist te klein en dat is juist wat ik nodig heb bij het studeren.
Het apparaat heeft een 7"-touchscreen en is volgens de fabrikant waterdicht en schokvast.
De Storybook-tablet is volledig spatwaterdicht en kan volgens Intel een val op beton vanaf 70cm hoogte overleven.
Gelukkig las ik het artikel nog een keer. Ik was even in de veronderstelling dat hij echt waterdicht zou zijn, haha.
Ik zou wel graag een review van de tablet willen zien zodra hij uit is, ben benieuwd hoe windows7/android draait op de tablet.
Goed idee.

Ik vraag me af of Windows 8 ook ondersteund wordt zodra deze uit is.
Als het 7 kan draaien zou het in principe ook 8 moeten kunnen draaien.
De tablet zal afhankelijk van het gekozen besturingssysteem en de aanwezige hardware tussen 199 en 299 dollar kosten.

Dus 199 met Android en 299 met Windows.. Is wel erg veel geld extra erbij dan als je Windows wilt draaien. Daar zou microsoft eigenlijk iets op moeten verzinnen/aanpassen. Natuurlijk komt er een ICS versie voor, in de toekomst en doordat windows 100 euro kost gaan mensen dan dual boot draaien met een gedownloadde versie neem ik aan (het gros van de mensen,niet de moraalridders)
Anoniem: 359361
11 april 2012 10:31
Het is natuurlijk prachig om te zien dat er voor de opkomende markten zoals in Zuid-Amerika kinderengebruik kunnen maken van goedkopere tablets op school.
De investeringen zullen dan hopelijk in de toekomst terug verdiend worden als de kinderen hun diploma halen.

Maar waarom kan het zo goedkoop?
Een degelijke tablet hoeft dus helemaal niet duur te zijn. En dan geven ze je ook een optie om een OS te kiezen, zoals we dat ook in de pc wereld zien.
Jammer genoeg zien we dat dus niet hier in de westerse wereld.
Het kan nog wel goedkoper ook. Een 7" Android tablet kost hier (Dongguan, China) RMB 258 (EUR 31.) Dat is voor 4GB flash, 512MB RAM, 800x600 resolutie en een 1Ghz processor van Chinees fabrikaat (ARM11 core - http://www.infotmic.com/ ).

Ga je wat hoger zitten kom je al snel richting de specs van de Studybook. Uiteraard mis je dan wel de degelijke Unibody en de software. Of dat inderdaad $150 meer moet kosten kan ik niet beoordelden.
Geldt de 5,5 uur accu voor Android of voor Windows?

Ik weet nog goed dat, als ik me niet vergis, HTC een soort Asus Slider achtig apparaat had uitgebracht die voorzien was van Windows Mobile en Windows XP. Op XP was de accu uiteraard ook sneller leeg dan op Windows Mobile.

Stel deze tablet gaat op Android 5,5 uur mee kan hoelang dan op Windows? Die 5,5 uur is eigenlijk al net te weinig voor intensief gebruik op school moet je dan nagaan op Windows? Het idee is goed, zeker voor die prijs maar of het gaat aanslaan/ echt werken is me nog de vraag.
Weer een bedrijf die hun apparaten op willen dringen een marken waar mensen geen keus meer hebben als overheid meegaat in het lobby plan van zo bedrijf. Ik vind dat onderwijs eigenlijk niet commercieel moet zijn maar zo non-profit of iets wat daar dicht in de buurt komt.

Probleem is dat straks Intel(of andere bedrijf) bergen geld verdien over de rug van de mensen die niet anders kunnen dan meegaan met wat de school oplegt.

Laten we dan onze universiteiten eens nuttig inzetten en een product laten ontwikkelen voor onze eigen markt, doel <100 euro tablet speciaal voor onderwijs. Laten we de universiteiten sowieso wat beter inzetten in het zoeken naar oplossingen voor de hoge kosten die we hebben in het onderwijs. Maar ook andere takken, zoals gezondheid, tandheelkunde, dat soort dingen staan nog in de vorige eeuw, met de hoge kosten die eraan vastzitten. Maar ga nu wat offtopic, eerst maar even tablet ontwikkelen voor onze scholen of nog beter voor de hele EU. :)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 11 april 2012 13:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee