Intel komt met e-reader voor mensen met leesproblemen

Intel komt met een e-reader voor mensen die slecht kunnen lezen, bijvoorbeeld vanwege dyslexie of slechtziendheid. Ook blinden zouden de Intel Reader kunnen gebruiken. Het apparaat kan gedrukte teksten opnemen en voorlezen.

Intel heeft dinsdag een e-reader aangekondigd die speciaal is ontwikkeld voor mensen die moeilijkheden met lezen hebben, bijvoorbeeld vanwege dyslexie of slechtziendheid, omdat ze analfabetisch zijn of zelfs omdat ze blind zijn. Het apparaat kan worden gebruikt om kant-en-klare e-books te lezen, maar met zijn 5-megapixelcamera kan de e-reader ook gedrukte teksten fotograferen, deze met ocr digitaliseren en vervolgens voorlezen.

Het apparaat, dat volgens Intel ongeveer de grootte van een paperback heeft, is voorzien van Intels eigen Atom-processor. De lcd heeft een grootte van 4,3" en er is een ssd van circa 4GB aan boord, waarvan ongeveer 2GB voor de gebruiker beschikbaar is. De Intel Reader beschikt over een lithium-ion-accu die bij het oplezen van tekst of het afspelen van geluidsbestanden circa vier uur meegaat. De accu houdt het echter ook al voor gezien wanneer er 85 tekst-afbeeldingen zijn gemaakt, of als het apparaat vijf dagen in stand-by staat.

Volgens Intel is er een grote markt voor dergelijke apparaten. Het bedrijf stelt dat er in de Verenigde Staten zo'n 55 miljoen mensen zijn die niet of slecht kunnen lezen of leerproblemen hebben. Het apparaat is in de VS per direct te koop voor een prijs van 1500 dollar, omgerekend circa 1000 euro.

Door Joost Schellevis

Redacteur

11-11-2009 • 09:07

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
32
4
1
3
Wijzig sortering
Inderdaad een erg duur speeltje dat niet nieuw is (de KNFB reader). Wel belangrijk voor deze doelgroep die alleen al in ons kleine Nederland 600.000 mensen telt!

Onze stichting OpenWijs.nl heeft in 2008 wat onderzoek gedaan naar betaalbare voorlees hardware en software, samen met enkele partners. Er zijn veel mogelijkheden maar ook veel problemen.
Wij hebben met name gekeken naar goedkope toestellen zoals de XO van OLPC en de Hanlin eReader.

De vraag is hoeveel tekst je nog op papier krijgt of blijft krijgen. Brieven komen steeds vaker als email binnen, kranten lees je steeds meer online of je gebruikt nieuwsbronnen van diverse sites. Zeker nu eReaders zo populair en betaalbaar zijn geworden is er een enorm aanbod aan eBooks, ePapers en eMagazines. Sinds deze zomer neemt het aanbod in Nederland snel toe terwijl de prijzen afnemen. Daarmee zie je opeens ook de bibliotheken actief worden.

Digitale teksten kun je laten voorlezen via een webserver (je moet dan online zijn en betalen) maar ook offline (een geïnstalleerd programma).
Goedkope Hanlin eReaders kunnen offline voorlezen net als de Kindle van Amazon. Technisch kan het dus maar diverse formaten zitten hier in de weg.
Ook voor Android smartphones is men bezig, bv MultiReader

Sinds deze zomer is er ook professionele open source software die voorleest met een stem als een mens, en niet als een robot (link moet ik nog opzoeken). Het zou mooi zijn als we die in veel gebruikte talen geschikt maken voor laptops, eReaders en smartphones. Als iemand ons kan helpen met het vinden van financiering en programmeurs / vertalers, graag! Enkele technici hebben we al. Denk je eens in, 600.000 Nederlanders met een visuele handicap aan een betaalbare oplossing helpen.
Sinds deze zomer? Dat bestaat toch echt al wat langer hoor. Als een mens misschien nog maar een jaar of 3-4, maar makkelijk verstaanbare robotstemmen al ruim 20 jaar.

Misschien niet open source, maar dat is het punt niet echt voor de meeste gebruikers hiervan. Maar dat is voor jouw instelling dan weer juist een belangrijk punt?
slechtziendheid, omdat ze analfabetisch zijn of zelfs omdat ze blind zijn. Het apparaat kan worden gebruikt om kant-en-klare e-books te lezen, maar met zijn 5-megapixelcamera kan de e-reader ook gedrukte teksten fotograferen
Beetje tegenstrijdig he
Waarom tegenstrijdig?
Mensen die blind zijn, zijn alleen visueel gehandicapt, niet lichamelijk. Het enige dat je hoeft te doen is de reader/camera recht boven een A4 of boek te houden en af te drukken. Natuurlijk lukt dat de eerste keer niet perfect, maar oefening baat kunst. Ze hoeven niet de afbeelding op een klein schermpje te zien. Ze hoeven alleen voor elkaar zien te krijgen dat het apparaat de hele tekst kan 'zien'.

Ik denk dat de gemiddelde blinde wel grotere problemen heeft overwonnen dan een kastje parallel aan een A4'tje te houden.
Anoniem: 324331
@AOC11 november 2009 09:12
Vandaar de voorlees functie... :D

Mooi dat technologie niet alleen ons leven een stukje comforabeler kan maken, maar ook nog eens kan helpen bij een serieus probleem :)
Dus het apparaat leest voor wat je gaat fotograferen als je blind bent? "Je lens staat nu gericht op een kat - het boek ligt 2 meter links van je ;) "

Nee maar volgens mij is het best vervelend om een 200 pagina's tellende boek te fotograferen, zonder dat je het kan zien liggen wat je nou precies fotografeert, en om te zetten naar digitaal opleesbare informatie

[Reactie gewijzigd door AOC op 11 november 2009 09:25]

Het gaat ook om toepassingen in het dagelijks leven... denk aan belangrijke brieven en brochures. Of om praktische zaken als de krant.

Ik vind het een topproduct waardoor meer mensen verder mee kunnen komen in de maatschappij.

edit: fotograferen wordt natuurlijk lastig voor blinden, maar slechtzienden en analfabeten kunnen dit apparaat prima gebruiken :)

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 11 november 2009 09:27]

Natuurlijk kan een blinde niet aan een ander iemand vragen om die foto van een tekst even te nemen, blinde mensen zijn immers ook niet in staat om te spreken en zijn compleet hulpeloos.

:O

edit: was bedoelt als reactie op dark0z

[Reactie gewijzigd door Neko Koneko op 11 november 2009 10:09]

Weleens gehoord van slechtzienden? Er zijn mensen die maar een heel klein stukje blikveld kunnen zien, mensen die alles als wazige vormen zien, en zo nog een paar categorieën. Die kunnen baat hebben bij zo'n apparaat :)
sorry maar blinden hebben doorgaans een heel goed gevoel voor ruimte, omdat dat de manier is waarop ze zich voort moeten bewegen.
als ze ergens een boek neer leggen dan kunnen ze daar echt wel een foto van maken.
Inderdaad, hoe kun je nou zelf iets fotograferen dat je niet kunt zien.

Maar met hulp van anderen zou het inderdaad kunnen.

En dan nog, waar is de braille-bediening?

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 11 november 2009 09:18]

Anoniem: 128823
@Ramzzz11 november 2009 11:02
Hoezo? Mijn broer is blind, hij weet perfect waar de postbus staat, kan er een brief uitnemen en deze fotograferen als hij zou willen. Blinden zijn niet hulpeloos hoor.
Wat is daar tegenstrijdig aan? Je moet even een zinnetje verder lezen zodat je de gehele context hebt:
, deze met ocr digitaliseren en vervolgens voorlezen.
Dus dat is zeker handig voor die mensen ;)
Wat ik vooral vreemd vind van een apparaat voor blinden/slechtzienden is dat de knopjes allemaal hetzelfde zijn. (bol/glad oppervlak)

Ik zou dan toch kiezen voor meer relief in het oppervlak. De enige afwijkende knop lijkt de ( - ) helemaal linksonder. Die lijkt hol te zijn ipv bol.

Verder hoop ik dat de stekkers zo zijn uitgevoerd dat iemand kan voelen dat 'ie iets in de verkeerde plug (of de juiste plug, maar dan op z'n kop) probeert te duwen...
Anoniem: 21666
@AOC11 november 2009 09:20
Maybe is deze e-reader voorzien van 'vakantie man' technologie ("Naar boven, Naar beneden... Links... Rechts..." etc.) om aan te geven hoe de blinde gebruiker het boek kan vinden om te OCR'n ;)
Vraag me af of het daadwerkelijk prettig luistert, zo'n mechanische uitspraak van woorden. Meestal is de mate van onze aandacht op iets wel beïnvloed door het gemak waar mee we kunnen luisteren, een mechanisme stem maakt dat er vaak toch wel minder op.

Daarbij, 55 Miljoen Amerikanen die niet kunnen lezen, maar wel 1000/1500 dollar hebben liggen om uit te geven? Even dyslexie daargelaten, denk ik toch wel dat niet kunnen lezen met name(!) een zekere economische 'klassen' betreft.
Dat mechanische valt wel mee. De tegenwoordige spraaksynthesizers zijn een stuk beter dan vroeger. Maar het hóeft niet eens prettig te zijn, als hulpmiddel om een brief die je krijgt te kunnen begrijpen of een bord te lezen zonder dat je er iemand bij moet halen om dat voor je te doen is zeker nuttig.

Er is denk ik zeker een markt voor, op dit moment bestaat er voor het voorlezen van boeken voor blinden, slechtzienden en mensen die last hebben van dyslexie al een zogenaamde 'daisy speler'. Dit is een soort MP3 speler waarmee je ook boeken kunt laten voorlezen en door hoofdstukken kunt navigeren en ook aantekeningen kunt maken. Echter hiermee moet een boek eerst helemaal voorgelezen worden waarna het als mp3 fragmenten wordt opgeslagen. Dat is duur en tijdrovend. Met deze oplossing hoeft dat niet meer en kun je gewoon een tekstbestand inladen zo te zien.

Op zich is de techniek die in deze speler zit niet nieuw, maar wat wel nieuw is dat het in 1 tamelijk klein doosje zit. Tot nu toe heb je hiervoor een laptop + scanner + software (ocr en screenreadersoftware) nodig. Dat neem je dus niet makkelijk in je zak mee en de prijs daarvan is vele malen hoger.

Wat betreft de prijs: alle hulpmiddelen zijn duur, ook de genoemde daisyspelers zijn vele malen duurder dan een normale MP3 speler, ondanks dat ze bijna identiek zijn. Dat zal wel te maken hebben met de in verhouding kleine oplages en het feit dat het vaak door een verzekering of overheid betaald wordt als hulpmiddel.

(@Ramzzz: braille bediening is niet nodig hoor; als het apparaat maar gesproken menu's heeft is dat voldoende)
hmmm... bij de term e-reader gaan er bij mij toch andere belletjes rinkelen dan uiteindelijk de bedoeling is. Het is een geinig apparaatje, maar zeker geen e-reader in de zin van e-Book enzo.

de it blijft verwarrend met al die termen...


verder:
Het apparaat kan worden gebruikt om kant-en-klare e-books te lezen
Volgens de User Manual (pagina 80) is het aantal supported formats wel heel erg beperkt. Geen pdf, geen epub. Kun je dan praten over een apparaat dat kant-en-klare e-books kan lezen?

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 11 november 2009 09:13]

Idd, dit is meer een e-narrator, want het spreekt tegen je :) Maar vind wel dat dit tenminste techniek is waar je ook echt wat aan hebt, dit zie ik absoluut niet als een luxe gadget, maar lijkt mij een belangrijk apparaat om het dagelijks leven van sommige mensen een stukje minder ongemakkelijk te maken.
Ik denk dat het meer een combinatie is van een Daisy-speler (voor blinden/slechtziende) en een e-reader. Alleen is de tekst dan niet van tevoren ingesproken door een 'mensenstem' maar word het voor gelezen door een computer.

Vraag me dan ook af of het ook echt populair gaat worden, iig in Nederland betwijfel ik het, aangezien hier een best goed systeem is om boeken te luisteren voor blinden en slechtzienden (en mensen met dyslexie etc.)

link: http://www.leeshandicaps....pelers_en_daisy-roms.html
meer een pre-reader ;)

Slechte naam voor wat 't doet, maar ik vermoed dat je hier best wel wat mensen blij mee kan maken. Hoop alleen dat de ocr goed werkt.
Als ik zie wat m'n scanner soms van een simpele, heldere scan maakt (al is 't maar de test-afdruk van windows) vraag ik me af wat dat ding dat moet gaan zeggen :X
Beetje raar dat Intel hierin investeert. Waarom maken ze geen echte e-reader maar wel dit soort specialistische apparatuur? Ik kan me niet voorstellen dat de markt ervoor zo groot is. Sowieso kan ik me voorstellen dat een (goedkope) MP3-speler een veel aantrekkelijkere optie is voor de bedoelde doelgroep.
Dit zal in een aantal landen vast onder een of andere verzekering vallen==> kassa. Daarnaast omdat Intel de enige is die dit product aanbied is de marge vele malen hoger dan op een normale e-reader die als je er teveel marge bij opzet gewoon te duur is in vergelijking met de concurrentie.
Intel zal zich niet zo snel op de markt van normale e-readers begeven, daar zijn de Samsungs, en een hele lading "montage" bedrijven als ASUS veel beter in.
Eheh, en sinds waarneer hebben MP3 spelers een camera en OCR software?
Helpt een mp3 speler bij het lezen van een moeilijke brief bij analfabeten? of het lezen van een belangrijke brochure? Sommige mensen willen misschien wel de krant lezen ... Het nut zit 'm in het feit dat dit apparaat mensen in grotere mate laat meedoen met de maatschappij.

allemaal voorbeelden voor analfabeten (waar we er best veel van hebben in NL alleen al), die echt belangrijk zijn voor die groep mensen.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 11 november 2009 09:30]

De markt zou wel eens groter kunnen zijn dan je denkt.

e-books en de readers zijn voor normale mensen voorlopig gewoon een luxe gadget. Maar er zijn maar heel weinig mensen daadwerkelijk in geinteresseerd. De potentiele markt is groot, maar de effectieve markt is voorlopig heel klein, omdat het nog niet echt de concurrentie van papier aankan.

Echter, voor visueel gehandicapten zijn dit soort concepten bijna noodzaak. Je markt zal dus daadwerkelijk alle gehandicapten beslaan. En daarmee zou de markt effectief wel eens net zo groot kunnen zijn als voor normale e-readers. én je hebt vermoedelijk minder concurrentie van Amazon e.d.!
Anoniem: 307049
11 november 2009 10:20
Dit is totaal geen nieuw apparaat, het ziet er ook niet echt compact uit!

de KNFB reader van kurzweil kan dit al veel langer (op symbian phones van nokia). Deze software is immers ook al deftig vertaald (door mensen) in het nederlands.
En dit is een nuttige post. Uiteindelijk zit de functionaliteit van het intel apparaat in bijna iedere telefoon. Mijn eerste gedachte was dan ook, kan je de software niet beter beschikbaar maken voor telefoons. En Voila. Persoonlijk denk ik niet dat het een nuttig apparaat is. tis voornamelijk voor mobiele toepassingen bedoeld denk ik , want thuis kan je met een (Hand) scanner ook wel uit de voeten. Je gaat geen boeken scannen onderweg. En als E-book is het nutteloos vanwege het schermformaat. E-book readers hebben tegenwoordig ook voorlees functionaliteit. Dus voor welk probleem is dit een oplossing?
Op zich een mooi apparaat. Maar 1500$ is best prijzig.
4 uur is ook best kort. Ik kan me voorstellen dat een blind/slechtziend iemand dat toch wel graag wat langer zou hebben door de dag heen. Dan moet die een extra accu mee dragen.
Anoniem: 213401
11 november 2009 09:22
app. heeft een grootte van een paperback, met een schermpje ter grootte van een luciferdoosje.
Anoniem: 234453
11 november 2009 10:18
Het is ook nog maar de vraag hoe goed die OCR-functie zal werken van een gefotografeerde tekst. De huidige OCR-programma's hebben nu al moeite met een nette ingescande zwart-wit tekst (wel wordt al snel wei en zo) dus ik verwacht dat het van een foto alleen nog maar erger kan zijn. OCR'en is handig en kan veel tijd besparen, maar menselijke controle en correctie blijft altijd nodig. Zou wel leuk zijn om dit eens in een filmpje in actie te zien.
hmm een nieuwe uitkomst voor mensen die niet kunnen lezen (of gewoon te lui zijn om te lezen).
wel leuk bedacht maar lijkt me ook niet prettig luisteren naar mechanische uitspraak van woorden (zoals GutTerlchl al zei). dus dit lijkt me niet echt een geschikt ding voor normaal gebruik. 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee