Wiki voor digitale leermiddelen gaat volgend jaar van start

Minister Plasterk van het ministerie van OC&W wil dat Wikiwijs, het open platform voor digitale leermiddelen, bij de start van het schooljaar 2010-2011 in de lucht is. Nog dit jaar moet een bètaversie van de wiki online verschijnen.

Wikiwijs, waarvoor de eerste plannen in december aan de Tweede Kamer werden gepresenteerd, moet een open onderwijsplatform worden, waarop elektronische schoolboeken in wiki-vorm en op niet-commerciële basis worden aangeboden. De wiki richt zich in eerste instantie op het primair en voorbereidend onderwijs, en in tweede instantie op mbo, hbo en wo. Het open, digitale leermateriaal moet uitsluitend door docenten en medewerkers van relevante organisaties kunnen worden aangeleverd en bewerkt.

Volgens minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn docenten en andere betrokkenen 'met voortvarendheid' aan het Wikiwijs-project begonnen. Als voorbeeld wordt de Open Leermaterialenbank aangehaald, een zoekmachine die het beschikbare aanbod van open digitale leermiddelen moet ontsluiten.

Het Wikiwijs-project moet door Kennisnet en de Open Universiteit in goede banen worden geleid. Zij zullen volgens de plannen van OC&W een meerjarig stappenplan ontwikkelen dat nog deze zomer klaar moet zijn. In de tweede helft van 2009 moet vervolgens een bètaversie van Wikiwijs online komen, terwijl de website bij het begin van het schooljaar 2010-2011 voor het gehele onderwijs toegankelijk moet zijn.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-04-2009 • 13:10

21 Linkedin

Reacties (21)

Wijzig sortering
Het is maar wat je wil, maar over het algemeen leer ik beter uit een boek. En dan met wat aantekeningen in mijn laptop lukt het altijd wel prima. Ik kan gewoon niet goed studeren uit een computer omdat het mij altijd beperkt, je kunt niet overal even je laptop openslaan en naar die wiki gaan. Een boek kan je overal gebruiken. Misschien is het beter als ze gewoon wat goede software maken om daar deze "online-boeken" te raadplegen, want voor zover ik weet zitten er alleen nadelen aan. (Naast dat het goedkoper is qua productie en milieuvriendelijker)
Maar als je op de lange termijn kijkt is het zo gek nog niet. Vroeg of laat doen de e-readers hun intrede in het onderwijs zoals de notebooks dat enkele jaren geleden al gedaan hebben, dan werkt een dergelijk systeem geweldig lijkt me. Dit lijkt me een prima initiatief. Ik vraag me af in hoeverre Nederland hiermee voorop of juist achterop ligt ten opzichte van andere landen...

[Reactie gewijzigd door DJMurtz op 10 april 2009 13:28]

Maar juf, dat is niet fout, kijk maar in de geschiedenis van de wiki-entry!

Lijkt me niet de bedoeling van het onderwijs, om lesmateriaal aan te bieden dat inherent niet vastligt.
je kunt niet overal even je laptop openslaan en naar die wiki gaan.
Daar wordt het imo op scholen deze jaren wel tijd voor.
Wie zegt dat de informatie uit deze wiki niet kan worden verwerkt in boeken op papier of later e-readers?
Het is een toch wel een interessant project. De wiki als informatieportaal heeft zichzelf wel bewezen inmiddels. Tevens is de manier van opslaan zodanig dat je het straks ook kunt weergeven op je telefoon en op toekomstige apparaten zoals de Kindle. Papier is binnen niet al te lange tijd passé, dat is onoverkomelijk. We zitten in een overgangsperiode waarin de eerste digitale boeken buiten de traditionele PC om al hun intrede hebben gedaan. Er is nog niet zoveel aandacht voor maar neem maar van mij aan dat dit in een stroomversnelling gaat raken de komende jaren.
Anoniem: 264603
@Eriky12 april 2009 10:44
Papier is binnen korte tijd passe. Nou wordt een lekkere zooi dan op het toilet :) :)
In de XO van OLPC zit ook een e-reader, die lekker leest, geen moeie ogen en bijna geen energy gebruik. Deze zomer komt er waarschijnlijk een scherm op de markt met dezelfde functionaliteit als de XO. :)

Misschien gaan ze (of kunnen we ;) ) Wikieducator (reeds in 5? Talen) naar NL vertalen.
Lijkt mij een prima idee. Op mijn werk ben ik het gebruik van een interne bedrijfs-Wiki aan het promoten. De kracht van een Wiki is, mits goed onderhouden, dat de kennis levend blijft. Met de discussie tab kunnen lezers commentaar geven op de inhoud van een pagina. De eigenaar van de pagina kan met de terugkoppeling de pagina corrigeren of uitbreiden. Voor het kader kan je in de historie tab teruglezen wat de wijzigings geschiedenis van de pagina is. De drive van waaruit ik voor mijn werkgever naar een wiki systeem kijk is de snelheid waarmee ons bedrijf verandert. De behoefte bestaat om bedrijfskennis flexibeler vast te leggen, waarbij de verandersnelheid hoger ligt als die van een klassiek voorschriftensysteem.

Web pagina's i.h.a. bieden natuurlijk al de nodige dynamiek voor het kunnen aanpassen van de inhoud, maar de commentaar en historie pages maken (gecontroleerd) onderhoud mogelijk. Hierbij kan de inbreng van meer personen behalve de maker aan bod komen. Zo gaat een kennissysteem voor leerstof tot de mogelijkheden behoren. Visioen: geen gemopper meer van leraren op de leerstof. De leraar/lerares heeft zijn suggesties aan de comment tab van de pagina toegevoegd, wat op zich al fustraties wegneemt. Voor de leerstof ligt er een kans om met relevante edits een groter draagvlak te bereiken en actueel te blijven.

Zijn er valkuilen? Natuurlijk! Dit zou, zeker voor het onderwijs, een nieuwe toepassing worden van slimme webtechniek. Is er voldoende kennis binnen de onderwijsgelederen aanwezig om de goede koers hiervoor uit te zetten? Gaat het kennissysteem zich niet gedragen als een nerveus-geregeld systeem met over elkaar heen vallende edits? Of wordt het kennissysteem weer te rigide afgetimmerd (mijn angst) waardoor de dynamiek van een open wiki systeem teniet wordt gedaan.

De bezwaren die ik hierboven lees bevinden zich naar mijn idee in de sfeer van de praktische uitvoering. Hoort het bij de taakomschrijving van de leraar/lerares? Waarom niet? Misschien haalt een prestatiebeloning hen over de streep. Dat uit de uitgevershoek sceptisch wordt gereageerd is begrijpelijk, er wordt in hun vijver gevist. Uit de berichtgeving kan ik het niet opmaken, maar het lijkt me wijs de uitgevers in dit plan te betrekken voor zover dit nog niet is gebeurt.

Tot slot. Zet een dergelijke wiki eens af tegen een leerboek....
Een leerboek is toch niet meer van deze tijd! Lineair, niet associatief, statisch. Hoe verwacht je dat een jonge, door internet geinspireerde, geest geboeid blijft door op deze wijze aangeboden lesmateriaal?
Goed plan maar als ze dat nou doen in samenwerking met wikipedia anders moet ik straks in 6 verchillende wiki's zoeken om aan mijn informatie te komen.
De overheid heeft het woordje database ondekt. met gevolg dat databases als paddestoelen uit de grond schieten zonder enige vorm van samenhang.
Helaas werken database kopellingen wel goed als je enemy of the state bent .Jammer :(
Dit is ook lesmateriaal dat je op scholen krijgt, niet meer, niet minder. Verder mag de overheid niet zomaar met wikipedia samenwerken (europese aanbesteding enzo).
Als daar behoefte aan is dan komt er vast wel iemand die een interwikizoekmachine maakt waarmee je direct in meerdere wiki's kan zoeken.
Zijn er eigenlijk al landen waar dit inmiddels een beproefd concept is? Ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe zo'n Wiki functioneel gezien nu eigenlijk is.
Ik weet geen links naar voorbeelden, maar er zijn al landen waar 1 of enkele boeken die in wiki-vorm ontwikkeld zijn gebruikt worden.
VO is voortgezet onderwijs en iet voorbereidend onderwijs. ( dat is de V in Vmbo wel)

De wiki is o.a. een bronnenbank voor het zelf verder aanmaken van materiaal dat bijv in de eigen elo gezet kan worden.
Anoniem: 272016
10 april 2009 15:15
Op deze website gebeurt dit al:
http://www.timloto.org en
http://www.timloto.org/nl/matrix.html

Maar dan speciaal voor autotechnische opleidingen, voornamelijk voor MBO-niveau 4.
Als je een stuk of wat ervaringen van methodenmakers op een rijtje zet, kan je best wel sceptisch zijn over dit plan. Lees bijv. eens http://www.drs-online.nl/artikel.php?ID=640

't Schijnt zonder subsidie echt niet te kunnen: docenten maken prachtige lessen en stellen die gratis beschikbaar aan collega's van andere scholen. Het moe tje maar gebeuren: je stopt een uur of 30 in een leuke serie van 4 of 5 lessen en die ene "luie" collega maakt mooie sier met jouw lessen.
Anoniem: 269787
@pverrips11 april 2009 00:30
je stopt een uur of 30 in een leuke serie van 4 of 5 lessen en die ene "luie" collega maakt mooie sier met jouw lessen.
Daar zie ik het probleem niet van in. Juist mooi dat jou lessen gebruikt worden tog? tenminste, zo zie ik ook zo veel youtube lessen (piano leren? bv.) die juist gewoon online worden gezet om meer mensen te bereiken.
Precies want ergens wordt er zo dubbel werk voorkomen. Nu moet dit wel binnen de perken blijven anders wordt het aanbod schraal. Het is tegelijkertijd een goede mogelijkheid om te laten zien wat je als onderwijzer in huis hebt. Verder is school een en al subsidie in de vorm zoals wij die kennen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 264603 op 12 april 2009 10:48]

Het open, digitale leermateriaal moet uitsluitend door docenten en medewerkers van relevante organisaties kunnen worden aangeleverd en bewerkt.
dan ben ik wel benieuwd wie mijn inspanningen daar voor betaald ??
een onderwijs medewerker gaat toch niet in zijn vrije tijd die wiki maken en bewerken

bij de taak van onderwijzer of onderwijs ondersteuner hoor dit niet.

dus als ze die wiki goed en degelijk vol willen krijgen, zullen ze de mensen toch
een dikke vergoeding moeten geven.

een normale uitgever betaald zijn schrijvers toch ook !!
De overheid wil natuurlijk wel de touwtjes in handen hebben en niet afhankelijk zijn van een organisatie als wikipedia. Ook is wikipedia niet 100% betrouwbaar en zal de wiki informatie bevatten die direct zijn gescanned uit schoolboeken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee