Zuid-Koreaanse politie viel Googles Seoul-kantoor binnen

De Zuid-Koreaanse politie deed dinsdag een inval bij Googles kantoor in Seoul. Google wordt er in Zuid-Korea van verdacht dat het via zijn mobiele advertentiedienst AdMob illegaal persoonlijke locatiegegevens verzamelt.

GoogleGoogle kan dit soort locatiegegevens vooral gebruiken voor het op persoonlijke voorkeuren en locatie aanpassen van de getoonde advertenties. "We verdenken AdMob ervan dat het persoonlijke locatiegegevens heeft vergaard zonder medeweten of toestemming van de Korean Communication Commission", zo meldde de Zuid-Koreaanse politie dinsdag. Een Google-woordvoerder bevestigde de inval tegenover de Guardian. Google kocht AdMob in 2010 voor 750 miljoen dollar.

Op basis van vergelijkbare verdenkingen pleegde de politie van Seoul ook een inval bij de Zuid-Koreaanse webportal Daum Communications. Daum gaf echter aan dat zijn gegevens geanonimiseerd worden opgeslagen en niet naar een bepaalde persoon zijn te herleiden.

Het opslaan van locatiegegevens is niet het enige punt waarop Google botst met diverse overheden. Het bedrijf ondervindt bijvoorbeeld problemen vanwege zijn Streetview-dienst. De auto's die voor deze dienst worden ingezet, bleken data te verzamelen van open wifi-netwerken. Dit gebeurde volgens de internetgigant onbewust en Google zegt niets met de gegevens gedaan te hebben. In verschillende landen werd echter een onderzoek ingesteld, wat in Frankrijk resulteerde in een boete van 100.000 euro en het moeten inleveren van de vergaarde data.

Door Luke van Velthoven

Stagiair

03-05-2011 • 16:14

33 Linkedin

Reacties (32)

32
27
11
1
0
4
Wijzig sortering
Zit wat in. Google staat te kaart als een discutabel bedrijf als het neerkomt op de privacy.
volgens Amerikanen. Hoe representatief is dat voor de rest van de wereld?
Als het zo discutabel was zou niemand het gebruiken, JIJ vindt ze blijkbaar discutabel, dat mag, maar niet doen alsof iedereen er zo over denkt... Een bedrijf wat gebaseerd is op vertrouwen discutabel noemen :X
Er zijn al vaak zat berichten in de media verschenen wat betreft de privacyschending. Het is niet voor niets dat er al meerdere onderzoeken naar Google lopen of nog steeds bezig zijn door grote organisaties / instanties.
Daarom zegt Watercoolertje al dat JIJ het discutabel vind... Je overschat de macht van de Media (zeker in onze branche) want 90% van de gebruikers lezen toch nooit stukken over Google en hebben dus inderdaad vertrouwen in het bedrijf (zonder hierbij na te denken maar daar gaat het hier niet om)

Om het anders te zeggen... WANNEER JIJ JE MENING GEEFT MOET JE HET ER DUIDELIJK BIJ ZETTEN WANT ZONDER ARGUMENTATIE GELDT HET ECHT VOOR JOU ALLEEN EN NIET VOOR DE REST VAN DE WERELD ;)
komkom... wat wie wat dan ook hier zegt is 'zijn/haar mening', dat hoef je er niet bij te zeggen. Een mening zonder argumenten is gewoon een slecht onderbouwde mening.

De feiten, Google wordt onderzocht door privacybewakers in verschillende landen, zijn al subjectief wanneer je ze hier presenteert (door de context). Heel veel organisaties worden namelijk in de gaten gehouden en vooralsnog zijn er veel meer landen waar Google geen problemen heeft,dan wel.

Overigens denk ik dat 'de gemiddelde google gebruiker' wel degelijk weet dat google aanmerkelijke hoeveelheid persoonlijke gegevens verzamelt <i>they just don't care</i>. Veel mensen kunnen zich er waarschijnlijk ook niet zoveel bij voorstellen, maar dat bespeur ik hier op tweakers ook regelmatig. De profielen die google kan maken zijn veel persoonlijker dan men denkt, het is niet gewoon een verzameling bezochte internetpagina's.

Het vraagt gewoon een paar concrete grote schandalen voordat de wereld facebooks en googles aan banden gaat leggen.

Is google <i>shady</i>? Natuurlijk is google een bedrijf met een discutabele reputatie, dat lijkt me vrij zacht uitgedrukt (hij staat hier immers al ter discussie, dus zover zijn we al).

edit:typos

[Reactie gewijzigd door brabbelaar op 4 mei 2011 09:09]

Je kunt wel blijven doordrammen op een verkeerde interpretatie van een gebruiker of iets wel of niet subjectief is. Laat ik het zo zeggen; FEIT is dat er een hoop onderzoeken zijn geweest en ook nog steeds bezig zijn of Google wel geheel volgens de regels opereert met betrekking tot de privacy.
En het is een FEIT dat zij nog niet schuldig bevonden zijn aan enige vorm van schending tot op heden.
Discutabel betekend dat je er over kunt discussieren. Als google al vele veroordelingen zou hebben is het niet discutabel meer ;)

Daarnaast zijn ze in sommige gevallen wel degelijk schuldig bevonden. De discussie gaat dus over het feit of google bewust de privacy van gebruikers negeert of dat de fouten per ongeluk gemaakt worden.

In mijn ogen zoeken bedrijven als google en facebook bewust de grenzen op en zullen ze alles doen tenzij ze teruggefloten worden. En gegeven het gebrek aan aandacht voor privacy bij overheden is dat best eng.
Inderdaad... Raar dat mijn opmerking als ongewenst wordt gemarkeerd want ik zie steeds vaker dat meningen en speculaties als mening worden neergezet en dat betekend dat een gedeelte van de personen die het lezen het zullen aannemen als waarheid en dat is toch een slechte zaak... zeker als je je naam als technologie site probeert te behouden.

Ik heb het zelf ook vaak gedaan hoor, maar heb het mezelf grotendeels afgeleerd (ook vanwege "boze" reacties op mijn posts) en dat zouden mensen vaker moeten doen (IMO)
Kijk ik vind Google hun diensten geweldig. En ik vind het ook fijn dat Google goed in de gaten wordt gehouden. Dat is toch juist positief nieuws? Dit houdt Google ook scherp en zo blijven ze goed beseffen hoe belangrijk privacy is.

Ze hebben inderdaad een dikke misstap gedaan met die wifi gegevens. Gelukkig is er niks gebeurt met die gegevens. Onderzoek naar dit soort zaken vind ik positief. En als er iets strafbaar's is gevonden hoort daar een straf bij. Klaar.

Een groot bedrijf hoort gewoon in de gaten gehouden te worden zoals Microsoft, Apple, Google of enig ander bedrijf dat veel persoonlijke gegevens heeft.
Blijkbaar geldt voor de goochel volgelingen: "hear no evil, see no evil" De Devil marketing door met GRATIS open source cadeautjes te strooien en via de achterdeur jouw privacy meer en meer te ontfutselen heeft blijkbaar het gewenste effect. Een steeds groter vormende leger van zombie volgelingen is het gevolg.....
Pardon? Lees eens de laatste alinea van het artikel...

Feit is dat ze in Frankrijk schuldig zijn bevonden, en een boete van 100.000 euro hebben moeten betalen!
Dit is gewoon niet waar. Enige, en echt het enige, is dat WiFi avontuur (wat ze ook in elk nieuwsbericht weer eronder plaatsen, wegens gebrek aan beter?)
"Als het zo discutabel was zou niemand het gebruiken"
Dat is wel een erg naieve opmerking
Als het zo discutabel was zou niemand het gebruiken, JIJ vindt ze blijkbaar discutabel, dat mag, maar niet doen alsof iedereen er zo over denkt
Ze zijn er voor op hun vingers getikt door diverse overheden. Dat lijkt me genoeg aanleiding om ze het predikaat 'discutabel' te geven.
Oke jij je zin ELK bedrijf is discutabel :)

Wat een onzin toch omdat ze 1 keer wat fout doen zijn meteen hun hele bedrijf discutabel? Als dat zo is elk bedrijf maakt wel is een foutje dus is elk bedrijf discutabel dus slaat de opmerking dat Google specifiek discutabel weer nergens op. Immers ELK bedrijf maakt wel is een foutje...

Maakt mij verder niet uit, het is of allemaal wel of allemaal niet ;)

En wat zijn dan bedrijven die het wel vaker doen? Extra discutabel?
Anoniem: 140398
@RTB933 mei 2011 19:06
Laten we het eens niet over Google hebben maar over Facebook, waar mensen vrijwillig hun persoonlijke informatie naar toe brengen. Die informatie is vervolgens vrij beschikbaar voor de VS. Dan ben je blij dat de Google info niet tot een persoon te herleiden is.
Anoniem: 119196
3 mei 2011 16:24
Belangrijk op te merken dat ze boos zijn omdat de overheid er niet van wist. Dat de eindgebruiker wel of niet op de hoogte was danwel toestemming gaf lijkt niet van belang.
Dat hele Google doet niks met de Wifi is complete onzin. Zodra mijn straat geïndexeerd was, en ik van mijn internetverbinding gebruik maakte gaf Google exact de locatie aan van mijn wifi netwerk. (En dit terwijl ik altijd uitermate voorzichtig ben met het uitgeven van locatie informatie richting Google). Ik weet vrij zeker dat het ook niet de ISP was of ikzelf die in een formuliertje het adres heeft ingevult, want Google zit er wel twee huisnummers naast. (immers, online vergaarde informatie had wel het juiste huisadres weergeven)

Ik juich het iniatief van Zuid Korea dan ook aan om dit aan de banden te leggen en ik juich net zo hard de EU aan om deze privacy schending eens aan te pakken.
Heb je het bericht wel gelezen, dat gezeur over WIFI is extra informatie (ik noem het de opvul-alinea die bijna elk artikel op tweakers heeft bij gebrek aan echte content)... Die staat los van het bericht zelf (enige connectie is dat het beide om Google draait en privacy-kwesties).

Maar goed wat ik dus wil zeggen Korea viel bij Google binnen om andere redenen dat ik uit jouw bericht haal, namelijk het opslaan van locatiegegevens die met Admob werden achterhaald. Heeft dus helemaal niks met het opslaan van wifidata door een autotje te maken...

Ik neem het jouw een beetje kwalijk (niet goed gelezen) maar tweakers nog meer, die keer op keer content wil herhalen waardoor de laatste alinea vrijwel altijd op een ander artikel slaat. Dus 'Gerelateerde content' net als je aan de zeikant kan vinden maar dan in het kort :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 mei 2011 17:08]

gaat alle 2 toch om informatie vergaren die je zelf niet vrijwillig of bewust hebt opgegeven ?? dus waarom staat het zo los van elkaar volgens jou ?
gaat alle 2 toch om informatie vergaren die je zelf niet vrijwillig of bewust hebt opgegeven ??
Dat is nog maar de vraag. Uit een andere nieuws bron:

"S. Korea today on suspicion that they have illegally collected users' location data, without consent, for advertising purposes."
http://tech.slashdot.org/...uth-Korean-Offices-Raided

Het is dus een -verdenking- en gaat over de in het tweakers artikel genoemde "mobiele advertentiedienst AdMob". Voorzover ik weet geldt voor gebruikers van google phone/android opt-in, waarbij duidelijk wordt gewaarschuwd mbt het delen van locatiegegevens.

Daarnaast verwijst het tweakers artikel wel naar "Het opslaan van locatiegegevens is niet het enige punt waarop Google botst met diverse overheden" - dat heeft wel betrekking op het wifi gebeuren maar gaat dus niet specifiek over de genoemde inval.

[Reactie gewijzigd door BadRespawn op 4 mei 2011 11:02]

als jij je AP een ssid geeft en het AP deze laat publiceren, geef je deze gegevens volledig vrijwillig en bewust vrij.
wat nou privacy schending?
jij zend een niet encrypted signaalde wereld in (je ssid), maar zodra iemand anders dan jijzelf deze ontvangt is het privacy schending?

Whats next, je buurman aanklagen omdat hij jouw netwerk kan zien ?
Zuid-Koreaanse politie viel Googles Seoul-kantoor binnen
Die waren vast op zoek naar die Noord-Koreaanse PC...

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 3 mei 2011 16:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee