RIM presenteert nieuwe BlackBerry Bold-smartphones

BlackBerry-producent RIM heeft twee nieuwe BlackBerry Bold-toestellen aangekondigd. De BlackBerry Bold 9900 en de 9930 zijn nagenoeg hetzelfde, en hebben onder meer een touchscreen, BlackBerry 7 OS en een 1,2GHz-cpu.

De telefoons werden aangekondigd op het BlackBerry World-event van RIM in Orlando, waar Tweakers.net aanwezig is. De BlackBerry Bold 9900 en 9930 hebben een capacitief touchscreen met multitouch en een beelddiagonaal van 2,8" met een resolutie van 640 bij 480 pixels. De telefoons beschikken, zoals gewoonlijk bij BlackBerry-telefoons, over een qwerty-toetsenbord en een optical trackpad.

De telefoons hebben een 1,2-GHz-cpu aan boord, beschikken over 768MB intern geheugen en zijn de eerste telefoons met het nieuwe BlackBerry 7-OS. Opslag geschiedt op intern flashgeheugen met een capaciteit van 8GB of een micro-sd-kaart van maximaal 32GB. De nieuwe Bold-smartphones, die circa 130 gram wegen, zijn 115mm hoog, 66mm breed en iets meer dan 1 centimeter dik.

Foto's kunnen worden gemaakt met een 5Mp-camera, die opname van video's met een resolutie van 720p ondersteunt. Verbindingen met de buitenwereld kunnen worden gemaakt via 4g; de 9900 beschikt over hspa+, de 9930 over een nieuwe cdma-techniek. Dat lijkt dan ook het enige verschil tussen de twee apparaten te zijn. Waarschijnlijk is de 9930 bedoeld voor Amerikaanse cdma-netwerken, terwijl de 9900 bedoeld is voor de Europese gsm-markt. Verder wordt ook het nieuwe wifi-n ondersteund.

Het is niet duidelijk hoe lang de 1230mAh-accu van de telefoons meegaat. Wel dat de telefoons beschikken over a-gps, een accelerometer, een nabijheidssensor en ondersteuning voor nfc. De toestellen worden in de komende zomer uitgebracht.

Door Joost Schellevis

Redacteur

02-05-2011 • 14:50

77 Linkedin

Reacties (77)

77
66
41
8
0
3
Wijzig sortering
Klinkt goed, maar RIM doet dus nog niet mee met de dualcorehype, en ik ben benieuwd hoe die accu van 1200 mah het gaat houden met een 1.2Ghz processor, dat is volgens mij vragen om problemen (zoals bij de Desire HD). Natuurlijk wel een veel kleiner scherm, dus dat heeft weer een positief effect op de batterijduur :)
Anoniem: 286416
@p0st2 mei 2011 18:42
De processor mag dan wel een maximale klokfrequentie hebben van 1,2Ghz, maar denk maar niet dat de CPU constant op 1,2Ghz draait. Er wordt natuurlijk gebruik gemaakt van auto-scaling van de klokfrequentie en misschien wel andere technieken waardoor bijvoorbeeld de CPU niet hoger dan 600Mhz komt wanneer er nog 20% batterij over is. Daarnaast speelt het gegeven voltage en technisch ontwerp van de CPU ook een cruciale rol in het batterijverbruik.

Mijn HD2 is nu naar 1190Mhz geclockt, maar draait 2% van de tijd ook daadwerkelijk op die snelheid.

Edit: Het valt me nu eigenlijk pas op dat veel nieuwe features op deze Blackberry's er al (lang) zijn, weinig revolutionairs dus. Zoals 720p filmen, 5MP camera, touchscreen, accelerometer en de nabijheidssensor. Toch jammer, aangezien de CEO pas geleden had aangegeven dat Blackberry's uit de tijd raken. Ik vermoed dat dat met deze toestellen niet heel erg anders zal zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 286416 op 2 mei 2011 18:49]

Misschien moet je deze toestellen beschouwen als een stap voorwaarts naar modernere tijden voor RIM. De CEO zei pas onlangs dat toestellen uit de tijd raken, en de stap van OS 6 naar OS 7 stond al veel langer op stapel. Sterker: ik denk dat de ontwerpen van de 9900 al voor 95% af waren toen de CEO zei dat de toestellen uit de tijd raakten. Misschien komt RIM met veel moderner spul tegen de tijd dat OS 8 klaar staat.

Bedenk ook dat de belangrijkste doelgroep van de telefoons nog altijd de zakelijke markt is, en die lopen van oudsher niet warm voor al die consumentenfeatures.
Inderdaad ook gelijk mijn vraag.

Leuk zo'n nieuwe processor dr in, en ik hoop dat het ook wat wordt met dat QNX operating system (wat nog moet komen maar ok)

Maar hoe zit het met de accu-duur?
Nieuwe en snellere processoren blijken niet zelden ook zuiniger te zijn dan hun voorgangers....
Maar kan deze Bold straks ook het nieuwe QNX BB OS draaien?
Het lijkt van niet, voor QNX was toch een dual core nodig, dat lijkt deze niet te zijn?
Geen informatie over BB os 7? Toestellen geloof ik wel eigenlijk, dat zit wel goed.
Geen informatie over BB os 7?
"The BB OS 6.1 update that grew too big for its name has just been made official by RIM as BlackBerry OS 7. Its ambassador into the wide world of smartphones will be the newly minted BlackBerry Bold Touch, which is expected to arrive this summer. What can you look forward to? The user experience is promised to be both easier and faster, voice-activated searches are available for content both on your phone and the web, and the browser has been "significantly enhanced" with new features like a JIT (just-in-time) JavaScript compiler and HTML5 Video support. BlackBerry Balance is also part of the new OS, allowing you to compartmentalize your personal and professional lives into neat and separate piles of content." http://www.engadget.com/2...nnounces-blackberry-os-7/
Stond eerder bekend als OS 6.1 -> weinig verschillen?
Ze vonden de update zoveel verandering en nieuwe features bevatten dat ze besloten hebben het OS 7 ipv OS 6.1 te noemen om het meer eer aan te doen.
De kans is natuurlijk ook groot dat ze hiermee hun OS nummer gelijk willen trekken met dat van Microsoft's Windows Phone 7.

Het verschil is ook dat OS 7 nog niet QNX based is, dit stond wel gepland voor OS 7 maar is doorgeschoven naar OS 8
Hmm, volgens mij een redelijke misser qua hardware:
- Te klein scherm
- Te lage resolutie scherm
- Geen dual core
- Te lage resolutie camera
- Te dik
- Accu met te lage capaciteit

Wat een grap !

[Reactie gewijzigd door jan100 op 2 mei 2011 14:59]

- Te klein scherm.

Dan zit je in het verkeerde segment en kun je beter voor een Torch gaan of een toekomstige Storm.

- Dual core.

Ik zie er het nut (nog) niet van in aangezien mijn Blackberries tot noch toe soepel lopen en de extra snelheid niet per se nodig heeft.
Ook qua accu gaat hij 6 dagen mee wat ik persoonlijk lang genoeg vindt.

Leuk! maar nodig? nee.

- Te lage resolutie camera.

Jij bent zeker iemand die ook alleen naar de MP's kijkt?

- Te dik.

Het is de dunste Blackberry tot nu toe en 1,2 mm dikker dan de iPhone 4.

- Accu met te lage capaciteit.

heb je al ervaring hoeveel de batterij verbruikt op OS7?

[Reactie gewijzigd door xusander op 2 mei 2011 15:21]

Ben het vrijwel volledig met je eens :)

Scherm :

Het iets kleinere scherm is absoluut geen probleem.
Er zijn genoeg mensen die een fysiek toetsenbord willen hebben maar geen uitschuif constructies en dan kom je eigenlijk vrijwel altijd uit op deze schermgrootte.
Er zou anders simpelweg geen plek zijn voor een prettig toetsenbordje.
Daarbij vind ik resolutie van 640 bij 480 op een scherm van 2,8" toch echt zeer netjes.

Cpu :

Ook is er echt niks mis met de CPU.
Ik heb zelf een LG optimus 2X en op de benchmarks na merk ik vrijwel geen verschil met andere telefoons met een goede single core CPU.

Camera :

Hoe goed de camera van deze telefoon is moet gewoon nog blijken.
5 MP zegt absoluut niks over de kwaliteit.
Sowieso is alles boven de 5 MP voor een gsm vrij overbodig omdat mensen die echt iets op zo'n grote nodig hebben toch niet genoeg hebben aan de kwaliteit van een gsm camera.
Mijn oude N73 maakte nog altijd betere foto's als mijn 2X met 8 MP camera en mijn Omnia met 5 MP camera, dus voor mijzelf heb ik wel bewezen dat ik niet meer naar de pixels moet kijken.

Afmeting :

Ik heb nooit op de afmetingen van telefoons gelet, zolang het lekker vast houdt vind ik het goed.
Als de telefoon maar niet te groot is voor een gemiddelde broekzak moet het geen probleem zijn.
En daarbij is een dikte met 1 cm nog altijd vrij dun.

Accu :

Het gaat er gewoon simpelweg om hoelang je met de accu kan doen.
Als de software en hardware efficiënt opereert zal de 1230mAh-accu gewoon voldoende zijn.
Ook zal het wel schelen dat het scherm iets kleiner is dus waarschijnlijk ook iets zuiniger.

Ik ben zelf geen blackberry gebruiker maar met de specificaties van deze telefoon is in ieder geval niks mis.
Hoe goed hij werkt zal later wel uit reviews blijken en daar is nu gewoon nog niet veel van te zeggen.
- scherm en resolutie ben ik zeker met je eens.. VGA, hallo.. het is geen 2002 meer.
- dual core.. tsja, heb je dat nu echt nodig in een BB?? de iPhone 4 heeft ook geen dual-core, maar is snel zat.. imho wordt dual-core een beetje overgewaardeerd in smart-phones. Over een jaartje zal het misschien zin hebben, maar de huidige applicaties, zeker op een BB, hebben daar niet zoveel baat bij.
- camera is 5MP. de iPhone heeft laten zien dat je met een 'lage' resolutie prima foto's kunt maken, de vraag is echter wat voor sensor er in zit.
- te dik?? Ik denk dat je de huidige generatie toestellen sowieso niet snel te dik kunt noemen, ze moeten ook nog een beetje comfortabel in de hand liggen.
- accu met te lage capaciteit is zeker waar, maar ja, met zo'n klein scherm zal het misschien wat minder uitmaken dan een 4,3" scherm, dat is gewoon afwachten.

RIM laat met dit toestel zien dat ze duidelijk achter de feiten aanlopen. Tenzij ze dit toestel voor 150 euro simlock vrij gaan verkopen, dan zal het zeker bij de jongere generatie aanslaan (12-16 jaar), maar of je dat nou als doelgroep wilt hebben... Daar ligt nou niet echt het grote geld...
Ik denk dat degene met jouw eisen inderdaad beter af zijn met een ander toestel, maar ik vermoed dat RIM dit ook wel weet. Deze mensen zijn niet de doelgroep.
Als je alleen naar de specs kijkt ja. Maar BB klanten (eigenlijk iedereen met een beetje gezond verstand) kijken naar het gebruik. En als je alle specs wat terug brengt (een 1 GHz dualcore ineen mobieltje is eigenlijk belachelijk en een ramp voor de baterijduur) kun je ook met een kleine baterij af.
Nooit een blackberry gehad zeker?

T is geen iphone, android of winmo, maar een Blackberry. Deze richten zich met deze toestellen nog steeds op een andere markt (zakelijk) dan de rest (consumenten).

Als je een Storm, Torch of ander blackberry toestel pakt, heb je t over een consumenten telefoon..,...
Hmm, volgens mij een redelijke misser qua hardware:
- Te klein scherm
- Te lage resolutie scherm
Uhm, dat valt wel mee toch? 640 bij 480 pixels voor een 2,8 inch scherm is best netjes.
Voorbeeld: een HTC Legend heeft een 3,2 inch scherm met slechts 320 x 480 pixels.
HTC blijft toch veel beter :)
Anoniem: 403979
@WPNL2 mei 2011 15:06
Precies als Windows Phone 7 eigenlijk


- lagere resolutie in vergelijking met andere top-end toestellen. WP7-toestellen hebben geen qHD-resolutie (960x540) nog iPhone4-resolutie (960x640).
- de schermkwaliteit van de meeste toestellen valt tegen (geen retina, geen super amoled (+) etc; behalve de Omnia)
- de video/fotokwaliteit van de meeste toestellen komt niet in de buurt van een Nokia N8, iPhone 4 of Sony-Ericsson Arc.
- de design van de meeste toestellen is 13 in een dozijn: Nokia N8, SE Arc, iPhone 4 stralen gewoon kwaliteit uit ipv een stuk plastic;
- geen NFC; geen dualcores nog; geen gyroscoop; geen bluetooth 3.0; geen hdmi-uit; en noem maar op.
- nog geen multitasking; geen removable sd; geen twitter integratie etc.
- minder (NL) apps etc.
Is er al meer bekend over BlackBerry OS 7? Daar ben ik namelijk wel benieuwd naar. Volgens RIM zou BB OS 7 een overgangsversie zijn.. Ik vraag me af in hoeverre deze OS-versie op QNX is gebaseerd, aangezien RIM eerder meldde dat er minstens een dualcore-processor nodig was voor QNX op een BlackBerry.
Overigens is de processor van 1,2 Ghz wel een stuk sneller dan gebruikelijk is op de BlackBerry, geloof ik. Ik denk ook wel dat de betere processorkracht wel nodig is, want OS7 is waarschijnlijk wel zwaarder geworden.
Ik denk dat Blackberry nu pas op gang komt om 'echte' smartphones te maken, want ze zullen de hete adem van Windows Phone 7.5 in hun nek voelen, die BB OS wel eens kan gaan vervangen als leidende zakelijke smartphone OS.
Het was wel aangekondigd dat het QNX based zou zijn maar dat is niet gebeurd:
http://crackberry.com/bla...7-and-no-it-not-qnx-based
Dit is uitgesteld naar OS 8 (en nu nog hopen dat ze dat waarmaken).

Het is goed om te zien dat Blackberry meer rekenkracht krijgt en OS met meer mogelijkheden, maar ik hoop ook heel erg dat de nieuwe Blackberry's straks nog wel een paar dagen meegaan qua batterij als het meer uitgroeit tot een multimedia apparaat.

Als ze een snellere processor en een OS met meer functionaliteit kunnen leveren zonder in te leveren op de batterij duur dan ben ik verkocht, juist de accuduur en de fijne communicatie mogelijkheden zijn de reden dat ik een Blackberry gebruik.
We wachten met spanning af hoe zwaar OS 7 voor de batterij wordt.
het is leuk en aardig dat ze met snellere modellen komen, maar zolang de Blackberry market niet aangevuld gaat worden met (degelijke) apps, dan blijft de BB alleen maar een kleine markt overhouden; de pingers en de (zakelijke) gebruikers.

Zodra er meer apps beschikbaar komen zie ik wel meer nut in een snellere BB, Tot nu toe is mijn curve 9300 meer dan snel zat en die is niet echt daverend snel..
BB market was nooit rijkelijk gevuld en toch is het RIM gelukt om een grote speler te blijven. Ik denk dat we ons daar dus niet zorgen om hoeven te maken.

Overigens onderschat je de zakelijke markt. Een groot deel van de winst komt nog steeds uit die hoek. En dat is nou net de hoek die geen behoefte heeft aan leuke, grappige apps..
Je mist de (onderliggende) clou uit mn post.

Mijn curve 9300 kan alles op het moment ook af, zonder de 1ghz, 768 ram, etc etc.
Dus waar ligt het nut dan van de hogere specs, als je er niet bepaald meer mee kan doen?
Geloof het of niet maar er bestaan ook mensen die het geen snars interesseert dat een telefoon allemaal nutteloze applicaties kan downloaden. Sterker nog, ik denk dat dit de overgrote meerderheid van telefoon gebruikers is.
ik ben er zo een: als het ding goed werkt als telefoon (dat wil tegenwoordig wel eens tegenvallen) en handig is als agenda (eenvoudige sync met exchange) ben ik al heel blij
apps? ik zou niet weten wat ik er mee moet
Die zakelijke markt is niet zo'n heel kleine markt hoor :) maar idd, dat is wat ik ook verwacht. De consumenten gaan gewoon terug naar de gevestigde grote merken (Samsung, Nokia, Google, Microsoft, Apple, LG, Sony) en RIM kan weer terug in de enterprise markt gaan spelen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 mei 2011 15:17]

Als ze nu BIS eens afschaffen, dan zou ik er wellicht serieus over nadenken om als volgende telefoon wederom een BB te kopen....
Als BIS de reden is waarom mijn 9700 ruim 3 dagen mee gaat dan vind ik dit geen "probleem".

Sinds ik een Blackberry heb snap ik hoe fijn een smartphone kan werken. Ik wil geen spelletjes spelen, ik wil bellen, smsen, chatten en mailen.

Op gebied van accuduur en (blind) typsnelheid is Blackberry nog steeds veruit nummer 1.

Het enige minpunt is dat er meer bedrijven applicaties voor BB zouden moeten maken (lees blackberry app's programmeren moet makkelijk worden).
BIS is niet de reden dat de batterij van een BB lang meegaat. De hoofdreden is het kleinere scherm. Zie hier meteen het grote nadeel van een BB: browsen is zo goed als onmogelijk; eigenlijk kun je alleen mobiele websites bekijken.

BIS is ooit ontwikkeld voor push-email maar is inmiddels volledig achterhaald. Push email is in de praktijk niet sneller, sterker nog; in de praktijk is er een delay van 1-10 minuten. Het grote nadeel van mail over BIS: je kunt geen mappen beheren en bij pop/imap account worden mailtjes niet eens in je 'sent items' gezet. Primitief dus, maar je betaalt er wel een lieve duit voor.

Ander 'voordeel' van BIS is het chatten met andere BIS-gebruikers, oftewel PING. Dankzij WhatsApp is dit voordeel ook achterhaald.

Laatste en wat bij betreft grootste nadeel van BIS: agenda syncen met Exchange is niet mogelijk.

Conclusie: BIS is volledig achterhaald maar je betaalt er wel meer voor dan een gewone databundel.

Overigens typ je op een touchscreen echt net zo snel als op een BB. Ik dacht ook altijd dat dit niet zo was (zeker met mijn lompe vingers), maar sinds mijn vrouw een iPhone heeft ben ik daarvan teruggekomen.
De VGA-resolutie en render speed van de webbrowser in OS7 vind ik anders niet eens zo gek als ik kijk naar de video van Crackberry.com. Op een iPhone typen kan gaat misschien net zo snel als op een BB, maar persoonlijk vind ik de feedback van een fysiek toetsenbord toch wel fijn.
Waarom worden er bijna geen telefoons uitgevoerd met dual sim? Ik denk dat er toch net als ik een hoop mensen zijn die een zakelijke en prive mobiel bij zich dragen.
Maar *wil* je als bedrijf wel dat je werknemer je telefoon ook prive gebruikt?
Anoniem: 207972
@Dreamvoid2 mei 2011 15:31
In veel bedrijven mag je dit gewoon. Bij mij stellen ze zelf een dual abo voor 1nr zowel prive als professioneel maar 2 facturen. Voor de prive nrs moet je enkel een 2 zetten en dan komt dit op jouw factuur dat rechtstreeks bij jou thuis word gestuurd ed. De rede dat ik dit niet genomen heb en dus met 2 gsm's rond huppel is dat als je er vertrekt plotseling weer eens van nummer veranderd.
Vaker gehoord dat mensen dat ook prive mogen gebruiken.
Of voor bij betaling van 5E in de maand.

Dat is geen geld voor het verbruik van sommigen =P
met name als je toch al veel in het buitenland zit en heel even naar huis wilt bellen.

Ik zie dan voor bedrijven juist een grote winst als er een privesim in kan.
Daarnaast zijn er veel zelfstandigen e.d. die dualsim als prettig zouden ervaren denk ik.

[Reactie gewijzigd door naveci op 2 mei 2011 15:37]

Maar *wil* je als bedrijf wel dat je werknemer je telefoon ook prive gebruikt?
Waarom niet? Als de persoon in kwestie hiervoor zijn eigen SIM gebruikt lijkt dit me geen issue.
Een bedrijf mag telefoonkosten aftrekken van de belasting als er maar minimaal 10% zakelijk gebeld wordt... lijkt me dus totaal niet relevant...
er is ergens een regelement dat 30% van je telefoonkosten prive mogen zijn. al verschilt dit weer per CAO en bedrijf - het is vaak wel toegestaan.
Maar hoeveel werknemers hebben zin om twee telefoons mee te nemen?
eindelijk een fatsoenlijke cpu in een blackberry bold!
zien er goed uit, wel erg veel overeenkomsten met de vorige modellen imho
wel erg veel overeenkomsten met de vorige modellen imho
Daar is het een BlackBerry voor hea ;-)
Waar blijft de eerste (officiele) BB met dual sim ondersteuning.... zucht.

(Edit: zag de post van smartieno13 niet)

[Reactie gewijzigd door Ikke_Niels op 2 mei 2011 15:00]

6mm breed is vast moeilijk typen. Ze maken de toetsen ook steeds kleiner...
Volgens CrackBerry is het toestel 66 mm breed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee