Zuid-Korea wil internetsnelheden verder opschroeven

De Zuid-Koreaanse overheid wil de snelheid van de internetverbindingen in het land verder opschroeven. Eind 2012 moet elke Zuid-Koreaan beschikken over een verbinding met een snelheid van 1Gbps. Het land loopt internationaal al voorop.

Vlag Zuid-KoreaOp dit moment beschikt de gemiddelde Zuid-Koreaan over een verbinding met een snelheid van 100 megabit per seconde, waarvoor doorgaans een bedrag rond de 28 euro per maand moet worden neergelegd. Die snelheid is al fors hoger dan de downloadsnelheid van 17,5Mbps waarover Nederlandse internetgebruikers volgens iPingTest gemiddeld beschikken.

Met de snelheid van 100Mbps is Zuid-Korea echter nog niet tevreden; de overheid wil dat aan het einde van 2012 iedere Zuid-Koreaan de beschikking heeft over een internetverbinding met een snelheid van 1Gbps. Dat bericht The New York Times. Het is niet bekend of het daarbij enkel om downloadsnelheid gaat, maar dat is wel waarschijnlijk. In een pilot onder 5000 huishoudens betalen deelnemers rond de 20 euro voor internettoegang met een dergelijke snelheid. het is onbekend welke prijzen de markt zal hanteren, al zullen die waarschijnlijk hoger liggen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

22-02-2011 • 11:58

99 Linkedin

Reacties (99)

99
99
50
4
0
7
Wijzig sortering
voor 20 euro per maand wil ik dat ook wel. waarom moet het in nederland allemaal zo gruwelijk duur zijn, terwijl ze in zuid-korea helemaal niet zo rijk zijn.
Hoe bedoel je? Mensen in Zuid-Korea zijn ongeveer net zo rijk als mensen in Japan, Italië, Frankrijk en Spanje (bron: International Monetary Fund 2010).

Het is daarnaast (net als Nederland) een relatief klein en dichtbevolkt land.

Wij hebben gewoon de pech dat de minister 20 jaar geleden heeft gezegd dat in Nederland de overheid zich niet wilde bemoeien met Internetverbindingen.

De meeste grote steden hebben hier dus nu nog steeds geen glasvezel voor particulieren en is er ook geen uitzicht op wanneer en of dat ueberhaupt nog gaat gebeuren. :(
Op een handvol nieuwbouw industrieterreinen hebben de meeste bedrijven in Den Haag ook geen glasvezel. SDSL van 2.3Mbit of maximaal 4x2.3Mbit is vaak enige optie. Belachelijk natuurlijk.
De glasverbindingen liggen er wel degelijk, maar die willen ze alleen nog niet beschikbaar stellen.
Op die manier kunnen ze ook de prijzen kunstmatig hoog houden.
Zolang er nog onvoldoende concurentie / aanbod is op de hogere snelheden zal een aanbieder niet zo snel geneigd zijn om er zelf ook mee te beginnen.
Waarom een 100Mbit aanbieden als ik vele malen meer kan verdienen aan het alleen aanbieden van (dure) 2.3 Mbit verbindignen?
Klopt en die Koreanen lopen super ver voor op technologisch gebied. Ik heb zelfs gehoord (weet niet of het klopt) dat ze HD televisie gratis de lucht in gooien
Geldt alleen voor de regio Seoul. Daar wonen de helft van de 48 miljoen Koreanen. Buiten Seoul is het niet spannend, binnen Seoul hoge levensstandaard. Kom er net vandaan :-)
Zuid-Korea is het rijkste land van Azie op Japan na. Bovendien technisch zeer vooruitstrevend: Hyundai, Samsung en LG om maar wat te noemen. Verder wonen er bijna 50 miljoen mensen in een land wat 2.5 keer zo groot is als Nederland. Bedenk daarbij dat de steden VEEL groter zijn dan hier. Zo wonen er in Seoul 11 miljoen mensen en in de hele agglomeratie meer dan 23 miljoen. 3x zoveel als in onze Randstad, in een veel kleiner gebied.

Al met al veel redenen waarom voorop lopen relatief eenvoudig is.
Het rijkste land van Azië (ik mag aannemen dat je dan uitgaat van het BBP per hoofd) op Singapore, Japan, Israël, Brunei, Oman, Bahrein, Koeweit, Qatar en de VAE na ;)
Sterker nog, ze staan op de twaalfde plaats.

Maar de meeste landen worden tot het "midden oosten" gerekend. Het is een relatief rijk land. Overigens zijn Spanje en Frankrijk ongeveer twee keer zo rijk als je kijken naar GDP per capita.
Nee, ik kijk niet naar het BBP per hoofd, want dat geeft een vertekend beeld. Enkele van de landen die jij noemt staan namelijk niet echt bekend om de eerlijke verdeling van hun rijkdom. In Zuid-Korea is dit wat eerlijker verdeeld.
was meteen ook mijn eerste idee , goed abbonement ,verschrikelijke prijzen ...
Zuid-Korea niet rijk? Vergis je je niet met Noord-Korea?
Ik zeg altijd al tegen vrienden: "Zuid-Korea is één grote LAN!" Moet wel bij gezegd worden dat ze die snelheden bij lange na niet halen buiten het land. ^_^
Ik haal van ong. 10 Zuid-Koreaanse peers in mijn µTorrent rond de 3MB/s-6MB/s, terwijl ze onderling naar elkaar met 9MB/s pompen (ook als hun lijn niet zo erg belast is).
Als reactie op sjaakwortel: Ja, ze streamen daar zowat alles; VOD is dagelijks gemeengoed.
Inderdaad. Ik woonde tot voorkort in Korea en de verbinding lokaal is zeer snel, maar zodra je iets uit het buitenland probeert te halen (http, ftp, p2p, remote desktop) dan gaat het als stront door een trechter. Dat geldt voor zowel Nederlandse, Australische als Amerikaanse sites/computers. Verbindingen met Japan lijken wel in orde. Ik vraag me al een tijdje af waar dat door zou komen. Misschien zijn de intercontinentale kabels overbelast?

Het lijkt er met torrent verkeer echter op dat het geknepen wordt. Als ik in Nederland ben en vanuit daar Koreaanse torrents download, gaat het per peer precies met een bepaalde snelheid rond de 500KB/s altijd. Dat vind ik wat te toevallig.
20 euro voor zon internetsnelheid das zeker niet veel. Ik vraag me alleen af waar ze al die bandbreedte voor nodig hebben (illegale meuk downloaden of HD streamen?)
Ik vraag me alleen af waar ze al die bandbreedte voor nodig hebben
Stel ik heb een briljant idee, the Next Big Thing, maar helaas hebben klanten een >100Mbit netwerk verbinding nodig om er gebruik van te kunnen maken. Hoeveel investeerders zouden er geld willen stoppen in een project waarbij het aantal potentiële klanten 0 is ?

m.a.w. er zijn geen diensten die zo'n snelle verbinding nodig heeft omdat er gewoon geen potentiële klanten zijn voor zo'n dienst.
kijk naar diensten als Onlive, hiermee kan je games spelen die ergens op een server draaien, hoe sneller het internet en hoe lager de latancy des te beter het werkt.

Maar ook voor HD content is een snelle internet verbinding mooi.

Straks hebben we allemaal een internet verbinding die snel genoeg is en er voor zorgt dat normale desktops overbodig worden. De rekenkracht van de pc komt dan uit datacenters en streamt heel de ervaring naar je huiskamer.

Dat is de toekomst
Ehm de snelheid van de verbinding heeft weinig met de latency te maken hoor ;)

De enige reden dat je tegenwoordig een betere latency ziet op de meeste verbindingen dan een paar jaar geleden is omdat veel bedrijven van peering gebruikmaken en hun backbones aan elkaar geknoopt hebben en omdat steeds meer servers lokaal geplaatst zijn in plaats van aan de andere kant van de grote plas.

Het idee dat in de toekomst alle berekeningen weer in een data center zullen gebeuren en niet meer thuis is pure fantasie simpel weg omdat de kosten van een CPU cycle in een datacenter een stuk hoger zijn dan bij jouw thuis. Natuurlijk kun je flink wat bezuinigen door bijvoorbeeld de uitgaven aan hardware uit te besteden en de hardware te huren maar voor een verevent gebruiker van games en applicaties die veel CPU/GPU gebruiken kom je al snel tot de conclusie dat het goedkoper is om de uitgave voor de hardware te doen en hier een paar jaar gebruik van te maken voor je de nieuwe hardware koopt.

Vergeet niet dat het spelen van een game of he werken met bijvoorbeeld photoshop in jouw toekomst per uur, minuut of seconde moet worden betaald. Dat houd dus in dat je al snel op een punt komt waarbij de extra hardware voor fail over en natuurlijk monitoring van de hardware en de load etc etc etc... de kosten van het gebruik per minuut komen altijd hoger uit dan de kosten die jij zou maken als je het systeem zelf thuis hebt staan.
Het resultaat is dat je dus op een gegeven moment na bijvoorbeeld 4 uur per dag of 8 uur per dag net zo veel kosten hebt gemaakt in het data center als jij zou maken als je het systeem thuis hebt staan en ook rekening houd met de afschrijving van de hardware en de kosten van het falen van het systeem mee neemt.
Als jij meer dan die 4 of 8 uur per dag gebruik van de game of app wilt maken dan is het gewoon goedkoper om het thuis te draaien.
Om die reden zal er altijd een redelijk aantal mensen over blijven die de hardware gewoon thuis neer zetten omdat het simpel weg goedkoper is. Koppel daar ook nog eens de menselijke drang om te bezitten en te controleren aan en je hebt een hele sterke lang niet altijd redelijke wil om gewoon zelf het systeem te beheren en te draaien.

Het kijken van HD streams is een leuk voorbeeld het probleem hier is dat je al snel in problemen komt met kosten. De kosten om een film legaal te hosten en te verspreiden op deze manier zijn enorm alleen al in royalty's en rechten koppel daar dan nog eens de hardware kosten aan en natuurlijk het feit dat jij maar ook de twee honderdduizend andere mensen op de wereld die deze film allemaal ongeveer op het zelfde tijdstip willen zien en je komt al snel uit op een enorme hoge prijs per film. Nu klinkt het heel erg raar natuurlijk maar dankzij de mogelijkheid om zelf een systeem te draaien en bijvoorbeeld zelf een paar honderd GB aan harddisk ruimte te regelen voor het opslaan van deze zelfde film.
Nu is het enige probleem daar dat je legaal NOOIT een film op je harde schijf mag zetten als je de rechten houders vraagt. Je kunt natuurlijk wel de Blu-Ray koppen maar dan zit je aan het wisselen van de disks vast niet echt gebruikers vriendelijk natuurlijk, In Nederland mag je voor eigen gebruik een kopie maken van de disk maar dat gaat in veel landen niet op en daar naast mag je ook niet bijvoorbeeld de beveiliging van de disk af slopen etc...
Daar komt de wereld van de piraterij om de hoek kijken. Dankzij de onternet gebruikers met de papegaai, de ooglap en het houten been kun je heel eenvoudig en snel de een kopie van de film bemachtigen en deze opslaan op een harde schijf met een snelle verbinding zo als hier boven genoemd doe je niet veel langer over de download als de tijd die jij nodig hebt om de popcorn in de magnetron te stoppen en een glas drinken er naast te zetten. Zo lang dat blijft bestaan zal de markt voor de streaming TV en film net als de streaming games en applicaties altijd flinke concurrentie ondervinden van de piraten op de digitale golven...
Immers mensen willen bezitten en willen hebben dat is iets dat we al van jongs af aan leren en ingeprent worden dus natuurlijk als wij de film op ons eigen systeem kunnen zetten en deze zelf kunnen bekijken wanneer wij dat willen dan zal dat voor heel veel mensen de meest gewilde optie zijn. Nog niet eens omdat ze zo slecht zijn maar omdat de zelfde entertainment industrie die de piraten zo bestrijd ons aan alle kanten probeert te overtuigen dat bezit het grootste goed is in deze wereld. Voor al het bezit van zo veel mogelijk van hun producten, het enige probleem voor hun is dat we deze producten gratis in ons bezit kunnen krijgen. :)
En wat gebeurt er met de huidige zware gameconsoles?

In ieder geval moet er meer dan alleen de bandbreedte en datacenter inrichting veranderen. Ook het netwerkverkeer mag efficiënter, en de uptime betrouwbaarder dan de (meeste?) huidige providers bij zo'n afhankelijkheid. Maar ik ben benieuwd!
Ik heb thuis al jaren gigabit liggen. En ik denk dat er best meer mensen zijn die dat hebben. Zeker als ze snelle internet verbindingen hebben.

An nu heb je nog niet veel aan 1Gb/s internet maar wie zegt dat dat eind 2012 ook nog zo is? Wellicht zijn er dan wel dingen waarvoor het nuttig is.

Ik zou graag sneller internet willen tegen een betaalbare prijs. +100mbit inet in nl is nog erg duur.
Draai het om: met <1Mbit kun je tegenwoordig niet eens meer fatsoenlijk een Youtube filmpje bekijken, terwijl het 'nergens voor nodig' was in het 56k tijdperk.
Ik heb thuis al jaren gigabit liggen. En ik denk dat er best meer mensen zijn die dat hebben. Zeker als ze snelle internet verbindingen hebben.
Ik denk dat de meeste mensen niet eens weten wat Gigabit is. Ze hebben het ook niet nodig, want draadloos (veel makkelijker) kan 't niet.

Onder tweakers zal het zeer zeker meer algemeen zijn, ik heb zelf ook deels gigabit, en ik ga binnenkort nog wat upgrades aan de infra doorvoeren op dat vlak. Gewoon, omdat het leuk experimenteren is.
Investering -> Geldschieters
Dit wordt natuurlijk zwaar gesubsidieerd en ook in geinvesteerd door bedrijven. Een pilot van 5000 vind ik dan nog meevallen trouwens. Maar ik zie het wel een beetje als overdreven 1gbps. Want inderdaad, waar heb je dat voor nodig! Als ze nou eens wat aan de latency deden. Dan kun je tenminste goed gamen met de Zuid Koreanen! :*)
Het gaat om Zuid-Korea, niet te vergelijken met Europa. In Zuid-Korea bekeken ze al tv op PMPs toen wij in de ipod hype kwamen.
Wat ik dan niet zo goed begrijp in deze is waarom deze snelheden nog steeds in bit worden uitgedrukt.

Het lijkt nu ontzettend veel, maar in werkelijkheid is 100 mbit nog steeds "maar"
12,5 MByte download. Hoewel de upload voor onze begrippen wel een stuk hoger ligt.
Lijkt mij dat we voor hogere snelheden moeten streven.

Is dit gewoon puur marketing door de internetproviders? Of maakt het dit gemakkelijker?
Bv: 20mbit is maar 2,5 megabyte.
Wat ik dan niet zo goed begrijp in deze is waarom deze snelheden nog steeds in bit worden uitgedrukt.
Omdat het internet effectief gezien bits verstuurd.
En wat staat er op je harde schijf dan?

Die termen worden toch altijd aangepast todat het veel lijkt. 0.025 gbit klinkt ook niet echt spectuculair maar is wel sneller dan 20 mbit.
Precies om de reden die je nu aangeeft. Het 'klinkt' allemaal veel meer.

Overigens, in de praktijk kan je beter door 10 delen ipv 8. Je hebt namelijk altijd wat overhead en dergelijke. :)
Volgens mij is het vanaf begin af aan al in bit geweest.
Volgens mij zijn ze ooit begonnen met Baud, vanaf de 14.4k modem doen we het in bits.
Wat ik dan niet zo goed begrijp in deze is waarom deze snelheden nog steeds in bit worden uitgedrukt.
Ik wel. Het gaat namelijk serieel over de lijn, bits komen dus 1 voor 1 aan, voor de lijn maakt het niet uit of je 3, 5 of 1024 bits verstuurd.
Sjonge,

Hoe kan het daar eigenlijk 5x -10x goedkoper dan in Nederlands/europa worden aangeboden?

Weet iemand dat?
En kan de EU of Nederland hier niet zoveel mogelijk navogling aan geven?
Ze hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden. Zuid korea bewijst dat het dus mogelijk is om veel goedkoper veel sneller een internetinfrastructuur op te leveren.
5-10x goedkoper? UPC biedt bijvoorbeeld 120mbit voor 50 euro/maand. In ZK is het 28 euro per maand voor 100mbit gemiddeld.

Zo erg is het verschil dus niet meer.
Upload is daar ook gewoon 100Mbit. Je hebt daar dus een volwaardig symmetrische verbinding. Niet zoals die halfbakken asymmetrische verbindingen van hier (uitzonderingen daargelaten)
Dat is 1 abbo, zet dat nu eens weg tegen de enorme hoeveelheid 20 of 8mbit abbo's voor 20 euro in de maand? Snelheid is factor 5 tot factor 10, prijs is nagenoeg gelijk.

UPC 120mbit is lang niet overal beschikbaar.
Anoniem: 369660
@evonck22 februari 2011 13:12
Omdat de bevolkingsdichtheid veel groter is dan in Europa en er verhoudingsgewijs veel meer high-tech bedrijven zijn. Tel daarbij een pushende regering op en je bent er.
Nederland is ook vrij dichtbevolkt
Modernere infrastructuur lijkt mij, ze zijn later begonnen met het 'rijk worden' dan wij hier in Nederland hebben gedaan waardoor het glas waarschijnlijk al overal ligt waar wij daar nu nog bezig zijn.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 23 februari 2011 10:12]

Anoniem: 207972
@evonck22 februari 2011 12:25
Wat dacht je van kosten (stroom, personeel,...) hoe hoger die zijn nu ja je begrijpt waar ik naartoe wil.
Die zijn om en nabij hetzelfde ;) je moet niet denken dat Korea een 3e wereld land :) De kosten zijn vergelijkbaar als in Europa
Zo, zo. Doen ze lekker daar. 100 Megabit voor 28 euro. Waarom betalen wij hier dan nog ongeveer 35 euro voor 24 Megabit?
Ja, hangt ervan af waar je zit. 40 euro voor 100mbit glas is ook beschikbaar, zij het mondjesmaat. Ik zie nog niet dat nederland overal fiber heeft liggen in de komende 3-5 jaar.
petje af voor die koreanen.
Ligt ook aan welke privider je beschikbaar hebt in je gebied..

Ik heb hier 100 Mbit up en down voor 32.50 per maand. (onsbrabantnet)
Met HDTV + telefonie zit ik op 65 euro per maand.

Ik zat voorheen bij UPC met hetzelfde pakket maar dan 60-6 Mbit en betaalde 95 euro per maand.

Bij UPC betaal je voor alleen al internet hetzelfde kwijt als mijn totale onsbrabantnet pakket als je vergelijkbaar wilt gaan zitten.... 50 euro 120Mbit (indien beschikbaar) en dan nog eens 16.80 kabel kosten

[Reactie gewijzigd door Thalaron op 22 februari 2011 14:32]

Heel leuk en aardig, maar 1 Gbps is wel heel erg overkill naar mijn mening. Wat is voor consumenten het nut van zo'n hoge snelheid?
Simpel, de internetlijn zal nooit de limiterende factor zijn bij nieuwe features of technieken. Video ongecomprimeerd bekijken, audio is hoogste vorm, mischien zelfs remote gaming (dus niet OnLive principe, maar puur data op afstand).
That's true Korean Grit!

Ik kan wel zien waarom, de hoeveelheid internet cafe's in Zuid Korea is vele malen hoger dan in Nederland. Mijn studentenhuis bottleneckt af en toe al met 7 inwoners en 50mbs, ik wil niet weten hoe dat zou verlopen met 100 computers in 1 ruimte met 100mbs (al kan dat natuurlijk weer wel aan de bekabeling liggen).

Ze zien het gewoon als een grote stap voorwaards (AND SAVE ME THE F-ING KIM JEONGIL PUNS PLEASE!), een andere stap in hun onlestbare dorst om zichzelf te bwijzen.
Kim Jong Il is van Noord-Korea. Dit gaat over Zuid-Korea. Dus waar heb je het over?
De Grote Sprong Voorwaarts (vereenvoudigd Chinees: 大跃进; pinyin: Dàyuèjìn; Kantonees: Taai Juk Chun) was de benaming voor het tweede Chinese vijfjarenplan, dat op last van de communistische partijleider Mao Zedong in 1958 werd gelanceerd.

Misschien dat je nu snapt waarom hij zegt van bespaar me de grappen over een "grote stap voorwaards" ?
Anoniem: 380368
@Juwayri22 februari 2011 12:14
Vanaf wanneer spreek je over overkill? Gans mijn familie heeft telenet met limiet en verbruiken amper 5 gig per maand aan traffic. Als ik dan zeg dat ik geen traffic heb bij Scarlet noemen ze dat ook al "overkill".

Alles hangt af hoe en met wat je het vergelijkt... :) Als iedereen in Zuid Korea tegen de sterren op streamt in HD via VOD, dan is 1Gbps misschien geen overbodige luxe...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380368 op 22 februari 2011 12:15]

|:( Hier betaal je €100/maand voor 100Mbit internet. Mét downloadlimiet 8)7
Naja, daar hebben ze wellicht ook een regering :+

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 22 februari 2011 12:06]

Haha,

Nou in ieder geval breken jullie Belgen tenminste in iets all records ;)
Anoniem: 207972
@evonck22 februari 2011 12:22
Dat is nu juist typisch aan ons belgen, behalen we records dan hoor je er amper iets van of zijn we niet tevreden (snowboard freestyle, judo, regering vormen,...). Maar van ons nationaal elftal kunnen we zelf weten wat ze smorgens eten en hoe er hun slaapkamer uitziet.

Ot: die 1gig verbinding wil ik ook wel, maar ik hou mijn hart vast tegen welke prijs ze dat weer zouden aanbieden.
Een paar voorbeelden waarvoor je 1Gbps kunt gebruiken:
- meerdere games hosten voor een paar vrienden (heel populair in Zuid-Korea)
- Op afstand je pc benaderen
- TV kijken via internet of via mobiele telefoons
- File transfer gaat supersnel
- Backup van al je data en ook snel weer herstellen bij nieuwe installatie
- Desktop in the cloud
- Films en muziek in HD streamen naar je device zonder tijd in converteren te steken
- Film of muziek streamen vanaf je pc naar vrienden streamen en tegelijkertijd videobellen
- Videoconferentie in HD en later in 3D

Hoe sneller hoe beter, want dan kun je tenminste brainstormen over nieuwe toepassingen en misschien een nieuw bedrijf mee oprichten :).
Met dat soort internet zou ik perfect van thuis kunnen werken, nu is dat totaal onmogelijk.

Dat zou betekenen dat ik geen familiaal verlof moet nemen als 1 van de kinderen ziek is, maar ik gewoon van thuis zou kunnen werken.

Het internet is er voor meer dan downloaden van films die toch niet bekeken worden. 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee