Infineon koopt Amerikaanse chipfabrikant voor 2,2 miljard euro

De Duitse chipfabrikant Infineon heeft voor een bedrag van 3 miljard dollar, omgerekend 2,2 miljard euro, zijn Amerikaanse sectorgenoot International Rectifier overgenomen. Door de overname zullen er bij de Amerikaanse chipfabrikant waarschijnlijk banen sneuvelen.

Infineon logo (2006)Er deden deze week al geruchten de ronde over een mogelijke overname van International Rectifier door Infineon. Donderdag werd duidelijk dat de geruchten klopten. De Duitse chipreus, in 1999 ontstaan als spin-off van moederbedrijf Siemens, heeft laten weten zijn Amerikaanse branchegenoot over te nemen. Daarvoor legt het bedrijf 3 miljard dollar, ofwel 2,2 miljard euro, op tafel.

Infineon, dat onder andere chips produceert voor de auto-industrie, krijgt met de overname toegang tot de energie-efficiënte chips van zijn Amerikaanse branchegenoot. De overname moet bij beide bedrijven kostenbesparingen opleveren, terwijl Infineon hoopt dat het zijn productielijnen van 300mm-wafers in Europa beter kan gaan benutten.

Door de overname is de kans aanzienlijk dat er bij International Rectifier banen verloren gaan. De administratieve kosten zouden bij het Amerikaanse bedrijf hoger liggen dan bij Infineon. De acquisitie wordt naar verwachting volgend jaar geheel afgerond.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-08-2014 • 13:51

19

Submitter: Obelink

Reacties (19)

19
17
15
4
0
0
Wijzig sortering
We weten wat Infineon doet maar kan iemand mij vertellen wat International Rectifier deed/doet? En dan bedoel ik niet dat de website geplaatst zou worden maar wat er zo specifiek is dat Infineon ze overneemt...

[Reactie gewijzigd door magatsu op 24 juli 2024 04:44]

Heel concreet: ze maken diodes (zoals hun naam al zegt hun oorspronkelijke business, maar voor dit verhaal niet zo relevant) en leggen zich al jaren toe op het maken van MOSFET's (zoals schakeltransistoren voor de spanningsregelaars op computermoederborden, maar ook zwaardere voor gebruik in industrieele apparatuur), IGBT's en aanverwante halfgeleiders.

Dat laatste doen ze beter (bij een FET heb je het dan over een lagere inwendige weerstand in ingeschakelde toestand, hogere stroomdichtheid, kortere schakeltijd, lagere stuurspanning, enz.) dan Infineon, en kennelijk had Infineon er 2,2 miljard voor over om die techniek en de bijbehorende R&D in huis te halen. Gewoon cross-licensing agreements afsluiten was vermoedelijk goedkoper geweest om de productiecapaciteit te benutten, maar ze hebben duidelijk meer ambitie dan dat.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 04:44]

De diodetak is al een tijd geleden verkocht aan Vishay.

De belangrijkste tak is vermoedelijk hun high-voltage proces. Ze hebben een aantal high-voltage drivers waar de concurrentie niet aan kan tippen.

Qua MOSFET's zijn ze vaak de eerste met bepaalde specs. Ze lopen ongeveer gelijk met Infineon en ST wat dat betreft.

Het grappige is dat ze nu weer een tak hebben met IPM's (Intelligent Power Modules). Deze was bij Infineon apart ondergebracht bij Eupec.

Ik hoop niet dat International Rectifier wat leverperformance nu Infineon achterna gaat. Infineon heeft een aantal automotive produkten (High Side drivers) waarvan de verkrijgbaarheid dramatisch is. Constante allocaties, levertijden van 26 weken e.d.

Al met al een logische overname. Veel dezelfde produktlijnen, veel dezelfde klanten, veel aansluitende patenten.
Dank voor je aanvullingen en correcties! Infineon was er in de Siemenstijd al berucht om dat de levering lastig was (apparatenfabrikanten hadden vaan een second source nodig zoals Intermetall, Telefunken of Philips om van levering verzekerd te zijn) en had er ook nog wel eens een handje van om secondsourceloze IC's te discontinuen.
Wat al in het artikel staat "...toegang tot de energie-efficiënte chips van zijn Amerikaanse branchegenoot. "

Verder in de WSJ:
"...specializes in different parts of the power-management market and also is developing products based on a material called gallium nitride that Infineon said also was attractive."

http://online.wsj.com/art...-for-3-billion-1408552155

[Reactie gewijzigd door Chocoball op 24 juli 2024 04:44]

IR heeft enkele uitzonderlijk efficiënte ontwerpen voor MOSFETs (transistor) en andere half geleiders. Daarnaast produceren ze nog wat andere dingen omtrent energie verbruik en conversie, alsmede wat controllers.

Voor Infineon betekent het dat hun fabs iets meer werk krijgen omdat ze de chips van IR zullen gaan produceren, tegelijkertijd betekent het dat ze hun eigen chips iets efficiënter kunnen maken en gewoon hun technologie portfolio uitbreiden. Het gaat uiteraard wel vooral om hun MOSFETs :)

[Reactie gewijzigd door Werelds op 24 juli 2024 04:44]

Ah dank u! :) Ik snap ook wel dat het energie efficiëntere chips zijn... Maar dit is wel duidelijker :)
IR maakt efficiëntere chips.
Het artikel goed lezen helpt, nieuwe (energiezuinige) techniek, en betere efficiency:
Infineon, dat onder andere chips produceert voor de auto-industrie, krijgt met de overname toegang tot de energie-efficiënte chips van zijn Amerikaanse branchegenoot. De overname moet bij beide bedrijven kostenbesparingen opleveren, terwijl Infineon hoopt dat het zijn productielijnen van 300mm-wafers in Europa beter kan gaan benutten.
De overname moet bij beide bedrijven kostenbesparingen opleveren
Dat mag dan wel een flinke kostenbesparing zijn als het waard is om eerst 2,2 miljard(!) euro uit te geven.
De researchkosten worden minder, aangezien ze de kennis van het bedrijf dat ze overnemen kunnen gebruiken. Researchkosten (R&D) zijn vrij hoog op dit gebied.
Die 2.2 miljard hoeven ze niet (volledig) door kostenbesparing terug te verdienen :)
De waarde van de productiemiddelen, kennis, marktaandeel en intelectual property is natuurlijk ook in die 2.2 miljard inbegrepen, mochten ze International Rectifier in de toekomst verkopen dan heeft dit nog steeds een waarde ongeacht of zij er kostenbesparingen mee hebben gerealiseerd.
De Duitse chipfabrikant Infineon heeft... zijn Amerikaanse sectorgenoot International Rectifier overgenomen
Goed bezig, die Duitsers.

Lees ook: http://www.infineon.com/c...2014/INFXX201408-056.html
Zolang ze maar de IRF940N blijven produceren vind ik alles best :-)
het gaat over de maat wafers, niet over het aantal nm van het productieproces
En bovendien is een i3 of i5 geen vermogens-FET of een van de andere specialiteiten van IR, dus ikke ni moet zich beter inlezen (even klikken op www.irf.com was voldoende geweest). Al geef ik toe dat de titel van het artikel knap verwarrend is, omdat de gemiddelde lezer vanuit computerperspectief (www.tweakers.net inplaats van www.circuitsonline.net) chips niet associeert met vermogenselectronica.

P.S. Ikke ni had kunnen weten dat het niet om de procesafmetingen ging. Bij 300mm denk je dan al gauw aan zendbuizen of dergelijke technologie waar IR noch Infineon zich mee bezighouden. In elk geval niet aan halfgeleiders. Of eigenlijk zelfs dat niet eens, want ook daar zijn de kleinste details in het sub-millimetergebied.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 04:44]

Ja man ze maken transistors van 30cm, groter dan de aller eerste transistor.
Bigger=better! Grotere transistors=grotere vermogen=grote grote snelheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.