'Creative werkt aan Zii MediaBook e-reader'

Creative heeft concrete plannen om met een e-reader op de markt te komen, zo meldt de site EpiZenter.net. Een eerste prototype van de Zii MediaBook zou al zijn gedemonstreerd en Creative zou ook gesprekken voeren met uitgevers.

Volgens EpiZenter.net zal de e-reader van Creative voorzien zijn van een touchscreen, text-to-speech-functionaliteit en een sd-slot. Bovendien zou de Zii MediaBook video's en muziek kunnen afspelen, maar het is nog onduidelijk of Creative mogelijk meerdere displays in zijn e-reader toepast en welke technologie daarvoor is gekozen. Verder zou het apparaat verbinding kunnen maken met internet, maar of daarvoor wifi danwel 3g wordt gebruikt, is ook nog niet helder.

Als platform zou voor de door Creative ontwikkelde Zii-chiptechnologie zijn gekozen. Een werkende versie van de Zii MediaBook zou inmiddels getoond zijn op een bijeenkomst in Singapore. Daarnaast voert Creative onderhandelingen met contentproviders, waaronder een grote uitgever van tijdschriften en kranten in Singapore. Wanneer de Zii MedaBook op de markt zal komen, is nog onduidelijk, evenals de prijs.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

01-11-2009 • 14:48

42 Linkedin

Lees meer

CES: Ook Samsung komt met e-readers Nieuws van 7 januari 2010
PVI verhoogt productie e-paper-schermen Nieuws van 28 december 2009
LG ontwikkelt e-reader met zonnecellen Nieuws van 12 oktober 2009
Bookeen komt met nieuwe e-reader Nieuws van 23 september 2009
Iriver komt met Kindle 2-look-a-like Nieuws van 3 september 2009
Irex werkt aan nieuwe e-reader Nieuws van 7 augustus 2009
Sony kondigt nieuwe e-readers aan Nieuws van 5 augustus 2009

Reacties (42)

42
42
18
0
0
12
Wijzig sortering
Stel je voor, een ebook waar je niet alleen boeken kon lezen, of mp3's luisteren.. maar tevens film op kon kijken! En dat je er dan meerdere tegelijk bij je hebt. Dat zou me zo handig lijken :9~

ontopic: met meer merken en typen zal de prijs steeds meer mainstream worden. Al heb ik boeken het liefst irl, ipv digitaal. Ik heb een (in mijn ogen) redelijk grote boekencollectie opgebouwd. Ik zou dat nooit willen inruilen voor een usb stick, zelfs niet als ik er geld voor kreeg.
Ik wil dadelijk in mijn huis een boekenkamer inrichten, ebooks zijn leuk voor pirated boeken, maar bij een veel duurdere, of gelijke prijs zelfs heb ik liever echte boeken.
Daarnaast kan je boeken 2e hands kopen, eboeken niet.

[Reactie gewijzigd door Faust op 1 november 2009 15:25]

Vergeet even alle huidige media limieten. Je kan beter in de vormen zoals web denken. Een "boek" welke embedded video kan hebben, of embedded games.

Leuk voor de kinderen bv. Heb je een leesboek met bewegende elfjes etc. Of een encyclopedie met filmpjes en uitspraken (wiki). Of een wiskundeboek, waarvan de stelling van pythagoras mbv appletjes getoond kan worden en je zelf kan experimenteren.
Daar noem je inderdaad even wat, dat zou geweldig zijn!
In de USA hebben ze zelfs op papier al een keer een klein schermpje ingebouwd om een filmpje te laten zien, en dat lijkt dus ook al een voorbode op wat je net opsomt.
Laten we zien waar dit naartoe leidt...
Anoniem: 261542
@kmf1 november 2009 16:56
waarvan de stelling van pythagoras mbv appletjes getoond kan worden
het verband tussen appeltjes en de stelling van pythagoras zie ik even niet, ben je niet in de war met de tweede wet van newton?

http://csep10.phys.utk.ed...t/history/newtongrav.html
met applet wordt er een scriptje/programma bedoeld waarbij je bv de hoekpunten van de driehoek kunt veprlaatsen of de lengte van een lijnstuk aanpassen etc.
Dus geen eetbare appels of voorwerpen geproduceerd door Apple
Zoiets zie je soms in films. The Lord of the Rings begins met het openen van Frodo's boek "There and back again". Nu dus omgekeerd. Of je begint met zo'n animatie voordat het boek full-screen wordt.
Het geweldige aan film kunnen kijken is ook dat men blijkbaar het probleem van de trage scherm refreshes niet heeft in dit model.

Een grote beperking van de op dit moment verkrijgbare e-readers is dat door de traagheid van het scherm scrollen en bladeren lang niet zo soepel gaat als op een TFT scherm (of bladeren door een gewoon boek)

Erg interessant dus!
Zelf zou ik graag de planken met boeken inruilen voor een degelijke A4 (of dubbel-A4, openklappen en lezen) e-reader waar al mijn boeken in staan. Nooit meer zoeken in welke kast een boek staat (of naar dat oude studieboek dat nu op zolder ligt), die kasten zijn trouwens overvol en de boeken staan achter elkaar dus je moet ze verschuiven om bij de achterste te kunnen.

Sommige boeken zou ik nog wel als fysiek boek willen houden, maar dat zijn echt uitzonderingen, ik kan er nu zo geen opnoemen.

Pirated boeken, ik betwijfel of ze goed leesbaar gaan zijn. Voor hetzelfde geld bevatten ze malware.

eboeken niet tweedehands, dat is nou net een van de dingen die nog moeten veranderen.
Goed bericht. Creative weet vaak wel een aardig design neer te leggen. Hoe meer e-readers hoe beter. Zeker nu er zoveel merken in deze apparaatjes stappen. Ik hoop dat dit een mooi dingetje gaat worden en dat hij ook echt iets gaat toevoegen. E-readers zullen pas echt terrein gaan winnen als het formaat groter wordt en er buigbare kleurenschermen in gezet gaan worden.
Waarom wil iedereen groter dan een normaal boek? De 6 inch eReader die ik nu heb heeft exact hetzelfde formaat als een pocketboek. Dat is niet te groot en niet te klein om te lezen. A4 klinkt leuk, maar probeer maar eens een boek te vinden op A4 formaat. Afgezien van een Atlas zal je er niet veel vinden. En daar is een reden voor. Het is gewoon onhandig. Er zijn er zelfs die 5 Inch prettiger vinden omdat je de makkelijker in je zak kan steken

[Reactie gewijzigd door Ortep op 1 november 2009 15:05]

Misschien omdat de meeste mensen echte boeken lezen en niet pocketboeken.
Een pocketboekformaat is leuk als je de ebookreader vooral in de trein gaat gebruiken. Dan is een groot boek onhandig.
Ik heb alleen een auto en zit zelden in de trein. Ik zal een ebook-reader alleen thuis gebruiken. Lekker op de bank, of in bed. En een boek met iniemienie letters vind ik niets en dus ook een ebook met te kleine letters vind ik niets.
(en met mijn ogen is niets mis)
De zogenaamde 'echte' boeken zijn veruit in de minderheid. De meest gebruikte vormfactor is de MMP (mass market pocket). Ingebonden grote boeken zijn echt een zeldzaamheid. Loop maar eens een boekhandel binnen en kijk om je heen. Bovendien is de bladspiegel daarvan nauwelijks groter dan die van een pocket of paperback . Er zit vaak een veel grotere witte rand omheen.

En een eReader heeft de mogelijkheid om de lettergrootte te keizen. Tenminste, als je een 'echte' eboek formaat gebruikt en niet dat onhandige inflexibele PDF spul.

Dus hoe goed of slecht je ogen ook zien, ze zijn beter te lezen dan welk boek dan ook

[Reactie gewijzigd door Ortep op 1 november 2009 15:19]

Leesboeken zijn helemaal niet gebonden aan formaten met een ereader als een ereader kan reflowen en de letters zo groot maken als je nodig hebt.
Ikzelf zoek naar een budgetreader met een 8"+ scherm. Ik heb gewoon te veel pdf-formaat zooi die ik er graag op wil lezen. En omdat PDF gewoon niet geschikt is voor ereaders, dient de ereader zich maar een beetje aan te passen.

Ik moet wel zeggen dat ik groter dan gemiddelde handen heb: minder problemen met iets grotere boeken.
Of gewoon pdf2txt erop los laten. Ik heb de ervaring dat alle zogenaamde ebook formaten veel minder goed zijn dan gewoon platte tekst (of rtf).
En dan de opmaak verliezen? Beetje nutteloos.
Op mijn pda lees ik al jaren met veel plezier txt boeken. Heerlijk. PDF is compleet incompatible met kleine schermen.
Anoniem: 231912
@Ortep1 november 2009 15:07
ik wil graag een a4-formaat. Handig voor bijv. muziekboeken, alle pdf'jes, word docu's, etc. Groter hoeft niet, maar dat lijkt me wel ideaal.
Dubbel A4 zodat je het kan openklappen en op de muziekstandarad neer kan zetten.
Veelal wil je zelfs 3, 4 of 5 vellen naast elkaar, hoe meer hoe beter.
Ik zeg ook niet dat ze groter moeten worden dan een papieren boek, ik vindt de apparaatjes van nu alleen meer op jaren '90 32KB pocket pc's lijken :+
Dan heb je er blijkbaar nog nooit een in je handen gehad. de meeste zijn 6 Inch en dat is min of meer het formaat van een pocket boek. de PDA's waar je naar verwijst zijn iets van 3.5 inch maximaal
Dan heb jij blijbaar nog nooit een boek in je handen gehad. Veel schoolboeken hebben A4 formaat of iets in die richting. Een atlast is veel groter dan A4
En de enige boeken die gebruikt worden zijn schoolboeken?

de wereld is iets groter dan de middelbare school

Bovendien is nu juist de grap van een eReader dat het formaat nauwelijks uitmaakt, als het maar handig is om vast te houden. De teksten zijn flowable als je geen PDF gebruikt

[Reactie gewijzigd door Ortep op 1 november 2009 19:06]

Juist voor schoolboeken maakt het formaat natuurlijk wel uit, omdat hierin vaak tabellen, grafieken, formules, kadertjes, etc staan. Opmaak is dan belangrijker dan bij een roman met alleen maar lineaire tekst.
@ Marcx77 en Ame_thyst:
En dan vergeet je voor het gemak even dat de grootste markt voor boeken juist geen lesboeken zijn? Fabrikanten maken altijd eerst voor de grootste markt (c.q. leesboeken, romans), omdat daar het meeste te halen valt.
Lesboeken -laat staan atlassen- zijn een niche markt.
Daarom is het juist daar waar ereaders de meeste voordelen opleveren.
Vanwege de kleine oplages die vaak maar 1 jaar gebruikt kunnen worden zijn lesboeken vooral bij universiteiten, maar ook op lagere nieveau's, schreeuwend duur.

Een gemiddelde student koopt ieder jaar tussen de €600 en €1200 aan studieboeken, dus heb je met een A4e-reader de kosten er al op één jaar uit.
Daarbij moeten die vaak meegesjeuld worden naar collegezalen, leslokalen enzovoorts.

Met romans en andere leesboeken die vaak bijna niets kosten vanwege de grote oplages is het voordeel voor de gebruiker minder groot. En om af en toe een boek te lezen gaat de voorkeur dan al gauw uit naar de goedkope papieren versie.
hoe vaak gebruik je een atlas?
Anoniem: 44174
@kmf2 november 2009 15:53
Wat is dat Atlas? Zoiets als googlemaps op papier afgedrukt?
Pocketboeken zijn vaak A6 formaat, wat zo'n 18 cm diagonaal is, dat is al 3 cm meer dan 6" (15cm). Echter zijn de (normale) fijn leesbare boeken vaak zo'n 20-22cm diagonaal.

Tevens voor A4: Dan wordt zoiets tenminste ook bruikbaar voor de paperless office, documenten zijn doorgaans wel gewoon A4 formaat, ook zijn tijdschriften vaak in een formaat dat in de buurt komt van A4. Daarnaast kan je makkelijk een kleiner dan A4 formaat document/boek op A4 formaat afbeelden, terwijl andersom de letters al snel te klein worden of je moet gaan zitten scrollen.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 2 november 2009 08:48]

Misschien omdat niet iedereen alleen maar pocketboeken leest ?

Mistens de helft van mijn boeken zijn groter dan 6". Van de 300 boeken die ik heb zijn er minstens 20 op A4 formaat. Dus wel wat meer dan alleen een atlas.

Kleur is wat mij betreft ook essentieel.

De meesten die ik ken met een eReader stoppen dat ding ook niet in hun binnenzak dus dat hij er niet in zou passen lijkt me niet bepaald een gemis.

Blijft natuurlijk over dat de eisen van een aantal tweakers nogal af kunnen wijken van wat andere mensen willen. Er zijn diverse mensen die de huidige generatie gewoon onvoldoende vinden.
Anoniem: 234453
1 november 2009 15:43
Als grotere e-readers op de markt komen, zal het er nog maar van af hangen of die hoofdzakelijk in Europa gefabriceerd worden of dat we ze uit Amerika gaan importeren. Amerikanen kiezen natuurlijk niet voor A4, maar voor hun eigen US Letter formaat en of ze dat centimetertje verschil wel de moeite zullen vinden om er aparte A4-schermpjes voor te maken is nog maar de vraag.
Het verschil tussen A4 en Letter is kleiner dan het verschil tussen de huidige readers en A4. Ik denk dat de meeste mensen die A4 prefereren met een Letter-scherm ook al wel redelijk tevreden kunnen zijn. ;)
Anoniem: 322525
1 november 2009 18:25
A4 formaat is erg handig voor studieboeken. Ik heb studieboeken van bijna 1000 pagina's van ongeveer A4 formaat. Als zo'n ding in een lichte E-reader met handige inhoudsopgave (waarin je op linkjes naar bepaalde hoofdstukken kan springen) gestopt kan worden zou dat geweldig zijn. Als je dan ook nog eens dingen kan markeren (kwijl kwijl).
Een A5 formaat kleuren e-boeklezer dat kan worden opgengeklapt met twee aanraakschermen en ingebouwde Wifi N chip zou mij wel wat lijken. Vooral als dat ding de mogelijkheid krijgt een van de schermen als aanraaktoetsenbord in te zetten zodat je ook met het apparaat kunt internetten en e-mailen.
:)
Ik begrijp werkelijk niet wie er in hemelsnaam op een e-reader zit te wachten.
Een product tussen een iPod, een notebook en een UPMC in?
En dan kost het ook nog een paar honders euro.
Op een iPod en iPhone kun je kwa scherm uitstekend lezen, bijvoorbeeld met Free Books.
Ik begrijp niet wie dan nog met zoń los apparaat gaat zeulen.

Totaal overbodig product wat mij betreft.
Men kan beter iets als een Gigabyte M912x verder door ontwikkelen, zodat die dunner is en langer mee gaat.
Dan kun je naast lezen ook tekenen en computeren.

exit e-readers!
Ik zie het ook meer als een hype dan dat het daadwerkelijk iets toevoegt. Misschien als de prijzen flink kelderen wordt het interessant. Ook zie ik mijzelf niet mijn naslagboeken hierop bekijken, aangezien ik er niet even snel scannend door heen kan gaan en snel kan wisselen tussen de index en andere pagina's.
ik zie een WII kloon xD, creatieve naam hoor
Als Creative de software net zo "stabiel" maakt en net zo vaak "update" als de software van de ZEN, dan kom je waarschijnlijk niet eens aan lezen toe. Je moet dan na elke pagina resetten. :O
Anoniem: 169504
1 november 2009 22:55
Creative maakt goeie shit. Ik ben benieuwd hiernaar.

Ik heb nog steeds mijn Zen NX uit 2003, wordt dagelijks gebruikt en werkt nog heel goed.
Anoniem: 52621
1 november 2009 23:40
verbazend dat zij dat nog niet hadden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee