Bing wordt standaardzoekmachine op BlackBerry-telefoons

Bing wordt de standaardzoekmachine voor BlackBerry-telefoons en -tablets. Het wordt onder meer mogelijk om door spraak gestuurde zoekopdrachten via Bing uit te voeren. Ook Bing Maps komt naar de BlackBerry-apparaten.

Steve Ballmer verscheen op het podium tijdens de BlackBerry World-conferentie van RIM in Orlando, waar Tweakers.net aanwezig is, om de komst van Bing naar BlackBerry-apparaten aan te kondigen. De zoekmachine van Microsoft wordt de standaardzoekmachine op de apparaten; het is nog onduidelijk of gebruikers zelf een andere zoekmachine kunnen instellen.

Ook door spraak gestuurde zoekopdrachten via Bing worden mogelijk. BlackBerry 7 OS bood al de mogelijkheid om met spraak te zoeken en die mogelijkheid wordt ook in combinatie met Bing aangeboden. Ook andere Bing-applicaties, zoals Bing Maps en Groupon-concurrent Bing Deals, zijn standaard op de BlackBerry-telefoons aanwezig. Het is onduidelijk wanneer de diensten naar de BlackBerry-apparaten komen en of dat alleen voor bepaalde apparaten geldt. Ballmer was daar weinig duidelijk over.

Tijdens de persconferentie maakte BlackBerry-ceo Mike Lazaridis bekend dat Angry Birds naar de BlackBerry PlayBook komt. De populaire game was al uit voor veel andere platforms.

Door Joost Schellevis

Redacteur

03-05-2011 • 16:01

89 Linkedin

Reacties (89)

89
86
52
5
0
2
Wijzig sortering
het is nog onduidelijk of gebruikers zelf een andere zoekmachine kunnen instellen.
Is wel te hopen. Ik word zo moe van die dingen die je niet kan wijzigen en zelf kiezen. Een telefoon moet gewoon een soort ultra-mobiel computertje zijn waar jij bepaalt wat jij graag wilt gebruiken. Ik heb er helemaal geen behoefte aan dat RIM bepaalt wat ik lekker vind werken en graag gebruik.
ach ja wat maakt de standaard zoekmachine nou echt uit,
bing google of een ander, zolang je zelf naderhand jou favoriet in kan zetten , maakt het me echt niet uit welke zoekmachine er standaard instaat
Toch kies ik voor google boven bing.
Ik heb nog niet echt veel gebruik gemaakt van Bing, vraag me af of het aan Google kan tippen qua zoekmachine en maps.
Met maps in sommige gevallen wel. Het is net hoe je het wil zien wat een voordeel is. Mijn ervaring is dat Google maps de laatste tijd een beetje traag aan het worden is, wat ik niet merk bij Bing maps. Wat ook een voordeel kan zijn van Bing Maps is dat deze gebruikt heeft gemaakt van vliegtuig foto's waardoor een heleboel reglementen die op satelietfoto's van toepassing waren te vervallen.

Voorbeeld:
http://maps.google.nl/map....031052,0.082526&t=h&z=15

En met Bing maps:
http://www.bing.com/maps/...=den%20helder&FORM=LMLTCC

is het gewoon zichtbaar.

Kwa zoekmachine kan Bing niet tippen aan Google. Soms staan zelfs Microsoft producten lager op de lijst dan bij Google. Terwijl je toch echt datzelfde product bedoelde.
Dat voorbeeld wat je laat zien mag oorspronkelijk niet eens worden getoont, Bing zit flink fout. Het is wazig gemaakt omdat het een onderdeel van Defensie is, de Koninklijke Marine.
Google gebruikt echt niet alleen satelietfoto's. Zeker niet voor de diepere zoom nivo's. Het is meer dat Google, toen maps net uitkwam, een paar keer in het nieuws is gekomen omdat er allerlei "geheime" complexen ineens open en bloot te bekijken waren. Ze hebben toen een systeem ingevoerd waarbij overheden kunnen aangeven wat er geblurred moet worden.

Blijkbaar zijn we inmiddels gewend geraakt aan het idee dat alles te zien is, en komt Bing dus weg met het niet blurren van gebieden die eerder wel geblurred moesten worden door Google (zoals dus blijkbaar de marine-haven van den Helder).

Overigens lijkt het er wel op dat er sowieso steeds minder geblurred wordt, want als je gaat zoeken (http://en.wikipedia.org/w...h_missing_or_unclear_data) dan blijkt dat veel voorheen geblurrde gebieden dat nu niet meer zijn.
Nu zit ik in de VS (Californie), en als je hier Bing gebruikt krijg je ongeveer dezelfde resultaten als met Google. Niet beter of zo, maar vergelijkbaar. Wat ik begrepen heb, is dat met foto's zoeken Bing zelfs betere resultaten geeft. Maar zoek je artikelen, of wetenschap, blijft google Scholar de nummer 1: http://scholar.google.com. Het marktaandeel van Bing groeit wel langzaam, maar dat heeft vooral te maken met dat het de standaard browser van IE is. En de gemiddelde digibeet weet die niet aan te passen.
Het grote voordeel van Google hier is weer dat ze samenwerken met bijvoorbeeld universiteiten. Zo betaald het Erasmus zeer veel geld om gebruik te mogen maken van wetenschappelijke databases als jstor en ebscohost. Deze resultaten zijn naadloos geïntegreerd in scholar.google.com. Dus alleen als je met je Erasmus VPN surft zie je die resultaten. En dat scheelt nogal met de gratis data die aanwezig is in Scholar.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 4 mei 2011 02:19]

Wel sluipen er nog regelmatig foutjes in Bing-Maps, zo heet bijvoorbeeld het station in Eindhoven 'station Breda-Prinsebeek'
http://www.bing.com/maps/...s&q=eindhoven&FORM=LMLTCC

Maar waarschijnlijk komt dat ook omdat het minder lang bestaat dan google maps
in mijn ervaring is Bing juist beter, Google maps bevat echt zeer veel fouten (foute wegnummers tot en met foute straatnamen, en ja ik geef die soms ook door: gemiddelde fix duurt 3 maand)
Dan zou ik toch nog maar een keer kijken want bij mij staat er in het blauw station eindhoven ;)
Anoniem: 180750
@CKSotos3 mei 2011 19:43
Bij mij geeft hij ook 'station Breda-Prinsebeek' aan.
Anoniem: 369660
@CKSotos4 mei 2011 07:52
Hangt af van het zoomniveau. Ver ingezoomd geeft ie Eindhoven, 1 tikje uitgezoomd = Breda Prinsebeek.
Goh ik had Bing maps al tijden niet meer geprobeerd, maar het gaat echt een heel stuk soepeler als google maps ondertussen, toch maar wat vaker daar kijken.

Verder hoor ik vaak dat de U.S. versie van de Bing zoekmachine erg goed is, maar in Nederland zit je toch snel vast aan de vrij matige lokale variant. Wel is plaatjes zoeken met bing een stuk relaxter.
Mensen moeten eens ophouden met dat MS-bashing.

Ik gebruik Bing Maps al tijden. Bevalt me veel beter dan Google Maps. Vaak ook gedetailleerder, en de birds eye view is prettig vind ik.
Wat velen ook niet weten is dat Live Hotmail (al heel lang) meer storage biedt dan Gmail, bijvoorbeeld. En zo zijn er nog wel wat voorbeelden te noemen.

Microsoft doet 't helemaal niet zo slecht.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 3 mei 2011 21:03]

Nou nou mensen, de reactie van Eagle Creek is bepaald niet een -1 waard, ik begin dat hele mod-gedoe ook een beetje beu te worden. Deze post is vrij goed onderbouwd, normaal taalgebruik en on-topic. Blijkbaar kunnen de MS bashers het niet hebben dat er mensen zijn die géén hekel aan het bedrijf hebben (betekent niet automatisch dat ze er lyrisch over zijn, neutraal of voorzichtig positief kan net zo goed).
Ik denk dat de meeste mensen de reactie als -1 hebben beoordeeld vanwege die eerste zin. Door die zin krijgt zijn hele reactie een erg negatieve indruk.
Wordt dat gezegd door Roy-t? Ben je zelf wél objectief? Je reactie komt een beetje aanvallend over en dat is vervelend, vind je zelf niet?
Het verschil zit hem ook in het feit dat Google in het begin heeft aangegeven dat overheden konden aangeven wat geblurt moest worden.

M.b.t. de voorbeelden zou ik zeggen dat het of niet meer nodig blijkt te zijn of men (Bing) is bezig of men (overheid) heeft het vergeten door te geven. Maar dit is niet iets ten nadele van Google.
Anoniem: 145867
@Alex1034 mei 2011 07:53
Ik wou net zeggen... die vage gebieden kom ik toch niet? Dus ik zie hier 0.0 voordeel van bij Bing.
MS taking over, eerst Nokia nu Blackberry zijn natuurlijk twee verschillende zaken maar dat marktaandeel dat komt er wel op deze manier.

Ik snap dat Bing nog steeds niet, ik roep dat al tijden het is niet echt concurrerend voor Google. Dat het MS iets oplevert snap ik ook, al zou ik willen beweren van niet. Wat mij betreft mogen ze het laten inslapen. Doe eens voor de grap je zoekterm vergelijken tussen de machine van Bing en van Google, dan krijg je gewoon 2 verschillende zoekresultaten met een wereld van verschil. Ik neig dan om te zeggen dat Bing gewoon niet goed genoeg is, de andere kant van het verhaal is wellicht dat we al 12 jaar geïndoctrineerd zijn door de zoekresultaten van Google en we eraan gewend zijn.
Anoniem: 14842
@loewie19843 mei 2011 16:10
Google zoeken op wat technet proza: 100% van de eerste hit zijn de gegevens die ik wil.
Zelfde zoekopdracht in Bing: ik zie de artikelen er op de eerste 3 pagina's niet eens tussen.

En zo is het met veel meer dingen. Google levert gewoon de resultaten die ik wil. Bing heeft dat heel af en toe, maar werkt gewoon niet lekker. Ik zou graag een goede concurrerende zoekmachine zien, met liefde zelfs, maar Bing is dat niet...
ik merk juist dat Google steeds commerciëler wordt, advertentiesites met Google-gevoelige nepcontent (de zogenaamde Content-farms) staan bovenaan terwijl het daadwerkelijke antwoord pagina's verder staat. Google zit er (vooral het laatste jaar) steeds vaker naast met de resultaten, en ik ben niet de enige die daar zo over denkt. Gelukkig is Google het algoritme aan het vernieuwen om de resultaten weer op het goede niveau te krijgen.
Anoniem: 145867
@donny0074 mei 2011 08:00
Daarnaast is het wel zo dat je sneller op die content-farms komt wanneer je naar illegale content zoekt. Naar gewoon materiaal heb je daar niet zoveel last van. Maar dit is mijn ervaring...
De meeste contentfarmers zijn al een tijdje van Google af hoor? :o Het algoritme schijnt inderdaad aangepast te zijn. Ik zie er tenminste een stuk minder op Google.

Laten we allemaal Bing pas proberen als ze de Amerikaanse versie hebben gelanceerd in Europa. Als Uncle Rutte het toe laat tenminste :+ . De huidige Bing werkt inderdaad met een verouderd en slecht werkend zoekalgoritme.
Google geeft de resultaten die jij wilt, omdat het gepersonaliseerde resultaten geeft. Zo is er een wereld van verschil in resultaten tussen ingelogd in je Google-account en uitgelogd, of het gebruik van computer A of computer B. Als je Bing vaker gebruikt en ingelogd bent in je Live-account, zullen de resultaten wellicht ook beter zijn. Dit laatste is een aanname, want ik heb zelf geen live-account noch zoek ik met Bing.
Omdat het 2 verschillende resultaten zijn ben je geneigd om te zeggen dat bing niet goed genoeg is? :/

Misschien moet je eerst kijken welke resultaten het geeft en of dit een antwoord geeft op je vraag. Pas dan kan je beslissen of de resultaten relevant waren of niet...

Daarnaast moet je niet vergeten dat MS/Bing sterk gefocused is op hun thuisland, Amerika. Inplaats dat ze eerst wereldwijd een matig product afleveren, focussen ze zich eerst op Amerika waar ze een redelijk tot goed product neerzetten. Veel verbeteringen toevoegen die de gebruikers daar aandragen en als het goed genoeg is ga ze pas na de rest van de wereld kijken.

Op zich een goede manier van werken, alleen zonde voor de Europese gebruikers. Deze moeten dus wachten tot dat de zoekmachine zich meer op Europa gaat richten.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe goed de resultaten daar zijn, en waarom het hier zo slecht is.
Als ik met Bing probeer te zoeken (wat ik wel met enige regelmaat probeer) dan merk ik gewoon dat er geen gewenste resultaten tussen staan. Ik vind vaak mijn antwoord daar gewoon niet. Als ik dan over ga naar google staat het over 't algemeen in de top 5. Dat vind ik wel iets jammers.

Maar dit zou niet geografisch moeten. ik bedoel, op taal kun je altijd filteren, maar ik zou absoluut geen geografisch georienteerde resultaten willen hebben. Als ik voor bijvoorbeeld php een oplossing zoek, zoek ik wereldwijd. Waarom kunnen ze dat dan niet gewoon goed opleveren. wereldwijde zoekresultaten.

Als ik een BB zou hebben, zou ik het in ieder geval wel gaan wijzigen. Met google vind ik gewoon veel sneller mijn antwoord, en dat bespaart me tijd.

Daarentegen vind ik Bing Images wel erg goed, maar dat is vergelijkbaar met die van google.
Maar dit zou niet geografisch moeten. ik bedoel, op taal kun je altijd filteren, maar ik zou absoluut geen geografisch georienteerde resultaten willen hebben. Als ik voor bijvoorbeeld php een oplossing zoek, zoek ik wereldwijd. Waarom kunnen ze dat dan niet gewoon goed opleveren. wereldwijde zoekresultaten.
Google bepaalt ook aan de hand van je locatie en je zoekgeschiedenis wat het gaat tonen.
Als ik tegenwoordig zoek op een willekeurig technisch onderwerp staan de pagina's vol met Nederlandse zoekresultaten. Ik weiger te geloven dat bijv. alleen in Nederland zaken worden gepost over .net-gerelateerde zaken.

Punt met Bing is voornamelijk dat echt 90% van de functionaliteit mist in de Nederlandse versie terwijl deze wel in de Amerikaanse versie zitten. Daardoor worden de zoekresultaten minder en voornamelijk de beleving (user experience) gaat er hard op achteruit.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 4 mei 2011 09:15]

Reactie van Elteck hier iets boven:
Nu zit ik in de VS (Californie), en als je hier Bing gebruikt krijg je ongeveer dezelfde resultaten als met Google. Niet beter of zo, maar vergelijkbaar. Wat ik begrepen heb, is dat met foto's zoeken Bing zelfs betere resultaten geeft. Maar zoek je artikelen, of wetenschap, blijft google Scholar de nummer 1: http://scholar.google.com. Het marktaandeel van Bing groeit wel langzaam, maar dat heeft vooral te maken met dat het de standaard browser van IE is. En de gemiddelde digibeet weet die niet aan te passen.
Wij in Nederland zijn al gauw geneigd iets af te straffen als het niet meteen aan onze verwachtingen voldoet tegenover reeds jarenlang gevestigde merken/producten (Bing vs. Google, WP7 vs. iOS/Android, Chrome vs. IE enzovoorts). Bing is in dit deel van de wereld gewoon nog niet optimaal uitgerold, in de VS daarentegen wél. Bing.com is dus an sich een heel prima product dat zich (schijnbaar) kan meten met Google.com, enkel kan Bing.nl zich nog niet meten met Google.nl (weet niet hoe dit met onze buurlanden zit!).

Niet meteen zou ouderwets conservatief doen, kijk even iéts verder dan je neus lang is...
Precies, ik ben gewend aan Google. Daarom zit ik ook niet op Bing te wachten..
Neen, je hebt schrik om te veranderen. Dat is wat anders. Wanneer bing ook in Euroa degelijle resultaten weet te tonen zal het een grote concurent worden voor google.
Anoniem: 145867
@Blokker_19994 mei 2011 07:59
Nee, ook al zou bijvoorbeeld bing maps beter zijn. Ik ben nu al 100% tevreden over Google maps. Daarnaast vind ik de geïntegreerde diensten juist zo mooi. En dat heeft Bing dus niet. Want dan moeten ze nog zoveeeeeel producten maken.
Als Bing beter zou zijn zou het ook geintegreerd zijn met alle diensten van Microsoft (en dat zijn er veeeeel)
Ik denk dat niemand kan zeggen of ze wel of niet gebruik van Bing zouden maken als het beter is dan Google. Ik bedoel wat als ze nu echt heel veel beter zijn?
Ik heb bing 3 maanden gebruikt voor standaard zoekwerk. Daarna ben ik hard gillend weer terug gegaan naar google.
die ene paar keer dat ik Bing heb gebruikt kon ik gewoon niet vinden wat ik wou, verder gebruikt zowat iedereen Google, is gewoon een automatisme geworden voor iedereen die al jaren internet gebruikt, denk niet dat er ook maar iemand de moeite neemt om dan over te gaan naar een ander alternatief.

Microsoft zal wel flink wat neergelapt hebben voor deze zet.
die ene paar keer dat ik Bing heb gebruikt kon ik gewoon niet vinden wat ik wou,
Vreemd, want beiden leveren ze gewoon dezelfde resultaten. :+

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 3 mei 2011 16:39]

Maar ook alleen in de VS. Van de Nederlandse versie van Bing krijg ik toch echt regelmatig compleet andere resultaten terug.
Precies, ik kreeg soms echt de vaagste resultaten, wat me dus weer snel tot Google aanzet.
Aparte keuze aangezien de gemiddelde mens al gewend is aan google.
de meeste mensen houden niet zo van veranderingen.

Zelf gebruik ik bing niet laat staan andere zoekprogramma's
Jaren terug:
Aparte keuze aangezien de gemiddelde mens al gewend is aan altavista (kun je bijvoorbeeld ook Yahoo of Ilse invullen).
de meeste mensen houden niet zo van veranderingen.

Zelf gebruik ik bing niet laat staan andere zoekprogramma's
Juist omdat gewenning ervoor zorgt dat mensen de website vaker gaan / blijven gebruiken zijn dit goede stappen voor Microsoft om marktaandeel te winnen in de zoekmachinemarkt. En marktaandeel is nodig omdat anders de enorme investeringen voor niks zijn omdat de adverteerders dan weglopen.
Bing vind ik toch maar een vreemde zoekmachine. Doe mij toch maar liever de oude vertrouwde Google.

Wat ik nog vreemder vind, is dat Bing wordt gebruikt in combinatie met RIM. Hebben ze een samenwerkingscontract of zoiets dergelijks? Ik heb deze 2 nog nooit samen zien werken.
Wat ik nog vreemder vind, is dat Bing wordt gebruikt in combinatie met RIM. Hebben ze een samenwerkingscontract of zoiets dergelijks? Ik heb deze 2 nog nooit samen zien werken.
Microsoft will Bing promoten om marktaandeel te winnen, dus ze gaan bij RIM langs met een zak geld en zeggen "deze zak geld is voor jullie als jullie Bing als standaard zoekmachine instellen op de BBs".

Via een zoekmachine is een vrij goed profiel van een gebruiker samen te stellen, wat voor adverteerders erg interessant is. Het is voor de zoekmachine exploitanten dan ook erg belangrijk om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.

De gemiddelde gebruiker zal het weinig uitmaken, die wil gewoon op de zoek-knop drukken en een lijstje resultaten tevoorschijn zien komen.
Grappig, als ik iets bij Bing zoek krijg ik altijd precies de resultaten die ik NIET wil hebben! Terwijl ik bij Google na de eerste 1-3 links toch wel gevonden heb waar ik naar zocht. Beetje jammer van RIM.
Dan zoek je op reclame, de eerste 2-3 van Google zijn bijna altijd betaalde links en reclame. http://www.google.com/sea...=g-s1g-sx8g-msx1&aql=&oq=

Bij Bing trouwens ook

Bing en Google geven soms andere resultaten, maar soms dezelfd, maar zeker als je op afbeeldingen zoekt vind je bij Bing vaak veel meer en ook vooral betere resultaten

[Reactie gewijzigd door Ortep op 3 mei 2011 16:55]

Toch wel vreemd dat iedereen hier beweert dat resultaten op Bing die ze nodig hebben pas op pagina 3 staan maar bij Google bovenaan pagina 1. Want als ik het mij nog heel goed kan herrinneren is er nog niet zo lang geleden gebleken dat Bing resultaten van Google overneemt...

En als dit al opgelost is; Google bestaat al meer dan 12 jaar, genoeg tijd om miljarde aanpassingen te doen in het algoritme om goede resultaten te krijgen. Bing bestaat nog maar bijna 2 jaar, en is trouwens ook nog steeds in beta-fase. Wat trouwens nog een heel goed argument is dat Google en Bing nog niet te vergelijken zijn.
Anoniem: 80466
@Loller13 mei 2011 16:39
Toch wel vreemd dat iedereen hier beweert dat resultaten op Bing die ze nodig hebben pas op pagina 3 staan maar bij Google bovenaan pagina 1
Ik wacht nog tot iemand met een voorbeeld komt.
De US versie van Bing is gewoon heel behoorlijk en geeft over het algemeen prima resultaten.
Grappig hoe Microsoft Bing probeert te pushen (en daar waarschijnlijk een flinke som voor neerteld) en vervolgens iedereen gewoon weer Google insteld :P
Anoniem: 80466
@VorteXLP3 mei 2011 16:43
Je moet wel even beseffen dat Google elk jaar 6 miljard dollar neertelt voor het binnenhalen van traffic naar de zoekmachine onder andere naar partijnen als Mozilla, Opera en ook naar diverse OEM computer en mobieltjes leveranciers.
Dat zijn bedragen waar Bing nog ver uit de buurt blijft.

Dus Google doet gewoon hetzelfde maar op veel grotere schaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee