Apple kondigt digitale schoolboeken voor iPad aan

Apple heeft tijdens zijn Education-evenement aangekondigd met digitale schoolboeken voor scholieren te komen. Deze komen beschikbaar voor de iPad en zijn onderdeel van de app iBooks 2. Ook komt er een tool om de e-books te maken.

De digitale schoolboeken hebben interactieve functies en moeten zo het leren interessanter maken, aldus Apple. Zo maken multitouch-gestures het mogelijk om afbeeldingen in 3d te bekijken. Daarnaast zijn er features ingebouwd zodat bij woorden direct de betekenis opgezocht kan worden en is er een zoekfunctie aanwezig. Tekstschrijvers kunnen in hun boeken een toets inbouwen, waarbij scholieren wordt gevraagd om vragen over de desbetreffende tekst te beantwoorden. In de digitale boeken is het eveneens mogelijk om notities op te slaan.

Met de eerste versie van de iBooks-app was het al mogelijk om boeken en tijdschriften te kopen. Met de vernieuwde applicatie komt er een aparte afdeling voor studieboeken bij. Daarbij is het mogelijk om gratis een aantal pagina's van een boek in te zien.

Voor het maken van de schoolboeken komt Apple met een gratis tool om e-books te maken. Tekstschrijvers kunnen daarmee interactieve digitale boeken maken, die werken op basis van drag and drop van media-elementen zoals tekst, audio en video. Boekenmakers kunnen hun creaties direct uploaden naar de e-bookwinkel van Apple. Daarnaast werkt het bedrijf uit Cupertino samen met uitgevers van schoolboeken, zoals Pearson en McGraw Hill. Zowel de tool als iBooks 2 is meteen beschikbaar.

Verder kondigde Apple een nieuwe iTunes U-app aan. Daarmee kunnen docenten digitale colleges maken, die vervolgens gestreamd kunnen worden. Ook is het mogelijk om berichten te versturen naar studenten, en om digitale opdrachten uit te delen. Ook de nieuwe iTunes U-app, waarmee het eerder al mogelijk was om educatieve content te delen, komt meteen gratis beschikbaar.

Eerder kwamen er al geruchten naar buiten over een e-book-tool van Apple. De e-books zouden zijn gebaseerd op de epub-technologie, maar Apple liet hier tijdens de presentatie niets over los. Het zou daarbij gaan om versie 3, die ondersteuning bevat voor audio en video. Naast de recente geruchten zou Apple al in de herfst van vorig jaar van plan zijn geweest om tools voor het onderwijs aan te kondigen. Een introductie in oktober 2011, tegelijk met de iPhone 4S, zou op het laatste moment zijn afgeblazen.

Volgens Apple worden er momenteel al ongeveer 1,5 miljoen iPads gebruikt in het onderwijs. Ook zijn er ongeveer 20.000 educatieve applicaties beschikbaar voor de Apple-tablet. Het bedrijf kondigde aan dat de boeken die voor het onderwijs worden uitgebracht niet meer zullen kosten dan 15 dollar per stuk.

Apple Education-evenement Apple Education-evenement Apple Education-evenement Apple Education-evenement Apple Education-evenement Apple Education-evenement

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

19-01-2012 • 16:47

207

Reacties (207)

207
202
89
12
0
95
Wijzig sortering
Ik stel me toch zeer de vraag bij de maximumprijs van 15 dollar eigenlijk. Ik herinner mij nog goed dat ik 3 jaar geleden een schoolboek van fysica (iets over de 1100-1200 pagina's) aankocht voor om en bij de 130 euro. Daarom vind ik het moeilijk te geloven dat zulke boeken uit gaan komen voor 15 dollar.
Het is namelijk niet enkel de productie die veel geld kost, maar vaak ook de research die er in een boek zit. Dus als ze de boeken voor slechts 15 dollar per stuk mogen verkopen, zal er zéker niet zo veel budget meer vrij zijn voor research. Wat uiteindelijk ten kostte gaat van de kwaliteit van de boeken.
Een goed kwalitatief boek betaal je nu eenmaal voor.
Ik heb op de TU ook dergelijke boeken moeten kopen. Ik kan me voorstellen dat ze zo'n uitgave in delen gaan splitsen. Op die manier is er natuurlijk altijd wel een truuk te bedenken. Uiteindelijk kan zelfs Apple niet forceren wat de prijs is - het is nog altijd aan de uitgever om te bepalen wat ze precies uitgeven. Dus dan geeft die uitgever straks misschien 3 of 4 delen van het boek uit (maar zelfs dan is het nog de helft minder dan nu..)
Een boek hóeft niet in de store te komen natuurlijk.

Ik zie dit wel zitten als docent zijnde. Als het nu ook nog eens een stuk makkelijker wordt gemaakt om boeken te maken, met de juiste software en dergelijke, dan wordt het leuk om met collega's een eigen methode te maken en die op je eigen school te gebruiken voor langere tijd.

Deze digitalisering betekent wel weer minder werk voor de conciërges, zij hoeven niet meer aan het begin en aan het eind van het schooljaar de boeken in te nemen en uit te delen en deze te controleren op mankementen. Voor ouders betekent het alleen maar voordeel: er kan geen schade meer aan boeken ontstaan door pakjes drinken in de tas die kapot gaan als er iemand met de tas gooit.
Voor ouders betekent het alleen maar voordeel: er kan geen schade meer aan boeken ontstaan door pakjes drinken in de tas die kapot gaan als er iemand met de tas gooit.

Klopt, als ze dan met de tas gooien, is gewoon de hele iPad eraan met een gebarsten scherm. Zit je ineens een tijdje zonder boeken. Lijkt me een hele verbetering! :X
Scholen kunnen iPads toch massaal gekocht worden door de school, die ze ook gaat verzekeren? Een paar iPads op voorraad leggen voor het breken kan dan ook nog wel.
Daarnaast kun je ouders ook nog eens voor een borg aansprakelijk stellen, wat ze nu ook met boeken doen.
Dan zullen de uitgevers de boeken delen in een paar delen, en wil je het hele boek hebben, dan moet je alles kopen. En dan kom je op hetzlefde neer. Met nog meer moeite.
Anoniem: 426250 19 januari 2012 18:22
Ik ben aan het testen geslagen en dit zijn mijn bevindingen:
  • Testen op je iPad kan zonder dat je telkens opnieuw moet publiceren.
  • Een boek met interactie werkt heerlijk.
  • Het is met 'iBooks Author' voor een leerkracht zeer makkelijk om zijn eigen werk/leerboek samen te stellen en een krachtige leeromgeving op te stellen.
  • Mogelijkheid om foto's, filmpjes, html, 3D-afbeeldingen, oefeningen met zelfcorrectie,... toe te voegen.
  • ...
Je krijgt dus als leerkracht zeer veel krachtige tools in handen. Ermee werken is ook geen probleem aangezien het de vaste mac GUI hanteert en het dus hetzelfde aanvoelt als werken in pages, keynote,...

Iemand die dus omkan met een tekstverwerker of presentatiesoftware is hier dus zeer snel mee weg. Ik kan als toekomstig leerkracht enkel zeggen: "Bedankt apple!"

Hopelijk springen de uitgeverijen ook snel op de kar! :D
Momenteel zijn er al redelijk veel middelbare scholen aan het proefdraaien met ipad klassen. Als docent zijnde zie je dus in mijn geval 30 leerlingen met een ipad op hun tafel ongeveer 7 lesuren van 50 minuten op een schermpje kijken.

Als docent kun je niet controleren wat de leerlingen doen op hun tablet, een meekijk programma draait niet op een ipad en flash wordt nog steeds niet ondersteund. Het laatste is soms een nadeel omdat sommige Electronische Leerweg Omgevingen gebaseerd zijn op flash.

Nieuwe lesmethoden gebaseerd op "nieuwe technologie: is toe te juichen, maar het is niet zaligmakend! Tijdens mijn lessen is internet een vereiste omdat ik al werk met een digitale web bassed methode, maar die methode werkt dan weer niet op een ipad.

Jammer dat sommige scholen liever meegaan met de HYPE (je kan ook Apple lezen) en niet letten op de onmogelijkheden van de ipad. Meestal wordt een android tablet niet overwogen.......
Anoniem: 426250 @Marhou19 januari 2012 19:25
Het voordeel van deze methode is dat de nadelen die jij noemt nu grotendeels wegvallen...

Alle content die nodig is kan je nu als leerkracht samen zetten. Doordat het boek interactief is blijven de leerlingen ook meer betrokken en is de kans op afleiding minder groot. Daarnaast moet je als leerkracht respect en vertrouwen creëren met je aanpak, het op de nieuwe media steken is redelijk gemakkelijk vind ik. Leerlingen maken toch ook tekeningen op papier, daar houdt je als leerkracht toch ook toezicht op?
Ik ben het wel met je eens.. Tablets worden gezien als de "heilige graal" binnen het huidige onderwijs.. Het probleem is alleen dat er van te voren niet goed genoeg gekeken wordt hoe het geïmplementeerd kan worden. Echter is dit wel een goede stap. Een belangrijke speler zijn namelijk de uitgevers die hun content beschikbaar moeten maken, Apple zorgt daar nu voor. Het is nu aan de (nederlandse) uitgevers om hier ook gebruik van te gaan maken.

ELO is een totaal ander probleem. Ik heb zelf het idee dat die software vaak verouderd en achterhaald is.. Al lijkt iTunes U mij zo op het eerste gezicht ook een soort ELO, maar ik gok dat het nog veel te beperkt is.
Eens. Je ziet het bij gemeentes en andere overheidsinstellingen ook.
Ik beheer/implementeer MDM software en als je ziet hoe Apple de boel controleert :o

Ik wil graag Samsung Tabs ook meenemen. De Galaxy Tab 10.1 heeft alle business software die maar te wensen is. Maar veelal "hoeft dat niet eens" omdat "men toch een iPad wil"
Anoniem: 28557 19 januari 2012 16:55
Eerst maar eens zien of de boeken inderdaad in een open formaat zijn anders krijg je straks van die leuke vendor-lockins waarbij je wel een iPad moet kopen om een bepaalde opleiding te kunnen volgen. (En waarbij zo'n opleiding, eenmaal voor Apple-onderwijs gekozen, nooit meer naar iets anders kan omdat iedereen nu eenmaal een iPad heeft...)
De boeken worden gepubliceerd in het epub3 formaat, maar je kan in IBooks Author ook exporteren naar plain text of PDF.
Je kunt via iAuthor niet exporteren naar epub3. Alleen naar iBooks, PDF of plain text.
Die boeken zijn uiteraard niet in open formaat want anders zou iedereen ze kopieren en hebben de uitgevers en Apple niets. Sterker de uitgevers willen alleen in zee met Apple omdat het een gesloten systeem is en andersom heeft Apple het systeem gesloten gemaakt omdat ze met de uitgevers in zee willen. Een tablet is gemaakt voor het maken en tonen van content en content kost geld.

Wat je beschrijft is in de VS allang de feitelijke situatie alleen hebben we dat hier nog niet in de gaten omdat onze uitgevers laks zijn en bovendien beschermd worden door regelgeving (vaste boekprijs ed). Dat laatste maakt wel dat ook boeken met weinig potentiele lezers hier op de markt kunnen komen.
Over het algemeen is Apple nou bepaald niet vies van gebruik van open formaten en standaarden. Men moet een minder open systeem niet gaan verwarren met het niet gebruiken van standaard formaten. Kortom ik denk niet dat een gegronde vrees is. Enige wat er zal gebeuren is dat zelf gekocht materiaal DRM gebruikt waarbij je eigen Apple ID moet gebruiken.
Oh je bedoelt zoals nu dat elke onderwijsinstelling standaard met Windows werkt... Vendor-lockins zijn niets nieuws hoor.
Anoniem: 428562 19 januari 2012 16:54
Digitale schoolboeken op een gesloten platform als de ipad maakt de schoolboeken nog duurder dan ze nu al zijn. Gewone boeken kunnen meerdere jaren gebruikt worden met ebooks die op de ipad van een leerling staan is dat niet mogelijk.
Volgens mij werkt het in de VS iets anders. Ik heb wel eens een filmpje gezien op Youtube daarover en dacht me te herinneren dat er élk jaar een nieuwe druk komt zodat leerlingen deze moeten kopen en je moeilijk boeken van voorgaande jaren kunt gebruiken.

bron: Na wat zoeken heb ik het filmpje de film van iets meer dan 60 minuten gevonden: http://www.youtube.com/watch?v=VpZtX32sKVE vanaf minuut 2:00.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 25 juli 2024 10:09]

Toen ik op school zat was dat niets anders. Je krijgt een lijst met aan te schaffen boeken de minimale druk er achter. De meeste boeken waren waardeloos na één jaar. Via iBooks (of een andere elektronische winkel) zou je ten minste mooi altijd de laatste versie bij je hebben.
Inderdaad, dus elke leerling moet zijn of haar eigen boeken kopen. Imo is dat juist gunstig voor de prijs van een boek omdat de aanschafprijs van een boek niet meer verdeeld wordt over 4 of 5 "eigenaren". Dat zou de prijs per boek juist omlaag moeten brengen.
Anoniem: 428562 @MarcoC19 januari 2012 17:04
Wishful Thinking
Niet zo heel wishful, er is vandaag immers aangekondigd dat die boeken max 15 dollar moeten kosten.
Tja. En voor 4 GB geheugen betaalde ik vroeger 200 euro en nu 20 euro. Als je het graag negatief wilt inzien kun je altijd wat bedenken.
Muziek ging door iTunes van +20€ naar 9,99€ en ondertussen is het al €7,99 geworden.
Moeten we straks allemaal verplicht een iPad kopen. Dacht het niet...

Verder lijkt het me toch niet echt handig... iPad stuk (kids zijn niet allemaal even zuinig met hun spullen, en hup, pa kan wéér een nieuwe kopen als hij dat al kan veroorloven...), accu leeg, kinderen met relatief dure gadgets in hun schooltas, dus foetsie is de iPad met heel het pakket schoolboeken en al... etc. etc.

Als nieuwe schoolboeken te duur zijn kan je ze bijna altijd 2e hands kopen. En dat zal ook wel niet gaan met de 'digitale edities'... Nee, als je er even over nadenkt kleven er meer nadelen dan voordelen aan...

En bovenal, ik WIL helemaal geen iPad !!!!! :(
Verder lijkt het me toch niet echt handig... iPad stuk (kids zijn niet allemaal even zuinig met hun spullen, en hup, pa kan wéér een nieuwe kopen als hij dat al kan veroorloven...), accu leeg, kinderen met relatief dure gadgets in hun schooltas, dus foetsie is de iPad met heel het pakket schoolboeken en al... etc. etc.
Weet niet hoeveel dochters jij hebt maar die van mij komen nooit op school met een iPhone met een lege batterij. En ik ben met regelmaat naar school gereden om een vergeten boek te brengen (waar je dan met de iPhone met een volle accu om gevraagd hebben). En als er iets stuk gaat dat vervangen we dat als ouders wel, de kosten van een iPad in vergelijk met de gehele kosten van een opleiding/opvoeding zijn echt niet iets bijzonders. De telefoons en iPads van mijn dochters zijn allemaal verzekerd, paar euro per maand.

Dus ik denk dat je argumenten allemaal niet veel om het lijf hebben. Hoeveel uitroeptekens en rode smileys je er ook aanplakt... denk je nu echt dat digitale leerboeken niet de toekomst zijn? En denk je niet dat Apple hier precies op tijd mee komt? Met een plan dat alle problem opvangt?

Overigens heb ik net in de schooltas van mijn jongste dochter gekeken. De inhoud daarvan was minstens zoveel waard als een iPad met $15 boeken. Bring it on...
Precies.
En als het nu een open standaard is, dan zou ik het toejuichen.
Dit lijkt er op dat weer meer mensen in een vendor lock gezogen worden.

Als dit een succes wordt, dan is het een kwestie van wachten tot er een monopolie zaak komt.
Beste pa,

Nieuwe schoolboeken zijn toch gratis, of niet? En dan heb ik over gewone voortgezets onderwijs, bij een vervolgopleiding krijg je studiefinanciering.
ik wil ook helemaal geen schoolboeken, maar MOET er toch hebben...
We weten zo ondertussen allemaal wel wat digitale boeken zijn en wat ze kunnen. Het is tekst/info/mm op een medium dat niet papier is.
De digitale schoolboeken hebben interactieve functies en moeten zo het leren interessanter maken
Juist ja. Iemand die niet gemotiveerd is om iets te leren gaat dat heus niet worden bij het zien van bijvoorbeeld abstracte algebra of Karel de Grote op een iPad.

Ik lees dit verhaal en ik kan er niets aan doen, maar die riekt naar verkapte reclame voor dit Apple apparaat.
Met de eerste versie van de iBooks-app was het AL mogelijk om boeken en tijdschriften te kopen. Met de vernieuwde applicatie komt er een aparte afdeling voor studieboeken bij. Daarbij is het mogelijk om gratis een aantal pagina's van een boek in te zien.
De iPad (of iBooks -whatever) zag het levenslicht op 27 januari 2010. Op deze datum was het digitale boek al meer dan 10 jaar oud en waren er al miljoenen boeken (publiekelijk) digitaal beschikbaar (e.g. UDL) en te lezen op bijna ieder elektronisch medium. Hoezo al? Apple brengt weinig nieuws hier.
Voor het maken van de schoolboeken komt Apple met een gratis tool om e-books te maken. Tekstschrijvers kunnen daarmee interactieve digitale boeken maken, die werken op basis van drag and drop van media-elementen zoals tekst, audio en video. Boekenmakers kunnen hun creaties direct uploaden
Oe. Hoeveel auteursrechten gaan hier geschonden worden? Is dit niet gewoon het in de hand werken van plagiaat? Sorry hoor, maar ik zie hier weinig goeds dat mijn kinderen hiervan kunnen leren.
De e-books zouden zijn gebaseerd op de epub-technologie
Ik hoop voor de wereld dat boeken en dan met name lesmateriaal wel in een open format beschikbaar komen en dat Apple zich daaraan aanpast. De wereld is al screwed up genoeg.
Volgens Apple worden er momenteel al ongeveer 1,5 miljoen iPads gebruikt in het onderwijs.
Uhu. Gebruikt. Juist ja. Natuurlijk wordt er veel gebruik gemaakt van digitale media ter ondersteuning van een les, maar er zijn nog maar een handje vol scholen die digitale boeken als lesmateriaal gebruiken. Ik gok dat minder dan 1000 kinderen alleen nog maar een tablet (en een broodtrommel) in hun tas hebben zitten.
Pas dit in de volle breedte toe en dan kun je in de pauze ook heel goed het netwerk van school overbelasten door massaal pr0n Justin Bieber te kijken.

Om dan nog maar eens terug te komen op waar het nou eigenlijk om gaat: Leren.
Mijn kinderen gaan naast rekenen en taal een groot scala aan andere vaardigheden ontwikkelen: samenwerken, communiceren, kritsch denken, creatief zijn en sociaal gevormd. Waarom? Om zich later staande te kunnen houden in deze maatschappij. En deze vaardigheden ga je ook prima leren ZONDER iPad. Misschien nog wel beter.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 25 juli 2024 10:09]

Uit het grootste deel van wat je schrijft, maak ik op dat we een beetje op een andere lijn zitten, en andere dingen belangrijk vinden. Maar op zich maakt dat niet uit.

Die laatste alinea vind ik echter wel heel belangrijk, en daar ben ik het helemaal mee eens. Ik denk dat al die digitale vooruitgang op pedagogisch vlak, qua leren, vooral een achteruitgang is. Veel vaardigheden leer je veel beter ZONDER een overdaad aan hulpmiddelen. Het klinkt ouderwets, maar een kind/leerling/student heeft er volgens mij veel meer aan om ten volle vier pennen, papier en zijn eigen verstand te leren gebruiken, ipv met technologieën te gaan werken die binnen 10 jaar alweer achterhaald zijn.

Ik begin het bijna eng te vinden. Sebiet hebben we kinderen die de godganse dag hun iPad gaan gebruiken voor school, ketnet, msn, google maps een beyonce live. Maar het gevaar wordt nog veel groter dat zo gauw ze buiten komen, ze het verschil tussen een appel- en een perenboom nog niet meer kennen.
Het is zeker geen achteruitgang, daarvoor verwijs ik graag naar enkele didactische principes. Eerst ga ik verwijzen naar betrokkenheid, door gebruik te maken van deze nieuwe manier van cursussen gaan de leerlingen meer betrokken raken met de leerstof, gaan ze beter opletten, gaat de medewerking beter zijn en gaat het leerrendement hoger zijn. (Natuurlijk hangt dit ook af van de leerkracht, maar dit kan een groot hulpmiddel zijn)

Dan verwijs ik ook nog graag naar de piramide van glasser:
Met de originele boeken en teksten lezen herinneren de leerlingen zich ongeveer 10% van wat ze zien, of maximaal 30% door gewone afbeeldingen. Met deze nieuwe methode van apple zullen die percentages kunnen stijgen tot 50% (video). Het leerrendement zal, indien er goed gebruik van gemaakt wordt, zeer zeker hoger liggen.

Er gaat natuurlijk niets boven echt doen en ervaren, maar dat ligt met een gewoon handboek even ver weg. Doordat video, html,... in de handboeken kunnen zitten komt de werkelijkheid echter dichter en kunnen toepassingen uitgelegd worden met video's en kunnen de leerlingen snel aan de slag.
Dit vind ik nou een goede ontwikkeling...
Zeker voor america waar veel mensen de schoolboeken amper kunnen betalen...
Een ipad is dan veel goedkoper en nog meerdere jaren bruikbaar ook.
Gaat apple dan toch de wereld verbeteren? :p
Ik denk niet dat de prijzen van dat soort digitale boeken veel goedkoper dan de papieren tegenhanger gaat zijn, waarom:

1. De overheid zal niet willen dat leerlingen die geld hebben om een iPad kopen financieel voordeliger zijn. (veel mensen kunnen dit niet betalen)
1.a. De overheid zal leerlingen ook niet onrechtstreeks, mbt het kostenvoordeel, een iPad een vereiste willen maken. (Opnieuw, veel mensen zullen dit niet/moeilijk kunnen betalen)

2. Het geld die we betalen voor een boek is voor een groot deel bestemd voor de uitgever en de schrijver, niet voor de drukker.

Tenzij dat de overheid gratis iPads gaat geven, of deze gaat subsidiëren zullen we dit nooit in grote mate op scholen zien. De prijs van de boeken zullen hoogstwaarschijnlijk niet veel schillen, waardoor enkel het milieu en ergonomische aspect factor zullen zijn om over te gaan tot digitale boeken. De overheid, zeker in Amerika, geeft hier geen moer om...

Ideaal in(en voor) mijn ogen zou zijn dat er een dergelijke tablet met digitale schoolboeken verschijnt waarbij ik zonder veel moeite, en goedkoop, gebruik kan maken van een 'balpen' om aanduidingen en aantekeningen te maken, waarbij ook het scherm goed is voor de ogen(oa Pixi(?), epaper). Spijtig genoeg kost dit de huidige dag nog véél meer dan de schoolboeken, een balpen en fluostift.

EDIT: he er net een video van gezien, ziet er allemaal leuk uit, maar ik vrees voor de content die beschikbaar komt in onze landen (Be,Nl), anders zou ik zo op die boot springen.

[Reactie gewijzigd door killerbie op 25 juli 2024 10:09]

Ik vind je argumenten een beetje vreemd. Omdat het voor een bepaalde groep mogelijk zou worden om goedkopere boeken te kopen, zou de overheid dit juist niet doen? Dat snap ik niet helemaal. Zolang het papieren boek ook nog steeds bestaat, is er toch niets op tegen om een mogelijkheid te bieden het boek in digitale vorm goedkoper te krijgen.

En punt 2 : het meeste is inderdaad niet voor de drukker. Maar ook niet voor de auteur. Het meeste zit in het handelsproces. Dus de uitgever, distributeur, boekwinkel. En laat je nu met deze digitale boeken precies een groot deel daarvan kunnen omzeilen. In principe kan iedereen nu een boek uitgeven en direct aan de eindgebruiker verkopen. Daar is dus wel degelijk een grote winst te halen.

De uitdaging is nu vooral om de bestaande belanghebbenden (educatieve uitgevers) overde streep te trekken dat ze hun boeken tegen lagere prijs digitaal willen aanbieden. Maar misschien is dat nog makkelijker dan je denkt. Van een boek van 60 dollar kan het best zijn dat de uitgever nu 15 krijgt en de rest opgaat aan het distributiekanaal. Dan is het verschil dus helemaal niet zo groot, en is het OOK voor uitgevers interessant.

[Reactie gewijzigd door mddd op 25 juli 2024 10:09]

dus jij wil zeggen dat we over 100 jaar nog steeds boeken gebruiken?
Nou, laten we vooral niet denken dat multinationals filantropische instellingen zijn, maar dit soort technologische ontwikkelingen zijn natuurlijk wel erg mooi en bieden kansen voor kostenbesparingen. De vraag is wel altijd bij wie het voordeel terecht komt, en dat is lang niet altijd de consument :P
Dit kan op langere termijn juist wel een enorme kostenbesparing zijn voor de consument. Met verschillende uitgevers zijn afspraken gemaakt dat boeken in de iBookstore niet duurder worden dan $14,99, dat is dan wel in Amerika maar zal over een tijdje waarschijnlijk ook wel naar Nederland komen.

De aanschaf van een iPad is natuurlijk relatief duur. Maar als je elk jaar een tiental boeken moet kopen tegen 40 EUR per stuk heb je de iPad er al snel uit. Ik denk dat als genoeg uitgevers hieraan gaan meewerken dat het wel eens een enorm succes kan worden. Super handig om niet een stuk of 2/3 boeken mee te slepen per dag maar enkel een iPad. Meteen aantekening en notities erbij kunnen maken is natuurlijk super handig.

Met iBooks author kun je heel eenvoudig een samenvatting maken van de stof met interactieve gedeeltes erbij (denk aan filmpjes ofzo).

Edit: Jammer dat er niets gezegd is over regelingen met scholen dat studenten tegen een gereduceerd tarief een iPad kunnen aanschaffen. Of dat scholen flinke korting krijgen als ze enkele honderden iPads tegelijk aanschaffen en deze vervolgens in bruikleen stellen voor studenten.

[Reactie gewijzigd door SquareOne op 25 juli 2024 10:09]

Boeken gaan minstens 3 jaar mee, en reken er maar niet op dat uitgevers haar boeken voor €15,- per stuk gaat uitbrengen.
Een ander probleem wat er bij komt kijken is dat iedereen een Apple account moet maken en het materiaal moet kopen, er moet eigenlijk een applicatie komen om een applicatie of E-book te installeren op heel veel iPads tegelijk.

Vooralsnog is het wel een mooie ontwikkeling, maar het zou beter zijn als er een universele standaard komt voor dit soort 'interactieve' E-boeken zodat Microsoft en Google het ook in haar OS kunnen opnemen en dat uitgeverijen straks niet drie verschillende digitale versies van haar boeken hoeft te maken :).
De maximumprijs voor deze boeken in de store is 14,99 dus daar kunnen ze niet boven gaan zitten.

Voor de uitgevers is er een groot voordeel: de tweedehandsboekenmarkt vervalt waardoor iedere student een nieuw boek moet aanschaffen. Op die manier en door een enorme kostenbesparing op drukwerk, distributie en opslag kan er veel verdiend worden.
Je maakt mij niet wijs dat studieboeken, die nu, zeker in het geval van een wat hogere studie, ruim meer dan 50 euro kosten ineens voor nog geen 15 euro in de store gaan staan? Natuurlijk niet, daar komt wel een uitzondering voor of het aanbod is zeer beperkt.

Huren dan wel lenen lijkt me op dit soort media-apparaten een prima op lossing, weet niet of dat in de applewereld tot de mogelijkheden behoort...

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 25 juli 2024 10:09]

Waarom zou dat niet kunnen. Wat er tussenuit gaat is vooral winst voor distributeurs en winkels. Ik denk dat de uitgever helemaal niet zoveel inlevert als hij een boek van 50 of 60 euro nu voor 15 euro online zou verkopen.

Los daarvan: als je je niet kunt voorstellen dat uitgevers een boek voor 15 euro willen verkopen, dan lijkt huren of lenen me al helemaal een utopie.
Een boek wat normaal 100+ euro kost geeft niet zoveel marge om ook voor 15 euro verkocht te kunnen worden. Ook niet op boeken van 50 euro, op geen enkel boek zal een marge van 50-15=35 euro zitten, ook niet als je de fysieke kosten van transport en materiaal er buiten laat.

Natuurlijk kan het wel, maar dat beperkt het aanbod tot de standaard (lagere) lesboeken, zodra het iets meer gespecialiseerd wordt, zal het boek niet voor 15 euro te krijgen te zijn.
Het is daarom ook voor mainstream educatie bedoeld. Je weet wel, dat massa-gedoe waar iedereen mee te maken heeft :)
Distributeurs en winkels weg, maar Apple er voor in de plaats terug. En Apple houdt gewoon 30% van het verkoopbedrag in. En buiten de VS gaat er ook nog eens BTW van die 14,99 af (ik neem aan dat die $14,99 ex btw is). Een eBook levert de uitgever via iTunes dus effectief maar $10,49.

Studieboeken kosten soms (vooral in het hoger onderwijs) wel 80 tot 100+ dollar, en ik betwijfel dat daar meer dan 30% overhead op zit. Zeker bij bedrijven als Amazon, Bols, etc. Die hebben al lang de middelman eruit geknipt: niets distributeurs of voorraden houden, Ze krijgen gewoon een PDF (en eventueel een doos kaften in het geval van hardbacks) van de uitgever, en printen en binden het boek op het moment dat deze besteld wordt, waarna de Uitgever zijn deel krijgt.


Daarnaast vraag ik me af in hoeverre dit echt voordeliger is voor de ouders. De boeken zijn misschien goedkoper (als ze inderdaad diezelfde 14,99 zijn als bij eBooks), maar je kan ze naderhand niet doorverkopen, en je zit ook met de aanschaf van de iPad á 500 dollar/euro/etc, eventueel zelfs om de zoveel tijd omdat hij valt, kapot gaat, etc, of gewoon verouderd is.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 15:05]

Digitale distributie is wel vaker voordeliger gebleken. Kijk maar eens wat er met software prijzen is gebeurd sinds deze niet meer in fysieke doosjes een distributieketen te hoeven doorlopen. Apple's prijzen voor OS X Lion, Aperture, Apple Remote Desktop zijn een fractie van wat ze ervoor waren.

Het is me even ontgaan wat Apple voor fee berekent per verkocht boek. Dat zou ergens onder de 30% moeten liggen, en misschien wel vèr daaronder. Dan worden uit die $4.50 alle kosten betaald die normaal gesproken opgaan aan distributie, transport, tussenhandelaren, winkels, verpakkingen, grondstoffen, drukken etc. Je kunt nagaan dat die kosten voor een gemiddeld studieboek van €50-75 flink hoger liggen. Simpel voorbeeld: er is nu maar één winkel. Eén persoon hoeft het boek dus maar even online te zetten, in plaats van een heleboel mensen die het boek toevoegen aan talloze online boekenverkopers of in de etalage leggen van de talloze fysieke boekwinkels.

Een beetje ironisch gezegd: Het kon wel eens flink wat banen kosten, maar die mensen bijscholen kost gelukkig niet zoveel meer :-)

[Reactie gewijzigd door t-h op 25 juli 2024 10:09]

Dit is dezelfde mentaliteit als mensen die zeiden dat muziek voor 99 cent per nummer in de iTunes store aanbieden nooit van de grond zou komen. En kijk nu eens. ;)
Volgens mij geldt dat maximum van 15$ voor highschool boeken. Middelbare school dus, niet voor boeken voor het hoger onderwijs.
Apple zet vaak een trend met hun innovaties. Ze gebruiken daarvoor meestal een gesloten systeem, denk aan de iTunes store of de App store op hun iOS devices. Waarschijnlijk gaat hetzelfde hierbij gebeuren, al is dit natuurlijk niet in ieders voordeel. Wel een prima manier om een groot marktaandeel te krijgen, zoals ze bijvoorbeeld met de iPad hebben gedaan (afgelopen tijd zijn er pas een aantal tablets die zich softwarematig met een iPad kunnen meten).

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door SquareOne op 25 juli 2024 10:09]

en in deze context... bedoel je dan zeker dat Apple de ebook heeft uitgevonden. Innovatie bestaat zeker uit 'het op het beeldscherm vertonen van de boek content'
Innovatie bereik je niet door alleen maar technieken te bedenken, maar door ze te implementeren. zowel in de middelen (computer, tablet, smartphone) als in de markt. Door samen te werken met content makers en de publishers weet Apple telkens succesvol te innoveren.

De techniek achter de iTunes Music Store was in 2002 al niet zo bijzonder. Het grootste verschil met Napster en Kazaa was dat van die laatste de muzikant amper iets beter werd. iTunes was vernieuwend omdat bij het concept zowel de consument als de muzikant gebaat was.

Zo is ook dit iBooks / Multitouch boeken weer uniek. Zowel de auteurs als de leerlingen worden hier beter van. Apple bemoeit zich niet met de kwaliteit van de boeken, maar verschaft wel gratis tools om de leer-ervaring te verbeteren. Apple verdient louter aan de apparaten (de App Store, iTunes Store en iBooks Stores zijn qua winst nooit een vetpot geweest).

Bij een "open" boekenstandaard hoef je van Google trouwens niks te verwachten; die zouden tekstboeken gratis verstrekken maar volproppen met reclame. Aan de hardware verdienen ze immers niks. Dat is immers hun businessmodel. Lijkt me bijzonder onwenselijk. En ze zijn (net als Apple) geen liefdadigheidsinstelling.

Daarnaast moet je zware compromissen sluiten bij een open standaard. Iets simpels: in iBooks is de mogelijkheid opgenomen om boeken te 'updaten', Voor Apple een peulenschil om toe te voegen, zeker gezien ze dat al toepassen bij de App Store. Dit kan in de praktijk best waardevol blijken (hoe vaak zit je niet met een verschillende druk in de klas, en kloppen de studiewijzers dan niet). Nu kan iedereen gemakkelijk altijd de meest recente versie van het boek.

Bij een nieuwe open standaard wordt dat lastig: of je moet je inhouden, omdat anders iedereen moet upgraden (en de snelheid waarmee op het Android platform devices worden geüpgrade is ronduit dramatisch, dus dan valt Google alweer af). Of je moet het alleen voor nieuwe devices maken, met als risico dat het niet van de grond komt. Dan haken de publishers weer af. En sla je de vooroplopende scholen die nu al op tablets zijn overgestapt vol in het gezicht.

[Reactie gewijzigd door t-h op 25 juli 2024 10:09]

Ik denk dat apple zeker wel goed verdient aan die 30% die ze ontvangen van software makers, Muziek, Film, en boeken/tijdschriften.

Tuurlijk hebben ze ook kosten, maar ik denk dat ze met de verkochte een heden dit makkelijk kunnen vertalen. in 2009 hadden ze al 2 miljard dollar. In september hebben ze bekend gemaakt dat er ruim 3 miljard is betaald aan ontwikkelaars Dit is alleen uit de apps. Ze hebben hiervan 1.4 miljard in eigen zak kunnen steken. Ik weet niet hoeveel datacenters ze daarmee kunnen onderhouden. maar denk dat ze best wel een centje overhouden.

Aan boeken wordt idd minder aan verdient. maar de infra ligt er al. waarom niet. Het was ook een droom van Steve om dit op touw te zetten. Kinderen met zware tassen, boeken die te veelk geldkosten. dat kan goedkoper.
En nu is het hier :)

Apple heeft de kracht om dit soort deals te maken. 1 interface user friendly. waar zelfs 4 jarige mee omkunnen gaan. en een goed verdien model. op elke 99 ct voor een nummer steken ze er 28 in hun zak. kosten zijn nihiel als er genoeg wordt verkocht. Apple verdient. Ontwikkellaars lopen weinig risico. wat wil je nog meer?
Anoniem: 154887 @To_Tall19 januari 2012 21:02
Wat houdt je tegen om eerst wat onderzoek te doen? Als je 1 minuut had gestoken in het opzoeken van de kwartaalcijfers, zou je merken dat Apple NIETS verdiend aan de iTunes/App Store, Deze draait al jaren break-even.

Apple verdient natuurlijk aan de iOS devices, die zonder iTunes/App Store minder interessant zijn.

Dus stop met te verkondigen dat Appple veel verdiend aan de 30%, deze zijn allemaal nodig aan onderhoud en andere diverse kosten.
Precies. Wat dacht je van post-it's. 3M o.i.d. had een chemicus de opdracht gegeven een duurzame lijm te maken. Het werd de lijm die je kan vinden op de achterkant van die post-it's. Wisten ze dat toen? Nee. Een lange tijd (in verhouding) later pas, en toen werd het groot. En daarna kwam iedereen met plakbriefjes. Is het nieuw? Nee, want je kan al langer notities op een bepaalde plek bevestigen (zij het papier+plakband, of gegraveerd koper met spijkers), is lijm nieuw? Nee. Is de gebruikte lijm voor dat doel uitgevonden? Nee.

MAAR:

Is het innovatief om de elementen (een notitiebriefje + lijm die voor iets anders bedoeld was) samen als post-it op de markt te zetten en er daadwerkelijk ook echt nuttige gebruiken voor te vinden die iedereen zou kunnen benutten? JA!

Om dat Apple nu ebooks in een educatieve setting gaat uitrollen voor het grote publiek maakt dat niet dat ze de uitvinder van elektriciteit zijn, beeldschermen zijn niet nieuw, en ebooks bestonden ook al. Maar een groot schalig systeem dat de meeste gevallen dekt, content heeft, en voor iedereen te gebruiken is? Ja, dat is innovatief. Dan kan iemand komen huilen dat OS Y + Hardware Z met een PDF reader hetzelfde kan, maar hoewel dat al jaren kan doet NIEMAND dat. Wat Apple hier op de markt zet zou in tegenstelling wel eens groot kunnen worden. Misschien flopt het hard. We weten het niet. Maar er zit meer potentie in dan in een hobby-oplossing van een willekeurige fanboy of hater :)

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 25 juli 2024 10:09]

De innovatie bestaat uit een totaal concept dat een brede gebruikersgroep (de ipad gebruiker) kan bedienen. Apple maakt de afspraken met de uitgevers en distribueert ze via de appstore. Simpel in gebruik voor een eindgebruiker en daarom ook levensvatbaar.
Je kunt Apple goed of slecht vinden maar ze zijn in staat om bestaande producten zodanig in de markt te zetten dat ze bruikbaar zijn voor een breed publiek. Alleen dat al zou je ook als innovatie kunnen zien.
Leermiddelen via een tablet is vast al eens eerder bedacht. Echter als een totaal concept is Apple (helaas?) weer de eerste. Android (via Google) zal ongetwijfeld weer gaan volgen.
Die lagere prijs lijkt onvoordelig voor de utigevers, maar bedenk je wel dat als een boek eerst $40 kostte, deze vaak doorverkocht wordt aan een volgende generatie scholieren/studenten. Deze iBooks kan je niet doorverkopen dus elke generatie zal telkens het volle pond op moeten hoesten.

Het lijkt me in ieder geval met name goed nieuws voor scholieren die meerdere zware boeken mee moeten nemen naar school. Toen ik nog op het VWO zat zaten er toch vaak zo'n 6 boeken in met een totaalgewicht van minstens evenveel kilo's. Dat is best veel en irritant om de hele dag mee rond te sjouwen. En nergens voor nodig zo :)
Maar er zijn geen drukkosten, distributiekosten, papier, inkt, ...
Anderzijds is de ontwikkeling van een compleet digitaal en vooral interactief boek een stuk duurder :/
schoolboeken gaan vaak maar 1 vak mee, en kosten vaak een stuk meer van €40e

maar deze kan je dan vaak ookweer 2ehand doorverkopen waardoor het uiteindelijke gebruik je iets van 20e kost. digitaal zal wel duurder zijn..
Ja, maar een vak zal nu minder geneigd zijn een of ander boek te regelen dat maar 1x mee kan. Als je digitaal een boek of collectie kan regelen met meer content is het misschien mogelijk om een te kiezen met een langere levensduur.
Daar naast is de kans klein dat je meer dan de helft van je eerder betaalde bedrag terug krijgt. Dat boek van 40 euro kan je misschien voor 25 euro verkopen. Een boek van 40 euro is meestal te groot voor de brievenbus, of gewoon zwaar, dus dat is voor versturen prijzig. Zeg dat het c.a. 1 uur kost (verkopen, versturen, communicatie met koper afhandelen), en dat je tijd niet gratis is, dan heb je misschien nog 10 euro over. Dat is 30 euro verlies. Daarvoor kan je levenslang 2 iBook boeken hebben. Waarschijnlijk zouden die nog bijgewerkt worden ook. Geen onzin met 2e druk, 3e druk en revisies, gewoon updates.
En dan nog de clausule in de EULA dat de aanbieders van schoolboeken nergens anders de betreffende boeken mag verkopen dan via iTunes.
bron

Het is dus een mooie vendor lock in.
Maar, boeken kopen? Of ik denk even verkeerd, maar voor zover ik weet betaal je een borg aan een uitgever (zoals Van Dijk), die de boeken uitlenen voor een jaar, als ze beschadigd zijn draai je wel op voor de kosten van een nieuw boek, maar verder ben je dus niks kwijt. Die borg van je zetten ze op de bank om te rentenieren, en aan het eind van het jaar krijg je die borg terug, de rente is voor hun.

14.99 per boek vind ik toch best prijzig dan hoor... Met ca. 10 vakken zou je aan de 150$ zitten, en we doen even alsof Apple niet altijd 1:1 conversie toepast, en dat de economie even gunstig ligt dat de dollar zich tot de euro met 3:2 verhoudt, en je betaalt 10E per boek. Dat is dan 100 euro voor de boeken, en die iPad ga je dan even zuinig nemen door een 1G te kopen voor 380. 480 euro voor je eerste jaar dus, en ieder daarop volgend jaar 100 euro voor die boeken.

Nee sorry, dit is me iets teveel. Ik betaal liever die borg voor fysieke boeken, en als het nodig is betaal je misschien 1 keer in het voortgezet onderwijs de kosten voor een beschadigd boek: so be it.

Ware het niet dat dit wel mooi is als je die iPad al hebt, dan is het een optie die ik misschien zou overwegen, maar een iPad kopen voor dit doel zie ik mezelf niet doen.
Zodra je naar de HBO of Universiteit gaat dien je zelf je studiemateriaal aan te schaffen. Een boek voor een bepaald vak kost al gauw 40 euro of duurder.
(offtopic maar ehm .. HBO of Uni gedaan?)
..kost al gauw 40 euro of duurder..
is al gauw 40 euro of duurder
kost al gauw 40 euro of meer
}>
In België moet je in het hoger onderwijs wel degelijk veel duurdere boeken kopen en zit je direct boven die 150 dollar. Vaak al met 2 boeken. Als dit systeem overkomt denk ik dat je net wel heel goed kan besparen. Ook heb je gratis updates zodat fouten eruit kunnen gehaald worden en je niet een nieuw boek moet kopen als je het vak moet meenemen naar volgend jaar. Het lijkt me alvast een mooie en kostenbesparende ontwikkeling.
Succes als je ooit gaat studeren. Als je voor 100 euro twee boeken kunt kopen, heb je geluk! In het lagere/voortgezet onderwijs valt het mee omdat scholen die dingen centraal inkopen. Maar daarboven, als je het boek zelf moet kopen, dan ben je echt de sjaak.
Anoniem: 84766 @iChaos19 januari 2012 18:30
Het grote verschil is dat deze boeken interactief zijn! De manier van leren wordt beter. Meer afbeeldingen, filmpjes, 3D materiaal.

Daar gaat het om, het is niet een boek wat digitaal wordt. Het is een nieuwe manier van leerstof overbrengen.

Dit kan niet met een papieren boek!
Jij denkt dat Van Dijk bestaat door rente op borg??? Think again. Zoek even op boekengeld.
Op de TU had ik verschillende van dit soort boeken: http://www.bol.com/nl/p/e...01004006026358/index.html

Lijkt me stug dat die straks voor 15 euro digitaal te krijgen zijn...
Het kost meestal rond de 300 euro (in mijn tijd) en op HBO/Uni is het niet op eens goedkoper. Ja, bij van Dijk kon je geld terugkrijgen, maar er was altijd wel hier/daar iets mis, en soms kreeg je ook gewoon per definitie niet al je geld terug. En wat dacht je van Werkboeken, of CD's die je kwijt raakte?

Daarnaast zal er vast wel een huuroptie komen.
Het kan wel zijn dat de die digitale boeken niet duurder gaan zijn dan $15 maar de uitgevers gaan er sowieso een munt uit slaan.

Het originele papieren boek gaat nog steeds 40€ kosten en dan ga je waarschijnlijk een ibook kunnen bijkopen van 15$ waarin er vragen, quizen en andere animaties gaan zitten. Ik geloof er gewoon niet in dat die ibooks los verkrijgbaar gaan worden en ook nog eens alle tekst gaat bevatten die in de papieren boeken staan.
Toevallig is er op de school van mijn dochter een onderzoek bezig om een 'device' te vinden voor de VWO klassen om mee proef te draaien. Vooral de eerste besprekingen met de leveranciers van het lesmateriaal gaan heel stroef. Ze zitten niet te wachten op het digitaal maken van de boeken. Waarschijnlijk zijn ze weer vooral bang dat hun hele handel geript wordt en en illegaal gedownload gaat worden.
Op zich ben ik geen Apple fanboy, maar het lijkt me een goed initiatief om het breekijzer te zetten in de behoudende uitgeversmarkt. Ik zeg niet dat de schoolboekenmakers ouderwets zijn, maar de uitgevers wel. De makers van schoolboeken zorgen er trouwens tegenwoordig heel vaak voor dat het lesmatriaal ook voorzien wordt van digitaal materiaal merk ik.
Wel leuk, maar dat is dan vaak weer op basis van Flash, daarmee wordt het weer heel onwaarschijnlijk dat de klas van mijn dochter gelijk aan de slag kan met iPad's. Nog sterker is dat het hele leerlingenportaal gebruik maakt van Silverlight. De keuze voor een 'device' voor de school van mijn dochter zal daarmee geen makkelijke worden.
In het ideale geval wat mij betreft zorgt Apple ervoor dat uitgevers de weg vinden naar tablets voor school, maar dat de scholen daarna vrij kunnen kiezen uit een aantal platforms, dus niet alleen Apple. Het zou de uitgevers sieren om zelf het voortouw te pakken hierin.
Sorry maar je moet leesboeken en studieboeken niet met elkaar vergelijken.

Er is meer werk om een goede studieboek op te stellen en om die nog up te date te houden
Anoniem: 398412 @Exirion20 januari 2012 05:14
Nou, laten we vooral niet denken dat multinationals filantropische instellingen zijn, maar dit soort technologische ontwikkelingen zijn natuurlijk wel erg mooi en bieden kansen voor kostenbesparingen. De vraag is wel altijd bij wie het voordeel terecht komt, en dat is lang niet altijd de consument :P
We spreken hier over Apple en we weten allemaal dat de missie van Steve Jobs was om de wereld te verbeteren. Steve Jobs stond inderdaad niet echt bekend als een filantroop maar hij had wel een missie en die missie was niet om ter meeste geld binnenrijven maar de consument hun leven te verbeteren door technologie aan te bieden die ze echt konden gebruiken. Daarnaast was Steve Jobs ook een megalomaan dus de grootste ter wereld worden was goed meegenomen. Maar zijn missie was niet om ten koste van consumenten rijk te worden. Het voordeel moest altijd bij de consument terecht komen anders had het voor Apple ook geen voordeel.

En er zullen nu wel reacties volgen dat hij de consument benadeelde door een gesloten systeem te creëren maar zij dit dat beweren waren niet de doelgroep van Apple, volgens zijn filosofie konden die wel zelf hun plan trekken. Steve Jobs missie was gewoon om jan modaal met technologie te kunnen laten werken. Net zoals hij de Jan Modaal was vergeleken met Wozniak.

Maar volgens Jobs moet het voordeel dus bij de consument liggen voor Apple er zelf voordeel kan uithalen. Momenteel werkt Apple nog steeds volgens de filosofie van Jobs dus ...
Dat niet alleen. Als je iets visueel inzichtelijk kunt maken blijft het ook beter hangen (bij mij althans). Ook objecten die je van meerdere kanten kunt bekijken verduidelijken veel.
Vraag: is het ook mogelijk om de genoemde aantekeningen uit te wisselen? Dat gebeurde vroeger op school regelmatig en het lijkt me technisch geen enkel probleem te zijn.
Ik zou het wel leuk vinden om mijn boeken digitaal te hebben, maar zeker niet als vervanging van het analoge boek. Van een scherm lezen is toch een stuk minder prettig dan uit een echt boek en 4 uur op een dag lezen is niet ongebruikelijk. Een e-bookreader lijkt me dan veel geschikter. Helaas zijn die nog niet in staat filmpjes en dergelijke af te spelen. Tot het zover is, zal het echte succes nog op zich laten wachten.

Wat je zult gaan zien is dat een offline boek aangeboden gaat worden icm het echte boek. Dit gebeurd nu soms ook al, alleen worden nu verschillende strategiën toegepast door verschillende uitgevers. Een duidelijke standaard hierin zou de boel kunnen laten opleven.

Als de overheid hier in wil gaan duiken lijkt het me in ieder geval verstandig dat ze zich niet verbinden met één merk tablets. Het complete onderwijs afhankelijk maken van Apple (of welk ander bedrijf dan ook) is gevaarlijk en bezorgd ze een monopolie-positie.
Hoezo is een iPad goedkoper? 450 euro alleen al voor het apparaat, en dan nog de boeken erbij ook. Die zullen echt niet veel goedkoper zijn, en kunnen ook niet tweedehands verkocht worden wanneer je ze niet meer nodig hebt.
Denk ik ook, zeker als je weet dat de meeste hun iPad wel om de twee jaar zullen vervangen?
Anoniem: 310040 19 januari 2012 16:51
Geweldig dit! Enkele vragen zijn, wat zal de prijs van Universitaire boeken zijn? En de ondersteuning voor meer uitgevers zou heel erg handig zijn. Bijvoorbeeld Oxford University Press.
Als ze uitgegeven worden door Oxford University Press zullen ze vast meer kosten. Als de papieren versie 50 euro kost gaan ze de digitale versie echt niet aanbieden voor 15 euro.
Waarom niet? Er hoeft ten slotte niets gedrukt te worden en een normaal schoolboek kost soms ook 40 euro?
Daarnaast kunnen uigeverrs/auteurs de boeken direct aanbieden en zitten er niet een behoorlijk aantal stappen tussen voor het boek ook bij de consument op tafel ligt. Hiermee kan iedereen een behoorlijke som geld besparen.
Deze boeken kunnen in tegenstelling tot fysieke boeken niet doorverkocht worden. Waar velen dat tot op heden toch wel deden, zal elke generatie studenten de boeken elke keer 'nieuw' moeten kopen. Het aantal exemplaren verkocht per jaar zal (volgens mijn theorie/aanname ;)) dus omhoog gaan.
Ik las in het artikel dat het niet meer dan 15 dollar zou zijn.
Studenten van tegenwoordig kennende betalen die voor hun ebooks en apps eerder prijzen in de buurt van de 0 euro ;)
Daar komt het gesloten systeem van Apple om de hoek kijken. Op een Android tablet heb je waarschijnlijk gelijk maar bij Apple moet je ze via de iTunes aanschaffen. Daarom gaan uitgevers liever niet met Google in zee. Je ziet dat nu ook al met veel apps die van boeken zijn afgeleid: ze komen nooit op Android uit.
Ooit al gehoord van Jailbreaken?
Ooit al gehoord van Google Books?
Ooit al gehoord van de boze auteurs die niet vinden dat Apple recht heeft op 30% en bovendien hun boeken onrechtmatig blijkt te verkopen?

"Daarom gaan uitgevers liever niet met Google in zee."
Ik vind jouw mening nogal krachtig uitgedrukt zonder bronnen of eender wat.
Mja, ik ga je geen ongelijk geven, wat ik schreef is meer een bedenking/voorspelling dan een vaststelling, he.

Maar bedoel je nu dat kopiëren niet zal kunnen via een iPad/apple-systeem? Op zich zal dat toch niet zo moeilijk zijn, he. Dikke papieren boeken kostte nog steeds heel wat geld, en dat was niet zo makkelijk (uren werk + inbinden). Voor iPad-apps van deze orde heb je maar één kopieerapp nodig en that's it.
Ik heb geen iPad maar volgens mij hebben ze een werkende kopieerbeveiliging voor die zaken waarvoor ze dat nodig achten. Die kopieerapp voor content die geld kost die komt er dus niet en daarom willen de uitgevers wel meewerken.
Een ipad is niet bedoeld als mini computer maar als een apparaat om inhoud interactief te tonen (of te maken). Ze hebben het met precies dit doel ontworpen. Zo'n eboek is geen mp3'tje wat je kopieert.
Het wordt interessant als je zelf een boek maakt. Als je zelf alles schrijft en vind dat het niks hoeft te kosten zul je dat wel kunnen kopieren maar ik ga ervan uit dat als je stukken probeert te knippen en plakken uit betaalde werken dat ze daar een stokje voor steken of iets bedacht hebben waarbij je aangeeft wat de bron is en als je het te gek maakt met kopieren je als nog moet dokken.

[Reactie gewijzigd door Cerulean op 22 juli 2024 21:46]

De meeste studieboeken zijn niet in eBook formaat verkrijgbaar. Dan wordt het kiezen tussen een papieren boek van 60 EUR of een digitaal boek van 15 EUR. Die keuze is snel gemaakt voor studenten. Zekers als ze al een iPad hebben. Van de studenten die ik ken/ mee om ga koopt eigenlijk iedereen de meeste apps. Gewoon puur omdat het nogal veel gedoe is om ze te blijven updaten. Als ik het zo uitreken zijn de totale kosten van de apps die ik het meest gebruik maar 15 EUR. Dat is het voor de meeste studenten ook wel waard. Dat percentage zal hier op tweakers natuurlijk anders liggen aangezien we het hier over het algemeen leuk vinden om devices te jailbreaken en te tweaken zodat we gratis aan content kunnen komen.
Ok, maar ik weet het toch niet. Ik *denk* gewoon dat er naast die optie van 60 euro en 15 euro ook snel een mogelijkheid zal zijn om een digitale kopie voor 0 euro te vinden (zonder gedoe erbij). Dat had je 10 jaar geleden al in de vorm van een pdf, dus ik zou niet weten waarom dat nu niet meer het geval gaat zijn.

Pas op, ik vind het een mooi systeem, maar ik denk dat er toch nog iets meer onderscheidend vermogen gaat moeten zijn om het in de praktijk ook echt te laten werken.
Boeken die je fysiek koopt, kan je natuurlijk wel wat langer houden, als naslagwerk om in je kast te zetten. Als je later overstapt op Android, kan je evengoed zo'n boek nog lezen. Het is maar de vraag of men het ziet zitten om gedwongen bij Apple te komen. Daarnaast heb ik bij ieder boek dat ik dit kocht dit jaar ook een digitale versie (eBook) gekregen, dus je hebt die digitale versie erbij.
En de ham vraag.. komen er ook nederlandse studieboeken beschikbaar bij het uitbrengen van iBooks 2?
Ik zou geld inzetten op het antwoord "nee."
Volgens mij is deze presentatie volledig gericht op Amerika en Amerikaanse scholen.

Toch zal het wel wegen vrijmaken om dit ook in de rest van de wereld te doen.. Persoonlijk zou ik het graag zo zien.. Maar ik zie dat minder snel gebeuren, ivm een legio aan redenen. Denk aan, talen, verschillende landen, banden met landen etc.
Als ik zo kijk met welke uitgevers Apple deals heeft gesloten is de kans toch wel redelijk groot dat ook Nederlandse studenten hiervan gebruik van kunnen gaan maken. Op de meeste Nederlandse Universiteiten wordt toch gebruik gemaakt van engels/amerikaanse literatuur. Je zou een dergelijk boek dus prima via iBooks aan kunnen schaffen.
Op termijn zou ik inzetten op het antwoord "ja". Het zal heus wat langer duren, maar ik denk dat ook nederlandse uitgevers van studieboeken hier de voordelen van in gaan zien :)
Ik deel je mening dat dit niet in Nederland zal worden opgepakt maar niet vanwege talen en landen.

Daar gaan we weer: copyright! Het is een hels karwei om met alle auteurschappen, instanties en distributeurs afspraken te maken. Hetzelfde gebeurde met iBooks 1. Geen content voor de Nederlandse markt omdat het 2 jaar duurde voordat alle afspraken rond waren. De content is nog steeds niet super..

Deze "oude" media heeft moeite het bij te benen met onze samenleving. Laten we hopen dat ze niet zo eindigen als onze muziek en film industrie.
Je hebt helemaal gelijk. Zo ben ik het ook wel eens met de mensen onder mij, op termijn zal het vast wel gebeuren..

Begrijp me niet verkeerd, ik maak ook veel gebruik van engelstalige schoolboeken en zou ze graag allemaal op mijn iPad hebben.. Heeel graag, helemaal met evt animaties.
Ik zou geld inzetten op het antwoord "nee."
Volgens mij is deze presentatie volledig gericht op Amerika en Amerikaanse scholen.
In Frankrijk en in een aantal andere landen zijn er al grote stappen gemaakt op dit terrein. In Maart hebben een aantal grote scholen in Frankrijk een meeting met Apple om the zien hoeveel een iPad moet gaan kosten. Zelfs als je maar 10 iPads koopt kan je al fraai onderhandelen, laat staan als je er 20.000 wilt kopen.

Nederland is een heel klein land als je het aantal scholieren/studenten bekijkt. En daar zal het wel wat tijd kosten maar in grotere taalgebieden niet. Ik ben er van overtuigd dat Apple hier een nieuwe goudmijn heeft aangeboord.
Dat zou echt geweldig zijn! Dan koop ik wel een ipad :P
Het heeft heel veel voordelen om een boek digitaal te hebben.
Vooral die zoek functie lijkt mij onwijs handig en natuurlijk het niet meer meedragen van extra gewicht.
Anoniem: 398412 @Falcon19 januari 2012 18:21
Tuurlijk, iedereen kan zulke boeken nu maken met de iBook author. Dus niets houdt docenten tegen zelf hun ebooks te maken.
Veel boeken in de universitaire omloop zijn Engelstalig, dit zou dus geen probleem moeten zijn. Daarnaast, als een boek wordt uitgegeven bij een grote uitgever in het circuit, denk ik dat het geen groot probleem is om deze te digitaliseren. Zo is mijn boek scheikunde door een prof geschreven, Nederlandstalig, maar uitgegeven door Pearson. Dergelijke werken zijn even makkelijk te digitaliseren als Engelstalige. Hoe het zit met kleine, hobby-boeken, dat betwijfel ik. Apple zal wel prioriteit stellen aan de grote namen natuurlijk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.